#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/12/2011 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς μπροστά στις πιο δύσκολες αποφάσειςΑν διαβάσει κανείς τα κυριακάτικα φύλλα θα διαπιστώσει ότι όλοι περιμένουν να δούν που θα καταλήξει το...ξεφύλλισμα του ημερολογίου από τον Σαμαρά. Κανείς πάντως δεν θεωρεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, όπως αποφασίσθηκε στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Όλοι τις τοποθετούν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου, αν και δύσκολα βλέπουμε να μετατίθεται η ημερομηνία μετά την 25η Μαρτίου λόγω του φόβου της ...παρέλασης. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που βλέπουν  εκλογές στις 22 Ιανουαρίου, αλλά μάλλον δεν πρέπει να τους παίρνουμε σοβαρά (ακόμα).

Ο Αντώνης Σαμαράς  πάντως έχει δηλώσει, ότι δεν είναι αγκαλιά με το ημερολόγιο, όσον αφορά τις εκλογές. Και σε κάθε περίπτωση η εκτίμησή μας είναι ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια παράταση πέραν των ολίγων  εβδομάδων και σε κάθε περίπτωση εντός του Μαρτίου. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι σταθερή. Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα πρωτόγνωρα αυτά προβλήματα της χώρας.

Είναι όμως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι εκλογές το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας; Και πώς μπορούμε, τώρα που τελειώνει αυτός ο βασανιστικός χρόνος, να εκτιμήσουμε την τακτική και στρατηγική του αρχηγού της ΝΔ;

Αν ανατρέξουμε στις κινήσεις υψηλής τακτικής του Α. Σαμαρά , βλέπουμε μια σταθερή επιμονή, βασανιστική θα την χαρακτήριζα, σε πολύ συγκεκριμένες και δύσκολες στοχεύσεις, απέναντι σε αμετροεπείς αντιπάλους και λάτρεις της κωλοτούμπας.  Και όλα αυτά υπό τον κίνδυνο να σκάσει η χώρα πρόωρα.

Από τη στιγμή που οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου οδήγησαν την Ελλάδα στο φιάσκο του δημοψηφίσματος και στους ανοιχτούς εκβιασμούς γύρω από την 6η δόση, παρουσιάστηκαν οι πρώτες πιεστικές προτεραιότητες:

Να εξαφανιστεί από το προσκήνιο (ιδιαίτερα από τις συνόδους κορυφής) ο απερίγραπτος κ. Παπανδρέου,
Να εξασφαλιστεί με το λιγότερο δυνατό ‘’αίμα’’ η δόση.

Αμέσως μετά ενέσκηψε ένα δυσκολότερο πρόβλημα, ένα πρόβλημα ουσίας:

Οι Γερμανοί, έχοντας μελετήσει και κατανοήσει το ελληνικό σύνταγμα, απαιτούν την πλήρη ενημέρωση του κοινοβουλίου αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και την υπερψήφισή της από 180 βουλευτές.  Αυτή η καίρια λεπτομέρεια εξασφαλίζει τους δανειστές από μελλοντικές αμφισβητήσεις.

Αν ο Σαμαράς εκβίαζε τις εκλογές, θα κινδύνευε να βρεθεί νικητής χωρίς αυτοδυναμία.  Αλλά ακόμα και αν κέρδιζε την αυτοδυναμία (το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα), σίγουρα δεν θα διέθετε 180 βουλευτές, ώστε να διαπραγματευτεί με τους δικούς του όρους.  Στην περίπτωση αυτή θα βρίσκονταν υπό συνεχή εκβιασμό:

Από ένα σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ στο οποίο ο κάθε δελφίνος θα τίναζε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις ανάλογα με την εσωκομματική πλειοδοσία ψηφοθηρίας,
Από τους επίσημους κωλοτούμπες (χωρίς περεταίρω σχόλια),
Από μια αριστερά που ζει στο γυάλινο κόσμο της και φαντασιώνεται μεταμοντέρνες κολεκτίβες ή πανευρωπαϊκές επαναστάσεις.

Με τα δεδομένα αυτά παραμάσχαλα, ο Α. Σαμαράς έκρινε ότι είναι προτιμότερο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, από ένα συγκεκριμένο σχήμα που θα είναι οριακά ανεκτό από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις.  Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ένα τόσο κρίσιμο έργο σε αποδεδειγμένα ανίκανους πολιτικούς και έκρινε ότι η Ν.Δ. έπρεπε να συμμετέχει, έστω αποστασιοποιημένα, προκειμένου να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές (νομικό δίκαιο σύμβασης) ή προκειμένου να αποφευχθούν παρακινδυνευμένες ενέργειες, όπως οι νέες περικοπές των συντάξεων.

Ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει τις προσωπικές του απόψεις, για ένα τόσο κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα, και ο καθένας από εμάς να τις υποστηρίζει έντονα, ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση και την ιδιοσυγκρασία του.  Άλλος θέλει εκλογές τώρα, άλλος επιμένει για οριστική ρήξη με τον κ. Παπαδήμο, άλλος προτρέπει για ρήξη με τους Γερμανούς και πάει λέγοντας.  Όμως όλοι οφείλουμε να αποδεχτούμε δύο ενοχλητικές αλήθειες:

1. Η βιωσιμότητα της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται άμεσα από τις διαθέσεις των Γερμανών και από τη νέα δανειακή σύμβαση την οποία θα προτείνουν, σε συνδυασμό με ένα εθελοντικό ή μη κούρεμα του χρέους μας.  Το πρόβλημα έχει καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκο από την ώρα που η ελληνική αναδιάρθρωση συναρτάται, τόσο από την πορεία της ιταλικής οικονομίας, όσο και από τις γενικότερες εξελίξεις που αναμένονται τάχιστα στο εσωτερικό της Ε.Ε. (διάσπαση, πληθωριστικό ευρώ κ.λπ.)

2. Και οι πέτρες σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν ότι χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά μάλιστα απαιτούνται και νέες περικοπές (άρα νέα ύφεση) προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν οι αστοχίες του ΠΑΣΟΚ.  Άρα, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε το μίγμα της πολιτικής μας, οι διαθέσιμοι πόροι μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους.  Αν λοιπόν επιθυμούμε για παράδειγμα να σώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, να ανακουφίσουμε τους γέροντές μας και να μειώσουμε τη φορολογία, αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει από άλλους πόρους (που απλά δεν υπάρχουν), παρά μόνο από την επικείμενη μείωση του χρέους, με όποιο τρόπο αυτή προκύψει.

Στην πορεία προς το κούρεμα μπορεί να απαιτηθούν θυσίες και θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:

Αν π.χ. το δίλλημα τεθεί ανάμεσα στις επικουρικές συντάξεις και το νομικό δίκαιο, τότε βάση εθνικών προτεραιοτήτων θα πρέπει να θυσιάσουμε τις συντάξεις, όσο και αν μας πονάει, προκειμένου να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει ως έθνος.
Αν από την άλλη κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δραστικές μειώσεις δαπανών και σε ζητήματα όπως το ύψος του κουρέματος ή το επιτόκιο, θα πρέπει να δώσουμε βάρος στο δεύτερο, προκειμένου να προσπαθήσουμε μετά τις εκλογές να ανατάξουμε την οικονομία και να δημιουργήσουμε εκ νέου θέσεις εργασίας για τους ανέργους μας.

Αυτές τις ιστορικές στιγμές οφείλουμε να αγκαλιάσουμε με εμπιστοσύνη τον Αντώνη Σαμαρά και να μείνουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, χωρίς αφορισμούς όμως και έχοντας γνώμονα το συμφέρον του έθνους και όχι τις προσωπικές μας, ενδεχομένως κοντόφθαλμες, προτεραιότητες.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos karas avatar
  nikos karas 26/12/2011 08:26:56

  ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ; ΑΛΛΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΛΙΔΗ.
  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ . Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΛΙΤΑ ΠΟΛΥ ΛΙΤΑ. ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ .

  • Kostas avatar
   Kostas @ nikos karas 30/12/2011 19:09:34

   ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ. Περικοπή συντάξεων (χαμηλών , μεσαίων, υψηλών) μπορεί να κάνει και ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος, ο όποιος ΠΑΣΟΚος. Είδαμε τα αποτελέσματα, ο ΑΣ περιέγραψε την αναποτελεσματικότητα τέτοιου μέτρου.
   Αν σκοπεύει περικοπές ο ΑΣ, να το πει ΠΡΙΝ ψηφίσουμε, γιατί μετά θα γελάμε με το ξύλο που θα πέφτει.... και εννοώ ΞΥΛΟ.. όχι απλά γιαουρτώματα....

 2. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 26/12/2011 08:31:46

  Eδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα μόνο το αν θα γίνουν οι εκλογές Φλεβάρη ή Απρίλη δεν πρέπει να μας νοιάζει. Η ατζέντα του timing των εκλογών είναι δευτερεύον ζήτημα. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι είδους πολιτική θα εφαρμόσουμε αμέσως μετά τις εκλογές. Δηλ. το μείγμα πολιτικής που θα μας δείξει την πόρτα εξόδου από το αδιέξοδο. Ανησυχώ όταν διαβάζω πως η φιλολαική πολιτική μας πρόταση εξαντλείται σε κάποιες αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους-όσο κι αν αυτές είναι αναγκαίες. Υπάρχουν άνθρωποι των 40 και 50 ετών, οι οποίοι έχουν να θρέψουν οικογένειες, δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και τα παιδιά τους δεν θα τα σπουδάσουν, γιατί το μνημόνιο τους ανέτρεψε τα όνειρα,. Οι μικρές επιχειρήσεις θέλουν χρηματοδότηση για να μην κλείσουν και τα δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής όλο και αυξάνονται. Ό,τι περισσεύει από το κράτος στέλνεται έξω στις τράπεζες ως τόκος, χρεολύσιο, κ.λπ. Αν δε γίνουν δυναμικές δράσεις καλύτερα να μην αναλάβετε καθόλου την κυβέρνηση γιατί ο ίδιος κόσμος που θα μας ψηφίσει , ό ίδιος θα μας κατεβάσει πιο γρήγορα από τον Παπανδρέου! Λυπάμαι που έγινα τόσο ρεαλιστής!

  • ΕΛΛΑΣ avatar
   ΕΛΛΑΣ @ Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 26/12/2011 11:21:03

   ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 3. pg avatar
  pg 26/12/2011 08:58:01

  ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΕΧΩ ΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. ΟΣΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ... ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ. ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΛΕΟΝ, ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΑΥΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ. ΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ. ΟΣΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ. ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ. ΙΣΩΣ, ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ... ΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΣ. ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑΙΕΣ. ΜΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ... Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΖΗΤΑΕΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΓΙΟΥΣ, ΚΟΡΕΣ, ΑΝΗΨΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΝΙΑΔΟΥΣ. ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ Ε9... ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΖΕΣΤΑΣΙΑ.

  • ΕΛΛΑΣ avatar
   ΕΛΛΑΣ @ pg 26/12/2011 10:59:47

   ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ

 4. koinos_nous avatar
  koinos_nous 26/12/2011 09:00:01

  Μπορω και εγω να "ακολουθησω" εθνικη πολιτικη λεγοντας τι να κανω τωρα που το ΠΑΣΟΚ εφερε εδω τα πραγματα, ειναι μονοδρομος τα μετρα που θα παρω.
  Ετσι ελεγε και ο Παπανδρεου οταν μας πηγε στο ΔΝΤ.
  Αλλη πολιτικη υπαρχει?

  • factorx avatar
   factorx @ koinos_nous 26/12/2011 13:54:26

   Αυτό έλεγε ο Παπανδρέου ή ότι "λεφτά υπάρχουν";

   • koinos_nous avatar
    koinos_nous @ factorx 26/12/2011 16:10:10

    Και αυτο ελεγε και χειροτερα ακομα.
    Αν δεις πολυ παλαιοτερα σχολια μου του εκανα σκληροτερη κριτικη απ αυτη που γινεται τωρα.
    Να σου θυμισω οτι απ εδω τον προτιμουσατε ως μη "διαπλεκομενο" σε σχεση με το Βενιζελο.
    Η κανω λαθος? αν θες σου βαζω σχετικες αναρτησεις.
    Στο δια ταυτα επειδη η πραγματικοτητα ειναι αμειλικτη θα τα δουμε και τα του Σαμαρα και θα ειμαστε εδω να σχολιασουμε.
    Ευχομαι να εχω πεσει εγω εξω.

    • factorx avatar
     factorx @ koinos_nous 26/12/2011 16:15:59

     Τι σχέση έχει η εκλογή Παπανδρέου, ή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ με όσα συμβαίνουν σήμερα; Μια μαχαιριά του δώσανε τον πάτησε το τρένο; Ό,τι νάναι προκειμένου να σχολιάσεις και να πεις κάτι; Τι θες να μας πείς οτι στηρίξαμε τον ΓΑΠ;
     Φυσικά και ο ΓΑΠ ήταν λιγότερο διαπλεκόμενος από τον Βενιζέλο με την έννοια ότι ήθελε το μαγαζί δικό του και όχι ελεγχόμενο από τους μεγαλοεκδότες. Άλλο αυτό και άλλο να μας πεις ότι στηρίξαμε τον ΓΑΠ.

