18/04/2011 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σημίτης η αναδιάρθρωση και ο Λαζαρίδης

O Kώστας Σημίτης σε χθεσινή του παρέμβαση (στο ΒΗΜΑ) ζητάει ήπια αναδιάρθρωση. Δηλαδή επιμήκυνση αποπληρωμής (του ιδιωτικού) ελληνικού χρέους και μείωση επιτοκίου με τη σύμφωνη γνώμη της δανειστών.

Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα σε άλλη εφημερίδα (Κυριακάτικη Καθημερινή) σε συνέντευξή του ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, λέει, μεταξύ άλλων, το ίδιο πράγμα: ότι δεν αποκλείεται επιμήκυνση του ιδιωτικού χρέους και περαιτέρω μείωση επιτοκίου με σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Όμως, ο Λαζαρίδης λέει κάτι παραπάνω: ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την «αναδιάρθρωση-κούρεμα» για την οποία στοιχηματίζουν τώρα οι «αγορές»...

Μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν την ίδια λέξη – «αναδιάρθρωση» - και να τη διαχωρίζουν σε «ήπια αναδιάρθρωση» (με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίου χωρίς κούρεμα) και σε «αναδιάρθρωση»-κούρεμα (με μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων), αλλά αυτά τα δύο είναι πολύ διαφορετικά πράγματα.

Το σημαντικό εδώ είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εγκλωβίσει την συζήτηση και την διαφωνία στους κόλπους του, όπως κάνει πάντα για να είναι αυτό κερδισμένο και στην μία και στην άλλη περίπτωση.

Η κυβέρνηση που αρνείται κάθε αναδιάρθρωση είναι, ασφαλώς ΠΑΣΟΚ.

Η Βάση Παπανδρέου που θεωρεί αναπόφευκτη την (πλήρη) αναδιάρθρωση είναι κι αυτή ΠΑΣΟΚ.

Και ο Σημίτης που θέλει την «ήπια» ενδιάμεση εκδοχή (επιμήκυνση χωρίς κούρεμα), ε κι αυτός είναι ΠΑΣΟΚ (κατά κάποιον τρόπο). Ή ήταν τουλάχιστον.

Μπορεί όλοι αυτοί να μη συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά όλοι εγκλωβίζουν τη συζήτηση μέσα στους κόλπους του «όλου ΠΑΣΟΚ» (όπως θα έλεγε και ο  Βαγγέλης Βενιζέλος). Ό,τι κι αν γίνει μια εκδοχή (του ΠΑΣΟΚ) θα... «δικαιωθεί»!

Όμως, με τη σύντομη δήλωση Λαζαρίδη, αυτό χαλάει: Τους λέει ότι, εντάξει με την «ήπια εκδοχή» (μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση – χωρίς κούρεμα), αλλά μη θαρρείτε ότι αυτό αρκεί για να ξελασπώσουμε. Χρειάζεται και αλλαγή πολιτικής με απόλυτη προτεραιότητα της Ανάκαμψης πλέον, χωρίς την οποία όλα τα άλλα είναι «παρηγοριά στον άρρωστο». Και σύντομη ανακούφιση...

Μ’ άλλα λόγια (δική μας ανάγνωση): Αν υπάρξει ανάκαμψη άμεσα, τότε και μια ήπια εκδοχή μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση και να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα. Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη, τότε και με αναδιάρθρωση - κούρεμα το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερα.

Οπότε η συζήτηση βγαίνει πια από τον εγκλωβισμό στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και μετακινείται από την «αναδιάρθρωση» στην Ανάκαμψη.

Πράγμα που αποτελεί πια τον προνομιακό χώρο για τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί είναι ο μόνος που το έθεσε εξ αρχής, το προώθησε σε κάθε τοποθέτησή του και αναμένεται να το κλιμακώσει αμέσως μετά το Πάσχα, με το Ζάππειο-ΙΙ.

 

Παρακάτω το κείμενο της συνέντευξης του Χρύσανθου Λαζαρίδη:Ναι» στην επιμήκυνση χρέους

Συνέντευξη στον Γιωργο Π. Τερζη

 

Θετικός σε μια ήπια αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου κατόπιν συνεννοήσεως με τους πιστωτές μας, δηλώνει ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Αρνείται, πάντως, ως πολλαπλά επιζήμια κάθε συζήτηση για «κούρεμα» των ομολόγων.

