Ο Σαμαράς κράτησε όρθια τη χώρα
30/11/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς κράτησε όρθια τη χώρα

Θα μπορούσε να έχει φύγει. Να μην αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν. Θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα να σκάσει και στη συνέχεια να έρθει «σωτήρας» στα εύκολα, σε μια χώρα ρημαγμένη. Δεν το έκανε, πήρε στις πλάτες του το βάρος όχι μόνο που του αναλογούσε αλλά και πολλών άλλων και το πάλεψε.

29/11/2009. Πέντε χρόνια πριν. Θυμάται κανείς την «ειρηνική» επανάσταση που έγινε στη Νέα Δημοκρατία; Ασφαλώς και την θυμούνται όλοι εκείνοι που ψήφισαν τον Αντώνη Σαμαρά για νέο πρόεδρο του κόμματος. Εκείνοι που πήγαν κόντρα στις οικογενειοκρατίες, στους κομματικούς μηχανισμούς, στην Αγία Οικογένεια Μητσοτάκη.

Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα όπου Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Περίπου 400.000 άνθρωποι είπαν «όχι» σε όσους νόμιζαν ότι τα κόμματα είναι κληρονομικό δικαίωμα. Ο Σαμαράς κερδίζει με 10 μονάδες διαφορά την κόρη του Μητσοτάκη και αναλαμβάνει να αναστήσει ένα κόμμα που λίγο καιρό πριν είχε συντριβεί από τον «κύριο τίποτα», τον άλλο γόνο άλλης Αγίας Οικογένειας που πιστεύει ότι το κόμμα του ανήκει.

Και το ανέστησε, κάνοντας το ξανά πρώτο κόμμα, έστω και σε κακές συνθήκες, έστω και με τον δικομματισμό να έχει διαλυθεί, έστω και με την οικονομική κρίση να έχει διαλύσει το πολιτικό σύστημα.

Εκείνη η νίκη ήταν εξαιρετικά σημαντική και για τη ΝΔ και για την Ελλάδα. Φάνηκε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη χώρα και αν δεν υπήρχε η λαίλαπα των μνημονίων, η καταστροφή της πατρίδας από άλλους λόγους, τότε θα γινόταν αυτό που είχε πει τότε ο Σαμαράς.

Θυμάστε τι είχε πει στην πρώτη του δήλωση ο πρωθυπουργός; «Η δημοκρατική επανάσταση που έγινε απόψε, αφορά όλους μας. Αυτούς που μας ψήφισαν και αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Τώρα πρέπει να ασκήσουμε δυναμική και αξιόπιστη αντιπολίτευση να διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε, πάμε για τα επόμενα και σημαντικότερα βήματα... πάμε για την Ελλάδα της ελπίδας, και για την ελπίδα της Ελλάδας».

Πολλοί θα έρθουν να πουν μετά ότι η Ελλάδα της ελπίδας δεν υπάρχει και ίσως να έχουν δίκιο. Την ελπίδα την έκλεψαν από τη χώρα όσοι κυβέρνησαν δεκαετίες πριν και όσοι την έθεσαν στην ομηρεία των ξένων. Μπορεί να πουν κάποιοι ότι δεν έγιναν όσα υποσχέθηκε ο Σαμαράς και μπορεί να έχουν δίκιο.

Όμως ο πρωθυπουργός για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Ότι κιότεψε στα δύσκολα. Πήρε στα χέρια του μια διαλυμένη χώρα, μια πατρίδα απαξιωμένη στα μάτια των ξένων τσακισμένη από τους κάθε λογής κηπουρούς και ανίκανους της παπανδρεϊκής διακυβέρνησης. Πήρε στα χέρια του μια βόμβα με το φιτίλι να βρίσκεται ένα βήμα πριν το μεγάλο «μπουμ».

Κι όμως, ο Σαμαράς δεν έκανε πίσω, κράτησε τη βόμβα και έσπευσε να την διαχειριστεί. Ο πολιτικός που το ίδιο το σύστημα πριν μερικά χρόνια τον είχε θέσει στο περιθώριο, στην πολιτική απομόνωση, ήταν τώρα ο «πυροτεχνουργός».

Θα μπορούσε να έχει φύγει. Να μην αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες που του αναλογούν. Θα μπορούσε να αφήσει τη χώρα να σκάσει και στη συνέχεια να έρθει «σωτήρας» στα εύκολα, σε μια χώρα ρημαγμένη. Δεν το έκανε, πήρε στις πλάτες του το βάρος όχι μόνο που του αναλογούσε αλλά και πολλών άλλων και το πάλεψε.

Πέντε χρόνια μετά την «ανάσταση» του Σαμαρά ο ίδιος δηλώνει ότι βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Δηλώνει ότι ψάχνει να βρει τη χαραυγή μέσα στο μαύρο σκοτάδι. Ο πρωθυπουργός κάνει… γενέθλια δίνοντας την πιο μεγάλη μάχη για τη χώρα. Ό,τι κερδήθηκε με κόπους και θυσίες κινδυνεύει να γκρεμιστεί σε ένα λεπτό. Ό,τι κατακτήθηκε με τόσους αγώνες είναι πολύ εύκολο να πάει πίσω, στα πιο μαύρα χρόνια των Μνημονίων. Ο Σαμαράς είναι εδώ και δίνει την ύστατη μάχη. Μπορεί να μην την κερδίσει. Μπορεί να τον «πουλήσουν» εκείνοι που του υποσχέθηκαν στήριξη. Μπορεί ο κόσμος να μην αντέχει άλλο και να οδηγηθεί δημοκρατικά σε άλλες επιλογές, που ίσως τις πληρώσει περισσότερο.

Κανείς όμως δεν θα έχει το δικαίωμα να πει ότι ο Σαμαράς δεν πάλεψε με απίστευτο προσωπικό κόστος. Κόστος στην υγεία του, στο πολιτικό του προφίλ, στην καθημερινότητά του. Τουλάχιστον αυτός έδωσε μάχες, κέρδισε και έχασε όταν οι άλλοι κρύφτηκαν και σιώπησαν. Τουλάχιστον ο Σαμαράς αν πέσει θα πέσει μαχόμενος, «επί τας» όπως έλεγαν και οι Σπαρτιάτες. Οι άλλοι που έχουν κρυφτεί; Κι αυτοί που καραδοκούν να πάρουν την εξουσία τι έχουν προσφέρει στην πατρίδα; Όλοι δοξάζονται κρυπτόμενοι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έμεινε από εκείνη την ειρηνική επανάσταση στη ΝΔ και στη χώρα ήταν ότι ο κόσμος για πρώτη φορά αισθάνθηκε ελεύθερος και ψήφισε κατά συνείδηση. Μακάρι να το έκανε και στις επόμενες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GregA avatar
  GregA 30/11/2014 11:45:33

  Ας μη γελιόμαστε. Μπορούσε και καλύτερα. Εμείς που τον πιστέψαμε και τον αντιμετωπίζαμε σαν την μεγάλη ελπίδα του έθνους, νοιώθουμε ότι τελικά πάτησε περισσότερο φρένο, παρά γκάζι και αλλοίωσε την εικόνα του. Έχει ακόμη περιθώριο να πατήσει γκάζι; Στο χέρι του είναι να δοκιμάσει.