 5. ANTΩNHS avatar
  ANTΩNHS 26/12/2011 09:29:20

  Καταρχήν χρόνια πολλά και ευχές για την ανατολή ενός δημιουργικού 2012!Ολα καλά ,όμως γρήγορα ξεχάσαμε -δε βλέπω κάποια αναφορά- ποιός μας ενέπλεξε στο ΔΝΤ κλπ χωρίς να προσπαθήσει για μιά εναλλακτική λύση,έστω και αν αποτύγχανε!

 6. Θέμις avatar
  Θέμις 26/12/2011 09:48:38

  Καλημέρα και χρόνια πολλά.
  Οποιοσδήποτε θα συμφωνήσει με τις επισημάνσεις σας για το δίκαιο που θα διέπει την δανειακή σύμβαση ή για το επιτόκιο. Όμως, στο διά ταύτα του κειμένου σας αναπαράγετε τα χιλιοειπωμένα εκβιαστικά διλήμματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Να θυσιάσουμε τις συντάξεις για συνεχίσουν οι υποχρεώσεις τις χώρας να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο; Το νομικό καθεστώς του δημοσίου χρέους σχετίζεται με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων και κυρίως με τις συνέπειες της μη ομαλής εξυπηρέτησής τους. Δεν είναι μία επιλογή με άμεσο δημοσιονομικό κόστος. Επομένως, αν τεθεί τέτοιο δίλημμα, δεν ευσταθεί. Είναι άτοπο και θυμίζει τη ρητορική του Παπακωνσταντίνου. Επιπλέον, αν επικρατήσει εκ νέου αυτή η λογική και θυσιαστούν μισθοί και συντάξεις ξανά, πάλι εκτόξευση της ανεργίας θα έχουμε, εξαιτίας των νέων λουκέτων σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, άρα αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας, απώλειες εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία και θα καταστεί αναγκαία η περαιτέρω στήριξη των ελληνικών τραπεζών, λόγω της επακόλουθης αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειοληπτών που θα αδυνατούν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Δεν διαθέτω master στην μακροοικονομία, αλλά επί 2 χρόνια διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά πόσο λάθος είναι η επιλογή των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Δεν είναι κοντόφθαλμη προτεραιότητα η διατήρηση της αξιοπρέπειας –όσης έχει απομείνει- κάθε μισθωτού και συνταξιούχου. Είναι κοντόφθαλμη και πρόχειρη πολιτική η συνταγή της σφαγής μισθών και συντάξεων, που δεν οδηγεί στην βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, αλλά αντίθετα συρρικνώνει το ΑΕΠ και διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

 7. jimmys avatar
  jimmys 26/12/2011 10:22:43

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ...
  ΑΜΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ --- ΙΔΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ....
  Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ ΩΣ ΕΔΩ ... ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ
  ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΤΟ ΘΑΡΟΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ .........

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/12/2011 10:29:56

  ...Αν π.χ. το δίλλημα τεθεί ανάμεσα στις επικουρικές συντάξεις και το νομικό δίκαιο, τότε βάση εθνικών προτεραιοτήτων θα πρέπει να θυσιάσουμε τις συντάξεις, όσο και αν μας πονάει, προκειμένου να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει ως έθνος....

  Ποιες συντάξεις και κουραφέξαλα; Αν το δίλημμα τεθεί, τότε ας εφαρμόσουμε γενική ευθανασία στους γέροντες μας, μπας και σωθεί η χώρα μια και καλή.
  Άλλωστε τα €500 κατά μέσο όρο των συντάξεων είναι αυτά που μας έβαλαν μέσα ως χώρα, έτσι δεν είναι;
  Ζήτω ο νεοφιλελευθερισμός!

 9. Pluto avatar
  Pluto 26/12/2011 10:30:37

  Δύσκολες οι επικείμενες αποφάσεις του Σαμαρά καί απόλυτα λογικό το αίτημα παροχής εμπιστοσύνης από όλους τους καλόπιστους πολίτες καί πολιτικές δυνάμεις ,παρά τις θεμιτές ενστάσεις αμφιβολίες καί ερωτήματα).
  Ωστόσο η εμπιστοσύνη καλλιεργείται με συνεννόηση καί διάλογο,είναι ασύμβατη με μεσσιανική απαίτηση του τύπου "πίστευε καί μη ερεύνα".Καί η έρευνα της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού της ΝΔ, αυτού που παραθέτει ο Ελεύθερος Τύπος της 25ης/12 ως το πλήρωμα των ψηφοδελτίων της στις επικείμενες εκλογές, δείχνει ότι ο βασιλιάς Αρθούρος θα είναι δέσμιος ελεεινών ιπποτών.....
  Αν αυτοί οι Νεοδημοκράτες πολιτευτές καί υποψήφιοι ήθελαν θεωρηθεί επαρκείς για την ανάταξη της χώρας, τότε θα ήσαν επίσης επαρκείς καί δεν θα είχαν αποτύχει οι (αντίστοιχης κοπής) συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα Βουλή....

 10. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 26/12/2011 10:36:06

  "...προκειμένου να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές (νομικό δίκαιο σύμβασης)..."
  Καταφέρνουμε να τηρηθεί ? ή χάνουμε κι αυτή την μάχη, οπότε τίθεται θέμα αν η απόφαση συμμετοχής ήταν σωστή ...?
  Τα θέματα είναι πολύ... πολύπλοκα και όσοι τα ξεπερνούν πολύ συχνα με την διατύπωση "τα πράγματα είναι πολύ απλά..." και προχωρούνε παρακάτω οικοδομώντας διάφορες συλλογιστικές κάνουν σοβαρό λάθος.
  Πάντως αν προσέξει κανείς τα σχόλια που γράφονται, ο περισσότερος κόσμος ζητάει καθαρές κουβέντες και αλήθειες, όχι μισόλογα και τακτικισμούς, που σημαίνει ότι δεν τα βλέπει...

  • Y. avatar
   Y. @ ΝΑΥΤΗΣ 26/12/2011 18:00:40

   ...ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, μιάς και “…και προχωρούνε παρακάτω..”, για να κάνω μια άλλη ερμηνεία από το πρώτο κομάτι σου

 11. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 26/12/2011 10:55:17

  Προς ναύτη: πολύ σωστά ανέφερες πως ο κόσμος ζητά καθαρές κουβέντες και αλήθειες. Να λοιπόν μια καθαρή κουβέντα που πιθανόν θα έχουμε ακούσει όλοι μας από κάποιον πολιτικό: Λέει ο πολιτικός: ξέρετε η οικονομία δεν πάει καλά, τα ελείμματα μεγαλώνουν και δεν μπορώ να αυξήσω ούτε 50 ευρώ το μεροκάματα και το μισθό του χαμηλόμισθου Έλληνα, ενώ την ίδια στιγμή εσύ καταλαβαίνεις πως σου λέει ψέματα, γιατί η λίστα με τους φοροφυγάδες καλά κρατεί, κ.λπ. Ποιος λοιπόν θα καθορίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Άρα χρειάζεται να γίνουμε έτι περισσότερο πολιτικά όντα σύμφωνα και με την έννοια που έδιναν στον όρο οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Να ελέγχουμε δηλ. την εξουσία.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 26/12/2011 13:39:29

   Απολύτως σύμφωνος ! Η πολιτική μου εκτίμηση θα καθορίσει την "αλήθεια" ή το "ψέμα", σύμφωνα και με τους ένδοξους πλην λησμονημένους προγόνους μας.

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/12/2011 11:03:15

  Την ώρα που προβεβλημένοι υπουργοί του μνημονιακού Πασόκ (Χρυσοχοίδης, Λοβέρδος) κάνουν πίσω και κατηγορούν τις πολιτικές του, συντασσόμενοι ουσιαστικά με τις θέσεις Σαμαρά.
  Την ώρα που βγήκε η Μούντις και δήλωσε ότι η λιτότητα κατέστρεψε τις προοπτικές της ευρωζώνης.
  Την ώρα που και οι Βρυξέλλες δείχνουν να κάνουν πίσω όσον αφορά στην επιβολή αυστηρής (γερμανικού τύπου) δημοσιονομικής πειθαρχίας...
  Υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να πείσουν τον Σαμαρά να κάνει το καλό παιδί, να κόψει συντάξεις κλπ για να πάρει την ...αυτοδυναμία;
  Σοβαρά;

 13. Ταραχή avatar
  Ταραχή 26/12/2011 11:44:02

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες.Αφού ακόμη και για την νέα κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα έχουμε μετά τις υποτιθέμενες εκλογές,αρχίζουμε και δεχόμαστε από τώρα ότι θα τεθούν πάλι διλήμματα που έχουν να κάνουν με περιορισμό αποδοχών και δικαιωμάτων εργαζομένων δεν κάνουμε βήμα από την ισχύουσα κατάσταση.Αν αυτό δεν σταματήσει εδώ δεν υπάρχει μέλλον.Πρώτα για το Ελληνικό λαό.Δεύτερον για την όποια κυβέρνηση θα προκύψει,διότι αργά η γρήγορα θα αντιμετωπίσει πλέον την οργή του κόσμου.Κοιτάξτε δίπλα σας αν προσωπικά δεν αντιμετωπίζετε οικονομικό πρόβλημα.Τι μπορεί να δεχτεί να υποστεί ακόμη ο μισθωτός και ο συνταξιούχος και ο μικροεπιχειρηματίας και για πόσο;Οι αντιδράσεις φοβάμαι θα είναι ανεξέλεγκτες.Σαν καλοκαιρινή καταιγίδα που ενώ δύο ώρες πριν τίποτε δεν έδειχνε τι θα ακολουθήσει ξαφνικά χαλάει ο κόσμος.Οι κόκκινες γραμμές και τα διλήμματα πρέπει πλέον να τεθούν προς την άλλη πλευρά.Γιατί από τις δικές μας εμπειρίες όσοι έχουν δανείσει δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους η τουλάχιστον θέλουν να χάσουν όσο γίνεται λιγότερα.Και εκτός αυτού έχουν και συνυπευθυνότητα για την χρηματοδότηση του πελάτη τους.Λοιπόν αν δεν τεθεί το δίλημμα στους φίλους μας αν θέλεις πίσω τα λεφτά σου έλα να βρούμε ένα άλλο τρόπο να τα πάρεις πίσω από αυτόν που επιχειρήσαμε μέχρι σήμερα που δεν απέδωσε η ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.Βέβαια αυτό προϋποθέτει μια κυβέρνηση που εκτός από τους δανειστές και την σταθερότητα του ευρώ της ευρωπαικής και παγκόσμιας οικονομίας σέβεται και σκέφτεται τον λαό που την εξέλεξε.Πως είπατε;Που να την βρούμε;Αυτό είναι το πρόβλημα μας το ένα και μοναδικό αλλά τεράστιο πολύ τεράστιο πολύ πιο τεράστιο από το χρέος της χώρας.Αν λύσουμε αυτό το πρόβλημα τότε κάναμε κάτι για μας.Αλλοιώς είτε γίνουν εκλογές είτε όχι λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς από ότι φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής καμία διαφορά.

 14. 114 avatar
  114 26/12/2011 11:51:18

  Βλέπω τους νεοφιλελεύθερους στην Ελλάδα να μην στέκονται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.

  Υπάρχουν και πιο τολμηρά μέτρα με άμεσα αποτελέσματα.
  1. Ευθανασία σε όλους τους συνταξιούχους ανω των 70.
  2. Επιστροφή όλων των συντάξεων που έλαβαν συνταξιούχοι κάτω των 60 ή ευθανασία επίσης.
  3. Κατάργηση του συντάγματος και μετάβαση στην δουλοκτητική κοινωνία με κατάργηση μισθών-ιδιοκτησίας για όλους τους εργαζόμενους - μικρομεσαίους - αγρότες και αντικατάστασή τους με δωρεάν συσσίτια στους χώρους δουλείας.
  4. 4ωρη καθημερινή ξεκούραση - δωρεάν διανυκτέρευση σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  5. Ευέλικτη κυβέρνηση συγκροτούμενη από 10 εκπροσώπους πολυεθνικών 3 τραπεζίτες και τον αρχηγό Αστυνομίας.
  -Πρωθυπουργός Ραινχενμπαρχ.
  6. 500000 νέες θέσεις εργασίας σε σώματα καταστολής που θα ακροβολιστούν σε όλες τις γειτονιές και χωριά της χώρας και θα επιβάλλουν την τάξη όταν επικίνδυνοι νοσταλγοί του παρελθόντος θα την απειλούν.
  Υπεύθυνος αξιοκρατικών προσλήψεων: Καρατζαφέρης.
  Δεκτοί και λαθρομετανάστες που διαθέτουν τα προσόντα

  Έτσι θα προκύψουν ασύλληπτα πρωτογενή πλεονάσματα και η χώρα θα γίνει πρώτος προορισμός επενδύσεων με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%
  Όσοι επιζήσουν θα μπορούν να υπερηφανεύονται ότι διασώσανε οριστικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ 114 26/12/2011 13:19:55

   !!!