– Πώς κρίνετε τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός;

– Η ομιλία του πρωθυπουργού θύμιζε περισσότερο «έκθεση ιδεών» για έναν φανταστικό κόσμο. Λίγη σχέση έχει με τη σημερινή πραγματικότητα. Οσον αφορά τον «οδικό χάρτη», τι να πω; «Οδικός χάρτης» για πού; Κι αυτά περί «αντιστροφής κλίματος» μοιάζουν περισσότερο με ευσεβείς πόθους. Εριξαν μια ματιά στα spreads τελευταία; Γιατί δεν εξειδικεύθηκαν τα μέτρα; Γιατί αφορούν επώδυνες αποφάσεις για περίπου άλλα 23 δισεκατομμύρια! Σχεδόν άλλα τόσα απ’ όσα επιβλήθηκαν το 2010… Κι αυτά δεν αντέχει η οικονομία. Πρώτα πρώτα, όταν κάνεις δημοσιονομική εξυγίανση σε περιόδους ύφεσης, φροντίζεις να δίνεις ώθηση στην οικονομία εξωγενώς. Μόνο με «διαρθρωτικές αλλαγές» δεν αρκεί… Αν δεν δώσεις ώθηση στην οικονομία, οι «οικονομίες» που κάνεις στον δημόσιο τομέα μεγιστοποιούν την ύφεση, δεν ελαχιστοποιούν το έλλειμμα, εκτοξεύουν το χρέος. Και τα δύο αυτά τα υποστηρίζει η Ν.Δ. από πέρυσι. Και τα δύο τα είδαμε τη χρονιά που πέρασε. Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια πολιτική και τη «στολίζει» με «εκθέσεις ιδεών» και περιγραφές «φανταστικών κόσμων». Διότι αυτό που ακούσαμε την Παρασκευή δεν είχε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα…

– Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης, πολιτικής ή συντονισμού;

– Πρωτίστως πρόβλημα πολιτικής. Υπήρξαν, βέβαια, και σοβαρά προβλήματα συντονισμού. Αλλά δεν ήταν «στραβός ο γιαλός»… Στραβά αρμένιζαν! Κι ακόμα αρμενίζουν (στραβά)…

– Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω περικοπών στο Δημόσιο; Υπουργοί διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν από πού αλλού να κόψουν.

– Βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια περικοπών σπατάλης. Για την ακρίβεια, τη σπατάλη μέχρι σήμερα μόλις που την άγγιξαν. Πορεύθηκαν κυρίως με οριζόντιες περικοπές και ασφαλώς οι συντάξεις των 800 ευρώ δεν ήταν «σπατάλη». Αλλά οι στοχευμένες περικοπές της ευρύτατης σπατάλης θα χτυπούσαν τα «ρετιρέ» του «βαθέος ΠΑΣΟΚ». Γι’ αυτό δεν την άγγιξαν ώς τώρα. Αλλωστε επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κυρίως δημιουργήθηκε… Και γι’ αυτό κάποιοι υπουργοί διαμαρτύρονται: Κάποιοι φοβούνται μη θιγούν τα ρετιρέ της ΠΑΣΚΕ. Και κάποιοι άλλοι φοβούνται μη συνεχίσουν να χτυπάνε οριζόντια. Οπότε θα τσακίσουν τους ανήμπορους και πάλι… Σε κάθε περίπτωση, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, και μεταξύ τους.

– Η συζήτηση για αναδιάρθρωση επανέρχεται επίμονα. Μήπως είναι εντέλει αναπόφευκτη;

– Αν με ρωτάτε αν είναι εφικτή η διαχείριση του χρέους μας -ακόμα και μετά τη διόγκωσή του κατά 30 μονάδες του ΑΕΠ(!) μετά το Μνημόνιο και εξαιτίας του- η απάντηση είναι: Ναι! Δεν είναι απλό, αλλά είναι εφικτό…

Αν με ρωτάτε αν είναι δυνατό να υπάρξει «ανακούφιση» στους όρους αποπληρωμής του χρέους -νέα επιμήκυνση για το ιδιωτικό χρέος και μείωση επιτοκίου για το ιδιωτικό και για το επίσημο (τα 110 δισεκατομμύρια του μνημονιακού δανεισμού)- η απάντηση πιστεύω ότι είναι επίσης: Ναι! Σε συνεννόηση πάντα με τους πιστωτές μας και ιδιαίτερα με την Ε.Ε. Ομως, όλα αυτά δεν είναι αυτό που εννοούν σήμερα με τον όρο «αναδιάρθρωση». Γιατί όλα αυτά δεν συνεπάγονται «κούρεμα», δηλαδή απώλεια αξίας στα ομόλογα. Να το πω καθαρά: Δεν είναι «αναπόφευκτη» η αναδιάρθρωση, όπως υποστηρίζουν κάποιοι σήμερα (συχνά οι ίδιοι που ώς χθες την απέκλειαν διά ροπάλου). Αντίθετα, τη θεωρώ πολλαπλώς επιζήμια...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 18/04/2011 10:41:25

