#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2011 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τιτανικός του ΓΑΠ βουλιάζει έτσι κι αλλιώς

[caption id="attachment_116482" align="alignnone" width="600" caption="Πολύ φασαρία για το τίποτα. Ο Τιτανικός βουλιάζει ούτως ή άλλως."][/caption]

Όταν πριν από 10 μέρες ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, συνοδεύτηκε με πανηγύρια και χαρές.

Το σχέδιο προέβλεπε επαναγορά του χρέους, τέσσερις διαφορετικές προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων, μια επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και περίπου €100 δισ. σε νέα δάνεια.

Δεν χρειάστηκε όμως να περάσει πολύς καιρός για να εξαφανιστεί η αρχική ευφορία. Αυτές τις ημέρες τα ισπανικά και ιταλικά σπρεντς έπιασαν νέα ρεκόρ, αφού οι φόβοι επανήλθαν στις ευρωζωνικές χρηματαγορές.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ακύρωσε τις διακοπές του για να επιληφθεί των εξελίξεων. Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως για να μελετήσει τις επιλογές του, μετά την απόφαση να ακυρωθεί η δημοπρασία ομολόγων. Και τέλος, η αξία των ελληνικών ομολόγων συνέχισε να διολισθαίνει.

Το συμπέρασμα είναι πως οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι το τελευταίο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν την βοηθά καθόλου. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Αν το ψάξει κανείς, αντιλαμβάνεται δυο βασικά στοιχεία: Πρώτον, ότι αν προχωρήσει το σχέδιο, η Αθήνα θα χρωστά στους δανειστές της περισσότερα από το σημερινό 160% του ΑΕΠ της.

Και δεύτερο, αυτό το νέο χρέος θα είναι πολύ πιο ακριβό από ποτέ, για να μπορέσει η Ελλάδα να το  εξυπηρετήσει.

Οι τράπεζες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις του περασμένου μήνα, ανακοίνωσαν, μετά τη συμφωνία, ότι θα υποστούν πλήγμα ύψους 21% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Κάποιοι θεώρησαν πως αυτό σήμαινε ότι το ελληνικό χρέος θα μειώνονταν αντίστοιχα. Όπως όμως αποδεικνύεται, αυτό ήταν μια λογιστική «μαϊμουνιά». Μπορεί η αξία των ομολόγων να πέσει, όμως το ποσό που θα χρωστά η Ελλάδα θα ανέβει.

Ιδού η πραγματικότητα: Αν προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων αξίας €135 δισ. όπως συμφωνήθηκε, η ονομαστική αξία του χρέους θα μειωθεί κατά 10%, ή €13.5 δισ. Οι επαναγορές ομολόγων υποτίθεται πως θα μειώσουν το χρέος κατά €12.5 δισ. επιπλέον. Για να το πετύχει όμως αυτό η Ελλάδα, θα πρέπει να δανειστεί άλλα €40 δισ ως εγγύηση έναντι των νέων ομολόγων, και άλλα €20 δισ για να χρηματοδοτήσεις τις επαναγορές. Στη συνέχεια θα πρέπει να δανειστεί άλλα €15 δισ για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που θα πληγούν από τα κρατικά τους ομόλογα. Ένα συνολικό ποσό δηλαδή ύψους €75 δισ. που θα πρέπει να το βρει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού  κανένας άλλος δεν δανείζει σήμερα την Αθήνα. Τουλάχιστον τα επιτόκια θα είναι φτηνά, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα χρεώσει 3.5% ετήσιο τόκο στην Ελλάδα, τόσο για το νέο αυτό δάνειο, όσο και για τα προηγούμενα δάνεια της διάσωσης που της έχουν ήδη δοθεί.

Οι τράπεζες όμως που ανταλλάσσουν τα ομόλογά τους δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρες.  Σύμφωνα με τους όρους που συμφωνήθηκαν, τα επιτόκια της Ελλάδας στα εκκρεμούντα χρέη της θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 12%. Τα νέα ομόλογα θα έχουν επιτόκιο 6.8%, σε σύγκριση με το σημερινό 5%. Αυτή η αύξηση του επιτοκίου θα καλύψει την οποιαδήποτε μείωση του αρχικού κεφαλαίου, που θα προέκυπτε από τα κουρέματα κατά 20% σε κάποιες από τις ανταλλαγές.

