15/02/2012 14:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς έστειλε την επιστολή - επιμένει στις τροποποιήσεις

O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, έστειλε σήμερα στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την επιστολή από την οποία εξαρτούν, πλέον, την χορήγηση του νέου πακέτου βοηθείας.

Στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς δηλώνει μεν ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία, αλλά επαναλαμβάνει με έμφαση αυτό που έλεγε και στην προηγούμενη επιστολή του:  Ότι δηλαδή  βασικός στόχος του είναι η Ανάπτυξη της χώρας και γι αυτό εφόσον απαιτηθεί θα προχωρήσει στις τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την επιτυχία του Προγράμματος προτείνοντας βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές.

Ολόκληρη η επιστολή:

 

Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:

* Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

* Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.

* Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

* Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε «μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/02/2012 15:11:05

  Αντιμνημονιακή φιλοσοφία. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν τότε στη συνταγή θα πρέπει να γίνουν "τροποποιήσεις". Πράγμα που σημαίνει ότι η συνταγή της συνεχούς λιτότητας είναι λάθος. Εντσούλντιγκουν χεα Σόιμπλε ουντ λίμπε Άνκελα

  • Απόστολος avatar
   Απόστολος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/02/2012 15:28:54

   Είναι θετικό να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά, ξαναδιάβασε την τελευταία παράγραφο. (......., αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του. ). Δηλαδή μνημονιακή φιλοσοφία.

   • factorx avatar
    factorx @ Απόστολος 15/02/2012 15:33:00

    Έχει επίσης σημασία πως διατυπώνει την επιστολή του:
    Για παράδειγμα: Γράφει ότι ναι μεν η ΝΔ υποστηρίζει τις ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές "στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών και τις αποκρατικοποιήσεις", αλλά εκφράζει ταυτόχρονα αμφιβολίες αν τα μέτρα που προωθούνται θα αποδώσουν σε μια "Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.".
    Δες επίσης πως επιμένει στην Ανάπτυξη

   • GreekInLux avatar
    GreekInLux @ Απόστολος 15/02/2012 15:49:17

    Υποτίθεται ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι η εξυγίανση, η ανταγωνιστικότητα και γενικώς το να «ορθοποδήσει» η Ελλάδα. Σε αυτούς τους στόχους αναφέρεται και ο Σαμαράς αγαπητέ. Ο καθένας βέβαια, ανάλογα με την διάθεση του, μπορεί να διαβάζει ότι θέλει.

 2. Silence t. avatar
  Silence t. 15/02/2012 15:18:43

  Τελευταία νέα !

  Υπάρχει απαίτηση των δανειστών μας να βάλουν όλοι οι μηνομιακοί βουλευτές καθώς και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους (όσοι έχουν) , φέσι στο κεφάλι , να κλείσουν την μύτη με το αριστερό χέρι να τραβήξουν με το δεξί χέρι το αριστερό αυτί , να ανέβουν σε μία καρέκλα και να φωνάξουν δυνατά ''σε ευχαριστούμε πολύ κυρία Μέρκελ '' , ''σε αγαπάμε κύριε Σόιμπλε'' , ''είσαι η ελπίδα μας κύριες Τομπσεν'' .

  Η σκηνή θα πρέπει να τραβηχτεί σε βίντεο το οποίο θα προβληθεί σε διεθνές δίκτυο , προκειμένου να πειστούν οι εταίροι , φίλοι και συνάνθρωποι μας , ότι τα αισθήματα και οι προθέσεις μας είναι ειλικρινείς , καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση και απο τις επόμενες γενιές για άδολη και αγνή αγάπη .

 3. λΕΩΝ avatar
  λΕΩΝ 15/02/2012 15:28:02

  "...Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία. "

  "....μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του. ""

  Aκόμα δεν μπορώ να δώ τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά της επιστολής !!
  Ακόμα και η πρόθεση να "....να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος,"
  Δεν αλλάζει κανένα απο τις αρχικές ακτιμήσεις ότι συναίνεσε σε κάτι ο ΣΑΜΑΡΑΣ που δυστυχία θα φέρει .
  Τα δυο αυτά κόμματα που μας έφεραν μέχρι εδώ πρέπει να περάσουν για πάντα στην ιστορία .

