#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2011 16:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς εξηγεί γιατί είπε όχι στη συναίνεσηΜετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του, ο Α. Σαμαράς μίλησε στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Εκεί είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είπε όχι στην συναίνεση που προτείνει ο κ. Παπανδρέου

Όταν τους προσφέραμε συναίνεση μας απάντησαν με «πολεμική».

Όταν τους προτείναμε μέτρα για να αποφύγουν τα χειρότερα, μας απάντησαν με ειρωνείες.

Σήμερα που βλέπουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί σε αδιέξοδο, μου ζητούν να συναινέσω. Σε τι;

Σε αυτό που αποδείχθηκε λάθος; Σε αυτό που οδήγησε στο πουθενά;

Γιατί πρέπει να υπάρχει Αντιπολίτευση;

Για να υποδεικνύει το διαφορετικό δρόμο, όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο. Και για να μην εμποδίζει όποια σωστά κάνει η Κυβέρνηση…

Συνεπώς κάναμε και κάνουμε ό,τι ακριβώς οφείλει να κάνει η Αντιπολίτευση.

Αλλά να δώσει συναίνεση στο λάθος, το θεωρώ ότι είναι ανοησία.

Κι επειδή αρνούμαστε το λάθος και προτείνουμε άλλο δρόμο, δίνουμε ελπίδα στην κοινωνία. Και προοπτική εξόδου από την κρίση.

Αν σήμερα συναινέσουμε στο λάθος, θα ανατρέψουμε όσα κάναμε ως τώρα. Θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε ένα σφάλμα που εγκαίρως απορρίψαμε.

Και θα ωθήσουμε στην απελπισία την κοινωνία, που σε μας ελπίζει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Οι χθεσινές φοροεπιδρομές πάγωσαν τους πάντες! Καλά δεν κατάλαβαν το λάθος τους; Και, εν πάση περιπτώσει, πότε θα μας εξηγήσουν γιατί δεν έπιασαν τα προβλεπόμενα έσοδα με τους ψηλότερους φόρους; Κι αν αυτό δεν φταίει, τότε τι φταίει; Και πότε, επί τέλους, θα κάνουν την αυτοκριτική τους γι’ αυτό που έφταιξε;

Δεν πρόκειται, με τίποτε, να προσυπογράψω την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Δεν πρόκειται να δώσω «συναίνεση» στον περαιτέρω φορολογικό στραγγαλισμό της οικονομίας.

Επιμένω σε μια στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Επιμένω σε μια στρατηγική αποκρατικοποιήσεων με αναπτυξιακό, όχι μόνο με ταμειακό αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να δεχθώ πώληση ενός μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ σε ένα πτωτικό χρηματιστήριο, χωρίς προηγούμενο σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτά που πρέπει, υπό άλλους όρους, να αποκρατικοποιήσουμε.

Επιμένω σε μια στρατηγική, να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος σε μια πενταετία.

Επιμένω στο χτύπημα των αφύσικων προνομίων που καταχράστηκαν διάφορες συντεχνίες του Δημοσίου. Πήρα το πολιτικό κόστος και τις κατήγγειλα δημοσίως.

Προσπαθούμε ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε συνθήκες επανεκκίνησης της Οικονομίας, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, καταπολέμησης της δημόσιας σπατάλης και εξυγίανσης του κράτους. Δεν πρόκειται να πάψω να επιμένω σε αυτά.

Δεν πρόκειται να δεχθώ ότι πρέπει τάχα να τινάξουμε στον αέρα την κοινωνία για να σωθούμε. Ότι πρέπει να βάλουμε κλήρο ποιους θα… πετάξουμε στη θάλασσα για να σωθούμε οι υπόλοιποι. Αυτό δεν θα το κάνω...

Η Επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει. Είναι ρεαλιστικό και εφικτό:

Είναι εφικτό, γιατί δεν ζητάμε τίποτε διαφορετικό απ’ ό,τι δέχθηκε η Τρόικα στις άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ίδια με μας.