Βέβαια, αν είσαι κάτοχος ομολόγων που περιμένεις να πληρωθείς τον επόμενο χρόνο, ή τον μεθεπόμενο, και καταλήξεις να ανταλλάσσεις αυτά τα ομόλογα με κάποια άλλα πιο μακροπρόθεσμα, τότε σίγουρα υφίστασαι ζημιά στην αξία τους. Αν όμως όλα αυτά τα ανακοινωθέντα περί επαναγοράς, ανταλλαγής, κλπ στη πραγματικότητα αυξάνουν το ελληνικό χρέος, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησής του, το ερώτημα είναι: Ποιο είναι το νόημα της συμφωνίας;

Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, ισχυριστήκαμε πως αν η Ελλάδα είναι να επαναδιαρθρώσει το χρέος της, ή να χρεοκοπήσει (μερικώς, ολικώς, επιλεκτικώς, κλπ) αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί τουλάχιστον από μια μείωση του συνολικού της χρέους, ώστε να αξίζει  το κόπο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει.

Είναι σαν να μετακινούν σε κάποια άλλη θέση τις ξαπλώστρες στον Τιτανικό. Αν και αυτή η παρομοίωση αδικεί το πλήρωμα του Τιτανικού. Αυτό που έκανε η ΕΕ, είναι να φορτώσει με περισσότερο νεκρό βάρος, το ελληνικό πλοίο που ήδη βουλιάζει. Και αν αυτός είναι ο τρόπος που η ΕΕ θεωρεί ότι σώζει την Ελλάδα, τότε πολύ καλά κάνουν η Ιταλία και η Ισπανία που τρέμουν απ το  φόβο τους.

S.A.-Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. letta avatar
  letta 04/08/2011 11:58:28

  Να τα χάλια μας !Έχουμε πεί , πως όταν τους βλέπουμε να πανηγυρίζουν, άσχημα τα μαντάτα. Η θηλιά έχει μπεί ήδη στον λαιμό μας και περιμένουμε να κλωτσήσουν το σκαμνάκι. Εμείς τι κάνουμε Έλληνες ; Τους αφήνουμε να το κλωτσήσουν ή τους βάζουμε εμείς στην κρεμάλλα; Eγώ πάντως θα προτιμούσα το δεύτερο εδώ και τώρα, χωρίς καμμιά αργοπορία!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2011 12:05:37

  Το ύψος του χρέους όντως δεν πέφτει σημαντικά. Η ανταλλαγή αφορά περιορισμένη ποσότητα ομολόγων.
  Επίσης η επαναγορά από τον EFSF δεν θα γίνει στην (θεωρητικά αναφερόμενη) υποτιμημένη τιμή - 50 % αλλά σε πολύ ψηλότερη, γύρω στο 70 - 80 %. Εκεί θα ισορροπήσουν οι τιμές: Είναι το μέσο ύψος στο οποίο πιθανώς θα πουλήσει η ΕΚΤ το stock που απέκτησε (άν το πουλήσει), ώστε να μην έχει ζημίες. Αυτό θα είναι το "μέσο κόστος κτήσης" για την επαναγορά.
  Δεν θα αλλάξει ριζικά το ύψος του χρέους, αλλά ήδη αλλάζει και θα αλλάξει ριζικά η φύση του χρέους, και η ταυτότητα των ομολογιούχων - πιστωτών: Το ποσοστό των "ιδιωτών" ξένων ομολογιούχων (τράπεζες, Funds, Ευρωπαικά ασφαλιστικά ταμεία) θα συρρικνωθεί δραματικά.
  Αντίθετα το χρέος μεταφέρεται και θα μεταφερθεί σε δραματικά μεγάλο ποσοστό σε Δημόσια χέρια: Αρχικά με τις διακρατικές χρηματοδοτήσεις στο Δημόσιο άλλων Ευρωζωνικών χωρών, τελικά στον προσωρινό EFSF και στον Μόνιμο Μηχανισμό, όπου τελικά θα "μεταφερθεί". Ένα μέρος επίσης στο ΔΝΤ.
  Στα χέρια "ιδιωτικών" τραπεζών (ελληνικών και ευρωπαικών) θα μείνουν κυρίως τα ομόλογα μακρινού χρόνου λήξης, τα οποία δεν θα ανταλλαγούν. Θα μείνουν επίσης χωρίς ανταλλαγή τα ομόλογα των Ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
  Αυτή είναι η βασική συνέπεια, για την οποία όμως η WSJ είναι παντελώς αδιάφορη, διότι ενδιαφέρετια μόνον για τους "ιδώτες" ομολογιούχους.
  Και με αυτό το δεδομένο, της ριζικής αλλαγής στη φύση του χρέους (και όχι στο ύψος του), θα πρέπει να διατυπώνονται πολιτικές ή οικονομικές υποθέσεις και συμπεράσματα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 04/08/2011 12:32:21

