15/07/2008 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «Τσάρος της οικονομίας» δεν αισθάνεται καλά

Ενώ το μέλλον του Γιώργου Αλογοσκούφη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι ήδη προδιαγεγραμμένο (δεν απομένει παρά μόνον ο ανασχηματισμός που θα γίνει μάλλον πριν από την ΔΕΘ για να εμφανίσει εκεί μια ανανεωμένη κυβέρνηση ο Καραμανλής, η σημερινή ειδησεογραφία μας επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά για το παρασκήνιο στον ΟΤΕ. Γράφουν για παράδειγμα τα ΝΕΑ:

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση για τον κ. Βουρλούμη είναι το ότι και ο Γ. Αλογοσκούφης κρατάει από χθες διακριτικές αποστάσεις. Συνομιλητές του κ. Αλογοσκούφη διευκρινίζουν μάλιστα με έμφαση ότι ναι μεν ο υπουργός συμφώνησε με την εξαγορά της Γερμανός ως επιχειρηματική πρωτοβουλία, δεν είναι όμως σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Πάντως, όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, όταν πριν από 10 ημέρες ο Μιχάλης Λιάπης στην απολογητική του δήλωση για το ταξίδι κάρφωνε τον Γιώργο Αλογοσκούφη για τον ΟΤΕ, ελάχιστοι κατάλαβαν ότι ήθελε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τη θύελλα- για την εξαγορά της Γερμανός με πρωταγωνιστή τον ισχυρό άνδρα του οργανισμού τον Παναγή Βουρλούμη- που ερχόταν. «Όλοι γνωρίζουν ότι εγώ δεν είχα καμία σχέση ούτε με τα μικρά ούτε με τα μεγάλα θέματα του ΟΤΕ», είπε ο κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και τυπικά πολιτικός προϊστάμενος του κ. Π. Βουρλούμη.

Με άλλα λόγια επιβεβαιώνεται αυτό που γράψαμε από την πρώτη στιγμή (Το παιχνίδι που αρχίζει να παίζεται). Το άνοιγμα της υπόθεσης Cosmote είναι καθαρό κτύπημα εναντίον και του Αλογοσκούφη. Ταυτόχρονα, εμπλέκεται και το ΚΚΕ στην σκανδαλολογία περί Ζήμενς και για να μην …. «κουνιέται» και για να φύγουν οι ευθύνες από τον δικομματισμό. Και, τρίτον, επιχειρείται η δημιουργία της εικόνας μιας «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» που είναι τόσο ανεπηρέαστη που στρέφεται εναντίον και της κυβέρνησης. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. monahikoslikos avatar
  monahikoslikos 15/07/2008 15:18:56

  Αν χτυπιέται ο Αλογοσκούφης μέσω Βουρλούμη ποιος χαίρεται και χαμογελά πατέρα ...Κώστα;

 2. maquis avatar
  maquis 15/07/2008 15:25:28

  Τελικά αυτός ο (Γ)Λιάπης είναι τραγική φιγούρα: δεν είχε καμία σχέση ούτε με τα μικρά ούτε με τα μεγάλα θέματα του ΟΤΕ, για τον ΟΣΕ επίσης δεν ευθύνεται, τι ακριβώς έκανε ως υπουργός; Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει;

 3. Sratis avatar
  Sratis 15/07/2008 16:06:30

  http://www.fmvoice.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=17131&Itemid=48
  Γερμανός: η… στήριξη, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

  15 Ιούλιος 2008

  Γράφει η Λόλα Καρεζιάν

  Ο βαβούρας Υπουργός και ο σιωπηλός πρόεδρος…

  Η αγορά δεν ξέρει από πολιτική, πιστεύουν πολλοί. Σοβαρό λάθος. Το επιχειρείν είναι πολιτική και μακάρι οι σύγχρονοι πολιτικοί να έβγαζαν συμπεράσματα από την δουλειά της αγοράς.

  Έτσι και στο σκάνδαλο Γερμανός. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αν και κορυφαίος πολιτικός της κυβέρνησης αντέδρασε σπασμωδικά στις διώξεις της Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ε.Κ.- ο αξιόλογος τεχνοκράτης- σοφά ποιών ποιεί τη νύσσα.

