#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς τα έλεγε νωρίς, αλλά...Πριν μερικές ημέρες είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο για το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή που προκάλεσε τα σκληρά μέτρα ύφεσης τα οποία βούλιαξαν την Ελλάδα. Είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει το θέμα στο τραπέζι και το ΔΝΤ να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Είχαμε αναφέρει τότε ότι το ΔΝΤ είχε υπολογίσει πολλαπλασιαστή 0,5, δηλαδή για κάθε ευρώ λιτότητας η ύφεση θα ήταν 50 λεπτά, ενώ ο πολλαπλασιαστής ήταν 1 ή ακόμη και 1,7, δηλαδή για κάθε ευρώ λιτότητας ύφεση έως και 1,7 ευρώ.

Επειδή, λοιπόν, ψάχνουμε και βρίσκουμε κι επειδή τα γραπτά πάντα μένουν σε σχέση με τα λόγια, διαβάστε το εξής και θα εκπλαγείτε:

«Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Δώστε μου μόνο ένα λεπτό να σας μιλήσω ως Οικονομολόγος: Η κεντρική ιδέα είναι ότι η σωρευτική ύφεση που υπολογίζουμε για τη διετία 2010-11, είναι της τάξης του 6,5% αν δεν ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα. Η αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ τα δύο χρόνια φτάνει τις 4,3 μονάδες.

Οπότε το «παραγωγικό κενό» ισούται με το άθροισμα αυτών των δύο αριθμών, δηλαδή 10,8 ποσοστιαίες μονάδες. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο πολλαπλασιαστής των αντισταθμιστικών μέτρων έχει υπολογιστεί στο 1,5, τα μέτρα που χρειάζονται για να καλυφθεί το παραγωγικό κενό είναι 10,8/1,5 δηλαδή 7,2% του ΑΕΠ».

Που τα βρήκαμε αυτά; Πρόκειται για απόσπασμα από το Ζάππειο 1, από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2010. Δηλαδή 2,5 χρόνια πριν ο πρωθυπουργός τα έλεγε αλλά το ΔΝΤ, με την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης, τι έκανε; Κι έτσι το Ταμείο επέλεξε πολλαπλασιαστή 0,5 αντί για 1,5 με αποτέλεσμα την ύφεση που ζούμε τώρα.

Για τους μη μυημένους με τα οικονομικά να αναφέρουμε τα εξής:

Ο πολλαπλασιαστής είναι ένα συντελεστής της οικονομικής πολιτικής (και της οικονομετρικής ανάλυσης) που δείχνει πόσο αυξάνει η μειώνεται το ΑΕΠ αν η κυβέρνηση ακολουθήσει πολιτική επέκτασης ή λιτότητας.

Αν ο πολλαπλασιαστής είναι 0,5, αυτό σημαίνει πως αν πάρουμε μέτρα λιτότητας ίσα με 6% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

Κι αν πάλι ο πολλαπλασιαστής είναι 1,5, αυτό σημαίνει πως αν πάρουμε μέτρα λιτότητας ίσα με 6% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι της τάξης του 9% του ΑΕΠ.

Δηλαδή αν ο  πολλαπλασιαστής που λαμβάνουμε υπ’ όψιν είναι 1,5 αντί για 0,5, αυτό σημαίνει πως η ύφεση που θα προκύψει από τα ίδια μέτρα λιτότητας θα είναι τριπλάσια!

Κι αντίστροφα, αν θέλουμε να πάρουμε μέτρα εξισορρόπησης της ύφεσης, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο με μεγάλο πολλαπλασιαστή (απ’ ό,τι με μικρότερο).

