Ο Σαμαράς θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες
28/11/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες

Μετά το ναυάγιο στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με συνεχόμενα τηλεφωνήματα σε ανώτερο επίπεδο, τόσο στη Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα.

Μικρό παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξε το EuroWorkingGroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες. Η προτροπή ή εντολή που βγήκε από το λεγόμενο και «μικρό Eurogroup» είναι να τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, ζητώντας ουσιαστικά επιτάχυνση των προσπαθειών.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο ανακοινωθέν ή διαρροές που να δείχνουν ότι έχει επέλθει οριστική ρήξη με την τρόικα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξουν αγωνιώδεις προσπάθειες τα επόμενα 24ωρα για να λειανθούν οι πολύ σοβαρές διαφορές τρόικας – Αθήνας.

Οι πληροφορίες του antinews αναφέρουν ότι πλέον η υπόθεση της διαπραγμάτευσης και μιας έντιμης συμφωνίας με τους δανειστές έχει περάσει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό. Μετά το ναυάγιο στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με συνεχόμενα τηλεφωνήματα σε ανώτερο επίπεδο, τόσο στη Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συνομιλήσει με τον βασικό… υπαίτιο της σκληρής γραμμής της τρόικας, δηλαδή τον Β. Σόιμπλε.

Σίγουρα έχει κάνει επαφές και με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και με αξιωματούχους του ΔΝΤ προκειμένου να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό που δεν συζητούν στο Μαξίμου, και είναι άλλωστε εκπεφρασμένη άποψη βουλευτών αλλά και όλου του ελληνικού λαού, είναι τα επιπλέον μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεχάστε τις, διαμηνύουν στην κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν υποχωρήσεις θα γίνουν και από την ελληνική πλευρά, αν όμως συναντήσει ξανά «ντουβάρια» τότε θα έχει καταλάβει ότι η τρόικα δε θέλει να βοηθήσει αλλά να εκβιάσει.

Αν και δεν είναι ώρα για αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του υπ. Οικονομικών στη διαπραγμάτευση καθώς και της εντελώς διαφορετικής εικόνας που έδειξαν οι δανειστές στο Παρίσι, το σίγουρο είναι πως ο Σαμαράς παίρνει στα χέρια του τον «καυτό» φάκελο. Αν αποτύχει να φέρει σε πέρας ένα καλό αποτέλεσμα θα πληρώσει. Αν όχι και πετύχει τη συμφωνία που όλοι επιδιώκουν τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να επανέλθει η ηρεμία στην Ελλάδα και να σταματήσει αυτή η αβεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που έχει ειπωθεί ήδη. Πώς δεν έχει έρθει ακόμη η καταστροφή και πως ο Σαμαράς μπορεί να διαψεύσει για άλλη μια φορά τις Κασσάνδρες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 28/11/2014 10:35:40

  Μακάρι, γιατί η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πολλούς στα διεθνή πράγματα να ανατριχιάσουν... Και ας κάνουν τους ψύχραιμους, γνωρίζουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ένδειξη πως ο λαός μπορεί να καταφύγει και σε πολύ ακραίες λύσεις , σχεδόν αυτοκτονικές, για να ανατρέψει τον παραλογισμό των Γερμανικών μνημονίων. Δεν φοβούνται στο εξωτερικό τον ΣΥΡΙΖΑ, την σημειολογία της "εκλογικής εξέγερσης" των λαών φοβούνται.... Και ο Σαμαράς εκτός από τα Βερολίνα και τις Βρυξέλλες ας κάνει και κάποιο τηλέφωνο στην Ουάσινγκτον. Εκεί παίζονται ακόμα τα παιχνίδια...

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Κωνσταντίνος 28/11/2014 17:46:38

   Αγαπητέ Κωνσταντίνε γράφεις
   .. η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ.. Επέλαση με 26-28% στις δημοσκοπήσεις;. Και με τον κύριο .. σύμμαχο, τον Π Καμένο να μην μπαίνει στη βουλή; Στη χειρότερη πολιτικά στιγμή της συγκυβέρνησης; με όλα τα .. βαρίδια που κουβαλά; Οι δημοσκοπούμενοι δεν ανταποκρίνονται πάντα στους ψηφίζοντες. Ας μη δεχόμαστε εύκολα ότι μας σερβίρουν. Λίγη υπομονή ακόμη..

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Κωνσταντίνος 29/11/2014 09:52:08

   ΕΠΕΛΑΣΗ ΜΕ 25-26% ΝΤΑΒΑΝΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ? ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ?