  • βασιλικη κόμπρα avatar
   βασιλικη κόμπρα @ λΕΩΝ 15/02/2012 15:58:33

   Τα δύο κόμματα και τρίχες κατσαρές. Αυτά βολεύουν τώρα όσους στην πραγματικότητα θέλουν να αθωώσουν την ΠΑΣΟΚάρα. Προσέξτε όσοι δε θέλετε τα δύο κόμματα (δηλαδή το εξής ένα, τη ΝΔ). Προσέξτε μήπως αντί να βρείτε τον σωτήρα για την Ελλάδα σε κάποιο μικρό κόμμα, βρείτε σωτήρα για το ΠΑΣΟΚ.

   • λΕΩΝ avatar
    λΕΩΝ @ βασιλικη κόμπρα 15/02/2012 16:32:55

    Oταν λέω δύο ενοώ δύο !!
    Φανταζομαι ότι καταλαβαίνεις την σημασία των λεξεων.
    Για μένα είναι οι όψεις του ιδιου νομισματος απο το τέλους του εμφυλίου και μετά δυο οικογένεις καταστρεψαν τον τοπο.
    Ολοι αυτοί που συμπορευτηκαν με τις οικογένειες δεν είναι αμοιροι αυθυνών ( σημιτιδες ,Σαμαράδες κ.λ.π.)

    Εκείνο που με σοκάρει είναι ότι έχουν την αυταπάτη μερικοί να μιλούν για δημοκρατία και ταυτοχρονα να διαγραφουν καμια εικοσαρια νοματαίους (και απο τα δύο κόμματα) επειδή τολμούν και διαφωνούν με τον αρχηγό!!
    Που στο καλό πήγε η πραγματική Δημοκρατία ??

    • athorivos avatar
     athorivos @ λΕΩΝ 15/02/2012 19:50:25

     φίλε λέων αυτά που γράφεις τώρα γιατί δεν τα έγραφες πριν από τρία ή πέντε χρόνια ή δέκα χρόνια??? Τότε ήταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και δεν κάνει να κάνουμε αντιπολίτευση!!! μεγάλα λόγια λες!!! μετά Χριστόν όλοι προφήτες!!! θυμάσαι τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ που έλεγε στο <> πριν δύο χρόνια για συναίνεση? τι απάντησε το <>? θυμάσαι?? ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!! άσε τα σάπια !! να τους αθωώσεις θέλεις και γι΄ αυτό χρησιμοποιείς ισοπεδωτική λογική.

   • megalospodilatis avatar
    megalospodilatis @ βασιλικη κόμπρα 16/02/2012 09:35:24

    Η πραγματικοτητα για μενα λεει το εξης οτι το Πασοκ πρεπει να διαλυθει! Ειναι επιτακτικη αναγκη για την σωτηρια του τοπου. Μαζι με αυτο πρεπει να διαλυθει και το συστημα εξουσιας που εφτιαξε. Το προβλημα μου ομως με την σταση του Σαμαρα ειναι πως θα γινουν οι απαρετητες τροποποιησεις ωστε να βρεθουμε σε μια αναπτυξιακη πορεια μεσα στο ευρω την στιγμη που αγοραζουμε υψηλη τεχνολογια απο Γερμανια ΗΠΑ Ιαπωνια και οι μονες χωρες που μπορουμε να ανταγωνιστουμε ειναι χωρες που εχουν δικο τους νομισμα αρα και την δυνατοτητα να διαχειριζονται το νομισμα τους με τροπο που να ειναι πιο ανταγωνιστηκες απο εμας! Αν υπαρχει καποια απαντηση πραγματικα θα ηθελα να την διαβασω

 4. Δείμος avatar
  Δείμος 15/02/2012 15:29:21

  Αφού τον ανάγκασαν να αποδεχτεί το Μνημόνιο, χωρίς αστερίσκους και διαφωνούντες, η επόμενη κίνηση είναι να τον απαξιώσουν πλήρως ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ να ανακαλέσει τις προτάσεις βελτίωσης και να υποταχθεί πλήρως. Τσακισμένος και υποτελής σε ένα βάλτο σκιών....

  Αχ ρε Αντώνη, μπορούσες να γίνεις Τασσος αλλά δυστυχώς ... φευ !

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Δείμος 15/02/2012 16:05:52

   Ο αείμνηστος Τάσσος είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, έχοντας μόλις ΜΠΕΙ στην ΕΕ.
   Δεν είπε όχι και αυτοκτόνησε.