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ GregA 30/11/2014 11:57:03

   Αγαπητέ GregA Ξεχνάς ότι ο Σαμαράς δεν κυβερνά μόνος του ούτε ανανόχλητος. Σέρνει πίσω του και τα βαρίδια και το ...Βάρος. Και πρέπει να προσέχει και τις λακούβες εχθρών και .. φίλων

   • GregA avatar
    GregA @ Σωκράτης 30/11/2014 19:13:27

    Φίλε Σωκράτη. Έχεις δίκηο, δεν κυβερνά μόνος του. Είχε μαζί του ένα κατεστραμμένο ΠΑΣΟΚ, που ικέτευε για κυβερνητική συμμετοχή για να σωθεί, τόσο από τις εξεταστικές, όσο και πολιτικά. Εμείς του δώσαμε βαρύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Εκείνο απλά σερνόταν για ένα κοκκαλάκι εξουσίας. Άρα η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας.

    • Μεγάλες στιγμές avatar
     Μεγάλες στιγμές @ GregA 30/11/2014 22:10:39

     Με τα δεδομένα που ξέρουμε τα πήγε εξαιρετικά.Δεν είναι εύκολο να διορθώσεις τα στραβά δεκαετιών σε δύο χρόνια.Ειδικά όταν τα κακά αυτά είναι ριζωμένα σε θεσμούς και νοοτροπίες.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ GregA 30/11/2014 13:40:37

   Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούσε καλύτερα ο Σαμαράς.. αλλά ΑΝ κανείς άλλος μπορούσε και κυρίως ΑΝ ήθελε ... Ο Αλέξης πχ το έβαλε στα πόδια από την αρχή, όταν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης περιφερόταν στα κόμματα το 2012, παρόλο που είχε υπόσχεση από τον Σαμαρά, για ψήφο ανοχής, εάν θα τολμούσε να αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης... αλλά φυσικά ο σύριζα δείλιασε το 2012 ... Το κυριότερο είναι ότι από το 2012 ως σήμερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνέχισαν να ταϊζουν το μεταπολιτευτικό τέρας του λαϊκισμού. Με μεγαλύτερη την ευθύνη του σύριζα, που με αγκαλιά τη λαϊκίστικη σκυτάλη και τους κολλητούς, του ΓΑΠ, μοίραζε τζάμπα υποσχέσεις για σκίσιμο μνημονίων μέχρι να πάρουν το προβάδισμα των ευρωεκλογών ... Παραπλανώντας το λαό ότι, άμα βγει θα ξετρυπώσει "τα λεφτά που υπήρχαν", του ΓΑΠ ... Όποιος πιστεύει ότι οι πρωταθλητές του λαϊκισμού, μεταλλάχθηκαν εκ θαύματος σε πατριώτες ρεαλιστές εν όψει των εκλογών, καλύτερα να φτύσει στον κόρφο του δις, μήπως και ξορκίσει τον παράγοντα τύχη και περιβάλλον σε ενδεχόμενες μελλοντικές μεταλλάξεις του σύριζα ....

 2. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 30/11/2014 13:33:32

  Εγώ ανήκω σε αυτούς που αγωνιστήκαμε για την νίκη Σαμαρά προσβλέποντας, αν όχι στην απομάκρυνση, τουλάχιστον στην μείωση της ισχύος των νεοφιλελεύθερων φωνών και απόψεων στο κόμμα. Πέντε χρόνια μετά παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές με την «μεσαιοχωρητική» λαγνεία και τον νεοφιλελε διεθνισμό να αποτελούν κυρίαρχες απόψεις στην πάλαι ποτέ, δυστυχώς, λαϊκή παράταξη. Τι μας κρατάει ακόμα εντός; Η πιθανότητα παράδοσης της πατρίδας στους Ελληνόφωνους θολοκουλτουριάρηδες της δήθεν προοδευτικής μπουρδολογίας. Ο φόβος ότι, μη μπορώντας να κάνουν πράξη τα οικονομικά σχέδια τους, διαλύσουν κάθε τι που αποτελεί συνδετικό κρίκο του έθνους και της πατρίδας. Αλλά για πόσο ακόμα; Είναι πολύ κοντά η επικράτηση της αίσθησης ότι η νεοφιλελέ διεθνιστική αντιμετώπιση των πάντων έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με την ακριβώς απέναντι. Όταν θα γίνει αυτό, το 16 % δεξιότερων χώρων , που βρίσκεται εκεί από απογοήτευση και μόνο και όχι γιατί ασπάστηκε ιδεολογίες που δεν έχουν καμία συνάφεια με τα Ελληνικά ιδεώδη και την Ελληνική εθνική συνείδηση, θα μεγαλώσει και η Ν.Δ θα μείνει με κάτι ψύχραιμους κυνηγούς και του θείους τους στοχεύοντας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

  • ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
   ΜΑΡΤΙΟΣ @ Σπαθάριος 30/11/2014 19:05:25

   Σπαθάριε νόμιζα ότι διάβαζα τον εαυτό μου,με την διαφορά ότι η δική μου υπομονή εξαντλήθηκε ήδη.

  • GregA avatar
   GregA @ Σπαθάριος 30/11/2014 22:27:50

   Όλοι γνωρίζαμε ότι η κρίση θα επηρέαζε τους κομματικούς σχηματισμούς που θα την διαχειρίζοντο. Αυτό που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ήταν ότι θα αλλοτρίωνε σε αυτό το βαθμό τη προσωπικότητά τους και θα μείωνε τις ιδεολογικές αποστάσεις με καταλύτη τον άκρατο νεοφιλελελευθερισμό. Μπορούσαμε να αντιδράσουμε; Σίγουρα ναι. Ποιούς βουλευτές σταυρώσαμε; Με ποιούς συνταχθήκαμε και τους βοηθήσαμε; Η ευρεία πολυσταυρία δυστυχώς ευνοεί τους νεοφιλελέ που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ισχυρούς μηχανισμούς και πολλοί τους ψήφισαν σαν 3η ή 4η επιλογή. 'Ολοι όσοι ψηφίσαμε Σαμαρά στόχο είχαμε τον φραγμό στους νεοφιλελέ και δυστυχώς μας απογοήτευσε. Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να προσέξουμε αυτές τις δευτερεύουσες επιλογές σταυροδοσίας για να μην έχουμε προβλήματα την επόμενη μέρα.

