#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2013 16:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και ο ΚαβάφηςΤις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες σειράς επιθέσεων κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλαδή της συγκυβέρνησης, έχουν βάλει τη μάσκα του προστάτη των λαϊκών οικογενειών από τον «κακό» Στουρνάρα και μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο για να αποδείξουν ότι η παρούσα η κυβέρνηση απέτυχε.

Στις συνεδριάσεις της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε βροχή επιθέσεων εναντίον του από βουλευτές που του ζητούσαν εξηγήσεις για τα όσα είπε σχετικά με το αν η Ελλάδα υπερφορολογείται ή όχι, για τους πλειστηριασμούς, για το φόρο στα ακίνητα και για ένα σωρό άλλα θέματα.

Φυσικά προηγήθηκε το ειρωνικό χιούμορ του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος αντί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη, επιτέθηκε στον κ. Στουρνάρα μιλώντας ακόμη και για τη μάνα του. Και ο υπουργός δε μίλησε, όχι γιατί δεν είχε τι να πει για τον κ. Αντιπρόεδρο, αλλά γιατί αν μιλούσε κι έβγαζε στη φόρα όσα υπάρχουν για τον κ. Βενιζέλο, τότε θα πρέπει να βρέξει πολλές μέρες στην Ελλάδα για να ξεπλυθούν τα πάντα.

Την ίδια ώρα φυσικά υπάρχουν οι επιθέσεις κατά του τσάρου της οικονομίας από την κ. Μπακογιάννη, που ξαφνικά θυμήθηκε τις λαϊκές οικογένειες και πόσο δύσκολα περνούν. Ανάθεμα κι αν έχει δει έστω και μια λαϊκή οικογένεια η κ. Ντόρα, πέραν ίσως από την παραδουλεύτρα που της καθαρίζει το σπίτι.

Και μαζί μ' όλα αυτά διέρρευσε και η φήμη ότι ο κ. Καραμανλής, αν και δεν έχει τίποτε με τον κ. Στουρνάρα, δεν τον θέλει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και βάζει βέτο. Λες και ο υπουργός Οικονομικών έχει ποτέ ερωτηθεί για να πάει σε κανένα ψηφοδέλτιο.

Μαζί μ' όλα αυτά υπάρχουν και κάποια sites που έχουν ξεκινήσει εργολαβία λάσπης κατά του υπουργού Οικονομικών. Ό,τι κι αν κάνει ο κ. Στουρνάρας του το χρεώνουν ως κακό. Ακόμη και ζητήματα που δεν είναι της δικής τους αρμοδιότητας του χρεώνονται ξαφνικά αφού πάντα πρέπει να υπάρχει ο «μουντζούρης».

Κι εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να στηρίξουμε τον κ. Στουρνάρα, ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και από τη δουλειά που έκανε. Δουλειά, λοιπόν, του κ. Στουρνάρα, ο οποίος να θυμίσουμε διορίστηκε από τον κ. Σαμαρά, ήταν και είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να προχωρήσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, να βρεθεί λύση για το χρέος. Για όσους δεν το ξέρουν, τα μακροοικονομικά και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι τα μείζονα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο υπουργούς. Φόροι, πλειστηριασμοί, έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ και άλλα πολλά που του χρεώνουν, ήταν δουλειά άλλων. Την έκαναν; Ο Μαυραγάνης, ο Σταϊκούρας, ο Θεοχάρης κ.λπ. Όπως φαίνεται όχι, αλλά τώρα, στη δύσκολη στιγμή ρίχνουν το φταίξιμο στον μουντζούρη κ. Στουρνάρα.

Το αν θα κρίνει κανείς τον κ. Υπουργό για το αν είναι καλός τεχνοκράτης, διαπραγματεύεται δυνατά ή αδύνατα με την τρόικα, φέρνει αποτελέσματα, είναι δικαίωμά του. Όπως και να του χρεώνουν τα πάντα, ακόμη κι αν πεθαίνει κάποιο άτυχο κορίτσι από μαγκάλι, όπως κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι έσπευσαν να πουν.

Κι ερχόμαστε στο πολιτικό ντεσού της υπόθεσης «χτυπάτε τον Στουρνάρα». Κατ΄ αρχάς δεν είναι καθόλου τυχαίες οι συντονισμένες επιθέσεις, συγκεκριμένων βουλευτών, συγκεκριμένων δημοσιογράφων και συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Και χτυπάνε τον Στουρνάρα διότι δεν μπορούν να τα βάλουν ακόμη με τον Σαμαρά που τον επέλεξε και τον στηρίζει. Όλοι οι παραπάνω εμφορούνται είτε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες είτε από λόγους που έχουν πολύ παρασκήνιο και πολύ διαπλοκή, αλλά δεν είναι της παρούσης. Το θέμα είναι ένα: ΟΚ, κύριοι έχετε δίκιο, ο Στουρνάρας είναι κακός. Να τον διώξουμε, λοιπόν, άλλωστε δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Έτσι θα ηρεμήσουν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα γίνει το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, ο Στουρνάρας εκπροσωπεί μια συγκεκριμένα οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση, δεν είναι ανεξέλεγκτος. Όταν, λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος υβρίζει εμμέσως τον κ. Στουρνάρα, αν κι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης της παρούσας πολιτικής (καλής ή κακής) τότε το πρόβλημά του είναι προσωπικό. Και όταν βουλευτές σαν την Ντόρα, βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια ψηφίζουν τον προϋπολογισμό που συνέταξε, τότε έχουν πάθει βέρτιγκο. Ή δεν έχουν τα κότσια να τα βάλουν με τον Σαμαρά.

Τέλος, θα πρέπει όταν επιτίθεσαι στον κορυφαίο υπουργό, ο οποίος το ξαναλέμε εφαρμόζει μια πολιτική που έχει συμφωνηθεί από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να έχεις και προτάσεις. Καλή ώρα όπως με το φόρο ακινήτων. Έγινε έκπτωση 400 εκατ. ευρώ από το πρώτο σχέδιο και μετά οι βουλευτές είπαν στον Στουρνάρα να κόψει το λαιμό του να τα βρει. Εμ, από τζάμπα μάγκες έφτασε η χώρα εδώ που έφτασε.

Κι αν είναι να διώξουν τον Στουρνάρα, όλοι οι... αντιστουρναρικοί να μας πουν ποιον θέλουν για νέο υπουργό, ποια πολιτική θα ακολουθήσει και τι λέει η τρόικα για όλα αυτά. Γιατί αλλιώς θυμίζουν το ανέκδοτο με το λαγό που βρίζει το λιοντάρι και όταν αυτό εμφανίζεται ο λαγός τονίζει «λέμε και καμιά μ...κία να περάσει η ώρα».

Πριν μερικές ημέρες σε μια συνέντευξή του ο μέγας βουλευτής Ταμήλος, όταν ρωτήθηκε αν θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών αν του το ζητούσαν είπε με την γνωστή τρικαλινή διάλεκτο: «Βιβαίους, παλιότερα όχ, αλλά τώρα που ασχουλήθηκα κι έμαθα οικουνουμικά, γιατί να μιν του κάνου;».

Δεν ξέρεις, μπορεί ο Ταμήλος ή κάποιος άλλος να κάνουν καλύτερα τη δουλειά του κ. Στουρνάρα. Μέχρι να το μάθουμε, όμως, θα πρέπει όλοι αυτοί να ξεκαθαρίσουν αν έχουν εναλλακτική οικονομική πρόταση. Αν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το πώς έχει η κατάσταση στη χώρα ή αν τον κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά με λαϊκίστικες κορώνες που αποκομίζουν μόνο ψηφαλάκια αλλά υπονομεύουν το μέλλον της Ελλάδας.

Αν ο Στουρνάρας είναι... μια κάποια λύσις, που θα έλεγε και ο Καβάφης, να τον θυσιάσουμε. Όλοι αυτοί οι όψιμοι κήνσορες όμως, που έχουν ψηφίσει το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, το ένα μέτρο μετά το άλλο, θυμίζουν απλά το ποίημα «Περιμένοντας τους βαρβάρους», εκεί που λέει:

«Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν

 σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·

 γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,

 και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·

 γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια

 μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. CHRIS avatar
  CHRIS 05/12/2013 17:37:20

  Όλες οι καίριες αποφάσεις δεν λήφθηκαν μετά από συναντήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου; Γιατί κατηγορούν τον Στουρνάρα; Αν έχουν τα κότσια οι βουλευτές της ΝΔ να τα βάλουν με τον ίδιο το Σαμαρά του οποίου ο Στουρνάρας χαίρει απόλυτης στήριξης.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ CHRIS 05/12/2013 21:11:08

   Ακριβώς!

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/12/2013 18:09:47

  Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κυρίως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Την ώρα που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τα μνημόνια και να επιστρέψουν στον κόσμο των αγορών, εμείς βυθιζόμαστε ολοένα και πιο βαθιά στο βούρκο της ύφεσης, με κίνδυνο να κολλήσουμε στον πάτο για πολλές - πολλές δεκαετίες. Μία λεπτή κόκκινη γραμμή μας χωρίζει μόνο από το απόλυτο χάος...

  Η έλλειψη εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση είναι σήμερα εμφανής περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ο πολιτικός κόσμος είναι ανίκανος να κρατήσει το τιμόνι της χώρας, λίγο πριν το καράβι πέσει με δύναμη πάνω στο παγόβουνο και ο Τιτανικός πάρει μαζί του στο βυθό τους άτυχους επιβάτες του. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν μπορούν να βρουν κοινή γλώσσα ούτε στα πιο απλά πράγματα.

  Ελέω ποιού δημοκρατικού δικαιώματος μπορούν να κλείσουν τα Πανεπιστήμια οι διορισμένοι από την Σύγκλητο διοικητικοί υπάλληλοι; Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει σε ένα ατελείωτο πάρτι στον δημόσιο τομέα, με θεατές το 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα.

  Η Συντεχνιακή Δημοκρατία, δημιούργημα του μετεμφυλιακού κράτους, παίζει τα ρέστα της, αρνούμενη να επιτρέψει και την παραμικρή μεταρρύθμιση. Η αντίσταση των συντεχνιών απέναντι στην κοινή λογική είναι τρομερή. Αντίθετα, οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης είναι αδύναμες, απρόθυμες να συνεχίσουν την όποια προσπάθεια. Κι επιπλέον δεν έχουν να επιδείξουν την παραμικρή νίκη στο πεδίο της μάχης. Μιας μάχης που έχει χαθεί εδώ και αρκετό καιρό...

  Μας έχουν ζαλίσει με τις απολύσεις στο δημόσιο. Και λοιπόν; Νομίζετε ότι έχουν απολυθεί άνθρωποι; Με εξαίρεση τους απολυμένους της ΕΡΤ, το 2013 (την χρονιά που διανύουμε) έχουν προσληφθεί 8.000 νέοι υπάλληλοι στο ελληνικό δημόσιο! Κι έπειτα τους φταίει το μνημόνιο!

  Υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες που θα έπρεπε να καταργηθούν. Να ξηλωθούν. Για παράδειγμα, ας μας εξηγήσει κάποιος τι κάνουν οι στρατιές των δημοσιογράφων στην γενική γραμματεία τύπου! Τι γίνεται συνάδελφοι; Τι δουλειά κάνετε εκεί; Καταλαβαίνουμε ότι τα παλιά τα χρόνια υπήρχαν θέματα λογοκρισίας. Σήμερα; Με τι ασχολείστε;

  Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς! Μόλις προχτές ανακάλυψαν υπαλλήλους της πρώην ΕΡΤ που με ειδική νομοθετική ρύθμιση εξακολουθούν να είναι υπάλληλοι στον Οργανισμό και αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες! Αυτό είναι από τα άγραφα. Η ΕΡΤ έκλεισε, αλλά οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της σε άλλες "υπηρεσίες" παραμένουν υπάλληλοι της κλεισμένης εταιρείας. Ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν αυτά!

  Βρήκαν λέει τόσους διορισμένους στο Πανεπιστήμιο με το ίδιο επίθετο. Και λοιπόν; Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Συνεχίζουμε απτόητοι. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά οι εκπρόσωποι των συντεχνιών κατηγορούν τον υπουργό για πέμπτη φάλαγγα! Δηλαδή, εκείνοι που εφαρμόζουν στην πράξη την πολιτική Φράνκο στην Ελλάδα με την αντίληψή τους περί συντεχνιών, κατηγορούν τους άλλους γι΄ αυτό που οι ίδιοι κάνουν στην πράξη.

  Θυμηθείτε την ιστορία με τα φάρμακα. Είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές. Όταν η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στην στρατόσφαιρα, δεν ακούσαμε κάποιον επίσημο φορέα να εκφράζει την απορία του. Όταν επιχειρήθηκε να γίνει στην Ελλάδα ό,τι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα γενόσημα φάρμακα, οι dealers των φαρμακευτικών εταιρειών προσπάθησαν να μας πείσουν ότι θα πεθάνουμε στους δρόμους. Τόσο ξεδιάντροποι είναι! Δεν ασχολήθηκαν με τον άνεργο που δεν έχει την αντικειμενική δυνατότητα να αγοράσει ούτε τα γενόσημα, αλλά πάλεψαν (κι εξακολουθούν να παλεύουν με νύχια και με δόντια) για την δική τους τσέπη.

  Δεν σώζεται αυτή η χώρα. Είμαστε καταδικασμένοι να πληρώσουμε όλα τα γραμμάτια που οφείλουμε από το παρελθόν. Το πρόβλημα είναι πολιτικό κι οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά μέσα στην ελληνική κοινωνία και στις αντιλήψεις που έχει αυτή διαμορφώσει για όλα τα πράγματα επί σειρά δεκαετιών. Μόνο το ισχυρό σοκ της χρεοκοπίας μπορεί (ίσως) να επαναφέρει την δημιουργική δύναμη αυτού του λαού. Δυστυχώς, ο δρόμος γα τον παράδεισο περνάει μέσα από την Κόλαση. Τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον τοίχο. Το βλέπουμε, το ξέρουμε, αλλά το πόδι μας κολλάει στο γκάζι. Για κάποιον μυστήριο και μεταφυσικό λόγο δεν μας αρέσει ο εύκολος δρόμος...

  Θανάσης Μαυρίδης
  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1919905

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Ιαπετός 06/12/2013 00:40:01

   Συμφωνω + 1.000.000.000

  • Arion avatar
   Arion @ Ιαπετός 06/12/2013 06:07:54

   Θανάση μου σε βλρπουμε και σε ακουμε σε ραδιοτηλεοπτικα παραθυρα,ξεπερασες αδερφε και τον Ευαγγελάτο σε φιλομνημονιακή προσήλωση. Θα ειχες δικιο αν εισουνα πιο αντικειμενικός, οπως πολλοι αλλοι συνταξιδιώτες σε αυτο το φιλοξενο site.

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/12/2013 18:15:19

  Του Στέφανου Κασιμάτη

  Ακόμη και ένα σταματημένο ρολόι, δύο φορές την ημέρα δείχνει τη σωστή ώρα. Είναι γνωστό ότι το ρολόι του ΚΚΕ έχει σταματήσει εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια· ωστόσο, δείχνει τη σωστή ώρα όταν καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι με τις θέσεις του θυμίζει όλο και περισσότερο τον Γιώργο Παπανδρέου, εξ αφορμής της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Δικαίως το ιστορικό απολίθωμα της Αριστεράς επισημαίνει τις ομοιότητες: εντοπίζονται τόσο στο περιεχόμενο της ομιλίας όσο και στο ύφος του λόγου.