   • Tassos avatar
    Tassos @ victoria (true) 15/02/2012 17:05:01

    Εγώ μια χαρά τον βλέπω τον Σαμαρά, κοτσονάτο. Κάτι τενεκέδες ετερόφωτους βλέπω να αυτοκτόνησαν.

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/02/2012 15:38:14

  Όπως τα έλεγα σε χθεσινό σχόλιο: "δέσμευση, ισχυρή αποφασιστικότητα, προσήλωση, ανάπτυξη..." . Είμαι σίγουρος ότι την επιστολή την έγραψε το πρόγραμμα της Microsoft "Ηλεκτρονικός Επιστολογράφος": συμπληρώνεις τα πεδία "Από", "Προς", "Αντικείμενο", "Στόχοι", πατάς Enter, και... τσουπ... νά'τη η επιστολούλα μας. Σε ένα μόνο με απογοήτευσες, Αντώνη: δεν είπες μια καλή κουβέντα για την Άγκελα, μήπως μαλακώσει λίγο το κορίτσι. Τουλάχιστον, ένα "Ich will dich ficken, Angela", που μεταφράζεται "θέλω να συζητήσω μαζί σου, Άγκελα" (ή μήπως κάνω λάθος στη μετάφραση...;). Τής Άγκελας τα κ-άγκελα, δηλαδή...

 6. ΜΠ avatar
  ΜΠ 15/02/2012 15:45:14

  Η ώρα των αποκαθηλώσεων έρχεται. Επειδή οι Μερκοζί σε λίγο θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως οι πλέον εμπαθείς και αντιευρωπαιστές, και θα ψάχνουν την ψήφο τους στις κάλπες, θέλουν να χαντακώσουν πολιτικά τον Α.Σ που τους ξεβράκωσε πολιτικά και απέδειξε στην Ε.Ε (που τώρα ξυπνάει), ότι οι πολιτικές τους ήταν αποτυχημένες και μόνον ηγετικές ικανότητες δεν καταδεικνύουν. Υπομονή.

 7. Dimitris MANH avatar
  Dimitris MANH 15/02/2012 16:04:35

  ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΒΓΕΙ Η ΝΔ

  • λΕΩΝ avatar
   λΕΩΝ @ Dimitris MANH 15/02/2012 16:25:31

   Δεν μιλαει για τροποποιήσεις σώνει και καλά ...αλλά για τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν έαν κάτι δεν πήγαινε καλά !!
   Πιασε το αυγό και κουρευτο .
   Μπορεί ο δανιζόμενος που έχει πέσει στο καναβάτσο να επιβάλει τους όρους αποπληρωμής ???
   Οχι απαραιτητα νομίζω !!

 8. GreekInLux avatar
  GreekInLux 15/02/2012 16:04:48

  +1000

 9. firiki2010 avatar
  firiki2010 15/02/2012 16:07:01

  Ούτε μνημονιακή" ούτε "αντιμνημονιακή" φιλοσοφία. Απλώς πράγματα αυτονόητα που ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι διασφαλιζουν στους Ευρωπαίους εταίρους. Μπορεί η ΝΔ να μην συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, μπορεί ο Σαμαράς να πάψει να είναι αρχηγός της, μπορεί οι συνθήκες να αλλάξουν έτσι ώστε να επιβάλλουν άλλη πολιτική, μπορεί ο Σαμαράς να λέει ψέμματα, μπορεί αύριο ΝΔ να μην υπάρχει, μπορεί...μπορεί...
  Τι διασφαλίζουν οι προσωπικές διαβεβαιώσεις Σαμαρά και πολύ περισσότερο Παπανδρέου

  ΥΓ Αν πάντως οι έγγραφες διαβεβαιώσεις αρχηγών διασφαλίζουν κάτι , μια "εξαιρετική" ιδέα θα ήταν στις εκλογές να επιτραπεί η συμμετοχή εκείνων των κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί θα υπεγραφαν μια ανάλογη επιστολή.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ firiki2010 15/02/2012 22:47:00

   Τίποτε δεν διασφαλίζουν, όπως σωστά επισημαίνεις. Ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να εισπράξουν μία άρνηση, που θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση στην οποίαν έχουν περιέλθει (να πρέπει να δώσουν λεφτά που δεν έχουν, για κάτι στο οποίο δεν πιστεύουν ...)

