#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/08/2013 13:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμώνΚατά την διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης με 11 υπουργούς στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά το θέμα των πλειστηριασμών, λόγω της σοβαρότητός του. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα,  θέλω να το δω προσωπικά και σε βάθος. Δεν μπορεί να συζητηθεί επί του παρόντος», είπε ο πρωθυπουργός.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν συζητήθηκε, ενώ εκτίμησε πως "θα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων".

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα ανοίξει τη συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου, εφόσον εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι, "η απόφαση του Eurogroup εξαρτάται από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι ακόμα λίγο νωρίς να το πούμε. Έχουμε θετικές ενδείξεις, αλλά ας περιμένουμε το τέλος του έτους".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήσαμε τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Αναφορικά με το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.

Η δουλειά που μας περιμένει είναι πολλή δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτη βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε ως αντικείμενο τα προαπαιτούμενα ενόψει του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και να αναπτύξει προϋποθέσεις για τα ζητήματα της ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θόδωρος 17.06.2013? avatar
  Θόδωρος 17.06.2013? 20/08/2013 14:15:33

  Εντάξει, το θέμα των πλειστηριασμών είναι ευαίσθητο και θέλει προσοχή στο χειρισμό του (προσοχή, ΟΧΙ ΦΟΒΟ να συμπληρώσω).

  Αυτή η προσεκτική προσέγγιση πρέπει να συμπεριέχει μεταξύ άλλων και την πλευρά του ενδεχόμενου bail-in για τους καταθέτες των τραπεζών σε περίπτωση που αυτές δεν μπορέσουν να καλύψουν τα περίπου 70b € των "κόκκινων" δανείων τους. Εγώ θα πληρώσω τους ψευτο-χρεωμένους των τραπεζών που έτσι γουστάρουν και δεν πληρώνουν?
  Οι τράπεζες ακόμη έχουν την επιβάρυνση/υποχρέωση σε 2 χρόνια να ξανα-ανακεφαλοποιηθούν. Δεν τελειώσαμε με την ανακεφαλαιοποίηση τους, απ' όσο ξέρω.
  Οπότε:
  Οι πλειστηριασμοί μπορούν να αρχίσουν από τη 2η κατοικία ή άλλα περιουσιακά. Και να είναι για όσους ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ! Τόσα συστήματα ελέγχου και κόντρα ελέγχων έχουν εισαχθεί στην ΓΓΠΣ, στα υπουργεία και αλλού. Μια διασταύρωση πια μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα.
  Επειδή όμως είναι πολύ ευαίσθητο θέμα δεν χωράει λάθη. Όντως τα λάθη θα οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Γι' αυτό χρειάζεται κάθε περίπτωση πολλές φορές επαλήθευση.

  • γοπ avatar
   γοπ @ Θόδωρος 17.06.2013? 20/08/2013 16:55:34

   Δυστυχώς ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων γίνονται κανονικά Κε Θόδωρε, η αναστολή υφίσταται μόνο για την πρώτη κατοικία.
   Επίσης, οι ισολογισμοί των τραπεζών - όπως και κάθε επιχείρησης - έχουν ένα μικρό κωδικό που ονομάζεται ''προβλέψεις''. Εκεί μέσα έχουν υπολογισθεί και τα ποσά που οι τράπεζες προβλέπουν ότι θα χάσουν από επισφαλή δάνεια κλπ, όλα αυτά έχουν υπολογισθεί και για αυτό οι έλεγχοι από Black rock, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κλπ.
   τα ''άδεια'' που έριξε ο Στουρνάρας για να πιάσει ''γεμάτα'', με την δήθεν επικείμενη κατάρευση των τραπεζών λόγω της συνέχισης αναστολής των πλειστηριασμών Α κατοικίας, δεν έπιασαν τίποτα και έτσι βγήκε ο Σαμαράς να τα μαζέψει κάπως σήμερα.

   • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
    Θόδωρος 17.06.2013? @ γοπ 20/08/2013 18:21:21

    Δεν τα ξέρεις καλά.
    1. Κατασχέσεις δεν γίνονται επί του παρόντος για καμιά οφειλή προς το Δημόσιο. Έχουν παγώσει όλες. Μόνο προς τράπεζες και αυτές σε πολύ τρανταχτές περιπτώσεις, όπως αθέτηση πληρωμών για μήνες κ.λ.π.

    2. Η ανακεφαλοποίηση και ΑΜΚ έγιναν για το PSI, όχι για τα "κόκκινα δάνεια". Πως είναι δυνατόν να τα συμπεριλάβουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, αφού τώρα "κοκκινίζουν" πολλά? Ακόμα και μια κατά προσέγγιση πρόβλεψη να κάνουν θα είναι εντελώς άστοχη στο μέλλον. Πως ξέρουν ποιοι θα είναι αύριο άνεργοι από τους δανειολήπτες τους π.χ.?
    Μην τα βάζεις όλα μαζί για δημιουργία εντυπώσεων. Ο κόσμος είναι υποψιασμένος πια.

    3. Ο Στουρνάρας κάνει τη δουλειά του, καλά ή κακά. Ο Σαμαράς δεν βγήκε να μαζέψει τίποτε, τον ενδιαφέρει πιστεύω το θέμα προσωπικά. Αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα, έτσι όπως εξηγείς την κατάσταση. Δεν σημαίνουν τίποτε.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Θόδωρος 17.06.2013? 21/08/2013 14:09:13

     1. Το πάγωμα αφορά πλειστηριασμούς προς πιστωτικά ιδρύματα ακινήτων έως 200.000 ευρώ
     2. Οι Τράπεζες υπολογίζουν και τις επισφάλειες στο επιτόκιο δανεισμού.
     3. Αν ο δανειολήπτης έχει άλλη περιουσία εκτός της ακίνητης, τι εμποδίζει την Τράπεζα να στραφεί εκεί?