   Το συμπερασμα ειναι οτι θα εχουμε αμεση εξαρτηση της Ελλαδος απο ξενα κρατη και διεθνεις οργανισμους που μπορει να εχουν και πολιτικα αιτηματα και οχι απλως να πληρωθουν οπως οι ιδιωτες.
   Αυτο βεβαια για τους θιασωτες της "παγκοσμιας δικαυβερνησης" ή του πολυπολιτισμου κλπ δεν ειναι προβλημα γιατι δεν υπαρχει αιτημα ξενου κρατους που να εχει προβλημα να ικανοποιησει ο ΓΑΠ.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 04/08/2011 13:46:35

    Ακούγεται συχνά εδώ μέσα η μία ανάγνωση, αυτή που αναφέρεις. Η άλλη, η αισιόδοξη, είναι η Ευρωπαική φεντεραλιστική.
    Ωστόσο, τα περί “παγκοσμιας διακυβερνησης”, άν κυριολεκτούμε, τα θεωρώ εντελώς ουτοπικά, διότι οι διηπειρωτικές συγκλίσεις, οικονομικές ή πολιτικές, είναι φανερά παντελώς αδύνατες.
    Τι κοινό, πολιτικό ή οικονομικό, μπορεί να έχει π.χ. το Ευρωπαικό κεκτημένο, με τον γιγαντικό Κινεζικό κομμουνιστο-καπιταλισμό, με το Ινδικό κράτος των καστών ή με το Βραζιλιάνικο "οικονομικό θαύμα" που έχει και εκατομμύρια πεινασμένους;
    Αλλά με τα πράματα και θάματα που βλέπουμε, φαντάζεσαι ακόμη και την "burning Rome" των ΗΠΑ, να συντονίζεται οικονομικά με την Ευρωζώνη ; Αυτοί απέναντι δεν τα βρίσκουν ούτε μεταξύ τους για το ύψος των φόρων, και θα πάνε να μπλέξουν με Ιρλανδούς, Έλληνες και Βαδη-Βυρτεμβεργέζους;
    Κεφαλαιοκρατικό σύστημα χωρίς βαθειές διαιρέσεις είναι αδύνατο, αυτό έδειξε η Ιστορία. Πόσο μάλλον στην σημερινή εποχή του πολυ-πολικού κόσμου.
    Η υπόθεση για έναν ενιαίο "υπερκαπιταλισμό" ή "υπεριμπεριαλισμό", αποδείχθηκε απλή φαντασίωση ορισμένων μαρξιστών θεωρητικών του Μεσοπολέμου.
    Οι διηπειρωτικοί νομισματικοί και οικονομικοί "πόλεμοι" έχουν λαμπρό μέλλον.
    Παραμένω λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξος για την αισιόδοξη, ηπειρωτική εκδοχή, μιας αργής, έστω και βασανιστικής Ευρωπαικής φεντεραλιστικής σύγκλισης, αλλά σ' έναν κόσμο σαφώς πολυ-πολικό και γεμάτο αντιθέσεις.

