#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/06/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Σαμαράς έδειξε την έξοδο από την κρίση και το ΜνημόνιοΑυτά που περίμενε ο κόσμος από τον Αντώνη Σαμαρά ήταν συγκεκριμένα, απτά και  μετρήσιμα. Οι πολίτες δεν περίμεναν να ακούσουν μαγικές λύσεις, αλλά τη συνταγή εξόδου από την κρίση. Με ρεαλισμό, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Και ο Σαμαράς τους την πρόσφερε. Η χθεσινή ομιλία που στο ΕΒΕΑ απευθυνόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, με μέτρα ανακούφισης, μέτρα περιορισμού των συνεπειών της κρίσης, μέτρα αναπτυξιακά, μέτρα που μετά την εφαρμογή τους, η χώρα θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΝΔ   παρουσίασε χθες τα 18 σημεία που θα βάλει στο τραπέζι με την τρόικα, κάνοντας την επαναδιαπραγμάτευση από αφηρημένη έννοια, συγκεκριμένη. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι του μελετούν αν θα καταγγείλουν το Μνημόνιο, αν θα εκβιάσουν τους δανειστές, ή αν θα κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης…

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις,  σε επίπεδο προγράμματος η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. είναι πλέον καταλυτική. Δυο φράσεις άλλωστε του Σαμαρά στην χθεσινή ομιλία του, τα λένε όλα: "Εκείνοι που μιλούν για μονομερή καταγγελία μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη ... Όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας, που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματα, και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών , συντάξεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και δημοσίων επενδύσεων“.

Σχολιάζοντας χθες ο ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το χαρακτήρισε ως «τα 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του Μνημονίου». Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνεται. Ποια είναι αλήθεια τα μέτρα-κόλαση: η αποκατάσταση των αδικιών, η μέριμνα για τους δανειολήπτες, η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, η διαγραφή από τον Τειρεσία, η χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και η λήψη του και από μη μισθωτούς;

Μάλλον ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στο στενό ακροατήριο του, που δεν θα μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει τα 18 σημεία. Επειδή αν τα  διαβάσει θα αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία και την κοινωνία υπόσχεται το τέλος του Μνημονίου με τη μορφή που το ξέρουμε μέχρι σήμερα και την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Με αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με περισσότερο κράτος. Με ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και όχι με άναρθρες κραυγές και επικίνδυνες επιπολαιότητες περί μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε ρήξη με τους εταίρους, αλλά και σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας.

 Τα 18 μέτρα οδικός χάρτης του κόμματος προς τη διακυβέρνηση του τόπου.

Παρουσιάζουμε αλλού αναλυτικά τα 18 μέτρα. Εδώ θα πούμε ότι βασικός στόχος της ΝΔ, έτσι όπως διαμορφώνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Εξόδου από την Κρίση μέσω της Επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είναι να υπάρξει ανάπτυξη, να ξεκινήσουν ξανά τα μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει, να δημιουργηθούν 150.000 θέσεις εργασίας και να κινηθεί η οικονομία. Επίσης, τα μέτρα Σαμαρά στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της ενίσχυσης των εισοδημάτων εκατομμυρίων Ελλήνων που σήμερα δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν.

Κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα έχουν οι προτάσεις για αποκατάσταση των αδικιών των φτωχών κοινωνικών τάξεων. Είναι αδύνατο να μιλάμε για ανάκαμψη χωρίς οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι να μην επιστρέψουν στα επίπεδα του 2009. Και δε μιλάμε για τους Έλληνες που έκαναν πάρτι με μισθούς και συντάξεις πάνω από 2 και 3 χιλιάδες ευρώ, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Μιλάμε για ανθρώπους που ζουν με 500 και 800 ευρώ το μήνα και μ’ αυτά πληρώνουν ενοίκια, φάρμακα, φαγητό. Ποιος έχει αντίρρηση να υπάρξει ενίσχυση της κοινωνικής αυτής τάξης; Ποιος θα πει όχι στην αποκατάσταση των προνοιακών επιδομάτων όσων πράγματι τα δικαιούνται κι όχι των «μαϊμού»; Ποιος θα αντιδράσει στην προσπάθεια να αποκατασταθούν οι αδικίες με το κούρεμα των ομολόγων σε φυσικά πρόσωπα που χωρίς ντροπή προώθησε ο κ. Παπαδήμος με τον κ. Βενιζέλο;

Οι άνεργοι, πάνω από 2.000.000 στην Ελλάδα του Μνημονίου, πρέπει να στηριχθούν, κι εδώ θα βρεθούν λεφτά ο κόσμος να χαλάσει. Είναι προτιμότερο να καταργηθούν 3-4 υπουργεία παρά να κόβεται το επίδομα ανεργίας.

