#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2013 17:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς αναλαμβάνει ... υπερ-υπουργός Ανάπτυξης(Ανανεωμένο) - Όταν ένας πρωθυπουργός πάει σε κάποιο υπουργείο το κάνει για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι διότι θέλει να επιβραβεύσει τον υπουργό και να τον στηρίξει για το έργο που κάνει.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θέλει να δείξει ότι αν δεν πάρει ο ίδιος πάνω του το έργο του υπουργείου δεν πρόκειται να «κουνηθεί» τίποτε. Θέλει να στείλει το μήνυμα στον εκάστοτε υπουργό ότι πρέπει να επιταχύνει, να εντείνει τις προσπάθειές του και να αφήσει τα πολλά λόγια.

Στην περίπτωση δε που το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό της ανάπτυξης, τότε καταλαβαίνει κανείς τη σοβαρότητα της στιγμής.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε, κατέβηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος και πήγε στον υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τη γνώμη μας, για το δεύτερο λόγο. Διότι από λόγια και εξαγγελίες έχουμε χορτάσει κι εμείς και εκατομμύρια Έλληνες. Από έργα πάσχουμε και από χειροπιαστές αποδείξεις ότι κάτι πάει να αλλάξει στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία.

Άλλωστε, το στοίχημα της Ελλάδας είναι και στοίχημα της κυβέρνησης αυτής. Αν καταφέρει να «ξεκουνήσει» την ελληνική οικονομία, αν δώσει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, τότε θα έχει μέλλον και η κυβέρνηση. Αλλιώς όλοι μαζί θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Αντώνης Σαμαράς το ξέρει αυτό, δεν ξέρουμε αν οι άλλοι το έχουν καταλάβει.

Γιατί αν στο υπουργείο Ανάπτυξης νόμισαν ότι η επίσκεψη είχε την έννοια της επιβράβευσης τότε είναι μακριά νυχτωμένοι. Μόνο και μόνο να διαβάσουν καλά τι είπε ο πρωθυπουργός τότε θα πρέπει να προβληματιστούν αν έχουν κάνει και πολύ καλά της δουλειά τους.

«Θα μας βλέπετε συχνά εδώ. Η παρουσία μου υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς. Και συνέχισε: «Στόχος είναι η καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, ενώ στοίχημα η αξιοποίηση του θετικού κλίματος για διαρθρωτικές αλλαγές και προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα χρονοστοχοδιαγράμματα, όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις αλλά με συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα. Οι επενδύσεις απαιτούν ρευστότητα, η οποία θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή των καταθέσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την παράλληλη υποστηρικτική δράση του ΕΤΕΑΝ και της ΕΤΕπ.

Τι είπε επί της ουσίας και ποιο ήταν το μήνυμά του; Αφήστε τα λόγια, βάλτε ημερομηνίες για να πετύχετε τους στόχους που έχουν τεθεί. Τους είπε επίσης ότι αναλαμβάνει ο ίδιος τον συντονισμό της αναπτυξιακής προσπάθειας, γίνεται δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένας... υπερυπουργός της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα συνεκτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει το έργο της, στους δημοσιογράφους να ασκούν έλεγχο αλλά και τον ίδιο των πρωθυπουργό να ελέγχει την πρόοδο. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Οι επενδύσεις προαπαιτούν και διαρθρωτικές αλλαγές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης, αφού επισήμανε ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια επιτυχία που πιστώνεται και προσωπικά στον Α. Σαμαρά, αναφέρθηκε σε μεγάλες ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα όπως οι Hewlett-Packard, Unilever, Philip Morris και Cosco.

«Ασφαλώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο να είναι κανείς υπουργός ανάπτυξης, την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση».

 

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα», είπε μεταξύ άλλων, τόνισε ότι και το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά «αλλά αν δουλέψουμε με σχέδιο και συνέπεια, θα δούμε στο τέλος της τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης».

 

Ο υπουργός έκανε απολογισμό των 20 δράσεων που ολοκληρώθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2012 και παρουσίασε τους 3 άξονες δράσης για το 2013.

Προανήγγειλε νέα προγράμματα επιδοτήσεων, εγγυοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων για το 2013.

Στις 14/1 προκηρύσσεται το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, προϋπολογισμού 4,56 εκατ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί και το ICT4Growth ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Ξεκινά από το ΥΠΑΝ εντός του Ιανουαρίου πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για κεφάλαια κίνησης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ (τελικό επιτόκιο 4,5%).

Επιχειρείται να απλοποιηθεί το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για να πέσουν στην αγορά επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.

Θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του νέου ταμείου «Ενάλιο».

Επιχειρείται η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με συμμετοχή του Δημοσίου, αναπτυξιακών τραπεζών, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών.

Επίσης, τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και ΠΕΚΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Στόχος, όπως υπογραμμίστηκε, είναι η Αττική να έχει ένα λιμάνι homeporting. Το λιμάνι αυτό θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ η σχετική προεργασία της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ ξεκίνησε πρόσφατα.

Γενικά ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε όλα όσα έχουν προχωρήσει και όσα θα γίνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα. Τα περιθώρια στενεύουν και το ξέρουν όλοι καλά. Αν δεν γίνουν στοχευμένες ενέργειες εδώ και τώρα τότε το παιχνίδι είναι χαμένο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ανιβας avatar
  ανιβας 09/01/2013 16:12:49

  Πότε θα αρχίσουν να καταρτίζονται τα στοχοχρονοδιαγράμματα και σε ποιούς επενδυτές θα απευθύνονται? Θα προκάνουμε ή θα τα κάνουν οι επόμενοι?

