#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2008 03:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Στάλιν ήταν Οσέτιος; (Η άλλη πλευρά του Καυκάσου)

«Αν ζούσα στον Καύκασο, θα έγραφα εκεί παραμύθια», έγραψε κάποτε ο Τσέχωφ.

Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες για τα γεγονότα στην Γεωργία και την Οσσετία και προσπαθώντας να βρω μια άκρη σε όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί, διερωτήθηκα αν αρκεί η αναβίωση της ρωσικής υπερδύναμης απέναντι στον αμερικανικό ηγεμονισμό – πράγμα που αναντίρρητα ευνοεί την ελληνική εξωτερική πολιτική, κατά τα άλλα– για να ξεχάσουμε εν ονόματι μιας διπλωματικής και «εθνικής» εκλογίκευσης την άλλη πλευρά της πραγματικότητας στον Καύκασο.

Επί τριακόσια χρόνια, λοιπόν, οι τσάροι της Ρωσίας λεηλατούσαν, δολοφονούσαν και σκόρπιζαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τους ορεσίβιους κατοίκους του Β. Καύκασου, πασχίζοντας να καταστρέψουν τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμά τους. Ήλθαν έπειτα οι κομμουνιστές και στην αρχή τους υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια. Έτσι κατά τον εμφύλιο πόλεμο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι δύο μεγαλύτεροι μουσουλμανικοί πληθυσμοί (Τσετσένοι και Ινγκούσιοι) πίστεψαν τις υποσχέσεις τού Λένιν και πήγαν με το μέρος των μπολσεβίκων, ενώ οι χριστιανοί Οσέτιοι συντάχθηκαν με τους αντιπάλους τους, τους Λευκούς. Γρήγορα, όμως, οι μεν Τσετσένοι κατάλαβαν ότι δεν θα αποκτούσαν ούτε εκείνη τη φορά την ανεξαρτησία, για την οποία τόσο είχαν αγωνιστεί την τσαρική εποχή, οι δε Ινγκούσιοι διαπίστωσαν ότι οι εχθροί τους, οι Οσέτιοι, εξακολουθούσαν να είναι ευνοούμενοι της Μόσχας. Ίσως επειδή ο Στάλιν ήταν Οσέτιος, όπως υποστήριξαν κάποιοι ιστορικοί. Ίσως επειδή εφάρμοζε κι αυτός το δόγμα «διαίρει και βασίλευε».

Έτσι, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι μουσουλμάνοι του Καυκάσου διάλεξαν το αντίθετο στρατόπεδο και πήγαν με τον Χίτλερ. Αλλά δεν τους «βγήκε» ούτε εκείνη τη φορά. Για να τους εκδικηθεί, ο Στάλιν τους χαρακτήρισε (1944) «εγκληματικό έθνος» και τους εκτόπισε μαζικά πέρα από τα Ουράλια. Η αποσταλινοποίηση άναψε κάποιες ελπίδες στους εκτοπισμένους. Αλλά όταν όμως οι Ινγκούσιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, ύστερα από 13 χρόνια στις ερημιές, βρήκαν τα περισσότερα να έχουν καταληφθεί από τους Οσέτιους.

Οι Οσέτιοι είναι σήμερα οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι της Μόσχας, όπως ήταν και για τους μπολσεβίκους και τους Τσάρους, πριν από αυτούς. Είναι βέβαια αλήθεια ότι στο Νότο οι Οσέτιοι υπέστησαν εθνικές εκκαθαρίσεις από άλλους, τους Γεωργιανούς. Στον Βορρά όμως χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους κατά των Ινγκούσιων, με την αδιάντροπη βοήθεια μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού και αποτέλεσμα να κυριαρχούν ολοκληρωτικά.