  Πρώτα απ’ όλα, αισθητή είναι στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αφέλεια της αμεριμνησίας. Εκείνο το «τραλαλά» μέσα στο μυαλό, που επιτρέπει στον ομιλητή να εκτοξεύει με χάρη και αυτοπεποίθηση την αρλούμπα και, φυσικά, να αδιαφορεί για το νόημα των λέξεων. Να δώσω ένα παράδειγμα: ενώ από την αρχή της ομιλίας υπόσχεται ρητώς στο κοινό του ότι δεν θα ασχοληθεί πολύ με το παρελθόν ούτε θα «σκιαμαχήσει» (δική του λέξη) με το παρόν, αλλά θα δώσει το βάρος στο μέλλον, από τις δέκα σελίδες της ομιλίας, στις πέντε περνάει γενεές δεκατέσσερις τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τη σημερινή κυβέρνηση και, φυσικά, την τρόικα.

  Ως προς την ουσία του σχεδίου ανασυγκρότησης, η ομιλία είναι ένας θλιβερός αναχρονισμός, που επαληθεύει όσους υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας δεν είναι παρά το προϊόν του συστήματος το οποίο καταγγέλλει. Οπως και τόσοι άλλοι πριν από τον ίδιο, υπόσχεται και αυτός ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και ένα καλύτερο Δημόσιο, με μοναδική εγγύηση των υποσχέσεών του τον υπονοούμενο ισχυρισμό ότι αυτός και οι φίλοι του είναι καλύτεροι άνθρωποι από τους αντιπάλους τους. Επαναλαμβάνει, δηλαδή, τον γνωστό (από τον καιρό του Ακούραστου...) διαχωρισμό μεταξύ ηθικών και ανήθικων πολιτικών. Πώς θα «επανιδρύσει» σε υγιείς βάσεις το κράτος, όταν βλέπουμε το κόμμα του να έχει μαζέψει όλο το ίζημα των συνδικαλιστών της πασοκαρίας, μπορεί να το υποθέσει ο καθένας.

  Οσο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, εδώ οι ομοιότητες με τον αλησμόνητο ΓΑΠ είναι καταφανείς. Ο Αλέξης εισβάλλει στο playroom του Γιωργάκη και οικειοποιείται τα αγαπημένα παιχνίδια του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα του Τσίπρα θα γίνει «βασικός ευρωπαϊκός πόλος στην αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή» και μπορεί να εξελιχθεί σε «περιφερειακό ενεργειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών και νέας περιβαλλοντικής τεχνολογίας». Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά είναι υφολογική: ο λυρισμός του Γιώργου έχει αντικατασταθεί από τον αριστερό στόμφο.

  Το συμπέρασμα είναι ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο απαιτητικό και εξειδικευμένο κοινό του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου συνοψίζεται σε πέντε κουβέντες: επιστροφή στις χίμαιρες του 2009. Παρ’ όλα αυτά, για να είμαι δίκαιος, οφείλω να επισημάνω την έμφαση του προέδρου Τσίπρα στην καθαριότητα: μιλά για «απλούς και ξεκάθαρους κανόνες», προσφέρει «ξεκάθαρες απαντήσεις», υπόσχεται «ξεκάθαρους όρους του παιχνιδιού», ζητεί από την Ευρώπη «ξεκάθαρες και άμεσες λύσεις». Ισως αυτή η εμμονή να είναι ο λόγος για τον οποίον το μόνο συγκεκριμένο παράδειγμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που μας δίνει αφορά «εγκαταστάσεις υδροθεραπείας», καθώς και «δεξαμενές για ομαδικά λουτρά»...

  Συνέβη στον παράδεισο

  Στη Βενεζουέλα, όπου οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι καθημερινή υπόθεση, σημειώθηκε μπλακ άουτ τη Δευτέρα το βράδυ, την ώρα ακριβώς που ο γραφικός διάδοχος του Τσάβες, φορώντας την καλή φόρμα του (γιατί δεν κυκλοφορεί με τίποτε άλλο ―μόνο φόρμες), απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος μέσω των ΜΜΕ, ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής. Οταν αποκαταστάθηκε η βλάβη και ο Μαδούρο ανέκτησε την ψυχραιμία του, κατήγγειλε το γεγονός ως «δολιοφθορά της φασιστικής Δεξιάς». Κανείς δεν θα έπαιρνε χαμπάρι το γεγονός στην Ελλάδα, αν η «Αυγή» δεν ένιωθε την υποχρέωση να το προβάλει σε ένα δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Υποπτο μπλακ άουτ την ώρα που μιλούσε ο Μαδούρο», υιοθετώντας βεβαίως την κυβερνητική εκδοχή. Ευτυχώς η «Αυγή» αναπληρώνει το κενό στην ψυχαγωγία που άφησε ο «Ριζοσπάστης» αφότου έγινε βαρετός...
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_05/12/2013_530813

  • ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
   ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ @ Ιαπετός 05/12/2013 20:45:44

   Το ποιος ψυχαγωγεί,κύριε Κασιμάτη,μπορείτε να το δείτε στα γνωστά μνημονιακά κανάλια και τις εφημερίδες (όπως η Καθημερινή) που η "αξιοπιστία" τους κρατάει μέχρι το τράβηγμα του αυτιού από τον Αλαφούζο...

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/12/2013 18:17:17

  Περίεργες, ανεξήγητες και αβάσιμες χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank τις προβλέψεις που διατυπώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία.

  «Το προηγούμενο 7ήμερο είδαν το φως της δημοσιότητας νέες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από τον Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέλη του οποίου είναι οι αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδος στη 2ετία 2013 και 2014 σωρευτικά σε -3,9% από -6,0% προηγουμένως. Παρ΄ όλα αυτά, εξακολουθεί να προβλέπει ύφεση και το 2014 (-0,4%), σε αναντιστοιχία με την πλειοψηφία των αναλυτών παγκοσμίως που προβλέπουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014. Την ίδια διόρθωση επιδεικνύουν και άλλοι οργανισμοί, όπως, π.χ., η Moody’s, που προβλέπει πλέον για το 2014 αύξηση του ΑΕΠ κατά -0,4% (έναντι -3,6% τον Απρ.2013) και, βεβαίως, προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από «C» «χωρίς προοπτικές», σε Caa3, όπως στην Κύπρο» αναφέρει η Alpha Bank και σχολιάζει τα εξής:

  «Αυτές οι υποθέσεις του ΟΟΣΑ (και της Moody’s), ισοδυναμούν με πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να εξέλθει ποτέ από την κρίση. Για παράδειγμα, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, τότε η ανεργία το 2020 θα είναι ακόμη υψηλότερη από το 27% του εργατικού δυναμικού, όσο και σήμερα. Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές του ΟΟΣΑ είναι ακόμη περισσότερο ανεξήγητες αφού θα συμβούν σε μια χώρα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΟΟΣΑ, έχει πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη πρόοδο από όλες τις χώρες που παρακολουθεί στον τομέα των φιλικών προς την ανάπτυξη διαρθρωτικών προσαρμογών και η οποία έχει ήδη επιτύχει τεράστια βελτίωση στη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, με την πραγματική εσωτερική υποτίμηση της ισοτιμίας του νομίσματός της που θα υπερβεί το 30% στο τέλος του 2014. Αυτή η χώρα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδυτές (ούτε εγχώριους, ούτε και ξένους), ούτε και τις εγχώριες καταθέσεις που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό στην περίοδο της κρίσης. ‘Όλα δε αυτά δεν πρόκειται να συμβούν ούτε και έως το 2020. Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα είναι καταδικασμένη να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (2014-2020) με αρνητικό πληθωρισμό (-0,6%) και πολύ χαμηλό ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ (1,5%), και απλώς θα βυθίζεται στην ανυπαρξία και στην απουσία ανάπτυξης κάθε χρόνο όλο και περισσότερο.

