Ο Σουλτς κουμπάρος στο γάμο ΣΥΡΙΖΑ - Σοσιαλδημοκρατών
31/05/2014 06:10
Του Κάλχα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σουλτς κουμπάρος στο γάμο ΣΥΡΙΖΑ - Σοσιαλδημοκρατών

Από την «αριστερά της ανατροπής» οδεύουμε στην αριστερά της «ευθύνης» ή όπως το έλεγε παλιότερα και ο Γιάννης Μηλιώκας «ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ».

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τα σαλόνια της σοσιαλδημοκρατίας είναι χωρίς επιστροφή, με βάση τα δεδομένα. Μετά τις προεκλογικές δηλώσεις Γλέζου και τις μετεκλογικές Σκουρλέτη ότι αν το ΠΑΣΟΚ μετανιώσει για τα μνημόνια τότε …το βλέπουμε για συνεργασία, έρχεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίξει παράθυρο συνεργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς, τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Bloomberg σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν στις πολιτικές ρίζες τους και θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργαστούμε αν παραμείνουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ».

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η λογική λέει ότι σημασία έχει το γεγονός ότι ανοίγει η δημόσια συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου και είναι χωρίς αξία οι προϋποθέσεις που τίθενται όπως αυτή της άρνησης της λιτότητας υπό την ηγεμονία της Μέρκελ. Άλλωστε είναι απίθανο να μην ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας ότι το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκυβερνά με τη Μέρκελ στη Γερμανία. Είναι επίσης απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να ζητάει για να προχωρήσουν σε κοινό βηματισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες να φύγουν απ’ την κυβέρνηση οι σύντροφοι του Σουλτς στη Γερμανία, ρίχνοντας έτσι την κυβέρνηση. Άρα;

Πολύ απλά και επί της ουσίας της πολιτικής και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες είναι το όχημα για να προσχωρεί σιγά σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά της Μέρκελ.

Όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Το παράθυρο συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη που ανοίγει ο Τσίπρας αφορά όπως είπαμε τον Μάρτιν Σουλτς που διαδραματίζει όχι μόνο ηγετικό ρόλο αλλά είναι και αυτός που ενέταξε στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες το Ποτάμι, ενώ εκεί θα εντασσόταν και η ΔΗΜΑΡ αν δεν είχε υποστεί τέτοια συντριπτική ήττα και είχε εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο «κουμπάρος» για μια σειρά γάμους προκειμένου να προχωρήσει η ενοποίηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που μαστίζεται από πολυκατακερματισμό και πολυδιάσπαση. Επομένως για το ΣΥΡΙΖΑ η περίπτωση Σουλτς γίνεται το όχημα για τη δημιουργία της «πλατιάς, προοδευτικής και πατριωτικής συμπαράταξης» που έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών όταν και αντιλήφθηκε ότι δεν του βγαίνει το στοίχημα της ανατροπής, το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ».

Προσπαθεί λοιπόν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσει το έδαφος της σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με όλους αυτούς που μέχρι σήμερα κατήγγελλε ως μνημονιακούς!

Πάντως οι δηλώσεις Τσίπρα στο Bloomberg αποτελούν επιβεβαίωση των όσων είχαμε γράψει στο antinews στο άρθρο «τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ» . Από τότε σημειώναμε ότι Σουλτς και Τσίπρας «τα έχουν βρει». Μάλιστα κατοπινά δημοσιεύματα στο Βήμα έκαναν λόγο για «παζάρια με Σουλτς» και υποστήριζε ότι Σουλτς και Τσίπρας έχουν συμφωνήσει μέχρι και στα ανταλλάγματα! (Νέα κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με το Βήμα και στο βάθος …σοσιαλδημοκρατία).

Όλα τα «ωραία» κάποτε έχουν και ένα τέλος, έτσι απ’ την «αριστερά της ανατροπής» οδεύουμε στην αριστερά της «ευθύνης» ή όπως το έλεγε παλιότερα και ο Γιάννης Μηλιώκας «ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. danas avatar
  danas 31/05/2014 08:39:25

  συνήθως δεν κάνω σχόλια αλλά διαβάζω των υπολοίπων. Αυτά που θα πώ τα συζητώ και με φίλους μου νδτες. Αυτό είναι και δικιά σας ευθύνη. Γιατί όταν ξεκίνησε ο τσίπρας την αντιπολίτευση τα έχωνε στον βενιζέλο και όχι στον σαμαρά και μετά βγήκε ο σαμαράς σε κείνη την πρόταση μομφής και έβγαλε εκείνο τον απίστευτα προκλητικά λόγο προς νέο άνθρωπο. Εγώ ήμουν είμαι και θα είμαι υπέρ της συνεργασίας (ουσιαστικής) του σύριζα με την νδ γιατί μόνο έτσι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές αλλά κυρίως μόνο έτσι θα μας ξεκατσικωθεί απο τον σβέρκο η πασοκαρία.Είστε μεγάλο σαιτ γιατί δεν δίνετε μια ευκαιρία και σ'αυτή την πρόταση?