 10. Nikolaos avatar
  Nikolaos 15/02/2012 16:07:49

  Νομίζω, ότι η πρόσφατη στάση Σαμαρά δείχει υπευθυνότητα. Αυτό σημαίνει ότι στο πρόσωπό του συντρέχει ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος, (και όχι φαύλος παλαιοκομματικός),πολιτικός ηγέτης. Για τα λοιπά απαιτούμενα χαρακτηριστικά δεν γνωρίζω. Θα δούμε. Ελπίζω και εγώ μαζί με πολλούς άλλους.

 11. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 15/02/2012 16:09:15

  Η επιστολή γράφει: “Μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις”. Άρα μπορεί και να μην απαιτηθούν. Άρα, ήξεις αφήξεις... εν μνημονίω θνήξεις...

  Καταλαβαίνω ότι μπορείς να συνθηκολογήσεις, καταλαβαίνω ότι μπορεί να θεωρήσεις ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αντισταθείς, αλλά πρέπει να αναλαμβάνεις την σημασία της πράξης σου. Δεν παίζεις με τις λέξεις.

  Ο Καραμανλής senior έλεγε ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Λοιπόν, το να υπογράφεις το Μνημόνιο ΙΙ, και να κλείνεις πονηρά το μάτι στο εσωτερικό στους οπαδούς που δυσαρεστήθηκαν από το ότι η αντιμνημονιακή πολιτική έμεινε μόνο στα λόγια, δεν είναι η ορθότερη πολιτική. Μάλλον η χειρότερη. Το να διαδίδεις πλαγίως ότι μετά τις εκλογές θα διορθώσουμε το κοκταίηλ είναι μικροπολιτική. Διότι δεν είναι βλάκες οι Γερμανοί, ούτε κουτόφραγκοι οι Ευρωπαίοι. Αυτό δεν λέγεται, απλά γίνεται.

  Και στο κάτω-κάτω το ίδιο έκανε ο ΓΑΠ με το μνημόνιο Ι. Το χαρτί αυτό κάηκε, μαζί με πολλά άλλα.

  Δεν διορθώνεις το λάθος, με λάθος.

  Οι τελευταίες ελπίδες που υπήρχαν για άλλη στάση απέναντι στους Γερμανούς χάθηκαν με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

  Από εκεί και πέρα όλα είναι μονόδρομος.

  Λοιπόν, πάρτε το απόφαση δεν υπάρχει κανένας “ελιγμός”. Συμβιβασμός και συνθηκολόγηση είναι. Για την Δόση μας. Πάει τέλειωσε τώρα. Ο κύβος ερρίφθη. Οι διαρκείς φλυαρίες για εσωτερική κατανάλωση περί δεύτερης ευκαιρίας, και ότι “τους περιμένουμε στην γωνία”, κάνουν πλέον κακό και στην διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία έχει γίνει η χειρότερη “αραβική” χώρα της Μεσογείου από πλευράς αξιοπιστίας. Διότι όλοι πια στήνουν αυτί σε αυτά που λέγονται και μας βγάζουν στη φόρα.

  Διαφορετικά θα σκίζανε την επιστολή, θα βγαίνανε υπεύθυνα στον λαό και υπόσχονταν δάκρυα και αίμα. Αλλά η επιστολή υπεγράφη. Λήξις.

  Για έναν μόνο “ελιγμό” μπορούν κάποιοι απελπισμένοι να έχουν ελπίδες να μας πείσουν: για το ότι θα περιμένουμε τα αγιοποιηθούμε από τον Γερμανό αγά που μας “έσφαξε”, όπερ σημαίνει: να μας λυπηθούν οι Γερμανοί, και όταν καταλαγιάσει η κρίση, να συναινέσουν σε χαλάρωση των μέτρων. Αλλά το σίγουρο είναι ότι και αυτό να γίνει, θα έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τα ανταλλάγματά τους. Ή θα μας πουν auf wiedersehen.

  Ούτε να βαυκαλίζονται κάποιοι ότι οι Γερμανοί τρέμουν την καταγγελία της σύμβασης. Εμείς θα την τρέμουμε ακόμη περισσότερο, διότι εμείς δεν ζητήσαμε καμία εγγύηση. Μόνο δόση ζητάμε και υπογράφουμε μέτρα και εγγυήσεις.

