#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2013 10:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τις απόψεις των ΦαρμακοβιομηχάνωνΜε νέο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αυγή» επιτίθεται κατά του Α. Γεωργιάδη κάνοντας λόγω για 8 ψέματα που λέει ο υπουργός για τα φάρμακα. Και με ένα ακόμη πιο άθλιο και ψευδέστατο πρωτοσέλιδο, η Newsbomb του φαρμακοβιομήχανου Γιαννακόπουλου αναφέρει ότι δήθεν ο Γεωργιάδης είπε ότι αν πεθάνει κάποιος θα φταίει ο Στουρνάρας ρίχνοντας το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών.

Με χτυπήματα κάτω από τη μέση και με αοριστολογίες επιχειρούν να καλύψουν την αδυναμία τους και την έλλειψη επιχειρημάτων. Μάλιστα, είναι τέτοια η ασχετοσύνη τους ώστε απέσυραν και τη δική τους πρόταση που είχαν κάνει μέσα στη Βουλή. Πριν μερικές ημέρες ο Π. Κουρουπλής, είχε κάνει… ρελάνς προτείνοντας οριζόντια μείωση 20% σε όλα τα φάρμακα. Ο υπουργός είχε απορρίψει την πρόταση λέγοντας ότι με την πρόταση αυτή θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά, φθηνά φάρμακα διότι οι βιομηχανίες θα τα αποσύρουν.

Μόλις χθες ο «σκιώδης» υπουργός υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπασκώζος, βγήκε στον Σκάι και είπε ότι η πρόταση για οριζόντια μείωση 20% είναι πρόταση του κ. Κουρουπλή, κι όχι του κόμματος.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια μείωση διότι στην Ελλάδα ορισμένα φάρμακα είναι πολύ φθηνά αφού χρησιμοποιείται η τιμή των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Η χώρα μας είναι τιμή αναφοράς κι αν υπάρξει μείωση παντού 20%, θα πρέπει τα ίδια φάρμακα σε όλες τις χώρες να μειωθούν. Αυτό φυσικά θα σημάνει απώλεια δισεκατομμυρίων για τους φαρμακοβιομήχανους οι οποίοι θα αποσύρουν από την αγορά τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Μόνο κλιμακωτή μείωση τιμών μπορεί να υπάρξει, αλλά στην πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κωφεύει.

Η «Αυγή», συνεχίζοντας να λασπολογεί και να παίζει με την άγνοια του κόσμου για τα γενόσημα, γράφει ότι θα πλημμυρίσει η αγορά με φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας και αναφέρεται σε συγκεκριμένη ισραηλινή εταιρεία. Ωστόσο, δεν αποδέχεται ότι κανένα φάρμακο, πρωτότυπο ή γενόσημο, δεν μπαίνει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, χωρίς έλεγχο. Μάλιστα, όπως λένε τα στοιχεία, σε έρευνες που έγιναν πρόσφατα βρέθηκε ότι το 4% των γενόσημων και το 4% των of patent φαρμάκων ήταν αμφιβόλου ποιότητας. Το ίδιο ποσοστό δηλαδή, και μάλιστα, χαμηλό, και για το ένα και για το άλλο σκεύασμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά βεβαίως και σε ένα άλλο σημείο. Ότι όταν οι Έλληνες πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο για νοσηλεία, δεν παίρνουν φάρμακα συγκεκριμένης μάρκας. Κατά κύριο λόγο παίρνουν γενόσημα. Τους ορούς μονάχα και τις αντιβιώσεις να δει κανείς θα διαπιστώσει ότι αναγράφεται η δραστική ουσία. Εκείνα λοιπόν τα γενόσημα είναι καλά και τα ίδια στα φαρμακεία δεν είναι;

Σύμφωνα με την τροπολογία Γεωργιάδη, η τιμή των φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει, μειώνεται στο 50% της αρχικής, εάν όμως και τότε η τιμή τους παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της ΕΕ, τότε θα πρέπει να ψαλιδιστεί και άλλο. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, θα επέλθει αντίστοιχη μείωση και για τα γενόσημα αυτών των φαρμάκων, υποστηρίζει η εφημερίδα. Όσον αφορά τα γενόσημα, δηλαδή τα αντίγραφα σκευάσματα, η τιμή τους κατρακυλά από το 80% στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η πατέντα.

H φαρμακοβιομηχανία αντιδρά στο «παραθυράκι» το οποίο αφήνει η τροπολογία για μελλοντικές μειώσεις και στα of patents φάρμακα προ του 2012, έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση, με στελέχη του υπουργείου ωστόσο να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για πρόβλεψη- παγίδα, καθώς το νέο έτος θα φέρει μειώσεις 10% στα φάρμακα, ενώ έξι μήνες μετά σχεδιάζονται μειώσεις 5%. Όσον αφορά τα παλαιότερα γενόσημα, δηλαδή όσα έχουν κυκλοφορήσει προ του 2012, οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη, αναμένεται όμως να πέσουν στο 70%-72% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.

Η Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας, δεν ξέρουμε αν διαπλέκονται με φαρμακοβιομήχανους. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι και πως είναι τίμιοι. Άλλο τίμιοι, όμως, κι άλλο ανόητοι. Εδώ ισχύει ξεκάθαρα το ένοχος ή βλαξ. Αν δεν είναι ένοχοι είναι βλάκες. Και είναι βλάκες διότι εγκλωβίστηκαν σε μια λανθασμένη πολιτική επιλογή, να μην ψηφίσουν ένα φιλολαϊκό μέτρο, δηλαδή τη μείωση 6.000 σκευασμάτων. Καλώς ή κακώς ο κ. Γεωργιάδης αποφάσισε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη πιεζόμενος από τα δημοσιονομικά, όχι σε βάρος των πολιτών αλλά σε βάρος της τσέπης των φαρμακοβιομηχάνων.

Αντί, το… αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης να κάτσει στα σοβαρά και να δει τι συμφέρει και τι όχι τον Έλληνα πολίτη, συμπαρατάχτηκε με τις απόψεις της Ένωσης των Φαρμακοβιομηχάνων οι οποίοι χρόνια τώρα είχαν βρει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Και ελληνικές και ξένες εταιρείες, στην Ελλάδα του «λεφτά υπάρχουν» πουλούσαν όσο γούσταραν και πλήρωνε ο πολίτης από την τσέπη του ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Πλήρωνε φυσικά και το κράτος με την φαρμακευτική δαπάνη να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Τώρα που λόγω κρίσης έπρεπε να γίνουν περικοπές, από την εποχή του Λοβέρδου επελέγη η επέκταση των γενοσήμων, τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη, αφού πρώτα γίνεται έλεγχος από τον ΕΟΦ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας επιχειρήματα να αντιτάξει, επιχειρεί να πείσει τον κόσμο ότι θα παίρνει φάρμακα από το Μπαγκλαντές. Είναι οι ίδιοι «σύντροφοι» που κάποτε ήταν μέλη του ΚΚΕ και έλεγαν πως ότι προέρχεται από τη Σοβιετική Ένωσης και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, ήταν το καλύτερο διότι ήταν δημιούργημα της «Επανάστασης». Στην περίπτωση των φαρμάκων την πάτησαν. Δεν θα ψηφίσουν για τη μείωση των τιμών και θα γελάει ο κάθε πικραμένος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 26/11/2013 10:41:04

  Αυτά να τα βλέπουν αυτοί που ψήφισαν ή έχουν σκοπό να ψηφίσουν τσιπρανδρεα κ´ συριζοπασοκ,εδω ισχύ αυτο που λέγανε οι αρχαίοι Σπαρτιάτες ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει κ´ κάνει, μας γέλασαν μια μας γέλασαν δυο μας γέλασαν τρεις 40 χρόνια μας κοροϊδεύουν τα συντρόφια ε Πιος θα φταίει αν τους δώσουμε πάλι την ευκαιρία να κυβερνήσουν γιατί ας μην γελιόμαστε τα ζιβαγκο κ´ τα συντρόφια μας κυβερνανε τα τελευταία 40 χρόνια

  • Magganas avatar
   Magganas @ Διηνεκης 26/11/2013 12:09:13

   Σωστό!
   Μπορεί να κυβερνούσε η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ αλλά κριτήριο για να συνταχθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο ήταν το "τι θα πει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, τα επιμέρους συνδικάτα στις ΔΕΚΟ. Πόσο θα παραλύσουν οι υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα, πόσο θα καεί η Αθήνα" κτλ.

   Μια φορά είχα ακούσει το εξής ωραίο σε πηγαδάκι σε διάλεξη:
   "είμαστε η τεέυταία κομμουνιστική χώρα στην Ευρώπη"...!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Magganas 26/11/2013 16:23:54

    Σωστός. Ποιος προ Σαμαρά από μεταπολιτεύσεως και εντέυθεν τόλμησε να τα βαλει δημόσια με την αριστερή νοοτροπία στην Ελλάδα; Κανείς!

 2. orion avatar
  orion 26/11/2013 13:10:53

  Θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σταματήσει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο οι μειώσεις τιμών γίνονται προς όφελος του ασθενή! Δεν πείθει ΚΑΝΕΝΑΝ!! Οι χρονίως πάσχοντες γνωρίζουν πολύ καλά πόσο περισσότερο έχει επιβαρυνθεί ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός για τις δαπάνες υγείας τα τελευταία 4 χρόνια.

  Ο μέσος όρος συμμετοχής από 12% έχει εκτοξευθεί στο 26% με τάση να ανέλθει. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για ευρείας διάθεσης αντιπηκτικό φάρμακο το οποίο το 2008 κοστολογούνταν στα 63,36 ευρώ, ο ασθενής κατέβαλλε για συμμετοχή 6,34 ευρώ, ενώ σήμερα με την λιανική τιμή του να έχει κατρακυλήσει στα 27,33 ο ασθενής πληρώνει 11,11 ευρώ!! Δηλαδή μετά από μείωση της τάξης του 60%, η τσέπη του ασφαλισμένου όχι μόνο δεν επωφελήθηκε, αλλά τουναντίον διπλασιάστηκε σχεδόν η συμμετοχή που καταβάλλει!!

  • alalogia avatar
   alalogia @ orion 26/11/2013 15:44:42

   Καλά τα λεφτά που είναι εκτός της συμμετοχής ποιός τα πληρώνει δηλαδή. Εμείς δεν τα πληρώνουμε πάλι; Αν μειωθεί η τιμή του φαρμάκου χάνεις ακόμα και να αυξηθεί η συμμετοχή;

   Καλύττερα ο καθένας να σκέφτετε και λίγο πριν μιλάει.

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ alalogia 26/11/2013 16:05:01

    Απλά διάβασε ο orion σε κάποιο σάιτ τις ανοησίες του Αλέξη από τη συνέντευξη τύπου και ήρθε να τις γράψει εδώ. Δεν αξίζει να ασχολούμαστε νομίζω σοβαρά.

  • Francisco de Toledo avatar
   Francisco de Toledo @ orion 26/11/2013 18:12:25

   Αν ο ασθενής επέλεγε ένα γενόσημο της κλοπιδρογέλης (μάλλον σε αυτή αναφέρεστε) δε θα πλήρωνε τη διαφορά της προτεινόμενης τιμής από το off-patent και έτσι , παρά την αύξηση της συμμετοχής της κατηγορίας αυτής από 10% σε 25% τελικά θα πλήρωνε λιγότερα αλλά και η επιβάρυνση του ταμείου του θα ήταν σημαντικά μικρότερη. Αντί να γκρινιάζουμε τώρα θα πρέπει να αναλογιστούμε ποιοί άφησαν τις τιμές ανεξέλεγκτες και να τους αποδώσουμε τα εύσημα... (Γειά σου γίγαντα Νικήτα ρέκορντμαν...)

   • Practical Joke avatar
    Practical Joke @ Francisco de Toledo 26/11/2013 20:57:03

    Και μετά θα έβλεπε τα ραδίκια ανάποδα γιατί όλο και κάποιος Ινδός θα ξέχναγε να καθαρίσει τα μηχανήματα. Τελικά το κέρδος για τον ΕΟΠΠΥ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Άκου ο σιχαμένος να θέλει να γίνει και καλά. Κοίτα απαιτήσεις που έχουν κάποιοι. Εδω συγκρίνουμε τα γενόσημα που παράγονται στην Ευρώπη με το Πακιστάν και την Ινδία. Καλό ψόφο να έχουμε.

    • Francisco de Toledo avatar
     Francisco de Toledo @ Practical Joke 26/11/2013 22:42:08

     Μαύρα μεσάνυχτα...
     Εσείς να προτιμάτε επώνυμα φάρμακα και να τα καταπινετε άφοβα νομίζοντας πως φτιάχνονται στα περιχωρα της Ζυρίχης.
     Όπως όλα τα προϊόντα έτσι και το φάρμακο η παραγωγή του έχει μεταφερθεί σε χώρες όπου είναι μειωμένο το κόστος παραγωγής. Το παραμύθι με τα ινδικά και πακιστανικα φάρμακα το πουλάνε οι λαϊκιστές. Συριζαιοι και οι συνδικαλιστές της κακιάς ώρας που δήθεν νοιάζονται για την υγεία του κοσμάκη και όχι για το χαρτζιλίκι τους. Όλα τα χρόνια που οι ικατζηδων γράφανε κατευθυνόμενα τα φασόν για το κατιτίς τους και τα πληρώναμε χρυσά δεν μας ένοιαζε η προέλευση τους τότε ήταν όλα καλά. Τώρα επινοουνται ιστορίες για ύποπτης προέλευσης φάρμακα. Όταν έπεφτε το παραδάκι όλα καλά τώρα μάθαμε για βιοισοδυναμιες και μας νοιάζει ο κοσμάκης να παίρνει το καλό φάρμακο.

     • Αντιευρωπαίος avatar
      Αντιευρωπαίος @ Francisco de Toledo 01/12/2013 16:54:22

      Εγω τα φαρμακα που παιρνω οντως στην Ελβετια κατασκευαζονται. Και ενα στη Γερμανια και το τελευταιο στην Ελλαδα. Οσο για το "παρτυ" που αναφερετε ειναι αληθινο, δεν αναιρει ομως κανενα απο τα σοβαρα επιχειρηματα περι βιοισοδυναμιας και καταστροφης της εγχωριας παραγωγης σε περιπτωση που υλοποιηθει το νομοσχεδιο. Το οτι η κυβερνηση το ντυνει με φιλολαϊκο αμπαλαζ ειναι που το κανει ακομη πιο υποπτο.

  • Γιώργος Γκ. avatar
   Γιώργος Γκ. @ orion 26/11/2013 18:44:05

   Εχεις απόλυτο δίκιο!!!

 3. Ελσα Ποταγα avatar
  Ελσα Ποταγα 26/11/2013 14:22:11

  Αχ βρε Αλέξη. Σήμερα "έτσι"αύριο "αλλιώς" πώς να σε εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός;

 4. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 26/11/2013 14:23:02

  Στο θέμα του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα η ευθύνη είναι διαχρονική και διακομματική. Όλες οι πολιτικές ηγεσίες της τελευταίας 20ετίας με εξαίρεση τον Παπαδόπουλο (αυτόν με τα πιράνχας) βάλανε ένα λιθαράκι στην εξωφρενική διόγκωση του κόστους της υγείας χωρίς ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση. Κανένας δεν έκανε κάτι προς την κατεύθυνση της εκλογίκευσης των δαπανών φοβούμενοι την αντίδραση των συντεχνιών γιατρών-φαρμακοποιών και συναφών επαγγελμάτων, και απλά κάνανε την πάπια και διαιώνιζαν το πρόβλημα λες και κάλυπταν τις δαπάνες από την προίκα της γυναίκας τους και όχι με δανεικά που πληρώνουμε όλοι τώρα.
  Ο πρώτος που πήγε να κάνει κάτι για τη βελτίωση αυτής της στρεβλής κατάστασης ήταν ο Λοβέρδος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τις πρώτες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, αλλά βρήκε απέναντι τη λυσαλέα αντίδραση του χώρου με τους συνδικάλες να είναι συσπειρωμένοι ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης και την τότε αντιπολίτευση να τους σιγοντάρει αθόρυβα προσμένοντας σε εκλογικά κέρδη (θυμάστε τον κο Σαλμά ο οποίος είδε τη γλύκα όταν του έπεσε η καυτή πατάτα στα χέρια και δεν ήξερε τί να την κάνει).
  Ο Γεωργιάδης δεν έχει άλλη επιλογή στη φάση αυτή. Η πίτα είναι δεδομένη, πρέπει να μοιραστεί έτσι που να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της υγείας του κόσμου και πραγματικά με νοικοκυρεμένη διαχείριση αυτό μπορεί να γίνει καλά παρά τους περιορισμούς. Δανεικά όπως παλιά για να ξεχειλώσει η πίτα και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις γιατρών, φαρμακοποιών κλπ δεν υπάρχουν πια.
  Το μέτωπο στη φάση αυτή είναι διπλό. Από τη μία οι φαρμακοβιομηχανία, για την ακρίβεια φαρμακοεμπορία, η οποία βλέπει τα υπερκέρδη της να περιορίζονται και δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να διαθέτει ένα μέρος τους για το χαρτζιλίκωμα των συνταγογράφων. Από την άλλη ο ιατρικός χώρος κυρίως οι πρώην ικατζήδες που βλέπουν λίγο-λίγο τα εξωφρενικά κεκτημένα τους να χάνονται.
  Τα λεφτά που χάνονται είναι πολλά, δεν μας περισεύουν και το κυριότερο καταλήγουν στις τσέπες λίγων που δρουν παρασιτικά και δεν θα λήψουν από κανέναν οι ακριβές υπηρεσίες τους.
  Με βάση τα παραπάνω δεν είναι καθόλου παράδοξη η στάση του συριζα στο θέμα των φαρμάκων μια και μέσα του συμπεριλαμβάνει πολλούς που λυμαίνονταν το χώρο όλα αυτά τα χρόνια.
  Δεν πρέπει να αφήνουμε απ΄έξω και τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών, κυρίως δεξιάς προέλευσης, οι οποίοι και αυτοί όλα τα χρόνια στήριζαν παράλογα κεκτημένα κυρίως ικατζήδων και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει κοινό μέτωπο με τους συριζαίους κάτω από τη σημαία ευκαρίας του αντιμνημονιακού αγώνα.
  Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τις διακομματικές γραφικότητες με τους παγκους στο υπουργείο όπου κόντρα σε κάθε κανόνα ασκησης της ιατρικής και λογικής, συνταγογραφούσαν λες και η ιατρική είναι πανηγύρι.
  Οι φαρμακευτικές εταιρίες σίγουρα θα χάσουν από τα νέα μέτρα, οι υγιείς όμως που παράγουν και εξάγουν δεν έχουν όμως να φοβηθούν τίποτα. Οι άλλες που απλά πουλάγανε εισαγόμενα γενόσημα και επιβιώνανε με το χαρτζηλίκωμα, ναι, θα έχουν πρόβλημα αλλά δεν θα πάθει κανείς τίποτα κλείσουν. Ομοίως και οι πρώην ικατζήδες δεν θα λήψουν από κανέναν, κανένας δεν έπαθε τίποτα όταν κάνανε μεγάλες απεργίες, ας προσαρμοστούν τώρα και αυτοί στην πραγματικότητα και ας παρέχουν τις υπηρεσίες τους αν μπορούν πια σαν γιατροί μέσα στο πλαίσιο της ελέυθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού και όχι προστατευμένοι μέσα στα ΙΚΑ τους.
  Στον Γεωργιάδη έπεσε το λαχείο να προχωρήσει κάποια πράγματα για να φτυιάξει ο χώρος. Αν τα καταφέρει μπράβο του, κι ας γκρινιάξουν μερικοοί...

  • orion avatar
   orion @ Francisco de Toledo 26/11/2013 15:41:21

   Ο Μοσιαλος με ψευδωνυμο!!

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ orion 26/11/2013 15:57:33

    Ο Σκουρλέτης με ψευδώνυμο!!

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ μεταρρυθμιστής 26/11/2013 16:29:40

     Έλιωσα λέμε!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Francisco de Toledo 26/11/2013 16:33:08

   Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα σχολιαστές μέ συγκροτημένη σκέψη καί κοινή λογική.
   Από ατακαδόρους σχολιαστούς βρίθει τό διαδίκτυο.

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 26/11/2013 18:21:50

  "1. Η μέγιστη τιμή των φαρμάκων υπό καθεστώς προστασίας (on patent) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι μέγιστες αυτές τιμές αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω. Η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας διατηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζονται από τις οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης τους. Αυξήσεις δεν θα επιτρέπονται αλλά μόνον μειώσεις τιμών. Θ υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει συνολικά στα €76 εκατομμύρια σε ότι αφορά την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

  2. Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού ή Ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας (off patent) των αντιστοίχων προϊόντων, εφόσον για αυτά υπάρχει γενόσημο που κυκλοφορεί, μειώνονται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί, στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Oι μέγιστες τιμές πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα δελτίο τιμών, όπως ορίζεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 και του σημείου 5 κατωτέρω.

  Η συγκεκριμένη διάταξη για τα off patent φάρμακα, δηλ. τα φάρμακα που χάνουν την πατέντα, πέραν της σημερινής μείωσης του 50% στην τιμή, προβλέπει ότι θα μειώνεται η τιμή περαιτέρω όταν ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών μελών της ΕΕ γίνεται χαμηλότερος από την τιμή του 50%. Η διάταξη εφαρμόζεται για τα φάρμακα μετά το 2012, ενώ για τα υπόλοιπα πριν το 2012 θα εφαρμοστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών με υπουργική απόφαση. Η διάταξη εφαρμόζεται μετά το 2012 διότι συνολικά τα φάρμακα αυτά είναι 2500 και δεν δύναται ο ΕΟΦ να ανταποκριθεί στο διοικητικό βάρος της έρευνας τιμών σε 28 χώρες. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα €1100 εκατομμύρια για τα ασφαλιστικά και τον ΕΟΠΥΥ και €198 εκατομμύρια στα νοσοκομεία. Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσο-σταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έχει λήξη η πατέντα μετά από το 2012 και 15% επίσης για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν το 2012 με υπουργική απόφαση και συνολικά θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει στα €176 εκατομμύρια από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται προστασία στα πολύ φθηνά φάρμακα.

  3. Η μέγιστη τιμή των γενοσήμων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η περίοδος προστασίας. Όταν περισσότερα από ένα γενόσημα προϊόντα λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση βάσει του όγκου των πωλήσεων, όπως θα οριστεί με Απόφαση του Υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με το ανωτέρω εδάφιο, οι μέγιστες τιμές πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω, κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα δελτίο τιμών.

  Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά τα γενόσημα φάρμακα προβλέπει ότι για τα μετά το 2012 γενόσημα η τιμή τους να καθορίζονται στο 65% (από 80%) που είναι σήμερα ως ποσοστό της τιμής των off patent και η τιμή αυτή θα ακολουθεί τις μειώσεις των off patent φαρμάκων. Τα φάρμακα πριν το 2012 θα υποστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα €500 εκατομμύρια για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ και €210 εκατομμύρια στα νοσοκομεία. Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμικά μείωση τιμών κατά 18,75% και θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει στα €123 εκατομμύρια από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων.

  4. Οι καθορισμένες τιμές αντιπροσωπεύουν τις μέγιστες θεσπισμένες τιμές και οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας δύνανται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, τιμές χαμηλότερες, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται εφαρμοστέες με ένα συμπληρωματικό δελτίο τιμών. Αυξήσεις τιμών δεν επιτρέπονται κατά τις αναθεωρήσεις των τιμών με εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 έως 3, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν διορθώσεις..

  5. Οι τιμές εκδίδονται εντός των χρονικών περιθωρίων που ορίζονται στην Κοινοτική Οδηγία περί Διαφάνειας. