#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2009 20:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς στο δρόμο της "αριστοτελικής μεσότητας"

Για τη οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της μίλησε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο 13ο ετήσιο Συνέδριο Economist στην Αθήνα. Είπε μεταξύ άλλων:

Στην τωρινή διεθνή κρίση είχαμε αμφισβήτηση πέντε εννοιολογικών σταθερών που καθόρισαν τη διεθνή ατζέντα των τελευταίων δύο δεκαετιών.

* Αμφισβητήθηκε το ανθρωπολογικό πρότυπο που κυριαρχούσε ως πρόσφατα. Και που δεν ήταν homo sapiens , δεν ήταν homo economicus, ήταν πλέον homo speculatorus - κατάντησε άνθρωπος- κερδοσκόπος.

* Αμφισβητήθηκε - ή μάλλον κατέρρευσε με πάταγο η επιχειρηματική λογική που υποκαθιστά την κερδοφορία με την κερδοσκοπία, τη συσσώρευση παραγωγικού πλούτου με την αποθησαύριση λογιστικών υπεραξιών, την παραγωγική επένδυση με το αχαλίνωτο ποντάρισμα σε αδιαφανή αξιόγραφα, τη διάχυση πλούτου με τη διάχυση του ρίσκου, την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας με τη λατρεία της εξωπραγματικής «φούσκας».

 * Κατέρρευσε, ένα διεθνές μοντέλο οικονομικού καταμερισμού, όπου η Κίνα παρήγε φθηνά βιομηχανικά αγαθά που πουλούσε στον υπόλοιπο κόσμο και συσσώρευε χρεόγραφα όλων των υπολοίπων, αδιαφορώντας για το πώς θα της ξεπληρωθούν. Όπου η Αμερική παρήγε καταναλωτική ζήτηση για να απορροφήσει την παραγωγή όλων των άλλων, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερο χρέος, εσωτερικό και διεθνές. Και όπου η Ευρώπη παρήγε νομισματική σταθερότητα για το ευρώ της, αλλά και στασιμότητα για τις οικονομίες της.

* Κατέρρευσε η αντίληψη ότι τα εθνικά κράτη έχουν παραμεριστεί κι ότι έχουν περιθωριακό ρόλο στη διεθνή πολιτική.

* Κατέρρευσε και η αντίληψη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πάντα «σωτήριες» για τις οικονομίες.

Όλα αυτά δείχνουν ότι για να υπάρξει «επανεκκίνηση» της διεθνούς οικονομίας, πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι βασικές προτεραιότητες παντού:

-- Οι Αμερικανοί να πάψουν να συμπεριφέρονται ως «αδιαμφισβήτητοι ηγέτες» του κόσμου σε ρόλο «ατμομηχανής» για την παγκόσμια οικονομία. Και να αρχίσουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποκατάσταση των εσωτερικών δημοσιονομικών ισορροπιών τους.

-- Οι Κινέζοι να πάψουν να στηρίζονται στον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό, καταστρέφοντας όλες τις υπόλοιπες οικονομίες από τις οποίες περιμένουν να απορροφήσουν τα προϊόντα τους

-- Οι Ευρωπαίοι να πάψουν να ενδιαφέρονται μόνο για τη συσσώρευση τραπεζικών υπεραξιών κι όχι για την βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών τους.

 Πρέπει να αλλάξουν κυρίαρχες νοοτροπίες παντού στον κόσμο. Κι αυτό απαιτεί πολιτισμικές αλλαγές, ψυχολογικές ανατροπές και ιδεολογικές μετατοπίσεις...

* Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον «άνθρωπο-κερδοσκόπο», αλλά για να επιστρέψουμε στον άνθρωπο που σκέπτεται και οικονομεί, όχι για να εγκαταστήσουμε μια πανίσχυρη γραφειοκρατία, που θα υποτάξει τον άνθρωπο.

* Θέλουμε να ξεπεράσουμε την κερδοσκοπία, αλλά για να επιστρέψουμε στην επιχειρηματικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στη διάχυση του εισοδήματος μέσα από τις αγορές, όχι για να σκοτώσουμε τις αγορές.

* Θέλουμε να επιστρέψουμε στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, όχι στην κρατικοποίηση της οικονομίας. Θέλουμε περισσότερο ρυθμιστικό ρόλο των κράτους στις αγορές, όχι περισσότερο κρατισμό.

* Θέλουμε τα εθνικά κράτη να ανακτήσουν το ρόλο τους και την ισχύ τους, για να υπάρξει περισσότερη συνεργασία ανάμεσά τους, περισσότερη δημοκρατία στο εσωτερικό τους, περισσότερη αλληλεγγύη μέσα στις εθνικές κοινωνίες, αλλά και στις διακρατικές σχέσεις.

Μ' άλλα λόγια, θέλουμε να διορθώσουμε μιαν υπερβολή αναζητώντας το δρόμο της Αριστοτελικής μεσότητας, όχι με μιαν άλλη υπερβολή ακόμα χειρότερη....

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2009 20:52:21

  Όλα ωραία και καλά.

  Τα παραδείγματα από την καθημερινή πρακτική και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής τους?

  ΥΓ: Η πολιτική πρόταση ξεκινάει από διαπιστώσεις, συμπεράσματα, εκφράζει το όραμα και στη συνέχεια δείχνει, έστω και ατελώς, πως συγκεκριμένα το όραμα μετουσιώνεται, με ενδεικτικά, συγκεκριμένα όμως, μέτρα σε πράξη.

 2. ΑΛΕΞΗΣ avatar
  ΑΛΕΞΗΣ 25/05/2009 20:56:38

  ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ 3.8 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ 5.ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ Η GPO ΑΠΟΨΕ?

 3. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 25/05/2009 20:58:21

  Επιτέλους, ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

 4. Orestios avatar
  Orestios 25/05/2009 21:00:14

  Κάποιος που μιλά με σαφήνεια και κατανοητά, χωρίς να αρέσκεται σε αερολογίες και λοιπά πράσινα άλογα.

 5. Mars avatar
  Mars 25/05/2009 21:02:09

  etsi akrivws.
  apo thewriaaaaa....!!!!
  xeroume oloi.
  o samaras prepei na KANEI ki oxi na pei polla.
  ki apo tharros gia anatropes, egw den tou to exw pantws.
  apla sybathis...