  ΥΓ. Σκάει και άλλο πρόβλημα. Ή μάλλον τώρα έρχεται στην επιφάνεια. Έλλειψη φυσικού αερίου και το Ιράν σε “αντίποινα” μας κόβει το πετρέλαιο. Αναστέλλεται η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Θα μας καλύψουν οι πράσινες ενέργειες; Δεν μας άρεσε και ο λιγνίτης....

  • factorx avatar
   factorx @ Professor Moriarty 15/02/2012 16:31:47

   Καλά όλα αυτά, αλλά τότε γιατί ζητουσαν και δεύτερη επιστολή; Αρα η πρώτη, για την οποία τα ίδια έλεγες να θυμάμαι καλά, δεν τους ικανοποίησε.
   Και αν εχεις δίκαιο, τότε γιατί όλος ο διεθνής τύπος βοά ότι ο Σαμαράς θολώνει τα νερά και δίνει θολές διαβεβαιώσεις; (διάβασε σχετικές αναρτήσεις μας)

   "Χαρτί" για να το επιδεικνύουν τους ψηφοφόρους τους θέλουν και να το δείχνουν στον εαυτό τους επειδή τρέμουν μην γίνει επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, η δεν πάρουν τα λεφτά τους

   Εμεις επιμένουμε ότι είναι τακτικός ελιγμός του Σαμαρά. Και ξέρεις κάτι; Αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές και μετά θα κριθεί ο Σαμαράς

   • λΕΩΝ avatar
    λΕΩΝ @ factorx 15/02/2012 16:36:19

    Δεν υπάρχουν θολά νερά ...αλλά πεντακάθαρα νερά!!

    "Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία. "

    • factorx avatar
     factorx @ λΕΩΝ 15/02/2012 16:37:55

     "Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του."

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ factorx 15/02/2012 17:12:28

    Θα μπορούσα κι εγώ να αντιρωτήσω γιατί τους έστειλε και δεύτερη επιστολή. Αλλά δεν έχει νόημα...

    Ο διεθνής τύπος βοούσε και για τον Αντρέα ότι θα έβγαζε την χώρα από την ΕΟΚ και θα έδιωχνε τις βάσεις. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση και "ελιγμός" για "αναδιαπραγμάτευση" (και δεν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση) λάθος είναι να βγαίνει στον αέρα. Διότι αυτά όπως εξηγεί το σχόλιό μου, αν τα εννοείς σοβαρά, απλώς τα κάνεις όταν έλθει ο χρόνος, και δεν τα λες.

    Αλλά ποιός ο λόγος να κάνεις κάτι υπό δυσμενέστερες αντικειμενικά συνθήκες, όταν μπορείς να το κάνεις με σχετικά ευνοϊκότερες. Σε κάθε άλλη περίπτωση δύο περιπτώσεις υπάρχουν να "επαναδιαπραγματευθεί" ο Σαμαράς:

    Είτε θα υπάρξει ολική κατάρρευση της οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες, ή θα πάει τόσο καλά η οικονομία λίγους μήνες αφότου έρθει στα πράγματα ο Σαμαράς, ώστε θα μπορεί να πάει με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και 5% ανάπτυξη να ζητήσει αποχώρηση της τρόικας, Άλλη εναλλακτική δεν βλέπω προς το παρόν. Ούτε παίρνω στα σοβαρά ότι μεθαύριο οι Γερμανοί θα μας φιλοδωρήσουν με ευρωομόλογα, έτσι απλά.

    • factorx avatar
     factorx @ Professor Moriarty 15/02/2012 17:22:37

     Αφού το λες και μονος σου, τι το κουράζεις;: "Είτε θα υπάρξει ολική κατάρρευση της οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες, ή θα πάει τόσο καλά η οικονομία λίγους μήνες αφότου έρθει στα πράγματα ο Σαμαράς, ώστε θα μπορεί να πάει με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και 5% ανάπτυξη να ζητήσει αποχώρηση της τρόικας".
     Αλλά πρέπει να είσαι μέσα στο παιχνίδι για να το κάνεις αυτό. Αν κανεις τον μάγκα τώρα και τους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ να μην σου δώσουν το Πακέτο, θα σου το χρεώσουν και τελείωσες

  • αγθ avatar
   αγθ @ Professor Moriarty 16/02/2012 12:14:07

   Και, τελικά, αυτό το περί "επαναδιαπραγμάτευσης" ακούγεται (και δυστυχώς είναι...) χειρότερο από το περίφημο "λεφτά υπάρχουν". Γιατί τότε και "λεφτά υπήρχαν" (όχι βεβαίως όπως τα εννούσε ο ΓΑΠ, αλλά υπήρχαν...) και, κυρίως, περιθώρια για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ενώ τώρα, ούτε λεφτά, ούτε και "διαπραγματεύσεις" υφίστανται: δεν είναι δυνατόν ο πρεζάκιας να "διαπραγματεύεται" τους όρους που θα παίρνει τη δόση του!... - το μόνο που μπορεί να "διαπραγματευτεί" είναι είτε η συνέχιση της δόσης, μέχρι τον, βέβαιο, θάνατο είτε η οριστική διακοπή της και η αναζήτηση απεξάρτησης.

 12. Ύβρις και Νέμεσις avatar
  Ύβρις και Νέμεσις 15/02/2012 16:37:22

  Όλα συνηθίζονται από τον άνθρωπο – αρκεί η εξουσία να είναι σταθερή στις ολοκληρωτικές θέσεις της, να ισχυρίζεται τα εντελώς αντίθετα από αυτά που κάνει, μοιράζοντας υποσχέσεις που δεν έχει καμία πρόθεση να τηρήσει, καθώς επίσης να αφήνει αρκετό, «ικανό» καλύτερα χρόνο αφομοίωσης των «μονομερών» αποφάσεων της από τους Πολίτες.

  Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου τυχαία.

 13. Πετρος Μ. avatar
  Πετρος Μ. 15/02/2012 16:48:05

  Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επιτρέπει συγκρότηση κυβέρνησης από τις δυνάμεις που ψήφισαν το μνημόνιο.
  Οσοι πιστεύουν το αντίθετο προφανώς ζουν σε παράλληλο κόσμο.
  Δεν γνωρίζω τα κίνητρα του ΑΣ για την αναμφισβήτητη μνημονιακή μετατόπιση του τελευταίου τριμήνου ( κίνηση τακτικής ή συμβιβασμός), πάντως Πρωθυπουργός δεν θα γίνει για να τα μάθουμε ποτέ.

  • avanti avatar
   avanti @ Πετρος Μ. 15/02/2012 17:08:25

   Για να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές, και εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν αγαπητέ.
   Μετά και την αποστολή των επιστολών, η νέα απαίτηση των εταίρων μας και δανειστών θα είναι να μετατεθεί επ' αόριστον η ημερομηνία των εκλογών διότι θα θεωρήσουν αμφίβολο ότι οι δύο επιστολογράφοι θα μπορέσουν να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση.
   (αν νομίζουμε ότι δεν θα έχουν κάνει τις δικές τους δημοσκοπήσεις είμαστε βαθιά νυχτωμένοι).
   Κυβέρνηση Παπαδήμου λοιπόν μέχρι το 2013 και βλέπουμε.
   Χούντα είχαμε μία επταετία, τώρα προβλέπεται λίγο παραπάνω μέχρι το 2020, ε δεν είναι μεγάλη η διαφορά.

   • factorx avatar
    factorx @ avanti 15/02/2012 17:23:44

    Δεν θέλει το ΕΠΑΜ εκλογες, επειδή δεν προλαβαίνει να οργανωθει το καταλαβαίνω. Αλλά δες τι λένε τώρα στη ΕΕ για αναβολή του νεου πακέτου μέχρι να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο

  • airman avatar
   airman @ Πετρος Μ. 15/02/2012 17:19:31

   Αυτοδυναμία μετά από τις επόμενες εκλογές είναι όντως αμφίβολο ότι θα προκύψει. Πρωθυπουργός όμως θα υπάρξει, ο οποίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης. Το σημαντικό είναι να είναι ΕΛΛΗΝΑΣ και να έχει το σθένος, την πυγμή και το όραμα που απαιτούν οι χαλεποί καιροί που ζούμε. Χαρακτηριστικά απαραίτητα για να μας οδηγήσει μέσα από δύσβατα μονοπάτια προς την κατεύθυνση που υπάρχει φως, το οποίο είναι όντως μακριά και δεν το βλέπουμε ακόμα. Και ο Σαμαράς έχει και Plan B!
   Το ζήτημα είναι όλα αυτά να γίνουν έγκαιρα, πριν σβήσει το φως. Και οι δανειστές μας δεν φαίνεται να το ενστερνίζονται αυτό. Γιατί άραγε;