 3. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 30/11/2014 14:08:08

  Θεωρώ θλιβερό , μετά τα όσα πάθαμε ,να πιστεύουμε ακόμα πως έχουν καμιά σημασία τα άτομα που (υποτίθεται) πως κυβερνούν, ακόμα και αν είναι έντιμοι άνθρωποι σαν τον Σαμαρά. Μας κυβερνά το Σύστημα , δηλαδή οι μετρημένοι στα δάχτυλα κρατικοδίαιτοι - άμεσα ή έμμεσα -επιχειρηματίες , και η Πραιτωριανή Φρουρά τους, το πελατειακό Κράτος. Οσο αυτό συνεχίζεται, κάθε προσπάθεια πραγματικού εκσυγχρονισμού και κάθαρσης θα σήμαινε πρακτικά πως ζητάμε από το Σύστημα να αυτοκτονήσει. Αυτό θα άγγιζε τα όρια του κωμικού ,αν δεν ήταν τραγικό. Και κυρίως ,γιατί το Σύστημα δεν φοβάται να "πεθάνει" μαζί με την Ελλάδα: H πτώχευση και η επιστροφή στη δραχμή απλά θα το κάνει πλουσιότερο και ισχυρότερο. Το ίδιο βέβαια ,και η πλήρης "Πακιστανοποίηση" (οικονομική και εθνολογική) της χώρας.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/11/2014 14:15:19

  Δεν του το ζήτησε κανείς.Το έκανε γιατί έχει μεγάλη ιδέα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και νομίζει ότι το άξιζε.Μπορεί να πιστεύει και ότι θα του το αναγνωρίσουν αλλά πέφτει πολύ έξω.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ψυχραιμια 30/11/2014 20:24:19

   Στην πρώτη φάση την αγωνιστική, έτοιμοι ήταν και να πισέψουν αυτά που υποσχόταν και να τον στηρίξουν, πολλοί. Μετά που ...συμμορφώθηκε απολύτως προς τας έξωθεν υποδείξεις, έγινε πια ένας άλλος. Διάλεξε οριστικά κι αμετάκλητα με ποιούς θα πάει και ποιούς θ' αφήσει....Ας περιμένει πια την αναγνώριση και την ...ευγνωμοσύνη, απ' όλους όσους διασώθηκαν κι από αυτούς που ευνοήθηκαν. Δεν γίνεται να τα έχει κανείς όλα, ούτε να παίζει κι απ΄τις δύο πλευρές της σκακιέρας, χωρίς να κοροϊδεύεται....

  • Μεγάλες στιγμές. avatar
   Μεγάλες στιγμές. @ ψυχραιμια 30/11/2014 22:13:20

   Θα του αναγνώριζες δηλαδή ως θετικό στοιχείο το να μην ασχοληθεί,να μην παλέψει αλλά να αράξει στον καναπέ του,να βλέπει με μια εύκολη αντι-μνημονιακή πολιτική τα ποσοστά να ανεβαίνουν και να αναλάβει μια διαλυμένη χώρα.

 5. blackunder avatar
  blackunder 30/11/2014 14:46:35

  Ο Σαμαράς πρέπει επιτέλους να σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα Δ.Υ και συνταξιούχων. Έχουμε και οι υπόλοιποι ζωή να ζήσουμε. Η ΝΔ πρέπει να γίνει δεξιό κόμμα, όχι σοσιαλιστικό κρατικίστικο. Αν μου δικαιολογήσει οποισδήποτε γιατί πληρώνω τέλος επιτηδεύματος (ποια ακριβώς είναι η ανταποδοτικότητα αυτό του τέλους?) εγώ θα ξαναψηφίσω Σαμαρά.
  Στη ζυγαριά ελευθεροι επαγγελματίες - επίορκοι δημοσίου (που ακόμα δεν απολύθηκαν), ο Σαμαράς επιλέγει τους δεύτερους. Δώστε μου μια πειστική απάντηση για την επιλογή του αυτή, βάσει ποιου δικαίου ή αρχής το κάνει? Είναι πανίσχυρος πολιτικός, παίζει χωρίς αντίπαλο. Γιατί δεν κάνει τομές?

  • Μεγάλες στιγμές . avatar
   Μεγάλες στιγμές . @ blackunder 30/11/2014 22:21:09

   Οι ''τομές'' έκλειναν αεροδρόμια,λιμάνια και την Πανεπιστημίου όποτε γούσταραν για αστείους και κυρίως μειοψηφικούς λόγους.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2014 15:52:03

  blackunder, Γιατί αυτό το μένος έναντι των Υπαλλήλων και Συνταξιούχων,που κατά γενική και ..παγκόσμια ομολογία είναι αυτοί πού αναλογικά πλήρωσαν τα περισσότερα της κρίσεως! Και για να σε προλάβω, θέλω να μου βρεις ,ένα μα ένα επιτηδευματία που να μην " έκλεψε" το Κράτος σε αντίθεση με τους προαναφερόμενους που πλήρωναν φόρο και για την τελευταία δρχ. Και αυτό γιατί ίσως δεν μπορούσαν , δεν έχει καμιά σημασία, σημασία έχει ότι αν όλοι πληρωναν ή εξαναγκάζονταν να πληρώσουν τους φόρους όπως οι Μισθωτοί και Συνταξιούχοι, και ταυτόχρονα δεν υπήρχε και τόση διαφθορά μεταξύ τους ,τότε ίσως δεν θα φτάναμε ποτέ στο Μνημόνιο!

  • Μαύρος Πητ avatar
   Μαύρος Πητ @ ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2014 16:30:06

   ''Γιατί αυτό το μένος έναντι των Υπαλλήλων και Συνταξιούχων,που κατά γενική και ..παγκόσμια ομολογία είναι αυτοί πού αναλογικά πλήρωσαν τα περισσότερα της κρίσεως!'' ΕΛΕΟΣ!!! Ο Ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι εντελώς στο κενό ευρισκόμενοι Ιδιωτικοί υπάλληλοι, τα παιδιά ενός κατώτερου Έλληνα Θεού, πληρώσανε το μάρμαρο των μνημονίων με την ΑΝΕΡΓΊΑ ΣΤΟ 28% και με την ψυχρή εκτέλεσή τους από τους κρατούντες, εξασφαλίστηκαν οι (έστω και μειωμένοι ΠΛΗΝ ΜΟΝΙΜΟΙ) μισθοί και η ισόβια ασφάλεια των κομματοϋπηρετών του Δημόσιου Τομέα. Για να είμαστε λογικοί. Όχι οτι θα σωθούμε πετώντας τους στο δρόμο ΚΑΙ αυτούς, αλλά ας μη βγαίνετε και ...από πάνω με τόσο θράσος πια! Καταντάει χοντρή κοροϊδία.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2014 19:25:37

   Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε έτσι!!!

  • blackunder avatar
   blackunder @ ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2014 21:52:36

   O φόρος των ΔΥ ειναι λογιστική διαφορά. Ο μισθός τους προέρχεται απο τους φόρους όλων των υπολοίπων. Θεωρητικά παίρνει 1800, παίρνει 1000 στο χέρι, και χρεώνει τα ταμεία με 800, δηλαδή όλους τους υπολοίπους. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτό το απλό, υπάρχει νόημα να σου πω αλλο επιχείρημα?