 6. ΠΑΣΠΙΤΗΣ avatar
  ΠΑΣΠΙΤΗΣ 25/05/2009 21:03:13

  @3

  Εννοείς πολιτική όπως τότε που τον έκανε ο δρακουμέλ υπουργό οικονομίας για ένα τρίμηνο και κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση μητσοτάκη πριν κλείσει τον πρώτο της χρόνο;

  Ή εννοείς πολιτική όπως τότε που άνηξε τα σύνορα τους αλβανούς χωρίς απολύτως καμιά διαδικασία;

 7. αντί avatar
  αντί 25/05/2009 21:03:48

  Πραγματικά πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά πώς σκοπεύει να τα πραγματοποιήσει;

  Θα τραβήξει κανένα αυτί σε καμία τράπεζα μήπως;

 8. Mars avatar
  Mars 25/05/2009 21:07:06

  tha kanei to antitheto ap afto pou ekane to 93.
  tha diwksei tous lathrometanastes...(lol)

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/05/2009 21:16:08

  όλα καλά... αυτό με τους κερδοσκόπους τι το ήθελε? Ξέρει κανείς κανένα "χασοσκόπο". Οι κερδοσκόποι έχουν μικρότερο ορίζοντα από τους επενδυτές, και το βιβλίο λέει ότι για να υπάρχουν επενδυτές, πρέπει να υπάρχουν κερδοσκόποι...

 10. 21 avatar
  21 25/05/2009 21:18:36

  @Πασπίτης
  Έλεος, πιά με τα ίδια και τα ίδια. Κάντε κριτική γιά αυτό πού λένε οι διάφοροι ταγοί και μη χρησιμοποιείτε πυροτεχνήματα και δοξασίες.
  Ποός άνοιξε τα σύνορα? Το Υπουργείο Εξωτερικών; Το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Το Εθνικής Άμυνας;Όλη η τότε κυβέρνηση; Η λέω ή μήπως το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής σε μία Αλβανία, που κατέρεε το καθεστώς Χότζα, τους ξεπέρασε όλους.Δεν μιλάμε γιά Τσέχους. Αλλά γιά τους τότε απόλυτα εξαθλιωμένους Αλβανούς. Ποιοί θα τους σταματούσαν. Οι στρατιώτες, τα καταργηθέντα από το ΠΑΣΟΚ ΤΕΑ ή μήπως η πολιτική τάξη πού δεν τολμά να πράξει οτιδήποτε γιά την δημόσια ασφάλεια (από τότε;), μήπως τυχόν ανοίξει καμμία μύτη κι έχουν να απολογούνται στα τηλεοπτικά όρνεα; Τι σοϊ λογική είναι αυτή πού θέλει τα να αναμασιούνται τα ίδια και τα ιδια μπας και σπιλώσουν κάποιους πολιτικούς πού αν μη τι άλλο είχαν κι από ότι φαίνεται συνεχίζουν να έχουν το θάρρος της γνώμης τους σε πείσμα των διαφόρων παπαγάλων από το 1991 μέχρι σήμερα.

 11. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/05/2009 21:20:36

  Οι κρδοσκόποι (speculators) είναι συμπλήρωμα των επενδυτών (για την ακρίβεια είναι ακραία επενδύτική κατηγορία). Αυτά λέει το βιβλίο. Στην περίπτωσή μας οι κερδοσκόποι τα τελευταία χρόνια έγιναν υποκατάστατο (όχι συμπλήρωμα) των επενδυτών. Κι αυτή την λεπτή διαφορά - μεταξύ κερδοσκοπίας και επένδυσης, μεταξύ συμπληρωματικότητας και υποκατάστασης - οι ΚΑΛΟΙ οικονομολόγοι (όχι οι σκέτοι λογιστές) την καταλαβαίνουν. Οι άλλοι όχι.
  Κι όποιος δεν καταλαβαίνει τέτοιες λεπτές αλλά κρίσιμες έννοιες, δεν καταλαβαίνει και πολλά από την κρίση.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/05/2009 21:32:39

  Θ.Κ., αν σου έλεγα ότι "αν αγόραζες το πρωί μετοχή Χ, μέχρι το απόγευμα θα ανέβαινε 30%, με όγκο", θα αγόραζες? ή θα έκανες νάζια? Αν με πίστευες, θα αγόραζες. Τις κρίσιμες έννοιες τις αφήνω για τους θεωρητικούς. Ο Χριστοδουλάκης δεν συμπαθούσε τους κερδοσκόπους και είδες που κατέληξε. Μην μπερδεύευουμε τους κερδοσκόπους με τους απατεωνες (ή, στο αστειάκι μου, με τα παπαγαλάκια και το insider trading)

 13. tiramola avatar
  tiramola 25/05/2009 21:32:51

  Θα περιμένω την ανάρτηση από το site της ομιλίας Παπανδρέου στην ίδια εκδήλωση για να δούμε τις διαφορές , αν υπάρχουν στα γενικά συμπεράσματα...
  Περιμένω επίσης και μία εξήγηση γιατί ο Σαμαράς δεν χαρακτηρίζεται "Αντωνάκης" όπως ο ΓΑΠ "Γιωργάκης"...
  Διότι κύριοι συνομιλητές όταν ρίχνουμε το ανάθεμα στον "Γιωργάκη" ότι έκανε ότι δεν έβλεπε τον Τσουκάτο έτσι θα πρέπει κατά την γνώμη μου να αναρωτηθούμε ποιά άραγε είναι η γνώμη του Αντώνη για τον σύζηγο της Φεβρωνίας όπου μετέφερε την εταιρεία του στην Κύπρο προκειμένου να γλυτώσει φόρους από το Ελληνικό κράτος.
  Συμφωνείς φάκτορα?

 14. donaE avatar
  donaE 25/05/2009 21:41:53

  Αυτο με τους κερδοσκοπους και το ειδος του καπιταλισμου, ας το αφηνε.Ας περιοριστει σε θεματα πολιτικης οχι οικονομικα μανιφεστα.Δεν λυνονται ολα σε μια ομιλια.

 15. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/05/2009 21:45:31

  Απ' ότι εγώ καταλαβαίνω, ο Σαμαράς "χτίζει" το προφίλ του πλέον βήμα-βήμα, με την κατάλληλη δόση κάθε φορά:
  * Στο Ινστιτούτο Καραμανλή μίλησε ως πολιτικός ηγέτης της ΝΔ. Τους έβγαλε ιδεολογικο-πολιτική πλατφόρμα, είπε πράγματα που οι ΝΔημοκράτες είχαν χρόνια να τα ακούσουν, είπε κι άλλα πράγματα που κανείς πολιτικός από τα κόμματα εξουσίας δεν έχει τολμήσει να πεί ως τώρα (όπως για παράδειγμα, ότι η Ευρώπη ΕΧΕΙ γεωγραφικά σύνορα, δεν μπρεί να επεκτείνεται επ' άπειρον) άνοιξε έντονα μέτωπα με το ΠΑΣΟΚ (αλλά πολιτικά όχι "βαρβαρότητες" και "παπαγαλάκια") και τους έδωσε κουράγιο. Όπως οφείλει να κάνει ένα ηγέτης...
  * Στο Συνέδριο του Economist, απ' ότι διάβασα ΟΛΟΚΛΗΡΟ το λόγο του (γιατί δεν ήμουν εκεί) έβγαλε το προφίλ του διανοούμενου πολιτικού, απευθυνόμενος και σε ευρύτερο ακροατήριο, εκτός ΝΔ, αλλά κι εκτός Ελλάδος. Αυτό ταίριαζε και τη θέση του ως υπουργού Πολιτισμού (με την οποία κλήθηκε εξ άλλου):
  Στο πρώτο μέρος του βγήκε από τα αριστερά και τους είπε τι χρεοκόπησε από τα συγκεκριμένα ιδεολογήματα της παγκοσμιοποίησης που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.
  Ύστερα τους βγήκε από τα δεξιά λέγοντάς τους ότι ναυάγησαν οι στρεβλώσεις του καπιταλισμού όχι ο ίδιος ο κπαλιταλισμός. Και δεν θα επσιτρέψουμε από την απόλυτα λατρεία των ελεύθερων αγορών (που μόλις χρεοκόπησαν) στην εξ ίσου λανθασμένη λατρεία του κρατισμού (που είχε πανηγυρικά χρεοκοπήσει πριν λίγες δεκαετίες, για να μη ξεχνιόμαστε).