  • factorx avatar
   factorx @ 114 26/12/2011 13:20:31

   Καμιά πρόταση να μην πτωχεύσουμε έχεις; Ή νομίζεις οτι όταν πτωχεύσουμε θα ξεσηκωθεί το λαϊκό κίνημα με επικεφαλής τους αντιμονωπολιακούς Αλέξη και Αλέκα και θα σώσουν τον τόπο;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ factorx 26/12/2011 13:33:08


    Ποιο το πρόβλημα αν "πτωχεύσουμε"; Τα κράτη δεν πτωχεύουν όπως οι επιχειρήσεις, όσο παραμένουν κυρίαρχα. Κάνεις προσωρινή άρνηση πληρωμής του εξωτερικού χρέους, κάνεις προγραμματισμό οικονομικής και διατροφικής αυτάρκειας, κάνεις τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες για να μην μείνεις χωρίς πετρέλαιο (μέχρι να βγάλεις το δικό σου από το Αιγαίο και όπου αλλού υπάρχει).

    Αυτά όλα θέλουν επαναστατικό πνεύμα, και δεν μιλάμε για Αλέξη και Αλέκα. Μπορεί κάλλιστα να είναι αστικό επαναστατικό πνεύμα.

    Από αυτό το αστικό επαναστατικό πνεύμα πρέπει να εμπνευστεί η χώρα, αλλά εμείς εδώ φοβόμαστε μήπως "πτωχεύσουμε".

    Μεγαλύτερη πτώχευση από αυτό που ζούμε δεν υπάρχει... Φοβηθείτε εσείς τώρα μήπως "πτωχεύσουμε". Μα θα πτωχεύσουμε έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι αν θα πτωχεύσουμε με τους δικούς μας όρους ή με τους δικούς τους. Και η λογική του άρθρου υπαγορεύει να πτωχεύσουμε με τους δικούς τους όρους.

    • factorx avatar
     factorx @ Διογένης 26/12/2011 13:44:52

     Προφανώς αστειεύεσαι. Με δύο φράσεις λύνεις το πρόβλημα της πτώχευσης: Να κάνουμε σωστό προγραμματισμό ... "αυτάρκειας" και θα ανταπεξέλθουμε. Όταν ο κόσμος θα καίει τις τράπεζες και θα κάνει ντου στην Βουλή. Ωραία τα μεγάλα λόγια και συναρπαστικά, αλλά όταν το "επαναστατικό πνεύμα" υπάρχει μόνο στις ηγεσίες ενώ ο κόσμος πεινάει, τις κρεμάνε. Πρέπει να υπάρξει ισχυρή λαική πλειοψηφία για να γίνουν όλα αυτά που λες και ο Σαμαράς είναι ακόμα αντιπολίτευση. Εν πάσει περιπτώσει, το άρθρο βάζει ένα μόνο ζήτημα: για να βρεθούν πχ τα 500 εκατομμύρια που θέλει ο Σαμαράς για τις συντάξεις πρέπει να γίνει σωστά το κούρεμα.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ factorx 26/12/2011 13:52:57

      Ή να υπάρξει ανάπτυξη.

      Με δραχμή και απεριόριστη χρηματοδότηση των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν πτωχεύουν οι τράπεζες. Πτωχεύουν όσο υπάρχει η γερμανική ερμηνεία του "πραγματικού χρήματος". Επί της αρχής είναι σωστή, αλλά ας δούμε τη μαγκιά που έκαναν οι Αμερικανοί που έκοψαν 1,4 τρις δολάρια ΧΩΡΙΣ πληθωρισμό για να δούμε πόσο λάθος είναι αυτό που λένε οι Γερμανοί και πόσο ανεφάρμοστο σε συνθήκες κρίσης αντίστοιχης με την ελληνική.

      Αυτό που βλέπω είναι ότι μπαίνετε στη λογική των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου και αυτό είναι που με στενοχωρεί. Λειτουργείς με αφορισμούς του τύπου "αν γίνουν αυτά που λες θα κάψουν τις τράπεζες" χωρίς να υπάρχει ανάλυση και επιχειρηματολόγηση των πραγμάτων, όπως αρμόζει σε ένα σάιτ επιπέδου.

      Και τελικά η καταστροφή θα έρθει έτσι κι αλλιώς.

      Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι αυτό που είχε πει κάποιος σχολιαστής σου: Παπανδρεϊσμός embeded. Και δυστυχώς φορέας αυτού του embeded Παπανδρεϊσμού έγινε τώρα πια και ο Σαμαράς.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Διογένης 26/12/2011 14:37:03

      Η αυταρέσκεια των μεσοαστών γόνων. Η επανάσταση του αυνανισμού.

     • dimis avatar
      dimis @ factorx 26/12/2011 14:30:02

      +1000

   • 114 avatar
    114 @ factorx 26/12/2011 18:59:48

    factorx : ''Καμιά πρόταση να μην πτωχεύσουμε έχεις; ''

    Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να απαντήσω.
    Γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει διαφορετική θεώρηση του όρου ''πτώχευση''.
    Εσύ μιλάς για ενδεχόμενη πτώχευση κράτους- τραπεζών και εγώ ήδηγια πτωχούς ανθρώπους.
    Η φτωχοποίηση των 2/3 της ελληνικής κοινωνίας είναι ήδη γεγονός , ανήκω σε αυτούς και άρα δεν μπορώ ούτε με ενδιαφέρει να απαντήσω στην ερώτηση σου.
    Με τις πρωτότυπες προτάσεις του άρθρου αν υλοποιηθούν, του χρόνου θα έχουν φτωχοποιηθεί τα 9/10 και ενδεχομένως τότε να μπορέσουμε μαζί να απαντήσουμε στην ερώτηση σου.
    Να ανοίξουμε δηλαδή την κουβέντα για την πραγματική Μεταπολίτευση

   • Ταραχή avatar
    Ταραχή @ factorx 27/12/2011 10:43:38

    factor x με αυτό που γράφεις μου θυμίζεις τον Καψή η άντε τον Οικονομέα στο MEGA τις εποχές του πρώτου μνημονίου που αν κανείς έφερνε κάποιες αντιρρήσεις για τις επιλογές της κυβέρνησης τον ρώταγαν το ίδιο πράγμα.Μέχρι που βγήκε ο Χρυσοχοίδης πριν 10 μέρες και τους εξήγησε ακριβώς τι έκαναν επί δύο χρόνια που είναι κυβέρνηση.Δεν φαντάζομαι πως για να μην πτωχεύση η χώρα ο μόνος τρόπος είναι αυτή η πολιτική που από ότι δείχνει δεν μονόδρομος αλλά αδιέξοδος.

  • Agni avatar
   Agni @ 114 26/12/2011 15:03:54

   φίλε μου πραγματικός νεοφιλελευθερισμός σήμαίνει ιδιωτικά σώματα ασφαλείας για όποιον έχει χρήματα να τα πληρώνει,όπως και την υγεία και την αφάλιση και όλα και όχι για να ανακατεύονται στην προσωπική ζωή των πολιτών και φυσικά ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός και όχι παιδωμάζωμα εν έτει 2011 σε Ευρωπαική Χώρα!!.Αλλα στην Ελλάδα επειδή όλοι τα περιμένουν όλα απο το κράτος,αυτό που εννοούν ως νεοφιλελευθερισμό είναι η χειρότερη μορφή φασισμού..

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Agni 26/12/2011 15:14:19

    Με "παιδομάζωμα" εννοείς τη θητεία στον Ελληνικό Στρατό;

    • Agni avatar
     Agni @ αλλενάκι 26/12/2011 15:20:20

     Άλλο η θητεία στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ στρατό,και άλλο η απόκρυψη των ποσοστών ανεργείας σε προτεκτοράτο έχει μια διαφορά δεν νομίζεις?

 15. man8os avatar
  man8os 26/12/2011 12:00:29

  Πολυ λεπτες ισσοροπιες, πολλη ακροβασια, πολλα μπερδεματα.
  Εχει να να αντιμετωπισει την πιο δυσκολη κατασταση που αντιμετωπισε Ελληνας πολιτικος απο το 1974. Τον εμπιστευομαι, ελπιζω στο καλυτερο.

 16. factorx avatar
  factorx 26/12/2011 13:13:03

  Κατάλαβες τι γράφει; ή λαϊκίζεις; αγγλικό δίκαιο σημαίνει γενική υποθήκευση της Ελλάδας

  • Leonidas avatar
   Leonidas @ factorx 26/12/2011 14:55:23

   Και τα δύο είναι τώρα, δυστυχώς, στο πρόγραμμα -
   ΚΑΙ συνεχής περικοπή συντάξεων, ΚΑΙ δανειακή σύμαση και νέα ομόλογα στο αγγλικό δίκαιο.

 17. dosilhthos avatar
  dosilhthos 26/12/2011 13:14:56

  ετσι και αλλιως κατα διαόλου παμε...αν ειναι να χαθούμε να χαθούμε με αξιοπρέπεια. οχι να χαθούμε καταπτυστοι... και ο Λεωνίδας πολέμησε ματαια...αλλα τουλαχιστον πολεμησε και αφησε μια παρακαταθήκη... δεν ειναι σοβαρα διλλημματα αυτα που θετεις στο αρθρο. αν θελει ο κ. Σαμαρας να μεινει στην ιστορια που θα διαβαζεται στους επομενους αιώνες , να πολεμησει..
  φθανει πια η δουλοπρεπεια και η μιζερια.... Το να συναγελαζεσαι με τους προδοτες ,προδοτης θα γινεις...

  • factorx avatar
   factorx @ dosilhthos 26/12/2011 13:21:49

   Προφανώς θα έχεις βγάλει τα λεφτά σου έξω για να θέλεις να χαθούμε οι υπόλοιποι. Εμείς πάντως λέμε να το παλέψουμε

   • ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
    ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ @ factorx 26/12/2011 14:00:15

    Με τον τρόπο που απαντάς, δίνεις καθαρά την εντύπωση, ότι για να σώσουμε τις όποιες οικονομίες μας πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς αξιοπρέπεια, ως ραγιάδες. Ως πότε παλλικάρια;

 18. Agni avatar
  Agni 26/12/2011 13:26:48

  Σε έναν λαό,που απο χαζομάρα απο καλή πίστη,η απο αφέλεια,ούτε κάνει ούτε πρόκειται να κάνει τίποτα είναι ανήθικο να του στερείς τις εκλογές το μοναδικό πράγμα που απέμεινε για να εκφραστεί..Ναι το ζήτημα δημοκρατίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα απο όλα,στη δημοκρατία υπάρχει δημόσιος διάλογος και όχι αδιεξόδα,και αν φτάσουμε σε σημείο που οι ¨Ελληνες αποφασίσουν οτι θέλουν να τελειώνουν με το ευρώ κανείς δεν έχει δικαίωμα σαν "καλός πατερούλης" Στάλιν να τους στερήσει αυτό που επέλεξαν όποιες και να είναι οι συνέπειες ο λαός του λάχιστον θα αποκτήσει μεράκι για να ξεκινήσουν απο το μηδέν καποια πράγματα χωρίς να νιώθει αιώνιος σκλάβος που απλά θα συντηρεί στην εξουσία τους κηφήνες του ΠΑΣΟΚ μέχρι να πεθάνει,γιατί εκεί είναι όλο το ζήτημα,χωρίς τη σημερινή νοσηρή κατάσταση δεν υπάρχει και ΦΑΣΟΚ..Οτι δήποτε άλλο είναι απλώς βούτυρο στο ψωμί τους..ΕΚΛΟΓΕΣ τώρα,εκτός αν μας προετοιμάζετε ακόμα και εσείς η συντροφιά και παρηγοριά μας στις δυσκολες μέρες για να αποδεχτούμε τη χουντάρα επ'αορίστου..