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 28/11/2014 10:50:30

  Εγώ νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι τροϊκανοί δημιουργούν αυτή τη μόνιμη γκρινια για δήθεν δημοσιονομικό κενό, με σκοπό να μας κρατάνε στην "τσίτα". Μετά έρχονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα πάνε καλά και το βουλώνουν. Τώρα, μόλις έρθουν τα στοιχεία του Νοεμβρίου που θα είναι, λογικά, αρκετά καλύτερα από του Οκτωβρίου, θα μειώσουν το δημοσιονομικό κενό και με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου μετά θα πάει ακόμη πιο κάτω και όταν μπει και ο ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που θα μετρήσει για το 2014, τότε θα λήξει η ιστορία. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Όμως μέχρι τότε είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι και πάνε πίσω όλες οι επιτυχίες των τελευταίων δύο χρόνων, ακυρώνονται σε επίπεδο κλίμτος. Ο Max Weber είχε μιλήσει για την "ορθολογική κυριαρχία". Εδώ δεν μιλάς με ανθρώπους που έχουν δική τους βούληση. Μιλάς με "μηχανάκια", τα οποία έχουν πάρει συγκεκριμένες εντολές να διαχειριστούν την κατάσταση με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν έχουν την εξουσία να το αλλάξουν. Απλώς θέλουν να είμαστε μονίμως στο ίδιο μοτίβο υποταγής. Και από τη στιγμή που χάσαμε την πρόσβαση στις αγορές, θα περνάει το δικό τους. Όλο το στοίχημα είναι η πρόσβαση στις αγορές και αν όλη η χώρα, αντιπολίτευση, οικονομικοί παράγοντες κλπ., δούλευαν για την πρόσβαση στις αγορές, θα είχαμε ήδη βγει από το μνημόνιο.

  • Seagull avatar
   Seagull @ Διογένης 28/11/2014 11:38:12

   Ποιές αγορές κύριε Διογένη μας οράματα βλέπετε, οι αγορές μας λένε με τον πιό ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μας δανείζουν με λιγότερο από 8% και έρχεται η κακιά τρόϊκα που μας δανείζει με ένα αξιοπρεπές επιτόκιο με την συμφωνία να εξυγιάνουμε το κράτος μας και να το επανατοποθετήσουμε σε νέα υγιή βάση. Και εμείς αντί να το εκμεταλλευτούμε συνεχίζουμε στο ίδιο βιολί αυτό που μας έφερε στην χρεοκοπία. Δεν μειώνουμε τον δημόσιο τομέα, δεν προχωράμε στην εξυγίανσή του, συνεχίζουμε την κομματοκρατία και πελατοκρατεία στο έπακρο, δεν κάνουμε αποκρατικοποιήσεις, δεν ανοίγουμε το ασφαλιστικό και το κρατάμε κάτω από το χαλί και ένα σωρό άλλα θέματα μην τα ξαναλέμε γιατί τα έχουμε εξαντλήσει πλέον. Αντιθέτως έχουμε επιδοθεί μετά μανίας από το καλοκαίρι αν θα βρούμε τους 180 βουλευτές για να ψηφίσουν την γλάστρα - πρόεδρο και όλα τα άλλα τα έχουμε βάλει στον αυτόματο πιλότο λες και δεν διατελούμε ακόμη υπό χρεοκοπία όταν ακόμη και τώρα το χρέος φιγουράρει στα 321 δις. Ναι τελικά είναι πολύ κακιασμένοι αυτοί οι ευρωπαίοι και οι τροϊκανοί που δεν μας αφήνουν να συνεχίσουμε τις μπίζνες μας as usual ενώ σε μηνιαία βάση θα έπρεπε να μας καταβάλλουν μερικά δις, σαφώς δανεικά και αγύριστα, έτσι γιατί είμαστε οι ωραίοι της ΕΕ και ως γνωστόν οι ωραίοι έχουν πάντα χρέη που λέει και το άσμα.

   • kosvag avatar
    kosvag @ Seagull 28/11/2014 18:20:51

    Έτσι είναι όπως τα γράφεις. Η ΕΕ μπορεί ίσως να βλέπει ως πολύ παρόμοια τα οικονομικά πλάνα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ vs ΣΥΡΙΖΑ. Μισή κολοτούμπα να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μια ή άλλη θα τους είναι - και μπορεί να τους συμφέρει αλλού.

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 28/11/2014 11:44:31

   Οι αγορές έχουν κλείσει για την ώρα. Όσοι τολμήσανε στο ΧΑ ή στα ομόλογα της Άνοιξης χάνουν. Αν αυτά δεν γυρίσουν..... Για να γυρίσουν αυτά....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.