    • ό παγωτατζής avatar
     ό παγωτατζής @ Ο Θείος 05/08/2011 11:19:45

     Το ευχάριστο με σένα είναι ότι δεν στερείσαι ονείρων..
     Τό δυσάρεστο είναι ή πραγματικότητα πού θα σε κυνηγά...

 3. BlueSky avatar
  BlueSky 04/08/2011 12:10:07

  Τι θα γίνει τώρα, θα τον χειροκροτήσουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο;;;;

 4. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 04/08/2011 12:22:08

  Όσο και αν το πασοκικό καθεστώς και οι ξένοι δανειστές προσπαθούν να ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ και να ΕΞΩΡΑΙΣΟΥΝ τη ΦΡΙΚΤΗ πραγματικότητα,το σίγουρο είναι το εξής και το βλέπουμε:Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ της κοινωνίας είναι ΕΔΩ...Κόσμος ΠΕΙΝΑΕΙ,ΥΠΟΦΕΡΕΙ,ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΤΑΙ σε απίστευτο βαθμό,ΔΥΣΤΥΧΕΙ...

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/08/2011 12:26:08

  Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον Μπένι..έχει αφήσει κατά μέρος τους ερασιτεχνισμούς κι αυτή τη φορά θα ασχοληθεί επαγγελματικά με τη χρεοκοπία

  • Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
   Δημήτριος Κοκκαλάκης @ ΕΥΑ 04/08/2011 14:50:31

   !!!!!!!!!!!

 6. m.s avatar
  m.s 04/08/2011 15:27:55

  ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ...
  ΑΠΑΞΙΩΣΗ...
  εκεί δεν υπάρχει τίποτα που να μην χάθηκε...
  εκεί άρχισαν κιόλας τους μπάφους ...
  και όχι μόνο...

 7. spiros avatar
  spiros 04/08/2011 16:28:47

  Τα 30-50 δις που θα χρεωθεί η Ελλάδα είναι τα ποσά που θα εισπράξουν απί τις αποκρατηκοποιήσεις ; Θα περιμένουν να αποδώσει η πώληση ή θα τα δανειστούμε και όταν εισπράκουμε!!!! θα τα επιστρέψουμε άτοκα ή έντοκα; Άρα ανακοίνωσαν το θεωρητικό σκέλος και άφησαν τις λεπτομέρειες να τις αποκρύψουν τεχνηέντως..... Αν αυτό λέγεται οικονομική πολιτική εγώ είμαι ΘΕΟΣ και κάνω θαύματα!!!!!!

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2011 16:52:00

  "Παίζονται" τεράστια ποσά στα CDS της Ιταλίας, τις μέρες αυτές. Η χώρα αυτή είναι πιά η τρίτη σε μέγεθος αγορά CDS στον κόσμο, κατά την Hypovereinbank.
  Ο Μπαρόζο σήμερα έχει "βγεί στα κεραμίδια": Zητά έλεγχο και ενίσχυση του Μηχανισμού EFSF.
  Ο Τρισέ μόλις δήλωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ ποτέ δεν έχει σταματήσει. "Στο τακτικό δελτίο της Δευτέρας θα δείτε τι κάνουμε".
  Εν τω μεταξύ η Μέρκελ είναι σε διακοπές και στη Γερμανία κουμάντο κάνει ο νέος αντικαγκελλάριος Φίλιπ Ρέσλερ (FDP).

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/08/2011 17:11:31

  Κατά τον Μπαρόζο, "η κρίση δεν επηρεάζει μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης", αλλά οι ασάφειες και ο "κακόφωνος τρόπος διαχείρισης από τους ηγέτες των επιμέρους χωρών" μπορεί να οδηγήσει και σε "τήξη του πυρήνα".
  Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ήδη πολιτική τήξη του ηγετικού πυρήνα του ΕΛΚ.
  Ο Τρισέ κάνει δηλώσεις.

 10. ataktos avatar
  ataktos 04/08/2011 22:19:51

  η Μακεδονία είναι .. "ποντιακή"... h..tp://pontokomicom.blogspot.com/2011/08/blog-post_8338.html χιχχι

 11. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/08/2011 22:42:24

  Ο Μπένι έκατσε στην πρύμνη; οιωνός αυτή η φωτό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.