Ο Σαμαράς το έλεγε καθαρά, όχι ως πολιτικός αλλά ως οικονομολόγος. Τον άκουσε κανείς τότε; Κι αν όχι το ΔΝΤ από την κυβέρνηση τον άκουσαν; Ήταν η εποχή της παντοδυναμίας του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, των κυβερνητών του «Τιτανικού». Ήταν τότε που χλεύαζαν το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θυμηθούμε τι έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ και τι συνεχίζει να λέει. Ο Τσίπρας και οι οικονομικοί του φωστήρες τότε δεν ήξεραν για πολλαπλασιαστές, σήμερα έχουν γίνει ειδήμονες κι επιτίθενται στον Σαμαρά, δηλαδή σ' αυτόν που τα έλεγε από τότε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε μονομερή μείωση του χρέους, διακινδυνεύοντας μια χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Αποθεώνει το αργεντίνικο ή το βραζιλιάνικο σύστημα χωρίς να έχει καμιά ουσιαστική πρόταση,

Τότε η ΝΔ δια του Αντώνη Σαμαρά προέβλεπε πως με το πρώτο μνημόνιο η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη. Κι αυτό διότι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής που ίσχυε τότε για την Ελλάδα ήταν 1,5. Κι ακόμα υποστήριζε τότε, ότι με σχετικά περιορισμένα μέτρα «εξισορρόπησης» θα μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε την ύφεση (γιατί ο πολλαπλασιαστής ήταν υψηλός). Και εξουδετερώνοντας την ύφεση θα μπορούσαμε να μειώσουμε το κυκλικό έλλειμμα, που λόγω της ύφεσης όλο και μεγάλωνε.

Αρχές Ιουλίου του 2010, ο Αντώνης Σαμαράς, στο Ζάππειο-Ι είχε πει δημόσια ότι ο πολλαπλασιαστής που ίσχυε για την Ελλάδα ήταν 1,5! Το είχε πει ρητά γιατί ήξερε τότε ότι το ΔΝΤ υπολόγιζε τον πολλαπλασιαστή πολύ μικρότερο, γύρω στο 0,5. Κι έτσι το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε το αρχικό Μνημόνιο υποτιμούσε την ύφεση που θα προκαλείτο.

Σήμερα το ΔΝΤ αναγνωρίζει δημόσια ότι είχε άδικο. Κι ότι ο πολλαπλασιαστής που υπολόγισε τότε ήταν 0,5 ενώ ο πραγματικός που ίσχυε για την Ελλάδα ήταν από 1 ως 1,7. Δηλαδή δικαιώνει την κριτική που είχε ασκήσει τότε ο Σαμαράς.

Το λάθος του ΔΝΤ έχει αρχίσει να διορθώνεται. Πώς; Με το κούρεμα του χρέους, με τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν, με το γεγονός ότι δε θα πληρώνουμε τόκους για 10 χρόνια, δεν θα πληρώνουμε χρεολύσια στο επίσημο χρέος για 15 χρόνια. Επίσης με το γεγονός ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι αν τα έσοδα πέφτουν έξω λόγω μεγαλύτερης ύφεσης από το προβλεπόμενο δεν θα επιβαρύνεται η χώρα με πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Εφ’ όσον βέβαια η κυβέρνηση από την πλευρά της εφαρμόζει πλήρως τα συμφωνημένα.

Είναι σαφέστατα μια πολιτική δικαίωση για τον Σαμαρά που ελπίζουμε όλοι να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι σε αντίθεση με τις στρατιές οικονομολόγων του Παπανδρέου που αλλού πατούσαν κι αλλού βρίσκονταν, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει ξεκάθαρα για πολλαπλασιαστές και ύφεση. Αυτό για το οποίο ακόμη και το ΠΑΣΟΚ σήμερα ζητά επαναδιαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πέτρος avatar
  Πέτρος 06/02/2013 10:12:48

  Ωραία τα έλεγε τότε ο Αντώνης. Σήμερα που ο λαός τον έφερε στην θέση εκείνη στην οποία καλείται να εφαρμόσει αυτά που έλεγε, τι κάνει? Από την στιγμή που βγήκαν από το ΔΝΤ και είπαν ότι έκαναν λάθος δεν έχει βγει να πει κάτι. δεν βγήκε να πει ότι δικαιώθηκαν και τώρα θα διορθώσουμε το λάθος. Η μήπως βγήκε και δεν τον άκουσα?

  • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
   Η Αλίκη των θαυμάτων @ Πέτρος 06/02/2013 14:24:44

   Μέχρι τις εκλογές της ηλικιωμένης καγκελαρίου και να θέλει να πει κάτι, δε θα το πει. Δυστυχώς.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Πέτρος 06/02/2013 17:39:15

   Μα οι αλλαγές που έχουν γίνει στο δανεισμό μας σε επιτόκια, σε διάστημα αποπληρωμής και όρους και η παύση στην πολεμική από τους βορειοευρωπαίους δεν είναι πιστεύεις αποτέλεσμα διπλωματίας και επιχειρημάτων; Δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν αυτόν που πέτυχε σε όλες τις προβλέψεις του μέχρι σήμερα αυτοί που μας βούλιαξαν. Ούτε ο Τσίπρας που προσπαθούσε να μας οδηγήσει στο χάος και τώρα πάει ταξίδια εκεί που έβριζε.

 2. Δεξιόχειρας comeback avatar
  Δεξιόχειρας comeback 06/02/2013 10:48:51

  Δεν χρειάζεται να κάνουμε μάθημα οικονομικών εμείς - τα μαθητάκια- στους καθηγητές. Το ΔΝΤ δεν είναι τσίρκο, ξέρει τί πρέπει να κάνει όμως δυστυχώς δεν λειτουργεί ως ανεξάρτητος διεθνής φορέας αλλά παίζει και πολιτικά παιχνίδια στη διεθνή σκακιέρα. Τί κρύβεται όμως πίσω από αυτή την παραδοχή περί λάθους; Ο Τσίπρας ως "κουτόγαλλο" νομίζει ότι τον αβαντάρει στο εσωτερικό. Θα υποστηρίξω όμως ότι η δήλωση του ΔΝΤ είναι υποχώρηση στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η πολιτική του έναντι της Ε.Ε και της ελληνικής πλευράς. Είναι λάφυρο για το Σαμαρά η παραδοχή του λάθους και με βεβαιότητα όταν θα έρθει η ώρα θα αξιοποιηθεί.
  Αρχηγέ προχώρα με πυγμή σε στηρίζουν οι δυνάμεις του ορθολογισμού!!!

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/02/2013 10:57:04

  Δε διαφωνουμε για το Σαμαρα.Αλλα επειδη η οικονομια ειναι σε αργη κινηση, απο δω και περα τι γινεται; Αν ξεσπασει κατι ανεξελεγκτο πανε ολα στραφι...
  Ολοι περιμενουν τον απο μηχανης Θεο να γεμισει τα αδεια ταμεια χωρις να υπολογισουν τις "αυτοματες" προς τα κατω προσαρμογες που θα βαλουν φωτια στα τοπια. Φοβαμαι, επειδη κυκλοφορω σε κοσμο, οτι τα μεσα μεταφορας και οι αγροτες θα ωχριασουν μπροστα σε ανθρωπους που ετσι κι αλλιως δεν μπορουν να επιστρατευθουν.

 4. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 06/02/2013 11:06:39

  ''Το λάθος του ΔΝΤ έχει αρχίσει να διορθώνεται''

  Εννοείτε ότι, τα μέτρα των 13.5 δισ. ευρώ που εφαρμόζονται ( περικοπές , φοροι κτλ) , έχουν λάβει υπ' όψη τα λάθη του παρελθόντος του ΔΝΤ, και έχουν ληφθεί με νέο πολλαπλασιαστή μέτρων προς ύφεση?
  Αν είναι έτσι, γιατί δεν γίνεται κάποια επίσημη ανακοίνωση, να γνωρίζει και ο κόσμος ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις?

  Διότι , ο πολλαπλασιαστής εν λόγω, ειναι μία οικονομική παράμετρος που αφορά καθαρά την διαθέσιμη ρευστότητα της οικονομίας - η οποία βεβαίως εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα , και μειώνεται συνεχώς - σε σχέση με την δημιουργούμενη ΥΦΕΣΗ.
  Τα δάνεια που πήραμε, και το κούρεμα χρέους, είναι μόνον ΕΜΜΕΣΩΣ σχετικό με την ΥΦΕΣΗ.

 5. Έκτορας avatar
  Έκτορας 06/02/2013 12:34:03

  Εδώ μάλλον πάει το γνωστό : '' Τό ' βλεπες. Τό ' παιξες;;;;''

 6. yellow avatar
  yellow 06/02/2013 12:41:13

  Ο Σαμαράς τα έλεγε νωρίς, αλλά… μετά άλλαξε γνώμη ....
  Εμείς φταίμε που δεν τον ακούγαμε!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ yellow 06/02/2013 17:42:25

   Βρες μια δήλωση του που να λέει τα αντίθετα και μετά τα ξαναλέμε...