  • factorx avatar
   factorx @ Agni 26/12/2011 13:51:52

   Όταν θα γράφεις εδώ να αποφεύγεις σε παρακαλώ ηθικολογίες της αγοράς για πολιτικά καθυστερημένους. Που την είδες την προετοιμασία για "χουντάρα επ αόριστο". Εμείς μιλάμε για εκλογές πριν ανακαλύψεις εσυ το antinews. Έπειτα, για το κούρεμα έχεις να προτείνεις κάτι; Για το πως θα βρεθούν τα λεφτά για να μειωθεί η φορολοφία και να ενισχυθούν οι συντάξεις; Μήπως μπορείς να σκεφτείς οτι η μανιχαιστική λογική του "μαύρο - άσπρο" που αναπαράγεις με το σχόλιό σου είναι η "σταλινική" και "φασιστική" και μας οδηγεί στην καταστροφή; Μήπως έχεις σκεφτεί οτι αυτοί που μιλανε για δραχμή έχουν βγάλει ήδη τα λεφτά τους (ή τα λεφτά των αφεντικών τους ) εξω για να έρθουν μετά να μας αγοράσουν τζάμπα;

   • Agni avatar
    Agni @ factorx 26/12/2011 14:27:44

    Εγώ είμαι υπέρ του Ευρώ δεν κατάλαβες,αν όμως είναι να ανέχομαι για πάντα το Πασόκ στην εξουσία σε οποιαδήποτε μετάλλαξη τι να πω ας βγούμε..Φυσικά αν ο κόσμος δεν το θέλει πια μακροπρόθεσμα,κανείς δεν μπορεί να του το επιβάλλει με το ζόρι..Αν υπάρχει πραγματική ελληνική ηγεσία και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών δεν θα υπάρξει και ξεπούλημα,αλλα επιτέλους ανάπτυξη..όχι φιλε μου δεν είναι της αγοράς οι ορισμοί αυτοι..Νομίζεις οτι κανένας λαός με μακροχρόνια δημοκρατική παράδοση θα ανεχόταν όλα αυτά τα ευτράπελα?για σε παρακαλώ κοίτα την Ιρλανδία,την Ισπανία,η την Ισλανδία οπου για να παρθούν το ένα δέκατο των επίπονων μέτρων έγιναν αμέσως εκλογές..Η μήπως πιστεύεις οτι πολιτικά ώριμες χώρες όπως η Νορβηγία θα ανέχονταν το δικό μας κυβερνητικό σχήμα σε κάτι παραπάνω απο θεατρική σατυρική παράσταση?το οτι οι έλληνες τα αποδέχονται όλα με στωικότητα(να το πω κομψά),είναι κάτι που έχει κάνει τους πάντες να απορούν..Εγώ τσίνησα λοιπόν στην αναπαραγωγη του "οι εκλογές δεν είναι το πιο σημαντικό",ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι είναι το πιο σημαντικό εφόσον αξιώνουμε να αυτοαποκαλούμαστε πολίτες,Έλληνες και άνθρωποι..Και ναι στο ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης τα πραγματα είναι άσπρο μαυρο.Δεν πεθαίνει για πλάκα τοσος κόσμος στην Αίγυπτο η την Λιβύη για να διώξει τις σκιώδεις κυβερνήσεις που αντικατέστησαν τους δικτάτορες και δεν εκπροσωπούν κανέναν και τίποτα γηγενές,ναι και για μενα είναι σημαντικές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλα νομίζεις οτι παράταση του εφιάλτη θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία?

   • dimis avatar
    dimis @ factorx 26/12/2011 14:36:05

    Μήπως έχεις σκεφτεί ότι όσοι μιλούν για δραχμή δεν έχουν ούτε 1 ευρώ?

    • Agni avatar
     Agni @ dimis 26/12/2011 14:50:07

     Ρε δεν με νοιάζει,δεν μιλάω για δραχμή,πολιτικό είναι για μενα το ζήτημα,για τα υπόλοιπα τι να κάνουμε κάποιοι θα έχουν κάποιοι δεν θα έχουν έτσι πάει,αν το Ευρώ συνεπάγεται έλλειμα δημοκρατίας να φύγει,αν συνεπάγεται περισσότερη δημοκρατία και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών απο τον αυταρχισμό την αυθαιρεσία και την εξουσιομανία των τοποτηρητών να μείνει για πάντα..Απο κει και πέρα Οσο μπορούμε σε προσωπικό η και συλλογικό επίπεδο να βοηθάμε το συνάνθρωπο μας..

     • Αγρότης avatar
      Αγρότης @ Agni 26/12/2011 15:14:08

      Ο Κακοφωνίξ κλείνει λέγοντας .....και έχοντας γνώμονα το συμφέρον του έθνους και όχι τις προσωπικές μας, ενδεχομένως κοντόφθαλμες, προτεραιότητες.
      Σκέψου Dimi ότι είναι πλέον πολλοί , πάρα πολλοί αυτοί που δεν έχουν ούτε 1 ευρώ , όχι σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά ούτε στην τσέπη τους. 'Ολοι αυτοί νομίζεις ότι θέλουν επιστροφή στην δραχμή?

   • Leonidas avatar
    Leonidas @ factorx 26/12/2011 15:19:47

    Στο επιχείρημα σου :

    ''Μήπως έχεις σκεφτεί οτι αυτοί που μιλανε για δραχμή έχουν βγάλει ήδη τα λεφτά τους (ή τα λεφτά των αφεντικών τους ) εξω για να έρθουν μετά να μας αγοράσουν τζάμπα''

    Απαντώ ως εξής:

    -Το νόμισμα είναι εργαλείο, όχι στόχος.
    -Η Ελλάδα χρεωκόπησε στο παρελθόν (π.χ. 1932) γιατί το νόμισμα της ήταν συνδεδεμένο με το χρυσό.
    -Η Αργεντινή χρεωκόπησε γιατί το νόμισμα της ήταν δεμένο με το σκληρό δολλάριο.
    - Οι χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα, το χειρίζονται ανάλογα με υποτίμηση, κόψιμο χρήματος και δεν χρεωκοπούν εύκολα.
    - Στην Ελλάδα , έτσι κι αλλιώς θα μας αγοράσουν τζάμπα-γιατί φτωχαίνουν το κράτος και το λαό και ξεπουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί.
    Αυτό λέγεται 'εσωτερική υποτίμηση'- σου κόβουν μισθούς, κόβουν συντάξεις, αυξάνουν τους φόρους κτλ..
    Hδη, κατά μέσο όρο τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά πάνω του 30% , άμα προσθέτεις τα ανωτέρω σύν Εμμεσους φορους και αυξήσεις σε ανελαστικές δαπάνες ΔΕΗ,πετρέλαιο,συγκοινωνίες κ.α.

    Λοιπόν?? Ποιά η διαφορά απ' τη δραχμή?
    Το ότι θα μπορούμε να αναπτυχθούμε πιό εύκολα?
    Εννοείται, ότι για να γίνει αυτό , θα πρέπει να μην έχουν υπογραφεί οι δανειακές συμβάσεις στο αγγλικό δίκαιο..και να μπορεί η χώρα είτε να κάνει στάση πληρωμών, είτε να μετατρέψει το χρέος σε δραχμή και να υποτιμήσει μετά..
    α ναι, και να έχουμε και κυβερνήσεις που να ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου..

 19. st.takis avatar
  st.takis 26/12/2011 13:40:35

  ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ?

  • Εnzo avatar
   Εnzo @ st.takis 26/12/2011 14:02:37

   γιατι δεν ειχαν εναν Γαπ.

 20. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 26/12/2011 13:48:03

  Η βιωσιμότητα της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται άμεσα από τις διαθέσεις των Γερμανών και από τη νέα δανειακή σύμβαση την οποία θα προτείνουν, σε συνδυασμό με ένα εθελοντικό ή μη κούρεμα του χρέους μας. Το πρόβλημα έχει καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκο από την ώρα που η ελληνική αναδιάρθρωση συναρτάται, τόσο από την πορεία της ιταλικής οικονομίας, όσο και από τις γενικότερες εξελίξεις που αναμένονται τάχιστα στο εσωτερικό της Ε.Ε. (διάσπαση, πληθωριστικό ευρώ κ.λπ.)


  Οποτε συμφωνα με αυτη τη λογικη , αν μεινουμε στην ευρωζωνη οποιοδηποτε πολιτικο αργηγο διαλεξουμε θα εξαρταται απο τις διαθεσεις των γερμανων δηλαδη σαν το φερεφωνο τους


  Και οι πέτρες σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν ότι χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά μάλιστα απαιτούνται και νέες περικοπές (άρα νέα ύφεση) προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν οι αστοχίες του ΠΑΣΟΚ. Άρα, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε το μίγμα της πολιτικής μας, οι διαθέσιμοι πόροι μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους. Αν λοιπόν επιθυμούμε για παράδειγμα να σώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, να ανακουφίσουμε τους γέροντές μας και να μειώσουμε τη φορολογία, αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει από άλλους πόρους (που απλά δεν υπάρχουν), παρά μόνο από την επικείμενη μείωση του χρέους, με όποιο τρόπο αυτή προκύψει.


  Τα τοκοχρεωλυσια για το 2012 που καλουμαστε να πληρωσουμε ειναι 69 δις , οταν η χωρα βγαζει μετα βιας 45 δις
  Εαν τελικα η αναδιαρθωση χρεους βγει στα μετρα των γερμανων (απο αυτους εξαρτωμαστε) και οχι τα δικα μας τι γινεται?


  Αν π.χ. το δίλλημα τεθεί ανάμεσα στις επικουρικές συντάξεις και το νομικό δίκαιο, τότε βάση εθνικών προτεραιοτήτων θα πρέπει να θυσιάσουμε τις συντάξεις, όσο και αν μας πονάει, προκειμένου να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει ως έθνος.


  Ολιγον αστοχο να μιλας εκ μερους ολων στο θεμα των συνταξεων , ο αλλος που πληρωσε τις εισφορες του απαιτει να παρει τα δεδουλευμενα του
  Το να θυσιαζει καποιος το εθνικο δικαιο (συνταγμα) σε μονιμη βαση , στις παρανομες απαιτησεις των δανειστων , το μονο που θα καταφερει ειναι να ξεσηκωσει τον κοσμο εναντιον του, το τελος του θα ειναι οδυνηρο
  Ο παπανδρεου επεσε μεσα σε 2 χρονια , ο επομενος που θα κληθει να εφαρμοσει το μνημονιο θα πεσει σε μερικους μηνες


  Τελος πως ακριβως και με τι μετρα θα πετυχουμε αναπτυξη ,οταν η αγορα εχει στεγνωσει απο ρευστοτητα και κλεινουν ακομα και οι πιο υγεις πολυεθνικες , η ανεργεια ειναι πανω απο 25% με αυξητικες τασεις και το επενδυτικο περιβαλλον ειναι ανυπαρχτο

 21. Tassos avatar
  Tassos 26/12/2011 13:53:58

  Εμένα η αγωνία μου είναι αν ο Σαμαράς είναι έτοιμος σε στελεχιακό δυναμικό για την ημέρα που θα γίνει Πρωθυπουργός. Αν είναι να ξαναμπούν οι συγγενείς και προσωπικοί φίλοι (στην Θεσσαλονίκη ο Κωστάκης ο "κουρασμένος" έκανε όργια φαυλοκρατίας στους Δημόσιους οργανισμούς) την κάτσαμε την βάρκα. Σε ανώτατο επίπεδο οι της Πολ.Αν. θα φέρουν έναν αέρα ανανέωσης αλλά καραδοκούν τα λαμόγια που εκτράφηκαν και επί κυβερνήσεων ΝΔ. Πρέπει να δώσει άλλη πορεία ο καπετάνιος. Αν δεν τα καταφέρει ο Σαμαράς χαθήκαμε σαν χώρα.

 22. victoria (true) avatar
  victoria (true) 26/12/2011 14:06:21

  Κακοφωνίξ, χρόνια πολλά και σύμφωνοι. Εκλογές το συντομότερο.

  Όμως αυτό για τις συντάξεις αν συμβεί, θα έχει κόστος ακριβώς γιατί πήραμε θέση ενάντια. Εμπιστεύομαι την τεκμηρίωση που δίνει ο Σαμαράς και περιγράφεις, αλλά οι τεκμηριώσεις πρέπει να δίνονται και να μην αλλάζουν. Βιάστηκαν να πουν όχι; Ή εγώ προσωπικά κατάλαβα πως ο Κουτρουμάνης πήγε να κάνει λαδιά;
  Πάντως το μπρος -πίσω είναι που δεν αντέχει ο κόσμος και δεν είναι σωστό.

 23. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/12/2011 14:06:59

  Έτσι όπως τα λες FX, γίνεται απόλυτα αντιληπτό (τουλάχιστον σ' εμένα ) η μέχρι τώρα ήπια αντίδραση του Σαμαρά...έχω δηλ. την εντύπωση ότι η στάση του είναι περισσότερο από πατριωτική...
  ΥΓ: Αυτά που αναφέρει ο 114, είναι επίσημες προτάσεις πασοκικού blog..

 24. Σ.Ε avatar
  Σ.Ε 26/12/2011 14:36:44

  Αν κατάλαβα καλά, είναι προτιμότερο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις από διορισμένη κυβέρνηση,, ένα συγκεκριμένο σχήμα που θα είναι οριακά ανεκτό από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, όπως λες,που αποτελείται από άτομα που σύμφωνα με νυν υπουργό δεν διαπραγματεύθηκαν τίποτα μέχρι σήμερα,το οποίο ενδεχομένως να δεχθεί στη σύμβαση ειδεχθείς όρους (π.χ αγγλικό δίκαιο,επιτόκιο 8% κ.λ.π),μετά να ψηφιστεί από 180 βο(υ)λευτές, και στη συνέχεια θα έρθει μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση,για να κάνει τί; Να εφαρμόσει ότι έχει ψηφιστεί;
  Και γιατί να δεχθούν οι πιστωτές αναδιάρθρωση του χρέους,αφού η σύμβαση θα έχει πάρει άνω των 180 ψήφων; Νομιμοποιώντας ταυτόχρονα και το α' μνημόνιο;
  Μήπως τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τις κάνει κυβέρνηση με νωπή ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση;
  Άρα Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ!!!

