Ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα της μνημονιακής διαχείρισης
27/06/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα της μνημονιακής διαχείρισης

Χρειάζονται νέα πρόσωπα που θα διαγνώσουν ορθά την κακοδαιμονία της ελληνικής κοινωνίας. Και θα προτείνουν μέτρα απλά, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, όχι μόνον ουσίας, αλλά και πολιτικό αποτέλεσμα.

Ο Σαμαράς είναι αυτή τη στιγμή ακόμη που μιλάμε το ισχυρότερο πρόσωπο στην Ελλάδα. Ισχυρότερος από τον κάθε έναν που θέλει να ασκεί επιρροή. Αν δεν μπορεί αυτός να επιβάλει το όραμά του, ποιος θα μπορέσει; Και αν το όραμά του αποδειχθεί ελκυστικό για όλους, ποιος θα τολμήσει να τον ρίξει ή, ακόμη και να τον ρίξει, ποιος δεν θα υπολογίζει με νέα επικράτηση του Σαμαρά στις επόμενες εκλογές - πραγματική και όχι την γιαλαντζί του Ιουνίου 2012.

Πρέπει να αναιρέσουμε το "πρόγραμμα" χάριν του λαϊκισμού; Ασφαλώς και όχι. Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν θέλει άλλα ελλείμματα, δεν θέλει άλλα χρέη, δεν θέλει εξάρτηση από δάνεια και δανειστές. Κατά βάθος όλοι το γνωρίζουν ότι ο δρόμος της απεξάρτησης είναι δύσκολος και οι συριζαίικες ή ΚΚΕδικες κορώνες περί μονομερούς διαγραφής χρέους λέγονται γιατί πρέπει να ειπωθούν στα πλαίσια της πολιτικά ορθής "αριστεροσύνης". Ο κόσμος όμως και γνωρίζει ότι πρέπει να προσπαθήσει, και γνωρίζει ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά.

Τότε γιατί αυτή η γκρίνια και η κατήφεια; Μα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει όραμα και υπάρχει εγκλωβισμός στα αδιέξοδα της μνημονιακής διαχείρισης. Εθνική πειθαρχία μπορεί κάλλιστα να υπάρξει χωρίς την άγαρμπη (να το πούμε ευγενικά) και ταπεινωτική προσέγγιση που είχε το μνημόνιο. Μια γερμανικής εμπνεύσεως προσέγγιση, που ταίριαζε άψογα τα γερμανικά κόμπλεξ ανωτερότητας με τα αντίστοιχα ελληνικά κόμπλεξ κατωτερότητας, η οποία μας έκανε να μην θέλουμε καν να είμαστε Έλληνες. Να αποδομούμε μέχρι και το εθνικό συναίσθημα μέσα μας.

Ακούσαμε για "κοινωνικό μέρισμα", μια άκρως παλαιοκομματικού χαρακτήρα έμπνευση ("μοιράζω λεφτά") το οποίο η κυβερνητική ανοησία κατάφερε τελικά να το επωφεληθούν αλλοδαποί (δεν είναι ότι έχω κάτι εναντίον τους αλλά πολύ απλά... δεν ψηφίζουν!) και γύφτοι. Μα και η ίδια η ιδέα του "κοινωνικού μερίσματος" ήταν τόσο ανόητη, που έπρεπε να το περιμένουμε ότι θα εφαρμοζόταν και ανόητα, εντέλει. Και δεν αξιοποιήθηκε το περίσσευμα των θυσιών μας, προκειμένου να μεταβληθεί η άθλια μνημονιακή διαχείριση, τώρα που υπήρχε το περιθώριο!

Τι θα μπορούσε δηλαδή να κάνει η κυβέρνηση; Ας πούμε, ο άθλιος νόμος περι αυτοφώρου για "μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο". Προσοχή, δεν αφορά (μόνον) "φοροφυγάδες", αφορά (και) ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Δεν είναι νόμος κατά της "φοροδιαφυγής", είναι νόμος που λέει, αν χρωστάς λεφτά στο δημόσιο, πας "αυτόφωρο"! Για οποιονδήποτε λόγο και αιτία και αν χρωστάς! Έρχεται λοιπόν αυτός ο νόμος να "ζορίσει" τους Έλληνες και να στείλει πολλούς έντιμους ανθρώπους στον εισαγγελέα, έντιμους ανθρώπους που απλά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους.

Και αναρωτιέμαι: Πόσο είναι το δημοσιονομικό όφελος από ένα τέτοιο εξωφρενικό μέτρο, που όμοιό του δεν υπάρχει στον πλανήτη; 500 εκατομμύρια ευρώ; Ένα δις ευρώ; Ούτε τόσο δεν είναι. Για να δούμε τι λένε τα στοιχεία, πόσα χρήματα έχουν μαζευτεί από τα "αυτόφωρα"... Ελάχιστα. Κάθε μήνες προσθέτει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους απλήρωτους φόρους. Όλοι αυτοί δεν φοβούνται το αυτόφωρο; Το φοβούνται. Απλά... δεν έχουν λεφτά!

Γιατί λοιπόν να μην καταργηθεί αυτός ο νόμος; Θα είχε πολύ ευεργετικότερη επίδραση (και εκλογική, αλλά όχι μόνον) από το εξωφρενικό "κοινωνικό μέρισμα". Γιατί να μην καταργηθούν οι άθλιοι νόμοι περί "φορολογικής" και "ασφαλιστικής" ενημερότητας, τώρα που υποτίθεται ότι το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πια την αναγκαία υποδομή για να "κυνηγήσουν" τους οφειλέτες. Άλλος εξωφρενικός θεσμός που δεν υπάρχει επίσης σε καμιά χώρα του κόσμου (οι "ενημερότητες"), διακριτικό μιας "υπερήφανα" γραφειοκρατικής χώρας, που δεν αντιλαμβάνεται μετά γιατί δεν έρχονται επενδύσεις.

Και έρχεται μετά η τρόικα και ο Σόιμπλε και μας μιλούν για "μεταρρυθμίσεις". Ποιες είναι αυτές, επιτέλους; Το ξεπούλημα της ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί; Κάποιος είχε υπολογίσει κάποτε την αξία του κάρβουνου που έχει στην ιδιοκτησία της η ΔΕΗ στα ορυχεία της. Με 0,10 ευρώ το κιλό το κάρβουνο έβγαινε πολλές δεκάδες (ή και εκατοντάδες...) δισεκατομμύρια ευρώ! Και αυτήν την εταιρία θέλουν να την δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτή είναι η "μεταρρύθμιση"; Αν τόσο πολύ θέλουμε πια να πάει η ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα (το θέλουμε; Ή αυτό που θέλουμε είναι να ξεπατωθούν οι άθλιοι συνδικαλισταράδες από εκεί μέσα;), γιατί δεν την πουλάμε, έστω, στην αξία της; Μήπως τελικά οι "μεταρρυθμίσεις" είναι η λεηλασία της χώρας και του φυσικού της πλούτου; Διότι ακούμε και ξαναακούμε τη λέξη "μεταρρυθμίσεις", αλλά γιατί στο καλό κανένας δεν μας λέει τι εννοεί όταν λέει "μεταρρυθμίσεις";;;

"Μεταρρύθμιση" θα ήταν, π.χ., να αλλάξει ο νόμος για τους συνδικαλιστές, που τώρα έχουν το δικαίωμα (διά νόμου!) να μην εργάζονται, και να καταργηθεί το εξωφρενικό αυτό "δικαίωμα" και να τους στείλει όλους να δουλέψουν! Να δούμε μετά, πόση μαγκιά θα τους μείνει; Πόσο ελκυστικό θα είναι πια το "επάγγελμα" του συνδικαλιστή; Θα λυσσάξουν μερικές μέρες, αλλά τι θα πουν στην κοινωνία; Όχι, θέλουμε να κρατήσουμε το δικαίωμα να καθόμαστε; Θα τους πάρουν όλοι με τις πέτρες.