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ blackunder 30/11/2014 22:08:35

    Και τα επιστρεφει στην αγορα για να κινηθει η οικονομια της χωρας.

    • blackunder avatar
     blackunder @ Zugzwang 30/11/2014 23:09:57

     Να γίνουμε τότε όλοι ΔΥ και να καταναλώνουμε. Δεν θυμάμαι να συμφωνήσαμε ότι κα΄ποιοι είναι τα κορόιδα και κάποιοι πρέπει να είναι στον αφρό.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ blackunder 01/12/2014 00:07:56

      Αυτα που λετε στηριζονται στα ιδεολογικα μαθηματικα που ψελλιζει τωρα και ο Παγκαλος κατοπιν εορτης αφου πρωτα διορισε σε ψευδο-οργανισμους τη μιση Ελλαδα. Για την ενημερωση σας δεν υπαρχει πραγματικος, επαναλαμβανω πραγματικος, δημοσιος υπαλληλος που να εχει μισθο σημερα 1800 ευρω.

     • blackunder avatar
      blackunder @ Zugzwang 01/12/2014 01:07:19

      Με αυτό το επιχείρημα με κόλλησες στον τοίχο. Όσο για το μισθό του ΔΥ, ας έπαιρνε όσο ακριβώς ήθελε, διπλάσια ή και τριπλάσια, αρκεί να μη με καλούσαν συνεχώς να συνεισφέρω για να μην απολυθεί. Εντελώς σχηματικά, προτιμώ να φάω τα λεφτά του τέλους επιτηδεύματος σε σουβλάκια παρά να τα δώσω σε οποιονδήποτε "απαραίτητο" ΔΥ. Ή έστω να με ρωτήσουν πριν με αναγκάσουν να τα δώσω λες και τα χρωστάω. Απορώ γιατί δεν γίνεται απ'ευθείας δήμευση μέρους ή και του συνόλου των καταθέσεων, φυσικά μόνο των εργαζομένων στον Ι.Τ. υπέρ των μισθών των Δ.Υ.

     • ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. avatar
      ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. @ blackunder 01/12/2014 12:01:54

      Δεν κατάλαβες οτι αυτό γίνεται φίλε blacunder, αλλά "με τρόπο" και όχι βέβαια γιατί πονάνε τον Δ.Υ. αλλά γιατί τα εξαγόμενα στα Κέυμαν κέρδη σε δίς των νταβατζήδων τους, πρέπει να αυξάνονται περισσότερο μέσα στην κρίση, όπως διαπιστώνει και ο ΟΟΣΑ. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στο 1% των Ελλήνων (58% του συνολικού ΑΕΠ!!!) έγινε αυτά τα 5 χρόνια της κρίσης.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ blackunder 01/12/2014 15:29:52

      blackunder Η διαφορα μας ειναι φιλτατε οτι εγω σας σεβομαι και σας μιλω στον πληθυντικο. Αφου ειναι τοσο αχρηστοι οι δημοσιοι υπαλληλοι που διορισε ο φιλος σας ο Παγκαλος, και που τωρα τους βριζει κατοπιν εορτης, γιατι δεν τους απολυετε ολους; Μεινετε να κανετε παρεα με τα αρπακτικα και τα ορνια των σκανδαλων. των μιζων, των θαλασσοδανειων, της ληστειας του κουρεματος των ασφαλιστικων ταμειων. της φοροκλοπης και του ξεπλυματος μαυρου χρηματος στο εξωτερικο. Αυτους τους τοσο παραγωγικους τυπους.

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ blackunder 30/11/2014 22:50:53

    Το άλλο πιο απλό, το απλούστατο είναι ότι, όταν πολιτικολογούμε και δεν μιλάμε για την επιχείρησή μας, ΠΡΕΠΕΙ να επιχειρηματολογούμε με όρους Πολιτικής Οικονομίας και όχι Λογιστικής. Όλοι μας, αλλιώς δεν υπάρχει Κοινωνία, υπάρχει ζούγκλα. Αυτό θέλουμε;

    • blackunder avatar
     blackunder @ ΙΚΟ 30/11/2014 23:17:01

     Στην κοινωνία που ονειρεύεσαι είναι αποδεκτό: - ο άνεργος ιδιωτικός υπάλληλος να είναι ανασφάλιστος - ο χωρίς τζίρο ελευθερος επαγγελματίας να πληρώνει ειασφορές για τους συνταξιούχους αλλά είναι απαράδεκτο: - να κοπούν τα εφάπαξ - να διωχθούν οι επίορκοι ΔΥ Με αυτές τις απόψεις που έχετε μερικοί πάμε σε κοινωνική ρήξη. Εγώ δεν υπερασπίζομαι Ελ.Επ που φοροδιαφέυγουν, εσείς του δημοσίου όμως δεν καταγγέλετε τους επίορκους και όσους έχουν πλαστά πτυχία. Και μάντεψε ποιοι έχουν να χάσουν από τη ρήξη αυτή. Προσωπικά την προσδωκώ το συντομότερο δυνατόν.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ blackunder 30/11/2014 23:28:50

      Και βέβαια δεν θέλω μια κοινωνία όπως την περιγράφεις. Πάντως, με μισές αλήθειες, με πολλές ανακρίβειες και με άφθονη μπουρδολογία (εννοώ τις απειλές) χάνεις όποιο δίκιο έχεις.

     • blackunder avatar
      blackunder @ ΙΚΟ 30/11/2014 23:51:56

      Πολλή απαξίωση (δικαίωμά σου), καμία απειλή (μέσω διαδικτύου είναι αστείο να απειλείς ή να απειλείσαι) αλλά και κανένα αντεπιχείρημα. Είμαια σίγουρος ότι και εσύ και εγώ θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να είναι καλά και να ευημερούν (ως κοινωνική δικαιοσύνη). Αν όμως έπρεπε να διαλέξεις μεταξύ της ευημερίας των παιδιών σου ή της αντίστοιχης των δικών μου, μάλλον δε θα απαντούσες "ας πεινάσουν τα δικά μου για να ζήσουν του blackunder".

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ blackunder 30/11/2014 23:59:06

      Όλα να είναι καλά για όλους μας. Να το παλεύουμε συνεχώς.

     • Μαύρος Πητ avatar
      Μαύρος Πητ @ ΙΚΟ 01/12/2014 09:17:22

      ΌΛΟΙ ΜΌΝΙΜΟΙ (Ιδ. και Δημ.), με εξασφαλισμένους μισθούς, περίθαλψη, εφάπαξ, σύνταξη και μετά συζητάμε για κοινωνική δικαιοσύνη και το ''όλα καλά'' για όλους. Γιατί ως τώρα, όλα είναι καλά για τους διαθέτοντες κομματική προστασία και ομφάλιο λώρο με τους εξουσιάζοντες. Όσο οι λίγοι είναι ''εξασφαλισμένοι'' και οι πολλοί στο πουθενέ, ''όλοι καλά'', δεν υπάρχει. Η κοροϊδία κι η εκμετάλλευση μονάχα μας περισσεύουν.