 25. Parrot avatar
  Parrot 26/12/2011 14:46:19

  19/2 ...
  Κατι μου θυμιζει αυτο,κατι μου θυμιζει..
  Α! ναι το θυμηθηκα!! Καπου το διαβασα οτι πριν 350 χρονια την 19 Φεβρουαριου ειχαμε μερικη εκλειωη της Σεληνης και στο Λονδινο εβρεχε..

 26. Nikolas avatar
  Nikolas 26/12/2011 14:55:28

  Το πνεύμα του άρθρου σωστά εστιάζει στον κίνδυνο υπογραφης της συμβασης με το Αγγλικο Δίκαιο που θα καθιστά αδύνατη την αποπληρωμή πέραν των εμπράγματων εγγυησεων που θα θέτει ως προς την Δημόσια περιουσία ... και πρέπει πάσει θυσία να αποφευχθεί!!! Ο Σαμαράς οφείλει κατ αρχην να ενημερωθεί επι των πραγματικών στοιχείων στα μεγέθη των δαπανών και των μισθων-συντάξεων πριν αποφανθέι για νεα περικοπή συντάξεων ωστε να αποφυγουμε το Αγγλικο Δικαιο...Πχ θα πρέπει να εξαγγείλει παράλληλα και την ενεργοποίηση της διαδικασίας των ανείσπρακτων οφειλών απο φορολογικά και μη έσοδα που ανέρχεται κοντά στα 30δις!!!..Οτι ακριβως ΔΕΝ εκανε ο Παπακωνσταντίνου παράλληλα με δεκάδες άλλες προχειρότητες και εθνικά επικίνδυνες εξαγγελίες αμέσως μετα τις εκλογές του 2009 (συνοπτικά περιγραφονται στο βιβλιο του Γ.Παπαθανασίου) που βυθισαν την αξιοπιστία της χώρας και εκτόξευσαν τα spreads!!!

 27. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 26/12/2011 15:03:31

  Κακοφωνίξ, όλα αυτά αν δεν τα μεταδώσει στον κόσμο ο ίδιος ο Σαμαράς – και επιμένω στο ο ίδιος – τότε δεν πρόκειται να πεισθεί κανένας για την χρησιμότητα τέτοιων επιλογών. Ο κόσμος έχει λυγίσει, αυτό πια αποτελεί τετελεσμένο… ενεστώτα, και απαιτεί ευθύτητα και καθαρό βλέμμα. Πλέον δεν ξέρουμε τι γράφει ο καθένας, γιατί το γράφει, από πού κρατάει η σκούφια του, αν έχει βγάλει φράγκα έξω, αν μπλοφάρει , αν είναι κερδοσκόπος, καιροσκόπος… Μπέρδεμα, καχυποψία, το απόλυτο αδιέξοδο. Ο Σαμαράς επιβάλλεται λοιπόν να στηρίξει τη δυναμική εμπιστοσύνης με την οποία φαίνεται να τον τιμά ο κόσμος σε δύο πυλώνες: αμεσότητα και αλήθεια. Αν το αντίβαρο σε μία ενδεχόμενη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων είναι η μετά από δεκαετίες ολόκληρες ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας και ανάδειξη της ελληνικότητας στον παγκόσμιο χάρτη, τότε και πάλι οι σώφρονες πολίτες θα γκρινιάξουν αλλά στο τέλος θα αποδεχτούν τη λύση ενεργητικά. Τόσα χρόνια μας ΄κάναν βαλκάνιους της συμφοράς, και μόνο η πιθανότητα να πετάξουμε το μειονεκτικό προσωπείο μας και ξανακερδίσουμε το χαμένο μας αληθινό πρόσωπο στον κόσμο, να γίνουμε και πάλι ζωντανοί, και όχι σε χειμερία νάρκη, φορείς του πολιτισμικού δυναμίτη που λέγεται Ελληνισμός (έννοια που per se μας οδηγεί πολιτικά στον πυρήνα της Ευρώπης), θα είναι ικανή να μετουσιώσει το μεταπολιτευτικό ανάθεμα σε ιστορικό ανάθημα στο παρελθόν και στο μέλλον αυτού του τόπου.

 28. Γιώργος avatar
  Γιώργος 26/12/2011 15:09:13

  1)Προσφυγή στις κάλπες γιατί είναι η μόνη λύση για το αδιέξοδο της χώρας.
  2)Καμμία στήριξη στην κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ-Παπαδήμου που συνεχίζει ως κυβέρνηση εθνικής –οικονομικής καταστροφής της χώρας.
  3)Παραπομπή στην δικαιοσύνη των υπεύθηνων του διεθνούς διασυρμού της χώρας της οικονομικής καταστροφής , του τεχνικού φουσκώματος του ελλείμματος όπως απεδείχθη και παραδειγματική τιμωρία αυτών.
  4)Να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας, αγοράς, επιχειρήσεων, βιοτεχνιών, μικρομάγαζων, των ιδιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων, δια της συνεχούς μειώσεως των μισθών και συντάξεων.
  5)Να καταργηθούν τα προκλητικά προνόμια των βουλευτών, συνδικαλιστών.Να καταργηθεί η ασυλία και να παραπέμπονταί οι βουλευταί στη δικαιοσύνη όπως στην Αγγλία.
  6)Να καταρτιστεί ενιαίο μισθολόγιο που να αφορά δημόσιο, υπαλλήλους βουλής, ΕΡΤ, υπουργεία, εφοριακοί, γιατροί, στρατιωτικοί, βουλευτές, ΔΕΚΟ, δικαστικοί,πανεπιστημιακοί,Ο.Τ.Α(υπάλληλοι,δήμαρχοι),να μην εξαιρεθεί κανείς. Ενδεικτικά προτείνω μεγαλύτερος μισθός στο δημόσιο(3000euro). Ο Α' ΓΕΕΘΑ, Πρόεδρος Αρείου Πάγου, βουλευτές, πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών, υπουργοί(4000euro) και Πρόεδρος Δημοκρατίας(5000euro). Δεν είναι δυνατόν να υφίστανται μισθοί στο δημόσιο πάνω από 5000euro (30000euro λαμβάνει μηνιαίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας).Στο ενιαίο μισθολόγιο μια ιδιαίτερη κλίμακα για γιατρούς,στρατιωτικούς, δικαστικούς και όποια άλλη κατηγορία κρίνει η πολιτεία.

  7)Η μεγαλύτερη σύνταξη που θα δίνεται να είναι μέχρι 2000euro καθαρά και θα αφορά όλους και για τους ήδη συνταξιούχους να ορισθεί όριο 2000euro καθαρά σε όλα τα ταμεία.Να μην εξαιρεθεί κανείς, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας λαμβάνει σύνταξη τώρα 11000euro, εαν είναι δυνατόν σε μια χρεωκοπημένη χώρα.
  8)Να επανιδρυθεί η δημόσια διοίκηση όπως: α.Οι τμηματάρχες, προιστάμενοι, διευθυντές να βαθμολογούν - αξιολογούν τους υφιστάμενους δύο φορές το χρόνο. β.Οι τμηματάρχες, προιστάμενοι, διευθυντές να έχουν πειθαρχική δικαιοδοσία στους υφιστάμενους διότι τώρα είναι ένα καφενείο. γ.Οι συνδικαλιστές να μην συμετέχουν στην διοίκηση των υπηρεσιών.
  9)Όσοι εξασκούν οικονομική δραστηριότητα να έχουν ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν Φ.Π.Α(γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ).Η μη έκδοση απόδειξης την δεύτερη φορά να έχει συνέπεια την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
  10)Ιδρυση οικονομικής- φορολογικής-ένστολης -ένοπλης αστυνομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής όπως στις Η.Π.Α.Όλοι οι λογαριασμοί των τραπεζών να είναι προσβάσιμοι στο ΣΔΟΕ για έλεγχο με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
  11)Να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στην αγορά ώστε να επιστρέψουν τα 100 δις.
  12)Στους Ο.Τ.Α να απαγορευθεί να λαμβάνουν δάνεια με το πρόσχημα έργων και γίνονται καταχρήσεις απο τους αιρετούς άρχοντες.
  13)Για τους λαθρομετανάστες, άμεση απέλαση σύμφωνα με τους νόμους και η ΕΛ.ΑΣ να ενεργεί ελέγχους και οι λαθραίοι να κρατούνται σε χώρους κράτησης μέχρι να απελαθούν.Όσοι μετανάστες δημιουργούν προβλήματα πάσης φύσεως στην ΕΛ.ΑΣ να απελαύνονται άμεσα.Οι μετανάστες για να στείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό να απαιτείται να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερώτητα.Λόγω της ανεργίας να απαγορευτεί η είσοδος στους μετανάστες και όσοι δεν χρειάζονται να απελαθούν. Να μην νοσηλεύονται δωρεάν οι μετανάστες παρά μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι. Να επανέλθει στην ΕΛ.ΑΣ η στρατιωτική εκπαίδευση και να ενταχθεί η ΕΛ.ΑΣ στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα και να εφαρμοστεί η στρατιωτική πειθαρχία.Να απαγορευθεί ο συνδικαλισμός στις ένοπλες δυνάμεις-αστυνομία-πυροσβεστική-λυμενικό διότι παρατηρούνται φαινόμενα διάλυσης.
  14)Να εφαρμοστεί αξιολόγηση στα σχολεία(δημοτικά,γυμνάσια,λύκεια,πανεπιστήμια) και να επανέλθη ο θεσμός του επιθεωρητή.Οι καθηγητές την ώρα του ωραρίου να είναι στα σχολεία και όχι στις καφετέρειες. Επίσης η αξιολόγηση να εφαρμοστεί σε όλο το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ όπως και ο θεσμός του επιθεωρητή.
  15)Οι δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ,τράπεζες, τρίτη,τετάρτη,πέμπτη απόγευμα(17.30-20.30) να είναι ανοιχτές για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
  16)Να μετατίθενται οι δικαστικοί-αστυνομικοί-εφοριακοί-τελωνιακοί κλπ. για να μην χρηματίζονται.
  17)Γενικοί γραμματείς στα υπουργεία να ορίζονται οι αρχαιότεροι-ικανότεροι υπάλληλοι και όχι του εκάστοτε κόμματος.
  18)Να σταματήσει η λεηλασία του δημοσίου χρήματος απο τα εκάστοτε πολιτικά- κομματικά στελέχη(διορισμένοι σύμβουλοι κλπ.).
  19)Να προστατευθούν οι μισθοί-συντάξεις στον ιδιωτικό-δημόσιο τομέα για να μπορούν οι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι να επιβιώσουν απο την λαίλαπα των εξοντωτικών-παράλογων οικονομικών μέτρων.Επίσης με κάθε τρόπο να προστατευθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να ενοποιηθούν όλα σε 2 κατηγορίες, ΟΑΕ Ε όπου θα ενταχθούν γιατροί δικηγόροι μηχανικοί δημοσιογράφοι κλπ και ΙΚΑ.
  20)Να αρθούν τα χαράτσια στους μισθούς και τις συντάξεις και να ληφθούν μέτρα περιορισμού δημοσίων δαπανών ύψους 10δις σε αντιστάθμισμα.
  21)Ο κύριος Σαμαράς να εξαγγείλει δημόσια τα μέτρα προστασίας των μισθών-συντάξεων και τα μέτρα περιορισμού δημοσίων δαπανών-μέτρα ανάπτυξης-μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους και επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων.
  22)Το κυριώτερο να κάνει γνωστό σε όλους ότι δεν παραχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία.

 29. Πολίτης avatar
  Πολίτης 26/12/2011 15:13:16

  Πολλά λόγια για να καλυφθεί το τίποτε νέο ή διαφορετικό, που προτείνετε...
  Αν είναι να καταφεύγουμε συνεχώς στην λογική των μονοδρόμων και των υποχωρήσεων στους εκβιασμούς, δεν έχει κανένα νόημα η αλλαγή Κυβέρνησης. Το είδαμε και με την Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, στην οποία σύρθηκε η Ν.Δ...
  Μπορεί, έχει το ανάστημα, η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς να αντισταθούν τώρα, άμεσα, να επιβάλει Εκλογές ΤΩΡΑ, εντός 20-25 ημερών, αιφνιδιάζοντας ακόμη και την Τρόικα, που δεν θα προλάβει έτσι να επιχειρήσει εκβιασμούς; Μπορεί, αμέσως μετά τις Εκλογές και εφ' όσον κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό (πράγμα διόλου βέβαιο, πάντως!), να αναζητήσει νέες πηγές δανεισμού πιο συμφέρουσες, ώστε να απομακρυνθεί από την καταστροφική λογική της Τρόικας;
  Αν όχι, αν δεν μπορεί να κομίσει κάτι όντως νέο και ρηξικέλευθο, έξω από την λογική της Τρόικας και των εκβιαστικών της μονοδρόμων, καλύτερα να αφήσει την παρούσα Κυβέρνηση να ανηφορίσει τον Γολγοθά της, καλύτερα να αφήσει και τους πολίτες στην δυστυχία τους!
  Αρκετά πια με τα λόγια και τις υποσχέσεις...