  Και η χαριστική βολή έρχεται με την ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους. Με την υπόθεση ότι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δεν θα υπερβεί το 1,5% στην περίοδο 2014-2020, εκτιμούν στον ΟΟΣΑ ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 157% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 124% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΔΝΤ. Στη συνέχεια, τονίζουν ότι, για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ (όπως εκτιμά το ΔΝΤ), η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα πρέπει να ανέλθει στο 4,8%. Μα, εάν αυξηθεί το πραγματικό ΑΕΠ με 4,8% κατ’ έτος, δηλαδή εάν η οικονομία έχει απογειωθεί, τότε και το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξάνει, πιθανότατα, με ρυθμό άνω του 7,0%. Αλλά τότε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει πολύ χαμηλότερα του 124% και μάλιστα κάτω και του 90% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις. Διότι με τέτοιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν (με τα έσοδα να πηγαίνουν στην μείωση του χρέους), και επενδύσεις θα γίνουν, και θα επιστραφούν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (συμβάλλοντας στην επιπλέον μείωση χρέους), και η Ελλάδα θα έχει σημαντικό πλεόνασμα (όχι μόνο πρωτογενές) στον Προϋπολογισμό της, κ.ο.κ.

  Τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά περίεργα, ιδιαίτερα στο βαθμό που προέρχονται από έναν Οργανισμό παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας, όπως ο ΟΟΣΑ. Επιπλέον, είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέτρεψε τη δημοσίευση, και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες - με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, στην ίδια τη χώρα μας και σε κοινές συνεντεύξεις με κυβερνητικούς παράγοντες - των τόσο βλαπτικών για την Ελλάδα σεναρίων. Ήταν όντως απαράδεκτο ο Angel Gurria, σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό ΜΜΕ να αναφέρεται στην ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, τόσο εκείνου που είναι στην κατοχή ιδιωτών (PSI) και εκείνου που είναι στην κατοχή κυβερνήσεων και επισήμων διακυβερνητικών φορέων (OSI). Το όλο σκηνικό είναι ακόμη πιο αξιοπερίεργο εάν αναλογισθεί κανείς ότι κατά κανόνα οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ έχουν την συγκατάθεση των κυβερνήσεων που είναι μέλη του. Διότι στην πραγματικότητα, ο μόνος αρνητικός παράγων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα (που μπορεί, ενδεχομένως, να αποτρέψει την ανάκαμψη της οικονομίας και να οδηγήσει σε περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης, όπως έγινε το 2011 και το 2012) είναι αυτές οι ίδιες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, πάνω στις οποίες στηρίζονται και οι προβλέψεις της Moody’s, της Citigroup και όλων εκείνων που συνεχίζουν να προβλέπουν, ή να επιθυμούν διακαώς και να ονειρεύονται, νέες χρεοκοπίες της Ελλάδος και έξοδό της από το Ευρώ στα επόμενα 4-έτη. Βλέπε, για παράδειγμα, το άρθρο του Wolfgang Münchau, στους Financial Times της 1ης Δεκεμβρίου 2013, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ανωτέρω, εντελώς αβάσιμες, προβλέψεις του ΟΟΣΑ για χρέος της Ελλάδος στο 160% του ΑΕΠ το 2020.

  Για να εξηγήσει αυτές τις πραγματικά περίεργες προβλέψεις του ο ΟΟΣΑ επικαλείται αφενός «το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον», το οποίο, βέβαια, θα είναι δυσμενές μόνο για την Ελλάδα, και αφετέρου τη συνεχή πτώση της εγχώριας (καταναλωτικής και επενδυτικής) ζήτησης, η οποία μάλιστα θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει σε αρνητικό πληθωρισμό έως το 2020. Εκτός της απουσίας επενδύσεων, η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα οφείλεται, κατά τον ΟΟΣΑ, στη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία ωστόσο, όπως εκτιμά ο Οργανισμός, δεν θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται!

  Οι καταθλιπτικές αυτές υποθέσεις του ΟΟΣΑ για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας στην περίοδο 2014-2020 είναι εντελώς αβάσιμες».

  Η Alpha Bank κάνει αναφορά και σε κάποιες από τις παρεμβάσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ για τη βελτίωση του ανταγωνισμού και, πιο συγκεκριμένα, στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, των φαρμάκων και του ψωμιού:

  «Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, για την κατάργηση αναίτιων και περίπλοκων ρυθμίσεων, είναι ώριμες και θα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. Από την άλλη πλευρά, άλλες προτάσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη αμφισβήτηση και σκεπτικισμό (κυρίως από τους θιγόμενους) και η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνει με μελετημένο τρόπο για την αντιμετώπιση των τυχόν αρνητικών συνεπειών, ιδιαίτερα στην απολύτως αναγκαία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2014.

  Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί με σχετική βεβαιότητα ότι, όπως τονίζεται και από τον ΟΟΣΑ, η ισχύουσα σήμερα μέγιστη διάρκεια 5-ημερών για τον προσδιορισμό του φρέσκου γάλακτος δεν έχει σοβαρή επιστημονική δικαιολογητική βάση, ή δεν είναι η πιο κατάλληλη, σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνώς. Ωστόσο, και η προτεινόμενη νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το γάλα θα πρέπει να πωλείται με διάρκεια από 1-ημέρα (πολύ φρέσκο γάλα) έως 10-ημερών, με ειδική σήμανση, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που θα εφαρμόζεται, δεν είναι χωρίς προβλήματα, ιδιαίτερα για την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και κτηνοτροφία, όπως άλλωστε υποστηρίζουν με μεγάλη αγωνία οι κατ’ εξοχήν θιγόμενοι. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αν υπάρξει πτώση στην τιμή του γάλακτος αυτό θα οφείλεται στην αλλαγή της μεθόδου προσδιορισμού του φρέσκου γάλακτος. Το πιθανότερο είναι ότι η πτώση της τιμής θα οφείλεται στη μεγαλύτερη χρήση εισαγόμενου και, ενδεχομένως, χαμηλότερης ποιότητας γάλακτος, με αντίστοιχη εκτόπιση της εγχώριας παραγωγής.

  Επίσης, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τον οποίο ένα πλήθος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία. Θα πρέπει, κάτω από κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις, κάποια από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να μπορεί να πωλούνται και από τα supermarkets. Επίσης, η τιμή τους δεν θα πρέπει να προσδιορίζεται με υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία ο κλάδος των φαρμακείων έχει υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές και δραστική – αν και απολύτως δικαιολογημένη – μείωση της αγοράς στην οποία λειτουργεί. Η δαπάνη του κράτους για φάρμακα θα μειωθεί το 2014 στα € 2,0 δις από € 5,5 δις. Τα 13.000 φαρμακεία που λειτουργούν στην Ελλάδα θα πρέπει να βρουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν στις νέες – δραστικά πιο δυσμενείς - συνθήκες, ενώ η προσαρμογή στον κλάδο θα πρέπει να γίνει με κατά το δυνατό περιορισμό του συνεπαγόμενου τεράστιου κόστους. ¨