12,5% διατήρησε τους φορολογικούς της συντελεστές η Ιρλανδία. 15% flat rate - φόρο στα κέρδη - ζητάμε εμείς. Γιατί τάχα, δεν μπορούν να δώσουν σε μας, κάτι πιο μετριοπαθές απ’ ό,τι δέχθηκαν στην περίπτωση της Ιρλανδίας;

Καμία μείωση στις συντάξεις κάτω από τα 1500 ευρώ δέχθηκαν στην Πορτογαλία. Κι εμείς ζητάμε αποκατάσταση μόνο των πολύ χαμηλών συντάξεων, δηλαδή αυτών που έπαιρναν 700 ευρώ. Γιατί τάχα δεν μπορούν να δεχθούν σε μας, κάτι πολύ πιο μετριοπαθές απ’ ό,τι δέχθηκαν στην περίπτωση της Πορτογαλίας;

Και όταν μειώνεις τη σύνταξη του άλλου τα 750 ευρώ και κάτω, ό,τι του παίρνεις είναι αφαίμαξη για το σύνολο. Το σύνολο εκείνου που του παίρνεις, χάνεται από την αγορά. Διότι η ροπή προς κατανάλωση, όταν έχεις 750 ευρώ σύνταξη πάει ολόκληρη στην κατανάλωση. Είναι ένα. Άμα πάρεις από κάποιον που έχει παραπάνω, ένα τμήμα μόνο αυτό θα αφαιρεθεί από την κατανάλωση. Επομένως, όλο αυτό που του παίρνεις του χαμηλοσυνταξιούχου, πέρα από το άδικο του θέματος, μιλάω και για το οικονομικό, χάνεται ολόκληρο από το τζιράρισμα της αγοράς.

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών δέχθηκαν και στην Πορτογαλία και κατά περίπτωση στην Ιρλανδία. Γιατί τάχα δεν μπορούν να το δεχθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας;

Συγκεκριμένα, στην Πορτογαλία δέχθηκαν να μην πέσει το κατώτατο μεροκάματο, αλλά για τους χαμηλόμισθους δώσανε μείωση της εργοδοτικής εισφοράς.

Αυτά που ζητάμε, δύσκολα μπορούν να μας τα αρνηθούν. Εφ’ όσον βέβαια θελήσουμε να διαπραγματευθούμε. Διότι μέχρι στιγμής όλοι οι άλλοι διαπραγματεύθηκαν σκληρά, αλλά η Ελλάδα δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ούτε οι δανειστές μας θέλουν να χρεοκοπήσουμε.

Κι όσο συνειδητοποιούν ότι με αυτή την πολιτική «ασφυξίας» εκεί οδηγούν την Ελλάδα, τόσο θα είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Αυτό ετοιμάζουμε. Γιατί αυτό θα αποτελέσει τη λύτρωση για τη χώρα.

.

Να ξέρετε ότι ως κόμμα ευθύνης οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνία από τον κίνδυνο της έκρηξης.

Ο κόσμος ελπίζει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Είναι ανάγκη να μη ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο.

Η αυριανή συναίνεση θα δημιουργηθεί σε μιαν άλλη προοπτική.

Αν σήμερα συναινούσα στο λάθος, αύριο δεν θα υπάρχει κανείς να δείξει το σωστό. Και να πείσει για το σωστό.

Για να οικοδομήσω τη συναίνεση του αύριο, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ σήμερα το λάθος που μας έφερε στο αδιέξοδο.

Συναίνεση γι’ αυτή την Ελλάδα χτίζουμε από τώρα.

Όχι συναίνεση στα αδιέξοδα του κρατισμού που τελειώνει...

Πέρσι λίγοι πίστευαν ότι το Μνημόνιο οδηγούσε σε αδιέξοδο.

Σήμερα το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι.

Πέρσι, κάποιοι από σας, και για να λέμε την αλήθεια, αρκετοί από σας, με περάσατε άδικα για «κρατιστή», επειδή καταψήφισα το Μνημόνιο.

Φέτος, ελπίζω να καταλάβατε ποιοι είναι οι πραγματικά φιλελεύθεροι.

Και ποιοι είναι οι κρατιστές…

Πέρσι κάναμε κριτική στο λάθος δρόμο.

Φέτος, λοιπόν, προτείναμε διαφορετικό δρόμο με το Ζάππειο-ΙΙ.

Φέτος προτείνουμε επανόρθωση του λάθους.