 7. Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
  Η Αλίκη των θαυμάτων 06/02/2013 14:22:45

  Αυτό είναι το κακό. Οτι μιά χαρά τα έβλεπε και μια χαρά τα έλεγε. Μετά όμως μαγεύτηκε από τη γοητεία της Άγγελας και τον ...χάσαμε. Είναι για λίγο, είναι για πάντα, ποιός να το ξέρει;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Η Αλίκη των θαυμάτων 06/02/2013 17:43:56

   Λάθος! Δεν είπε ποτέ πως έκανε λάθος στις προβλέψεις του.

   • Η Αλίκη των θαυμάτων avatar
    Η Αλίκη των θαυμάτων @ Γεώργιος Τ. 06/02/2013 21:44:05

    Δεν είπε εκείνος για λάθος. Εγώ λέω, ότι έκανε λάθος που αποστασιοποιήθηκε από τις πολύ σωστές τότε, εκτιμήσεις του.

 8. stathis08 avatar
  stathis08 06/02/2013 15:04:46

  Ποιος είναι σήμερα προθυπουργός;;;;;;;;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ stathis08 06/02/2013 17:43:20

   Είπε ποτέ τα αντίθετα; Απλά τώρα παλεύει να γυρίσει το πράγμα και η ψυχολογία με επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις. Αν θα πετύχει ή όχι θα δείξει...

 9. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 06/02/2013 16:04:20

  Βλεπω την απαντηση του ΔΝΤ: "Λαθος, ξε-λαθος, εγω αυτα που υπογραψαμε, αυτα θελω!"

 10. dim avatar
  dim 06/02/2013 17:09:50

  Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι το εξής:

  Ότι όταν ο πολλαπλασιαστής είναι κάτω του 1... τότε μπορεί και να έχει νόημα η μονομερής λιτότητα, αφού για κάθε μονάδα λιτότητας (και άρα μείωσης του χρέους), το ΑΕΠ θα μειώνεται λιγότερο, άρα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δε θα εκτροχιάζεται...

  Όταν ο πολλαπλασιαστής είναι πάνω του 1... τότε πρέπει παράλληλα με τη λιτότητα να παίρνεις και αντισταθμιστικά μέτρα ανάπτυξης, γιατί έχεις να κερδίσεις από το γεγονός ότι ο πολλαπλασιαστής έιναι άνω του 1....

  Ο Σαμαράς, λέγοντας ότι ο πολλαπλασιαστής είναι 1,5 φώναζε ότι πρέπει να παρθούν από τότε και μέτρα αντισταθμιστικά - αναπτυξιακά... αλλά ο ΓΑΠ και το ΔΝΤ, βασιζόμενοι στο 0,5 της μελέτης αποφάσισαν να εφαρμόσουν μόνο αυστηρά μέτρα λιτότητας....

  Φθάσαμε όμως στο γκρεμό, και ο Σαμαράς έπρεπε να μας κρατήσει ζωντανούς, ώστε όταν καταλάβουν το λάθος τους εμείς να είμαστε ακόμα όρθιοι, για να καρπωθούμε την αλλαγή της συνταγής... Αμα έχει πέσει στο γκρεμό, άμα έχεις "πεθάνει" τι να την κάνει μετά τη δικαίωση?

  Τώρα, έστω και καθυστερημένα, ήρθε η ώρα για τα αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα... Κάλλιο αργά παρά ποτέ (όπου ποτέ σημαίνει είτε να μην το καταλαβαιναν ποτέ, είτε εμείς να είχαμε πέσει στο γκρεμό με Σύριζα και μονομερείς καταγγελίες και μετά να μην είχε τίποτα από αυτά νόημα...)