  Στον τομέα του ψωμιού οι μεταρρυθμίσεις και η απελευθέρωση της αγοράς που έχει επιτευχθεί σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή σε σχέση με ότι ίσχυε λίγα χρόνια πριν και αυτό φαίνεται και από την Έκθεση του ΟΟΣΑ. Μπορεί πράγματι να υπάρχουν θέματα προστασίας του καταναλωτή και κάποιοι εναπομείναντες περιορισμοί, η σκοπιμότητα των οποίων είναι αμφισβητούμενη. Όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή νομίζουμε ότι όποιος επαγγελματίας επιχειρεί να τον εξαπατήσει έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες. Ο καταναλωτής το ξέρει πολύ καλά ότι η φραντζόλα που του πούλησε ο φούρναρης δεν είναι μισό κιλό, αλλά 360 γραμμάρια. Αν θέλει την αγοράζει, αν δεν θέλει δεν την αγοράζει. Σε 200 μέτρα υπάρχει άλλος φούρναρης. Ο τελευταίος που μπορεί να προστατέψει τον καταναλωτή σε αυτό το επίπεδο είναι η κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να ιδρυθεί ένα αρτοποιείο. Όποιες και να είναι αυτές έχουν οδηγήσει στο να έχουμε περισσότερα αρτοποιεία ανά 1000 κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Είναι πραγματικά ένδειξη απώλειας του μέτρου να ασχολούμαστε σήμερα με τα αρτοποιεία, τη στιγμή που ασκούνται πολιτικές (όπως, π.χ., η φορολογία της ακίνητης περιουσίας) που πραγματικά αφαιρούν πολλές ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και απαγορεύουν την μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης αφού τόσο ο τομέας των συναλλαγών και των επενδύσεων σε ακίνητα όσο και όλοι οι τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται από την αγορά ακινήτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα λειτουργίας».
  http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1920426

 5. Φανούριος Αττάρδ avatar
  Φανούριος Αττάρδ 05/12/2013 18:17:17

  Η τρόϊκα κι η τρόϊκα ...και τι θα πει η τρόϊκα.....
  Πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκεί έξω φίλτατε αρθρογράφε !!!
  Ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα...χωρίς πετρέλαιο μέσα στο χειμώνα...ακόμη και χωρίς ξυλόσομπες....με κάτι κεριά ζεσταίνονται....διότι ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΠΟΙΩΝ δεν βγαίνουν στα computer !!
  Κατά τα λοιπά....ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ που ετοιμάζουν τα "παιδιά" .....

  • karasumi avatar
   karasumi @ Φανούριος Αττάρδ 06/12/2013 09:21:27

   Μες το μυαλό σας, κάπου υπάρχουν χρηματοκιβωτια με πακτωλούς χρημάτων, που αν σκίσουμε το μνημόνιο θα ξεκλειδώσουν και θα λυθούν τα προβλήματα μας, θα έχουμε φτηνό πετρέλαιο και η ΔΕΗ θα παράγει δωρεάν ρεύμα ε;

 6. tk avatar
  tk 05/12/2013 18:35:35

  Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά λέει μια παροιμία. Τώρα ποιος είναι στα χλωρά και ποιος στα ξερά....μάλλον δύσκολο να βγάλουμε άκρη.

 7. Δρυς avatar
  Δρυς 05/12/2013 18:37:32

  Όταν έχουμε δηλώσεις του τύπου ''Αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα καταρεύσουν οι τράπεζες'', τότε καταλαβαίνουμε τις προταιρεότητες του κ. Στουρνάρα. Οι τράπεζες με τα τόσα χρήματα που πήραν από την πλάτη του Ελληνικού λαού, να πρόκειται να καταρρεύσουν δήθεν, αν επιπλέον δε ξεσπιτώσουν κοσμάκη.

  Σκάλωσε στο υπουργείο οικονομικών η ζυγαριά των αποφάσεων να δείχνει τα συμφέροντα των τραπεζιτών, τα οποία όλως τυχαίως είναι αυτά που ζητάει η τρόικα στις "διαπραγματεύσεις". Αν ήταν πραγματικές διαπραγματεύσεις, τα μέρη που τις απαρτίζουν θα είχαν μια πιο ισορροπημένη σχέση, πράγμα που σημαίνει πως η τρόικα δεν θα διέταζε τόσο στεγνά.

  Δυστυχώς ο κ.Στουρνάρας φέρθηκε λιγότερο και από λίγος. Φέρθηκε σαν εγκάθετος.

 8. Μαύρο Χαβιάρι avatar
  Μαύρο Χαβιάρι 05/12/2013 18:42:21

  Το ξέφτισμα του Σαμαρά αρχίζει από το Στουρνάρα. Αλλά και όλης της κυβέρνησης, διότι άλλωστε πως να πείσει κανείς για την επιτυχία του πλεονάσματος, αν ο υπουργός Οικονομικών που το πέτυχε είναι σάκος του μποξ από τους ίδιους τους δικούς του; Ποιόν θα πείσουν; Νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα αυτά.

  • ΟΤΙ ΝΑ
   ΟΤΙ ΝΑ 'NAI @ Μαύρο Χαβιάρι 06/12/2013 09:32:18

   Ποιο πλεόνασμα; Δεν έχετε βαρεθεί; Όταν το κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις ναι θα βγάλει πλεόνασμα. Πότε έδωσε τελευταία φορά επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ;

 9. aris1 avatar
  aris1 05/12/2013 18:50:56

  Πολύ σωστό σχόλιο αγαπητέ Φάκτορα.
  Την ευθύνη για τις συνέπειες της υιοθεσίας του μνημονίου απο τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο την έχουν αποκλειστικά οι δυό τους . 90% ο Σαμαράς και 10% ο Μπένυ . Ο Στουρνάρας ή και ο Ταμήλος στη θέση του, υπάλληλοι είναι, εντολές εκτελούν. Προσωπική μου άποψη είναι, οτι και ο Ταμήλος στη θέση του Στουρνάρα, ακριβώς τα ίδια θα έκανε, αφού και να ήθελε να κάνει λάθος, θα τον διώρθωνε αμμέσως με e-mail η τρόικα. Αυτή τη φορά όπως κι ο ίδιος λέει, παρά τη βαρειά προφορά του, όντως δεν θα είχε πρόβλημα με το ΥΠΟΙΚ αφού "τώρα ασχουλήθηκι κι έμαθι οικουνουμικά" που είναι υπεραρκετά για να μπορεί να εκτελεί τις εντολές της τρόικας.

 10. ΒΜ avatar
  ΒΜ 05/12/2013 18:58:27

  "...Φόροι, πλειστηριασμοί, έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ και άλλα πολλά που του χρεώνουν, ήταν δουλειά άλλων. Την έκαναν; Ο Μαυραγάνης, ο Σταϊκούρας, ο Θεοχάρης κ.λπ. Όπως φαίνεται όχι, αλλά τώρα, στη δύσκολη στιγμή ρίχνουν το φταίξιμο στον μουντζούρη κ. Στουρνάρα..."
  Προφανώς στο κ.λ.π. συμπεριλαμβάνεται και η ομάδα του Μαξίμου που πήρε πάνω της, μετά την εμπλοκή, το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων.
  Αλήθεια, ποιοι αποτελούν αυτήν την ομάδα για να προστεθούν τα ονόματά τους στην υπόλοιπη λίστα;

 11. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 05/12/2013 19:40:34

  Δεν είναι τόσο ακριβές ότι όσοι επικρίνουν τον κ. Στουρνάρα, επιθυμούν την κατάρρευση της Κυβέρνησης!
  Όπως επίσης δεν είναι ακριβές ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, λαμβανομένου υπόψη ότι επί σειρά ετών ήταν οικονομικός σύμβουλος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ!
  Κατά τη γνώμη πολλών, ο Στουρνάρας έχει επαρκώς αποδείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής του ΓΑΠ, του Παπακωνσταντίνου και του Παπαδήμου και όπως έχουμε πολλές φορές πολλοί επισημάνει (και όχι κατ ανάγκη εχθροί της Κυβερνήσεως, τουναντίον θα έλεγα), προσπαθεί εναγωνίως να εμφανίζεται σαν ένας καλός "yes man" απέναντι στην Τρόικα και τους Τραπεζίτες,
  αδιαφορώντας προκλητικά για την οικτρή καθημερινότητα των απλών πολιτών!!
  Η δικαιολογία των υποστηρικτών του, απέναντι σε αυτή την αιτίαση , ότι ο Στουρνάρας δεν είναι Πολιτικός αλλά Τεχνοκράτης, δεν πείθει και με τις σημερινές συνθήκες ακούγεται τουλάχιστο εξοργιστική!

 12. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 05/12/2013 19:53:41

  Στην Ελλαδα παντα φταιει ο διπλανος και οι αλλοι...........Η καλυτερη αναληση ειναι του μαυριδη στο capital .gr που λεει ΑΛΗΘΕΙΕΣ και την γραφει πιο πανω ο φιλτατος Ιαπετος.

 13. Anonymous avatar
  Anonymous 05/12/2013 20:17:29

  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ "ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ" ΤΟΥ
  Aπελπισμένος και όμηρος του βαθέως κράτος του Μεγάρου Μαξίμου
  (Από το διαδίκτυο)

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Anonymous 05/12/2013 21:17:44

   Τι λες βρε παιδί μου; Και καταθέτει προϋπολογισμό και ρυθμίσεις στη Βουλή χωρίς έγκριση της τρόικας και υπογράφουμε συμφωνίες στρατιωτικής σημασίας με Ρωσία ερήμην του ΝΑΤΟ; Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Όσο κι αν δε σας αρέσει. Εμείς που τον ψηφίσαμε αν και όχι νεοδημοκράτες τέτοιον τον θέλουμε και περιμέναμε τη στιγμή που ελεύθερος από εκβιασμούς θα κάνει αυτό που κρίνει σωστό. Άρχισε ήδη...

 14. Maximus Decimus avatar
  Maximus Decimus 05/12/2013 20:18:23

  Ο Φίλτατος Ιαπατός μας παρουσίασε τις απόψεις αρθρογράφων εντύπων και διαδικτυακών μέσων που ανήκουν στους κ. Αλαφούζο και Βαρδινογιάννη. Οι οποίοι, όπως και όλοι οι άλλοι ομοόλογοί τους στον πλούτο και την πολιτική κυριαρχία θα ήθελαν σούμπιτοι την επιστροφή στην δραχμή,αλλά δεν το τολμούν επειδή δεν ξέρουν πως να το διαχειριστουν

 15. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 05/12/2013 20:49:17

  Υπάρχει μια λέξη η οποία δεν βρίσκεται σε κανένα λεξικό άλλης χώρας είναι η Λέξη Φιλότιμο μια λέξη η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει την ίδια σημασία και φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τον συνδυασμό τιμής και αξιοπρέπειας Υπάρχει και μία φράση η οποία χαρακτηρίζει συγκεκριμένη στάση ζωής.Αναφέρομαι στην ακαταμάχητη κρυφή γοητεία της βλακείας , η οποία ασκεί μαγνητική έλξη σε πολλούς αστέρες της Ελληνικής πολιτικής ζωής και η οποία έχει διαποτίσει και σημαντικά τμήματα της Ελληνικής Κοινωνίας.

  Σε τι συνίσταται η βλακεία αυτή;
  -Στην απόλυτη εξάρτηση της Ελληνικής οικονομία και κατ' έπέκτασιν της κοινωνίας απο τους δανειστές μας παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (ασχέτως πραγματικής διάστασης ή εικονικής) η οποία και (δεν) μεταφράζεται σε ασφυκτικό έλεγχο του Ελληνικού γίγνεσθαι
  - Στο δημοσιονομικό κενό το οποίο είναι υπαρκτό (ασχέτως ύψους ) (δεν) μπορεί να καλυφθεί με νέα μέτρα οριζόντια μέτρα (μισθοί-συντάξεις) αλλά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις με στόχο και σκοπό να μικρύνει η ψαλίδα ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες.Ομως σε αυτό (δεν) συμφωνούν οι δανειστές μας και πρέπει να το διαπραγματευτούμε. Επίσης υπαρκτό και το χρηματοδοτικό κενό Πρόκειται για τις δανειακές υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν και οι οποίες δεν καλύπτονται από τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από τα δάνεια των ΕΕ και ΔΝΤ και αυτό βρίσκεται υπο του μικροσκοπίου της τρόικας.

  Φυσικά η εκ νέου διαπραγμάτευση επουδενί (δεν) σημαίνει και πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και φυσικά σε όλη αυτή την διαδικασία η γερμανική διπλωματία θα επιδείξει ότι( δεν) επέδειξε έως σήμερα ως επίσης και οι Ευρωπαίοι εταίροι και συνεταίροι μας

  - Στην αλλαγή της Γερμανικής πολιτικής. Πράγματι οι οιωνοί είναι ιδιαίτερα καλοί.Μια γεύση της (μή) οδυνηρής παλινδρόμησης του Βερολίνου στο κακό του παρελθόν έλαβαν πρόσφατα οι Ρώσοι με τα τεκταινόμενα στο πεδίο της Ανατολικής Εταιρικής σχέσης.Επίσης μια ακόμη σοβαρή ένδειξη της (μή) μεταστροφής της Γερμανικής πολιτικής και ουχί πολιτικής Μέρκελ (αλλό ατόπημα αυτό) είναι η θέση πως τα περιφερειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να αντιγράψουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές της Γερμανίας και όχι να τις κατακρίνουν.Πολύ απλά η Γερμανία (δεν) θα συνεχίσει να υπηρετεί αταλάντευτα το οικονομικό της μοντέλο, (δεν) θα συνεχίσει να οικοδομεί εντός Ελλάδος παράλληλη κρατική δομή δίνοντας στην Εκλεγμένη εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση διακοσμητικό χαρακτήρα με στόχο την προσάρτηση στην σφαίρα επιρροής της. Το γιατί η Γερμανική διπλωματία έχει διαχωρίσει την Ελλάδα απο τον ευρωπαϊκό νότο (δεν) γεννά καμιά υποψία.Ισως (δεν) αποτελεί μια συνέχεια διαχρονικής στάσης της Γερμανίας στον χώρο της Βαλκανικής και της Τουρκίας

  Πίσω λοιπόν απο το αυτό το θέατρο παραλόγου (δεν) κρύβεται ο συντεχνιασμός αλληλοσπαραγμός (ιδιοκτητών ακινήτων, αγροτών , γιατρών, πανεπιστημιακών κ.λ.π.) οι οποίοι επαγγελματικοί χώροι και (δεν) έχουν σύζευξη με τον πολιτικό μας κόσμο.Ο φατριασμός (δεν) αποτελεί στοιχείο της Κοινωνίας μας

  Ούτε κρύβεται η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα , να μειώσει τις διαρροές του και να επανεντάξει τους αναποφάσιστους.Ούτε η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μαι σοβαρή πρόταση εξόδου απο την κρίση .Ούτε η αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος να δώσει απάντηση στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της συγκέντρωσης πλούτου και ισχύος στα χέρια ολίγων και της αυξανόμενης κοινωνικής περιθωριοποίησης.Φυσικά η τελευταία και (δεν) θα γεννήσει κοινωνική οργή.Μια γεύση (δέν) πήραν πολλοί με το τι παρήγαγε ο θάνατος της μικρής Σάρας και το συμβάν στο Κορδελιό.

  Οι ευθύνες όλων, τεράστιες. Ο θυμός, η αγανάκτηση, η απελπισία αποτελούν πολύ εύφλεκτο υλικό. Μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Η καμπάνα χτύπησε πολύ νωρίς.Αν πιστεύουν κάποιοι ότι δεν είμαστε στην δίνη ενός ιδότυπου οικονομικού πολέμου, ότι δεν θα απιτηθεί στρατηγική χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση και ότι δεν θα υπάρξει πολύ δρόμος μέχρι την όποια ανοικοδόμηση πλανώνται πλάνην οικτρά. Το να προσπαθείς να κρατήσεις μια λαίλαπα με ασκήσεις τακτικισμού απο ένα ανεκπαίδευτο στράτευμα πολύ σύντομα θα προκαλέσει μια νέα Δουνκέρκη και δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει εκείνος ο συνδυασμός ανθρώπων και συγκυριών που θα επιτρέψουν τον ασφαλή απεγκλωβισμό. Η ιστορία διδάσκει παντα και διδάσκει όλους τους λαούς , αν κάποιοι επιθυμούν να δώσουν στην Γερμανική πολιτική σκέψη να καταλάβει πως δομές και λογικές των στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν έχουν καμιά θέση στην Σύγχρονη Δημοκρατική Ευρώπη θα πρέπει χτές να βρούν κοινό τόπο για Εθνική στρατηγική.Αν κάποιοι πιστεύουν και προσμένουν Ευρωπαική αρωγή αν αντρέξουν στο πώς η Κομισιόν συστηματικά υπονομεύει την όποια προσπάθεια επίτευξης διπλωματικών στηριγμάτων της Ελλάδας εκτός Δύσης. Η Ισχύς είναι το μόνο στοιχείο που υπολογίζει η Γερμανική διπλωματία και ισχύς σημαίνει Ισχυρό Εθνος-Αξιόπιστο Κράτος. Μπροστά στην συστηματική υπονόμευση της Ελλάδας απο το δίδυμο Κομισιόν-Βερολίνου δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός απο την απόλυτη εφαρμογή της Ισχύος που προσθέτει ο πλέον πολλαπλασιαστής η κοινωνική συνοχη..