  Τους είπε ότι πρέπει να γίνει σύνθεση στο δρόμο της "Αριστοτελικής μεσότητας", όχι συνεχής και αέναη παλινδρόμηση από το ένα άκρο (του νεοφιλελευθερισμού) στο αντίθετο άκρο (του κρατισμού).
  Αυτή η αναζήτηση της "σύνθεσης" ή "υπέρβασης" (που θυμίζει τον παλαιότερο Σαμαρά) και της Αριστοτελικής μεσότητας, μάλλον επιδιώκει να αγγίξει τους διανοούμενος εκτός Ελλάδος που ξαναδιαβάζουν Αριστοτέλη τον τελευταίο καιρό (ειδικά τα "Ηθικά Νοκομάχεια", τα "Ηθικά Ευδήμεια" και το "Όργανον"), αλλά από τέτοια δεν "νογάνε" οι δικοί μας εδώ. "Νογάνε" οι ξένοι όμως. (Το κατάλαβα αυτό το τελευταίο όταν διάβασα τη μετάφραση του κειμένου του στα αγγλικά που είχε ετοιμάζει το επιτελείο του, για τη μεταφραστική καμπίνα, αφού υπήρχαν και ξένοι στο ακροατήριο)
  Στο εδώ ευρύτερο κοινό τουςόρισε το "μεσαίο" δρόμο" (ή δρόμο της Αριστοτελικής μεσότητας) που είναι ριζοσπαστικός στις διαπιστώσεις για τα αίτια της κρίσης και απόλυτα συγκρατημένος για την διέξοδο από την κρίση.
  Κι η έννοια του μεσαίου δρόμου είναι συγγενής αλλά πολύ πιο ρεαλιστική από την ανοησία του "μεσαίου χώρου".

  Οσον αφορά τη συγκεριμένη πολιτική, έχετε δίκιο, σε ολόκληρο το κείμενο δεν υπάρχει καμια απολύτως ανάφορά.
  Αλλά δεν νομίζω ότι ήταν αυτό το forum η ευκαιρία για να ανοίξει τα χαρτιά του. Αν και έκανε κάποιες μάλλον σαφείς νήξεις (όταν τάχωσε δύο τρείς φορές στις "τραπεζικές υπεραξίες" που πνίγουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη).
  άλλον υποψιάζομαι που το πάει. Αν το πάει εκεί που νομίζω, κάνει πολύ καλά και το σερβίρει λίγο-λίγο.


  ΥΓ.
  Όσον αφορά τον φίλο που θυμήθηκε τους Αλβανούς...περαστικά του! Αν και νομίζω ότι η νόσος είναι ανίατος πλέον.

 16. 21 avatar
  21 25/05/2009 21:47:22

  Αγαπητέ Tiramola, τα προσωνύμια,τα δίνει διαχρονικά η κοινωνία. Γέρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας,Καραμανλής(πρεσβύτερος), Κώστας (Καραμανλής νεώτερος), Μητσοτάκης(σκέτα), Κωστής Στεφανόπουλος( ή Κωστής), Ντόρα, Σαμαράς και τι να κάνουμε, γιατί να το κρυψωμεν άλλωστε...σκέτα Γιωργάκης. Το μέγεθος εκάστου απεικονίζεται ...πλήρως, ...διακομματικά και ...διαχρονικά.
  Όσο για ανάρτηση της ομιλίας Γιωργάκη γιατί όχι δεν μου φαίνονται εδώ στο antinews ότι είναι θιασώτες του πασοκικού διδύμου Δημ.Μαρούδα-Δημ. Κωστόπουλου και των Πανταγιάδων. Προφανώς θα το βάλουν αν αξίζει...

 17. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 25/05/2009 21:48:40

  Δοκιμή γιατί δεν ανεβαίνει το σχόλιο μου.

 18. ΑΚΜ avatar
  ΑΚΜ 25/05/2009 21:55:57

  Είναι ευτυχές το ότι επιτέλους το ANTINEWS βρήκε τον πολιτικό του προσανατολισμό στο όνομα του κ. Σαμαρά. Αυτό σημαίνει ότι ενηλικιώθηκε.

  Οι ακροβασίες σας μεταξύ Καρατζαφέρη, πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και Καραμπελιά μας είχαν κουράσει.

 19. ant avatar
  ant 25/05/2009 21:57:47

  Συγγνώμη, αλλά ο Σαμαράς δεν είναι μέλος της κυβέρνησης; Δεν θα έπρεπε να βάλει σε εφαρμογή όλα αυτά τα ωραία λογάκια, αντί να το παίζει ο νέος Μεσσίας που θα τα φτιάξει όλα όταν έρθει η σειρά του; Λέω εγώ τώρα..

 20. tiramola avatar
  tiramola 25/05/2009 22:02:00

  @21
  Το αναφέρω επειδή η ομιλία είχε να κάνει με την κερδοσκοπία η οποία αμφισβήτησε το ανθρωπολογικό πρότυπο και μετέτρεψε τον άνθρωπο σε κερδοσκόπο....

  Η κοινωνία έδωσε το προσωνύμιο "Γιωργάκης"?
  .....

 21. christos avatar
  christos 25/05/2009 22:16:18

  ΓΙΑ να πω την αλήθεια η ρητορική του Σαμαρά (που ευελπιστώ να εκφράζει και τον Καραμανλή) βάζει σε τάξη τα ιδεολογικά κενά που είχα τα προηγούμενα χρόνια.