 11. firiki2010 avatar
  firiki2010 06/02/2013 17:10:18

  Προς όσους γκρινιάζουν για τον Σαμαρά ότι τα έλεγε από νωρίς , αλλά μετά άλλαξε:
  Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι όταν ενεπλάκη ο Σαμαράς σε κυβερνητικές ευθύνες (στήριξη Παπαδήμου) είχαν αλλάξει τα πράγματα; Υπήρχε μια καταρρακωμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και είχαν ήδη δρομολογηθεί πορείες; Δεν είναι κατανοητό ότι ακόμα και την άνοιξη του 2012 η προτεραιότητα ήταν η πάση θυσία αναστροφή του κλίματος στην Ευρώπη; Είναι τόσο φοβερά δύσκολο να καταλαβουμε ότι δεν είναι δυνατόν ότι δεν μπορείς να πας "τσαμπουκαλίδικα" και να ζητήσεις τα ρέστα από τη ΔΝΤ και την Μέρκελ για τον "λάθος πολλαπλασιαστή"; Κι αν το κάνεις φαντάζεται κανείς ότι θα ζητήσουν δημοσίως γονατιστοί συγγνώμη; Δεν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πράγματα που "γίνονται χωρίς να λέγονται"; Γιατί απλά δεν χρειάζεται να λεχθούν αφού είναι γνωστά και αν λεχθούν θα κάνουν μάλλον κακό. Και στο κάτω - κάτω της γραφής είναι άλλο πράγμα ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ και άλλο πράγμα ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ γι αυτό ή πολύ περισσότερο ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ. Λιγότερη γκρίνια αν είναι δυνατόν και λίγο περισσότερο σκέψη.
  (Για τυχόν νεώτερους- γιατί οι παλιότεροι στο blog φαντάζομαι θυμούνται- ο γράφων δεν υπήρξε ... Σαμαροφύλακας )

  • dim avatar
   dim @ firiki2010 06/02/2013 17:45:22

   +100000

 12. galis avatar
  galis 06/02/2013 17:28:36

  αφού ζήτησε συγγνώμη γι' αυτά που έλεγε τότε...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ galis 06/02/2013 17:45:55

   Η διπλωματία τέτοια έχει. Για όποιον έχει διαβάσει ιστορία, άλλο τι λέγεται δημόσια και άλλο τι συζητιέται σε κλειστές πόρτες. Το ότι η επιτροπή για τον ακριβή υπολογισμό του κατοχικού δανείου των ναζί από την Ελλάδα συνεχίζει και τελιώνει σε 1-2 μήνες το έργο της δεν είναι τυχαίο.

 13. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 06/02/2013 18:06:36

  Η επιχείρηση είναι μισσοκαμένη.

  Τό Ζάππειο 1 προσπαθούσε νά σώσει τίς κύριες εγκαταστάσεις αφήνοντας νά καεί ο περίβολος καί δύο βοηθητικοί χώροι. Τό πλήθος τών εργατών παρακολουθούσε σχετικά αδιάφορο τήν πυρκαγιά καί πόνταρε στήν πυροσβεστική τού Γιωργάκη. Ότι τά λάστιχα νερού ήταν σχισμένα καί η πίεση μηδενική δέν τό θεώρησαν δικό τους πρόβλημα. Τουλάχιστον στήν αρχή. Αυτοί μόνον δούλευαν καί η επιχείρηση ήταν κάποιων αφεντικών. Δέν είχε σχέση ότι εκεί κάνανε μεροκάμματο.

  Τό Ζάππειο 2 προσπαθούσε νά σώσει τίς κύριες εγκαταστάσεις αφήνοντας νά καεί ο περίβολος καί όλοι οι βοηθητικοί χώροι. Τό πλήθος τών εργατών πού παρακολουθούσε τήν πυρκαγιά πόνταρε στήν πυροσβεστική τού Γιωργάκη καί σέ δύο άδειες από νερό υδροφόρες πού κάποιοι επιτήδειοι πάρκαραν γιά τό θεαθήναι.

  Τό Ζάππειο 3 προσπαθούσε νά σώσει τήν σκεπή καί μερικές υποδομές τής κύριας εγκατάστασης, πρίν πάρουν όλα φωτιά.