Ας το κάνει αυτό ο Σαμαράς, να δει για πότε θα "τσιμπήσει" μερικές μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Να το πει ξεκάθαρα: Ο συνδικαλιστής είναι για να προασπίζεται τα δικαιώματα των συναδέλφων του. Όχι για να κοπροσκυλιάζει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Χρειάζονται άνθρωποι που να διαγνώσουν ορθά την κακοδαιμονία της ελληνικής κοινωνίας. Και να προτείνουν και μέτρα απλά, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, όχι μόνον ουσίας, αλλά και πολιτικό αποτέλεσμα.

Θα το τολμήσει; Πολύ αμφιβάλλω. Αν συνεχίσει να έχει την ίδια άτολμη προσέγγιση, πολύ γρήγορα η φθορά θα τον "πάρει από κάτω", που λέει κι ο λαός.

Διογένης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 27/06/2014 06:41:20

  Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν έχει και δημοσιονομικό κόστος είναι το δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν οι ίδιοι από που θα πάρουν υπηρεσίες. Να επιλέξουν αυτοί που πληρώνουν δλδ από που θα έχουν παιδεία για τα παιδιά τους, υγεία για την οικογένειά τους, σύνταξη για τα γηρατειά τους. Αφοπλίζει την αντιπολίτευση αφού δύσκολα πείθεις ότι αυτός που πληρώνει δεν μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αλλά πρέπει να επιλέξει για αυτόν ένας κομματάρχης, πας σε value for money και δίνεις ένα τεράστιο κίνητρο στον δημόσιο τομέα να αλλάξει. Όποιο κομμάτι του δεν αλλάξει, σε όποιο κομμάτι του οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη η αξιολόγηση θα έχει αυτόματα γίνει.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ George N 27/06/2014 11:08:38

   Θα "επιλέξουν", ό,τι επιλέξουν,αυτοί που μπορούν να επιλέξουν!...οι υπόλοιποι στον πάτο του βαρελιού...οι προτάσεις σου αφορούν σε πολυπληθείς αγγλοσαξωνικές χώρες...στη μικρή Ελλάδα,είναι απαρχή κοινωνικού εμφυλίου και εθνικής συρρίκνωσης που έπεται....υγιεία,παιδεία,ασφάλιση είναι υποχρέωση του δημοσίου...το αίτημα της εξυγίανσης των δημοσίων φορέων είναι sine qua non προϋπόθεση κοινωνικής ισορροπίας...θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο...φαίνεται, πώς δεν είναι!

   • George N avatar
    George N @ βαγόνι 27/06/2014 14:47:55

    Υποχρέωση του δημοσίου δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα αλλά να χρηματοδοτείτε από το δημόσιο. Πχ η αεροπορική πρόσβαση σε μη εμπορικές περιοχές είναι υποχρέωση του δημοσίου, χρηματοδοτείτε από το δημόσιο αλλά γίνεται από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, δεν έφτιαξε το δημόσιο νέα ΟΑ. Γιατί θα άρχιζες εμφύλιο αν είχες να επιλέξεις πχ μεταξύ ενός δημόσιου πολυτεχνείου και ενός από το ΤΣΜΕΔΕ, αν το κράτος σου εξασφάλιζε τα δίδακτρα για όποιο από τα δύο θέλεις? Θα έπαιρνες το όπλο αν μπορούσες αντί για ασφάλεια στο ΕΣΥ να είχες την δυνατότητα να επιλέξεις ένα ιδιωτικό φορέα υγείας? Δουλεύεις και με τα δικά σου λεφτά ασφαλίζεις την οικογένειά σου. Αντί για εμφύλιο το μόνο που θα γινόταν θα ήταν πολλές δομές του δημοσίου να δουλέψουν καλύτερα από ιδιωτικές/άλλων φορέων και πολλές δομές να κλείσουν γιατί δεν προσφέρουν τίποτα. Είναι και το ζητούμενο αν δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα καλή ώρα...Οι Αγγλοσάξωνες πηγαίνουν σε δάνεια με την εγγύηση του κράτους, στη λογική ότι αυτός που επωφελείται πχ από ανώτατη εκπαίδευση πρέπει και να πληρώνει. Φαντάζομαι ότι αυτό σου ακούγεται αφορμή για τον Γ' ΠΠ :-)

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ George N 27/06/2014 17:09:13

     ...όλα τα αξιόπιστα κοινωνικά συμβόλαια,στο δυτικό κόσμο,βασίζονταν σε μια ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα...η ανατροπή αυτής της ισορροπίας ανοίγει τις πόρτες της σύγκρουσης,ειδικά σε περιφερειακές χώρες και μάλιστα σε περίοδο σαρωτικής κρίσης...το "δυσκίνητο δημόσιο",οι "συνδικαλιστές", οι "κακοί πολιτικοί"....μ'αυτή τη λογική,θα διασωθεί μικρό μέρος της μεσαίας τάξης και η ολιγαρχία...οι υπόλοιποι θ'αγκομαχούν...έχει τα χάλια του το δημόσιο;...να το ανατάξουμε!...προφανώς,έχουμε άλλη ματιά...

     • George N avatar
      George N @ βαγόνι 27/06/2014 23:00:21

      Ναι σαφώς και έχουμε. Ο δυτικός κόσμος δεν έχει καμία ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει μια συνεχής επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ πολλών συλλογικοτήτων για την παροχή δημόσιων αγαθών. Είναι διαφορετικό. Είναι και δυναμικό γιατί είναι ζωντανό. Ένα δημόσιο όπως είναι στην Ελλάδα θα γινόταν αντιληπτό ως η άρνηση του Διαφωτισμού και θα προκαλούσε τρόμο. Προσπαθήστε να πείτε σε έναν δάσκαλο δυτικής χώρας για ένα βιβλίο διδασκαλίας εγκεκριμένο από το υπουργείο και παρακολουθήστε την διαστολή των ματιών του. Θα εκπλαγείτε για το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι.

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ George N 28/06/2014 09:27:37

      ...λέγονται "δημόσια αγαθά", γιατί επιτρέπουν ίση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους....κανένα πρόβλημα με τις "συλλογικότητες", όταν διατηρούν τον ακραιφνή δημόσιο χαρακτήρα τους και αντικαθιστούν το υπο στενή έννοια κράτος...αυτό που μετράει, είναι να μήν αναπαράγονται τάξεις και στρώματα κοινωνικά,μέσω της παιδείας,της υγίειας και της ασφάλισης....οι κατακτήσεις του μεταπολέμου σαρώνονται...έ! αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για πολύ!

     • George N avatar
      George N @ βαγόνι 29/06/2014 22:24:54

      Σέβομαι τον στόχο σας. Έχετε απόλυτο δίκιο για την σπουδαιότητα της κατάκτησης στις Δυτικο-Ευρωπαικές χώρες. Παιδί της άλλωστε είμαι και εγώ. Κάνετε όμως ένα λάθος για τον ακραιφνή δημόσιο χαρακτήρα τους. Υπήρξε σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και από το 79 και μετά τείνει σε ένα μεικτό σύστημα. Όχι από ιδεολογική ιδιοτροπία αλλά επειδή κόντεψε να χρεοκοπήσει τα κράτη. Δεν έχει τόσο σημασία αυτό (άλλωστε αφορά μέθοδο και όχι σκοπό, που δεν άλλαξε) όσο το ότι φοβάμαι πως δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κατάκτηση δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Δόθηκαν κατ όνομα δημόσια "αγαθά", από κατ όνομα δημόσιες "υπηρεσίες" ενώ οι τάξεις που λέτε απλά αγόραζαν αυτά που χρειαζόντουσαν όπως πάντα. Ο λαός απλά αγόραζε παιδεία και υγεία όσο του επέτρεπε το πορτοφόλι του ενώ πλήρωνε και φόρους για δημόσιες υπηρεσίες που δεν ελάμβανε. Το ζήτημα είναι πως αλλάζει αυτό. Ως φιλελεύθερος η απάντησή μου είναι (τι άλλο) ανταγωνισμός στην παροχή καθολικών και ποιοτικών υπηρεσιών και κάλυψη του κόστους από τους φόρους και τις εισφορές μας.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ George N 27/06/2014 17:47:40

   Σωστό, 100%. Αλλά θέλει γνήσια δεξιά για να γίνει, όχι δεξιά που ντρέπεται για τον εαυτό της και παριστάνει την αριστερή μπας και την ψηφίσουν οι κακόμοιροι...