 2. zap-zap avatar
  zap-zap 20/08/2013 14:39:12

  Ποιοι ιδιοκτήτες και μικροιδιοκτήτες μωρέ αποδεδειγμένα έχουν και δεν πληρώνουν;

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ zap-zap 20/08/2013 18:24:40

   Αυτοί που το κάνουν...
   Όπως κι αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις, ακόμα και τώρα. Έχετε και μια ρομαντική εικόνα για κάποιους από τους συμπατριώτες μας, μ΄αρέσει αυτό.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ zap-zap 20/08/2013 18:38:52

   Ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός είναι το θέμα και πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με κριτήρια που να μην αδικηθεί κανείς αδύνατος, ακόμη κι αν ευνοηθούν κάποιοι που κοροϊδεύουν. Καλύτερα να σε δουλεύουν, παρά να αδικείς. Σαμαρά, με βάση αυτό να προχωράς πάντα ως πολιτικός. Μόνο στα σίγουρα θέλει βούρδουλα. Σε υπεξαιρέσεις, καταχρήσεις, απάτες, μίζες, κλπ.

   • Simon Bolivar II avatar
    Simon Bolivar II @ Γεώργιος Τ. 20/08/2013 21:59:21

    Πολλή σωστά . Είναι άγνωστο σε όλους το κοινωνικό πρόσωπο και ευαισθησία της κυβέρνησης . Λαμπρό παράδειγμα οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα των ταμείων .

 3. ΔΗΜΗΤΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΗΣ 20/08/2013 15:40:08

  Τα λεφτα απο τις τραπεζες επρεπε να τα εχουν παρει απο την πρωτη στιγμη της κρισης χωρις καμμια ευαισθησια. Και αυτο δεν θα ειχε καμμια ακραια κατασταση' ετσι και αλλιως οι κατοχοι αυτων των χρηματων ειναι αυτοι που μας οδηγησαν εδω' ηθελαν το ευρω με καθε θυσια και το απεδειξαν στις τελευταιες εκλογες. ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΔΗΜΗΤΗΣ 20/08/2013 16:44:28

   Δηλαδή να πάρουνε τα χρήματα αυτού που αποταμίευε για να μην χάσει τη μεζονέτα ο μπουρτζόβλαχος καλοπερασάκιας που με απολυτήριο βαριά δευτεροβάθμιας ήθελε μεγαλεία επειδή τον βόλεψε κάποιος πολιτικάντης?

   • Έλλην avatar
    Έλλην @ TopGunZ 20/08/2013 17:29:15

    Πλέον δεν το λένε αποταμίευση αλλά επένδυση, και οπότε σαν επενδυτής θα έχεις τα ρίσκα σου, σωστά;

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 20/08/2013 19:35:21

  Αντιγράφω από τό defence-point.gr:

  Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει και το «defence-point.gr» όπως άλλωστε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πιστοί στην τακτική μας να αρνούμαστε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και παρότι οι ίδιοι και πρόσωπα του στενού μας περιβάλλοντος εξυπηρετούν – ή δυσκολεύονται – στεγαστικά δάνεια, αναζητήσαμε να εξηγήσουμε το τι συμβαίνει κι εάν όντως η συζήτηση που διεξάγεται ερμηνεύεται με βάση το αφοριστικό και απλουστευτικό «οι τράπεζες μας παίρνουν τα σπίτια μας».

  Εάν επιθυμούμε να διορθωθεί κάτι σε αυτή τη χώρα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει αν πετύχουμε ως κοινωνία, είναι το να θέτουμε τα θέματα σε σωστή βάση και να μην προσαρμόζουμε την πραγματικότητα στα ειδικά μας συμφέροντα και ενδιαφέροντα. Προφανώς είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε κάθε εναλλακτική άποψη, δεν θεωρούμε ότι έχουμε… το αλάθητο και θα δημοσιεύσουμε κάθε τεκμηριωμένη άποψη λάβουμε που θα αντικρούσει τα επιχειρήματα που ακολουθούν.

  Έχοντας προϊδεάσει… αρνητικά για το τι θα επακολουθήσει (!) σπεύδουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε όσα γράψαμε από την αρχή σχεδόν της κρίσης για την ευθύνη του τραπεζικού τομέα στην αλόγιστη πιστωτική επέκταση με στόχο να αποκομιστούν χρηματιστηριακές υπεραξίες, μια εγκληματική πρακτική την οποία πληρώνουμε σήμερα. Κατά συνέπεια, ουδεμία αμφιβολία πρέπει να υπάρχει για το ότι οι τράπεζες οφείλουν να αναγνωρίσουν τα σφάλματα του παρελθόντος και να πληρώσουν για το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

  Δεν είναι οικονομικά ορθολογικό να την πληρώσει ο κοσμάκης όταν η εκταμίευση του δανείου έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια, η χαλαρότητα των οποίων βαρύνει τις τράπεζες που έλαβαν την απόφαση. Επίσης, το αίτημα για «κούρεμα» της οφειλής σε ύψος ανάλογο της μη αναμενόμενης μείωσης των αποδοχών είναι εξίσου λογικό και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, η οικονομική πραγματικότητα οδήγησε στις ίδιες τις τράπεζες στο να το προτείνουν ακόμα και από μόνες τους πλέον, καθώς καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της δικής τους μη ορθολογικής οικονομικής συμπεριφοράς.

  Αυτή είναι όμως η μία όψη του νομίσματος. Εάν επιθυμούμε «θεραπεία» της κατάστασης, δεν πρέπει στις ρυθμίσεις να μπορούν να ενταχθούν οι πάντες, αφού το βασικότερο χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες οφειλετών, μερικές εκ των οποίων είναι ακόμη και… δόλιες. Εάν κάτι αντιληφθήκαμε ψάχνοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ότι το θέμα με τους πλειστηριασμούς συζητιέται δημόσια σε πολύ λάθος βάση. Και εξηγούμαστε:

  Στα ακίνητα την περασμένη δεκαετία οι τιμές φούσκωσαν λόγω της πιστωτικής επέκτασης (εύκολα στεγαστικά δάνεια). Η Ελλάδα δεν ήταν μία χώρα μαθημένη στη στεγαστική πίστη (αποκτώ σπίτι με δανεικά) λόγω ιστορικά αδύναμου εθνικού νομίσματος που «διολίσθαινε», υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.

