#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/05/2013 11:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς στο Πεκίνο(Ανανεωμένο) - Το σύνολο των ελληνοκινεζικών σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομολογό του Λι Κετσιάνγκ. Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας. Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα, έχει διανύσει τον μισό δρόμο για το come back, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας και κάλεσε τους Κινέζους να γίνουν μέρος του ελληνικού success story.Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τον αρχαίο πολιτισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών και σημείωσε ότι μοιράζονται μία διαφορετική αίσθηση του χρόνου, τον οποίο μετρούν σε αιώνες. Πρόσθεσε όμως ότι μπορεί αυτά να δίνουν μία κοινή βάση ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι το παρελθόν, αλλά οι ευκαιρίες για το μέλλον, το μήνυμα που θέλω να στείλω. Η Κίνα είναι ταχέως αναπτυσσόμενη και επενδύει παντού και η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση της και χρειάζεται επενδύσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις γεωπολιτικές ευκαρίες που δίνει η χώρα μας στην Κίνα. Τόνισε ότι, το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι αυτή μία ευκαιρία για να βοηθήσει την περαιτέρω προσέγγιση της Κίνας με την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για μία σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δέκα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη στρατηγική συμφωνία ΕΕ- Κίνας και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο».

Μίλησε όμως και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ χρειάζεται επενδύσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις κατασκευές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
«Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε τέσσερις τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη.Πρώτα μίλησε για τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής».

Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία.
Τέταρτος τομέας είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς. «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας που αφήνει περιθώριο γεωπολικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, ωστόσο λόγω της θέσης της διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είπε και ευχαρίστησε τους Κινέζους για τη μέχρι τώρα βοήθειά τους.

«Σε δύσκολες εποχές η COSCO έκανε μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας και να επενδύσει στα λιμάνια της Κρήτης, όπως και στο αεροδρόμιο της Αθήνας», ανέφερε.«Η Ελλάδα αλλάζει. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Κίνα στέκεται δίπλα μας και στήριξε και την παραμονή μας στην ΕΕ. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ότι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Χτίσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δεν ήταν εύκολο, τώρα την διευρύνουμε. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε ερωτήσεις φοιτητών της Ακαδημίας. Σε ερώτηση για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του απάντησε:
«Τα μέτρα σταθεροποίησης ήταν απαραίτητα γιατί το δημόσιο χρέος είχε ξεφύγει. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χρέους. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο του grexit και αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Έχουμε πραγματικό πρόβλημα ανεργίας που έχει φθάσει στο 27%, έχουμε 60% ανεργία στους νέους, έχουν αυτά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το αντιμετωπίζουμε με ενισχύσεις από την ΕΕ, προσελκύοντας επενδύσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ρευστότητα στην οικονομία και προσδοκούμε από τον Τουρισμό. Θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες εφέτος και θέλουμε να είναι 18 εκατομμύρια του χρόνου από αύξηση των Κινέζων που θα επισκεφθούν την χώρα μας».

Απάντησε όμως και για τη σχέση που θέλει να οικοδομήσει με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη: «Η στρατηγική σχέση δεν είναι τακτική και είναι μακρού χρόνου. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει όταν κινδυνεύεις και να τον ξεχάσεις όταν περάσεις τον κίνδυνο. Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις μακράς διάρκειας, σιγά και σταθερά, χωρίς να υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν. Κινέζοι επιχειρηματίες με έχουν επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ξέρουμε ότι η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει, επενδύει σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα».Εξάλλου, ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μίας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης.

Συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, πάντως, υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση και σημείωναν ότι είναι ένα καλά προετοιμασμένο ταξίδι, καθώς υπήρχε επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με Κινέζους αξιωματούχους για συγκεκριμένους τομείς εδώ και αρκετό καιρό.