  Σήμερα προσπαθούμε νά μπαλώσουμε τήν σκεπή καί νά μαζέψουμε ότι απόμεινε από τήν φωτιά στήν μιά μεριά καί νά αρχίσει η επιχείρηση νά ψιλοδουλεύει. Οι μεγαλοδιευθυντές βαράνε τό κεφάλι τους γιά τήν αδιοφορία τους νά πάρουν κάποια μέτρα πυροσβεστικής προστασίας πρίν τήν καταστροφή, αλλά τώρα είναι αργά. Επιμένουν ότι πρέπει νά αρχίσουμε νά συμμαζεύουμε ότι μπορούμε γιατί αλλιώς τά χάνουμε όλα. Πλάκωσαν ασφαλιστικές, τράπεζες, ΙΚΑ, σύκα, μύκα καί γίνεται μύλος. Φτάσανε σέ μιά αρχική συμφωνία γιά μερικές απολύσεις, κόψιμο μισθών κ.λ.π., μπάς καί η επιχείρηση ορθοποδήσει στό τέλος, αλλά μερικά διευθυντικά στελέχη καί μέρος τών εργαζόμενων αντιδρούν γιατί κάποιοι δικτυωμένοι μικροδιευθυντές επιμένουν ότι βρήκαν τόν τρόπο μέ άλλες τράπεζες νά κάνουν τό εργοστάσιο καινούργιο, ότι κανένας δέν θά απολυθεί, οι μισθοί θά συνεχίσουν νά πληρώνονται όπως παλιά καί άλλα τέτοια ωραία.

  Μερικοί σκεπτικοί επιμένουν ότι δέν γίνεται νά χρωστάς, νά τά έχεις όλα υποθηκευμένα, νά έχεις πάρει παράταση αποπληρωμής τόκων γιά δέκα χρόνια καί δόσεων χρεωλυσίων γιά δεκαπέντε, κάτι ψηλά δάνεια επιπλέον μάς δίνουν καί νά λέμε δέν θέλουμε τίποτα από όλα αυτά. Εξάλλου λένε ότι οι τράπεζες έχουν τό σύστημα Τειρεσίας καί δέν δανείζουν κακοπληρωτές πού έγγραφεί στό σύστημα. Πρέπει νά αρχίσουμε από ότι απόμεινε νά τό ξαναφτιάξουμε. Πολλοί θά υποφέρουν αλλά άλλη λύση δέν υπάρχει.

  Οι άλλοι (έχουν πάρει πολλούς αγανακτισμένους μέ τό μέρος τους) επιμένουν ότι θά κάνουν κατάληψη τού χώρου, δέν πρόκειται νά πληρώσουν ούτε λεπτό από τά χρεωστικά καί θά βρούν νέες τράπεζες γιά δανεικά (περιμένουν οι τράπεζες στήν ουρά), ότι οι καινούργιες τράπεζες είναι ανταγωνιστικές πρός τίς παλαιές καί δέν τούς ενδιαφέρει ότι δέν πληρώνουμε τά χρέη μας (τόν Τειρεσία τόν έχουνε γραμμένο) καί ότι ώσπου νά ξαναχτιστούν όλα θά μάς δώσουν καί χρήματα νά πληρώνουμε τούς παλιούς μισθούς, όταν οι τράπεζες δάνειζαν μέ τήν σέσουλα.
  Άσε πού μερικοί επιμένουν ότι υπάρχουν καί άλλοι πού θά μάς τά ακουμπήσουν χοντρά προκαταβολικά γιά τά προϊόντα πού κάποτε στό μέλλον θά παράγουμε.

  Ποιόν νά πιστέψουμε;
  Όποιον θέλετε.
  Ο λογαριασμός πάλι σέ σάς θά ρθεί.

 14. Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
  Η φαιδρά πορτοκαλέα 06/02/2013 18:23:38

  Mα καλά! Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος της ύφεσης που θα έφερνε η λιτότητα; Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι είναι τόσο ανίκανοι, ώστε να μη βλέπουν το προφανές; Ή μήπως πιστεύετε ότι σκοπός του προγράμματος "διάσωσης" ήταν η βιωσιμότητα του χρέους; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο πραγματικός σκοπός όλων των εφαρμοζόμενων μέτρων είναι η περιβόητη "εσωτερική υποτίμηση" και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ύφεση;
  Μου φαίνεται ότι κάποιοι προτιμούν να ξεχνούν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε στο θέμα της εσωτερικής υποτίμησης και, συνεπώς, της ύφεσης.
  Όσοι βαυκαλίζονται με τη γνωστή καραμέλα ότι δήθεν έχει αρχίσει να αλλάζει το διεθνές κλίμα, ότι όπου να 'ναι επίκειται πακτωλός ξένων επενδύσεων κλπ, ας προετοιμάζονται για δυσάρεστες εκπλήξεις.

