#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/06/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας τα έλεγαν στην Τροικα, αλλά έπεφταν πάνω σε τοίχοΕπειδή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν διάφορες απόψεις για το ρόλο της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί μεταξύ άλλων και για αποτυχία του "Greek Success", κάποιοι ξεχνούν ότι η παρούσα κυβέρνηση, ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας τα έλεγαν στην Τροίκα, αλλά έπεφταν πάνω σε τοίχο. Στην ίδια την έκθεση του ΔΝΤ που τόσο σάλο προκάλεσε υπάρχει παράρτημα με τις ελληνικές θέσεις για 11 σοβαρά λάθη που γίνονται από την τρόικα. Διαβάστε τι τους έλεγε επισήμως η κυβέρνηση αλλά αυτοί αγρόν ηγόραζαν:

1. Συμμετοχή ΔΝΤ στο μνημόνιο.  Η άποψη που εκφράστηκε ήταν ότι θα ήταν καλύτερα αν η κρίση θα μπορούσε να είχε επιλυθεί εντός της ΕΕ ή της ζώνης του ευρώ, αλλά ούτε οι ελληνικές  αρχές ούτε η ΕΕ ή η ΕΚΤ είχαν την απαιτούμενη εμπειρία τέτοιου προγράμματος. Η εμπειρία του Ταμείου στην επίλυση της κρίσης κατέστησε αναγκαία τη συμμετοχή στη διαδικασία.

2. Ταχύτητα προσαρμογής.  Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η  μορφή του «4-3-3 προγράμματος μείωσης του ελλείμματος στην οποία αρχικά επέμενε η  ΕΕ ήταν υπερβολικά φιλόδοξη και αντανακλά  μια νομικίστικη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κριτηρίων του Μάαστριχτ και της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος».

3. Υψηλά επιτόκια. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι τα αρχικά επιτόκια των δανείων από τα κράτη - μέλη «ήταν πολύ υψηλά δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα».

4. Δεν θέλαμε αρχικά μείωση χρέους.  Οι Έλληνες αξιωματούχοι επισήμαναν ότι «η ίδια η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν εναντίον της αναδιάρθρωσης χρέους στην  αρχή λόγω των ανησυχιών σχετικά με το εγχώριο πολιτικό κόστος, τις επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και την μετάδοση των επιπτώσεων»,  αλλά «όσο περνούσε ο καιρός η δυνατότητα αυτή ωρίμασε».

5. Επικοινωνιακά λάθη στην μείωση του χρέους. «Υπήρχαν μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις πριν προκύψει μια εφαρμόσιμη πρόταση» αναφέρεται. Τα γεγονότα στο  Deauville έφεραν  απροσδόκητα  ξανά την αναδιάρθρωση πάνω στο τραπέζι και «αναστάτωσαν σοβαρά τις αγορές και μάλιστα σε μια περίοδο που το πρόγραμμα έδειχνε κάποια επιτυχία και τα ελληνικά spreads είχαν αρχίσει να μειώνεται». Αργότερα, «η πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ έγινε μια δημόσια συζήτηση με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ, μια συζήτηση που θα έπρεπε να έχει συμβεί πίσω από τις κλειστές πόρτες».

6. Σύντομα και πρόχειρα οι διαπραγματεύσεις. «Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είχε κόστος. Δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για τον πολιτικό διάλογο και τη διαβούλευση με τους ανθρώπους στο διοικητικό επίπεδο. Οδήγησε σε περιορισμένη γνώση και δεν προσαρμόστηκαν  οι προϋποθέσεις στις  ιδιαιτερότητες της Ελλάδας».

7. Παραγνώριση ύφεσης και επιπτώσεων στην οικονομία. «Η κοινή άποψη ήταν ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης». Ωστόσο, αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις του προγράμματος είχαν κινδύνων που έγιναν πράξη λόγω  πολιτικής αστάθειας και εκροών καταθέσεων. Επίσης, στον  υπολογισμό των επιπτώσεων των φορολογικών μέτρων, των τιμών και του εισοδήματος, «η ελαστικότητα είχε υποτιμηθεί και αυτό μείωσε την απόδοση των εσόδων».

8. Πλήγμα από την δεύτερη αναθεώρηση στο έλλειμμα του 2009. Οι εκ των υστέρων αναθεωρήσεις των στοιχείων που διεύρυναν το έλλειμμα του 2009 κατά 2% του ΑΕΠ «έκαναν την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή ακόμη πιο απαιτητική».

