#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2013 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει το δίπολο Τσίπρας – ΣαμαράςΚαι στους ελληνικούς δρόμους και στους διαδρόμους της ελληνικής βουλής αλλά και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα εμμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει τη γραμμή της «ρήξης εντός ευρωζώνης» θέλοντας να χτίσει το δίπολο Τσίπρας – Σαμαράς στη βάση του μνημονίου-αντιμνημονίου.

Είναι δηλωτική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η τελευταία ανακοίνωσή του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και της τρόικας καθώς και των δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων για τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. «Η κυβέρνηση δε μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα» και κάνει «ασκήσεις υποταγής στους δανειστές. Στόχος τους παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, χωρίς να υπολογίζουν το κοινωνικό κόστος» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Προχθές μάλιστα με αφορμή το θέμα της ανεργίας των νέων και την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά απ’ το Παρίσι η Κουμουνδούρου σημείωνε ότι τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία  «οφείλονται αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας». Μια πρόγευση αυτού του είδους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ως «μέρος του προβλήματος της ολιγαρχικής Ευρώπης που πρέπει να αλλάξει» είχε δώσει ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας στη βουλή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.  Στη βάση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στη «δυναμική αντιπολίτευση» κατά της κυβέρνησης ως «υπάκουου μαθητή της Μέρκελ» και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη στάση της τρόικας και των κωλυσιεργιών στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα.

Παράλληλα θα επιχειρήσει και με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εμφανιστεί ως δύναμη αλλαγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή στη βουλή απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να πάρει θέση αναφορικά με την επιτροπή που προωθεί στο ευρωκοινοβούλιο ο Μάρτιν Σουλτς για έλεγχο της τρόικας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς!

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με αυτή τη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κατοχυρώσει έναν αυτόνομο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας ως αντίπαλο δέος της κυβέρνησης και είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αφορούν τα σενάρια για μια άλλη κυβέρνηση απ’ την παρούσα βουλή με άλλο απ’ το σημερινό πρωθυπουργό, σενάρια στα οποία φέρονταν το προηγούμενο διάστημα να παίζουν δυνάμεις της κεντροαριστεράς αλλά και δυνάμεις που βρίσκονται στο εσωτερικό της ΝΔ και έχουν απόσταση απ’ τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά.

Καθόλου τυχαίο απ’ την άποψη αυτή δεν είναι επίσης και το γεγονός ότι το φλερτ με τους ΑΝΕΛ, που επιμένουν σε μια αντιμνημονιακή γραμμή, αρχίζει να παίρνει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως έδειξε η πρόταση Μαριά για κοινή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ασχέτως αν θα προχωρήσει κάτι τέτοιο καθώς φαίνονται δύο γραμμές στο εσωτερικό του κόμματος του Πάνου Καμμένου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντως ο διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της κυβέρνησης στους δρόμους έχει δυσκολίες και η έκβαση αυτής του της επιλογής θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το κατά πόσο θα μπορέσει να υπηρετηθεί η γραμμή που έχει χαράξει αναφορικά με την αυτονομία του έναντι άλλων δυνάμεων του αστικού χώρου. «Εάν δεν έχουμε λαϊκούς αγώνες, δεν είναι εύκολο να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Και εάν δεν έχουμε ισχυρό λαϊκό κίνημα, δεν είναι εύκολο να στηριχθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς» σημείωσε την επόμενη της απόρριψης της πρότασης μομφής απ’ τη βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Σ’ αυτό τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και η «φάμπρικα» ονομαστικών ψηφοφοριών που ετοιμάζουν να προκαλέσουν στη βουλή για να εμφανίσουν τις αδυναμίες του αδύνατου κρίκου της κυβέρνησης που πρωτίστως ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ.  Διόλου τυχαία επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή της Τζάκρη απ’ τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες καταψηφίσεις νομοσχεδίων και θα πιέσει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Όλα αυτά μένει να φανούν στην πορεία, σε κάθε περίπτωση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γραμμή της «ρήξης εντός της ευρωζώνης» θα σκοντάφτει απ’ τη μια στην κριτική που δέχεται απ’ τα αριστερά του αλλά και απ’ τα δεξιά του. Ίσως γι’ αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης ως πιο ρεαλιστής έχει προειδοποιήσει ότι έτσι κι’ αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατάει «μικρό καλάθι».

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΒΜ avatar
    ΒΜ 14/11/2013 22:34:18

    Αφού ο Σαμαράς είναι αλεπού και ο Τσίπρας γατάκι, συμφέρει. Ή μήπως όχι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.