  • jason avatar
   jason @ danas 31/05/2014 11:02:38

   .Γιατί είναι γλυκιά η ρημάδα η εξουσία φίλε danas κι όταν την έχουμε τη θέλουμε όλη δικιά μας και κυρίως δεν θέλουμε να μας ελέγχουν άλλοι...

 2. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 31/05/2014 11:05:56

  Δυστυχώς δεν έχουμε διδαχτεί σαν παράταξη από το τι συνέβη το 1981 . Τους παραδώσαμε μιά χώρα σε εξαιρετική θέση και κατάσταση και βρεθήκαμε μακριά από την εξουσία γιά χρόνια και υβριζόμενοι . Μάλλον το ίδιο φαίνεται να γίνεται τώρα . Η παράταξη θα σώσει την χώρα και αυτοί των σκανδάλων και των Λεφτά Υπάρχουν , θα έρθουν πάλι να ξεκοκκαλίσουν τα κοινοτικά και κρατικά χρήματα και να μας το παίζουν Δημοκρατική Παράταξη . Τι οξύμωρο . Η Χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και φυγή προς τα εμπρός . Η παρἀταξη χρειάζεται να στηριχτεί στους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους . Αστούς , ιδιωτικό τομέα , μικρομεσαίους . Ο εναγκαλισμός του δημόσιου τομέα , ήταν πλήρως αποτυχημένη πολιτική . Δεν ψηφίζουν , δεν ψήφιζαν ποτέ την παράταξη οι του δημοσίου . Λογικό . Οι πασόκοι τους διόρισαν άλλωστε . Είτε γιατί ήταν πασόκοι των κλαδικών , είτε γιατί ήταν αριστεροί σαν αντιπαροχές γιά την στήριξη που έδινε τόσες δεκαετίες η αριστερά στο πασοκ . Η παράταξη μας πρέπει να θέσει στην εδώ πολιτική σκηνή αλλά και στους ξένους , τέτοια ιστορικά διλήμματα που θα της επιτρέψουν να αποφύγει το νέο 1981 . Είτε να κυβερνήσει με φιλελεύθερη λογική και την στήριξη των δανειστών μας , είτε αν οι δανειστές μας συνεχίζουν να κάνουν τους αδιάφορους , ας τα βρούν με την κεντροαριστερά και με την ΧΑ στο 15 % με 40 βουλευτές . Και κερατάδες και δαρμένοι υπήρξαμε μία φορά . Ας μην ξαναγίνουμε .

 3. m.s avatar
  m.s 31/05/2014 15:26:59

  Τι έκανες στην Ευρωβουλή Αλέξη; πάει γάντι το -Χάνς -Τανάσις Μη το πολυζαλίζουν. Γιούνκερ είπε η Μέρκελ

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 31/05/2014 20:04:53

  Η Ευρωβουλή δουλευει με πλειοψηφίες. Και εκλέγεται με απλή αναλογική. Κάποιοι πρέπει να τα βρούν με κάποιους άλλους και να συγκροτήσουν πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα θέματα. Τι πιό φυσιολογικο από το να τα βρούν για την κυβερνησιμότητα της Ε/Β ο Τσίπρας και ο Σούλτς. Εδώ τα βρήκαν ο Φάρατζ με τον Γκρίλλο... Μη ξεχμάμε όμως ότι ο Τσίπρας είπε σαφώς ότι ο Γιουνκέρ έχει προτεραιότητα για τη διεκδικηση της προεδρίας. Τι θα κάνει η ΝΔ; Για να κοντράρει τον Τσίπρα, θα πάει με τον Κάμερον που δεν θέλει τον Γιουνκέρ; Το τυφλό και ανορθολογικό αντισυριζικό (και αντιπασοκικό) σύνδρομο της βαθειάς ΝΔ - είναι σκέτη αυτοκαταστροφή. Καταντά σαν την ιστορία του Χότζα ποπυ ήθελε να εκδικηθεί τη γυναίκα του

  • Jason avatar
   Jason @ Uncle Stgm 31/05/2014 20:47:30

   Πέστα θείε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.