26/03/2010 01:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τρισέ στήριξε τις Τράπεζες και όχι το Ελληνικό Κράτος

Αυτό που δεν λένε μέχρι τώρα είναι ότι όταν ο Τρισέ δήλωσε πως «η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες» στήριξε τις ελληνικές τράπεζες και όχι το ελληνικό δημόσιο.

Βεβαίως εφόσον ενισχυθεί έτσι η ρευστότητα των τραπεζών  θα τονωθεί και η αγορά και κατά συνέπεια και η ελληνική οικονομία.

Με το Ελληνικό Δημόσιο όμως, το Κράτος τι γίνεται;

Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου αφέθηκε μόνος του ενώπιον μιας γερμανοκρατούμενης Συνόδου Κορυφής όπου «δεν υπήρχε ψυχή» να αντιδράσει.  Και του επέβαλαν το ΔΝΤ.

Ήδη η τοποθέτηση του ΔΝΤ από την ίδια την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ως τοποτηρητή ενός κράτους – μέλους της προκαλεί κύμα αντιδράσεων στην Ευρώπη και εναντίον του Σαρκοζί ιδιαίτερα στην Γαλλία.

Για ποια «επιτυχία» μιλάνε;

Τώρα, σε ότι αφορά τη γαλλογερμανική συμφωνία το ζήτημα είναι ένα: Η δημιουργία ταμείου από κοινού με το ΔΝΤ δε σώζει την ελληνική οικονομία από το μεγάλο της πρόβλημα, δηλαδή τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Θεωρητικά μόνο θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα πέσουν τα spreads. Κι αν οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να παίζουν με τα υψηλά επιτόκια που δανείζουν την Ελλάδα;

Η συμφωνία λέει ρητά ότι μόνο εφόσον υπάρξει πρόβλημα χρεοκοπίας, όταν δεν είναι σε θέση να δανειστεί, θα μπορεί η Ελλάδα να πάρει κεφάλαια. Για το πώς θα δανειστεί από εδώ και στο εξής είναι άλλο το θέμα.

Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν "συντονισμένα διμερή δάνεια" που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο. Κάτι σαν τοκογλύφοι δηλαδή αλλά με ονοματεπώνυμο. Που είναι λοιπόν η επιτυχία;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 26/03/2010 01:17:05

  Όχι μόνο στήριξε τις τράπεζες αλλά στήριξε την ΕΚΤ στην οποία προεδρεύει:

  http://www.capital.gr/News.asp?id=933523

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΜΗΤΣΟΣ 26/03/2010 01:31:13

   ναι αλλα αυτο το site γραφει ¨μας εσωσε ο Τρισε". ΠΟυς ακριβώς όμως έσωσε;

  • ΜΗΤΣΟΣ avatar
   ΜΗΤΣΟΣ @ ΜΗΤΣΟΣ 26/03/2010 01:36:29

   Γι'αυτούς αλλά και για τις κυβερνήσεις μας,Ελλάδα είναι οι τράπεζες.Μην μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι μας σκέφτονται κιόλας.

  • ΜΗΤΣΟΣ avatar
   ΜΗΤΣΟΣ @ ΜΗΤΣΟΣ 26/03/2010 01:39:56

   "Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες οι Έλληνες τραπεζίτες κοιμήθηκαν χωρίς... εφιάλτες"
   Αυτή η φράση του άρθρου τα λεει όλα πιστεύω.