     • George N avatar
      George N @ blackunder 01/12/2014 08:03:10

      Δεν πάμε....Η ρήξη έχει ήδη γίνει. Οι νεώτερες γενιές ψηφίζουν το γκρέμισμα του συστήματος και είναι μια συνεχώς αυξανόμενη πλειοψηφία για δημογραφικούς λόγους. Δεν νομίζω ότι το κάνουν μετά από διανοητική επεξεργασία αλλά διαισθητικά. Είναι θυμική ψήφος μπροστά στα αδιέξοδα που τους οδήγησε η γενιά του Πολυτεχνείου. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο.

     • ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. avatar
      ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. @ George N 01/12/2014 11:56:40

      Μέχρι το αποτέλεσμα όμως φίλε George, θα περάσουν καλά και σημασία έχει το ταξίδι και όχι η άφιξη στην Ιθάκη. Αλοίμονο αν οι νέοι δεν ανατρέψουν το σάπιο σύστημα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επι 40 χρόνια...

  • Hunter avatar
   Hunter @ ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2014 23:41:28

   ΝΤΙΝΟ, το Δημόσιο πρέπει να μείνει με 300.000 υπαλλήλους, με παράλληλη κατάργηση της παγκόσμιας προωτοτυπίας του "εφάπαξ" και σύνταξη ανεξαιρέτως στα 65. Ακριβώς όπως σε όλες τις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν εφορία (οι όποιες κρατήσεις είναι ούτως ή άλλως κρατικά λεφτά), δεν παράγουν, δεν εξάγουν, δεν προσλαμβάνουν ανέργους. Είναι απλώς bureocratic staff . Ο σημαντικός είναι ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός είναι το operational staff. Αντί να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού το επιχειρησιακό προσωπικό της χώρας, διαφυλάξαμε τους "γραφιάδες"...

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Hunter 01/12/2014 15:41:48

    Φιλτατε Επειδη μας λετε οτι πατε καθε εβδομαδα στη Γαλλια θα σας το πω γαλλικα: On n'administre pas un pays. On GOUVERNE un pays. Τελικα λετε με αλλα λογια αυτα που λεει ο Παγκαλος των Ιμιων. Δηλαδη οτι οι στρατιωτικοι. οι αστυνομικοι κλπ κρατικοι λειτουργοι ειναι αντιπαραγωγικοι.

 7. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 30/11/2014 18:35:10

  Τι ταιριάζει; ή αυτό, : '' Απόγευμα Κι η αυτοκρατορική του απομόνωση Κι η στοργή των ανέμων του Κι η ριψοκίνδυνη αίγλη του Τίποτε να μην έρχεται Τίποτε Να μη φεύγει Όλα τα μέτωπα γυμνά
  Και για συναίσθημα ένα κρύσταλλο.'' Προσανατολισμοί Ο.Ε ...ή αυτό, : ΚΑΘΕΦΕΓΓΑΡΙ ΟΜΟΛΟΓΕΙ
  ''Κάθε φεγγάρι ομολογεί και μες στα δέντρα κρύβεται μην και το καταλάβεις·
  έχεις ανακατώσει τόσο τους καιρούς που μήτε ο ίδιος ξέρεις από που το μήνυμα θα λάβεις.
  Εσύ 'σαι ο ένας απ' αυτούς που του 'δωσαν χαρτί μεγάλο
  για να γράψει και δεν έστερξε την πένα του να πιάσει·
  που του 'ρθε η τύχη σαν λακκάκι μες στο μάγουλο και που δεν είπε μπάρεμ να χαμογελάσει.'' Μαρία Νεφέλη (Ο.Ε) Ή τελικά και τα δύο......

 8. toxo avatar
  toxo 30/11/2014 18:44:41

  Η απώλεια των, μη ηθικώς ορθών, υπερβολικών αποδοχών,είτε ως "μισθός" είτε ως "σύνταξη", είναι αποκατάσταση της "κανονικότητας.Όταν ακούω κάποιον να παραπονείται, ότι έχασε 40 ή 50%,αρνούμενος να ειπεί το ποσόν, ανά μήνα,μου δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν θέλει να μαθευτεί το ποσόν της προηγούμενης "αμοιβής" του,διότι θα φανεί ότι ήταν 4πλάσιος ή και 5πλάσιος "ακαθάριστος" των συλλογικών συμβάσεων της ΓΣΕΕ.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 30/11/2014 19:18:22

  Tall Ships Stand Tall.

 10. karenin avatar
  karenin 30/11/2014 19:37:31

  Λένε πως στην πολιτική οι ηγέτες είναι εύκλο να κάνουν το πρώτο βήμα σε ένα κρίσιμο θέμα. Είναι όμως βασανιστικά δυσκολο να κάνουν το επόμενο πάνω στην κατάσταση και τις συνθήκες που δημιούργησε το πρώτο. Στο Παρίσι είναι φανερό πως γράφθηκε ο επίλογος μιας προσχεδιασμένης κυβερνητικής επιλογής που ξεκίνησε απο τον Αυγουστο. Ετσι οι μη "μυημένοι" στην διαπραγμάτευση αναφέρουν πως η τρόικα κινουσε διαρκώς τα γκολπόστ, οπότε δεν φθάναμε πουθενά, οι αντίστοιχοι δε της άλλης πλευράς επιμένουν ότι ήταν φανερό απο την αρχή ότι το μόνο που ενδιέφεραι τους δικούς μας ηταν πότε θα σηκωθών να φύγουνε οι τροικανοί απο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Σαμαράς είχε ποντάρει τά πάντα στην πολιτική στηριξη απο Γιουνκερ και Σόιμπλε, απο την στιγμή που δεν ήρθε σαν λύση πακέτο, το αποτέλεσμα των διαπραγματευσεων ηταν αδιάφορο, και κατά συνέπεια προδιαγραμένο. Στο εσωτερικό η κυβέρνηση είχε καλιεργήσει κλίμα για την αναγκαιότητα να επιτύχουν οι συνομιλίες, σε αλλη περίπτωση θα είχαμε μη επιθυμητες ραγδαίες εξελίξεις. Γιατί όμως, αφου παρα τις επανειλειμένες τηλεφωνικές ομιλιες δεν κατεστη δυνατή η στηριξη απο ΔΝΤ και ευρωπαίουε ηγέτες , δημιούργησαν προσδοκίες; Η υπόθεση δείχνει να εχει ομοιότητες με το ναυάγιο της πρόωρου εξόδου στις αγορές πριν ένα μήνα, και με την επίσκεψη στην Γερμανία και την παραίτηση του εκεί πρέσβυ μας. Αν ολα αυτά συμβαίνουν βάση κυβερνητικού σχεδίου θα το δούμε, αν συμβαίνει το αντίθετο κάποιοι επιτελείς που σχεδιάζουν έχουν θέμα. Οπως και νάχει όλες αυτές οι ατέρμονες τριβές με την τρόικα δειχνουν να κουράζουν τον κόσμο και να δημιουργούν έλειμα εμπιστοσύνης, που είναι αδύνατο να το διαχειρειστει κάποιος επικοινωνιακά χωρίς φθορά. Η επόμενη συνάντηση με τον Βενιζέλο θα καθορίσει και τις εξελιξεις. Για αυτό και κρίνεται κρίσιμη. Ομως ο Σαμαράς μοιαζει όλο και πιο μόνος. Απο την μια ο αρχηγός του Πασοκ σκέφτεται και λειτουργεί με βάση το πολιτικό του μέλλον, απο την άλλη το επιτελείον του δείχνει να εχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, και να τον εχει εκθέσει. Οι δε ευρωπαίοι φίλοι μένουν παγερά αδιάφοροι για το αν παραμείνει στην εξουσία η οχι. Ετσι τώρα όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα του. Που μοιάζει μετέωρο αυτή την φορά. Και με το δίκιο του, αφού το μήνυμα απο τους πιστωτές είναι σαφές. Αδιαφορούν το ποιος θα κυβερνάει στην Ελλάδα- ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Ολες οι δηλώσεις συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα, διαφορετικά θα αφεθεί στην τύχη της και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τη ζούγκλα των αγορών χωρίς την αναγκαία ευρωπαϊκή στήριξη. Η στάση αυτή του Βερολίνου είναι και ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που κληθεί να αναλάβει την κυβερνητική εξουσία

  • ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. avatar
   ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. @ karenin 01/12/2014 09:25:05

   Καλά τα λές φίλε Karenin, αλλά αυτό που λες: " διαφορετικά (η Ελλάδα) θα αφεθεί στην τύχη της και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τη ζούγκλα των αγορών χωρίς την αναγκαία ευρωπαϊκή στήριξη", ήτοι θα μας αφήσουν ελεύθερους να διαγράψουμε ΟΛΟ το χρέος μας και να ακολουθήσουμε την Ισλανδία, δεν το πιστεύω, αν και εγώ το εύψομαι και μάλιστα θα πρότεινα να γίνουμε ομοσπονδία με την Ισλανδία.

   • George N avatar
    George N @ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ.. 01/12/2014 16:06:25

    Να συμπληρώσουμε στα παράδοξα του μαθητή σου ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ ένα ακόμα: Η Ελλάδα στα 5 χρόνια της κρίσης παρήγαγε 1 τρις Ευρώ. (1,000,000,000,000) Έδωσε στους δανειστές της από αυτά για τόκους και χρεολύσια 3 δις Ευρώ δλδ το 0,3% (3,000,000,000) Γιατί φτώχυνε? Και μόλις το λύσουμε, βουρ για ομοσπονδία :-)

 11. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 30/11/2014 19:42:27

  Το λάθος του Σαμαρά και του κύκλου του είναι ότι προβλήθηκε ως Μεσσίας σε μιa στιγμή αντιηρωική. Η αυταπάτη φέρνει την απογοήτευση. Ποιoς Μεσσίας σε μια χώρα που εν έτη 2014 οι πολίτες κάνουν ουρές για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του στο Δημόσιο και χάνουν ώρες κι ώρες παραγωγικής εργασίας!; Ποιoς Μεσσίας σε Πολιτεία όπου οι πολίτες της, οι πολιτικοί της, η ηγεσίας της αναλώνεται με τα αυτονόητα σύγχρονης Πολιτείας και Κράτος Δικαίου, όπως το επίκαιρο ζήτημα με τον Ρωμανιά. Δεν υπάρχουν Μεσσίες, ούτε ήρωες. Όχι γιατί τέτοιοι πλέον δεν υπάρχουν. Και βέβαια υπάρχουν. Η εποχή, όμως, κι η μορφή του σύγχρονου πολέμου τους έχουν αχρηστεύσει. Καιρός να ξεσκονίσουμε την άμμο από τα μυαλά μας.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Μανιάτης 01/12/2014 17:37:30

   Αγαπητέ Μανιάτη, νομίζω ότι το λάθος αυτό το κάναμε περισσότερο εμείς παρά ο ίδιος ο Σαμαράς και ο κύκλος του. Εμείς είχαμε ανάγκη από έναν ήρωα και, ναι, ήρθε σε εποχή αντιηρωϊκή. Εκ των υστέρων έχω και τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει ήρωας. Τούτο, χωρίς βέβαια να αμφισβητώ τις κυβερνητικές ικανότητες που αναμφίβολα δείχνει κατά την πρωθυπουργική του θητεία.

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 30/11/2014 19:59:39

  Μαύρε ΠΙΤ, Παρεξήγηση, δεν εννοούσα τους Δημοσίους υπαλλήλους αποκλειστικά, αναφερόμουν γενικώς στους υπαλλήλους και ειδικότερα στους συνταξιούχους κάθε κατηγορίας. Ειδικά και μόνο για τους ΔΥ συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω, όλοι μας έχουμε υποφέρει κατα καιρούς από τον "Μανδαρινισμό" πολλών εξ αυτών!

  • Μαύρος Πητ avatar
   Μαύρος Πητ @ ΝΤΙΝΟΣ 01/12/2014 09:09:16

   Εντάξει ΝΤΙΝΟ, αλλά η διατύπωση δεν ήταν σαφής κι έτσι καταλάβαμε όλοι άλλα, από αυτά που εννοούσες.

 13. Zugzwang avatar
  Zugzwang 30/11/2014 20:25:10

  Απο που προκυπτει οτι η χωρα ειναι ορθια; Οι τσεπες μου και οι τσεπες συγγενων και φιλων δεν το βλεπουν αυτο. Για να μη μιλησουμε για την εξωτερικη πολιτικη Βενιζελου και για την καλπαζουσα εγκληματικοτητα.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Zugzwang 30/11/2014 21:48:22

   Όταν λέμε χώρα δεν εννούμε όλους όσους ζουν σ' αυτήν. Άλλωστε τα δάνεια ποτέ δε φτάναν για όλους. Ακόμα και στις "καλές" μέρες.

 14. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/11/2014 23:23:15

  Ο Σαμαράς θα "πάει" από Ελεγκτικό Συνέδριο. Του "ρίχνουνε κι άλλη μολότωφ". Με συνταξιούχους μανδαρίνους, υψηλόβαθμους ένστολους και διευθυντάδες του ΕΣΥ. Μάλλον δεν είναι μολότωφ. Ριπή καλάσνικωφ είναι, κατακέφαλα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εντελως αχάριστοι. Και κάποιοι αφελείς ψάχνουν, ψάχνουν, ψάχνουν, "που είναι οι τρομοκράτες..."

  • Κώστας ΜΠ avatar
   Κώστας ΜΠ @ Uncle Stgm 01/12/2014 01:18:21

   Δεν σε καταλαβαίνω Θείε.Ο Σαμαράς θα τα πληρώσει ή εσύ; Αυτό το νεοελληνικό,να θεωρείται ο κρατικός κουμπαράς κάποιου άλλου και πως εμάς δεν μας αφορά, είναι ακατανόητο.Ο Σαμαρας σήμερα είναι,αύριο δεν είναι.Ο (μάλλον "οι" ,γιατί με το πολυδιευθυντικό κάθε κλινική έχει 3) διευθυντής του ΕΣΥ θα περάσει την κρίση χωρίς να μειωθεί το εισόδημά του.Πλήρωσε εσύ και εγώ και άσε τα δάκρυα για το Σαμαρά. Μάζευε τώρα γιατί από τους φόρους ΣΟΥ/ΜΑΣ θα πληρωθούνε όσοι αναφέρεις.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Κώστας ΜΠ 01/12/2014 01:53:19

    Αυτό ακριβώς λέω. Όλοι πια οι πολίτες κάνουν το λογαριαμο τους και βλέπουν ποιός τους λογαριάζει για σκουπίδια. Βλέπουν και ποιός λογαριάζει ποιούς για "διαμάντια". Και εκλογές έρχονται: Το Ελεγκτικό συνέδριο του κανει "δώρο" ψήφους μεγαλοσυνταξιούχων ΔΥ. Άν περιμένει όμως να πάρει ψήφους από ιδιωτικούς υπαλλήλους και χαμηλοσυνταξιούχους Ι.Τ, από χαμηλόμισθους ΔΥ, από ανέργους ή από φορολογικά έντιμους μικροεπιχειρηματίες, άδικα θα περιμένει... Δυστυχώς η δικαστική εξουσία δεν εκλέγεται, για να υποστεί τα επίχειρα της ταξικής σκληρότητας του προσωπικού της και της κοινωνικής μυωπίας του. Αλλοι θα υποστούν τα επίχειρα, "αντ' αυτών", αυτοί που χρειάζονται νομιμοποίηση δια της ψήφου και απαρτίζουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Έτσι δουλέυει το σύστημα νομιμοποίησης στις δημοκρατίες. Άς πρόσεχαν, έγκαιρα, αυτοί που χρειάζονται ψήφο... Το "δωράκι" αυτό, ψήφων της νομενκλατούρας στους κυβερνώντες σήμερα, είναι σαν το "δώρο" που δώσανε στον Ηρακλή της μυθολογίας. "Πουκάμισο του Νέσσου". Και τον κάψανε...

 15. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 01/12/2014 00:12:52

  Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά τι θέλει να πει ο... ποιητής-αρθρογράφος.. Τι μας καλεί να κάνουμε? Να λυπηθούμε τον ΑΣ? Απ' ότι δίδαξε η Ιστορία, ο ΑΣ είχε μια ευκαιρία τον Δεκέμβριο του 2011 και δεν την πήρε. Δεν ήξερε τότε, δεν το τόλμησε. Και για να 'μαστε δίκαιοι, κανένας μας δεν ήξερε. Κανένας μας δεν θα τολμούσε ανοιχτά να πει στον ΑΣ: "Μπες μπροστά και μετά από τις εκλογές (που θα γίνονταν και θα 'παιρνε 45%) και κήρυξε στάση πληρωμών" Τώρα, 2 χρόνια μετά, ξανά μια παρόμοια ευκαιρία, αυτή τη φορά από απείρως καλύτερη θέση καταρχήν αλλά και με την προηγούμενη εμπειρία. Τι θα κάνει αυτήν την φορά?? Ίδωμεν...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Θόδωρος 17.06.201? 01/12/2014 17:44:38

   Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια, αγαπητέ Θόδωρε. Ήμασταν πάρα πολλοί αυτοί που είχαμε αυτή την άποψη. Να κηρύξει στάση πληρωμών, αφού βέβαια πρώτα πάει σε εκλογές. Και την είχαμε τεκμηριώσει από τότε και την υπερασπιζόμασταν με επιχειρήματα. Αν εσείς οι υπόλοιποι δεν τα βλέπατα και αν λέτε τώρα "καλύτερη τελικά θα ήταν η στάση πληρωμών", κακό δικό σας και της χώρας ολόκληρης. Δεν θα ξεχάσω ένα κείμενο του Ιαπετού που έλεγε κάτι για βενζινάδικα και για σφραγισμένα ευρώ, ένα σενάριο έγραφε, απολύτως έωλο και γεμάτο πράγματα χωρίς επαφή με την πραγματικότητα, για την περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. Έκτοτε ο Ιαπετός γράφει κείμενα που θα έβαζες ίσως και στοίχημα ότι την κρίσιμη εκείνη περίοδο (πρώτο μισό του 2012) ήταν υπέρ της δραχμής. Να έχει άραγε τώρα και την ίδια άποψη με εσένα; Λυπούμαι, αλλά αν τώρα ωριμάσατε, κακό δικό σας. Εγώ πάντως τώρα δεν είμαι υπέρ της δραχμής, σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα, με την έννοια της διαχείρισης της τρέχουσας κατάστασης. Άλλες οι καταστάσεις τώρα, άλλες του 2012. Τώρα είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο. Γιατί να βιώσουμε πάλι κρίση;

   • Θόδωρος 17.06.201? avatar
    Θόδωρος 17.06.201? @ Διογένης 02/12/2014 22:07:37

    Με αδικείς, φίλε Διογένη. Αν εσύ "και πολλοί άλλοι" ήσασταν τόσο μπροστά από την εποχή σας το Δεκ. 2011, εγώ δεν είχε τύχει να σας διαβάσω για να "φωτιστώ" τότε. Τι να κάνουμε? Ποιος μίλησε για δραχμή?? Εγώ πάντως όχι. Για αντιμετώπιση των δανειστών μας σαν ίσος προς ίσο μιλάω. Δεν πιστεύω ότι είμαστε ένα βήμα προς την έξοδο, εγώ πιστεύω ότι ακόμα κι αν περάσουμε κι αυτήν την "αξιολόγηση", απλώς θα μεγαλώσει το κλουβί μας λίγο ακάμα.. Αυτό έχρι δείξει η εμπειρία ως τώρα. Εγώ ήθελα να είναι η ευκαιρία, αυτή η κρίση να φτιάξει το Ελλ. Κράτος, τώρα που έσπασε ο τσαμπουκάς του. Αλλά δεν το βλέπω να γίνεται, όπως γράφουν ο Θείος και άλλοι εδώ. Ούτε ήθελα να γαντζωθούν τα νύχια των γύπων στην πλάτη μας και να μην βγαίνουν με τίποτα.. Κάποια στιγμή όντως πρέπει να ξαναγίνουμε Κυρίαρχο Κράτος, έστω και στην εποχή της χρηματοπιστωτικής παντοκρατορίας. Υ.Γ. 1 Δεν παρακολουθούσα το antinews το 2011, από Μάρτιο-Απρίλιο 2012 λίγο πριν τις εκλογές άρχισα. Υ.Γ. 2 Θα επανέλθω για μια πιο λεπτομερή συζήτηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος τώρα.

 16. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 01/12/2014 00:58:20

  Πρεπει να παραδεχτουμε οτι το αρθρο λεει αληθειες. Ο Σαμαρας αποδειχτηκε πεληκαρι. Δουλευει απιστευτες ωρες , προσπαθει να μαζεψει και να διορθωσει τα λαθη 40 ετων. Ας θυμηθουμε τον προκατοχο του που εκανε ποδηλατο, και διακοπες καθε λιγο. Αλλα ο Σαμαρας για να πετυχει πρεπει να παλεψει με το σαθρο κρατος και τις συντεχνιες που εφαγαν την μεριδα του λεοντος. Ο αγωνας εδω ειναι ανισος. Ο τυπος κερδοσκοπει πανω στην δυστυχια του Ελληνα. Αν καποιος σοβαρος γραψει ενα αρθρο που να ειναι κοντα στην πραγματικοτητα και στην λυση τοτε αρχιζει η επιθεση των προοδευτικων δημοσιογραφισκων. Αν ενας υπουργος τα βαλει με το κατεστημενο τοτε η 'ανεξαρτητη ' δικαστικη αρχη δικαιωνει το κατεστημενο. Οπως δικαιωσε και τα του οικου της. Οταν ο Σαμαρας προσπαθει να γινει κατι τοτε η αντιπολιτευση (ΣΥΡΙΖΑ) αρχιζει τις υποσχεσεις και οι ΑΝΕΛ τις θεωριες συνωμοσιας. Αν και δεν ειμαι Σαμαρικος καλοπροαιρετα πιστευω και συμφωνω 100% με το αρθρο οτι θα μπορουσε να την ειχε κανει με μικρα η μεγαλα βηματακια. Αλλα καθησε και υπερπροσπαθει. Αρχιζω να πιστευω οτι το DNA του εχει αρκετη δοση απο τους προγονους του . Αν ειχε γινει μια στραβη τοτε θα ειμαστε σημερα με ενα νομισμα πληθωριστικο, με χρεοκοπια 100% , με πεινα που η σημερινη κατασταση θα ηταν παραδεισος παρ ολα τα προβληματα. Το πλιατσικο και η μαυρη αγορα θα κυριαρχουσαν. Οι μαυραγορητες θα δημιουργουσαν περιουσιες μαζι με αυτους που τα εφαγαν και τα εχουν στα σεντουκια 'η στο εξωτερικο. Φυσικα δεν θα υπηρχε τουρισμος . Ομως .... δεν απεχουμε και πολυ απο την καταστροφη. Μια στραβη και ολα τα παραπανω θα ειναι η σκληρη πραγματικοτητα.

 17. blue nile avatar
  blue nile 01/12/2014 02:01:17

  TO ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΟ ΡΟΓΧΟ ΤΗΣ; ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΦΑΣ... ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ. ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΠΥΡΑΚΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΑΛΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΛΑΘΟΣ... ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΩ ΚΑΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ. ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΣΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ. ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Ο ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΛΑΘΟΣ...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ blue nile 01/12/2014 17:49:23

   Ποιοι είναι αυτοί οι "όλοι" που "ξέρουν" ότι το ελληνικό χρέος "θέλει" κούρεμα; Ο αμόρφωτος ελληνικός λαός που πιπιλάει την καραμέλα της αυτοϋποτίμησης που του σερβίρουν αμάσητη οι ακόμη πιο αμόρφωτοι των ΜΜΕ; Όσοι ξέρουν στοιχειώδη οικονομικά ξέρουν ότι το ελληνικό χρέος δεν θέλει κανένα κούρεμα. Είναι μια παράμετρος που έβαλε στην εξίσωση εκ του μη όντος το ΔΝΤ, για τους δικούς του ιδιοτελείς λόγους - και πάντως όχι για να καταστήσει το χρέος μας "βιώσιμο". Οι Μπαρουφάκηδες και οι λοιποί "οικονομολόγοι", πρώην σύμβουλοι του ΓΑΠ δεν μετράνε ως οικονομολόγοι διότι είναι παπαγαλάκια των ίδιων ανθρώπων που κινούν τα νήματα στο ΔΝΤ. Βρες κάποια σοβαρή ανάλυση ή, ακόμη καλύτερα, κάνε μια ανάλυση των παραμέτρων μόνος σου για να δεις αν είναι βιώσιμο ή όχι το ελληνικό χρέος. Και έλεος πια με αυτή αυτά τα κεφαλαία. Τι θέλετε να δείξετε; Δεν διαβάζονται.

 18. Διογένης avatar
  Διογένης 01/12/2014 17:56:29

  Ναι, ο Σαμαράς κράτησε όρθια τη χώρα, ωστόσο δεν μπόρούμε να μην θρηνούμε για τις ευκαιρίες που χάθηκαν για κάτι περισσότερο. Και όχι μόνον τώρα. Δεν θα ξεχάσω μια γνωστή μου ηλικιωμένη κυρία, που δεν είχε καμιά ιδιαίτερη ενασχόληση με την πολιτική, που μου είχε πει κάποια στιγμή το 2002-2003, σε στιγμή δηλαδή που κανένας πια δεν θυμόταν το Σαμαρά και είχε παντοδυναμία σε όλα ο Σημίτης, ενώ οι της ΝΔ απογοητευμένοι νόμιζαν ότι δεν θα ξαναδούν ποτέ κυβέρνηση, που μου είπε: "Εκείνος ο Σαμαράς φταίει για όλα. Αν δεν είχε κάνει την Πολιτική Άνοιξη, θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός". Δεν μπορούσα να μην συμφωνήσω με την άποψή της, πόσο μάλλον που κι εγώ είχε την ίδια γνώμη. Ο Σαμαράς αποδείχθηκε πλειστάκις, τόσο παλιά, όσο και τώρα, ότι είχε πολιτικό αισθητήριο κατώτερο των περιστάσεων. Αυτό δεν μειώνει καθόλου την προσφορά του στη χώρα, τόσο σήμερα, ως πρωθυπουργός, όσο και το 1990-1992. Πολλοί λένε ότι "ο Σαμαράς φταίει για το Μακεδονικό" και εννοούν που δεν το κλείσαμε. Ναι, ακριβώς, έχουν δίκιο. Ο Σαμαράς "φταίει" που δεν πήγαμε σε μια συμφωνία-κόλαφο τύπου "Ζυρίχη-Λονδίνο" για το Μακεδονικό. Όσο "έκλεισε" το Κυπριακό με τη Ζυρίχη-Λονδίνο, άλλο τόσο θα "έκλεινε" το Μακεδονικό με τον συμβιβασμό που επεδίωκε ο Μητσοτάκης και απέτρεψε ο Σαμαράς. Αντιθέτως, θα ήταν η απαρχή νέων εθνικών δεινών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν να είναι τέλειος, αλλά μέσα στην μαύρη μαυρίλα της κρίσης, ο Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που μπορούσε να έχει η χώρα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Είμαστε τυχεροί που τον είχαμε και τον έχουμε. Ας ελπίσουμε να τον έχουμε για πολύ ακόμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.