 2. franc avatar
  franc 27/06/2014 07:59:07

  Αγαπητέ Διογένη, και μόνο αυτό που λες για τη ΔΕΗ αν τολμήσει να κάνει, ο Σαμαράς θα πάρει πάνω απο 50%, διότι όπως αντιλαμβάνεσαι αν δεν υπακούσει στην ρητή εντολη της τρόικας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, στη συνέχεια δεν θα υπακούσει και σε χειρότερες απαιτήσεις, οπότε θα έχει κάνει την ανάστροφη κολωτούμπα απο εκείνην του 2011, πράγμα που αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός...Για τα υπόλοιπα που προτείνεις, τσάμπα κουράζεσαι.

 3. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 27/06/2014 08:09:34

  Πολύ σωστό άρθρο.

 4. Geros avatar
  Geros 27/06/2014 10:05:52

  Αγαπητέ Διογένη , αγγίζεις την ουσία του Ελληνικού προβλήματος αλλα δεν νομίζω ότι την κατανοείς κιόλας. Το λες , "γιατί αυτή η γκρίνια και η κατήφεια;",αλλα το λες μισό. Η σωστή φράση θα ήταν :"γιατί αυτή η γκρίνια και η κατήφεια και σήμερα και χτες και το 2010 , και το 2008 , και το 2005 και από όσο θυμάμαι?" Οι Έλληνες δεν ξέρουν τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση γιατί δεν μπορούν να θυμηθούν πως , πότε και από που μπήκαν σε αυτήν. Ζητάς από τον Σαμαρά τι ακριβώς? Κατά την γνώμη μου ζητάς να κάνει δυο τρία συμβολικά πράγματα που θίγουν μερικές εκατοντάδες εξαρχής αντιπαθείς ανθρώπους και να αφήσει όλους τους υπόλοιπους στο απυρόβλητο. Αυτό δηλαδή που έκαναν όλοι αυτοί που μας έφεραν ως εδώ! Έχουμε την τάση να νομίζουμε ότι λύσαμε προβλήματα την ώρα που απλά ξορκίζουμε τα προβλήματα. Βρίσκουμε τους ένοχους της ημέρας (που τις περισσότερες φορές φταίνε , μην νομίσεις ότι θεωρώ τους κατ' επάγγελμα συνδικαλιστές αθώους) και νομίζουμε πως η καταδίκη τους θα λύσει τα προβλήματα μας. Κατά καιρούς σε αυτό το γαϊτανάκι παρήλασαν από βιομηχάνους , εφοπλιστές και πολιτικούς μέχρι ταξιτζήδες, οικοπεδοφάγοι , δημοσιογράφοι και ιδιοκτητες καταστημάτων με φρουτάκια! Είναι τυχαίο πως το μέτρο που προτείνεις θίγει μια χούφτα αντιπαθέστατων εργατοπατέρων , ενώ το μέτρο που κατακρίνεις δημιουργεί ανασφάλεια σε μια ολόκληρη τάξη? Δεν νομίζω. Και εσύ χωρίς να το καταλαβαίνεις θες την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο , και εσύ να φας ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αβγά θέλεις. Τις τομές τις ξορκίζεις με λαϊκίστικους αφορισμούς που κρύβουν και μια πλήρη αγνεία για το θέμα ("ξεπούλημα της ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί ..... λεηλασία της χώρας και του φυσικού της πλούτου") και ζητάς να έρθει η ανάπτυξη από την στέρηση των προνομίων των συνδικαλιστών και από .... αέρα κοπανιστό. Τέλος οφείλω να παρατηρήσω πόσο γλαφυρά φαίνεται από αυτά που γραφεις η πλήρης αναισθησία της μεσαίας τάξης για τον πόνο των φτωχών. Στα λόγια μια ζωή για τους φτωχούς κοπτόμαστε , μας πήγε και το μονοπάτι αριστερά για αυτόν ακριβώς τον λόγο στα νιάτα μας , αλλα όταν πρέπει να πάρουν κομμάτι από τους φόρους που έδωσε στο κράτος η μεσαία τάξη , μετατρέπονται σε "γύφτους" και "αλλοδαπούς" .... δεν έχω λόγια.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Geros 27/06/2014 10:32:09

   Αγαπητέ μου, η συμπλεγματική σου προσέγγιση στα της Ελλάδος δεν έχει όρια. Η κριτική θέσεων είναι καλοδεχούμενη, όμως εδώ δεν έχουμε κριτική, έχουμε συμπλεγματικό μηδενισμό. Κακό πράγμα δεν είναι ο συνδικαλισμός, κακό πράγμα είναι ο εργατοπατερισμός και η εξουσιαστική λαγνεία μέσω του ελέγχου του δημόσιου τομέα. Στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούν να το ανατρέψουν αυτό. Κακό πράγμα δεν είναι να είναι αφορολόγητος ο εφοπλιστής (πρέπει να είναι), κακό είναι να αποτελεί η σε "ασυλία" ευρισκόμενη εφοπλιστική δραστηριότητα εφαλτήριο για αντικοινωνικές και παράνομες δρασατηριότητες. Η γκρίνα του 2005 και του 2008 είναι ποιοτικά διαφορετική από την γκρίνια του 2014. Κακό πράγμα είναι να μην ξέρεις να ξεχωρίζεις τη μία από την άλλη. Για τους φτωχούς το κράτος έχει πάγια μέριμνα: Λέγεται "επίδομα πρόνοιας", που συνοδεύεται μάλιστα και από ένα σωρό άλλο προνόμια. Όποιος είναι φτωχός κάνει αίτηση για να πάρει επίδομα πρόνοιας. Τόσο απλά. Δεν περιμένει από το πεντακοσάρικο του λεγόμενου "κοινωνικού μερίσματος", που ο μόνος άλλος που μοίρασε χρήματα με παρόμοια συλλογιστικής ήταν ο... ΓΑΠ στην πορεία μεθοδευμένης καταστροφής προς το Μνημόνιο. Η ποιότητα ενός ανθρώπου νομίζω ότι μπορεί να φαίνεται από τις προτεραιότητες που θέτει. Ο έπαινος της πολιτικής του "μοιράζω λεφτά" δείχνει αγαπητέ μου την δική σου κακή ποιότητα ως ανθρώπου. Λυπάμαι που το λέω. Δεν είναι μόνον από αυτή σου την θέση, είναι από το σύνολο των θέσεων που έχεις αναπτύξει σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Κακία, μιζέρια, συμπλέγματα κατωτερότητας, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και πολιτική με τα λεφτά των άλλων. Εδώ: με το αίμα και τις θυσίες των άλλων. Πολίτες σαν και του λόγου σου ίσως να είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την χώρα από τους συνδικαλιστές: Αυτούς, με έναν δυο θεσμικές παρεμβάσεις μπορούμε να τους στρώσουμε. Αντιλήψεις σαν τις δικές σου, πώς θα τις "στρώσουμε";

   • Geros avatar
    Geros @ Διογένης 27/06/2014 10:55:21

    Το ότι αντί επιχειρημάτων προτίμησες τις προσωπικές προσβολές και τις εκτος θέματος αρλουμπολογίες με κάνει να αποσυρθώ από αυτόν τον διάλογο. Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω με την ζωή μου από το να απαντώ σε εμπαθείς που με βλέπουν ως .... το πρόβλημα τις χώρας! Έλεος χριστιανέ μου! Ξέφυγες!