  Τα ακίνητα στην Ελλάδα ήταν το σκληρό μας νόμισμα. Χτίζονταν ή αγοράζονταν έτοιμα με χρήματα που προέρχονταν από αποταμίευση (το αν είχαν φορολογηθεί ή όχι και πόσο είναι μία άλλη ιστορία). Επειδή όλοι ήξεραν πως ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τις αποταμιεύσεις τους, οι πιο συνετοί επένδυαν τα χρήματα τους σε ακίνητα. Κάποιοι σοφοί παλαιοί έλεγαν, «ο πληθυσμός μπορεί να αυξηθεί, η γη όχι». Πόσο μάλλον η οικονομικά εκμεταλλεύσιμη γη προσθέτουν οι πιο σύγχρονοι… Άρα, έχουμε λειτουργία του νόμου προσφοράς και ζήτησης που ανεβοκατεβάζει τις τιμές…

  Όταν βρεθήκαμε με πραγματικό σκληρό νόμισμα στα χέρια μας (ευρώ) και χαμηλά επιτόκια καθοριζόμενα από την ΕΚΤ, έγινε η έκρηξη της στεγαστικής πίστης της περασμένης δεκαετίας που διόγκωσε τις τιμές των ακινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα και σε αυτούς που ποτέ τους δεν αποταμίευσαν (από αδυναμία ή επιλογή) να αποκτήσουν ακίνητα τα οποία χρωστούσαν στις τράπεζες.

  Έτσι βρεθήκαμε όχι μόνο με πολλά ακίνητα που να αγοράστηκαν με δανεισμό, όχι με αποταμίευση, αλλά και με μία άλλη «ποιότητα ιδιοκτητών» αυτών των ακινήτων, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που «τοποθετούσαν» εκεί την αποταμίευση τους: Άνθρωποι λιγότερο συντηρητικοί οικονομικά, λιγότερο μορφωμένοι σε πολλές περιπτώσεις και περισσότερο επιπόλαιοι και μη ορθολογικοί στην οικονομική τους συμπεριφορά.

  Δεν είναι τυχαίο πως αν ψάξει κανείς καλύτερα τα σημερινά επισφαλή δάνεια των τραπεζών, θα δει πως οι χειρότεροι και πιο αδιάφοροι οφειλέτες είναι ορισμένοι που οι τράπεζες τους χρηματοδότησαν το ακίνητο στο 100% της εμπορικής αξίας, πλήρωσαν 2-3 δόσεις (ίσως και περισσότερες, η ουσία δεν αλλάζει) και στη συνέχεια έπαψαν να πληρώνουν (πιθανότατα για τους ίδιους λόγους που τόσα χρόνια δεν είχαν αποταμιεύσει και χρειάζονταν χρηματοδότηση στο 100%).

  Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και στελέχη της τραπεζικής αγοράς, άνθρωποι που βρέθηκαν σε μία ανάγκη, χρειάστηκε να χρηματοδοτήσουν κάποιο «άνοιγμα» υποθηκεύοντας ακίνητο που είχαν ήδη, είναι σε γενικές γραμμές πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ακόμα και αν δυσκολεύονται να είναι συνεπείς με τα δάνεια τους, δεν κρύβονται από τις Τράπεζες, ψάχνουν να κάνουν μία ρύθμιση και να βρουν μία λύση.

  Η απόφαση για αναστολή των πλειστηριασμών (σε συνδυασμό με τον δυσλειτουργικό πτωχευτικό νόμο για ιδιώτες της Λούκας Κατσέλη, που πλασαρίστηκε ως νόμος ελάφρυνσης δανειοληπτών από την ίδια και τον Τύπο), προσέφερε προστασία από τους πιστωτές σε ΟΛΟΥΣ τους οφειλέτες ανεξαιρέτως. Και τους υπεύθυνους και τους ανεύθυνους και τους απατεώνες. Πόσοι άραγε μένουν χρόνια σε σπίτι που πλήρωσαν με χρήματα της τράπεζας (δηλαδή όχι δικά τους) και στη συνέχεια σταμάτησαν σκόπιμα να πληρώνουν, κερδίζοντας τα χρήματα που θα έπρεπε να καταβάλλουν ως ενοίκιο για να κατοικήσουν, εκμεταλλευόμενοι το ότι οι διαδικασίες πλειστηριασμού είναι χρονοβόρες; Δεν ειναι όλοι νυκοκυραίοι…

  Με απλά λόγια, έκλεβαν και πολλοί κλέβουν ακόμα. Οπότε, εγείρεται το ερώτημα: Όταν λέμε «μας παίρνουν το σπίτι μας», από πιο σημείο και μετά γίνεται «μας» αφού δεν το έχουμε πληρώσει με δικά μας χρήματα. Προφανώς και δεν αποκτούμε κυριότητα από τη στιγμή υπογραφής του συμβολαίου. Άλλος το αγόρασε για εμάς και θα περάσει στην κυριότητά μας όταν αποπληρωθεί το δάνειο. Αυτό ως αξιωματική τοποθέτηση. Το να εξεταστούν οι όροι του δανείου ιδίως υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες είναι άλλη συζήτηση και ασφαλώς προσυπογράφουμε ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις. Θυμίζουμε την «συνυπευθυνότητα» που αναφέραμε παραπάνω.

