Ο Σταύρος Θεοδωράκης ψαρεύει σε θολά νερά
02/11/2014 22:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ψαρεύει σε θολά νερά

Ευχολόγια, αφορισμοί, μεγάλα λόγια από μικρούς ανθρώπους

Μαθήματα δημοκρατίας, αξιοκρατίας και ανανέωσης κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης με άρθρο του στο Βήμα. Σα να γράφει έκθεση ένα 10χρονο παιδί, ο μεγάλος δημοσιογράφος καλεί τους πολίτες να χτίσουν σε ερείπια. Καλεί όσους πιστεύουν στη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία, δηλαδή σε αξίες με τις οποίες ουδεμία σχέση έχει ο ίδιος.

Να αλλάξει η χώρα μέσα από το Ποτάμι λέει ο άνθρωπος με το σακίδιο και να έχουν μικρότερη δύναμη οι παλιοί αριστεροί και δεξιοί.

Μπείτε στο Ποτάμι και βραχείτε, προτρέπει ο μεγάλος ηγέτης και καταθέτει την πρότασή του: «Να μη χαθεί άλλη ευκαιρία, να απελευθερωθεί ο λαός».

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Έκανε τον κόπο να γράψει ένα άρθρο μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κοινωνία έχει ροπή προς το τίποτε και το μηδέν.

Καμιά πραγματική πρόταση για την κοινωνία, για την οικονομία, για την κρίση αξιών. Καμιά πρόταση για τον τρόπο που θα γυρίσει το καράβι. Ατάκτως ειρημένες ατάκες, συνθήματα φτηνιάρικα σαν κι αυτά που «χάζευαν» τον κόσμο τη δεκαετία του ’80. Ευχολόγια, αφορισμοί, μεγάλα λόγια από μικρούς ανθρώπους. Ποντάρει στην ανασφάλεια του κόσμου, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, στην απολιτίκ κατάσταση που οφείλεται πράγματι σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Το ίδιο σύστημα που υπηρέτησε και υπηρετεί χρόνια τώρα ο Θεοδωράκης και τώρα το παίζει ανεξάρτητος. Από το Mega, τον ΔΟΛ, το Star και όλα τα συστημικά media που τον έκαναν γνωστό. Έλεος πια με τις ψευτιές και το ψάρεμα σε θολά νερά.

Ένας ακόμη σωτήρας, τζάμπα μάγκας και ψεύτικος μέχρι το κόκαλο.

Το άρθρο του Σταύρου Θεοδωράκη στο «Βήμα»

«Τα πράγματα για τη χώρα δεν πηγαίνουν καλά. Το παλιό πολιτικό σύστημα έχει «παραδώσει». Οι ήρωές του μοιάζουν σαν τους πολεμιστές των παιχνιδιών που πέφτουν ξεκούρδιστοι. Οι αναλαμπές- όταν υπάρχουν, κρατούν λίγο. Οι εξαγωγές αντί να αυξάνονται, μειώνονται. Οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί – κάποιες δεν ξεκίνησαν καν. Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι χαοτικά. Η χώρα γι’ αυτούς δεν έχει ανάγκη από αλλαγές. Αρκεί η καλή διάθεση ενός «αριστερού υπουργού» που θα περάσει έναν νόμο και θα επαναφέρει τα «κεκτημένα”. Η πολιτική σαν παραμύθι. Και για την Ευρώπη, οι μεν συνιστούν καθυστερήσεις οι δε κλεφτοπόλεμο. «Θα παρακαλέσουμε τους ξένους να κάνουν πως φεύγουν», «θα κάνουμε πως φεύγουμε και θα απειλήσουμε τους ξένους». Προτάσεις από ερωτικά εγχειρίδια προσαρμοσμένα στην εξωτερική πολιτική.

Αλλά σήμερα δε θέλω να γράψω γι’ αυτούς – θέλω να γράψω για μας. Για εμάς τους πολλούς που νιώθουμε ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο. Για εμάς που δε θέλουμε να χτίσουμε σε ερείπια. Για εμάς που πιστεύουμε στη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία.