 30. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/12/2011 15:31:21

  Αν θέλεις να απαντήσεις σε αυτό που σε ρώτησα, όχι τη μπάλα στην κερκίδα.

  Με "παιδομάζωμα" εννοείς τη θητεία στον Ελληνικό Στρατό;
  Και εξειδικεύω, είσαι υπέρ της θητείας όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων στον Ελληνικό Στρατό ή είσαι ΥΠΕΡ ΊΔΙΩΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΣΑΦΩΣ ΕΓΡΑΨΕΣ;'

  Μπορεί να περνάς τους σχολιαστές για βλάκες... αλλά αυτό ειδικά στο Αντινιους είναι ελάττωμα.

  Το τι παριστάνεις εδώ μέσα όποιος έχει μάτια βλέπει...

  • Agni avatar
   Agni @ αλλενάκι 26/12/2011 16:00:03

   Ασε τις σκοτεινές προεκτάσεις,σε εμένα και μη γενικευεις γιατι εγω μιλάω για διαφανή πράγματα κατοχυρωμένα σε διεθνείς συμβάσεις,τα οποία για μένα είναι πρωτευοντα απο οποιαδήποτε ιδεολογία..Δεν έχω βασικά πάγια άποψη,όποιος υπερασπίζεται πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία έχει την εκτίμηση μου,γιατί πιστευω στο λόγο,τι πιο ξεκάθαρο θες?εντός της Ευρωπαικής ένωσης δεν πιστεύω στην υποχρεωτική θητεία είναι κοροιδία να είμαστε ευρώπη και να μην απολαμβάνουμε το επίδεδο των ατομικών ελευθεριών τους διαφωνείς?η θεωρείς τον εαυτό σου κατώτερο τους?Αν πάλι υπάρχουν προυποθέσεις ανεξαρτητοποίησης και συλλογικής επανεκίνησης ΝΑΙ είμαι υπέρ της θητείας,ως ελάχιστη παραχώρηση ατομικών δικαιωματων γιατί η γεωπολιτική θέση μας δεν μας επιτρέπει φινλαδισμους.Απλά πράγματα διαμορφώνουμε τις θέσεις μας ανάλογα με τις καταστάσεις αγωνιζόμαστε για το καλύτερο και μοιρολατρούμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Agni 26/12/2011 16:15:54

    Αναμενόμενη η διεθνιστο-λεφτλίμπεραλ απάντηση και γαργάρα τα περί μισθοφορικού σώματος.

    Το δίκτυο Σπάρτακος δεν θα τα έγραφε καλύτερα για θητεία ως 'ελάχιστη παραχώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων' .
    (το αντίθετο έπρεπε να είναι για Έθνος που θέλει να είναι τέτοιο).

    Κατά σύμπτωση Τρόικα ΓΑΠ Γερμανία και Τουρκία θέλουν την Ελλάδα αποστρατιωτικοποιημένη (και στα 6 μίλια).

    • Agni avatar
     Agni @ αλλενάκι 26/12/2011 16:42:29

     Αυτό είναι το πραγματικό λίμπεραλ,και δεν είναι ούτε λεφτ ούτε ραιτ,προηγείται κατα εκατό χρόνια και απο τα δύο και δεν το έκρυψα ποτέ,μα ποτέ όμως,απο κει και πέρα αυτό δεν σημαίνει οτι δεν πιστεύω στην ελληνική ταυτότητα και την κουλτούρα,μεσα στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού οι Έλληνες έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλα και υποχρέωση να αυτοπροσδιορίζονται,να εξελίσσονται και να διατηρούν την ιδιαιτερότητα τους όπως και όλοι οι άλλοι λαοί και εκεί είναι που διαφωνώ με την αριστερή εκδοχή της ανοικτης κοινωνίας,οτι αποδέχεται μεν τον πλουραλισμό αλλα αρνείται την ταυτότητα στους Έλληνες και προτάσσει το μηδενισμό και την εξαφάνιση,μιας μοναδικής και σπάνιας υπέροχης γλώσσας,παράδοσης,θρησκείας και γραμματείας αυτό δεν είναι καθόλου φιλελεύθερο αλλα φασιστικό.Ορίστε σου ξεκαθάρισα σε πέντε γραμμές ακριβώς τι πιστεύω :P

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Agni 26/12/2011 16:34:34

    Agni,μπορεις να εισαι οσο θελεις εναντια στην υποχρεωτικη θητεια η οχι,αλλα σου επισημαινω πως η πραγματικοτητα ειναι αμειληκτη.
    Δυστυχως δεν επιδεχεται
    επαμφοτεριζουσες αποψεις,οι οποιες το μονο
    που προκαλουν ειναι
    συγχυση και μονον συγχυση.

    • Agni avatar
     Agni @ Δικερως 26/12/2011 16:50:59

     Εγω αυτό το αγνοώ,δεν ξέρει καθε συμπολίτης μας ΟΥΤΕ ΕΓΩ πως ακριβως είναι η πραγματικότητα..ποιον να πιστεψεις?υπάρχει κάποιο σοβαρό μέσο που να αναλύει τις καταστάσεις όπως είναι χωρίς ακροδεξιές η νεοσυντηριτικές προεκτάσεις?ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο αντικειμενικό μέσον?η μόνο γραφικά μπλόγκς που σπέρνουν τον πανικό?,έχω κάθε καλή διάθεση να ακούσω και να μάθω και να αναθεωρήσω,μα τω θεώ,αλλα θέλω επιστήμη όχι ιδεολογία.Αν με βοηθήσεις σου είμαι ευγνώμων.

    • Δικερως avatar
     Δικερως @ Δικερως 26/12/2011 17:43:51

     Εκτος του γεγονοτος πως η Πατριδα μας ειναι το μονο Ευρωπαικο Κρατος
     που απειλειται με
     θεσμοθετημενη
     εξαγγελια με πολεμο(CASUS BELI Τουρκικη Βουλη),
     στο καθαρα επιχειρησιακο κομματι,οι επανδρωσεις των
     μοναδων εκστρατειας οπως και τα επιτελικα σχεδια αποδεικνυουν,
     δυστυχως,την
     αδηριτη αναγκη για
     υποχρεωτικη θητεια
     στο παρον και στο
     μεσο μελλον.

 31. π κ avatar
  π κ 26/12/2011 15:34:52

  Είναι καλύτερο οι λαοί να μην εμπιστεύονται τις τύχες τους σε "εμπνευσμένους ηγέτες" αλλά στις δικές τους δυμάμεις. Είτε με Παπαδήμο είτε με Σαμαρά είτε με οποιονδήποτε, οι άνθρωποι οφείλουν στον εαυτό τους και στα παιδιά τους να διεκδικούν την ελευθερία και την ευημερία τους με δημοκρατική οργάνωση και αλληλεγγύη. Οι "ηγέτες" πολύ ευκολα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει ξανά και ξανά, τακιμιάζουν με τους ισχυρούς. Ο καιρός της "πεφωτισμένης δεσποτείας" ήταν ο 18ος αιώνας. Είμαστε πια στον 21ο.

  • factorx avatar
   factorx @ π κ 26/12/2011 16:27:29

   Περιμένω συγκεκριμένη πρόταση για το πως ο λαός θα αναλάβει τις τύχες του χωρίς ηγεσίες και θα ακολουθήσω αμέσως!!!

   • π κ avatar
    π κ @ factorx 26/12/2011 16:59:07

    Δεν ισχυρίζομαι ότι οι ηγέτες είναι άχρηστοι. Αντιθέτως, κάποιου είδους ηγεσία (κατά προτίμηση δυναμική και εμπνευσμένη) είναι δομικά απαραίτητη σε κάθε πολιτικό εγχείρημα. Λέω όμως ότι ο λαός δεν πρέπει να ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ την τύχη του στην καλή θέληση ενός ηγέτη. Όσο κι αν επιθυμεί κανείς να ανακουφιστεί απο το άγχος της δικής του ευθύνης πιστεύοντας ότι ανάμεσα στους ισχυρούς υπάρχουν κάποιοι που θα τον "σώσουν" επειδή, τον "αγαπάνε", η τάση αυτή έχει αποδειχθεί ιστορικά επιζήμια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς που έχει φτάσει η χώρα μας μέσα από ένα πολιτικό σύστημα αρχηγοκεντρικών κομμάτων (αστικών και αριστερών). Επειδή η ελπίδα είναι γλυκιά και πεθαίνει τελευταία, η προσωπολατρία είναι πολύ αποτελεσματική ως μέσο χειραγώγησης. Έχουμε όμως πια δει αρκετά και είμαστε αρκετά ώριμοι ωστε να είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτή την πλάνη. Σε σχέση με διαδικασίες ευρείας δημοκρατικής νομιμοποίησης παραπεμπω π.χ. στην πρόσφατη περίπτωση της Ισλανδίας, που είναι και το θέμα του "Επανάσταση απέναντι στην λογική των αγορών" στο σημερινό antinews: http://www.antinews.gr/2011/12/26/140345/

    • factorx avatar
     factorx @ π κ 26/12/2011 17:12:18

     Από την στιγμή που εμείς αναρτήσαμε το άρθρο που παραπέμπεις, αποδεικνύουμε ότι μακρυά από εμας τουλάχιστον οι "προσωπολατρίες" που αναφέρεις. Και επαναλαμβάνω: Οι στιγμές και οι περιστάσεις είναι πολύ δύσκολες. Η τσιτατολογία λοιπόν για ζητήματα που είναι λυμένα και δεν απασχολούν κανέναν πλην ελαχίστων και επικίνδυνη είναι και μας απασχολεί ανευ λόγου

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ factorx 27/12/2011 10:45:46

    Χμ... Σοβαρή πρόταση κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει, αλλά επειδή στην ιστορία ούτε αδιέξοδα υφίστανται, μιας και η ροή της είναι χωρίς αρχή και τέλος, θα μπορούσε μια συγκεκριμένη εναλλακτική εξέλιξη να έχει την ακόλουθη μορφή:

    Εμφύλιος.

    Μην με παρεξηγείς, βεβαίως και απεύχομαι κάτι τέτοιο! Όσα όμως βλέπουμε και όσα βιώνουμε στο ίδιο μας το δέρμα, είναι πολυ σκληρά για να αντισταθμιστούν με ευχολόγια του τύπου "Και οι πέτρες σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν ότι χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά μάλιστα απαιτούνται και νέες περικοπές (άρα νέα ύφεση) προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν οι αστοχίες του ΠΑΣΟΚ".

    Οι επόμενες "περικοπές" μπορούν μόνο να αφορούν περικοπές "άκρων" (ποδιών ή χεριών) ώστε το άτομο να έχει ανάγκη από λιγότερο φαγητό στην μάχη για την επιβίωση...

    Καταλάβετε το: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, να υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που αποκομίζουν τεράστια οφέλη από την κρίση, οι ίδιοι που "μόνοι τους τα έφαγαν" με χρυσά κουτάλια όλα αυτά τα χρόνια, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι άνθρωποι κυριολεκτικά πεθαίνουν από την πείνα. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει (που χωρίς αμφιβολία συμβαίνει!), η ένοπλη δράση δεν είναι μακρυά, και αυτή ως γνωστόν φέρνει την ένοπλη αντίδραση, και πάει λέγοντας το γαϊτανάκι, δλδ ο εμφύλιος είναι προ των πυλών.

    Οι μικροπολιτικές τακτικές είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" μπροστά σε ένα κενό στομάχι.

    Για πρώτη φορά στην ζωή μου σκέφτομαι πολύ σοβαρά την αγορά όπλου. Κάτι θυμάμαι από τον στρατό ως προς την χρήση του.

    Τα αστεία τελειώνουν, πρέπει να σοβαρευτούμε οπωσδήποτε!

    Περισσότερη ύφεση, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ !!! Δεν το συζητάμε καν. Ας κόψουν επιτέλους χρήμα, μα τον γεροδιάολο!

    Έτσι όπως πάμε θα μιλάμε σύντομα για "πανευρωπαϊκό εμφύλιο"!