  Γιατί όμως είναι «σπίτι μας» όταν κατοικούμε π.χ. ένα ή δύο χρόνια και για τον οποιονδήποτε λόγο σταματήσαμε την αποπληρωμή του δανείου; Άλλο είναι το να αναζητήσουμε τρόπο ρύθμισης επιχειρώντας να ξεπεράσουμε τον οικονομικό σκόπελο και άλλο το να θεωρούμε ότι αδικούμαστε, ασχέτως του ανθρωπιστικού σκέλους της υπόθεσης. Ψυχρά και ρεαλιστικά. Δεν ελήφθη υπόψη ότι κάποια στιγμή ο δανειολήπτης μπορεί να μείνει άνεργος. Όχι προφανώς, γι’ αυτό δινόταν δάνειο το 100% της εμπορικής αξίας, ενώ πολλοί έσπευσαν να πάρουν σπίτι πολύ μεγαλύτερο των δυνατοτήτων τους και τώρα δεν μπορούν να το συντηρήσουν, ακόμα και πέραν της αδυναμίας καταβολής της δόσης του δανείου. Είναι έτσι ή όχι;

  Επαναλαμβάνουμε με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί: Προφανώς ευθύνονται και οι δύο πλευρές, δανειστής και δανειολήπτης και προφανώς ΔΕΝ μπορούν να εξαιρεθούν οι τράπεζες από την καταβολή κόστους για τη συμπεριφορά τους.

  Οι συνέπειες της αναστολής των πλειστηριασμών φαίνονται αυτή τη στιγμή στις τράπεζες που είναι υποχρεωμένες από τους «κανόνες της Βασιλείας» να εγγράφουν προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στους ισολογισμούς τους, άρα να μη φαίνονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ας τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη. Αλλά οι συνέπειες φαίνονται και αλλού, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά ενοικίασης συμπιέζοντας τεχνητά τη ζήτηση:

  Άνθρωποι που κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν για παράδειγμα 300-400€ ενοίκιο (έχουν καταρρεύσει πλέον), δεν νοικιάζουν αλλά προτιμούν να μένουν στο σπίτι που χρωστάνε σε τράπεζα και να μην πληρώνουν τίποτα χωρίς καμία συνέπεια. Πόσο δίκαιο είναι αντίστοιχα, ο φουκαράς που δεν θα έχει να πληρώσει δύο ενοίκια να μπορεί πλέον να βγει με έξωση στους δύο μήνες; Ποια η διαφορά του αιτήματος για έξωση από τον πλειστηριασμό; Δεν υπάρχει σε αυτό το σημείο ανισορροπία;

  Ο μόνος τρόπος να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις, να ισορροπήσει κάποια στιγμή η αγορά και να μπορέσουν και οι τράπεζες να μαζέψουν ό,τι μαζεύεται και να γράψουν ό,τι ζημιές πρέπει να γράψουν για τα στεγαστικά που – κακώς, κάκιστα – έδωσαν και προφανώς είναι συνυπεύθυνες και πρέπει να πληρώσουν, είναι να αρχίσουν ξανά οι πλειστηριασμοί, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις που δεν δικαιούνται προστασία, τους ανεύθυνους και τους απατεώνες.

  Αυτό υπαγορεύει η οικονομική αλλά και η κοινωνική λογική, διότι αυτό που δεν γίνεται επαρκώς κατανοητό, είναι πως εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι σα να στερούμε από κάθε νεώτερο (με υγιή νοοτροπία και ορθολογική οικονομική συμπεριφορά) την πρόσβαση στην στεγαστική πίστη γιατί καμία τράπεζα δεν θα ξαναδώσει ποτέ στεγαστικό δάνειο…

  Κάπως έτσι στερήσαμε από τις επιχειρήσεις την πρόσβαση στον δανεισμό με λογικούς όρους (πλέον δεν υπάρχει ούτε με… παράλογους) και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Λουκέτα και ανεργία. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Είναι αλυσίδα. Όσο δεν το καταλαβαίνουμε, η κατάσταση δεν θα διορθωθεί.

  • Μεγαλες στιγμες avatar
   Μεγαλες στιγμες @ Ιαπετός 21/08/2013 01:14:42

   Δεν ειναι ταμπου να τιμωρειται ο πονηρος,ο απατεωνας η' ο φοροφυγας.Ειναι λαθος η προσεγγιση αν ξεκινησουμε κατι που θα φτασει αραγε;Δεν θα φτασει σε κανεναν που δεν πρεπει.
   Εγω το θεμα το αντιλαμβανομαι ως εξης (χωρις να το περιοριζω στους πλειστηριασμους)...Κατι,καπως πρεπει να γινει ωστε αυτος που συνεχιζει να πληρωνει να μην νιωθει το κοροιδο

   • Zame avatar
    Zame @ Μεγαλες στιγμες 21/08/2013 13:07:13

    !+ 100000000000000000000

 5. MCA avatar
  MCA 20/08/2013 20:10:19

  Στην σημερινή εποχή του κοινωνικού αυτοματισμού, θα είχε ενδιαφέρον σε μια δημοσκόπηση να ερωτηθεί ο κόσμος, εάν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και το κούρεμα των καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ, τι θα επέλεγε.

  • ΑΝΔΡΕΑΣ avatar
   ΑΝΔΡΕΑΣ @ MCA 20/08/2013 20:19:15

   Εσύ τι επιλέγεις αδερφέ μου...?και γιατι να βαλουμε αυτά τα 2 κ οχι κατι άλλο...θες να γελάσουμε κ να βαλουμε επιλογή έξοδου απο €€...
   Μερικοί γίνεστε βασιλικοτεροι του βασιλέως μου φαινετε...

  • Zame avatar
   Zame @ MCA 21/08/2013 13:10:40

   ωχ..νατος ο νεος απυθμενος εμφυλιος.

 6. Αναξ avatar
  Αναξ 20/08/2013 20:12:08

  Αγαπητέ Ιαπετέ, άδικα παιδεύεσαι...
  Δεν χρειάζεται άρση αναστολής των πλειστηριασμών Α' κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ για να συλληφθούν οι ποινικά κολάσιμοι τυχόν εκ πεποιθήσεως μπαταχτσήδες που κατά την άποψή μου δεν υπερβαίνουν ούτε το 1% των κόκκινων δανείων Α' κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Αν η τράπεζα αποδείξει οτι ο δανεισθείς είναι τέτοιος ο υπάρχων νόμος της επιτρέπει να του κατάσχει τα πάντα και κυρίως να τον βάλει φυλακή για απάτη.
  Οσον αφορά τις περικοκλάδες των επιχειρημάτων σου που θα επέτρεπαν την άρση, θα 'ταν σύμφωνα με τη λογική σου δίκαιο, να αρθεί και το οικογενειακό άσυλο και να επιτρέπεται η έρευνα σε στρώματα και μαξιλάρια ή και σωματική, αφού κατά τον κ. Στουρνάρα (και τους Γερμανούς συνεργάτες του) οι Ελληνες κρύβουμε στα σπίτια μας τουλάχιστο 20 δις απ' τα οποία είναι βέβαιο οτι τα περισσότερα είναι αφορολόγητα ή "μαύρα" χρήματα?...
  Αντιλαμβάνεσαι την κατρακύλα στην πρεμούρα μας να αποζημιωθούν πάσει θυσία οι δήθεν έντιμοι δανειστές κάθε είδους?