9. Δεν μαζεύτηκε η εκροή καταθέσεων. «Μεγαλύτερη έμφαση θα έπρεπε  να έχει δοθεί  στην αντιμετώπιση των εκροών καταθέσεων» και στις επιπτώσεις που είχε αυτό στη διατήρηση των όρων του προγράμματος.

10. Αγκυλώσεις στο πρόγραμμα οδήγησαν σε σπιράλ ύφεσης. Η ελληνική πλευρά αναφέρει «περιορισμούς χρηματοδότησης που οδήγησαν σε περιορισμούς ευελιξίας των στόχων» και με την σειρά τους «σε ένα φαύλο κύκλο» όπου η βαθύτερη η ύφεση δημιουργούσε  μεγαλύτερη ανάγκη για τη λήψη μέτρων και ακόμη βαθύτερη ύφεση...

11. Λάθος η έμφαση του αρχικού μνημονίου σε αύξηση των φόρων, έπρεπε να μειωθούν οι δαπάνες, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι εξ αρχής είχαν εκφραστεί αμφιβολίες  «για την έμφαση που δόθηκε στο αρχικό πρόγραμμα για αύξηση των φόρων» Από τη μία πλευρά, οι φόροι ήταν σχετικά χαμηλοί και η αύξησή τους «ήταν πολιτικά ευκολότερη».  Μεγαλύτερη προσπάθεια «θα έπρεπε επίσης να έχει γίνει κατά την έναρξη του προγράμματος για ιδιωτικοποιήσεις  κρατικών περιουσιακών στοιχείων και πάταξη της  φοροδιαφυγής».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 07/06/2013 10:01:12

  Κάναμε ότι έλεγε το ΔΝΤ. Αυτό έχει καταγραφεί.

 2. Ιωάννης Κιαπέκος avatar
  Ιωάννης Κιαπέκος 07/06/2013 10:28:21

  Είναι καιρός πια ο Πρωθυπουργός (για τον Στουρνάρα χλωμό το βλέπω) να πάρει κανένα κομπρεσέρ να τελειώνουμε επιτέλους με αυτόν τον "τοίχο"

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ Ιωάννης Κιαπέκος 07/06/2013 11:05:17

   Ο Γιάννης είναι υπάλληλος. Αν το αποφάσιζε εκείνος που του παραχώρησε την εξουσία (δεν ήταν ο Ελληνικός λαός), θα αναγκαζόταν να συμμορφωθεί.

   • Ιωάννης Κιαπέκος avatar
    Ιωάννης Κιαπέκος @ Αθώρ 07/06/2013 12:00:53

    Έχεις δίκιο (στα περί συμμορφώσεως) όμως από τις κατά καιρούς δηλώσεις του ("αυτός είναι ένας καλός φόρος" για το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης ή "δεν είναι ακόμη καιρός για μείωση Φ.Π.Α" για το φόρο στην εστίαση) δείχνει να συμφωνεί με όλες τις επιλογές της τρόικας οπότε και να αναγκαζόταν (από τον Πρωθυπουργό) να διαπραγματευτεί θα το έκανε με μισή καρδιά. (για κάτι που δε πιστεύει)

 3. Αθώρ avatar
  Αθώρ 07/06/2013 11:02:52

  Τον...τοίχο όμως, ΤΟΝ ΣΠΑΖΕΙΣ όταν έτσι ΠΡΕΠΕΙ....

 4. DebbyTant avatar
  DebbyTant 07/06/2013 11:42:53

  http://www.mykefalonia.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=23309:1-1-cern&Itemid=267

  Νεοτατα του cern 'ηλεκτρολογος σιβιτανιδιου, καμικαζι, επιστημονας στο Cern...

  http://www.youtube.com/watch?v=lVBRDLW80Kw&feature=youtub_gdata_player

 5. panos avatar
  panos 07/06/2013 12:58:57

  Οταν παιρνεις την ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ τα αλλαζεις ολα............και η μη συναινεση στο λαθος...............

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ panos 07/06/2013 17:25:20

   Εξ ιδίων κρίνεις τα αλλότρια; Υπάρχουν εξαιρέσεις πάντα σε τέτοιου είδους κανόνες. Π.χ. Πούτιν. Ψάξε πως ανέβηκε στην εξουσία και τι έκανε σε αυτούς που τον προώθησαν. Και ο Πούτιν αυτή τη στιγμή έχει επαφές μόνο με έναν Έλληνα πολιτικό. Και για πρώτη φορά ξεκινά να υπάρχει μόνιμη παρουσία του Ρωσικού στόλου στο Αιγαίο με 16 τουλ. πλοία. Τυχαίο; Δε νομίζω.

 6. Γιάννης avatar
  Γιάννης 07/06/2013 15:57:52

  Το πρεπον θα ηταν , απο την αρχή της κρίσης , όλα τα κόμματα να ασχολούνται νυχθημερόν για την ομαλή στροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα . Μέσα στο ευρω δεν θα δούμε προκοπη οτι και αν κάνουμε , δεν ειναι φυσιολογικό να εχει η ελλαδα κοινο νόμισμα με την Γερμανία . Οταν βλέπεις κολοσσούς όπως η Ιταλία και η Ισπανία να γονατιζουν καταλαβαίνεις οτι το πρόβλημα ειναι δομικό .
  Ας αλλάξουν , οι πολιτικοι μας , ρότα διότι σε 30 χρονια θα εχουν απομείνει 5 εκ. Ελληνες σε αυτο τον τόπο .

 7. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 07/06/2013 17:12:08

  " Εγώ σας τα έλεγα, αλλά... τι να κάνω, ενας απλός οικονομολόγος είμαι, τι ξέρω απ' αυτά... απλά προεδρεύω στην κυβέρνηση... τέλος πάντων, ότι πείτε εσεις!
  (Τον Στουρνάρα τον θυμούμαστε και από το ΙΟΒΕ -κλασσικός υπάλληλος -κρατάει την άποψή του για τον εαυτό του και δηλώνει ότι του πει ο εργοδότης).

 8. Πολίτης Θ avatar
  Πολίτης Θ 07/06/2013 22:19:54

  Το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι μονο το ΔΝΤ ή η Ε.Ε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το ελληνικό κράτος, που αρνείται πεισματικά να εκσυγχρονιστεί. Και μη μου πείτε πως υπεύθυνοι γι' αυτό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για πολλά δεινά είναι υπεύθυνοι γι' αυτό όμως όχι.
  Δεν είναι δυνατόν από το 2010 μέχρι σήμερα η γραφειοκρατέια αντί να μειώνεται, αυξάνεται (θυμάται κανείς την εργασιακή εφεδρεία και πως αντιμετωπίστηκε από την τότε κυβέρνηση;).
  Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να "επικοινωνήσουν" ηλεκτρονικά μεταξύ τους τα υπουργεία και οι υπηρεσίες.
  Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε (ακόμη!) πόσους δημοσίους υπαλλήλους πληρώνουμε και πόσους πρέπει να απασχολούμε.
  Δεν είναι δυνατόν να ζητείται από τους πολίτες να υποβάλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση αλλά αυτή να μην γίνεται δεκτή αν γραφτεί λάθος η ημερομηνία γέννησης!!!!! Γιατι απλά δεν είναι δυνατόν να σου ζητούν να συμπληρώσεις την ημερομηνία γέννησης. Παγκόσμια πρωτοτυπία, να γιγαντώνεις τη γραφειοκρατεία λειτουργώντας το σύστημα ηλεκτρονικά...
  Χιλιάδες τα παραγείγματα αυτού του είδους.
  Κι εμείς αναρωτιώμαστε ακόμη ποιος φταίει.
  Ο Βάρναλης το 'γραψε πριν 90 περίπου χρόνια:
  - Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
  - Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
  - Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
  - Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
  Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
  δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Πολίτης Θ 08/06/2013 21:13:03

   Το έχουμε πει πολλές φορές δεν είναι ότι δεν μπορούν απλά δεν θέλουν ...ελέω σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

   Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν φύγει πχ με το παραπάνω τίτλο: το έλεγαν (ήξεραν ότι ήταν λάθος) αλλά το εφάρμοζαν.
   Αν κάνω το ίδιο σαν Κρατικός Υπάλληλος ....απλά πάω πειθαρχικό.

   ΥΓ

   ....πως δεν έχει μειωθεί η γραφειοκρατία με την ΗΔ;....
   ΔΙΑΥΓΕΙΑ
   ΚΗΜΔΣ
   ΜΠΔΣ
   ΜΔ - ΥΔΕ
   ΟΠΣ ΥΠΟΙΑΝ


   καταχωρώ τα ΙΔΙΑ στοιχεία σε διαφορετικές πλατφόρμες που δεν ...επικοινωνούν ....σαν τους ταγούς της χώρας.

   ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και το πάρτι των καρεκλών συνεχίζεται αμείωτο.

 9. mara Μ avatar
  mara Μ 08/06/2013 20:56:22

  To mea culpa τι ακριβώς σήμαινε; διαφωνία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.