  Αλλά, μια και ο πρώτος τη τάξει Υπουργός, στην υπερασπιστή του γραμμή επικαλείται την αγορά, την αποδοχή και την στήριξη της στην εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, η fmvoice.gr ως ένα μέσο ενημέρωσης που ασχολείται με την αγορά και την οικονομία θέλει να διατυπώσει δημόσια προς τον κ. Αλογοσκούφη ορισμένες κρίσιμες απορίες της αγοράς για το deal.

  “Public”: με λεφτά της Cosmote

  Απορία πρώτη: γιατί το δίδυμο Βουρλούμη-Μαρτιγόπουλου δεν έθεσε χρονικό περιορισμό (ας πούμε μια πενταετία) στην επιστροφή του κ. Γερμανού στον κλάδο. Διότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες μπαίνουν τέτοιες ρήτρες. Με τα λεφτά της Cosmote άνοιξε δίπλα στην «Γερμανός» το νέο του μαγαζί, το πορτοκαλί “Public”.
  Την παράλειψη αυτή εσείς κ. Υπουργέ πως την χαρακτηρίζετε;

  Απόσβεση: ζήσε Μάη μου

  Δεύτερη απορία της αγοράς.
  Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολλούς επιχειρηματίες να σκάνε 1,3 δις ευρώ για μια επιχείρηση που έχει ετήσια κέρδη 14 εκατ. ευρώ; Καλά, το τίμημα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αλυσίδας όταν την εξαγοράσατε μήπως γνωρίζετε η θυμάστε ποιοι ήταν και σε business plan στηριζόταν η εταιρεία;
  Και μια κι αφουγκράζεστε το παλμό της αγοράς ρωτήστε την πόσα χρόνια χρειάζονται για την απόσβεση της επένδυσης;

  Τα… σπασμένα στον ΟΤΕ

  Τρίτη απορία της αγοράς.
  Πρόβλεψη στην συμφωνία με τον Πάνο Γερμανό υπάρχει για τις δικαστικές διεκδικήσεις αρκετών εκατ. ευρώ που υφίστανται από πρώην franchisers κατά της αλυσίδας; Αυτούς που χρεοκόπησε ο μεγαλοεπιχειρηματίας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, για να τους αρπάξει τα μαγαζιά τους. ΄Η θα τα πληρώσει κι αυτά ο ΟΤΕ;

  Ρωτήσατε την Eurobank;

  Απορία τέταρτη.
  Ρωτήσατε την Eurobank για την οικονομική κατάσταση της Γερμανός; Είναι κοινό μυστικό στην επιχειρηματική και τραπεζική πιάτσα ότι η εταιρεία μια, δύο φορές στα πολύ δύσκολα της είχε στηριχθεί αποτελεσματικά από τα δάνεια και τις διευκολύνσεις της Eurobank. ΄Όταν, λοιπόν, θέλεις να λειτουργείς με τους νόμους της αγοράς, κύριε Αλογοσκούφη, πρέπει να θυμάσαι ότι ένας επιχειρηματίας πριν επενδύσει έστω ένα ευρώ, πόσο μάλλον 1,3 δις. ευρώ, μαθαίνει και ρωτά για τα μυστικά μιας επένδυσης ή μιας εξαγοράς τους τρίτους που μπορεί να είναι σε θέση να του τα φανερώσουν.
  Η δε Eurobank συνέχιζε να στηρίζει τον κ. Γερμανό, όπως φανερώνει η κοινή προσπάθεια «στήριξης» της μετοχής της αλυσίδας πριν κλείσει η συμφωνία (η ορολογία αντί του παραδοσιακού χειραγώγησης ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

  Ε.Κ.: για να μην ξεχνιόμαστε


  Έτσι για να μην λησμονούμε τις ευθύνες, την αδυναμία και την ολιγωρία της Ε.Κ. στο σκάνδαλο (στο χρηματιστηριακό σκέλος του).
  Δύο ολόκληρα χρόνια (αυτό δεν το ξεχνά η αγορά) χρειάστηκε για να βγάλει το πόρισμά της… στήριξης (ούτε αυτό το λησμονεί), επιβάλλοντας εξαιρετικά χαμηλά πρόστιμα (αυτά ήδη τα έχει ξεχάσει).
  Και πότε την ανακοίνωσε; 7 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, παραμονές… του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.
  Αλλά το ερώτημα της αγοράς σχετικά με το τίμημα των 1,3 δις. ευρώ αφορά και την Επιτροπή. Για απιστία τους πάνε οι εισαγγελείς (Βουρλούμη και Μαρτιγόπουλο) εσείς δεν διαπιστώσατε το φουσκωμένο νούμερο ή διαφωνείτε με την εισαγγελική δίωξη;
  Κρίσιμο θέμα αποτελεί μια ακόμα παράμετρος του σκανδάλου. ΄Εστω κι αν… στηρίχτηκε η μετοχή της Γερμανός πριν το deal, από την τεχνητή άνοδο της δεν ζημιώθηκε ο ΟΤΕ, ο βασικός μέτοχος και οι χιλιάδες μικρομέτοχοι του;
  Στο φινάλε. Κύριοι της Κεφαλαιαγοράς θα μάθουμε ποτέ ποιοι κέρδισαν χοντρά από την… στήριξη;