  Για το τέλος άφησα τον Κο Γιάννη Στουρνάρα δεν θα τον θεωρήσω ούτε πετυχημένο ούτε αποτυχημένο , όμως απεδείχθη λάτρης των αριθμών. Στατιτιστική είναι ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος στην περίπτωση που ένας καταναλώσει ένα γεύμα και ο άλλος μείνεις νηστικός και οι δύο έχουν καταναλώσει απο μισό γεύμα. Ετσι εξηγείται η εξίσωση φοροφυγά με τον δίκαια και άγρια δαιχρονικά φορολογουμένου Ελληνα, των γκόλντεν μπόυς με τον μισθωτό, των συνταξιούχων υψηλής κλίμακας με τους χαμηλοσυνταξιούχους, των ιδιοκτήτων της πρώτης κατοικίας με τους ιδιοκτήτες πέραν του ενός κατοικιών (φυσικά και δεν αναφέρομαι σε πατρικά οικήματα), των κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών με τους χρόνια απολαμβάνοντας φορολογική ασυλία , των συνεπών φορολογουμένων με τους μπαταχτζήδες Οι αριθμοί από μόνοι τους αποτελούν στρεβλό χάρακα, με στραβό χάρακα δεν χαράσσεις ίσια πορεία και αν δε η πορεία που δεν ακολουθείς δεν είναι η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά ξένες βουλές τότε καθαρά το αναφέρεις.

  ***Tα στοιχεία της εφορίας είναι εντυπωσιακά. Mόνο 2.812 άτομα δηλώνουν εισόδημα από οικοδομές και γαίες πάνω από 100.000 ευρώ, 4 από γεωργικές επιχειρήσεις, 7 από ελεύθερα επαγγέλματα και 17 από μισθωτές υπηρεσίες.Περισσότεροι από 1.700.000 φορολογούμενοι δηλώνουν αφορολόγητο εισόδημα και απ' αυτούς οι 86.000 ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 1.000 ευρώ και άλλοι 120.000 εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ.Kαι στη μέση φυσικά είναι οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης που πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους και διαμορφώνουν έτσι έναν «λογικό» μέσο όρο που επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών για τη φορολογική επιβάρυνση. ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 16. factorx avatar
  factorx 05/12/2013 21:17:16

  Κάποιοι νόμιζαν ότι έχουμε καμιά... πρεμούρα να στηρίξουμε τον κ. Στουρνάρα. Ουδεμία. Ο στόχος είναι ο Σαμαράς

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ factorx 05/12/2013 21:19:20

   Ότι θέλει καταλαβαίνε ο καθένας Φάκτορα. Και δυστυχώς από μυαλό το έχουμε αφήσει στα μνημόνια και τα αντιμνημόνια από το 2010 και μετά. Στα εθνικά θέματα δεν έχουμε αφήσει χώρο. Και εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι που δε φαίνεται στα ΜΜΕ. Αναδείξτε τα μπας και καταλάβουν περισσότεροι που κρύβεται η ουσία όσων βλέπουμε.

 17. Νικόλαος Μπεχράκης avatar
  Νικόλαος Μπεχράκης 05/12/2013 22:03:10

  Το χτύπημα σήμερα στην Κυβέρνηση ισοδυναμεί με χτύπημα στην Πατρίδα. Οχι οτι δεν υπάρχουν λάθη , αλλά στηρίζουμε και παλεύουμε για τις βελτιώσεις.

 18. Paul+dog avatar
  Paul+dog 05/12/2013 22:45:05

  Καλό θα ήταν να αφήσουμε κατά μέρος την "Στουρναρολογία"και να πάψουμε να συμμετέχουμε στο "πανηγυράκι" καταστροφολογίας και γιαλαντζί αντίστασης που έχουν στήσει τα μμε των νταβατζήδων.Αν στόχος είναι ο Σαμαράς ,καλό θα ήταν για όσους απο τους βουλευτές της (ο Θεός να την κάνει) συμπολίτευσης δεν τον γουστάρουν ,να βγουν και να το εκφράσουν στα ίσια.(προυπολογισμός ψηφίζεται κύριοι και κυρίες).Με το να βαράνε το "σαμάρι" ,μόνο θυμηδία προκαλούν.Ξέρουν όλοι τους ότι αυτή την φορά εκλέχτηκαν για τα πραγματικά δύσκολα και όχι για να ξαναπαίξουν στην επιθέώρηση "λεφτά υπάρχουν".Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ,παρ΄όλη την φοβερή ταλαιπωρία ,δείχνει να ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ τον πρωθυπουργό.Η ωριμότητα και η αυτοσυγκράτηση που έχει επιδείξει ο φτωχευμένος Έλληνας είναι αξιοθαύμαστη.Δεν έχει να κάνει με την απελπισία μπροστά στο αδιέξοδο ,αλλά με την ΕΛΠΙΔΑ ότι κάτι ελάχιστα καλό μπορεί να επιτύχει η πολιτική ηγεσία ,αποφεύγοντας το πλήρες ΧΑΟΣ .Ένα χάος που τόσο θελκτικό μας παρουσιάζουν οι Συριζαίοι μέσα στην θολούρα και την "ηρωική" αοριστολογία.
  Λίγες ημέρες απομένουν για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε απο την χώρα μας.Ο Σαμαράς (ο Βενιζέλος όσο και να σκούζει,είναι τελειωμένος)θα έχει μια "χρυσή " ευκαιρία να επιταχύνει μια σειρά απο μεταρυθμίσεις αλλά κυρίως να παρουσιάσει απο καλύτερη θέση στους ομολόγους του το αίτημα για την όσο γίνεται πιο γρήγορη έξοδο της χώρας στις αγορές.Ακόμη και να μην έχουν ικανοποιηθεί βασικές απαιτήσεις της τρόικας,οι πιθανότητες συμφωνίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
  Οι συντεχνίες-συμμορίες του δημόσιου τομέα έχουν χάσει την υπομονή τους και κυρίως έχουν ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΕΙ με την στάση ευθύνης που κρατάει ο λαός μας .Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν πλέον να το παίζουν "αγωνιστές και δημοκράτες"με "ανταπόκριση".
  Αφήστε τον Στουρνάρα ,αφήστε και τις τράπεζες (στραβές και ανάποδες είναι αλλά πολύς κόσμος ακόμη βασίζεται σε αυτές για την καθημερινή επιχειρηματική του δραστηριότητα)και ας φροντίσουμε τουλάχιστον απο το ANTINEWS να "χτυπάμε καμπανάκια" αλλά να μην καταστροφολογούμε.Άλλο 2 εκατομμύρια άνεργοι άλλο 6.Άλλο ύφεση και άλλο "ταφόπλακα".Ακόμη και για το "φουσκωμένο" μπροστά στα άλλα ζήτημα των πλειστηριασμών,κάτι προσπαθεί να επιτύχει ο Σαμαράς και το "σαμάρι" του.Λίγα,ελάχιστα.τσίμα-τσίμα,αυτά μπορούν.Αν δεν πάνε καλά τα πράγματα,θα αποτελέσει και το τελευταίο πολιτικό δίδυμο που είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί,όχι με την τρόικα αλλά με τους ηγέτες αυτού του κόσμου.Άντε ρε παίδες ένα ΚΟΥΡΑΓΙΟ ακόμη!!!