 32. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 26/12/2011 15:42:43

  Χρόνια πολλά σε όλους.Ανέγνωσα το αρχικό κείμενο.Θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου στο παρακάτω σχολιασμό,χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο:Η κεντρική ανάρτηση αναφέρει πως ο Σαμαράς ''θα κινδύνευε να βρεθεί νικητής χωρίς αυτοδυναμία,αν εκβίαζε τις εκλογές''.Είναι η μία όψη του νομίσματος.Υπάρχει και η άλλη.Τώρα που συμμετέχει στη κυβέρνηση Παπαδήμου η ΝΔ,μετά την αλλαγή στάσης της μετά τις 26 Οκτωβρίου,έχει την εκλογική νίκη ''στο τσεπάκι της'';Φυσικά και όχι.Δεν είναι δεδομένη η αυτοδυναμία της ΝΔ,με τα σημερινά δεδομένα.Δεν αποκλείεται αλλά δεν είναι και σίγουρη.Τα πάντα ρευστά.Το καταγράφουν όλες οι τάσεις της κοινής γνώμης.Εξάλλου,και να μην υπήρχαν δημοσκοπήσεις,το βλέπουμε έξω.Δεν είμαστε τυφλοί ούτε αιθεροβάμονες.
  Η κεντρική ανάρτηση τονίζει πως πρέπει να γίνουν νέες περικοπές και θυσίες,εφόσον προκύψουν κάποια διλήμματα.Αναφέρω το γενικότερο νόημα,για να μην χρονοτριβώ.Περικοπές και θυσίες σε τι;Η κοινωνία έχει ΜΑΤΩΣΕΙ και ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ...Πόσες ακόμη θυσίες;Επειδή βρισκόμαστε σε ''οικονομικό πόλεμο'',ΟΛΟ οι μικροί θα δίνουν;Δεν πρέπει και οι μεγάλοι και οι τρανοί να συνεισφέρουν;Θα ισχυριστεί κάποιος πως.Πόσες είναι οι οικογένειες στην Ελλάδα που διαθέτουν τεράστιο-τρομακτικό πλούτο δισεκατομμυρίων ευρώ;100;200;Λίγο παραπάνω;Να υπάρξει έκτακτη-πολύ μεγάλη εισφορά γι'αυτές.Και μην ισχυριστεί κανένας ότι λαϊκίζω.Από τη στιγμή που η χώρα είναι στη κόψη του ΞΥΡΑΦΙΟΥ,και κάτι περισσότερο,ΟΦΕΙΛΟΥΝ να βοηθήσουν ενεργά και αποφασιστικά!!ΠΑΛΙ ο ΑΠΛΟΣ κόσμος θα συνεισφέρει;Εδώ και δυο χρόνια έχει πέσει φωτιά και τσεκούρι στο μισθό και τη σύνταξη του μικρού και μεσαίου,ΑΔΙΚΑ χαράτσια και φόροι πέφτουν ΒΡΟΧΗ,απολύεται κόσμος,ο μικρομεσαίος-ελεύθερος επαγγελματίας σβήνει!!Και μια σημείωση:Αυτό δεν έχει σχέση με ιδεολογίες,που αναφέρω.Όταν είμαστε σε πόλεμο,δεν υπάρχει πλούσιος ή φτωχός.Οι πάντες είναι ΙΣΟΙ,όταν η πατρίδα κινδυνεύει,και βοηθούν οι ΠΑΝΤΕΣ με το βαλάντιό τους!!Οι μικροί και μεσαίοι,δηλαδή όλοι εμείς,μαστιγωνόμαστε συνεχώς...Να υπάρχουν και όρια.
  Θ'αναφέρω ένα παράδειγμα από το όχι μακρινό παρελθόν.Δανείζομαι από την Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος του Σπ.Μαρκεζίνη.''Μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος του 1940,ο Μεταξάς ζήτησε τη προέγκριση νόμου ο οποίος θα προέβλεπε ότι ουδείς Έλλην καθίσταται πλουσιώτερος εκ του πολέμου.Η κίνηση Μεταξά ενθυμίζει τη κίνηση του Περικλή,ο οποίος παραιτήθηκε της περιουσίας του,επειδή ο πόλεμος δεν επρόκειτο να ωφελήσει ή να ζημιώσει ιδιαιτέρως κανέναν.Η τύχη θα ήταν κοινή''.Γιατί το ανέφερα αυτό το παράδειγμα;Η Ιστορία διδάσκει,μερικές φορές,πως σε παλαιότερες εποχές,που η μύγα έτρωγε σίδερο και το κουνούπι ατσάλι,υπήρχε θέληση.Εν κατακλείδι:Είναι εξαιρετικά εύκολο να καταφεύγεται η λύση των θυσιών από μικρούς και μεσαίους.Αυτό θα έκανε και ένας μη γνώστης λεπτομερειών σε οικονομικά(πχ ο γράφων).Έχω σχολιάσει επανειλημμένως πως δεν φτάνει μόνο ο ΦΠΑ να πέσει και ν'αποκατασταθεί ο μικροσυνταξιούχος των 700 ευρώ.Δεν το σημειώνω τυχαία.Όσοι έπαιρναν 900,1000,1100 είναι ''πάμπλουτοι'';;Όχι δα....
  Τέλος,κλείνω με το εξής:Είχα γράψει προ ελάχιστων ημερών πως η παράταξη οφείλει να καταθέσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επί όλων των θεμάτων.Περιμένουμε μ'εξαιρετικό ενδιαφέρον,μετά τις γιορτές όπως διαβάζουμε,τη παρουσίαση και επεξήγηση κάθε σημείου του.Ο παραπάνω συλλογισμός,που κατέθεσα,μπορεί να είναι γεμάτος γκρίνια αλλά αφενός είμαστε εδώ,όπως πάντα,για να γράφουμε και από τη καλή και από την ανάποδη αφετέρου έχει μπει ψηλά ο πήχης για τη μεγάλη παράταξη της ΝΔ.Εξάλλου,η ιστορική παράταξη,όπως έχει δείξει η Ιστορία από το Β'Παγκόσμιο πόλεμο και μετά,θα κληθεί,γι'άλλη μια φορά,ν'ανασυγκροτήσει τη χώρα....

 33. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 26/12/2011 17:42:32

  Σε τόσο σοβαρές καταστάσεις που αφορούν άμεσα την ίδια την επιβίωση της κοινωνίας , χρειάζονται καθαρές κουβέντες . Χρειάζεται η αλήθεια . Και η αλήθεια μέσα από τα πασοκοκρατούμενα ,στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέσα , διαστρεβλώνεται κατά το δοκούν των όσων έχουν το συμφέρον να το κάνουν. Αν ο κόσμος μάθει και πειστεί ότι ναι μεν θυσίες ,αλλά ότι αυτές γίνονται με προοπτική και παραλλήλως δει και διαφορετική τακτική, θα κάνει υπομονή και θα βοηθήσει. Οχι όμως αυτό που γίνεται τώρα. Εχετε την εντύπωση ότι ο πολύς κόσμος γνωρίζει τι θα συμβεί, αν η σύμβαση διέπεται από το αγλλικό δίκαιο; Οχι, γιατί δεν τον ενημέρωσε κανένας . Αντ'αυτού ,τόσους μήνες υφιστάμεθα έναν στυγνό εκβιασμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική αφαίμαξη που μας έχει γονατίσει, αφ'ενός και που έχει εντελώς αποτύχει να επιφέρει αποτέλεσμα, αφ'ετέρου. Και όταν θα έρθει η ώρα που θα είναι πλέον ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και επιβίωσης της χώρας (αγγλικό δίκαιο) ,φοβάμαι ότι τότε τσακισμένοι και φτωχοί, δεν θα είμαστε σε θέση ούτε αυτό να μας ενδιαφέρει. Και η ώρα αυτή έχει έρθει. Εχουν στενέψει επικίνδυνα τα περιθώρια για τον καθέναν μας. Και η πείνα , είναι κακός σύμβουλος. Ο Α.Σ. πρέπει να βγει στον κόσμο και να εξηγήσει με καθαρές κουβέντες ποιά είναι η κατάσταση , πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα , που είμαστε και τι πρέπει να γίνει. Καθαρές κουβέντες , αλήθεια και προοπτική.

 34. Y. avatar
  Y. 26/12/2011 18:13:16

  http://www.youtube.com/watch?v=sogKUx_q7ig
  Αυτό πρέπει να ισχύει και για τη ΝΔ, σήμερα.
  (...ήταν και το κομμάτι στις μαγικές στιγμές στο Καυατζόγλειο, με τα σκουλίκια επί Γκάλη, Γιαννάκι, Γουΐλτζερ, Σούμπι κλπ...κάποτε)

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 26/12/2011 19:42:06

   ...Παλέ ντε Σπόρ εννοούσα

   • Y. avatar
    Y. @ Y. 26/12/2011 19:43:42

    ...ως γριά, κολλημένος με το καυτατζόγλειο

 35. Parrot avatar
  Parrot 26/12/2011 18:19:03

  Συμπερασμα:
  Χρειαζομαστε επειγοντως ενα αειμνηστο Ιωαννη Μεταξα .
  Να (ξανα)φτιαξει το ΙΚΑ και λοιπα ασφαλιστικα ταμεια
  Να (ξανα)θεσπισει το 8ωρο
  Να (ξανα)θεσπισει τα δωρα Χριστουγεννων,Πασχα και αδεια.

  Και να επαναλαβει το ΟΧΙ.
  Να εχει τα "τετοια να πει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενα ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙ..

  Τα αλλα ειναι αλλα λογια ναγαπιομαστε ..

  Θα δουμε και ετσι και γιουβετσι... Ποιος κοροιδευει ποιον....

 36. Y. avatar
  Y. 26/12/2011 18:45:36

  Ούτε Μεταξά, ούτε τίποτα. Χρεαιζόμαστε ηγέτη. Η βάση της ΝΔ επέλεξε το Σαμαρά, για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, που και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΝΔ συμέβαλαν, στο μέτρο που της αναλογεί (..όχι αυτομαστιγώματα, αλλά αντικειμενική μέτρηση). Γιατί μόνο αυτή η Παράταξη μπορεί να μας βγάλει από εδώ που είμαστε. Ιδού πεδίο δόξας. Πρόεδρε Αντώνη Σαμαρά, απόδειξέ το

 37. Parrot avatar
  Parrot 26/12/2011 18:56:05

  τα αδιέξοδα, που και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΝΔ συνέβαλαν
  ==
  Λεω να παρω την .."πρωτη βοηθεια" ..
  Βοηθησε με λιγο

  Παρακαλω με δικα σου λογια ,οχι τα τυποποιημενα του ΜΕΓΚΑνισταν και λοιπων αλιτηριων

 38. Y. avatar
  Y. 26/12/2011 19:58:42

  Μόνο που στην αναφορά σου επί της αναφοράς μου, παρέλειψες το “στο μέτρο που της αναλογεί” + τη παρένθεση (..φυσικά ανφέρομαι στη περίοδο ΚΚ, όχι στο ’89-’93, που είναι ιδιαίτερης συζήτησης, και ολοοοοοκληρο αυτοτελές κεφάλαιο)
  -επανίδρυση κράτους
  -μη έλεγχος δημ. οικονομικών
  -δομημένα
  -ανεπαρκείς κεφαλές (εκ του απουελέσματος), στα υπουργεία
  - μη στη σέντρα τους μιντιοεργολαβονταβατζήδες (..καλές οι ατάκες, περί νταβατζήδων, τις επικροτώ, και άριστα έγιναν...από κει κει πέρα θέλει και φόλοου απ)
  -αποτέλεσμα, -10 το ’09, και ένα εκ στα σπίτια τους

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Y. 26/12/2011 20:06:32

   "Ούτε Μεταξά, ούτε τίποτα"

   Παίδες, μην φτάνουμε στα άκρα. Μεταξύ μας ένα πεντάστερο τραβιέται, μέρες που 'ναι...

   • Y. avatar
    Y. @ Τιγράνης 26/12/2011 20:52:52

    Δίκιο έχεις, και προσωπικά τις τιμώ τις μέρες και με πεντάστερα, εφτάστερα,....τα εξάσφαιρα άλλες μέρες...χαχαχα
    (...με ‘χει φτιάξει από χθες και ο ατράκτορας με το λάθος της Μελίνας, και τη τιμώ με αυτόματο πιλότο...οι μέρες ένεκα)

    • Parrot avatar
     Parrot @ Y. 26/12/2011 21:02:38

     Τσιπικα πραγματα.. Ακους εκει Μεταξα!!
     12 years and over.. Chivas,Black και βαλε..
     Φτωχαδακια! Σας κοψανε το δωρο οι σοσιαληστες?
     Και το ριξατε στη φτηνια?

    • Parrot avatar
     Parrot @ Y. 26/12/2011 21:06:49

     Ωχ! Ξεπεσαμε στα πενταστερα?
     Διακρινω πολυ πτωχεια..

  • Parrot avatar
   Parrot @ Y. 26/12/2011 20:24:42

   Σου ζητησα με δικα σου λογια ,αλλα ας ειναι κι ετσι:
   επανίδρυση κράτους
   --
   Μονο αν κηρυττε δικτατορια. Δεν μπορουσε "δημοκρατικα" να απολυσει το 80% Δ.Υπαλληλων(πασοκοσκυλα)..Και να προσλαβει καινουργιους. Θα γινοταν χαμος. Ισως και να μην υπηρχε Αθηνα τωρα.
   Θα την ειχαν κατακαψει..