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ Αναξ 20/08/2013 20:30:18

   Πιο εύκολο είναι το bail-in με πολιτική απόφαση.
   Ποιος τρέχει τώρα στα δικαστήρια με απόφαση μετά από 4-5 χρόνια..

   • Αναξ avatar
    Αναξ @ Θόδωρος 17.06.2013? 20/08/2013 20:43:56

    Εννοείς την πλήρη καταστροφή των "Ελληνικών" τραπεζών αλλά Κύπρο?
    Αν θεωρείς οτι ούτως ή άλλως με τον Τσίπρα Πρωθυπουργό θα υπάρχουν μόνο κρατικές τράπεζες με δραχμές, δεν έχεις άδικο. Ούτως ή άλλως πρόκειται για τις πλέον χρεωκοπημένες επιχειρήσεις που έπρεπε πρώτες να κλείσουν...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Αναξ 20/08/2013 20:40:36

   Αντιγράφω μιά άποψη επί τού θέματος από τό defence-point.gr.
   Τελεία καί παύλα.

   • Αναξ avatar
    Αναξ @ Ιαπετός 20/08/2013 20:45:44

    Αν διαφωνείς με αυτή την άποψη που αντιγράφεις, όπως εγώ, πάω πάσο...

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 20/08/2013 20:54:31

  Όπως αντιγράφω από τό Άρδην-ρήξη του Γιώργου Καραμπελιά, χωρίς νά σημαίνει ότι συμφωνώ μέ όλη του τήν συλλογιστική, αλλά συμφωνώ μέ τήν άποψή του γιά τήν παρασιτοποήση τού ίδιου τού λαού:

  ... Ακόμα λοιπόν και αυτό που θα το θεωρούσαμε θετικό, μια κινεζική εμπλοκή στην Ελλάδα, μεταβάλλεται σε ξεπούλημα της χώρας, που τη μεταβάλλει κυριολεκτικώς σε χώρο, σε πέρασμα. Ακόμα και ο τρόπος που «λύθηκε» η τελευταία κρίση της ΕΡΤ εντάσσεται στο ίδιο μοντέλο. Ο Σαμαράς προσπάθησε να κάνει έναν εκλογικό εκβιασμό –αυτό που είπε ο Κουβέλης είναι απόλυτα αληθές– και όμως δεν του το επέτρεψαν οι Γερμανοί. Δηλαδή, η χώρα είναι σε τέτοιο βαθμό ελεγχόμενη, με έναν πρωθυπουργό και έναν αντιπρόεδρο κυριολεκτικά ανδρείκελα, που δεν έχουν πλέον καμία ισχύ και κινούνται ως ενεργούμενα των ξένων δυνάμεων. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για τη μετατροπή μας σε «χώρο».
  Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη προχωρήσει και νομίζω ότι σήμερα βρισκόμαστε στο έσχατο στάδιο. Η άρχουσα τάξη της χώρας, παραδοσιακά, ήταν μεταπρατική και παρασιτική, ωστόσο δεν συνέβαινε το ίδιο και με τον λαό. Γι’ αυτό λέει πολύ σωστά ο Νίκος Ψυρούκης, και ας πρόκειται για νεολογισμό, πως είχαμε μια άρχουσα τάξη η οποία εκμεταλλευόταν με αποικιακό τρόπο την ίδια της την χώρα, όντας συνδεδεμένη με τις ξένες δυνάμεις. Δεν είχαμε ισχυρή εθνική αστική τάξη. Είχαμε όμως έναν λαό με αντιστασιακή υπόσταση. Αυτό μαρτυρά όλη μας η ιστορική παράδοση. Έκφραση αυτής της πραγματικότητας ήταν η Εθνική Αντίσταση. Τα λαϊκά στρώματα των πόλεων, και κατ’ εξοχήν η αγροτιά, είχαν μια παραγωγική και αντιστασιακή παράδοση.
  Και η μεταπολίτευση κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να παρασιτοποιήσει τον ίδιο τον λαό. (Αυτό το περιβόητο του Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε».). Τα τελευταία χρόνια, με την μαζική είσοδο των μεταναστών, ολοκλήρωσε αυτή την παραγωγική αλλοτρίωση του ελληνικού λαού, τον έβγαλε έξω από τις παραγωγικές εργασίες, τον μετέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε παρασιτικό. Ζει από τον τουρισμό, ζει από πράγματα που δεν του επιτρέπουν να είναι αυτεξούσιος. Και στην Κύπρο συμβαίνει το ίδιο πράγμα, και μάλιστα στον κύβο, σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό ήταν το έσχατο στάδιο εκποίησης της χώρας, το οποίο ζήσαμε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης. Δηλαδή, κερδίσαμε δημοκρατικές διαδικασίες και είχαμε κοινωνικές κατακτήσεις, με αντίτιμο τον παραπέρα εκμαυλισμό και την παρασιτοποίηση του ίδιου του λαϊκού σώματος.
  Και αυτές οι εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό εξηγούν την αφωνία και την αφασία των Ελλήνων σήμερα. Δεν μπορούμε να βρούμε μία διέξοδο, διότι η χώρα έχει απολέσει την άμεση δυνατότητα μιας αυτόνομης οικονομικής και κοινωνικής πορείας. Και βιώνουμε σήμερα το τελευταίο στάδιο, τη μεταβολή της ίδιας της ελληνικής χώρας σε χώρο, σε έναν τόπο τον οποίον δεν ελέγχουμε, σε μια ειδική οικονομική ζώνη ελεγχόμενη από ξένες δυνάμεις και ξένα συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νέο ποιοτικό στάδιο εκποίησης της χώρας.
  Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε τη μεταπρατοποίηση των αστικών τάξεων, των ελίτ και της διανόησης. Δεν είναι τυχαίο ότι κυριαρχούν ο Λιάκος, η Ρεπούση και οι όμοιοί τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ποδηγετούν τα πανεπιστήμια, ελέγχουν τα ένθετα των εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, των εκδοτικών οίκων, των τηλεοράσεων. Διότι έχει ολοκληρωθεί η λογική της εκποίησης, γιατί πρέπει να αποβάλουμε κάθε έννοια εθνικής ταυτότητας. Και, σήμερα, βρισκόμαστε δυστυχώς στην ολοκλήρωση της εκποίησης....