  Η αναδιάρθρωση είναι ένα εργαλείο για να μειωθεί συγκυριακά ο δείκτης χρέους ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το κράτος την λειτουργία, χωρίς να χάσουν οι πιστωτές.
  Αφήνει όμως αναπάντητα πολλά ερωτήματα και κυρίως δεν είναι πολιτική λύση.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ o βουνίσιος 18/04/2011 11:05:04

   Οι Κινεζοι θα μας αναδιαρθωσουν ολους.. ΕΓω ετσι λεω !!!

   *Η Κίνα αύξησε τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών, στην προσπάθειά της να περιορίσει την υπερβολική ρευστότητα και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η αύξηση των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 20,5%, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 του μηνός, είναι η τέταρτη φέτος, και η έβδομη από τον Οκτώβριο..............................!!!!!!!!!!!!!
   Με την αύξηση αυτή,το Πεκίνο θα αποσύρει από την ρευστότητα 350 δισ. γιουάν (53,6 δισ. δολ.).

   ΠΠ

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/04/2011 10:59:04

  Δεν μας εχει δωσει το ΠΑΣΟΚ τον ορισμο της λεξης "αναδιαρθρωση" που δεμονοποιει.. Ας μας τη δωσει να εχουμεμια βαση συζητησης.
  Διαρθωτικες Αλλαγες κανει... τι σημαινει αυτο?
  Σημαινει οτι πει το ΠΑΣΟΚ.
  και η επιμηκυνδη του Συνολου του Χρεους με δραστικη ελαττωση του επιτοκιου, ΓΙΑ ΜΕΝΑ ειναι ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του Χρεους.
  Μεσα στη σταχτη προσπαθουν να παρουσιασουν τη λυση που θα τους δωσουν ως δικη τους. Δε μασαμε, μια ζωη τα ιδια κανουν και λενε.
  Ο Χυτηρης χτες παλι ελεγε να προσεχουμε οταν μιλουμε για αναδιαρθρωση !! χαχαχαα και πως να το πουμε το μωρο ρε Τηλεμαχε? πειτε μας!! χαχαχααα

  ΠΠ

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/04/2011 11:06:50

  Χριστοδουλακης !!!... το παιδι του Δρακου !

  "Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε "κούρεμα", θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο εσωτερικό της χώρας και την ανάπτυξη. Πάρτε για παράδειγμα τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν περίπου 25 δισ. ευρώ ομόλογα και με ένα "κούρεμα" 40% θα χάσουν αμέσως 10 δισ. Μετά όλοι θα φωνάζουν να τα καλύψει το κράτος και το χρέος θα μεγαλώσει ξανά"

  χαχαααααααχαχαααα

  ΠΠ

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/04/2011 11:07:35

  Δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα:
  Ο Σημίτης δεν αποκλείει το "κούρεμα". ΄
  Και δείτε, σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ αποκλείει κάθε είδους αναδιάρθρωση.
  Τρία πράγματα είναι:
  Οι Αγγλοσάξωνες χρηματοπιστωτικοί σταθεροί στο βιολί τους.
  Ροντέο στον Γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Γάλλοι "αξονικοί" θα κυττάξουν να τους "σπάσουν" και άλλο, να τελειώνουν μια ώρα αρχίτερα.
  Ροντέο μέσα στο ΠΑΣΟΚ: Στο κάδρο διαφαίνεται κόντρα υποβρύχια (γενικώς οπλικά συστήματα) και swaps της Goldman Sachs.
  Ο Χ.Λ. καλά κάνει και το ξεκαθαρίζει, έγκαιρα, μή τυχόν και μεταναστεύσει το ροντέο μέσα στη ΝΔ.
  Όπως έχω πεί, δεν μ' ενδιαφέρουν τα κόμματα, αλλά η σταθερότητα, γι αυτό το επισήμανα από την αρχή.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/04/2011 11:20:18

  Η Λαγκάρντ:
  h**p://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1958124

