#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/03/2010 00:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τρισέ, ο Σαμαράς, η κόντρα ΕΚΤ - ΔΝΤ και ο φόβος της ΠορτογαλίαςΔεν ξέρουμε αν θα σωθούμε, δεν γνωρίζουμε αν η ελληνική οικονομία δεν χρεοκοπήσει τους επόμενους μήνες αφού τα προβλήματα είναι πολλαπλά (βλέπε χάος στα Ταμεία), αλλά η 25η Μαρτίου θα μείνει ασφαλώς στη μνήμη πολλών. Όχι γιατί η χώρα μας “κατατρόπωσε” τους αντιπάλους της , άλλωστε αυτό είναι στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά γιατί παίχτηκε ένα απίστευτο διπλωματικό – οικονομικό θρίλερ.

Όποια συμφωνία κι αν επετεύχθη τη μεγαλύτερη σημασία είναι η κίνηση του Ζαν Κλοντ Τρισέ να σώσει στην κυριολεξία την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από το 2011 τότε δεν μας έσωζε κανένα πακέτο στήριξης. Θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία. Επομένως, η επιμονή του Τρισέ είναι αυτή που δίνει ανάσες στη χώρα μας κι όχι η γαλλο-γερμανική συμφωνία που έτσι κι αλλιώς δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή για να δούμε τι ισχύει.Όπως άλλωστε έχουμε ήδη επισημάνει η πρόταση του Τρισέ είναι αυτή που είχε εκθέσει ο Αντώνης Σαμαράς στον Μπαρόζο και τους άλλου συνομιλητές του στα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη, «βάζοντας πλάτη» στην εθνική προσπάθεια. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σταθερά εναντίον του ΔΝΤ και επέμενε η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2011.

Τώρα, βεβαίως, πολλοί θα αναρωτηθούν από που προέκυψε αυτή η φιλελληνική στάση από τον κεντρικό τραπεζίτη, τον ίδιο που πριν λίγες εβδομάδες έριχνε την Ελλάδα το ανάθεμα και έδειχνε να μην τον ενδιαφέρει η σωτηρία της; Πώς άλλαξε στάση η ΕΚΤ; Είναι χαρακτηριστική η στήριξή της στη χώρα μας που πριν από λίγο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έλεγε στις Βρυξέλλες ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει στα ευρωπαϊκά χωράφια και όταν θα αναμειχθεί θα το κάνει με τους ευρωπαϊκούς όρους. Έτσι ξαφνικά λοιπόν έγιναν όλοι Έλληνες;

Η εξήγηση που δίνει η λογική είναι ότι η ΕΚΤ και ο Τρισέ άνοιξαν μάχη επιβίωσης με το ΔΝΤ. Ή αυτοί ή εμείς ήταν το θέμα, διότι αν η Ελλάδα προσέφευγε στο ΔΝΤ τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η Κεντρική Τράπεζα θα έχαναν ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξουσίας τους και του πρεστίζ. Ο Τρισέ, βλέποντας ότι η Μέρκελ σέρνει την Ελλάδα στο ΔΝΤ χωρίς ουσιαστική εμπλοκή της Ευρώπης, αντιλήφθηκε ότι η ΕΚΤ παραμερίζεται. Κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας θα έβλεπε μια Κεντρική Τράπεζα να μην έχει ρόλο και λόγο όταν μια χώρα – μέλος έχει πρόβλημα. Αυτό δεν μπορούσε να το αντέξει και καθώς αποχωρεί σύντομα από τη θέση του, τα έπαιξε όλα για όλα.

Έτσι βρήκε η Ελλάδα ένα σύμμαχο στην προσπάθειά της να σωθεί, κι αν δε βυθιστεί ο Τιτανικός θα το οφείλει σ' αυτόν.

Ο φόβος των ...άλλων

Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και για να προλάβουμε τους… Πασόκους να βγουν στην Ομόνοια γιατί κέρδισαν το νταμπλ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η μοναδική καλή είδηση για την Ελλάδα από το αλισβερίσι των Βρυξελλών είναι η στήριξη από τον Τρισέ και η απόφασή του για τα ομόλογα. Κι αυτό δεν το έκανε γιατί ξαφνικά θυμήθηκε πόσο καλό τζατζίκι έχουμε. Το έκανε για ένα και μόνο λόγο: Επειδή μετά την Ελλάδα ακολουθούν κι άλλες χώρες με οικονομίες που θα «σκάσουν» σαν βόμβα. Εάν λοιπόν λάμβανε διαφορετική απόφαση τότε πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά ομόλογα θα ήταν κουρελόχαρτα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζές τους και τις οικονομίες τους.

Τα ομόλογα των άλλων ήθελε να σώσει ο Τρισέ και παρεμπιπτόντως σώθηκαν και τα ελληνικά.  Αν η ΕΚΤ άφηνε ακάλυπτες τις οικονομίες που έχουν πρόβλημα τότε θα πάταγε για τα καλά πόδι το ΔΝΤ και η κεντρική τράπεζα δε θα είχε κανένα ρόλο και σκοπό.