 2. fatfat avatar
  fatfat 26/03/2010 02:13:45

  έχεις άδικο να υποστηρίζεις ότι η ΕΚΤ με την χτεσινή της απόφαση στηρίζει μόνο τις τράπεζες.....οι τράπεζες - όχι μόνο οι ελληνικές - αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα(όπως και ομόλογα άλλων κρατών) και πολλές φορές δίνουν αυτά τα ομόλογα ενέχυρο στην ΕΚΤ για να τους χορηγηθούν νέα δάνεια. Αν η ΕΚΤ δεν έπαιρνε χτες την συγκεκριμένη απόφαση, τότε οι τράπεζες δεν μπορούσαν από 01/01/2011 να δώσουν ενέχυρο στην ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λόγω της χαμηλής τους αξιολόγησης, γεγονός τότε που θα έκανε τις τράπεζες να μην ενδιαφερόντουσαν ξανά να αποκτήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα(θα προτιμούσαν να αγοράσουν ομόλογα υψηλότερης αξιολόγησης που θα μπορούσαν να τα δώσουν ενέχυρο στην ΕΚΤ για να πάρουν νέα δάνεια).
  Αν όμως αυτές οι τράπεζες από 01/01/2011 δεν ενδιαφερόντουσαν να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, από ποιους θα δανειζόταν το ελληνικό κράτος για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του? Δεν θα υπήρχε τότε μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, αφού θα υπήρχε δυστοκία εξεύρεσης αγοραστών των ελληνικών κρατικών ομολόγων? Δεν θα εκτοξευόντουσαν τότε στα ύψη τα spread των ελληνικών ομολόγων, και δεν θα δανειζόταν η Ελλάδα με πιο υψηλό επιτόκιο και πιο δυσβάκτακτους όρους?
  Μην ξεχνάς ότι πρόσφατα (αρχές Μαρτίου 2010) που τα spread των ελληνικών ομολόγων ήταν πολύ υψηλά και κυκλοφορούσαν φήμες για την χρεωκοπία της Ελλάδας, στην δημοπρασία των 10ετών ελληνικών ομολόγων οι προσφορές έφτασαν περίπου τα 15 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα ενδιαφερόταν να αντλήσει μόνο 5 δις ευρώ. Δηλαδή, η προσφορά ήταν σχεδόν τριπλάσια από την ζήτηση.
  Αν αυτή η δημοπρασία γινόταν τον Μάρτιο του 2011 χωρίς να είχε ποτέ παρθεί η χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ, οι τράπεζες - ελληνικές και ξένες - δεν θα είχαν κανένα λόγο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και τότε η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντλήσει τα ποσά που ήθελε και τότε θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης των αναγκών του ελληνικού κράτους.
  Γιατί τότε - αν δεν είχε ποτέ παρθεί η χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ- οι τράπεζες θα ενδιαφερόντουσαν να αποκτήσουν ομόλογα υψηλής αξιολόγησης - ή έστω ομόλογα υψηλότερης αξιολόγησης από τα ομόλογα της Ελλάδας.
  Επιγραμματικά, η χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ βολεύει την Ελλάδα 9πιθανόν και άλλες χώρες-μέλη), είναι "θεόσταλτο δώρο" για την Ελλάδα, γιατί οι τράπεζες θα συνεχίσουν κανονικά να αγοράσουν ομόλογά της, χωρίς να υπάρχει καμιά αβεβαιότητα, οπότε η Ελλάδα θα δανείζεται χωρίς πρόβλημα και χωρίς καμιά επιπρόσθετη επιβάρυνση (στο θέμα των επιτοκίων) για να καλύψει τις ανάγκες της.
  Άσε που μπορεί τώρα (μετά την συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ) να μην χρειαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στον νεοσύστατο μηχανισμό (ο οποίος μάλιστα είναι και για έσχατη λύση).
  Τέλος, ο νέος αυτός μηχανσιμός δημιουγείται για να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην ευρωζώνη....δεν δημιουργείται αποκλειστικά για την Ελλάδα.....δημιουργείται, επειδή είναι ενδεχόμενο να χρειαστούν κάποιες χώρες-μέλη της ευρωζώνης στήριξη - είτε τώρα, είτε στο κοντινό μέλλον....

  Υ.Γ : Eίμαι περίεργος να μου γράψεις τι περισσότερο περίμενες να γίνει, από την στιγμή που η Γερμανία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε στυλώσει τα πόδια και αρνιόταν πεισματικά να βοηθήσει τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που
  ενδεχομένως να είχαν πρόβλημα.......και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα συγκεκριμένα, γιατί το σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει την Ευρώπη εδώ και 20 μέρες δεν είναι ελληνικό...απλώς η Ελλάδα ήταν η αφορμή (ήταν η πρώτη χώρα που έχει ορατό πρόβλημα) για να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα.

 3. fatfat avatar
  fatfat 26/03/2010 03:27:29

  και προς επιβεβαίωση της άποψής μου, ότι δηλαδή όσο μειώνεται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, τόσο θα πέφτουν τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε πιο λογικά και ανεκτά επίπεδα, ας αναφέρω ότι στις 313 μονάδες βάσης υποχώρησε το απόγευμα της 25/03/2010 το spread στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία για την οικονομική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων χωρών-μελών της ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα.....και η οποία συμφωνία τελικά επιτεύχθηκε λίγο αργότερα....

 4. rataplan avatar
  rataplan 26/03/2010 07:25:16

  Υπάρχουν δυο Ελλάδες, αυτη των εργαζομένων και αυτη των τραπεζών, βιομηχάνων και εφοπλισtών. Η ΕΕ δε θα μπορούσε να αποτελεί μαξιλαράκι ποτέ για τους εργαζόμενους. Αποτελεί έτσι κι αλλίως μηχανισμό επίβλεψης και στήριξης, εκτός των πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, και του ανταγωνισμού των αντίπαλων κεφαλαίων. Δηξαδή υπάρχει για να διασφαλίζει τους όρους καπιταλιστικής παραγωγής που η "ψυχή" της είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αντίπαλα κεφάλαια. Ως εκ τούτου, όποια απόφαση και να πάρθηκε έιναι εναντίον των εργαζομένων, είτε Ελλήνων είτε των υπολοίπων Ευρωπαίων εργαζομένων.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/03/2010 07:39:36

  "Επιτυχία", για την Κυβέρνηση, είναι 1) να κρατηθεί στην καρέκλα της, 2) να μας πείσει ότι τα κατάφερε, 3) να προλάβουν μερικοί να κάνουν τις αρπαχτές, 4) να φτιάξουν ίματζ, 5) να ξαναβγούνε όταν έρθει η ώρα.