Και επιμένουμε. Και θα το επανορθώσουμε. Με Επαναδιαπραγμάτευση. Κι αυτό θα αλλάξει την Ψυχολογία της αγοράς, την εικόνα της Ελλάδας. Και θα αποσυμπιέσει την κοινωνία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 24/05/2011 16:43:32

  Πάρα πολύ καλά αυτά που είπε ο Σαμαράς. Είναι πιο σημαντικό να εξηγείς την άρνηση σου, από το να αρνείσαι. Για την κυβέρνηση πιστεύω πως ταιριάζει το " Όσο παράλογη ή ανήθικη και αν είναι μία πράξη, ο άνθρωπος αισθάνεται την ακατάβλητη ανάγκη να την αιτιολογήσει: να αποδείξει δηλαδή, τόσο στον εαυτό του, όσο και στους άλλους ότι, η πράξη του υπαγορεύεται από τη λογική – από την κοινή λογική ή, τουλάχιστον, από τα συμβατική ηθική. Ο άνθρωπος ενεργεί πολύ εύκολα παράλογα, αλλά του είναι σχεδόν αδύνατο να μην δώσει στην πράξη του την εμφάνιση ενός λογικού κινήτρου " (πηγή http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2351.aspx ).

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 24/05/2011 16:48:52

  Όχι απλά συνενόχους. Συνεργούς ψάχνουν. Συνένοχος μπορεί να είναι κάποιος και εξ αμελείας.

 3. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 24/05/2011 17:12:10

  "Πέρσι, κάποιοι από σας, και για να λέμε την αλήθεια, αρκετοί από σας, με περάσατε άδικα για «κρατιστή», επειδή καταψήφισα το Μνημόνιο.

  Φέτος, ελπίζω να καταλάβατε ποιοι είναι οι πραγματικά φιλελεύθεροι."

  Χαχαχα Τέλειο. Δεν χαιδευει τα αυτια κανενός.

 4. nikos karas avatar
  nikos karas 24/05/2011 17:17:36

  καλα τα λεει αλλα. αν η τραγικη κυβερνηση περασει τα μετρα μετα τι θα πει εγω τα ελεγα αλλα δεν με ακουγαν; και αν παμε σε εκλογες με τα μετρα ψηφισμενα τι θα πει ; θα τα παρω πισω; μηπως τοτε ειναι αργα;

 5. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 24/05/2011 17:20:17

  Στα ματια του ευρυτερου κοινου-ο Σαμαρας δεν "φανταζει" ως απλως ο επομενος Πρωθυπουργος-ΑΛΛΑ, ως μια μορφη σωτηριας/ελπιδας, ισως η τελευταια.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.Θα τις κερδισει ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ (αφηστε τις οποιες "δημοσκοπικες πονηριες" των διαβοητων γκαλοπς), απαντες γνωριζουν οτι κερδιζει "μαρς" τις επομενες ΕΚΛΟΓΕΣ, οποτε και αν γινουν...Γιατι ΟΧΙ ΤΩΡΑ??Τωρα ειναι η μοναδικη ευκαιρια να κανει εφαρμογη τις οποιες ανατροπες εκεινος πιστευει.Το θεμα ειναι ο Σαμαρας και οχι η ΝΔ.Και το γραφουν ανθρωποι που θεωρουν οτι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ una Fatsa una Ratsa...Ο Σαμαρας ειναι το ζητουμενο-και δια αυτου η χωρα-που μη ΕΧΟΥΣΑ ΕΛΠΙΔΑ, εναποθετει ελπιδες σε αυτον...Επαναλαμβανω, ανεξαρτητως κομματικης και οποιας αλλης ηλιθιας ταυτοτητας.Πρεπει να σταθει στο υψος του ΗΓΕΤΙΣΜΟΥ, που ολοι διακρινουμε στο βλεμμα και την αποφασιστικοτητα του. ΤΩΡΑ.

 6. SAS avatar
  SAS 24/05/2011 17:38:50

  Θα διαφωνήσω σε ένα πράγμα μαζί του . Η ''συναίνεση του αύριο'' που αναφέρει προϋποθέτει να ξεχαστούν όσα εγκληματικά έχουν γίνει και οι υπεύθυνοι του εξευτελισμού της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα να μείνουν ατιμώρητοι και ενεργοί στην πολιτική .
  Αν αυτή την φορά δεν πληρώσει κάποιος τότε πραγματικά θα έχει χαθεί η τελευταία ίσως ευκαιρία να αλλάξει και να αυτονομηθεί η κοινωνία μας .