Και επειδή η λογοτεχνική φαντασία αποδίδει καμιά φορά πολύ καλύτερα την πραγματικότητα θυμήθηκα το βιβλίο Our Game (1995) του John le Carrè, που με είχε συντροφέψει κάποια βράδια και γράφει για τους Ινγκούσιους, αναφερόμενους σε όλους του αδάμαστους λαούς του Β. Καυκάσου: «..λατρεύω την αγάπη τους για την ελευθερία, επειδή δεν είχαν ποτέ φεουδαρχικό σύστημα, ή αριστοκρατία , ούτε δουλοπάροικους, ή δούλους, ούτε καν κοινωνικά ανώτερες, ή κατώτερες τάξεις, επειδή αγαπούν τα δάση, τους αρέσει να ανεβαίνουν στα βουνά και να κάνουν στη ζωή τους πολλά απ΄ όσα θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς αντί να μελετούν το θέμα της Παγκόσμιας Ασφάλειας…Αλλά δεν ακούς υπερασπίζεται κανείς στον κόσμο αυτό και δεν ακούς ούτε μια προσευχή γι αυτούς στην αγορά των ΜΜΕ. Επειδή έχουν μια ψυχή που δεν συμβιβάζεται με τις φτηνές δυνάμεις της ομοιομορφίας, ανεξάρτητα αν αντιστρατεύονται τους κομμουνιστές, τα γουρούνια της αγοράς, ή τους εμετικούς εκπροσώπους του πολιτικά ορθού….Όταν βρεθούν σε άνιση μάχη, όταν περικυκλώσουν οι εχθροί έναν πολεμιστή του Βόρειου Καύκασου, εκείνος απλώνει το μπούρκα του (βουνίσια κάπα) στο έδαφος και στέκεται επάνω του, για να δείξει ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει βήμα από το κομμάτι γης που σκέπασε με αυτό…»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ATHENA avatar
  ATHENA 21/08/2008 13:30:24

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΠΟΣΤΑΚΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ "ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ"
  ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΤΑΝΕ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΚΑΠΩΣ ΤΟ ΤΟΠΙΟ.

 2. george avatar
  george 21/08/2008 13:32:45

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΠΙ ΣΤΑΛΙΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ" ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΔΩ...ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο,ΤΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ Η ΓΚΛΑΒΑ ΤΟΥ. ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ,ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΛΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ,ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΡΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ...ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ "ΣΤΑΛΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ"... ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

 3. sotiris avatar
  sotiris 21/08/2008 13:35:52

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου και η λογοτεχνική παραπομπή σου!!

 4. Προβοκάτορας avatar
  Προβοκάτορας 21/08/2008 17:43:04

  Ενδιαφέρουσα η πτυχή του ρόλου των Οσσετίων που αναδεικνύειες. Τώρα σε ό,τι αφορά στον εκλεκτό φίλο που ζητάει ντοκουμέντα για τις διώξεις των Μουσουλμανικών λαών, κυρίως των τατάρων από το Στάλιν, να του υπενθυμίσω ότι οι Τατάροι περίμεναν το τέλος της Σοβιετικής ένωσης για να γυρίσουν στον Καύκασο. άδεια που ο «δημοκράτης» Γιέλτσιν «δυσκολεύτηκε» πολύ να τους δώσει.
  Και κάτι ακόμα: την απουσία επίσημων ντοκουμέντων επικαλείται η Τουρκία για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό της ότι «δεν υπήρξε σφαγή των Αρμενίων». Μήπως πρέπει να είμαστε λίγο πιο σεμνοί με τα μαρτύρια που κάποιοι άνθρωποι έχουν περάσει;

 5. george avatar
  george 21/08/2008 19:22:06

  ΓΙΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ "ΕΘΝΟΥΣ" ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ.

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 22/08/2008 01:09:25

  Πολύ ωραία ανάρτηση, από πολλές πλευρές. Όχι μόνο γιατί αποκαθιστά το ισοβαρές στις εξελίξεις. Εισάγει στη φιλοσοφία, αλλά και σε ένα άλλο αναλυτικό τρόπο, πέρα από στερεότυπα.
  Άξιζε αποφασιστικής εμμονής, και αποτελεί πολύ σημαντική αφετηρία σχολιασμού. Και όσο αφορά το θέμα των προσωπικοτήτων που ανέδειξε ο Καύκασος με εξέχουσα συμβολή στη σύχρονη Ιστορία, όχι μόνο της Ρωσίας (Στάλιν, Μπέρια, Σεβαρνάτζε).
  Λυπάμαι που αναλώθηκα αλλού.
  Ο σεφτές των πέντε σχολίων στη διάρκεια της ημέρας δείχνει ότι "οι ελεύθεροι και ωραίοι ζούνε πάντα μακρυά".

 7. Suhoi avatar
  Suhoi 22/08/2008 14:17:08

  Πάντως πολλοί λαοί του Καυκάσου, μεταξύ των οποίων και οι Οσέτιοι, οφείλουν την ύπαρξή τους στους Ρώσους (όχι μόνον κατά τη σοβιετική περίοδο, αλλά και πριν και μετά).

 8. mnk avatar
  mnk 22/08/2008 16:01:17

  Να παρατηρήσω μόνον, πως ο κύριος με το ξίφος, δίπλα στη γιαγιούλα της φωτογραφίας, φοράει την εθνική στολή των Οσσέτιων.

 9. don kixotis avatar
  don kixotis 23/08/2008 01:54:51

  k go to diavasa afto to vivlio to 1997 fovero e?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.