   • Director Fury avatar
    Director Fury @ Διογένης 27/06/2014 11:18:39

    Μπράβο Διογένη. Ολόσωστο το άρθρο και καλά του τά 'πες του σκατόψυχου κωλόγερα.

    • Geros avatar
     Geros @ Director Fury 27/06/2014 16:18:04

     Εσύ πια με τα επιχειρήματα που παράθεσες με .... αποστόμωσες. Αυτό βασικά είναι το επίπεδο σου και εσένα και του Διογένη. Σας λυπάμαι και τους δυο. Ο βόθρος ανοίγει εκεί που τελιεώνει η έτσι και αλλιώς περιορισμένη σας αντίληψη. ουγκ!

   • Ισόνομος πολίτης avatar
    Ισόνομος πολίτης @ Διογένης 27/06/2014 12:20:00

    H επιχειρηματολογία είναι αποκύημα γνώσεων σε συσχετισμό με τη στάθμιση της κριτικής προσέγγισης των πραγμάτων... Ως εκ τούτου ουδόλως επιχειρηματολογείς όταν υβρίζεις, παρανοείς, ή υποτιμάς τον συνομιλητή σου για όσα από αυτά που εσύ υποστηρίζεις, εκείνος έχει αντίθετη άποψη και δεν τα αποδέχεται.. Ο διάλογος έχει κανόνες και πολύ περισσότερο είναι αποτελεσματικός, όταν διέπεται από ανθρώπινα πολιτισμικά "στάνταρντς". Το "αλάθητο" του Πάπα και το "έτσι είναι γιατί έτσι μου γουστάρει", έχουν σβήσει από μακρού αγαπητοί μου.. Τρέχουμε με ταχύτητες αιώνων πια και ο μήνας λογίζεται ως ο λαμβάνων την έκταση χρόνου και ο χρόνος του αιώνα..

 5. NikosP avatar
  NikosP 27/06/2014 10:10:25

  Οι λομπιστες της ΕΕ και του Βερολινου κανουν οτι γουσταρουν. Ολες οι Γερμανικες εταιρειες εχουν ανοιξει υποκαταστημα στο Βερολινο για να κανουν ... lobbying και σου το λενε ξεκαθαρα οταν τους ρωτας. Το ιδιο και στην ΕΕ. Εχω την ενυπωση οτι μονο πολιτικοι επιπεδου Μαρινακη, Μπεου και ή και Ακη μπορουν να διαχειριστουν την κατασταση με τους μαφιοζους της ΕΕ.

 6. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 27/06/2014 10:16:24

  Γιά την ΔΕΗ ως συνήθως δεν έχουμε ενημέρωση . Ετσι όλοι ψαρεύουν σε θολά νερά . Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν πείραξε τον δημόσιο τομέα . Τώρα που είναι όμηρος των δικαστών με το θέμα της ΧΑ τρέχει να τους γυρίσει τα λεφτά . Ακολουθούν και οι υπόλοιποι . Ετσι θα έχουμε επιστροφή των όποιων χρημάτων έχασαν στους δημόσιους , μηδενικές απολύσεις , μηδενική παραγωγικότητα , μηδενική αξιοκρατία , συνδικαλιστές και φοιτητοπατέρες που κυβερνάνε δικτατορικά και τον υπόλοιπο κόσμο άνεργο , ανασφάλιστο , πεινασμένο . Ηδη η ΝΔ έχει πλειοψηφία μόνο στους γέρους . Στις επόμενες εκλογές θα έχει μικρότερο ποσοστό , αφού οι ΔΥ ψηφίζουν πασοκ και αριστερά .
  Σχεδόν 2 εκ κόσμος δεν θα υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις . Γιατί να το κάνει άλλωστε , αφού ήδη χρωστάει και είναι εκτός συστήματος , ενώ ο ληστρικός φόρος του 25 % από το πρώτο ευρώ , οδηγεί σε απίστευτα ποσά φόρου που δεν πρόκειται να πληρωθούν . Πολύς κόσμος θα γίνει ανύπαρκτος γιά την εφορία , ιδιαίτερα αν δεν έχει περιουσία γιά να φοβάται .

 7. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 27/06/2014 10:26:39

  Διογένη μου φαίνεται στο ίδιο πιθάρι ζούμε. Απολύτως σωστό το άρθρο σου

 8. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 27/06/2014 11:14:03

  Για άλλη μια φορά χρησιμοποιούμε το μνημονιακό μπαμπούλα για να καλύψουμε τις δικές μας ευθύνες και νοητική ανεπάρκεια. Η Ευρώπη δεν μας επέβαλε τίποτα. Η υποχρέωσή μας ήταν να μηδενίσουμε τα ελλείμματα, να μη ζητάμε καινούργια δανεικά. Το ότι μηδενίσαμε τα ελλείμματα διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας με την εξοντωτική φορολόγηση, την παλαβή γραφειοκρατία και το πνίξιμο του ιδιωτικού τομέα από το υπερτροφικό κράτος για να διασώσουμε το πελατειακό μας σύστημα, ήταν δικιά μας επιλογή. Δεν ήταν μονόδρομος. Το σύστημα αντιδρά μόνο όταν τα δικά του κεκτημένα θίγονται. Όλοι μαζί λυσσάνε τώρα να κρατήσουνε μονοπωλιακά κρατική όλη την την απαρχαιωμένη ΔΕΗ, για να μπορούνε να εξυπηρετούν τους ψηφοφόρους πελάτες τους. Η παραγωγική μας βάση δεν δικαιολογεί ούτε το τωρινό επίπεδο ζωής μας. Αν δεν αναπτύξουμε τις δυνατότητες της χώρας, αν δεν παράγουμε πλούτο, θα φτωχύνουμε κι άλλο. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, διότι ο λαός έχει υποστεί μια πλύση εγκεφάλου δεκαετίες τώρα που τον κρατά σε άγνοια περί των βασικών αρχών της οικονομίας και νομίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες "παράγουν" κάτι, κι ότι αν κάποιος δουλεύει, αυξάνεται ο πλούτος της χώρας, ακόμη και αν η δουλειά που κάνει είναι να μετράει πέτρες. Οι επαγγελματίες της πολιτικής και των μήντια ελέγχουν τους ιθαγενείς και τον πλούτο της χώρας με το να τους μοιράζουν καθρεφτάκια και χαντρούλες, δηλαδή μια θεσούλα στην π.χ. κρατική ΔΕΗ. Και μεις οι χαχόλοι από κάτω, κραδαίνοντας τα σημαιάκια, επευφημούμε όσους επιχειρούν να ακυρώσουν κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση, υψώνοντας δήθεν πατριωτικό λόγο για "απελευθέρωση από τα δεσμά της τρόικα" και άλλα φούμαρα, όταν το μόνο που τους νοιάζει είναι να συνεχίσουν να λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο ακόμη κι αν αυτό οδηγεί τη χώρα σε ασφυξία. Μόλις τα πράγματα στα δημοσιονομικά άρχισαν να δείχνουν καλύτερα, σήκωσαν κεφάλι τα ίδια τρωκτικά που τρώνε τις σάρκες των παραγωγικών δυνάμεων τη χώρας τόσα χρόνια. Όπως όμως ήταν τυφλοί και δεν καταλάβαιναν πως η χρεωκοπία πλησίαζε σαν τρένο σε πορεία σύγκρουσης, έτσι δεν καταλαβαίνουν και τώρα ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή, κι όταν αυτή σπάσει κανένας "κακός τοκογλύφος" δε θα προστρέξει ξανά σε βοήθεια. Και τότε η (πλέον προφανέστατα) απαραίτητη δημιουργική καταστροφή θα επέλθει στην ελληνική κοινωνία, η οποία ή θα διασωθεί (με οδυνηρό τρόπο και εφιαλτικές απώλειες) ανανεούμενη με τον καυτηριασμό τάξεων, νοοτροπιών και πρακτικών που την κρατούν σε υπανάπτυξη τόσα χρόνια, ή θα διολισθήσει σε ένα failed state στην καλύτερη περίπτωση στο επίπεδο Λιβύης και Αιγύπτου. Το κακό όμως είναι ότι τυφλός είναι και ο ελληνικός λαός.