  Είμαι αυτοαπασχολούμενος στο αντικείμενο που σπούδασα έχω μεταπτυχιακό και πιστεύω πως αν μη τι άλλο γνωρίζω το αντικείμενο που διαπραγματεύομαι και βέβαια από το οποίο βιοπορίζομαι…

  Τα τελευταία χρόνια δέχομαι ανταγωνισμό από «επιχειρήσεις» τύπου franchising που από τη μια μεριά «στήνονται» καλά σε επίπεδο εξοπλισμού από την άλλη όμως ακολουθούν μια ληστρικού τύπου οικονομική πολιτική που στοχεύει στο να θαμπώσει και έτσι να αρπάξει…

  Τα αποτελέσματά τους βέβαια αποδεικνύονται πυροτεχνήματα και μετά την αρχική ζημιά που μας προκαλούν (εμάς που λειτουργούμε με καθαρά οικονομικά κριτήρια και βασιζόμαστε στην πραγματική γνώση του αντικειμένου) κατά κανόνα αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν…πριν από χρόνια το 1999 είχα δεχθεί πρόταση από ανάλογη εταιρία «την κορυφαία του κλάδου» με πολύ ευνοϊκούς όρους να προσχωρήσω στο σχήμα τους…Μετά από πολύ σκέψη διέβλεψα (ευτυχώς) πως δεν θα είχα καλή προοπτική και αρνήθηκα…(υποσχόταν ότι θα μπαίναμε στο χρηματιστήριο και θα κονομούσαμε…μπήκαν κονόμησαν και έφυγαν νύχτα…αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν…και είναι γεγονός πως όταν πρωτοάνοιξαν στην περιοχή μου μας δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα και κινδυνεύσαμε ακόμα και να κλείσουμε…

  Θέλω λοιπόν ένα κράτος που να είναι άτεγκτος διαιτητής και να ελέγχει αν τηρούνται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού…να με προστατεύει (με νόμους) από τους τυχοδιώκτες και γενικότερα να ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και να ελέγχει για την τήρηση τους…

 22. no more bets avatar
  no more bets 25/05/2009 22:20:21

  Φακτορα να μας ζηση, μετα το βαπτισμα του πυρος.

  Ο,τι μεχρι τωρα ξεραμε ως τριτο δρομο, το ξανα-βαπτιζουμε ως "δρομο της αριστοτελικης μεσοτητας".
  Επιχειρηται ετσι η ανα-βαπτιση της "πατριωτικης δεξιας", εμ-βαπτιζομενης στα κελευσματα του "κοινωνικου φιλελευθερισμου".
  Ευχομαι η κοντρα Αντωνη-Ντορουλας να μην κριθει απο τον αριθμο των βαπτιστηριων αμφοτερων (ων ουκ εστι αριθμος).

  Κατα τα λοιπα, ο Αντωνης, πατριωτης μου ων, θα εχει την (κριτικη και οχι ...κρητικη) στηριξη μου.

 23. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/05/2009 22:23:09

  Ωραία η ομιλία του κ Σαμαρά.
  Ένα θεωρητικό μανιφέστο περιγραφής της κατάστασης και των προβλημάτων.
  Ένα μπλα μπλα από Θέλουμε...
  Πως θα υλοποιήσουμε τα ...θέλουμε?
  Προτάσεις?
  Μέσα Υλοποίησης προτάσεων?
  Χρόνος Υλοποίησης?
  Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα?
  Γιατί έχω βαρεθεί την θεωρία, λύσεις και κοστολόγηση αυτών, στα προβλήματα της καθημερινότητας κανείς?


  ΥΓ

  Ωραία η ομιλία και του κ Παπανδρέου, μια από τα ίδια με του κ Σαμαρά, θεωρίες και μπλα μπλα...
  Μια ερώτηση μόνο:
  όταν μιλά για πράσινη οικονομία, πχ τι θα κάνει?
  θα κλείσει την Πτολεμαΐδα ή την Μεγαλόπολη?
  Για να ξέρω που θα φτάσει η τιμή του ρεύματος....

  Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχω βαρεθεί το αιώνιο μπλα μπλα των πολιτικών. ...ούτε οι προεκλογικές εξαγγελίες του Ομπάμα να ήταν....

 24. ALLOS avatar
  ALLOS 25/05/2009 22:29:13

  Μας επεισε.Προτεινει καπιταλισμο με με κρατικο ελεγχο,οχι κρατος επιχειρηματια.Ας εξηγησει καποιος απο αυτους που βλεπουν καινοφανεις ιδεες στα λογια του κυριου τι νεο κομιζει. Τι διαφορα εχει απο τις προτασεις Ανδριανοπουλου;
  Ποιος ευθυνεται για την κριση; Οι ρυθμισεις που επετρεψαν την αχαλινωτη κερδοσκοπια με τα παραγωγα
  , η χωρις οριο πιστωτικη επεκταση,η αδιαφανεια κτλ.
  Ποιοι ομως επετρεψαν και γιατι αυτες τις διαδικασιες; Ποιοι ειναι αυτοι που θα χαραξουν και θα εποπτευουν τα ορια μεταξυ νομιμου; κερδους και κερδοσκοπιας; Μηπως ειναι οι ιδιοι που διαπλεκονται(δεν ειναι μονο ελληνικο φαινομενο) και εχουν συμφερον απο τα υπερκερδη;

  Ή ακομα πιο περα, μηπως η ιδια η δυναμικη του καπιταλισμου οδηγει προς τα εκει;
  Ποιοι ειναι διατεθεμενοι να καταναλωνουν ακριβοτερα, στα πλαισια μιας ανιστορητης επιστροφηςε σε μια ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ (σε αντιδιαστολη με την καταναλωτικη) οικονομια της Δυσης;

 25. Factorx avatar
  Factorx 25/05/2009 22:40:01

  αν έχετε προβλήματα με τα σχόλια, υπομονή. εχουμε εναβάσει επανω δυο βάσεις δεδομένων (παλαια και κανούργια0 και γι αυτό υπάρχει κάποια δυσκολία

 26. Factorx avatar
  Factorx 25/05/2009 22:44:54

  καονικά πρέπει σταματήσω να απαντάω στον tiramola και τους συνοδοιπόρους του γιατι μας έχουν μπαφιάσει στη συνθηματολογία. τα ίδια και τα ίδια. θα του απαντήσω ομως για μια ακόμα φορα. Ο ΓΑΠ είχε μια μοναδική ευκαιρία να ανανεωσει τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ προς ένα συγχρονο σοσιαλδημοκρατικό λόγο. Αντι γι αυτό προτίμησε την ασφαλή ειδό της κακέκτυπης (του Ανδρέα) συνθηματολογίας . ο σαμαρας προσπαθει αναρθρώσει ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο της κεντροδεξιάς. Γι αυτό τον προβάλουμε, όσο έχει κάτι να πεί. Βρείτε μου κι άλλους να τους προβάλουμε. μακάρι

  οσο για υα πρακτικά μέτρα: ο πρακτικισμός σας έλειπε.

 27. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/05/2009 23:02:08

  Ο ΓΑΠ μου είναι προσωπικά πολιτικά αδιάφορος (...την αρχίσει να φωνάζουν την προσωπική μου άποψη καταθέτω)
  Κουβαλά μαζί του ένα κομματικό μηχανισμό, που έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία όση και ορισμένοι κυβερνώντες με την ηθική της νομιμότητας της πράξης τους.
  Εξάλλου το ομολογούν και ίδιοι, εντιμότεροι κλέφτες είναι απλά (Πάγκαλος)
  Από την άλλη πλευρά, αν και προσωπικά συμπαθώ τον κ Σαμαρά, απαγγέλλει ένα νέο πολιτικό λόγο για την κεντροδεξιά, μελωδικό στα αυτιά για την αναζήτηση του δρόμου της Αριστοτελικής μεσότητας, χωρίς όμως να μας λέει τον πρακτικισμό της διάσχισης του δρόμου.
  Γιατί λοιπόν να μην ανησυχώ ότι αντί για την Αριστοτελική μεσότητα μπορεί να ξανά βρεθώ στην Ελληνική μετριότητα?
  Πως μπορείς να διαμορφώσεις ένα αυριανό οικοδόμημα με χθεσινά υλικά χωρίς ρήξεις και καινοτομίες?
  Για αυτό προσωπικά πιστεύω ότι είμαστε στο τέλος εποχής και απλά ευελπιστώ να μην είναι οδυνηρό το ξεκίνημα της νέας...

 28. Orestios avatar
  Orestios 25/05/2009 23:22:06

  Ιθαγενή hold that thought μέχρι τον Ιούλη.

 29. Καραμήτρος avatar
  Καραμήτρος 25/05/2009 23:25:18

  Είχα ίσως παρεξηγήσει τον Σαμαρά λόγω του αγελαδίσιου βλέμματός του αλλά και γιατί η ΠΟΛ.ΑΝ ήταν ένα κόμμα-προσωπικό όχημα.
  Με καταπλήσσει, ο λόγος του είναι αρκετά εύστοχος σε σημείο που δεν μου φαίνεται εκπονημένος από επιτελείο ούτε καλωπισμένος από εικονοποιούς.
  Όμως αποτελεί μόνο μιά ελπίδα ή παρηγοριά πως υπάρχει υγεία στην ελληνική δεξιά. Δεν θα καταφέρει τίποτα.
  Ίσως είμαι υπερβολικά μοιρολάτρης αλλά νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την κόρη του Δρακουμέλ από το να σαρώσει τα πάντα. Έχω μητσοτακοφοβία!

 30. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 25/05/2009 23:28:17

  Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να πείσω κανένα. Γιατί κι εγώ ο ίδιος δεν είμαι απόλυτρα πεισμένος για τίποτε.
  Απλώς νομίζω ότι η συζήτηση είναι ακόμα στη φάση των "λεπτών αποχρώσεων¨".
  Στρα χοντρά θα μπούμε αργότερα (ας ελπίσουμε).

  -- Για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς διατύπωσε με απόλυτη σαφήνεια (και προχθές στο Ινστιτούτο Καραμανλή και σήμερα στο Economist)ότι τα εθνικά κράτη ανακάμπτουν σε κύρος ρόλο και επιρροή. Αυτό ως διεθνής τάση είναι σωστό νομίζω.
  -- Ο Γιώργος Παπανδρέου, αντίθετα, είπε το αντίθετο σήμερα το βράδυ στο Economist. Υπερασπίστηκε τη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων από απο "διακρατικά όργανα" και "διακρατικούς οργανισμούς".

  Αυτά τα δύο δεν είναι ίδια, δεν είναι θεωρίες, δεν είναι μπλά-μπλά είναι δύο ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ διαπιστώσεις, που υπονοούν πολύ διαφορετικές πολιτικές.

  Ο Γιώργος Παπανδρέου συμπεριφέρεται ως παραδοσιακός "πιστός" μιας παγκοσμιοποιημένης "ορθοδοξίας" που έχει ήδη ανατραπεί και δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα (ο ΓΑΠ).
  Ο Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει αυτό που έχει ήδη γίνει, όλοι το βλέπουν (δέστε τις καλύτερες στήλες του διεθνούς Τύπου) και κανείς στην Ελλάδα δεν τολμά να το πεί.

  Αυτή είναι μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, Μπορεί να μην είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, μπορεί να μην επηρεάζει τη "καθημερινότητά" μας, αλλά είναι πολύ μεγάλη διαφορά.

  Από τη μια έχουμε ένα σωρό από Πολιτικούς που επαναλαμβάνουν το "ποίημα" της "πολιτικής ορθότητας".
  Κι από την άλλη έχουμε ένα που λέει πράγματα πολύ προχωρημένα (και κατά βάση σωστά). ΜΟΝΟΣ του...

  Αρκεί αυτό από την πλευρά του Σαμαρά;
  Μάλλον ΔΕΝ αρκεί.
  Είναι ελπιδοφόρο;
  Μάλλον είναι.
  Τουλάχιστον εδώ κάτι φαίνεται, κάτι κινείται...
  Τι να πώ;
  Παραμονεύουν και οι "καλοθελητές" να μου τον φορτώσουν. Διότι τους maverick πολιτικούς δεν επιτρέπεται να τους επαινείς δημόσια.
  Ενώ τους ανώδυνους που μας φλομώνουν στις κοινοτοπίες μπορείς να τους υμνείς ανέξοδα (και μετο "αζημίωτο")
  Απελθέτω απ' εμου, λοιπόν...

 31. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/05/2009 23:29:05

  Όπως έχω αναπτύξει με συγκεκριμένη κριτική έναντι της θεωρίας του Χρήστου Γιανναρά, το οντολογικό επίπεδο προηγείται του ανθρωπολογικού. Ο Χρήστος Γιανναράς ταυτίζει τα δύο επίπεδα, με την αμφίσβήτηση του ορθολογισμού που προήγε ο διαφωτισμός.
  Ο Αντώνης Σαμαράς ασκώντας ανθρωπολογική κριτική δεν αναφέρεται καν στο οντολογικό επίπεδο. Έτσι οι εντοπισμοί του αφορούν τα συμτώματα και όχι την αιτία της ασθένειας, που είναι η ΔΥΑΡΧΙΑ.
  Η οντολογία δεν αφορά κάτι αφηρημένο. Αποτελεί ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και συνιστά την πηγή των επιλογών. Ενυπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις του προσωπικού βίου και δημόσιου βίου.
  Πρεσβεύω ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Διαλεκτικό ή ταν ή επί τας. Όχι ως μεμονωμένο άτομο, αλλά ως απόγονος των προγόνων μου.
  Μια κριτική αποτίμηση του Αριστοτέλους αποτελεί μεγίστη ιδεολογική πρόκληση. Στο ποσοστό μάλιστα που οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται, ότι εστηρίχθησαν στην διδασκαλία του. Συνειδητός της μετριότητός μου προσεύχομαι εις το Πνεύμα.

 32. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/05/2009 23:37:38

  Φτάνει να μην αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις και το διαλύσουμε το μαγαζί (της ΕΟΚ)
  Η συμμετοχή σε μια ένωση, ένα οργανισμό με λόγο και θέσεις, δεν είναι λάθος
  Λάθος ήταν η τυφλή υποταγή στην πολιτική ορθότητα της παγκοσμιοποίησης των άχετων.
  Η διεθνής συνεργασία με κανόνες αμοιβαιότητας και σε πλαίσιο νομιμότητας είναι η μόνη λύση.
  Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση από τη διακρατική καταστρατήγηση κανόνων.
  Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγεί στην εθνική περιχαράκωση.
  Είμαστε μέλος ενός συστήματος και επιβιώνουμε προσφέροντας και λαμβάνοντας από το σύστημα.
  Φαντάζονται οι υπέρμαχοι των εθνικών κορώνων την επιβίωσή μας χωρίς €?
  Φαντάζονται οι πολέμιοι των εθνών ότι αυτοί δημιούργησαν και ανέδειξαν την κρίση?
  Το πρόβλημα λοιπόν είναι στη σύνθεση και όχι στις κορώνες...

 33. tiramola avatar
  tiramola 25/05/2009 23:37:45

  Εφόσον φάκτορα κρίνεις αν κατάλαβα ότι ο ΓΑΠ δεν έχει οραματικό λόγο τον οποίον έχει ο Σαμαράς εμένα δεν μου πέφτει λόγος.
  Εγώ έθεσα συγκεκριμένο ερώτημα που έχει να κάνει και με την επικαιρότητα χωρίς συνθηματολογίες που αναφέρεις...
  Σε κάθε περίπτωση μένω στην διαπίστωση ότι ο ...Αντώνης οραματίζεται να εξανθρωπίσει τον καπιταλισμό και ότι αυτό είναι ο σύγχρονος πολιτικός λόγος της κεντροδεξιάς...

 34. ανωνυμος avatar
  ανωνυμος 25/05/2009 23:38:45

  @ΠΑΣΠΙΤΗΣ
  Εγώ θυμάμαι πριν το 90 να μπαίνουν αλβανοί στην Ελλάδα. Ο Παπούλιας είχε άρει το εμπόλεμο με την Αλβανία και έτσι είχαν αρχίσει να έρχονται κατά εδώ.

 35. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 25/05/2009 23:42:01

  @31 ένας Θεολόγος που υποτάσσει τον ορθολογισμό του ανθρωποκεντρισμού, στην προσπάθεια φιλοσοφικής υποστήριξης οντολογικών επιπέδων.
  Η φιλοσοφία θέτει ερωτήματα
  Η επιστήμη τα απαντά
  Καλή η πρώτη, χρησιμότερη και επιτακτικότερη η δεύτερη.

 36. tiramola avatar
  tiramola 25/05/2009 23:45:58

  @30 ΘΚ.
  Με αφορμή τον διαχωρισμό που έκανες ανάμεσα στα λεγόμενα ΑΣ και ΓΠ...
  Πιστεύεις αλήθεια ότι μπορούμε να επανέλθουμε στην κοινωνία των εθνών?

 37. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/05/2009 23:46:45

  @Θ.Κ.
  Η μεσότης δεν αποτελεί μίξη ανόμοιων ή αντιθέμενων συστατικών, αλλά επιδίωξη του μέτρου. Και η υπέρβαση δεν σχετίζεται με συμβιβασμό των αντιθέτων, αλλά με τη δημιουργία νέας ποιότητος.
  Οι συλλογισμοί σου είναι πολύτιμοι. Παρ' όλα αυτά η αλήθεια υπέχει αυτόνομο δυναμική, πέραν του πόσο σημαντικός είναι αυτός που την επικαλείται. Βεβαίως δεν πρέπει να υποτιμάται καμία προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση. Πέραν αυτού όμως, υποχρεούμεθα να προασπίσουμε την καθαρότητα των εννοιών. Διότι η αλήθεια και μόνον η αλήθεια δρα απελευθερωτικά.

 38. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/05/2009 23:52:05

  @Tiramola
  Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Το παράδειγμα των λεγόμενων "ουτοπικών" σοσιαλιστών κατέδειξε ότι αυτοί ταχέως ενσωματώθησαν εις το ρεύμα των "Πεφωτισμένων - Illuminati". Ο καπιταλισμός μόνον καταργείται. Όχι δια του κρατικού καπιταλισμού (σοσιαλισμός) αλλά δια της ελευθέρας κοινωνίας.

 39. tiramola avatar
  tiramola 25/05/2009 23:54:40

  Όταν ο ένας μιλάει για διακρατικές συμφωνίες και διακρατικούς οργανισμούς και ο άλλος για ανάκαμψη του έθνους κράτους , ποιός πιστευεις ότι βλέπει πιό μακριά άσχετα με το τι θα ήθελες εσύ..

 40. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/05/2009 23:57:28

  @Ιθαγενής 35
  Άλλοι η φιλοσοφία και άλλο η "φιλοσοφία". Και άλλο η επιστήμη και άλλο η "επιστήμη". Τα κόλπα που έστησαν οι πράκτορες της Βενετίας στην Αγγλία θα ξεσκεπαστούν.
  Η Ελλάς αποτελεί πρωτοπορεία του Πνεύματος. Έδωσε και θα δώσει απελευθερωτικές απαντήσεις.

 41. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/05/2009 00:02:35

  @Tiramola
  Το θεμιτόν δεν είναι θέμα αποστάσεων. Της Θέμιδος προηγείται η Θέτις και έπεται η Νέμεσις.
  Δεν μας ενδιαφέρουν, δεν μας απασχολούν τα κόλπα, τα τεχνάσματα, τα τερτύπια του συστήματος. ΟΥΤΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΑΡΧΙΣΤΩΝ.
  Το δίλημμα που θέτεις υπέχει διαρχικής υφής.

 42. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/05/2009 00:05:20

  Από κει που πήδησε η κατσίκα θα περάσει και το κατσικάκι.


  ΠΠ

 43. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/05/2009 00:10:05

  @ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ
  Ορθόν. Αλλά ο βοσκός - καθότι δεν ψεύδεται - απεφάνθη ότι δεν χρειάζεται πλέον το μαντρί. Στην στάνη θα εγκατασταθεί και WC.

 44. Κεντρώος avatar
  Κεντρώος 26/05/2009 00:16:04

  Και μόνο που δεν τον χωνεύει ο Δράκουλας είναι ένας καλος λόγος να γίνει νέος πρόεδρος του κόμματος. Βέβαια μένει να ακούσουμε και τις θέσεις σε ότι αφορά με την διαφάνεια του κόμματος και της πολιτικής ζωής του τόπου.

 45. tiramola avatar
  tiramola 26/05/2009 00:16:48

  Στον ΘΚ το 39.

  Ακριβώς έτσι είναι Μποτίλια.Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται.
  Στην πραγματικότητα όμως σοσιαλισμός δεν εφαρμοστηκε ποτέ.Είναι γνωστή η ρήση του Τσόμσκυ ότι ο λεγόμενος υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ ήταν στην πραγματικότητα δικτατορία την οποία χρησιμοποίησαν οι θιασώτες του αγγλοσαξωνικού μοντελου για να κατηγορήσουν τον σοσιαλισμό.
  Και είναι ακριβώς όπως το λες ότι ο καπιταλισμός καταργείται από ελεύθερες κοινωνίες.
  Πόσο ελεύθεροι όμως είμαστε όταν ο παραγωγικός κορμός της κοινωνίας μας , η μεσαία τάξη κοιμάται και ξυπνά με τον φόβο προλεταριωποίησης της από το αβέβαιο εργασιακό μέλλον και τις χειροπέδες που τους έχει περάσει η οικονομική ελίτ των τραπεζών?
  Εκτός και αν δεν υπάρχει διάθεση κατάργησής του , έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία ότι αυτή είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων και φυσικά όποιος αντέξει...
  Όλοι εναντίον όλων...

 46. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/05/2009 00:16:53

  Όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Τα λουκάνικα έχουν δύο...

  Με και χωρις WC..! χαχα

  ΠΠ

 47. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/05/2009 00:27:13

  @Tiramola
  Δεν υπάρχει "ανύπαρκτος" σοσιαλισμός. Υπάρχουν μόνο γραφειοκρατικά μοντέλα στην θεωρία και την πράξη. Υπάρχει επίσεις εν εξελίξει και επαναστική θεωρία. Στόχευσή της είναι η αυτονομία.

 48. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/05/2009 00:37:36

  @ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ
  Γι αυτό η δυαρχία αποτελεί συνειδησιακή ταύτιση με τα λουκάνικα.

 49. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/05/2009 00:38:22

  Πισω απο τις θεωρητικες διαφωνιες δεν κρυβεται τοσο αλλου τυπου οικονομικη σκεψη αφου τοσο ο ΓΑΠ οσο και ο Σαμαρας καποιον κρατικο παρεμβατισμο θα κανουν.
  Η ιδεα οτι το σημερινο ΠΑΣΟΚ θα φερει σοσιαλισμο (δηλαδη τι;καταργηση της ατομικης ιδιοκτησιας στα μεσα παραγωγη) ειναι αστεια.Ουτε το εχει πει καν αλλωστε.
  Εκεινο που βασικα κρυβεται ειναι μη καθαρα οικονομικη αντιθεση δηλ αλλη εξωτερικη πολιτικη και αλλη πολιτιστικη μεταναστευτικη.
  Επι ΓΑΠ η Ελλαδα θα γινει παραρτημα της παγκοσμιας προοδευτικης κοινοτητας δηλ αλυσιδα του Ομπαμα και εσωτερικα πολυφυλετικη κοινωνια με ψηφο στους μεταναστες ενω ο Σαμαρας θα εκφραζει την παραδοσιακη Ελλαδα.

 50. tiramola avatar
  tiramola 26/05/2009 00:44:48

  Μποτίλια...
  Στόχευση μας πρέπει να είναι η αυτονομία και η πραγματική ελευθερία.
  Για ποιά αυτονομία όμως μιλάμε αν αυτή επιτευχθεί έστω βιαίως αμέσως μετά από ένα μοντέλο που βάζει σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο και πρώτα το κέρδος έχοντας ποτίσει με δηλητήριο τα κεφάλια μας?
  Σε μία τέτοια εξέλιξη την αυτονομία θα την εξασφαλίζεις με Μάβερικ...

  Το παράδειγμα του Πόρτο Αλέγκρε δείχνει κατά την γνώμη μου το δρόμο.
  Αν δεν μάθουμε πρώτα να λειτουργούμε με διαδικασίες συλλογικής κοινωνικής δράσης οι οποίες θα έχουν την δύναμη να αφοπλίζουν ατομικότητες ισχύος δεν προκειται ποτέ να οδηγηθούμε σε αυτονομία και πραγματική ελευθερία.

 51. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 26/05/2009 00:57:21

  @Tiramola
  Δεν γνωρίζω το Πόρτο Αλέγκρε, αλλά ευχαρίστως συμφωνώ μαζί σου.
  Με μια διευκρίνηση: Αυτό που μας πουλάνε για ατομικότητες ισχύος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Πρόκειται για γκρουπούσκουλα. Αδελφάτα, στοές, λόμπι, καρτέλ, αλητοπαρέες. Η ατομικότητα που διακήρυξε ο Διαφωτισμός ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΑΣΗ. Από πίσω ήταν η στοά "Φιλαλήθης" των Παρισίων, τα δεσίματα με όρκους, οι βουτιές στα φέρετρα.
  Γι' αυτό θα επιμείνω: Πρόταγμα της οντολογίας. Ελλάδα και πάλι Ελλάδα.

 52. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 26/05/2009 01:17:20

  «Η οντολογία είναι ένας τυπικός, σαφής προσδιορισμός μιας διαμοιρασμένης εννοιολογικής αναπαράστασης». (Gruber, 1993)

  "Η επιστήμη που μελετά την ύπαρξη, τη φύση και τις σχέσεις των όντων (ιδιαίτερο σύστημα, σύμφωνα µε το οποίο εξετάζονται τα προβλήματα της φύσης.)»
  (Webster’s Third New International Dictionary)

  Ανάμεσα στον επιστημονικό (πρώτο) και στο φιλοσοφικό (δεύτερο) ορισμό, προτιμώ τη θεωρία του χάους: οι ιδιαιτερότητες και η ρευστότητα των ανθρωποκεντρικών χαρακτηριστικών δεν μπορούν να ενταχθούν στην "μεσότητα" των μοντέλων ανάλυσης.
  Η αποδοχή της "μεσότητας" οδηγεί στην απάρνηση της "ανωτερότητας"
  ή
  καλό είναι το λιμάνι, αλλά η θάλασσα προσφέρει συγκινήσεις, εμπειρίες, λάθη και ...ψάρια.

 53. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 26/05/2009 01:18:16

  ωχ 1,20 καλή νύχτα στην παρέα, δουλειά αύριο...

 54. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 26/05/2009 11:05:32

  Λόγος πολιτικός, μεστός και ανθρωποκεντρικός.
  Άποψή μου είναι ότι ο κ. Σαμαράς απευθύνεται στο ατομικό αλλά και στο συλλογικό υποσεινήδητο του
  Έλληνα πολίτη. Προσπαθεί να χαράξει τον δρόμο που θα μας ξαναβγάλει στην λεωφόρο.

  Σε συνδυασμό με τον λόγο του κ. Παπανδρέου, αν και αντίθετοι σε πολλά σημεία, επαναφέρουν τον χρήσιμο πολιτικό λόγο, από όπου μπορούν να ερεθίσουν το μυαλό και την σκέψη για το τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει επόμενη ημέρα.

  Ο τρόπος της επίτευξης των παραπάνω δεν μπορεί ακόμα να παρουσιασθεί γιατί θα ακύρωνε την διαδικασία.
  Την προσπάθεια την εκλαμβάνω ως το πρώτο βήμα για να περάσει ο λόγος από το υποσεινήδητο στο συνειδητό.
  Μας πήρε χρόνια για να ευτελίσουμε την ζωή μας.
  Χρόνια θα μας πάρει για να την διορθώσουμε.
  Και εάν σιγά σιγά αλλάξουμε τρόπο σκέψης, τότε ίσως και να μην χρειαστούν πολλά και συγκεκριμένα μέτρα.
  Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι θα παραμείνουν κάτω από παρακολούθηση και κριτική οι όποιες τους ενέργειες από τούδε και εξής.
  Σε τελευταία ανάλυση προτιμώ να συζητάω για σοβαρές απόψεις παρά για τσιτάτα.

 55. μαύρα και άραχνα avatar
  μαύρα και άραχνα 26/05/2009 16:15:12

  Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΓΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

  Η ΠΑΠΑΓΑΛΙΑΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ

  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ?

 56. ΘΚ avatar
  ΘΚ 26/05/2009 22:24:41

  Ασφαλώς δεν πιστεύω στην "αναβίωση της Κοινωνίας των Εθνών".
  Κι ούτε φαντάζομαι ότι ο Σαμαράς πιστεύει κάτι τέτοιο ή είπε κάτι τέτοιο.
  Απλώς επισήμανε ότι την κρίσιμη στιγμή - όταν ξέσπασε η κρίση - τα εθνικά κράτη ανέλαβαν να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους.
  Τα υπερεθνικά όργανα εξαφανίστηκαν!
  Τα εθνικά κράτη έβαλαν λεφτά για τα δημοσιονομικά πακέτα. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός συμμετείχε με ποσοστό 8%!
  Ταυτόχρονα παραβιάστηκαν όλες οι κοινοτικές συμφωνίες που είχαν υπάρξει ως τότε: Για παράδειγμα ο Σαρκοζύ έδωσε χρήματα στις εθνικές γαλλικές τράπεζες και στις εθνικές γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά απαγορεύοντας τα βγουν τα χρήματα σε γαλλικές θυγατρικές εκτός συνόρων (νομίζω ότι το επιχείρημα αυτό το επικαλέστηκε και ο Σαμαράς).
  Αυτή η στάση Σαρκοζύ παραβιάζει τον πυρήνα της Κοινοτικής Νομοθεσίας (όπως του επισήμαναν οι Τσέχοι και οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι. Αλλά εκείνος επέμενε και το επέβαλε. Και οι άλλοι (Γερμανοί, Ιταλοί κλπ.) γκρίνιαξαν στην αρχή αλλά μετά σιωπηλώς έκαναν κι εκείνοι το ίδιο.
  Άλλωστε αυτή η "καθίζηση" των κοινοτικών θεσμών όταν συγκρούονταν με ισχυρά εθνικά συμφέροντα είχε αρχίσει πιο πρίν (θυμηθείτε τον "Πολωνό υδραυλικό" την υπόθεση Arcelor κλπ.)
  Απλώς αυτή η τάση ενισχύθηκε πολύ με την κρίση.

  Απ' αυτά δεν νομίζω να έχει καταλάβει τίποτε ο ΓΑΠ. Που απλώς επαναλαμβάνει το ποίημα της "παγκοσμιοποίησης"...

  Ασφαλώς αυτά δεν οδηγούν σε μια επιστροφή στα "έθνη φρούρια". Αυτό δεν το θέλει κανείς - και πάντως δεν το θέλω εγώ. Και δεν κατάλαβα να είπε ή να υπονόησε κάτι τέτοιο ο Σαμαράς.

  Απλώς σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση δεν θα είναι ισοπέδωση λαών, εθνών, κρατών και πολιτισμών υπό την πίεση μιας πανίσχυρης γραφειοκρατίας.

  Ευρωπαϊκή Ενοποίηση μπορεί να υπάρξει ΜΟΝΟΝ ως εθελοντική σύγκλιση λαών, εθνών και πολιτισμών με δημοκρατία και Ελευθερία.

  Κι αυτό είναι μια άλλη - πολύ πιο ρεαλιστική - αντίληψη Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Δεν είναι άρνηση ενοποίησης.

  Αντίθετα η υποταγή στη ευρω-γραφειοκρατία- που τα έκανε μούσκεμα λίγο πριν την κρίση και πολλαπλώς αποδοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια - οδηγεί σε Βατερλώ της Ενοποίησης.
  Όπως έδειξαν τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία - και τα δημοψηφίσματα που ΔΕΝ έγιναν σε Τσεχία και Πολωνία και Βρετανία. Κι εκείνα που είχαν γίνει παλαιότερα π.χ. σε Σουηδία (εναντίον του ευρώ)…
  Εδώ συζητάμε για το τι χρεοκόπησε και τι μπορεί να προχωρήσει.
  Όχι ΑΝ πρέπει να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ενοποίηση...

  Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους διακρατικής συνεργασίας και σύγκλισης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
  Αλλά για να υπάρξει διακρατική συνεργασία πρέπει να υπάρχουν… κράτη!
  Αν τα κράτη έχουν (υποκατασταθεί από και) υποταχθεί σε υπερεθνικά όργανα, τότε δεν θα υπάρξει καμία «διακρατική συνεργασία». Θα υπάρξει εξέγερση όλων κατά της γραφειοκρατίας που τους καταδυναστεύει.
  Το να ταυτίζουμε το ιδανικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρω-γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες της, είναι το ίδιο ολέθριο με εκείνο που έκαναν κάποιοι άλλοι: που είχαν ταυτίσει το Σοσιαλιστικό ιδεώδες με τη σοβιετική γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες της.
  Κι είδαμε που οδηγήθηκαν ...

  ΘΚ

 57. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 27/05/2009 00:42:49

  Θ.Κ.
  Φιλοτιμότατοι οι λόγοι σου και η εντοπισμοί σου.
  Παρ' όλα αυτά θα ήθελα εν τάχει να διαφοροποιηθώ στα εξής:
  Η παγκοσμιοποίση, με μεσοπρόθεσμο στόχο την εγκατάσταση παγκοσμίου κυβερνήσεως, ως μορφή αισχίστου ολοκληρωτικής παγκόσμιας δικτατορίας, όχι μόνο προχωρεί, αλλά καλπάζει. (Ας μην αναφερθούμε κατ' αρχήν στα επί μέρους).
  Πλείστοι όσοι θιασώται των μέτρων σε εθνικό επίπεδο (αυτό αναμφίβολα δεν ισχύει για τον Αντώνη Σαμαρά) είναι ενεργούμενοι της παγκοσμιοποίησης. Παίρνουν μέτρα σε εθνική βάση που είναι προαποφασισμένο να αποτύχουν, με στόχο την χρεωκοπία των εθνικών κρατών.
  Μην θεωρήσουμε τον Αντώνη Σαμαρά αφελή. Γνωρίζει πολύ καλά τι τρέχει και είναι οξύνους. Κάνει όμως πολιτική. Έχει αντιπάλους και οργανώνει μέτωπα. Δεν μπορεί να τα πει, όπως τα λέμε εμείς στα σχόλια. Αυτός έχει το προσόν της πολιτικής επηροής και προσπαθεί να το αξιοποιήσει ανάλογα. Εμείς έχουμε ένα πληκτρολογιάκι και την ευχή της μανούλας μας της μακαρίτισας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.