Σημαντική είναι η πρόβλεψη – πρόταση για να σταματήσει η κατρακύλα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στην Ελλάδα έναν εργασιακό μεσαίωνα με δραματικές περικοπές στους μισθούς, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση της μετενέργειας και κάθε μέτρο που ουσιαστικά υπαγορεύτηκε στην τρόικα από τους γνωστούς «κουκουλοφόρους» επιχειρηματίες. Και το πάγωμα των μισθών μέχρι να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας είναι απαραίτητο ώστε να σταματήσει το χάος. Άλλωστε, όσο καιρό μειώνονται οι μισθοί η Ελλάδα δεν είδε να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητά της, το αντίθετο μάλιστα.

Σχετικά με τους φόρους, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να αποκαταστήσει τις αδικίες, τόσο στα ακίνητα με το χαράτσι όσο και στην κατανάλωση με τον ΦΠΑ. Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ είναι επιτακτικές προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Όσο για το χαράτσι, η αδικία του είναι προφανής, επομένως ένας νέος ΕΤΑΚ που θα λαμβάνει υπόψη το εισόδημα και την αξία του ακινήτου, θα ήταν το ιδανικότερο μέτρο.

Σε ότι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές, όπως διαπιστώνεται από όσους κάνουν τώρα φορολογική δήλωση, οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν με το όριο να είναι στις 5.000 ευρώ, είναι απίστευτοι. Και η πλάκα είναι ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν τεράστια ποσά, ελάχιστοι θα τα καταβάλλουν. Τα περισσότερα ποσά θα κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα και μην τα είδατε… Επομένως, η σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, είναι θετικό μέτρο.

Τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ πρέπει να υλοποιηθούν, όχι όμως σε δύο χρόνια όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά τουλάχιστον ως το 2016 έτσι ώστε να μοιραστούν και να μην προκληθεί σοκ στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σίγουρα ο κ. Σαμαράς έχει πάρει υποσχέσεις από τους ξένους.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους δανειολήπτες και η πρόταση για ρύθμιση ώστε να μην ξεπερνά η δόση το 30% του εισοδήματος είναι σωστή. Αλλιώς τα «κόκκινα» δάνεια θα σκάνε το ένα μετά το άλλο και τότε η κατάρρευση θα γίνει ταχύτερα.

Πρότεινε επίσης ο κ. Σαμαράς εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Είναι απίστευτο αλλά επιχειρήσεις ή ιδιώτες όπως οι φαρμακοποιοί, ενώ ζητούν να συμψηφιστούν τα χρέη με τους φόρους κανείς δε βρίσκεται να κάνει τη ρύθμιση αυτή. Έτσι και η αγορά δεν έχει χρήμα και το κράτος κάνει στάση πληρωμών αφού δεν εισπράττει φόρους από αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν.

Ο Α. Σαμαράς δεσμεύθηκε εξάλλου ότι θα βάλει ένα τέλος στο μεγάλο κράτος με άμεσες αποκρατικοποιήσεις , έτσι ώστε και το κράτος να ξεφύγει από το ρόλο του διαχειριστή και ξένα κεφάλαια να εισρεύσουν στη χώρα. Αρκεί όλα να γίνουν με διαφάνεια και στις τιμές που αξίζουν οι εταιρείες και τα ακίνητα που θα πουληθούν. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κρατικοποιήσεις κι ένα μοντέλο που μόνο στις ανύπαρκτες σοσιαλιστικές χώρες υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μακεδων avatar
  μακεδων 01/06/2012 07:39:49

  ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΝΤΟΥ
  ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΖΑΜΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
  ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΤΕΜΟΝΤΕ . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ - ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΑΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΛΗΣ mr tsipras ΘΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ?

  • kas avatar
   kas @ μακεδων 01/06/2012 08:03:11

   δεν θα ρισκάρει...θα δώσει γη και ύδωρ χύμα

   δεν άκουσες τι είπε για την ΑΟΖ

   να την χαράξουμε μόνο σε συνεργασία με τους γείτονες

   έρχονται μέρες γκραντ γκιλοτινιόν

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 01/06/2012 08:07:12

  Καλημέρα, ὃλα τά μέτρα πού ἐξηγγέλθησαν εἶναι ἀναγκαῖα καί,σέ κάτι πού μέ ἀφορᾶ προσωπικά,περισσότερα μέτρα ἀνακούφισης τῶν πολυτέκνων,ὃχι μόνο ἀποκατάσταση πολυτεκνικῶν ἐπιδομάτων,δέν ἀνακουφίζει ἰδιαίτερα μόνο αὐτό. Ἀλλά θά ἢθελα καί ἐγῶ νά τονίσω τήν μεγάλη ἀδικία μέ τίς ἀνισότητες στήν κατανομή τῶν μισθῶν καί τῶν συντάξεων.Ἀκόμη καί σήμερα,προσωπάρχης Ἐθνικῆς Τραπέζης,ἒμαθα δέν ξέρω ἂν εἶναι ἀλήθεια,μβγῆκε στή σύνταξη μέ ἀνώτατο μισθό 13000 εὐρῶ καί 170000 ἐφ' ἂπαξ! Δέν εἶναι δυνατόν,ὃπως λέτε,νά γίνεται τέτοιο πάρτυ στούς μισθούς κάποιων καί κάποιοι ἂλλοι νά αὐτοκτονοῦν γιά τίς περικοπές πού τούς γίνονται καί δέν τούς φτάνουν γιά τά ἀναγκαῖα γιά τήν ἐπιβίωσή τους.Τέλος,θά ἐπιθυμοῦσα,ἑάν ἦταν δυνατόν,ἐδῶ ἀπό τό ANTINEWS,νά καταρτισθεῖ μιά λίστα ἀπό τίς προτάσεις τοῦ Σύριζα κατ' ἀντιπαραβολή στά 18 μέτρα πού προτείνει ὁ Ἀ.Σαμαρᾶς,γιά νά δοῦμε ὃλοι μέ συγκεκριμμένα παραδείγματα τί πολιτικές θά ἀκολουθήσει ὁ Σύριζα καί νά καταλάβουν καί οἱ πλέον δύσπιστοι,τό ἀνεδαφικό τῶν προτάσεων τού Ἀλ.Τσίπρα...