 2. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 09/01/2013 17:34:52

  Ο Χατζηδάκης είναι ένας αποτελεσματικός ΥΠ.ΑΝ και ευτυχώς ταιριάζει στη φάση αυτή με τις προδιαγραφές του Σαμαρά, που θέλει, και δικαίως, να παράξει και να επιδείξει απτό έργο. Αξίζουν και οι δύο την υποστήριξη όλων μας.

 3. Φουρναρης avatar
  Φουρναρης 09/01/2013 17:54:56

  Yπάρχει και τρίτος λόγος ...το κάνει για επικοινωνιακούς λόγους !!

 4. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 09/01/2013 18:16:48

  Αντί να ασχολείστε με πολιτικάντικες, προχθεσινού χαρακτήρα, εκτιμήσεις για τον αν πήγε για τον 1ο, 2ο, νιοστό λόγο ή διότι συντρέχουν όλοι, δείτε και τονίστε τον αυτονόητο απλό και αναγκαίο:
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΞΕΡΑΜΕ.
  Συγκεκριμένα, στοχευμένα, τάχιστα κι αποτελεσματικά.

 5. panos avatar
  panos 09/01/2013 20:14:00

  Ο Χατζηδακης μαλλον ειναι λιγος για τοσα πολλα.......πολλα προγραμματα. Το θεμα ειναι οτι καθυστερει γενικως και ο Σαμαρας το καταλαβαινει και τρεχει για ολα. Πολλοι υπουργοι ειναι κατω του μετριου μεχρι στιγμης και ο κοσμος δυστυχως..........κρυωνει.

 6. adidrust avatar
  adidrust 09/01/2013 20:34:11

  η ενδιαφέρουσα ερώτηση που προκύπτει είναι αν το χρονοδιάγραμμα του ΑΣ είναι ίδιο με εκείνο του ΥΠΑΝ(;) ...γιατί σωστά αναφέρει το άρθρο, ότι ακόμα και σε ένα κάποιο 'ψυχολογικό' επίπεδο, το πράγμα δεν σώζεται με την μέχρι τώρα πορεία...

  άντε να δούμε...γιατί σε λίγο θα αναπολούμε τις μέρες με τις αποστολές διάσωσης πιθανών επενδυτών στην έρημο...

 7. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 10/01/2013 10:37:07

  Ευχόμενος να μην είμαι άδικος, εχθές που άκουσα τον Χατζηδάκη, δεν πήρε το αφτί μου τίποτα για "πτώση τιμών" σε μια χώρα με αντίστοιχα μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης, ουσιαστική κατάργηση μεσαζόντων και ένα πλάνο για να εξορθολογιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στα επίπεδα των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας.
  Από την άλλη άκουσα έναν δαιδαλώδη κατάλογο από στοχο-προσανατολισμούς, αφού θεώρησα πως μέσα στο 2013 θα γίνουμε Ελβετία, μου θύμισε λίγο Καραμανλή jr, που μιλούσε επί ώρες και δίπλα δε γινόταν τίποτα.
  Τονίζω ξανά, πως ή έτυχε και δεν άκουσα, ή όντως δεν είπε τίποτα για το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

  • Μακεδόνας avatar
   Μακεδόνας @ Γιώργος Π. και ... 10/01/2013 11:26:15

   "μου θύμισε λίγο Καραμανλή jr, που μιλούσε επί ώρες και δίπλα δε γινόταν τίποτα." Ενώ τώρα οργασμός! Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσεις να μας πεις τι έκανε και τι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση και να κάνεις τη σύγκριση με την εποχή Καραμανλή!!!

   • Γιώργος Π. και ... avatar
    Γιώργος Π. και ... @ Μακεδόνας 10/01/2013 11:55:00

    Φίλε δεν μιλάω κομματικά, δεν με ενδιαφέρει.
    Αυτά βλέπω αυτά λέω, τέλος!
    Για τον σύριζα λχ έχω την χειρότερη άποψη, έχω σχολιάσει πολύ αρνητικά και το πιστεύω γι' αυτούς, αλλά παραδέχομαι το πως λειτουργεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, και χάρηκα σήμερα τον Παπαδημούλη που είπε ότι θα είναι άτεγκτος απέναντι στον κηφήνα τον Δούκα, που έκανε λόγο για εθελοντική απασχόληση για τους ανέργους ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει βγάλει ο ίδιος 2 εκατομ. σε τράπεζες του εξωτερικού.
    Το antinews δέχεται όλες τις διαφορετικές απόψεις ανεξάρτητα από χρώμα, ιδεολογίες κ.λπ, οπότε καταθέτω και μια ακόμη, αυτό είναι όλο.
    Δεν αναφέρθηκα σε ζητήματα εσωκομματικά της ΝΔ, ούτε με ενδιαφέρουν.

 8. Α avatar
  Α 10/01/2013 11:44:58

  Ο υπουργός ανάπτυξης πρέπει να είναι άνθρωπος - φωτιά, με νεύρο, να πετάει σπίθες το μάτι του.
  Ο κος Χ΄΄δάκης, συμπαθής μεν αλλά έχει το μάτι με το βλέμμα το απλανές...
  Δεν κάνει ο άνθρωπος γι΄αυτή τη δουλειά , πως να το κάνουμε.
  Αν δεν τον αντικαταστήσει ο Σαμαράς, δυστυχώς θα πρέπει να είναι ο ίδιος και ... υπουργός ανάπτυξης, εκτός από πρωθυπουργός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.