Και όπως γράφουμε προηγουμένως Κατά του ΔΝΤ ο Τρισέ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/03/2010 00:41:13

  Αν πιστέψουμε ότι η Ελλάς είναι η κορυφή του παγόβουνου (ελέχθη και στην Εσπερία και στην Κίνα!) καλά κάνει ο Τρισέ και ενοχλείται με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έκανε δηλώσεις, αλλά οι περί το ΔΝΤ ψιθυρίζουν ότι "δεν έχει η Ευρώπη δομές, μηχανισμούς και, τελικά, θέληση και δυνατότητα για ασκήσης κρατικών αναδιαρθρώσεων και χρεοκοπιών... Και καλά έκανε ο Τρισέ και συνεχίζει να παίρνει τα χαρτάκια μας, άσχετα αν αυτό ρίξει το ευρώ -- δεν είναι το ευρώ το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει κανείς τι τηλέφωνο έχει η ...Ευρώπη (εκτός αν είναι ο Βαν Ρομπυ...)

  Βέβαια, αν το πρόβλημα σταματάει σε εμάς και, άντε την Πορτογαλία, μαζέυεται.

 2. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 26/03/2010 00:52:38

  Σε λίγο θα μας πεις και ότι ο ΓΑΠ είχε δίκιο που μας φλόμωσε στο ΔΝΤ.
  Η ΕΚΤ φοβάται πιο πολύ την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και ακολούθως την μη τήρηση των υποχρεώσεων τους προς αυτή ,γι'αυτό και προτιμά να στηρίξει το τραπεζικό σύσημα.
  'Οπου υπάρχουν λεφτά δεν υπάρχει θέμα γοήτρου ή δύναμης.
  Τα νούμερα μόνο μετράν.Και η κίνηση του Τρισε δίνει την τελευταία ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες να σταθούν όρθιες.Το ίδιο έκανε ο Ομπάμα κόβοντας χρήμα στις ΗΠΑ,το ίδιο έκανε και ο ΚΚ με τα 28 δις,τα ίδια πάει να κάνει και ο ΓΑΠ ,το ίδιο έκανε και ο Τρισέ.
  Ξέρουν πολύ καλά ότι αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα θα υπάρξει ντόμινο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρωζώνη και σε όλο τον πλανήτη.

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 26/03/2010 13:28:07

  O Τρισέ ακολουθεί την πάγια πολιτική της Ευρωζώνης : Δεν είναι μόνον άν καταρρεύσουν μερικές τράπεζες (έχει ήδη γίνει αυτό αλλού), αλλά μην εξαγοραστούν μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης από εξωευρωπαικούς οικονομικούς γίγαντες. Έγραψα ήδη ότι οι "σαμουράι" της Mitsubishi και της Nomura έχουν ήδη λάβει "θέσεις επίθεσης". Όχι θα τις αφήσουν, άν πάνε για μπούμ και γίνουν φθηνές! Εδώ φάγανε τις μισές από τις μεγάλες Αμερικανικές!
  Ο Τρισέ και η ΕΚΤ δεν θέλουν Ιάπωνες και Κινέζους στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Ούτε οι Γαλλογερμανικές κυβερνήσεις, φυσικά. Ανέχονται το πολύ μερικούς Άραβες τραπεζίτες, τίποτε ανατολικότερο!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/03/2010 13:55:41

   Εκτος Ευρωζώνης, εντός ΕΕ: Άς θυμηθούμε και τις αστραπιαίες κρατικοποιήσεις χρεωκοπημένων Βρετανικών Τραπεζών από τον Γκόρντον Μπράουν. Με χρονικό ορίζοντα την εξυγίανσή τους.
   Οι Αμερικανοί δεν κρατικοποίσαν Τράπεζες, πιό επείγον ήταν να κρατικοποιήσουν ασφαλιστικές (για να έχουν συντάξεις) και τα (τέως ημικρατικά) στεγαστικά ιδρύματα Fanny και Fred, για να μη καταρρεύσει εντελώς όλο το σύστημα ενυπόθηκων εξασφαλίσεων.
   Εξ ανάγκης άφησαν τις τράπεζες στους Απωανατολίτες. Δεν είχαν εναλλακτική λύση, το (αθρόο) κρατικό χρήμα δεν έφθανε για όλα.

 4. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 26/03/2010 15:18:39

  Κάτι μου λέει οτι ο Τρισέ ως σόφρων πιστεύει οτι ο ΓΑΠ θα φύγει νύχτα, όπως δήλωσα και σε άλλο νήμα και ακολούθησε το συγκεκριμένο μοντέλο αρωγής προς εμάς. Οι φήμες λένε οτι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος που ξεφούρνισε την ιδεά αυτού του μοντέλου στις Βρυξέλες. Γι αυτό μαθαίνουμε οτ πήγε εκεί εξ άλλου. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμύδια λοιπόν?
  Γιατί ο "σωτήρας" κατα τα ΜΜΕ πλέον ΓΑΠ, δεν ξεστόμισε τις ίδιες ιδέες με το Αντώνη Σαμαρά για παράδειγμα? Σϊγουρα παίρνει πολλύ περισσότερα απο τον Α. Σαμαρά θα μπορύσε να κάνει κάτι καλύτερο για την Ελλάδα, εκτός φυσικά αν η Ελλάδα δεν είναι αυτό που υπηρετεί. Εστω και ΕΝΑΣ να έχει μια καλύτερη ιδεά απο τον κύριο ΓΑΠ, ο κύριος ΓΑΠ πρέπει να θεωρείται ως ύποπτος. Οι καιροί μας είναι ΤΟΣΟ απαιτητικοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.