 19. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 06/12/2013 01:09:29

  Πολύ καλό σχόλιο

 20. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 06/12/2013 03:15:26

  Όπα άκυρο το προηγούμενο σχόλιο (κόψ'το μοδερέιτορ). Απλουστευτικό και ανακριβές. Άσε αυτό:
  (Από αντιγραφή)
  "Νέο σοβαρό ηθικό και πολιτικό ζήτημα ανακύπτει για τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ ασχολήθηκε περισσότερο με προσωπικές εμπάθειες σε βάρος εξεταζόμενων μαρτύρων παρά με τη διερεύνηση της αλήθειας. Κι ας είχε τις αρμοδιότητες εισαγγελέα ως μέλος της Επιτροπής. Το koutipandoras είναι σε θέση να γνωρίζει πως με τη Λίστα Λαγκάρντ σχετίζεται και δεύτερο, πέρα από τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, συγγενικό πρόσωπο του κ. Γεωργιάδη.

  Ο Γιάννης Καραγιαννίδης είναι αδερφός της Ευγενίας Καραγιαννίδου-Μανωλίδου. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης στο koutipandoras, ο κ. Καραγιαννίδης είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Ανδρεουλάκου, κόρη του πρώην υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου. Ο Απόστολος Ανδρεουλάκος είναι αδερφός του Θανάση Ανδρεουλάκου, η σύζυγος (Ιωάννα) και η κόρη (Ευθυμία) του οποίου είναι δικαιούχοι λογαρισμού στη Λίστα Λαγκάρντ. Προκύπτει, επομένως, ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης την ώρα που διερευνούσε την υπόθεση της Λίστας, ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, είχε όχι μόνο ένα (τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου), αλλά και δεύτερο πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντός του εμπλεκόμενο στη Λίστα. Κι αν για κάποιους η συγγενική σχέση του κ. Γεωργιάδη με την Ιωάννα και την Ευθυμία Ανδρεουλάκου φαντάζει μακρινή, υπενθυμίζουμε πως με την ίδια λογική δεν έπρεπε κι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου να διώκεται για την πιθανή αφαίρεση των στοιχείων των ξαδέρφων του από τη Λίστα Λαγκάρντ.

  Η Ευθυμία Ανδρεουλάκου συνδέεται με λογαριασμό στην HSBC Ελβετίας (Λίστα Λαγκάρντ) που ανήκει στην Ιωάννα Ανδρεουλάκου, οδοντίατρο στο επάγγελμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Αδωνις Γεωργιάδης σχετίζεται με μία οικογένεια η οποία συνδέεται με τη Λίστα Λαγκάρντ.

  Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση από το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευγενία Μανωλίδου εμφανίζεται στη Λίστα Λαγκάρντ ως «αντιπρόσωπος του πελάτη» Θεόδωρου Μανωλίδη, πρώην συζύγου της. Ο κ. Μανωλίδης διατηρεί λογαριασμό στην τράπεζα HSBC αλλά και ράβδους χρυσού.

  Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν δύο λόγοι για τους οποίους ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να λειτουργεί ως εισαγγελέας, με την ιδιότητα του μέλους Προανακριτικής Επιτροπής. Από τη στιγμή που είναι συγγενής δύο εμπλεκόμενων προσώπων (Μανωλίδου-Ανδρεουλάκου) με τη Λίστα Λαγκάρντ θα όφειλε να παραμερίσει ο ίδιος από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

  Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας για την οικογένεια του Θανάση Ανδρεουλάκου, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο έλεγχος της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές.

  Όταν το koutipandoras είχε αποκαλύψει τη σύνδεση Ανδρεουλάκου με τη Λίστα Λαγκάρντ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε παραδεχθεί ότι ο επίμαχος λογαριασμός ανοίχτηκε στην HSBC στις 13-12-1993 από τη σύζυγό του με σκοπό να καλύψει εκπαιδευτικά έξοδα της κόρης του στο εξωτερικό σε περίπτωση σπουδών της κι επειδή δεν κατέστη αναγκαία η χρήση του λογαριασμού αυτού, κλείστηκε οριστικά στις 24-01-1996"

 21. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 06/12/2013 05:55:41

  Καλά και άγια τα λες Paul+dog (χωρίς ίχνος ειρωνείας), αλλά αμφισβητείς ότι ο Στουρνάρας είναι άκρως προσβλητικός και κυνικός τουλάχιστον με τις δηλώσεις του, απέναντι στους καταταλαιπωρημένους Έλληνες, κάτι που πολύ δύσκολα μπορούν να το καταπιούν;!!!

  • anarcholiberal avatar
   anarcholiberal @ ΝΤΙΝΟΣ 06/12/2013 09:22:23

   Πραγματι! Μην ξεχνάς, όμως, ότι ο τύπος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, που σημαίνει ότι λέει όσα λέει και δεν του καίγεται καρφί! Γεγονός το οποίον θα ήτο πολύ ωραίο, εάν δεν αντανακλούσαν αυτά που λέει στην Κυβέρνηση και βεβαίως στον Πρωθυπουργό, που τον στηρίζει. Ο Στουρνάρας έχει πρόβλημα έκφρασης της γλώσσας. Μεγάλο. Όσες φορές τον έχω ακούσει, είτε στην Βουλή είτε σε συνεντεύξεις, αγκομαχάει και κομπιάζει. Εύκολος στόχος κάποιου με ρέουσα γλώσσα. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να λάβει υπ'όψιν του ότι ο κόσμος που υποφέρει, αυτήν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει ανάγκη από ελπίδα, όπως πολύ σωστά ο ίδιος τονίζει διαρκώς. Ο Στουρνάρας δεν είνα εις θέσιν να την παράσχει, με τις ψυχρότατες - πολλές φορές ορθές βεβαια- τοποθετήσεις του. Πρέπει κατεπειγόντως να αντικατασταθεί.

 22. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 06/12/2013 10:31:29

  Πολλοί επισημαίνουν ότι ο Στουρνάρας δεν είναι Πολιτικός και ως εκ τούτου έχει κάθε δικαίωμα να μιλά ωμά λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
  Μα αν αυτό είναι σωστό τότε πολλά από ότι έχει πει πρέπει να είναι σωστά όπως για παράδειγμα το ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται!
  Αν είναι δυνατόν... , και μετά διστάζουμε να ομολογήσουμε ότι ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Τρόικας!
  Πραγματικά απορώ πως ένας Σαμαράς δέχτηκε να τον φορτωθεί και ακόμα περισσότερο να τον ανέχεται!!

 23. Άργος avatar
  Άργος 06/12/2013 10:35:14

  Αυτό αληθεύει;

  Μείζον θέμα ανακύπτει με την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης -διάσωσης της χώρας, καθώς αποκαλύπτεται τώρα ότι κεφάλαια που δόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό (ΕSΜ) στο ΤΧΣ για τη στήριξη των τραπεζών, διοχετεύθηκαν μοχλευόμενα για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Μετά από συστηματικούς ελέγχους και πιεστικές έρευνες, η τρόικα ανακάλυψε ότι το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" των 8-10 δισ. που δόθηκε στο ΤΧΣ, έχει πλέον εξανεμιστεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούσαν εξ αρχής ότι τα στοιχεία που τους παρέχουν οι ελληνικές αρχές ήταν "πειραγμένα" και αναζητούσαν την "τρύπα", την οποία ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθούσαν επιμελώς να κρύψουν.
  h**p://www.sofokleousin.gr/archives/149846.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.