   -μη έλεγχος δημ. οικονομικών
   --
   Τι ακριβως δηλαδη? Εδω 1% ανεβασε το ΦΠΑ στα 5.5 χρονια και καθε μερα ,πρωι μεσημερι βραδυ γαυγιζανε ΟΛΑ τα πουλημενα καναλια και εφημεριδες, αυτιας και δεν συμαζευεται.
   Του αφησανε 250.000 ρουφιανους "συμβασιουχους" και καθε μερα και ωρα πρωι μεσημερι βραδυ ολα τα πουλημενα καναλια και εντυπα ζητουσαν την μονιμοποιηση τους ..
   -δομημένα
   --
   Τι εγινε με τα "δομημενα"?? ΕΝΑ ηταν και απο αυτο ΜΟΝΟ το 1/4 ητοι 70 εκατ ευρω που αγορασε το ΤΕΑΔΥ με αποφαση του Δ.Συμβουλιου του..
   Καπου υπαρχει και η υπογραφη του "κ.κουτρουμανης" εκει!!!!!
   Τελικα ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ συν τους τοκους . Και τα 70 εκατ ευρω μπηκαν σε τραπεζα με μηδενικο τοκο!! Ενω σαν ομολογο ΑΚΟΜΑ και μετα την "μοιρασια" του Δ.Σ, ΠΑΛΙ ο τοκος ηταν ,αν θυμαμαι καλα,2.86%(?) κατι τετοιο νομιζω.

   -ανεπαρκείς κεφαλές (εκ του απουελέσματος), στα υπουργεία
   ==
   Δηλαδη τωρα για ναχουμε καλο ρωτημα,το πιστευεις αυτο??
   Πιστευεις δηλαδη οτι αν τα πουλημενα ΜΜΕξαπατησης αντιμετωπιζαν τους εταιρους και εταιρες πασοκ ,οπως αντιμετωπιζαν τους ΤΟΤΕ υπουργους θα μπορουσε κανεις απο τους σημερινους να σταθει ΕΣΤΩ και μια βδομαδα??
   Εδω φαγανε τον Λιαπη γιατι αποκαλυψε ο καρατζαφερ οτι πριν 6 χρονια πηγε στη Γερμανια και δεν πληρωσε αεροπορικο εισιτηριο και το παιζαν σαν σκανδαλο του αιωνα μεχρι που τον φαγανε!!!!!
   Τον μαρκογιαννακη γιατι αποκαλυψε ενα βοδι στην εμφανιση και στο εγκεφαλο οτι πριν 8 μηνες!!!!!! σε καποια ταβερνα αποκαλεσε "αγραμματο" τον αντεισαγγελεα του Α.Π !!!!!
   Και τον φαγανε.. Ενω το αντιπροεδρας μας εξυβριζει ολους συλληβδην "κοπριτες" και δεν τρεχει τιποτα!@$@$@$

   - μη στη σέντρα τους μιντιοεργολαβονταβατζήδες (..καλές οι ατάκες, περί νταβατζήδων, τις επικροτώ, και άριστα έγιναν…από κει κει πέρα θέλει και φόλοου απ)
   ==
   Βασικος μετοχος. Κατεφυγαν στην Ε.Ε η οποια τον απειλησε οτι θα του κοψει ΟΛΑ τα προγραμματα στηριξης!! Και φοβηθηκε..
   Ειπαμε ειχε να αντιμετωπισει υποκοσμο..
   Και ο υποκοσμος ΜΟΝΟ με δικτατορια αντιμετωπιζεται..

   -αποτέλεσμα, -10 το ’09, και ένα εκ στα σπίτια τους
   --
   Αφου δυο μερες πριν ο σουφλιας ανεβαζει τα διοδια!!!@
   Ασε φιλε. Ητανε στημενο για να χασει τις εκλογες.
   Πιθανωτατα τον απειλησαν ...

   • Y. avatar
    Y. @ Parrot 26/12/2011 21:09:29

    Σαβ. 25 Σεπ 2010
    “Ένα και μοναδικό το λάθος του Καραμανλή. Δεν εκτίμησε σωστά τη δύναμη και δυναμική που του έδωσε το εκλογικό σώμα το ’04, ώστε να κάνει ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ όλες εκείνες τις αλλαγές (μεταρρυθμίσεις) που ζητούσαν οι περισσότεροι, ανεξαρτήτως ψήφου.
    Βέβαια για να κάνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να μεταβάλλει άρδην τη φιλοσοφία του περί διοίκησης. Ο Καραμανλής δεν είναι αφενός συγκρουσιακού χαρακτήρα, αφετέρου η διοικητική του θεωρία και άσκηση, βασίζεται στην αποκέντρωση των αποφάσεων και της διαχείρησης τους. Αυτό όμως στέκει για κοινωνίες βόρειου η/και αγγλοσαξωνικού ταμπεραμέντου/ψυχοσύνθεσης, όπου τα διοικητικά είναι απόλυτα πιο ξεκάθαρα στη λειτουργία τους. Στην Ελλάδα μας (δυστυχώς), αν δε συγκρουσθείς, και δε δημιουργήσεις ένα συγκεντρωτικό μοντέλλο διοίκησης και ελέγχου, την έβαψες.”
    Έχω και για τα υπόλοιπα επαντήσεις, ίσως άλλη φορά

    • Y. avatar
     Y. @ Y. 26/12/2011 21:12:19

     ...μέρες που είναι

    • Parrot avatar
     Parrot @ Y. 26/12/2011 21:20:03

     Ειπαμε ΜΟΝΟΝ με δικτατορια γινονται αυτα..

     Η να δωσεις "γη και υδωρ" στο λαμπρακισταν,μπομπολισταν και λοιπες συμμοριες ..
     Να τους αφησεις να αλωνιζουν και να μας πινουν το αιμα κοστολογωντας το δρομο π.χ 100 φορες παραπανω απο οτι κοστιζει στην Γερμανια...

     Τριτος δρομος δεν υπαρχει.

     Καποτε ο Αγγλος φιλοσοφος Ρασσελ ειχε πει :
     Δωσε μου ενα στρατο και θα κανω εγω τον κοσμο να λεει το ασπρο μαυρο και το μαυρο ασπρο σε 24ωρες.

     Σημερα δεν χρειαζεται κατι τετοιο..
     Δωσε μου ισχυρα ΜΜΕ και ειναι το ιδιο...

 39. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 26/12/2011 20:51:44

  Χρονια Πολλα σε ολους.

  Μια λυση για να αποφυγει τα διλληματα και τους εκβιασμους ο Σαμαρας και η Χωρα φυσικα ειναι να προκαλεσει εκλογες πριν την συναψη οποισδηποτε συμφωνιας.(Δανειακη ,PSI).
  Επειδη ειναι περαν καθε βεβαιοτητος οτι ο Λαος θα δωσει συντριπτικη πλειοψηφια στις Αντιμνημονιακες δυναμεις αυτο θα ειναι και το διαπραγματευτικο ατου.
  Προυποθεση βεβαια ειναι μετα τις εκλογες να σχηματιστει κυβερνηση συνεργασιας των Αντιμνημονιακων δυναμεων με συγκεκριμμενες δεσμευσεις και ημερομηνιες και εν αναγκει Δημοψηφισμα με συγκεκριμμενο ερωτημα:
  ΝΑΙ 'Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.
  Εδω θα κριθει και η πολιτικη αντοχη και γεναιοτητα του Σαμαρα να ανταποκριθει στην συσταση αυτης της Κυβερνησης.
  Ειναι ματαιο να προσδοκα αυτοδυναμια συμμετεχοντας στην κυβερνηση
  Παπαδημου και των σκληρων μετρων που εντελλεται απο τις Βρυξελλες
  ο εκλεκτος τους.
  Αν δεν ευοδωθει αυτη η προσδοκια και παμε στις εκλογες αφου θα εχει προηγηθει ενα οργιο εκβιασμων τυπου Μαφιας απο μεριας Βρυξελλων
  προκειμενου να περασουν απο την Ελληνικη Βουλη και μαλιστα με πλειοψηφια 180 βουλευτων η νεα Δανειακη Συμβαση και το PSI τοτε δεν θα εχει καμια σημασια το αποτελεσμα των εκλογων γιατι ο Λαος εκ των υστερων με πολιτικο τροπο δεν θα μπορεσει να ανατρεψει αυτες τις εξελιξεις.
  Και υπο αυτες πλεον τις δραματικες συνθηκες που θα επικρατουν ο Σαμαρας
  ως πρωθυπουργος το μονο που θα μπορει να διαπραγματευτει θα ειναι το οριο της φτωχειας του Ελληνικου Λαου και ενδεχομενως τα προγραμματα σισιτιων.

 40. Ρωμανός Πορφυρογέννητος avatar
  Ρωμανός Πορφυρογέννητος 26/12/2011 21:06:40

  Aπό όσα αναφέρονται στο άρθρο, αυτό που έχει σημασία είναι να μην υποθηκευθεί η χώρα μέσω της υπαγωγής των ομολόγων στο Αγγλικό δίκαιο.
  Πράγματι, θα απαιτηθούν θυσίες.
  Το πρόβλημα όμως είναι πως μοιάζουν να μην έχουν τέλος και -πολύ περισσότερο- αντίκρισμα.
  Καμιά λεπτομερή και εφαρμόσιμη πρόταση για τον ουσιαστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής θα ακούσουμε;
  Είναι κοινό μυστικό πως η τεράστια φοροδιαφυγή γίνεται με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Για αυτά τι θα κάνει η ΝΔ όταν με το καλό γίινει κυβέρνηση.
  Με το λαθρεμπόριο καυσίμων;
  Με την ανεξέλεγκτη μαύρη αγορά του παραεμπορίου;
  Με τις σπατάλες στις προμήθειες των νοσοκομείων;
  Ας βρουν εκεί αυτά που λείπουν πρώτα.
  Μετά ας κόψουν ένα ποσοστό από όσους παίρνουν πραγματικά υψηλές συντάξεις και τέλος.
  Δεν μπορεί να την πληρώνουν πάντα οι ίδιοι.

 41. Y. avatar
  Y. 26/12/2011 21:32:36

  Στη δεύτερη ενότητά σου, Σουφλιάς σπίκινγκ...επιλογή ΚΚ (...ξέρω...ξέρω...θα μου πεις ισορροπίες κλπ κλπ κλπ)

  • Parrot avatar
   Parrot @ Y. 26/12/2011 21:39:51

   Σουφλιάς σπίκινγκ…επιλογή ΚΚ
   ==
   Ποια επιλογη δηλαδη?

   Τοπε στον ..αερα? Η το .."διερευσαν"? Γιατι απο .."διαρροες"?? Ω!
   Τι μου θυμισες τωρα!! 500 μπορω να θυμηθω. Και ολες φτιαχτες και ψευτικες!!!!

 42. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 26/12/2011 21:36:40

  Μηδέν άγαν :)

 43. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/12/2011 21:45:36

  Πλάκα κάνεις; εγώ αν καταφέρω να πάρω μονάστερο θα το κρατήσω μέχρι το Πάσχα...

  • Parrot avatar
   Parrot @ ΕΥΑ 26/12/2011 21:52:27

   Μοναστερο?

   Υψωνω τας χειρας..
   Εν οιδα οτι ουδεν οιδα!! Χα!

 44. Parrot avatar
  Parrot 26/12/2011 21:47:22

  Χα! Ναι. Οτι ειναι "τσιπικο ποτο" λεμε.(υπαρχουν και καλλιτερα)..
  αλλα "αναγκας και Θεοι πειθονται"

  Δεν μουρχεται στο μυαλο κανενα καλλιτερο!

 45. dimitris avatar
  dimitris 26/12/2011 23:23:33

  Σαμαρά όχι άλλες κωλοτούμπες. Εκλογές εδώ και τώρα!!!

  • Απηυδισμένος avatar
   Απηυδισμένος @ dimitris 27/12/2011 00:00:07

   Για να καταλάβεις πόσο προβοκατόρας είσαι εσυ και κάποια άλλα καθυστερημένα νούμερα που απελευθέρωσε (δυστυχώς το διαδίκτυο). Το άρθρο κάνει μια προσπάθεια να πει πέντε πράγματα σοβαρά, να εξηγήσει τι και πως, και μπαίνει ένας βλάκας με περικεφαλαία σαν κι εσένα και μιλάει για κωλοτούμπες. Πες μου ένα σημείο του άρθρου που μιλάει για κωλοτούμπες ανόητε

 46. lornion avatar
  lornion 27/12/2011 00:50:53

  η κατάσταση είναι τραγική και αναρωτιέμαι αν ο λαός έχει μια καλή λύση.

 47. a.p. avatar
  a.p. 27/12/2011 02:07:38

  Οι ηγετες κρινονται στα δυσκολα . Ιδου ,πεδιον δοξης λαμπρο για τον προεδρο........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.