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ airman 15/02/2012 23:06:03

    Για το πολιτικό μέρος συμφωνώ μαζί σου. Στο (οικονομικό )ερώτημα που βάζεις όμως εγώ τουλάχιστον, όσον καιρό κρατάει τώρα η διαπραγμάτευση του PSI, βλέπω πως η επιμονή μερικών (να ανεβάζουν διαρκώς τον πήχυ) καταλήγει σε ευνοϊκότερο κούρεμα για μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι το κάνουν από ιδιαίτερη αγάπη, εντούτοις μέχρι τώρα μας συμφέρει, απ' όσο μπορώ να διακρίνω.

 14. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 15/02/2012 17:16:03

  Aνήκω στους δυσαρεστημένους από την στάση Σαμαρά από τον 11/2011 και μετά, αλλά η τακτική ισοπέδωσης κάθε κίνησης Σαμαρά δεν με βρίσκει σύμφωνο.
  Ο Σαμαράς από το πρώτο μνημόνιο δήλωσε πως η Ελλάδα θα σεβαστεί τη συμφωνία (δηλαδή θα επιστρέψει τα δανεικά), ζήτησε άλλη πολιτική (και δικαιώθηκε ) και αυτά τα είπε κατάμουτρα στη Μέρκελ. Θυμίζω το δημοσίευμα της El Pais που προ έτους ανέφερε τον άγνωστο στο ευρύ ευρωπαικό κοινό αρχηγό της ΝΔ ως τον "μόνο άνθρωπο στην Ευρώπη που αντιστάθηκε στη Μέρκελ" .
  Δεν έκρυψε κάτι ο Σαμαράς. Εξ αρχής διακύρηξε πως συμφωνεί στους στόχους και διαφωνεί στις υφεσιακές πτυχές της πολιτικής. Και όσο περνάν τα 24ωρα προσωπικά βλέπω πως κάποιοι κάναμε λάθος και πως η στάση "να φύγουμε τώρα από τον απόλυτο γκρεμό", όπως γλαφυρά την περιέγραψε, είναι οδυνηρή αλλά ορθή. Με αλλά λόγια αυτό που όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια είναι πως εκτός από τους λακικιστές-ακραίους-γραφικούς και επικίνδυνους αντιμνημονιακούς τύπους ΚΚΕ-Καζάκη( αυτός, ο μεταφραστής του βιβλίου " Macedonia: Its Races and Their Future", θέλει κανονικό ξεμπρόστιασμα) και λοιπούς των άκρων, υπάρχει ο ουσιώδης και με ευρωπαικό περιεχόμενο αντιμνημονιακός λόγος που στην Ελλάδα τον εκφράζει ο Σαμαράς αντιτιθέμενος-όταν μπορεί στην πράξη, όταν δεν μπορεί στα λόγια- στις υφεσιακές οριζόντιες περικοπές και το φορολογικό αμόκ των παράφρονων τροικανών.
  Ο Σαμαράς παραμένει αντιμνημονιακός υπό την έννοια πως διατηρεί ακέραια τη διαφωνία του με τον υφεσιακό πυρήνα του Μνημονίου και το λέει στη Βουλή και το δηλώνει και στους δανειστές, όπως υποδηλώνει η λέξη "τροποποιήσεις".

  Τα λάθη Σαμαρά είναι άλλα και αλλού να τα αναζητήσουμε.
  1ον στις δηλώσεις.:Αν μεν δεν έβλεπε-το φθινόπωρο- πως οι καταστάσεις θα το φέρουν να ανεχθεί το Μνημόνιο ΙΙ έχει πρόβλημα ανάλυσης των δεδομένων, που όμως όλοι συμφωνούμε πως δεν είναι έτσι, γιατί ο Σαμαράς έχει στρατηγικό μυαλό και το έχει αποδείξει. Αν όμως το έβλεπε, ΠΡΟΣ ΤΙ οι δηλώσεις (στην Real αν θυμάμαι καλά) πως δεν θα ψηφίσει την δανειακή;
  Προς τι οι δηλώσεις περί "αξιοπρέπειας "και λοιπά, όταν ήρθε η ώρα των εγγράφων δεσμεύσεων; Γιατί μόνος του έδωσε δικαίωμα στους λαικιστές να τον κατηγορούν για τούμπες...