 8. Αναξ1 avatar
  Αναξ1 20/08/2013 21:37:21

  "Γι’ αυτό λέει πολύ σωστά ο Νίκος Ψυρούκης, και ας πρόκειται για νεολογισμό, πως είχαμε μια άρχουσα τάξη η οποία εκμεταλλευόταν με αποικιακό τρόπο την ίδια της την χώρα, όντας συνδεδεμένη με τις ξένες δυνάμεις."
  Aυτό, πολύ πριν τον Ψυρούκη το είχε πει ο Μάρξ και ισχύει για όλες τις άρχουσες τάξεις. Το κεφάλαιο παγκοσμίως δεν έχει παρίδα όπως απεδείχθη σε όλες τις πτωχεύσεις χωρών.
  "Και η μεταπολίτευση κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να παρασιτοποιήσει τον ίδιο τον λαό. "
  Αυτό συνέβει ιδίως μετά το 1989 και τον θρίαμβο του Νεοφιλελευθερισμού που αντικάτέστησε τους πολιτικούς απο τους Τραπεζίτες στην διακυβέρνηση των κρατών, όπως έξοχα παρατηρεί ο Χέλμουτ Σμίτ.
  Ολοι οι "νότιοι" λαοί της Ευρώπης είναι παρασιτοποιημένοι με τον ένα ή άλλο τρόπο. Απλά η παρασιτοποίηση του δικού μας λαου που ήταν και είναι σταθερά ο πιο υπανάπτυκτος και φτωχός στην Ευρώζώνη, έγινε με τον ανάλογο υπανάπτυκο και φτηνότερο για τους πολιτικούς και την άρχουσα τάξη τρόπο του Πάγκαλου.(Πάρτε και σείς την ουρά, για να λέμε οτι μαζί φάγαμε το βόδι...)
  Στην Ισπανία πχ. ο λαός παρασιτοποήθηκε απο τις τράπεζες με σκαδαλώδη δάνεια διάρκειας 60 και 70 ετών!!! σε πενηντάρηδες...
  "Και αυτές οι εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό εξηγούν την αφωνία και την αφασία των Ελλήνων σήμερα. Δεν μπορούμε να βρούμε μία διέξοδο, διότι η χώρα έχει απολέσει την άμεση δυνατότητα μιας αυτόνομης οικονομικής και κοινωνικής πορείας."
  Αν αυτό συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα το πρόβλημα θα είχε λυθεί σε 5 λεπτά . Συμβαίνει όμως σε κράτη κολοσσούς μπροστά στο δικό μας κράτος, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία...
  Οσον αφορά τις ξένες δυνάμεις και τα ξένα συμφέροντα που είναι οι Επικυρίαρχοι ολόκληρης της Ευρώπης σήμερα, δηλαδή τις 10-12 Παγκόσμιες τράπεζες που κερδίζουν χοντρά απο την κρίση, τουλάχιστο αυτή τη φορά δεν είμαστε οι μόνοι που τις υφιστάμεθα...Ακόμα κι αν είμαστε (που είμαστε) οι φανατικώτεροι Εθνικιστές στην Ευρώπη, μόνο με πατριωτισμό στη σημερινή μορφή πολέμου που υφιστάμεθα, δεν βάφουμε αυγά...
  Το μόνο που φοβάται ο Εχθρός, ψιλοφάνηκε παρά τη συστηματική συγκάλυψη, είναι η επάνοδος της πραγματικής Αριστεράς τύπου Μιττεράν-Κόλ που (τυχαία?) δεν κυβερνά σε κανένα κράτος της Ευρώπης σήμερα!!!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Αναξ1 21/08/2013 00:34:50

   Ιαπετός είπε:
   13/08/2013 στις 10:44 pm

   Οι ακτήμονες εργάτες, κληρονομιά της φεουδαρχίας, αποτέλεσαν στήν Δ.Ευρώπη τό καύσιμο θεσμικό υλικό τής βιομηχανικής ανάπτυξης καί αυτό σέ συνδυασμό μέ τήν μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου, πρώτων υλών καί αγορών πού εξασφάλιζαν τά αποικιακά εδάφη. Τό νέο ελληνικό κράτος, μικρό πληθυσμιακά καί εδαφικά, επιτρευόμενο καί ελεγχόμενο από ξένες δυνάμεις, θεσμικά ξένο μέ τήν δυτική αντίληψη στηρίχθηκε σε μια κοινωνία από μικροϊδιοκτήτες, συνέπεια της οθωμανικής πολιτικής που στήριζε τον μικρό γεωργό και αποθάρρυνε τη μεγάλη γαιοκτησία.