Το βράδυ (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του.
Glamorous Greece

To πρωί ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε σε παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο "Glamorous Greece".
Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «στην ψυχή του Ελλήνα είναι η φιλοξενία και το πείσμα του να ξεπερνά τις δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες τρέφουν βαθιά εκτίμηση στον κινεζικό πολιτισμό και κάλεσε τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η προοπτική αυτή θα βελτιωθεί από την στρατηγική σχέση που οικοδομείται και με την τωρινή του επίσκεψη».

Απαγορευμένη πόλη

Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία "απαγορεύτηκε" για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 16/05/2013 11:31:01

  Οι Κινέζοι θέλουν αλλα δεν μπορούν να μας βοηθήσουν γιατί υπογράψαμε το Μνημόνιο που αποκλείει τον δανεισμό μας απ' αυτούς και ακόμα και για εγκατάσταση Κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα απαιτείται πρώτα η έγκριση της Τρόικας...

  • euagelos avatar
   euagelos @ Aρχιμήδης 16/05/2013 12:15:37

   Και δεν ξέρει η Τρόικα το συμφέρον μας???

   • Aρχιμήδης avatar
    Aρχιμήδης @ euagelos 16/05/2013 20:36:35

    Προφανώς, αφου γι αυτό ιδρώνει...

  • chrisss avatar
   chrisss @ Aρχιμήδης 16/05/2013 13:36:24

   Σταματήστε να λέτε ανοησίες. Δανεισμό φθηνότερο από 0,5% δεν θα βρεις πουθενά. Οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα του κόσμου, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση καμίας τρόικας. Το έγραψα και χθες, το γράφω και σήμερα. Ορισμένους σας έχει πιάσει λύσσα και μάλιστα η λύσσα του ηττημένου, βλέποντας τον Σαμαρά να πηγαίνει καλά. Χαλαρώστε και απολαύστε το...

   • cresswell avatar
    cresswell @ chrisss 16/05/2013 18:25:23

    ξεχειλίζεις αντικειμενικότητα, γνώση και μεστό πολιτικό λόγο αγαπητέ ...

    δεν ξέρω, αλλά λίγο γηπεδική μου φαίνεται η εκφορά σου. Κάτι σαν χούλιγκαν της πολιτικής ...

    δεν χαλαρώνεις λιγάκι εσύ;

    • chrisss avatar
     chrisss @ cresswell 17/05/2013 04:51:40

     Αν νομίζεις πως είμαι προσβλητικός τότε συγγνώμη, απλά αν νομίζεις πως μιλάνε έτσι στο γήπεδο, μάλλον δεν έχεις πατήσει ούτε απ' έξω..άσε που δεν μίλησα και σε σένα. Εγώ είμαι ο υποκειμενικός και ο άλλος που λέει ψέμματα ή μισές αλήθειες, είναι ο αντικειμενικός...
     όλοι κρινόμαστε απ' όσα γράφουμε..

   • Aρχιμήδης avatar
    Aρχιμήδης @ chrisss 16/05/2013 20:44:15

    Για ρώτα να δείς σε ποιά αλλη "Δυτική" χώρα του κόσμου εγκαθίστανται ελεύθερα οι Κινέζικες εταιρείες φωτοβολταικών και πόσο φόρο θα πληρωνει στο εξής ο Ευρωπαίος επιχειρηματίας που θα προτιμήσει τα (κατώτερης ποιότητας) Κινέζικα πάνελς...

    • chrisss avatar
     chrisss @ Aρχιμήδης 17/05/2013 04:54:44

     Αυτό, όπως είπες και εσύ, δεν ισχύει μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, λόγω του οτι ζητησαν οι ευρωπαικές εταιρείες να μπει φόρος στις κινεζικές. Σε αυτό έχεις δίκιο. Είναι απαράδεκτο και δείχνει την αδυναμία της Ευρώπης να υψώσει ανάστημα στον διεθνή ανταγωνισμό. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι και τόσο σχετικό με αυτό που έγραψες και σου απάντησα....