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ βαγγέλας 27/06/2014 11:35:00

   ''...έτσι δεν καταλαβαίνουν και τώρα ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή...'' ''Θέμα ωρών είναι πλέον η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Τις ανακοινώσεις θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει έτσι τη σημασία της κίνησης αυτής για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα καθώς και να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για το επιστέγασμα των θυσιών του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση. Η έξοδος στις αγορές, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την οικονομία και τις προβλέψεις για σταδιακή επαναφορά της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, είναι ασφαλώς η αρχή του τέλους της κρίσης '' http://www.antinews.gr/OIKONOMIA/ti-simainei-i-eksodos-stis-agores/ Τέλος της κρίσης το ''κρέμομαι απο μια κλωστή;''

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 27/06/2014 17:10:20

    Επεξήγηση του "όλα κρέμονται από μια κλωστή": Η εκμηδένιση του πρωτογενούς ελλείμματος στηρίχτηκε στην ιλιγγιώδη αύξηση των φόρων. Αντί να προσαρμοστούν οι κρατικές δαπάνες στην φοροδοτική ικανότητα του κόσμου, έγινε το αντίθετο. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Ήδη κάθε μήνα προστίθενται 1 δις ανεξόφλητοι φόροι. Ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν πάλι ελλείμματα παρά τις μειώσεις. Αν δεν παραχθεί πλούτος, τα ελλείμματα θα αρχίσουν να ξανά-ανεβαίνουν. Ο μόνος τρόπος είναι οι ριζικές αλλαγές, μείωση του διττού κόστους της γραφειοκρατίας με κατάργηση ΑΧΡΗΣΤΩΝ οργανισμών, απελευθέρωση της παραγωγής, ριζική αναμόρφωση του νομικού μας συστήματος, άνοιγμα των αγορών. Όλα αυτά δεν θέλει να τα ακούει κανένας, ούτε ο "σοφός" λαός, ούτε η κυβέρνηση ούτε πολύ περισσότερο η παλαιολιθική αντιπολίτευση. Χρόνο κερδίσαμε, αλλά αντί να τον εκμεταλλευτούμε για να περάσει η χώρα στον 21ο αιώνα, εμείς νομίζουμε ότι πιάσαμε (πάλι) την καλή και ερίζουμε για το ποιος θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότερη σφαλιάρα στο Σόιμπλε!

  • Naruto avatar
   Naruto @ βαγγέλας 27/06/2014 12:03:28

   Πολύ σωστό το σχόλιο σου φίλε βαγγέλα .Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό ειναι ,ποιός φταίει λοιπόν ? Φταίει το πολιτικό οικογενειοκρατικό σύστημα που διαπλάθει τα ήθη και τον χαρακτήρα των πολιτικών απο τον απλό βουλευτή ως τον πρωθυπουργό . Φταίει οτι το σύστημα το σχεδιάζουν και διαμορφώνουν οι ίδιοι οι χειριστές του ανάλογα με τα συμφέροντά τους (βλέπε εκλογικό νόμο) . Επομένως η λύση είναι αλλαγές στό σύνταγμα απο ειδική επιτροπή που θα συγκαλείται κάθε 10 χρόνια χωρίς συμμετοχή ενεργών πολιτικών . Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν .

 9. sender avatar
  sender 27/06/2014 13:30:07

  Αυτό,που επισημάναμε εδώ και καιρό ,[εκτός από την απογοήτευσή μας για την πολιτική θέση του κ.Σαμαρά απέναντι στο μνημόνιο],ήταν η απουσία προστασίας στους πολίτες,που υποστήριξαν καλοπροαίρετα την ΝΔ.Να μη φορτωθούν και το''κρίμα''του μνημονίου,σε περίπτωση που δεν υπήρχε συνέπεια στις δεσμεύσεις του και καθαρή προσπάθεια απαλλαγής από αυτό.Θα υπήρχε το απόλυτο άλλοθι,αν είχαν τιμωρηθεί οι ένοχοι[πολλοί από τους οποίους συγκυβερνούν,ενοχοποιώντας και την ΝΔ],και δεν υπήρχε η σκανδαλώδης εύνοια στους μεγιστάνες του τόπου,προκαλώντας έτσι τους έντιμους πολίτες που καρτερικά και φιλότιμα ''έβαλαν πλάτη'',στο ριψοκίνδυνο σχέδιο σωτηρίας μέσα από το μνημόνιο.[αναγκάσθηκαν να το ελπίσουν αυτό].Αυτοί λοιπόν οι πολίτες,οι παγιδευμένοι πολίτες,βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι και συκοφαντημένοι από τους εξπέρ της προπαγάνδας,τους πραγματικά ενόχους και πρόσφατα ''αντιμνημονιακούς'',που πιθανότατα να προβούν σε νέο ''κυνήγι μαγισσών''.Οι πολίτες αυτοί πιστεύουν ότι απλά χρησιμοποιήθηκαν.Και δεν ξέρω αν μπορούν και αυτό να συγχωρήσουν.Αν δοθούν πειστικές απαντήσεις για όλα αυτά,ας αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/06/2014 13:52:40

  Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση το σπάσιμο της ΔΕΗ. Είναι παλιά - πολύ παλιά - κοινοτική οδηγία που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ,πολύ απλά έχει αποφασισθεί να καταργηθεί το μονοπώλιο παραγωγής ρεύματος. Εάν δεν γίνει - ή εάν το σταματήσει κάποιος Τσίπρας - στο τέλος θα αρχίσουν πρόστιμα από την ΕΕ όπως έγινε και με τους ΧΥΤΑ.Αυτή ήταν η κωμικοτραγική κατάληξη της ιστορίας με τα σκουπίδια,να τρως πρόστιμο από τις Βρυξέλλες επειδή δεν μπορείς να βρεις χώρο να βάζεις τα σκουπίδια σου.Και φυσικά δεν έχει ακόμη λυθεί τίποτα,από Σεπτέμβρη αναλαμβάνει η Δούρου να λύσει "αντιμνημονιακά" το θέμα των χωματερών.

  • Αχερων avatar
   Αχερων @ ψυχραιμια 27/06/2014 19:44:17

   Ξερεις πολυ καλα οτι τα περι ανταγωνισμου απλα ειναι δικαιολογιες.Ξεπουλημα γινεται που αγγιζει τα ορια του πλιατσικου.

  • Τhe Camel avatar
   Τhe Camel @ ψυχραιμια 27/06/2014 22:31:41

   Πολύ σωστή παρατήρηση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, μιλάμε και γράφουμε για θέματα που δεν κατανοούμε επαρκώς. Το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ είναι κοινοτική ντιρεκτίβα που έχει βγεί προ πολλού και εμείς έχουμε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Είναι αστείο να μιλάνε εναντίον της διάσπασης της ΔΕΗ αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον απο την διατήρηση του σημερινού μονοπωλιακού καθεστώτος.