  Όσο λοιπόν τα μήντια λένε "επιτυχία", και δεν πεινάει το πόπολο, καλά είναι.

  Για τον νεοσύστατο μηχανισμό του φατφατ, χαχαχαχαχαααα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 26/03/2010 08:43:09

   Eπιτυχια ηταν για τη Γαλλια που περασε την παραγραφο για ευρωπαικη οικονομικη κυβερνηση και για Αγγλοαμερικανους που θα αδυνατισει το ευρω.

 6. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 26/03/2010 09:23:24

  Το μονο θετικό και χειροπιαστό είναι η κίνηση Τρισέ τα άλλα είναι για τις κυβερνητικές φυλλάδες.

 7. sovokai avatar
  sovokai 26/03/2010 09:33:56

  ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΧΆΝΕΙΣ ΚΆΘΕ ΣΥΜΠΆΘΕΙΑ. ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΑΛ...ΣΟΥ

  • Σπάρτακος avatar
   Σπάρτακος @ sovokai 26/03/2010 10:58:21

   η αλλιώς, όπως απεφάνθη κι ο Ταμτάκος,'τα γκαμ....με που τα γκαμ....με,ας βάλουμε και λιγουλάκι συναίσθημα'.

 8. El Gekko avatar
  El Gekko 26/03/2010 11:02:31

  Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μηδενίζει την πιθανότητα χρεωκοπίας, συνεπώς δεν έχει νόημα να γίνεται παιχνίδι με τα Ελληνικά CDS.
  Η δήλωση Τρισσέ ακυρώνει την προ πενταμήνου δήλωση για άρση των μέτρων παροχής ρευστότητας στο τέλος 2010 και αποκαθιστά το αυτονόητο: "Η ΕΚΤ να αποδέχεται τα ομόλογα κράτους μέλους".
  Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδό μας, όσο μειώνουμε τα ελλείματα θα έχουμε αποκλιμάκωση των spreads.

 9. Spm avatar
  Spm 26/03/2010 12:18:46

  Οι πιέσεις που δημιουργηθηκαν απο Σαμαρά στις 16/3, στους υπουργους οικονομικών της ΕΕ, για στηριξη των ελληνικων ομολόγων και στη συνέχεια απο τη ρωσική κυβέρνηση στην ίδια κατευθυνση, οδήγησαν τον Τρισε να στηριξει ουσιαστικά το μαγαζί του.
  Από την άλλη οι παλλινοδίες κάποιων οτι "υπαρχει και το ΔΝΤ" και μετά "δεν υπάρχει περίπτωση να παμε στο ΔΝΤ", ηταν η θολή εικόνα της κυβερνησης με τα ακόμη πιο θολά μηνυματα προς τους Ευρωπαίους. Αποτέλεσμα να υπάρξει σχέδιο που έχει τη συμμετοχή της ΕΕ και απο πίσω το ΔΝΤ.
  Το μόνο θετικό μέχρι στιγμης είναι η δηλώσεις Τρισέ. Τίποτα άλλο.
  Ελπίζω να μη βγεί η κυβερνηση να πανηγυρίσει για τους "επιτυχείς" χειρισμούς που έκανε.

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 26/03/2010 13:43:57

  Ο πραγματικός εφιάλτης του Τρισέ, της ΕΚΤ και του "άξονα" είναι η είσοδος στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης Ιαπώνων και Κινέζων (από την ενδεχόμενη "κερκόπορτα" χρωκοπημένων τραπεζών). Λόγω του Ιαπωνικού αρνητικού πληθωρισμού δεκαετιών (και της Κινεζικής ρευστότητας), τα τερατώδους ύψους λιμνάζοντα Απωανατολικά κεφάλαια, άν διεισδύσουν στο σύστημα και το ελέγξουν, μπορούν να το "πνίξουν" στο ρευστό, να "σκοτώσουν" κάθε πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ και να εκτοξεύσουν το Ευρώ σε ισοτιμίες καταστροφικές για τις Γερμανικές εξαγωγές.
  Οι Αμερικανοί υποχώρησαν εν μέρει και τους δέχτηκαν, κυρίως εξαιτίας μεγάλης και επέιγουσας ανάγκης ρευστού, αλλά και επειδή τα επιτόκιά τους ήταν ήδη μηδενικά και το δολλάριο δεν κινδυνεύει να υπερτιμηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/03/2010 23:10:08

  Λιγο το εχεις να μετονομασουμε τις κακες αγορες σε ΕΕ ?? με ολιγον ΔΝΤ.

  ΠΑΣΟΚ μου μυριζει.. Μαρκετινγκ του ΤΕΛΟΥΣ. Ο ΓΑΠ ηταν ο ιδανικοτερος να τραβηξει την μπριζα της ευθανασιας. ( δεν ειναι κ αλυσιδα ποδηλατου )

  Γνωση και Αληθεια. ελα μου ντε.. απλα να συνεχισουμε σκεπτομενοι και οχι απαθεις.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.