 6. Δεν είναι πάντα έτσι avatar
  Δεν είναι πάντα έτσι 18/04/2011 11:28:38

  Όπως και να έχει η αναδιάρθρωση ήδη ζητήθηκε από τον Παπακωνστατίνου με μορφή επιμύκηνσης πληρωμής του συνόλου του χρέους .Τώρα οτι θα μας ζητήσουν και άλλα μέτρα ως αντάλλαγμα και οτι η πουλημένη κυβέρνηση Τσολάκογλου θα το δεχτεί αυτό είναι σίγουρο.Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε .

  http://greekmindgarage.blogspot.com/2011/04/m.html

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 18/04/2011 11:48:04

  "...οι στοχευμένες περικοπές της ευρύτατης σπατάλης θα χτυπούσαν τα «ρετιρέ» του «βαθέος ΠΑΣΟΚ». Γι’ αυτό δεν την άγγιξαν ώς τώρα. Αλλωστε επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κυρίως δημιουργήθηκε… Και γι’ αυτό κάποιοι υπουργοί διαμαρτύρονται: Κάποιοι φοβούνται μη θιγούν τα ρετιρέ της ΠΑΣΚΕ."

  Αυτό νομίζω ότι είναι η είδηση εδώ! Επιτέλους η ΝΔ λέει τα πράγματα όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται χωρίς φοβίες και χάιδεμα αυτιών!

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/04/2011 11:58:55

  Άμμος στον ωκεανό της ολικής ρευστότητας που διαθέτουν είναι αυτά φίλε μου.
  Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας είναι σήμερα 2,85 τρις $.
  Τέλος του 2006 ήταν 1 τρις $. Η συσσώρευση είναι τερατώδης. Απο κάπου "φεύγουν" αυτά και συυσωρεύονται εκεί.
  Και το κυριότερο: Κάπου πρέπει να επενδύσουν τόση ρευστότητα για να αποδώσει υπεραξία. Άν αγοράσουν και άλλα δολλάρια, θα γίνουν πάπαλα.
  Ο καπιταλισμός είναι σαν το ποδήλατο: Πρέπει να τρέχει, αλλοιώς πέφτει.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 18/04/2011 17:11:10

   Μολις γυρισει τ ανασκελα, το εμπορικο ισοζυγιο της Γερμανιας με Κινα θα σου εγω... Μερκελ, Σοιμπλες και Ευρω !!!!.....
   Στα αζητητα. Τσαμπα μετρα, τσαμπα κουβεντες, τσαμπα ολα. Οι γερμανοι ειναι ετοιμοι να μας τη φορεσουν τον Ιουνιο-φετος!!

   Ειπα.. Καλο Πασχα και σε Γερμανικη Σιεστα... κ αν δεν κανουμε τπτ το θα μας κανουν?? ντα??? αφου η ΕΕ δεν εχει λυσεις... να μας φανε τη Γη και την Επιφανεια τσαμουκα?? αφου μετα θα φανε και τις πετρες απ την πεινα !!!!
   ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ.. ελατε μετα τον Ιουνιο να τα συζητησουμε !!

   ΠΠ

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/04/2011 12:05:55

  όταν επί Μητσοτάκη ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις, όλοι έγραφαν για τις μετοχοποιήσεις. Μετά επί Σημίτη όλοι έγραφαν για μετοχοποιήσεις. Δεν θυμάμαι τι έγραφαν επί ΚΚ του Β'. Τώρα όλοι για τις αναδιαρθρώσεις. Και όλοι σαλαμοποιούν και χάνουν την ουσία. Η ουσία είναι μία : No money, sonny.

  (θυμάμαι και εάν τραγουδάκι, αλλά δεν το βρήκα... μόνο αυτη την ανοησία: h++p://www.myspace.com/adameg/videos/video/9165207)

 10. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 18/04/2011 12:30:44

  Η αναδιάρθρωση χρέους είναι μια διαδικασία, ένα εργαλείο για να μειωθεί συγκυριακά ο δείκτης χρέους ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ο πιστολήπτης την λειτουργία του ή να αποκαταστήσει την ρευστότητα μέσω επέκτασης των όρων πληρωμής χωρίς να χάσει ο πιστοδότης .
  Στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους του κράτους σημαίνει ότι τόσο το χρέος όσο και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, του κράτους, μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις ότι η οικονομική θέση θα βελτιωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και η νέα χρηματοδότηση.
  Στην περίπτωση της Ελλάδας τα προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία η υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ και τα χρόνια προβλήματα, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, οδήγησαν την ευρωπαϊκή ένωση να θέσει σε εφαρμογή την διαδικασία αναδιάρθρωσης για το νέο χρέος των 110 δις ευρώ από την εε και το δντ. Έτσι αποφασίστηκε η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου έτσι ώστε οι δανειστές να πάρουν στο τέλος το σύνολο του ποσού που θα εισέπρατταν αν το χρέος εξοφλούνταν στον αρχικά συμφωνηθέντα χρόνο.

