#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/05/2013 20:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σόιμπλε ρίχνει νερό στο κρασί του και μιλά για ... ανάπτυξη!Ως μια μεγάλη ανατροπή στην εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα σκληρή δημοσιονομική από τη Γερμανία, χαρακτηρίζεται η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο "σκληρός" Σόιμπλε, τρομαγμένος προφανώς με την τεράστια διάσταση που έχει πάρει η ανεργία στις χώρες του νότου, φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του, αν και είναι νωρίς ακόμη για να αντιληφθεί κανείς τις πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας. Πάντως, ο Σόιμπλε λέει στον Ρέσλερ να αναληφθεί κοινή δράση ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.

Την αποκαλυπτική επιστολή δημοσιεύει τη Δευτέρα το περιοδικό "Der Spiegel".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η Kαγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη". Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν "διαφορετικό" Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του "να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης".

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. "Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά", λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι "Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης".

"Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας", έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει "μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα". H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.

Πρόκειται προφανώς για μια κίνηση τακτικής από την πλευρά της Γερμανίας η οποία σε καμιά περίπτωση δε θέλει να χαλαρώσουν οι χώρες του νότου, απλά προσπαθεί να βρει λύσεις για να μην υπάρξει ουσιαστική διάλυση της ευρωζώνης κάτω από το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης των χωρών του Νότου.

Και φυσικά δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Σόιμπλε βάζει μπροστά τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW. Τυχαίο ή υπάρχει σχέδιο να τα πάρουν όλα οι Γερμανοί μέσω της χορήγησης ρευστότητας για ανάπτυξη; Αλλά με ποιους όρους θα παρασχεθεί αυτή η ρευστότητα;

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/schaeuble-plant-kfw-foerderung-fuer-unternehmen-in-krisenlaendern-a-901891.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορών avatar
  Απορών 26/05/2013 20:45:54

  http://www.antinews.gr/2013/05/09/215190/#comment-1163928

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 26/05/2013 21:17:40

  Σαφώς υπάρχει και οικονομικός ιμπεριαλισμός, αλλά τώρα που η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε και η ευρωπαϊκή κρίση κατ' ουσίαν έληξε, οι ισχυροί του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια καινούργια χρηματιστηριακή φούσκα, ώστε να επωφεληθούν από την ψυχολογία ανατιμητικής κερδοσκοπίας που ήδη δημιουργείται. Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα χρόνια θα προωθηθεί η "ανάπτυξη" ενώ μέχρι σήμερα προωθούνταν η "εξυγίανση" των "τεμπέληδων και διεφθαρμένων" και άλλων τινών.

  Όσο τεχνητή ήταν η πτώση του Νότου, άλλο τόσο τεχνητή είναι σήμερα η ανάπτυξη. Πρέπει να είναι τυφλός όποιος δεν βλέπει ότι το παιχνίδι των κύκλων ανόδου και πτώσης είναι "στημένο κι από πριν ξεπουλημένο", όπως έλεγε και κάποιος τραγουδοποιός.

  Η Γερμανία έδρασε σε αυτήν την κρίση σε συνεννόηση με την Goldman Sachs. Δεν έδρασαν από κοινού, αλλά έδρασαν σε συνεννόηση. Και εξυπηρετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα και των δυο τους από αυτήν την κρίση. Είναι μεγάλο λάθος να βλέπουμε μόνον ή, έστω, κυρίως γερμανικό δάκτυλο πίσω από τις επιλογές της Γερμανίας.

 3. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 26/05/2013 22:16:11

  Και η Μέρκελ είχε "ηττηθεί" και υπογράψει την άμμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ιταλικών και Ισπανικών τραπεζών χωρίς εγγραφή στο κρατικό χρέος τους, αλλά απο τότε περιμένουν. Αλλωστε υπάρχει και το ΣΤΕ της Καρσρούης που έχει κατον τελικό λόγο υποτίθεται...Οι Γερμανοί είναι οι "Τσολάκογλου" της Αυτοκρατορίας των Υπερτραπεζών και αυτοί οι δύο κερδίζουν πάντα στο τέλος το χρήμα...

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 27/05/2013 00:15:52

  Λέει και καμιά !#%@!$# να περνάει η ώρα, μην τον παρεξηγείτε.

  Ειλικρινά, πιστεύετε ότι νοιάζει τον κεντρικό ηγεμόνα της ΕυρωΓερμανικής Αυτοκρατορίας να ενδιαφερθεί για τα φέουδα του;

  Στην τελική, προτιμώ την ύφεση αν η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μετά από έγκριση, παρότρυνση και ενέργεια των Γερμανών.

 5. euagelos avatar
  euagelos 27/05/2013 00:36:46

  Άιντε, συντροφοι , θα μας δοκιμάσουν νέο φάρμακο. Σε πρώτη φάση, οι φήμες λένε ότι ίσως βάλουν τον ποντικοτροχό του κλουβιού στην άλλη γωνία για να μη βαριόμαστε. Ελπίζω αυτή τη φορά να πετύχουν τη συνταγή.

 6. χαρης avatar
  χαρης 27/05/2013 14:58:09

  Ξεροκεφαλε σόιμπλε το έχασες το παιχνίδι άργησες αρκετά η ύφεση πλέον χτύπησε και την πόρτα σου και οι εξαγωγές της γερμανιας πήραν τον κατήφορο(-19% σύμφωνα με το spiegel) και το χειροτερο δημιούργησες σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο αντιγερμανικος μενος

 7. Γιώργος avatar
  Γιώργος 27/05/2013 15:30:42

  Νωρίς, νωρίς το θυμήθηκε αν και πάλι δεν πιστεύω, προφανώς και είναι επικοινωνιακό τρικ.

 8. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 27/05/2013 15:44:30

  Αθανατες προεκλογικες εξαγγελιες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.