 15. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 06/02/2013 19:24:13

  Ωραία! Τα έλεγε ο Σαμαράς απο τότε. Καμία αμφισβήτηση επί τούτου.

  Τώρα πλέον τα λέει το ίδιο το ΔΝΤ!!!!! Τα έχουμε πλέον ζήσει στην πράξη.

  Θα αλλαξει λοιπόν κάτι ΕΣΤΩ ΤΩΡΑ;;;;;;
  Πολύ αμφιβάλλω!

 16. Νικήτας avatar
  Νικήτας 06/02/2013 21:06:14

  Είχε πεί και άλλα ο πρόεδρος φιλαράκι .
  Και τα κανε γαργάρα.
  Η περίσταση χρειαζότανε πολιτικούς ολοκαυτώματα
  και λυπάμαι που θα το πω οι δικοί μας τρέμουνε σαν ψάρια απέναντι στους ευρωπαίους.
  Γι αυτό όλα ξεχαστήκανε και ένας λαός υποφέρει .
  Πρόσεξε γιατί όμως .
  Γιατί αυτοί που κυβερνάνε διαχειρίζονται απο την γέφυρα το καράβι που μπατάρει χωρίς να τολμάνε να βγούνε στην πλώρη που σκάνε τα κύματα και να το πάνε με τα δόντια στην κόντρα.
  Φοβούνται όπως και όλοι στον τυφώνα.
  Όλοι εκτός απο τους χαρισματικούς δεν ξέρουνε τίποτα άλλο απο φόβο.
  Και όσοι φοβούνται τρέμουν και ξεχνάνε .
  Έτσι μάθανε δεν τους παρεξηγώ.
  Και εμείς αόπλοι δυστυχώς περιμένουμε ..

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Νικήτας 06/02/2013 22:46:09

   Πολλή παλληκαριά βλέπω Νικήτα και πολύ αντριλίκι. Θυμήσου όμως ότι αυτοί που βάλανε "τα χέρια τους στα σκατά" με κόστος που ήξεραν πως θα πληρώσουν και πληρώνουν ήδη έχουν από πίσω τους ένα λαό. Ούτε το μέλλον του στα ζάρια μπορούν να παίζουνε ούτε να έχουν κανένα λόγο να κάνουν επίδειξη τσαμπουκά. Πολιτική ασκούν και μάλιστα στην Ευρώπη και μάλιστα το 2013. Φοβάμαι πως αυτά που λες είναι 80 χρόνια πίσω.