 11. Seagull avatar
  Seagull 27/06/2014 13:53:35

  Για όλα μας τα δεινά φταίνε οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ (μιάς και αυτή θα πουληθεί, δεν μπορεί θα έχουν βάλει το χεράκι τους), του ΟΣΕ, του ΟΛΠ και πάει λέγοντας. Επίσης αυτοί οι παλιοσυνδικαλισταράδες των ταμείων ασφάλισης και των επικουρικών τα χρεοκόπησαν και δεν άφησαν ευρώ τσακιστό να βρούμε κι εμείς που θέλουμε να πάρουμε σύνταξη και εφάπαξ. Φταίνε επίσης οι ταξιτζήδες, οι φαρμακοποιοί, οι φορτηγατζήδες, οι καθαρίστριες, οι φουρνάρηδες και γενικώς οι πάσης φύσεως μικροεπαγγελματίες που κρατούσαν τα επαγγέλματα κλειστά και δεν άφηναν να έρθει η ανάπτυξη και που επίσης εκτόξευσαν το χρέος εκεί που σήμερα στρογγυλοκάθεται και μας κοιτάει από ψηλά! Συγνώμη το 23% δεν σας λέει κάτι, πρέπει να υπάρξει κιάλλη κατρακύλα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Κρίμα η σημερινή ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που εμείς γνωρίσαμε και ψηφίζαμε από το 1980.

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/06/2014 15:22:59

  Διογένη, Πολύ σωστό το άρθρο, έχεις πιάσει απολύτως το νόημα, Ειδικά με το θέμα της ΔΕΗ! Δυστυχώς πάρα πολλοί συγχέουν την πώληση της ΔΕΗ με την (δίκαια) τιμωρία των εργατοπατέρων! Η ΔΕΗ είναι κυριολεκτικά ο φυσικός μας πλούτος, γεγονός που διείδε ο αείμνηστος Εθνάρχης μας Κ. Καραμανλής , ο οποίος στην ιδρυτική διακήρυξη της ΔΕΗ, καθόρισε ως σκοπό της ".. την παραγωγή και διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας στον Ελληνικό λαό στην όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή " . Αυτό που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι η σημερινή αξία της ΔΕΗ σε τιμές "αντικαταστάσεως ", ανέρχεται πάνω από 60 δις ευρώ και η σημερινή τιμή διαθέσεως δεν νομίζω ότι θα υπερβεί το ένα δις ευρώ!!! Με άλλα λόγια, αν θελήσει κάποιος να στήσει μια καινούργια ΔΕΗ από την αρχή με μηχανήματα και εξοπλισμό έστω απαρχαιωμένο όπως ο σημερινός , θα πρέπει να διαθέσει 60 και όχι 1 δις όπως του παρουσιάζεται η ευκαιρία!! Εκτός αυτού η ΔΕΗ επιτελεί και κοινωνικό έργο, διαθέτοντας το ρεύμα σε μειωμένη τιμή σε διάφορες ευπαθείς ομάδες (Γεωργοί, αναξιοπαθούντες κλπ). Επίσης το ρεύμα στην Κρήτη και στα άλλα νησιά, διατίθεται δυο και τρεις φορές πιο κάτω από το τοπικό κόστος παραγωγής! ΚΛΠ,ΚΛΠ,ΚΛΠ! Όλα αυτά θα τα επιβαρυνθεί ο νέος Διαχειριστής; Ή θα επιβαρύνουν τον Κρατικό προυπολογισμό ή θα παύσουν να υφίστανται; Όπως βλέπετε το θέμα είναι σοβαρότατο και ξεπερνά τις πολιτικές αντιδικίες τις συνδικαλιστικές ίντριγκες και αφορεσμούς , απτόμενο κατευθείαν τα εθνικά θέματα, αχνοδείχνοντας ίσως μερικά όρια εθνικής μειοδοσίας!!!

 13. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/06/2014 15:31:31

  Επίσης δεν μπορώ να ακούω για μονοπώλιο της ΔΕΗ και για Κοινοτικές υποχρεώσεις άρσεως του Μονοπωλίου ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα. Αν είναι έτσι, δέχεται ο νέος επενδυτής τον όρο ότι θα επωμισθεί όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ και το σπουδεότερο, ότι δεν θα αυξάνει τις τιμές του ρεύματος πέραν του ρυθμού αυξήσεως πριν την ιδιοτικοποίηση;

 14. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/06/2014 15:38:36

  Η διεθνής τραπεζοκρατία είναι γεγονός. Ο διεθνής καζινοκαπιταλισμός είναι επίσης γεγονός. Η παραγωγή πλούτου (ήτοι η αύξηση τού αριθμού τών μονάδων - όπως τουλάχιστον καθορίζονται από τίς Κεντρικές τράπεζες - ) μικρή σχέση έχει πιά μέ τήν παραγωγή καί η αυτονόμηση τού πολλαπλασιασμού τού «πλούτου» απέχει παρασάγγες από τήν παραγωγική ανθρώπινη δημιουργία. Οι ανθώπινες κοινωνίες μας, παρ' όλα αυτά, δέν είναι καλλίτερες ή χειρότερες από περασμένες εκατονταετίες, όπου η κατοχή (καί η συνεπαγόμενη κλοπή) χρυσού καί αργυρίου καθόριζε τόν πλούτο καί η κατοχή τους όριζε τήν ζωή ή τόν θάνατο μύριων τόσων ανθρώπινων υπάρξεων. Μία όμως σταθερά τής ανθρώπινης δραστηριότητας παρέμεινε - διαχρονικά - βαρύνουσα, όπως τουλάχιστον δείχνει η ιστορική εμπειρία. Η ικανότητα οργανωμένων κοινωνιών νά παράγουν πρωτογενή καί δευτερογενή αγαθά, νά δύνανται επιτυχώς νά τά ανταλάσσουν μέ σοβαρή υπεραξία στό πάρε - δώσε μέ άλλες λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες κοινωνίες, νά προστατεύουν ζηλότυπα καί νά προάγουν αυτές τίς ικανότητές τους καί νά είναι πάντα σέ εγρήγορση προστασίας αυτών τών πλεονεκτημάτων τους έναντι επιβουλών άλλων ανθρώπινων κοινωνιών μέ κάθε έξυπνο (διπλωματία - συμμαχίες ) ή βίαιο (πόλεμος) τρόπο. Κοινωνίες, συνήθως η ανθρώπινη πλειοψηφία, πού δέν τό καταφέρνουν αποτελούν -δυστυχώς- τόν παρία καί δυστυχή αναλώσιμο χειρώνακτα τών υπόλοιπων ικανότερων (μέ τήν λογική τής προνόησης) βρωτών. Η ιστορικά μεγάλη καί σύγχρονα αποδεκατισμένη εθνοτική κοινωνία - κράτος μας, δυστυχώς, ιστορικό προϊόν τής περιόδου δημιουργίας εθνοκρατών, έχοντας απωλέσει τό ρωμαίϊκο αυτοκρατορικό παρελθόν της εισήλθε στήν εθνοκρατική της περίοδο ώς προτεκτοράτο τών ισχυρών, η άρχουσα τάξη της δημιουργήθηκε καί εξελίχθηκε ώς εντόπιος τοποτηρητής τών ξένων ισχυρών δυνάμεων καί παρά τά 190 τόσα χρόνια δημιουργίας της αδυνατεί νά μετεξελιχθεί σέ αστική τάξη εθνοκεντρική, ήτοι σέ εν δυνάμει αστική τάξη προάσπισης τών συμφερόντων της, τά συμφέροντα τής οποίας είναι άρρηκτα δεμένα μέ τήν όποια παραγωγική διαδικασία στά πλαίσια τής εθνοκρατικής μας δόμησης. Ο παρασιτισμός της δυστυχώς περιορίζεται στήν αφαίμαξη από τήν μικρή κοινωνία-κράτους μας τής διαφοράς πού περισσεύει από τούς διεθνείς εξουσιαστές, έχοντας ώς συνέπεια νά διάκειται αμυντικά καί υπερπροστατευτικά στήν διατήριση μιάς κρατικοδομημένης κλεπτοκρατικής αντίληψης -τήν μόνη πού ιστορικά βίωσε-, έτσι ώστε μίζερα νά αναπαράγεται πνίγοντας κάθε προοπτική της καί βυθίζοντας τούς ανθρώπους τής παραγωγής στήν διαχρονική ένδεια καί απελπισία. Κάθε ριζοσπαστική πολιτική πού στοχεύει στήν ανάδειξη μιάς άλλης πορείας, μή παρασιτικής καί αποεξάρτησης από τόν ρόλο παρατηρητών καί εντόπιων εκτελεστών διεθνών κερδοσκοπικών σκοπιμοτήτων είναι καλοδεχούμενη καί αναγκαία γιά τήν εθνοκρατική μας ύπαρξη. Αντιθέτως κάθε πολιτική φτιασιδώματος μέ στόχο τήν διαιώνιση τής υπάρχουσας κλεπτοκρατικής εθνοκρατικής μας δόμησης είναι ένα ακόμα βήμα πρός τήν εθνική μας ανυπαρξία. Η μιζέρια, τά λίγα γιά τούς λίγους καί τίποτα γιά τούς πολλούς, δέν ωφελεί μακροπρόθεμα κανέναν. Ούτε τούς κρατούντες, ούτε τούς εξουσιαζόμενους. Τόν Σαμαρά τόν στήριξα μέ τήν ελπίδα ότι θά αλλάξει, έστω καί μιά μοίρα, τήν πορεία τής χώρας μου. Ελπίζω ότι στό τέλος τής πολιτικής του παρουσίας νά έχει αυτό συμβεί. Η ασυνενοησία καί η ανημποριά τού Καπετάνιου στό κατάστρωμα μέ ανησυχεί σφόδρα.