   Η κυρίαρχη μορφή οργάνωσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στήν χώρα μας είναι οι μικροεπιχειρήσεις καί δή οικογενειακές, σύμφωνα καί μέ τό κοινωνικό θεσμικό πρότυπο. Στήν σύγχρονη οικονομία τών παγκοσμιοποιημένων αγορών τό μέγεθος τών επιχειρήσεων είναι πλεονέκτημα – τουλάχιστον αυτή τήν στιγμή – στίς περισσότερες δουλειές. Η μικροϊδιοκτησία, ο μικροεπιχειρηματίας, ο μικροέμπορος αρνείται πεισματικά νά προλεταριοποιηθεί στήν χώρα μας. Η μεγάλη αδυναμία αυτής τής (φαινομενικά) οικονομικής πραγματικότητας είναι καί συγχρόνως τό αναγκαίο καύσιμο υλικό γιά μιά οικονομία συμπληρωματική τών μεγάλων σέ μέγεθος επιχειρήσεων. Τό μεγάλο μέγεθος δημιουργεί καί αναλόγου μεγέθους δυσκαμψία γιά ικανοποίηση ατομικών (καί επιχειρηματικών) αναγκαιοτήτων.

   Η φορολογική πολιτική, η κοινωνική ασφάλιση, κανονισμοί εργασίας κ.λ.π.. επιβαρύνουν στήν χώρα μας περισσότερο τίς μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επειδή οι μικρές παρανομούν πιο εύκολα. Αυτό προσπαθεί νά ανατρέψει η πολιτική πού επιβάλλει η Τρόϊκα σήμερα μέ επίταση καί δυστυχώς έχει τήν κυβερνητική στήριξη. Ο κοινωνικός αυτοματισμός πού δημιούργησε η σαπίλα τών διαπλεκόμενων, τής δημοσιοϋπαλληλίας, τής άκοπης κονόμας, τής αρπαχτής, τής μίζας καί τής κρατικοδίαιτης διαπλοκής μεταστρέφεται έντεχνα. Ο φόβος συνεχώς γιά νέες μειώσεις σέ συντάξεις, μισθούς, εκδίωξης από προνομιακές απασχολήσεις καί η τρομακτική ανεργία χρησιμοποιείται πολύ ύπουλα (μέ εξωτερική καθοδήγηση) καί δημιουργεί έναν νέο κοινωνικό αυτοματισμό. Αυτόν τής εξόντωσης φοροφυγάδων, φοροπαοφυγής, υπάρχοντος καί μή υπάρχοντος κινητού πλούτου καί πάρα πολύ ύπουλα τής ακίνητης μικροϊδιοκτησίας μέ τόν ενιαίο φόρο ακινήτων. Ευρύτερος στόχος η προλεταριοποίηση τής ελληνικής κοινωνίας καί η ένταξή της στό μεγάλο καζάνι τών παγκοσμιοποιημένων ανθράπωδων.

   Έχουμε τίς ευκαιρίες μας ώς οικονομία νά γυρίσουμε τόν τροχό, νά βγούμε από τήν κρίση καί νά πρωταγωνιστήσουμε μάλιστα (ανάλογα μέ τό πληθυσμιακό μας μέγεθος). Αυτό όμως προϋποθέτει σωστή ανάλυση τού ελληνικού πλαισίου κοινωνικής θέσμισης καί ανάλογης πολιτικοοικονομικής εκμετάλευσής του. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν μπεί στόν δύσκολο δρόμο πού επιτάσσει η παγκοσμιοποίηση. Έχουν προλεταριοποιήσει σχεδόν τό σύνολο τών πληθυσμών τους. Αυτό πρέπει νά αποφύγουμε καί νά ακολουθήσουμε ανάποδη πορεία οκονομικής δραστηριότητας. Αντιπροσωπευτική τής θεσμικής μας ιδιομορφίας.

   Εύκολο δέν είναι, ιδιαίτερα λόγω τής εσκεμμένης παραπληροφόρησης τών ποικίλων καλοπληρωμένων επαϊόντων ειδικού σκοπού, καιροσκόπων παντός είδους, μικροσυμφερόντων κρατικοτραφών καί δικής μας τυφλαμάρας.
   Νομίζω ότι είναι μοναδική μας ευκαιρία. Αρκεί νά βάλουμε καλά στό μυαλό μας τό γεγονός ότι λάμπει δέν είναι χρυσός καί τά καθρεφτάκια πού μάς υπόσχονται μόνο τήν αντανάκλαση τού ειδώλου μας θά δείχνουν.

   • αναξ2 avatar
    αναξ2 @ Ιαπετός 21/08/2013 13:29:42

    "Η φορολογική πολιτική, η κοινωνική ασφάλιση, κανονισμοί εργασίας κ.λ.π.. επιβαρύνουν στήν χώρα μας περισσότερο τίς μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επειδή οι μικρές παρανομούν πιο εύκολα."
    Εδώ γελάμε πραγματικά.
    Οι Γερμανοί! μας απέδειξαν παντοιοτρόπως οτι το 70-80 % της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα το κάνουν οι μεγάλες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με νομιμοφανείς πάντα τρόπους, όπως πχ. μέσω off shore εταιρειών που οι μικροί δεν διαθέτουν κατά κανόνα... Στή λίστα Λαγκάρντ που περιμένει τον Πρωθυπουργό για να εισπράξει πάνω απο 10 δίς αν το θελήσει, δεν βρίσκεται κανένας σχεδόν μικρομεσαίος.

 9. Νικήτας avatar
  Νικήτας 21/08/2013 01:33:12

  Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι μία βόμβα.
  Και τέτοιες βόμβες δεν τις πειράζουμε διότι σκάνε και μας παίρνει όλους ο εξω απο δώ. Αν παρολαυτά την πειράξουμε πρέπει να ρθει ο μεγάλος να την ξανακοιμήσει μήν τυχόν και γίνουν όλα μπάχαλο.
  Πολύ σωστά λοιπόν ο πρόεδρος έπραξε στην σκακιέρα.

 10. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 21/08/2013 02:31:39

  ....μήπως κάποιοι πιστεύουν πως είναι "θεοί - προστάτες" και έχουν δύναμη-εξουσία να αποφασίζουν ,να ελέγχουν, να προστάζουν και κάποιοι απλώς να εκτελούν/εφαρμόζουν;
  Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και μη (πολιτικοί) όταν συνηγορούν υποστηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς: α) την απόλυτη καταστροφή των ήδη εξαθλιωμένων αλλά και των υπό εξαθλίωση - πάντα προμελετημένα-επιλεκτικά και στοχευμένα, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος..... και β) την "καταδίκη" να μην γεννηθούν επόμενες γενιές , και όλοι αυτοί μέσα από θέσεις- ρόλους " εξουσίας, σωτήρα-ισχυρού μεγαλο-παράγοντα - μεσάζοντα-δωρητή- πωλητή ή αγοραστή " εκμεταλλευόμενοι προσεκτικά επιλεγμένους "επιφανείς και μη" με μειωμένες έως και ανύπαρκτες ηθικές αντιστάσεις όμως, αλλά και τους μορφωτικά ανεπαρκείς , τεχνιοτρόπως όμως και προς επίτευξη "στόχων" , πρωτίστως βέβαια με γνώμονα το ίδιον όφελος , είναι δυνατόνεφ'όσον έχουν την απόλυτη ευθύνη αυτής της κατάντιας της χώρας και των ανθρώπων της να παραμένουν στο απυρόβλητο, να συνεχίζουν να κερδίζουν, να απολαμβάνουν και να προστατεύονται; Είναι δυνατόν, να επιδίδονται συνεχώς, σε αναζήτηση σκληρότερων και απάνθρωπων μέτρων, φόρων ως αρχομανείς αχόρταγοι , άπληστοι σκορπώντας την απόλυτη δυστυχία; Η απόλυτη παρακμή ..... Η ΕΛΠΙΔΑ όμως, πεθαίνει πάντα τελευταία και τελικά αυτή νικάει και το φόβο .....
  Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία μας έχει διδάξει και αποδείξει σε κρίσιμες στιγμές, ότι αυτόν τον Ευλογημένο τόσο πλούσιο Τόπο και τον πολύπαθο λαό του πάντα προστάτευαν και προστατεύουν " Θείες Δυνάμεις" που δεν ελέγχονται.... και όχι οι ... δάνειες....

 11. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 21/08/2013 08:13:00

  Αν σε τόσο σοβαρό πρόβλημα το οποίο άπτεται της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος σήμερα, της φερεγγυότητας της Ελλάδας και της όποιας δυνατότητας επανεκκίνησης της οικονομίας της σήμερα και της διατήρησης της ευαίσθητης κοινωνικής ισορροπίας σήμερα για αυτό ας μην εγκλωβιζόμαστε σε περιθωριακές και παρωχημένες λογικές τύπου Καραμπελιά και να αναζητούμε άλλοθι στο αμαρτωλό χθές, γιατί απλά αν το πράξουμε θα είμαστε καταδικασμένοι και τούτο γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα αυτονόητα

  Η διαδικασία παροχής στεγαστικών δανείων για πολλά χρόνια ήταν μια διάτρητη διαδικασία στην οποία και οι δύο συμβαλλόμενοι σε μεγάλο ποσοστό απέδειξαν απίστευτη προχειρότητα, αποτέλεσε δε μηχανισμό τροφοδότησης της Ελληνικής οικονομικής φούσκας. Δεν υπήρξε καμιά μέριμνα απο την πλευρά των τραπεζών για την αποπληρωμή τους, απο πλευρά καταναλωτών στο μεγαλύτερο μέρος τους ή δεν διοχετεύθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο και χορηγήθηκαν ή αποτέλεσαν μέσο για άλλες οικονομικές δραστηριότητες.Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στα δάνεια πρώτης κατοικίας.Να σημειωθεί ότι η διαδικασία παροχής στεγαστικού δανείου απο φορείς όπως ο Ο.Ε.Κ.ήταν ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης του Έλληνα μισθωτού και της στεγαστικής πολιτικής απο το Ελληνικό κράτος και απαγορευτική σε όποιον δεν είχε πρόσβαση σε παρασκηνιακούς μηχανισμούς.

  Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών οι όποιοι δεν πλήρωσαν παρά ελάχιστες δόσεις το γιατί πολύ εύκολο να αποδειχθεί πάντως όμως επ ουδενί δεν είχε να κάνει με την τότε οικονομική τους κατάσταση , μιλώ για δάνεια πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης Κατά συνέπεια το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα επιβαρυνθεί επιπλέον με δάνεια ώστε να καλυφθεί το κενό των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Να υποστεί δηλαδή ο απλός Έλληνας πολίτης σήμερα τις συνέπειες τυχάρπαστης πολιτικής τραπεζών κα ιδιωτών μια πενταετία πρίν.

  Απο την άλλη έντονη φημολογία φέρει να έχει λάβει χώρα πώληση των οφειλών των στεγαστικών δανείων απο Ελληνικές τράπεζες σε εισπρακτικές εταιρείες του εξωτερικού μέσω της τιτλοποίησης τους πολλές δε εξ αυτών να έχουν δημιουργηθεί απο τις ίδιες τις τράπεζες στο Εξωτερικό . Αυτη η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και προκάλεσε και αυτή σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα

  Η σχέση αριθμού στεγαστικών δανείων, καθυστερούμενων και μη εξυπηρετουμένων είναι κομβικής σημασίας για το ποια στεγαστικά δάνεια θα οδηγηθούν στην διαδικασία του πλειστηριασμού. Υπάρχει επίσης σοβαρό το ενδεχόμενο πολλά εξ αυτών να οδηγηθούν σε ρυθμίσεις καθώς η όλη διαδικασία μπορεί να προκαλέσει συμμόρφωση πολλών ιδιωτών.

  Οι έχοντες την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους θα πρέπει να διαχωριστούν απο ανθρώπους που οφείλουν το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο και δεν έχουν εισοδήματα ή τα εισοδήματα τους δεν επαρκούν καθώς έχουν πληγεί απο την οικονομική κρίση. Δεν είναι οι ίδιες περιπτώσεις και δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο.

  Δεν στέκομαι στην ανάλυση των συνθηκών της κτηματαγοράς και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος αλλά όχι κομβικής σημασίας όσο το Ελληνικό κράτος να δείξει και το κοινωνικό του πρόσωπο και παράλληλα το ότι έχει αφήσει τις παθογένειες του στο χτές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.