  2ον Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου έγινε μέσα από αλυσιδωτά λάθη. Καταρχήν πάλι προηγήθηκαν οι άστοχες δηλώσεις διάψευσης της συγκυβέρνησης, ακόμη και μετά τον εξευτελισμό ΓΑΠ από Μέρκελ-Σαρκοζί με αφορμή το δημοψήφισμα. Ακολούθησε το όνειδος διορισμού του Καψή, η ανοχή στις προκλήσεις περί αναβολής εκλογών, η ανοχή στους συνωμότες που υπέγραψαν το non -paper του Βρεττού, η υπόθεση υιού Ψυχάρη που τραυματίζει και δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις, τα ψέμματα( λυπάμαι αλλά ψέμματα είναι) περί μη αύξησης των αντικειμενικών, όταν το Μνημόνιο ΙΙ ρητά προβλέπει αναπροσαρμογή τους τον Ιούνιο. Και όλα αυτά με έναν Σαμαρά κατά βάση σιωπηλό, που δεν κατεβαίνει στον κόσμο όπως το 2010 , που καταδικάζει ως "όχλο" τα γεγονότα της 28/10( αρχικά γιατί μετά τα μάζεψαν) και γενικά με μια στάση και συμπεριφορά αποκομμένη από πλατύ πλειοψηφικό ρεύμα που τον έκανε Αρχηγό κόντρα σε μηχανισμούς και συμφέροντα.
  Μια φορά το κείμενο της σημερινής του δήλωσης , στο βαθμό που κρατά τις επιφυλάξεις για την υφεσιακή συνταγή είναι ορθό. Και δεν έχουμε χρείαν άλλων μαρτύρων παρά τον εμετικό Σόιμπλε που τον Σαμαρά στοχοποιεί και αυτόν υποδεικνύει ως "άτακτο παιδί" .

 15. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 15/02/2012 17:32:34

  Υπάρχει και κάτι άλλο που ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφθεί: ότι με το τέλος του '12 έρχεται το τέλος του κόσμου, οπότε ό.τι και να υπογράψεις δεν έχει σημασία...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Professor Moriarty 15/02/2012 22:55:33

   Αυτή είναι η μόνη λογική κατάληξη της πεσσιμιστικής ανάλυσης που ανέπτυξες προηγουμένως ... μήπως να άκουγες και κανένα δελτίο ειδήσεων? ειδικά σε σένα, θα έκανε καλό!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ δρόμος 15/02/2012 23:39:24

    "Για σένα ο δρόμος είναι δρόμος

    στον εαυτό σου έτσι λες

    τι πάει να πει βρωμιά και τρόμος

    κατήφορος και προσβολές"

    Α. Πάνου

    ΥΓ. τα πολλά δελτία "ειδήσεων" βλάπτουν σοβαρά την (πνευματική) υγεία.

 16. avanti avatar
  avanti 15/02/2012 17:39:04

  Παρακαλώ factor όχι ταμπέλες και ταμπελίτσες... διάβασα, αλλά τι λένε αναμένονται εκλογές, άλλο αναμένονται και άλλο θα γίνουν. Δεν το βλέπετε και εσείς, η πίεση για την αναβολή των εκλογών είναι μεγάλη, εντός και εκτός. Μακάρι να γίνουν, μακάρι η ΝΔ να βγει αυτοδύναμη & ισχυρή για να τελειώσει ένα μέρος τουλάχιστον από τα βασανά μας, αυτό της καθημερινής ταπείνωσης από τους γελοίους... Χαιρετώ.

  • factorx avatar
   factorx @ avanti 15/02/2012 17:49:00

   Με συγχωρείς,το παίρνω πίσω. Αλλά στα προηγούμενα σχόλια σου νόμιζα ότι στηριζες Πατριωτικό Μέτωπο

 17. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/02/2012 18:50:13

  Προσωπικά θυμάμαι πως έλεγε ότι δε το συζητάει για ψήφιση δανειακής με ειδική διαδικασία απαίτησης 180 ψήφων. Και αυτό το τήρησε. Για να μπορεί να την πετάξει στα σκουπίδια με 150 βουλευτές αν γίνει πρωθυπουργός και εφαρμόσει το σχέδιο εξόδου με μικρές αρνητικές επιπτώσεις. Και ξαναλέω: τι νομίζετε πως πήγε να κάνει στον Πούτιν και μίλησε 75 λεπτά μαζί του;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.