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ SAS 24/05/2011 17:49:20

   x1000
   Ελπίζω να μην κάνει το λάθος του προκατόχου του ΚΚβ'
   Πρόεδρε, ειδικά δικαστήρια

 7. armagedon avatar
  armagedon 24/05/2011 17:53:28

  ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ armagedon 24/05/2011 20:19:44

   Όχι ειδικό.
   Έκτακτο Δικαστήριο.

 8. sp_athens avatar
  sp_athens 24/05/2011 17:54:35

  "Σας υπενθυμίζουμε ότι ούτε οι δανειστές μας θέλουν να χρεοκοπήσουμε.
  Κι όσο συνειδητοποιούν ότι με αυτή την πολιτική «ασφυξίας» εκεί οδηγούν την Ελλάδα, τόσο θα είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
  Αυτό ετοιμάζουμε. Γιατί αυτό θα αποτελέσει τη λύτρωση για τη χώρα."

  Δηλαδή, όσο χειρότερα πάει η χώρα τόσο καλύτερα για...την χώρα.
  Είναι κι αυτή μια εξήγηση...

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ sp_athens 24/05/2011 20:09:38

   Ειναι δυσκολο να το αντιληφθεις ε?
   Γιατι νομιζεις οτι καιγονται μην τυχον και επιστρεψεις στη δραχμη?
   Επειδη θα χασεις?

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ sp_athens 24/05/2011 20:28:36

   Πάνω που ετοιμαζόμουν να αναρτήσω σχόλιο για τη συγκεκριμένη φράση και βλέπω την κάπως ειρωνική (να την πω?) τοποθέτησή σου.

   Κι όμως, αυτή η φράση του είναι η πιο σημαντική. Επιτέλους κάποιος λέει στα ίσια και ξεκάθαρα το πιο απλό πράγμα, ότι δηλαδή διαπραγματευτικά όπλα υπάρχουν και πολύ δυνατά. Σε επίπεδα δανεισμού όπως τα δικά μας, εξίσου σοβαρό, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα με το δανειζόμενο έχει ο δανειστής.

 9. akomatistos!!!!!!!!!!!!! avatar
  akomatistos!!!!!!!!!!!!! 24/05/2011 18:20:15

  Αν δηλαδη γινουν εκλογές και βγει ο Σαμαρας τι θα κάνει?
  Απλα θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου αλλα θα συνεχίσει να δεχεται να είναι υπό την κηδεμονία της τροικας?
  Θα συνεχίσει δηλαδή να δεχεται και την αμφισβήτηση της Εθνικής Κυριαρχιας απο όρο του Μνημονίου?
  Αυτη δηλαδη είναι η πολυπόθητη λύση που πρεσβευει ο Σαμαρας και η ΝΔ?
  Συγνωμη τότε αλλα δεν θα πάρω?
  Εγω θέλω μια Ελλαδα ελευθερη απο κηδεμονίες, αρνηση πληρωμης του επαχθους και μιζαδόρικου χρεους, στηριζόμενη στα δικά της πόδια!!!

  • anonymos avatar
   anonymos @ akomatistos!!!!!!!!!!!!! 24/05/2011 19:34:05

   Ακριβώς χώρια που η εικόνα να απολογείται στους βιομήχανους (τους κύριους υπεύθυνους της κρίσης) είναι θλιβερή.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ akomatistos!!!!!!!!!!!!! 24/05/2011 20:33:13

   Συγνώμη ρε παιδιά, πάντα φιλικά, αυτά που γράφετε που τα διαβάζετε? Έχει μιλήσει κανά δισεκατομμύριο φορές για έξοδο από το Μνημόνιο!

   Επίσης, ποια απολογία? Τους τη λέει κανονικά! Το "...Πέρσι, κάποιοι από σας..." έως "...Και ποιοι είναι οι κρατιστές…" σε ελεύθερη μετάφραση είναι "Πέρισυ με εμπαίζατε και με λοιδορούσατε, φέτος έχετε βάλει την ουρά στα σκέλια!".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.