 3. kostis avatar
  kostis 01/06/2012 08:58:00

  δεν υπαρχει νομος της θρακης οπου θα εκλεγουν 3 μουσουλμανοι βουλευτες. Και στους δυο νομους οπου υπαρχει το μειονοτικο στοιχειο η Ν.Δ. εκλεγει Ελληνες ορθοδοξοι βουλευτες. Κοντος και Στυλιανιδης..

 4. ελεθεριαδου βουλα avatar
  ελεθεριαδου βουλα 01/06/2012 09:51:25

  αγαπητε μου μακαρι, μια που εδω στη Ροδοπη ο υποψηφιος της Δημοκρατικης Συμμαχιας και πρωην της ΝΔ κ Ιλχαν πηρε τους 10000 ψηφους του και πηγε στη Δημοκρατικη Αριστερα.
  ελπιζω καποια στιγμη να ασχοληθουνε σοβαρα οι υπευθυνοι κυβερνητες με τη Θρακη

  • kostis avatar
   kostis @ ελεθεριαδου βουλα 01/06/2012 12:17:09

   δεν συμφερει στο προξενειο να παιξει ολα τα ρεστα του σε ενα κομμα, οταν το πιθανοτερο ειναι να κερδισει τις εκλογες αλλο κομμα. Θα ηταν πολυ χαζο εκ μερους του..

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ ελεθεριαδου βουλα 01/06/2012 22:50:47

   Μα πού αλλού να πήγαινε ο άνθρωπος; Στην αγαπημένη του ΔΗ.ΣΥ. καλυπτόταν κανονικότατα, ενώ τώρα που «ορφάνεψε» ήταν επόμενο να συνταχθεί με το κόμμα που τιμά ιδιαιτέρως την κα Ρεπούση! Κοινά τα οράματά τους, αγαπητή Βούλα. Άρα και εύκολα θα οδηγήσει προς τα εκεί, αυτό που «ορίζει»! Αλήθεια η Ντόρα έχει να μας πει κάτι επ’ αυτού;

 5. 1kris avatar
  1kris 01/06/2012 13:56:24

  θα ηταν ολα τελεια αν κλεινοντας την ομιλια του για το προγραμα το οικονομοικο του κομματος ελεγε και τα εξεις-ολα τα παραπανω σημεια που ανεφερα κυριοι εχω βαλει τους επιτελεις μου στον οικονομοικο τομεα και μου τα εχουν κοστολογισει και το κοστος ειναι τοσα.τα οποια χρηματα θα τα βρουμε ετσι με αυτον τον τροπο-αλλα δεν ειπε τιποτα.και ευχωμε να τον πιστεψουν οι πολιτεσ και εκεινος να κανει μονο τα μισα γιατι αλλιως οχι σε παρελασεις αλλα ουτε για καφε δεν θα ξαναβγουν

 6. avanti avatar
  avanti 01/06/2012 14:15:36

  Ο Σαμαράς έπρεπε τώρα να βαράει κεφάλια και στην Γερμανία και στο ΕΛΚ, όταν φώναζε από το καλοκαίρι του 2010 ότι με αυτά που πάνε να κάνουν γυρίζουν την Ελλάδα πίσω, σε αριστερόστροφα μονοπάτια, δεν άκουγε ΚΑΝΕΝΑΣ. Το δικό τους, την πάρτι τους εν ολίγοις, και ας μην κοροϊδευόμαστε, τώρα το πράγμα ξέφυγε & θα μας ζητάνε και τα ρέστα. 'Οπως στρώνεις κοιμάσαι κυρία Μέρκελ, και τα λεφτά τους να μην χάσουν οι τράπεζές σας και εδώ οι μπούφοι να μην μιλάνε δεν γίνεται. Και ενώ κάλιστα θα μπορούσαν να έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να κάνει αυτά που πρέπει μέσα σε ένα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Μόνο χρόνος χρειαζόταν, τίποτα άλλο, τα περισσότερα μεταρυθμιστικά μέτρα στην ουσία τους έπρεπε / πρέπει να γίνουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.