 2. Politis avatar
  Politis 16/05/2013 12:19:44

  Νομιζα οτι πηγε για επενδυσεις μαλλον εκανα λαθος !!!!!
  Καλο θα ηταν να τελειωνει το παραμυθακι και να αφησετε αυτον τον λαο να διαχειριστει την δυσκολη πορεια του ισως και για εσας βγει καλυτερο

 3. fe avatar
  fe 16/05/2013 13:47:35

  Αναμφισβητητα πολυ σοβαρο το ταξιδι αυτο.Αλλα δυστυχως το παιχνιδι δεν παιζεται στο πεκινο αλλα στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.Αν ειναι αληθεια αυτο που γραφει το βημα οτι ο ομπαμα εριξε οριστικη πορτα στον σαμαρα και οτι ανεβαλε το ταξιδι του εκει μαλιστα ανημερα της επισημης επισκεψης ερντογαν με κοκκινο χαλι και μπαντες ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ.Θα πληρωσουμε πολυ ασχημα τον εναγκαλισμο μας με την μανταμ αγκελα.

  • ~Mara~ avatar
   ~Mara~ @ fe 16/05/2013 14:44:38

   ...ενώ τον σφιχτό μέχρι σκασμού... εναγκαλισμό του Γιωργάκη με τον πατριώτη του Ομπάμα, τον πληρώσαμε φθηνά.... ε...???

  • GN avatar
   GN @ fe 16/05/2013 15:42:59

   Ο φυσικός χώρος της Ελλάδας είναι η Ευρώπη ( έστω και αν υπάρχει ... Γερμανία) και εκεί είναι η ΣΥΜΜΑΧΙΑ και όχι να τα σπάσουμε με την Ε.Ε και να γίνουμε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και δορυφόρος της Τουρκίας. Ναι τα πράγματα γεωπολιτικά είναι δύσκολα, Ρωσία και Κίνα δεν παίζουν τώρα και θα μείνουν έξω από την σύγκρουση Ε. Ε - ΗΠΑ και γι αυτό είναι κομβική για την Ελλάδα αυτή την χρονική στιγμή η συμμαχία με Ισραήλ... έχουν γνώση οι φύλακες!!!

   • fe avatar
    fe @ GN 16/05/2013 17:14:45

    Οταν ακουω για γνωση φυλακων ....φοβαμαι ακομη περισσοτερο.Βρε παιδια ακομη και ενα μωρο το βλεπει παμε για μετωπικη γερμανια-Ηπα(και συ το ανεφερες).Πιστευει κανεις οτι θα κερδισει η γερμανια;
    Ισραηλ; χααχαχαχ ειναι τοσο κυνικος ο αμερικανος(χειροτερος απο τους γερμανους) που δεν καταλαβαινει κανεναν.Να σου θυμισω το ξευτιλισμα που εκανε ο ερντογαν στο ισραηλ προσφατα με τις ευλογιες του ομπαμα.Το θυμασαι;
    Σ αυτον τον πολεμο αφου δεν μπορουμε να παιξουμε σε δυο βαρκες ας παμε με τον νικητη.Αυτην ειναι η γνωμη μου.Οσο για ευρωπες και πρασινα αλογα τα ακουω βερεσε.Το μαγαζι βαρεσε διαλυση .

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ fe 16/05/2013 18:03:39

     Ανάλυση καφενείου!!! Σίγουρη μετωπική 100%... Γι'αυτό ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Βερολίνο στις αρχές Ιουνίου, γι'αυτό μαζί με το Βερολίνο, οι ΗΠΑ είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της δημιουργίας της TTIP (βελτιωμένης εκδοχής της TAFTA) πιέζοντας από κοινού υπέρμετρα το Παρίσι που διαφωνεί ο Ολάντ. Ο λόγος που ''κολλάει'' η επίσκεψη στις ΗΠΑ είναι η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αν οι εξελίξεις ήταν ''θετικές'' για τις ΗΠΑ σε αυτό το ''μέτωπο'' σε μια βδομάδα θα πήγαινε στις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα δε μπορεί να κάνει μέτωπο με Ολάντ, Ραχόι, Λέττα αλλά τον πίκρανε η στάση Σαμαρά για τον εναγκαλισμό με τη Μέρκελ... Έλεος!!!!!! Όσο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ άστο καλύτερα, από ήττα σε ήττα πάει, ''ύπνος βαθύς'' στην Αραβική Άνοιξη χωρίς να μπορεί να επηρεάσει ούτε κατ'ελάχιστο τις εξελίξεις ακόμα και σήμερα, παταγώδης αποτυχία στη Συρία. Όσο για την αναθέρμανση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, αν και με εξαίρεση το Μαβί Μαρμαρά κινούνται με ρυθμό ''χελώνας''.
     Υ.Γ. (γενικό): Η θέση μου στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν υπέρ της διαρκούς σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και λιγότερο για την αναζήτηση άλλων εντατικών ''συμμαχιών'', απλά άλλο αυτό και άλλο οι θεωρίες συνομωσίας του fe.

     • fe avatar
      fe @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/05/2013 19:32:15

      Ενταξει κυριε "μοχλευση - απομοχλευση".Ασε εμας τους καφενοβιους να λεμε θεωριες συνωμοσιας .Η φιλη σου η αγκελα δεν ειδα να απανταει στους τουρκους οταν λενε οτι το αιγαιο δεν εχει συνορα.Ερχεται μπορα φιλε αλβανε και οχι ψιλοβροχο που λες εσυ.

  • mara M. avatar
   mara M. @ fe 16/05/2013 18:51:02

   @fe
   Mάλλον ο Σαμαράς θα τον πληρώσει ακριβά. Οχι όλοι.

   • B.Q avatar
    B.Q @ mara M. 16/05/2013 21:00:17

    Ο κ. Α. Σαμαράς όμως αγαπητή μου Μάρα, δεν ''παίζει'' για τον εαυτό του αυτή την ώρα. Παίζει για την Ελλάδα και αν τυχόν ''χάσει'' τώρα που μπαίνουνε σ΄εφαρμογή και τα σχέδια Ανάν2, Αιγαίο, ΑΟΖ κλ.π, κλ.π, τότε θα χάσουμε ΟΛΟΙ. Οι Αμερικανοί όπως κι οι Γερμανοί όπως άλλωστε και οι αμίμητοι Ρώσοι, ποτέ ΔΕΝ θα΄ναι φίλοι μας. Θ΄αποφασίσουμε κάποια στιγμή να δράσουμε ψυχρά, με υπολογισμό, με σοβαρότητα και σχέδιο;

    • fe avatar
     fe @ B.Q 16/05/2013 21:45:01

     Αλλο εννοει η μαρα.....αν καταλαβα καλα εννοει οτι μπορει να τον τελειωσει οποια στιγμη θελει.Θυμησου το καθολου τυχαιο μεγαλο βαρος που εδωσε ο σαμαρας για πυροπροστασια λιγο πριν φυγει για το ταξιδι.Πιστευω με πιανεις......

     Ωχ θα το δει ο αλβανος και θα πει παλι θεωριες συνομωσιας και αναλυση καφενειου..θα τα ακουσω παλι χαχχααχ

     • mara Μ avatar
      mara Μ @ fe 16/05/2013 22:10:39

      Aκριβώς!!!!

    • mara Μ avatar
     mara Μ @ B.Q 16/05/2013 22:19:24

     Αγαπητή μου βασίλισσα ήδη έχουμε χάσει. Απλά κερδίζουμε χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
     Ολοι αυτό ελπίζουμε ΚΑΠΟΤΕ να δράσουμε έτσι όπως λέτε.

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/05/2013 21:13:46

  Ας σταθούμε αντικειμενικά απέναντι στα γεγονότα:
  1) Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ως πραγματοποιείται δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα -για να διαφύγει από την πολυεπίπεδη κρίση η οποία και την ταλανίζει-αυτή της Εξωστρέφειας
  2) Ουδείς δύναται να παραγνωρίσει το φορτίο ισχύος που διαθέτει η Κίνα στον διεθνή χώρο κατά συνέπεια εκμεταλλευόμενη και την γεωπολιτική της θέση αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της Ε.Ε.- της οποίας σύντομα θα ασκήσει και την Προεδρία της- τις δίνει την απαραίτητη αίγλη στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αλλά την καθιστά και σημαντικό εξισορροπητικό παράγοντα -η μόνη πολιτικά σταθερή χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου-.Κίνηση Ουσίας λοιπόν της οποίας αν τα κέρδη κεφαλαιοποιηθούν θα σημάνει πολλά για την εξελικτική πορεία της Ελλάδας

  Επειδή η Ελληνική πολιτική σκέψη πάσχει από το σύνδρομο του Ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και κάθε φορά αδυνατεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα των παραγόμενων εξελίξεων ερχόμαστε στο ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ,στην ακύρωση επίσκεψης Σαμαρά και στην επίσκεψη του Κυπρίου ΥΠΕΞ Κασουλίδη

  1) Το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ γίνεται στην σκιά της συνάντησης των ΥΠΕΞ Ρωσίας-ΗΠΑ ,Μια συνάντηση η οποία και έθεσε τις βάσεις για συνολική επίλυση του ζητήματος της Συρίας αλλά και του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που κάκιστα θεωρείται πως η Ρωσία είναι θετική προς αυτό.Μια πυρηνική μουσουλμανική χώρα, με τον ακραίο ισλαμισμό να προκαλεί σημαντικά προβλήματα (και στην Ρωσία) δεν είναι και η καλύτερη επιθυμητή εξέλιξη (και για την Ρωσία).Ως εκ τούτου στην συνολική αυτή διευθέτηση και τα ισραηλινά συμφέροντα ικανοποιούνται πλήρως και είναι πολύ λυπηρό Έλληνες που ασχολούνται με τα ζητήματα των διεθνών εξελίξεων να αδυνατούν να εντοπίσουν την εξέλιξη αυτή και να αναγάγουν τα πάντα στην σφαίρα σύγκρουσης Ισραήλ-Ρωσίας.Εξ ορισμού λοιπόν η Τουρκία τίθεται εκτός της επίλυσης του Συριακού ζητήματος.

  2)Σε ότι αφορά το Κουρδικό ζήτημα -παρά τον ενθουσιασμό πολλών αναλυτών- η κατάσταση είναι παρά πολύ περίπλοκη και έχει να κάνει και με την ισχυρή διελκυστίνδα μεταξύ των Κοουρδικών πολιτικών σχηματισμών που και στο παρελθόν έχει λάβει χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου

  Η Όποια πρόβλεψη είναι επικίνδυνη , όμως καθώς το σκηνικό αλλάζει ταχύτατα στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και κάθε μέρα που περνά το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου εκτός των ισχυρών εσωτερικών κλυδωνισμών αντιλαμβάνεται πως μόνο αν φερθεί ΥΠΑΚΟΥΑ απέναντι σε Ισραήλ και ΗΠΑ θα έχει κάποιο λόγο στις εξελίξεις

  3)Σε ότι αφορά την Κύπρο, το γεωστρατηγικό βάθος που προσφέρει ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου στο Ισραήλ πρός την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σε συνδυσμό με τις περιπλοκές που προκαλεί ο τυχοδιωκτισμός Ερντογάν, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως πολιτικά σταθερή χώρα εξελίσσεται σε σταθερό σύμμαχο του Άξονα Ισραήλ-ΗΠΑ και παράλληλα εξισορροπεί ισχυρά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα καθιστά την όποια άσκηση πίεσης σε βάρος της Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας Απαγορευτική.

  4)Ερχόμαστε στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.-Γερμανίας.Η Γερμανία σταθερά είναι κατά της Τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε..και υπέρ της Εδικής σχέσης.Το ζητούμενο είναι το τι διευκολύνσεις θα παρέχει στην Τουρκία η ειδική αυτή σχέση.Και εδώ η παρέμβαση Κύπρου και Ελλάδας πρέπει είναι καταλυτική ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον Ελληνισμό. Παράλληλα χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης η σχέση Γερμανίας-Ισραήλ.

  Η Ελλάδα είναι η μόνη πολιτικά σταθερή χώρα στον Ευρωπαϊκό Νότο παρέχει στην Γερμανία σημαντικές δυνατότητας εξωστρέφειας την οποία και έχει ανάγκη η γερμανική Οικονομία παράλληλα δε είναι σε θέση να διασφαλίσει την Ενεργειακή σταθερότητα της Ε.Ε. Μέσα από την Ελληνο-Γερμανική σύμπραξη -με ότι αυτή συνεπάγεται-, εξαιτίας της Ηγεμονικής θέσης της Γερμανίας στην Ευρώπη, εξαιτίας του γεγονότος πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ξαναβρεθεί η Ευρώπη απέναντι στους κινδύνους της άφρονης πολιτικής του Αμερικανικού τραπεζικού συστήματος εξαιτίας του γεγονότος πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της συμφωνίας απελευθέρωσης των διμερών συναλλαγών "TAFTA", η αναβολή επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον δεν συνεπάγεται ότι η Ελληνική εξωτερική πολιτική δεν "εξυπηρετεί" τις υψηλές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και κατά συνέπεια βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης

  Το γεγονός πως η Γερμανία προσεγγίζει τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες αλλά και την κομβική σημασία του Αζερμπαϊτζάν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. καθιστά στο ταξίδι στο Μπακού του Έλληνα Πρωθυπουργού ιδιαιτέρως σημαντικό για τις περαιτέρω εξελίξεις σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑP , τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, την Αμερικανική εμπλοκή στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα με πρόσφατο παράδειγμα το Αμερικανικό Επενδυτικό Ταμείο Third Point

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/05/2013 00:06:01

  Απο τα σχόλια φαίνεται πως μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι ζούμε σε κόσμο πολυπολικό.
  Δεν έχουμε καταλάβει επίσης:
  1. ¨Οτι το μπιλιάρδο παίζεται με 8 μπαλάκια. Δεν υπάρχει πια μπιλιάρδο μονόμπαλλο ή δίμπαλλο. Καταργήθηκε το 1989.
  2. Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και όπως όλα τα άλλα μέλη συναλασσόμαστε με όλο τον κόσμο (εκτός απο χώρες που τελούν υπό κεθεστώς εμπάργκο του ΟΗΕ).
  3. Απο την Κίνα περιμένουμε επιχειρηματικές επενδύσεις, όχι διακρατικά δάνεια. Διακρατικά δάνεια (που δυστυχώς ήταν απαραίτητα), πήραμε, πήραμε, τελειώσαμε. Από αλλού. Ευτυχώς, τελικά, με επιτόκια και χρόνους χάριτος "που δεν υπάρχουν αλλού".
  4. Η Κίνα πιθανώς θα είναι το 2020 η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

 6. DebbyTant avatar
  DebbyTant 17/05/2013 10:11:32

  Επειδη δεν ειναι δυνατον να λαβει την επιθυμητη βοηθεια ο πρωθυπουργος σε μια εβδομαδα επαφων προτεινω να μη φεισθει χρονου, προσπαθειων κ εξοδων να επισκεφθει ολες τις χωρες που πιθανως θελουν να στηριξουν τη χωρα. Το Καζακσταν θεωρειται η ισχυρη χωρα της Ασιας. Τουλαχιστον να πληρωσουμε τα ταξιδια που μας οφελουν κ οχι τις διακοπες του ανεκδιηγητου ΓΑΠ.

 7. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 17/05/2013 10:15:59

  Επειδή κανείς δεν το έθεσε από το ¨εργατικό κίνημα¨ , θέλω να ρωτήσω εάν ο κ. Α.Σαμαράς ζήτησε από την Κίνα , μάλιστα από το βήμα της ¨Ακαδημίας - Κοινωνικών - Επιστημών¨ της , να σταματήσει να ενισχύει την ¨Κινεζική Ομογένεια¨ ν΄ανοίγει καταστήματα σε κάθε γωνιά , τουλάχιστον στις χώρες της ¨καπιταλιστικής περιφέρειας -που δεν εξάγουν στην Κίνα , όπως οι ¨Χώρες του Βορρά¨, βιομηχανικά προϊόντα τεράστιας αξίας , που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας -ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ - , για να πουλάνε , ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΝΤΑΠΙΓΚ , κινεζικά προϊόντα , τ΄οποία παράγονται , κυρίως , σε συνθήκες εργασιακής δουλείας σε Κινεζικές ¨Ειδικές Οικονομικές Ζώνες¨;;;

  Επενδύσεις και οικονομική συνεργασία ευπρόσδεκτες , ΑΛΛΑ ζήτησαν ο κ. Σαμαράς και το ¨εργατικό μας κίνημα¨ από την ¨σοσιαλιστική¨ Κίνα , αυτές να γίνονται , τουλάχιστον με τις ¨αποικιοποιημένες οικονομικά χώρες της περιφέρειας¨ που δεν διαθέτουν επαρκές συνάλλαγμα¨, με τρόπους που γνωρίζει η Κίνα από το ¨σοσιαλιστικό της παρελθόν¨ , δηλαδή ΜΕ ¨ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ¨ ( Κλήρινγκ).

  Εξήγησε ο κ. Α. Σαμαράς στην Ακαδημία ¨Κοινωνικών¨ Επιστημών της Κίνας ότι -οι Λαοί θα πρέπει να αποδεσμευτούν - απελευθερωθούν- από τους όρους του Παγκόσμιου ΑΝΙΣΟΥ Εμπορίου ¨ που τους καταδυναστεύουν , όπως την Κίνα του 1900 την ¨εποχή των ιμπεριαλιστικών διομολογήσεων¨ ΚΑΙ των ¨Ελεύθερων Ζωνών¨ στα Λιμάνια της και των ¨Εξεγέρσεων των Μπόξερς ¨ ;

  Τέλος , εάν δεν έχει άποψη γι΄αυτά το λεγόμενο ¨εργατικό μας και προοδευτικό μας κίνημα¨ , τότε γιατί υπάρχει ( εάν υπάρχει ) ;

  Εκτός εάν θέλει να ¨Κινεζοποιηθεί¨ ( με την κακή έννοια ) για λόγους ¨διεθνιστικής αλληλεγγύης¨, ¨οικουμενισμού¨ και ¨παν ανθρωπισμού¨.

  Να τι μας ζητά η ¨σοσιαλιστική¨ Κίνα:

  Πειραιά, Ελ. Βενιζέλος και σιδηρόδρομους θέλουν οι Κινέζοι

  http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=279139

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΝΤΑΝΤΟΝ 17/05/2013 15:19:36

   Σήμερα η Κίνα είναι επιθετικά ανερχόμενη κεφαλαιοκρατική χώρα, με "σοσιαλιστικό ....εποικοδόμημα" (χε χε η κακόηχη λέξη, που θυμίζει "καταρρέοντα νεόκτιστα" και υποθηκευτικές φούσκες).
   Τι θα βγάλει η έρμη η Κινεζική corporate and business class, άν δεν πουλήσει τα προιόντα του νέου καπιταλιστικού κέντρου στις χώρες της καπιταλιστικής "περιφέρειας" (εδώ οι καλοί καταναλωτές!), όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αγγλία, σύντομα πιά και οι ΗΠΑ, Γερμανία κτλ;
   Να πουλήσει με κλήριγκ η Κίνα του 2013; Τι θα πουλάει, ρώσικα τρακτέρ στους φτωχούς Έλληνες αγρότες του 1960;
   Πειραιά, Ελ. Βενιζέλο και σιδηρόδρομους θέλουν οι Κινέζοι. Δεν τους έφτασε το μισό Ρόττερνταμ που έχουν απο το 2009, δεν τους έφτασε που έστειλαν και την COSCO στον Πειραιά, θέλουν και τον ΟΣΕ (να φορτώνει η COSCO απευθείας στον Πειραιά στο τρένο, εμπορευματοκιβώτια με laptop και πάνελ φωτοβολταικών για Βελιγράδι, Βιέννη, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη...),
   laptop της lenovo ή hp και πάνελ φωτοβολταικών της Suntech και της Yingli Solar με κλήριγκ;
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/List_of_photovoltaics_companies
   Πάνε οι Έλληνες φορτηγατζήδες, τους έφαγε μαύρο φίδι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.