  Πάνω σε αυτή τη βάση, η επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ που συζητείται αυτές τις μέρες είναι μια διαδικασία μετάθεσης του χρέους που πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του 2014 μετά από 10 χρόνια με μείωση του επιτοκίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που θα πληρώναμε αν το χρέος εξοφλούνταν στην ώρα του.
  Αυτά σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση.
  Αν τώρα γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω θα δούμε ότι κυβέρνηση έβαλε την χώρα στην περιπέτεια του μνημονίου για να κερδίσουµε όπως έλεγαν -το χαµένο χρόνο- μάλιστα το συνέδεσε με την σωτηρία της χώρας, για να αποφύγουμε, περιπέτειες αναδιάρθρωσης, χρεοκοπίας κ.α.
  Αν όμως το μνημόνιο και η οικονομική πολιτική που προτείνει έλυναν τα προβλήματα της χώρας θα βρισκόμασταν σήμερα να συζητάμε για αναδιάρθρωση χρέους;
  Ποιο πρόβλημα έλυσε το μνημόνιο;
  -έλυσε το πρόβλημα αύξησης του χρέους;
  -έλυσε το πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους;
  -μείωσε την ανεργία; τις αδικίες και τις κοινωνικές ανισότητες ή τα αυξάνει;
  -προστατεύει την χώρα ή την ρίχνει στον καιάδα της φτώχιας δημιουργώντας μεγαλύτερα αδιέξοδα.
  -καταπολέμησε τη διαφθορά, την παραοικονομία ή τη φοροδιαφυγή;
  Ο καθένας μας , συνεπώς, χρειάζεται να αναλάβει τις ευθύνες του, διαφορετικά θα μιλάμε για Δημοκρατία απούσα από όλα όσα συμβαίνουν .

 11. Κρητικός avatar
  Κρητικός 18/04/2011 12:36:19

  ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΟΤΙ Η ΡΥΘΜΗΣΗ (ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΜΟ) ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ (ΟΧΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΜΙΚΡΟΙ-ΑΖΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ Ν ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ) ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ :
  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ?
  ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΑ Η ΗΠΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΛΕΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΣΑΚΚΙ.
  ΚΑΙ ΤΟΤΕ .....ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΠΑΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΑΛΛΟΙ-ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ.
  Η ΖΗΜΕΝΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Η ΑΛΛΟΥ ΝΟΤΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΔΕΝ ΛΕΩ ΕΦΑΓΕ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ.....ΑΝΑΛΟΓΙΑ 70% ΑΡΠΑΚΤΕΣ ΚΑΙ 30% ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ 50 -50 %.ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΘΝΟΣ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ.
  ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΛΕΟΝ ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ.
  ΑΠΛΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΛΕΕΙ "ΑΥΤΟ¨" ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ......ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ "ΑΥΤΟ" ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΩΣΤΑ.

 12. Γιώτης Πάνου avatar
  Γιώτης Πάνου 18/04/2011 14:07:44

  Με τα διάφορα είδη "αναδιάρθρωσης" ο κόσμος τι θα χάσει και τι θα χάσουν
  οι πολιτικοί;
  Πάντως μέχρι τώρα ότι ακούγεται αρχικά από τα ΜΜΕ, το οποίο αποκλείει
  η κυβέρνηση, στο τέλος εφαρμόζεται και φαίνεται ότι τόθελε (παρακαλούσε)
  ο κόσμος.
  Όταν είπε, πριν 1 χρόνο ο Στρος Κάν "καλό κουράγιο" ήξερε τι έλεγε.

 13. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 18/04/2011 14:39:02

  Ἡ λύση στὸ πρόβλημα τῆς ΝΔ εἶναι ἡ κλωνοποίηση τοῦ Λαζαρίδη.

 14. zame avatar
  zame 18/04/2011 22:02:25

  Αλαγη Πολιτικης με ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιοτητα στην ΑΝΑΚΑΜΨΗ ειναι ΕΥΝΟΗΤΑ(αν & αργοπορημενο) ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
  (γιατι πως αλλιως να περιμενης να εισπραξεις αν χρεωκοπηση και κλεισει το "μαγαζι")
  (..οι «οικονομίες» (και ΟΧΙ ΟΙ ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ φαντάζομαι) που κάνεις στον δημόσιο τομέα μεγιστοποιούν την ύφεση, (ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ εννοει ? ) ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΈΛΛΕΙΜΜΑ) δεν ελαχιστοποιούν το έλλειμμα, ΚΑΙ εκτοξεύουν τοχρέος ?
  την ΗΠΙΑ Η ΒΙΑΙΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ εχει ΑΜΕΣΗ αναγκη η κακό-λειτουργία του Κράτους-Τέρας που θρέψαμε τόσα χρόνια
  Σχετικά με την ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του ΧΡΕΟΥΣ που "στοχευμένα" μεταφράζεται ποικιλοτροπως...(διοτι πρέπει να καλύπτει διάφορες εκδοχές) &..κατά το δοκούν..η αλήθεια ειναι ΑΔΙΑΣΑΛΕΥΤΗ και προφανώς για ευνόητους λόγους..μη ανακοινώσιμη...(να μην ξεχνάμε και την ερευνητική κατάσταση του "πειραματόζωου")..αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το Κούρεμα όλων των Χρεών σε Παγκόσμια επίπεδο θα ειναι αναποφευκτη.& συχρονως επιμηκυνση με εκλογικευμενα επιτοκια.
  (για να εχουν και σοβαρες πιθανότητες να τα εισπραξουν.."ανεμακτα")

  Και τι ειπε ο Χριστοδουλακης ?(εντυπωσιακη & παραλληλα ευνοϊκή για τα λαμογια.. η συλλογιστική του διαδρομη..!!!)
  ( Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε “κούρεμα”, θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο εσωτερικό της χώρας και την ανάπτυξη.? !!!!!
  Πάρτε για παράδειγμα τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν περίπου 25 δισ. ευρώ ομόλογα και με ένα “κούρεμα” 40% θα χάσουν αμέσως 10 δισ.
  Μετά όλοι θα φωνάζουν (ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ φωναζουν κ.Χριστοδ.) να τα καλύψει το κράτος (παλι η ΙΔΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ !αυτοι να κλεβουν και το κρατος να πληρωνει) και το χρέος θα μεγαλώσει ξανά” )

 15. Σάββας Πεταλάς avatar
  Σάββας Πεταλάς 19/04/2011 11:47:07

  Κυρίες και Κύρίοι,
  είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει απαιτείται "κούρεμα" για να ξελασπώσουμε ιότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. Όπως σωστά υποστηρίζει ο κ Βαρουφάκης με το να αρνούμαστε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση απλά θέτουμε εαυτόν εκτός των διαπραγματέυσεων που γίνονται στο παρασκήνιο. Η Γερμανία ήδη μεθοδευει αναδιάρθρωση και εμείς οφείλουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους ώστε να αποκομίσουμε και κάτο ως χώρα και έθνος. Αν κάποιοι δογματικά νεο-φιλελευθεροι εντός Ν.Δ. συνεχίσουν το βιολί τους ο λαός δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Απαιτείται κούρεμα και στην τελική όπλα για αυτό στο σκοπό μπορεί να είναι και μία επιτροπή λογιστικού ελέγχου όχι όμως για μονομερές κούρεμα αλλά για να πιεστούν οι δανιστές μας σε καλύτερους όρους για εμάς. Δεν προτείνω συνταγή Κορέα αλλά κάτι πιο ήπιο. Έτσι θα προκύψουν και οι τεράστιες ευθύνες συγκεκριμένων ΠΑΣΟΚΩΝ αλλά Νεοδημοκρατών και θα μπορέσει ο Σαμμαράς να καθαρίσει και την Ν.Δ. Πάνω από όλα η πατρίδα και για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε πατριωτιή συναντίληψη. Εδώ ο Μεταξάς που διέγραψε το χρέος ττη δεκαετία το 30 ήτανε αριστερός? Τέλως πάτων καλώ όλους τους δεξιούς με εθνική αντίληψη να αναλογιστούν τι προέχει. Η προάσπιση των αγορών? ή του έθνους? Και επειδή δεν μποιρούμε να κοντράρουμε τους πάντες ... μπορούμε να πάμε σε μία συμφωνία με τους ευρωπαίους για κούρεμα ώστε να ανασάνει η χώρα.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.