  • franc avatar
   franc @ Ιαπετός 27/06/2014 19:41:53

   Αγαπητέ Ιαπετέ ταυτιζόμαστε απόλυτα πλέον.Και εγώ "τόν Σαμαρά τόν στήριξα μέ τήν ελπίδα ότι θά αλλάξει, έστω καί μιά μοίρα, τήν πορεία τής χώρας μου. Ελπίζω ότι στό τέλος τής πολιτικής του παρουσίας νά έχει αυτό συμβεί." Αν δεν το κάνει πριν τις επόμενες εκλογές, (τέρμα τα ψέμματα) για τους λόγους που αναφέρεις θα στηρίξω προσωρινά τον Τσίπρα, μέχρι να εμφανιστεί κάποιος ικανώτερος.

 15. giorgos avatar
  giorgos 27/06/2014 15:41:47

  γκρινια γκρινια γκρινα και προτασεις που αγγιζουν τα ορια της σαχλαμαρας.οπως πχ να κανει πισω στο θεμα της δεη.η ελλαδα τη στιγμη που μιλαμε εχει ρεκορ τουριστων για πρωτη φορα περναει στην αναπτυξη αφου σημερα ανακοινωθηκε οτι ο δεικτης οικονομικου κλιματος στις 104 μοναδες,πρωτη φορα πανω απο 100 απο το 2008 ενω και η ανεργεια αργα αλλα σταθερα εχει παρει την κατηφορα.ακομα για δευτερη χρονια η χωρα εκτελει τον προυπολογισμο της καλυτερα απο τις προβλεψεις κατι που της δινει τη δυνατοτητα απο το φθινοπωρο να αρχισει τη μειωση των φορολογικων συντελεστων,ενω για δευτερη συνεχη χρονια εχει αρνητικο πληθωρισμο που εχει φτασει το -2%.αυτο δεν σημαινει οτι ολα λυθηκαν αλλα οτι εχουν μπει οι βασεις η χωρα να παει πολυ καλυτερα απο το 15 και μετα.και για να γινουν αυτα καποιοι δουλεψαν και πηγαν κοντρα στο ρευμα.ντροπη πια με την απαξιωση.και να ξερετε οτι το σαμαρα δεν μπορειτε να τον χειραγωγησετε.ελπιζω να δημοσιευσετε την αναρτηση μου αυτη τη φορα.ευχαριστω

 16. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 27/06/2014 16:10:40

  Όταν κάποιος είναι ισχυρός αλλά εγκλωβισμένος (λες εσύ αγαπητέ Διογένη), τότε είναι ανεπαρκής (λέω εγώ), διότι είτε ο ίδιος είναι "ελλειποβαρής", είτε ομάδα μου που επέλεξε..Άσε που πιθανότατα ισχύουν και τα δύο...

 17. Fiscal avatar
  Fiscal 27/06/2014 16:32:42

  Διογένη, Το ότι το περί μερίσματος ήταν μία έμπνευση άκρως παλαιοκομματική με μοναδικό στόχο την προσέλευση ψήφων είναι ηλίου φα'ι'νότερον. Γιατί όμως κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ΠΡΙΝ από τις εκλογές; Μήπως επειδή θα έδινε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ;

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/06/2014 16:35:55

  O μόνος άνθρωπος που προσπάθησε να εξηγήσει πέντε πράγματα για να καταλαβαίνει ο κόσμος ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είχε την διάθεση να βγαίνει και να διαπληκτίζεται με τον καθένα για να εξηγήσει τι γίνεται στον τομέα του.Άλλοι το δέχθηκαν,άλλοι το απέρριψαν,πάντως κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να ακούσει και το ΣΚΕΠΤΙΚΟ των όσων έκανε η κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι απλά δεν μιλάνε.Δεν ενδιαφέρονται,δεν τους νοιάζει και ας πιστεύει ο άλλος που έχει μείνει στο 1950 για προδοσίες και λεηλασίες. Αλλά τελικά δεν είναι και δουλειά ανώνυμων σχολιαστών να εξηγήσουν το κυβερνητικό έργο και να τα ακούνε. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο ίδιος εθνάρχης που έφτιαξε τη ΔΕΗ έβαλε και τη χώρα στην ΕΟΚ που αργότερα έβγαλε ντιρεκτίβα μονοπώλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας τέλος.Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός και εταιρίες να ανταγωνίζονται.Τις λεπτομέρειες ας τις εξηγήσουν οι αρμόδιοι.

 19. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 27/06/2014 17:02:38

  Ο Σαμαράς έχει εγκλωβιστεί εκεί που είναι εγκλωβισμένη επί δεκαετίες όλη η ΝΔ: στην αδυναμία της να παράξει πειστικό δεξιό πολιτικό λόγο, και ακόμα περισσότερο, στην αδυναμία της να κάνει αποτελεσματική δεξιά πολιτική. Αντί για αυτά, στρίβει διαρκώς αριστερότερα... Και έτσι στέλνει τον κόσμο στην αριστερά, βεβαίως. Διότι, άμα αριστερίζει η ΝΔ, γιατί ο άλλος να μην πάει στο γνήσιο; Στον Τσίπρα ή στο ΚΚΕ ή στο Πασόκ; Ή στην ελιά ή στην ροδοδάφνη, ή στο ποτάμι ή στο πέλαγος που είναι βαθύ; Δεξιός πάντως, στην ΝΔ όπου νά ναι δεν θα απομείνει... Γέρικη ελιά που γέρνεις με τη λίγη πρασινάδα που σε τυλίγει... Έτσι θα καταντήσει τη ΝΔ η αριστερίλα της...

 20. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/06/2014 18:56:34

  Αλήθεια πόσο αγραμματοσύνη και ασχετοσύνη επικρατεί στο στερέωμα! Η ημιμάθεια ...από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό ότι είναι απείρως χειρότερη της αμάθειας! Κάθε ένας έχει μια γνώμη που την αποκρυστάλλωσε, όχι μελετώντας ή έχοντας ιδία γνώση του θέματος , αλλά σύμφωνα με τις ιδεοληψίες του , τα ακούσματα του ή ακόμα και το συμφέρον του!!! Και το χειρότερο, γίνεται τιμητής όλων των άλλων που έχουν διαφορετική άποψη! Βέβαια κομίζω γλαύκα εις Αθήνας, αλλά πάντα υπάρχει μια πιθανότητα αφυπνίσεως, ώστε όλοι μας να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις κρίνοντας όσο το δυνατόν αμερόληπτα και σωστά.