   • Νικήτας avatar
    Νικήτας @ firiki2010 07/02/2013 01:32:07

    Φίλε firiki αλοίμονο να πάψει η παλλικαριά να καθορίζει την πορεία μας . Εδώ που έχουμε φτάσει μόνον κινήσεις ηρωϊκές μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, για τον λαό εξηγούμαι και όχι για τους τραπεζίτες . Πολύ απλά θα άρχιζα απο μίαν οριστική και πέρα για πέρα ολοκληρωτική αποποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου απο τους πολιτικούς . Κανένα απολύτως προνόμιο και κανενός είδους παροχή σε κανένα απο την πατρίδα η οποία θα αναλάμβανε να καλύπτει τα λειτουργικά τους έξοδα τα οποία θα βρίσκονταν σε πλήρη αρμονία με τα αντίστοιχα του μέσου Έλληνα . Όποιος δεν γουστάρει δρόμο μετά απο αληθινό ξεσκόνισμα της προσωπικής περιουσίας πρίν και μετά την πολιτική καρριέρα. Πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός , όλα στους φτωχούς και μπροστά μόνον με την ελπίδα , για το παράδειγμα .
    Το κουρέλι που λέγετε νόμος περί ευθύνης υπουργών θα το σκιζα στα μούτρα του χοντρού και θα το αντικαθιστούσα με το ακριβώς αντίθετο : διπλάσιες ποινές για αυτούς για τα ίδια παραπτώματα και ποτέ των ποτών παραγραφή.
    Θα πέταγα στην φωτιά όλους τους άχρηστους οργανισμούς μαζί με τους παρατρεχάμενους γραμματείς και φαρισαίους . Βάλε με το μυαλό και πέτα : πεσυάρχες , τμηματάρχες , προέδρους , όλους τους κυφήνες απο παντού και όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη προκύρηξη θέσης αξιοκρατικά . Υπάρχει τόσο άξιο επιστημονικό δυναμικό στην ανεργία που θα εργαζόταν άοκνα με πάρα πολύ λιγότερα απο αυτά που σουφρώνει η αχρηστίλα παράγοντας μηδενικο έργο .
    Έλεγχος των πόθεν έσχες όσων υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης και ξεσκόνισμα της περιουσίας τους και όσοι τα πήρανε δήμευση ατάκα και επιτόπου . Λαμόγια τύπου άκη που παίξανε με την άμυνα της πατρίδας στα έξι μέτρα και εξευτελισμός με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας . Έλεγχος για τα ατελείωτα δισεκατομμύρια που πήρανε οι τράπεζες ώς ανακεφαλαιοποίηση και λοιπές τρίχες και λογοδοσία . Τα καθάρματα που σύρανε την πατρίδα στο δντ μέσω της αλλοίωσης του ελλείματος και όλη η μαφία να μπούνε όλοι στο πιο βρόμικο κελί του κορυδαλλού μόνο με το βρακί τους και βεβαίως να οπλίσουν την όποια κυβέρνηση με ατράνταχτα επιχειρημάτα που θα εκθέσουν τους ευρωπαίους και μπορούν να φέρουν χιονοστοιβάδα μέσω του ξυπνήματος ενός φιλλεληνικού κινήματος απο την ευρωπαική παράδοση της αλληλεγγύης των λαών .
    Εδώ ανοίγει και το κεφάλαιο των γερμανικών επανορθώσεων που δεν κατάλαβα για ποιό λόγο να κλείσει πέρα απο την ευρωπαική δυσφορία .
    Τα μάρμαρα παλιοκλέφτες πίσω .

    Είναι πολλά , μπορώ να γράφω μέχρι το πρωί .
    Στην μόνιμη εποδό περί που θα βρείς λεφτά αυτομάτως δεν θα χρειάζονται και τόσα μιάς και οι έλληνες αν ηγούνται παραδείγματα αυτοθυσίας γίνονται μιά γροθιά για πάρτη τους και πέρα απο τον αέρα δεν έχουνε ανάγκη τίποτα . Αλήθεια , το πιστεύω πως αν λέω αν με ένα μαγικό ραβδί εξαφανιστεί η σπατάλη λόγω του κομματικού κράτους μαζί με τους επαγγελματίες πολιτικούς και πάψουν οι τράπεζες να τροφοδοτούνται τόσο ξεδιάντροπα απλά και μόνο για να ρεφάρουν τα κέρδη , οι ανάγκες για χρήμα θα είναι γελοιές.
    Δεν πετάω στα σύννεφα.
    Μιλάμε να τα βάλεις με όλο αυτό το μπετόν αρμέ λίπους που έχει εγκατασταθεί στο σώμα της πατρίδος καθώς σιχάθηκες να σε καταδυναστεύει είναι ακατόρθωτο .
    Αν ενωθούν οι έλληνες στο όνομα του Χριστού όμως και βγούνε στον καλόν αγώνα με την άδολη παλλικαριά που κυλάει στις φλέβες τους όλα γίνονται αδερφέ μου.
    Οι έλληνες που φάγανε την απολίτιστη τουρκιά , που ξεφτιλίσανε τον άξονα πρώτοι και μόνοι το 40 , που διασύρανε τους άγγλους μια χούφτα παιδιά στην κύπρο σχετικά πρόσφατα , κρύβουν απεριόριστες δυνάμεις .

    Συγχωρέστεμε για την πολυλογία και πρίν κλείσω :
    Αντριλίκι πουλάει το νεόπλουτο φρούτο και η κότα με τα μπράτσα .
    Όχι ο σταυρωμένος .
    Εδώ μιλώ για σταυρωμένους.

    • *partyman avatar
     *partyman @ Νικήτας 07/02/2013 03:09:10

     + 1000 μπράβο φίλε, τα είπες όλα...

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ Νικήτας 07/02/2013 17:15:47

     Nικήτα, συγκλονιστικός!
     Έτσι!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.