 4. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 15/07/2008 16:26:52

  οι μαφιόζικες οικογένειες έχουν πάντα σε περίοπτη
  θέση τους ταμίες τους ,ο λόγος? Γνωρίζουν πολλά...

 5. OMOGENEIA avatar
  OMOGENEIA 15/07/2008 17:28:46

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟ?

 6. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 15/07/2008 17:38:31

  Μόνο που βλέπουμε τα διάφορα μεγαλοστελέχη του ΚΚΕ να χτυπιούνται στα κανάλια τάχα για προβοκάτσια στο κόμμα του λαού κάτι ΣΑΠΙΟ υπάρχει...και ΜΕΓΑΛΟ.

 7. Nick avatar
  Nick 15/07/2008 17:56:25

  Πρέπει να αανατρέξεις στο 1974-1975 και στον "Εθνάρχη" για να καταλάβετε γιατί υπάρχει ομερτά...

 8. port porta avatar
  port porta 15/07/2008 17:57:05

  @maquis,

  o Μισελ ειναι λαρζ και ανετος με μπλειζερ. να δουλευει τον βαλαμε εκει? ΟΧΙ. ΔΟυλευουν οι αλλοι. Αυτος για καφεδες, ταξιδια, φαγητα, δειπνα, βαφτισια+κουμπαριες. Τι αλλο? Δεν ειναι να αγχωνεται ο Μισελ, δεν μπορει μετα να δει ποδοσφαιρο ( λεμε τωρα ... ), τον εχει κανεις ικανο για λαμογιες? να να τις κανει... αλλον βαζει να δουλευει. Εχει πεπρομενο. Δεν καπνιζει, εχει ωραια φρατζα. Ειναι Μουνακιας.. φυσιολογικος Ελλην δηλαδη. Τι θετε τωρα?

  ΠΠ

 9. lmpg avatar
  lmpg 15/07/2008 18:30:30

  Το πιο κουλό της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με το κανάλι της προπαγάνδας είναι όλα καλά.

 10. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 15/07/2008 19:43:15

  @ porta porta

  Ποδόσφαιρο ο Μισέλ ?

  No way mate .

  Αυτά είναι για το λαό μόνο αλογίσιο πόλο για τον Μισέλ ! Άντε και Αγγλοσαξωνικό κρίκετ !

  Το federation cup ήταν παραχώρηση Χριστοφοράκου στο μικρό του γιο . . .

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/07/2008 19:54:22

  @stratis 4:06

  Σωστό και ενημερωμένο (και στα περί Eurobank. )Η Τράπεζα αυτή πρέπει να είχε συμμετοχή venture capital στον Γερμανό, απ' ευθείας ή μέσω 50% θυγατρικής.

  Οσο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άλλη μια δημοσιουπαλληλική αργομισθία at his masters' service. Τι λέγαμε για ανεξάρτητες αρχές?

 12. Φιδίας avatar
  Φιδίας 15/07/2008 22:41:00

  Βρε Anonymous 10:21,είσαι κι εσυ περίεργος. Αφου τους το απαγορεύει το καταστατικό τους (xaxaxaxaxaxa)

 13. stavros avatar
  stavros 16/07/2008 15:18:55

  Έχει και τα καλά του που μαζεύεστε εδώ όλοι οι φανατικοί πρασινο-βαρεμένοι, σε λίγο θα καταντήσετε πιό γραφικοί από το ΚΚΕ.
  Με αυτό το φανατισμό και τη μονομέρεια περιμένετε να σας ψηφίσουν οι κεντρώοι που βγάζουν τις κυβερνήσεις;
  Τελικά δεν είναι ο Γιώργος το ΜΟΝΟ πρόβλημα του χασόκ.
  Καλά κρασιά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.