Το Ποτάμι στις ευρωεκλογές κατάφερε έναν άθλο. Για πρώτη φορά ένα νέο κίνημα, χωρίς παλιούς πολιτικούς, πήρε το 6.6%. Υπάρχει λοιπόν και άλλος δρόμος. Και σήμερα χωρίς να έχουμε βουλευτές, χωρίς να μετέχουμε δηλαδή στον «κεντρικό διάλογο», χωρίς να έχουμε κανάλια και εφημερίδες να μας υποστηρίζουν, χωρίς διαφημιστές και εταιρείες συμβούλων, όλες οι μεγάλες δημοσκοπήσεις «δίνουν» το Ποτάμι ως την τρίτη δύναμη της χώρας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για τη μεγάλη αντεπίθεση. Να στρίψουμε οριστικά το καράβι. Οι παλιοί «αριστεροί» και «δεξιοί», να έχουν μικρότερη δύναμη στη Βουλή, να επηρεάζουν λιγότερο τη ζωή μας.

Καλώ λοιπόν όλους αυτούς που τόσα χρόνια προσπαθούν να αλλάξουν τη χώρα, να το επιχειρήσουν άλλη μια φορά μέσα από το Ποτάμι. Δε φτάνει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Ποτάμι, πρέπει να μπουν στο Ποτάμι, πρέπει να βραχούν. Θέλω να γίνω συγκεκριμένος. Σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι, κεντρώοι, προοδευτικοί φιλελεύθεροι και αριστεροί μεταρρυθμιστές, πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι. Στελέχη της Αυτοδιοίκησης που ξέρουν τα προβλήματα, ακτιβιστές και ενεργοί πολίτες που τόσα χρόνια, δημιουργούν κόντρα στον κομματικό ζυγό. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό σοκ για να ξαναπάρει μπρος. Και αυτό πρέπει να το επιτύχουμε όλοι μαζί.

Οι επόμενες εκλογές είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Το Ποτάμι δεν έχει κομματικό στρατό, δεν έχει πολιτευτές που έχουν καπαρώσει τις θέσεις, δεν έχει προσωπικούς μηχανισμούς και όπου εμφανίζονται τους νικάμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. Ήδη έχουμε δεκάδες καλές προτάσεις για υποψήφιους Βουλευτές σε όλη την Ελλάδα. Πολίτες που προτείνουν τους καλύτερους στην κάθε περιοχή – έντιμους, ικανούς, αληθινά προοδευτικούς. Γιατί οι Έλληνες δε θέλουν και η επόμενη εξουσία να μοιάζει με τις παλιές. Να γκρεμίσουμε λοιπόν τα κομματικά τείχη. Οι νέοι δε θέλουν να γίνουν κομματικά στρατιωτάκια και οι παλιότεροι πήραν το μάθημά τους και δεν πιστεύουν πια στα μαντριά. Η κρίση της Δημοκρατίας, όμως, απαιτεί να ανακαλύψουμε νέους ρόλους. Να μην φτιάξουμε τους ίδιους παλιούς πολιτικούς, να σπάσουμε το καλούπι που τους δημιούργησε. Πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε κι εμείς. Οι ηγέτες να μην είναι δεμένοι με τις καρέκλες τους. Ούτε όμως οι ατέρμονες συζητήσεις και οι παράλληλοι μονόλογοι, οι συνιστώσες και οι συγκρούσεις των μηχανισμών θα λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Γιατί από όλα αυτά απουσιάζει η κοινωνία.

Αυτή λοιπόν είναι η πρότασή μας. Να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της κοινωνίας, να αλλάξουμε την πολιτική, να αλλάξουμε το σύστημα, να αλλάξουμε τη χώρα. Να μη χαθεί άλλη μια μεγάλη ευκαιρία».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάρης ο όμορφος avatar
    Πάρης ο όμορφος 03/11/2014 18:53:58

    Το τραγικό είναι που πάρα πολλοί ...τσιμπάνε το δόλωμα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.