 21. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/06/2014 19:07:28

  Και κάτι ...άσχετο! Πολύ σωστά σε μια σωστή Οικονομία θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, Είναι ο καταλύτης και ρυθμιστής της αγοράς και τις πτώσεως των τιμών. Αλλά για τους μη γνωρίζοντες, ανταγωνισμός σημαίνει ότι δίπλα από ένα κατάστημα ανοίγω ένα άλλο πιο καλό πιο μεγάλο πιο φτηνό πιο ελκυστικό και όχι αγοράζω το παλιό στο ένα εκατοστό της τιμής του και υποκαθιστώ τον παλαιό με μια ολιγοπωλιακή ομάδα καινούργιων !!!! Αυτά προς το παρόν

 22. Η άλυτη εξίσωση avatar
  Η άλυτη εξίσωση 27/06/2014 19:23:28

  Ο σωστός τίτλος του άρθρου κατά τη γνώμη μου, είναι : ‘’ Ο Σαμαράς, άραγε έχει …εγκλωβιστεί στα αδιέξοδα της μνημονιακής διαχείρισης, ή όσα πράττει είναι συνειδητές επιλογές, αποτελέσματα της ουσιαστικής και οριστικής του συνθηκολόγησης με τους φίλους, εταίρους- δανειστές, κατακτητές;’’ ‘Ετσι όπως μπαίνει ο τίτλος, μας προκαλεί να αντιμετωπίσουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας σαν ένα αθώο, άπειρο, παρασυρμένο παιδί, που …μπλέχτηκε στα δίχτυα των Τροϊκανών, χάθηκε στις στοές των σκοτεινών μνημονίων και τώρα ψάχνει απελπισμένο την αποδέσμευση απ΄ τα πλοκάμια των σαρκοβόρων τεράτων που σκορπάνε τον όλεθρο στο πέρασμά τους! Ε, όχι. Δεν το πιστεύω πια αυτό το παραμύθι…… Δεν μου αρκούν πυροτεχνήματα και κούφιες υποσχέσεις. Δεν είναι 2011 ΤΟ 2014. ΖΗΣΑΜΕ ΠΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΣΑΜΕ. ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Ο Λ Ο Ι ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ….ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

 23. NikosP avatar
  NikosP 27/06/2014 19:59:32

  Μερικές παρατηρήσεις Α) ΔΕΗ. Σε 5 χρονια το ρεύμα απο φωτοβολταικα αναμένεται να κοστίζει το ίδιο με το ρεύμα απο λιγνίτη. Β) εργατοπατέρες Δεκο. ΔΑΚΕ ΔΕΗ 42%, ΠΑΣΚΕ 39%. ΣΥΡΙΖΑ κλπ κάτω απο 19% Γ) καλές οι φιλελεύθερες ιδέες αλλά ολοι ξέρουμε το DNA της ΝΔ. προ του 1981 αριστερός δεν υπήρχε στο δημοσιο. Γιαυτο στους άνω των 65 η ΝΔ παίρνει ακόμα 40%. Δ) Μαζι με τους εργατοπατερες σε κάθε Δεκο βρίσκονται δεκάδες σύμβουλοι, προερχόμενοι απο βουλευτικά γραφεία. Π... Και παλικάρια Μαλλιά κουβάρια δηλαδή

  • my way avatar
   my way @ NikosP 27/06/2014 21:13:16

   ..."προ του 1981 αριστερός δεν υπήρχε στο δημόσιο"... Μέγας μύθος. Το 1982 έγιναν οι πρώτες εκλογές με παραταξιακά ψηφοδέλτια (νόμος Κουτσόγιωργα). Στην ΑΔΕΔΥ ΠΑΣΟΚ 60+%, Ν.Δ 25%. Στις ΔΕΚΟ, ακόμα περισσότερο το ποσοστό ΠΑΣΟΚ.

  • Marcelos avatar
   Marcelos @ NikosP 27/06/2014 21:29:44

   Μετά το 1981 και μέχρι το 1986, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων τετραπλασιάστηκε!!! Έτσι φτάσαμε να έχουμε 1.000.000 δημόσιους μισθούς (ενώ χρειαζόμαστε μόνο 350.000 το πολύ), επιπλέον να έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια σε πάσα φύσεως εφάπαξ καθώς και να πληρώνουμε πολλά Δις σε συντάξεις αυτών που μπήκαν τη δεκαετία του '80 κι έχουν βγει ήδη στη σύνταξη μετά από 15-25 "εργασίας"!!! Αυτό που έγινε με το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο δεν έχει προηγούμενο σε χώρα άνωθεν της Σαχάρας...

 24. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 27/06/2014 21:09:28

  Κάποιοι εδώ μέσα έχουν γίνει αριστερούληδες και ξεχνάνε τι είναι και τι εκφράζει ιδεολογικά η Ν.Δ. Αφήστε τα δάκρυα για τη ΔΕΗ, αύριο για τον ΟΣΕ, και όλες τις αμαρτωλές ΔΕΚΟ που τις πληρώνει ο Ελληνικός Λαός ακόμη και τώρα σε εποχές μνημονίων. Να μην ξεχάσω ότι απο ανέκαθεν αυτά τα....μονοπώλια ήταν τα καταφύγια τού πελατειακού κομματικού συστήματος, και πολλές φορές αν και μονοπώλια ήταν μονίμως ζημιογόνα(γιατί άραγε??). Ρίξτε μια ματιά στον ΟΤΕ που με το που....άλλαξε χέρια έγινε μια τεράστια και σοβαρή εταιρεία και όχι ένα μπου@@@@ο που τρώνε όλοι, και ο λογαριασμός στην....τσατσά πάει από τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό.

  • Η άλυτη εξίσωση avatar
   Η άλυτη εξίσωση @ Π.Κ. 28/06/2014 08:11:54

   Ναι, αλλά ποιός αγόρασε τον ΟΤΕ και ποιοί αετονύχηδες, αφερέγγυοι, εκβιαστές,νταβατζήδες - κατσαπλιάδες κολλητοί, ετοιμάζονται για ένα κομμάτι ψωμί ν΄αρπάξουν την ενέργεια, το νερό, τις παραλίες και τα λοιπά..... Aς μην παραβλέπουν λοιπόν οι δεξιούληδες, νεοφιλελεύθεροι ξεπουλητάδες οι ''όσο-όσο'', τις ουσιώδεις διαφορές! ''Το αφεντικό τρελάθηκε κι όλα τα δίνει τζάμπα'', να το ανεβάσουνε στο Δελφινάριο, εκποιώντας τις δικές τους περιουσίες. Στο Εθνικό, δεν παίζει....

 25. MCA avatar
  MCA 28/06/2014 07:24:08

  Είναι απαραίτητο αγοράζοντας κάποιος την ΔΕΗ να πάρει τζάμπα και τον ορυκτό πλούτο της χώρας;Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος;Τώρα εάν για τους συνδικαλιστές του δημοσίου υπάρχουν τέτοια προνόμια δεν φταίει κανένας άλλος παρά μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση.

 26. roadrunner avatar
  roadrunner 29/06/2014 23:36:26

  Δεδομένης της διογκούμενης ανεργίας των νέων (η οποία ξεπερνά το 30%) που τους στέλνει είτε στην απελπισία είτε στη μετανάστευση, θα ήταν μια καλή ιδέα να μεγαλώσει σε διάρκεια η στρατιωτική θητεία στα επίπεδα που ήταν πριν το 2000, με ταυτόχρονη ενίσχυση των υποδομών και παροχών για να υποστηρίζονται επαρκώς οι κληρωτοί. Με σταδιακή αντικατάσταση των μισθοφόρων (επιπέδου εποπ) με κληρωτούς, θα προκύψουν οικονομικοί πόροι για να δοθούν τα αναδρομικά που δικάστηκαν πρόσφατα υπέρ των υπηρετούντων σε αστυνομία, πυροσβεστική, ή το εξειδικευμένο/υψηλόβαθμο προσωπικό του στρατού, οι οποίοι πραγματικά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.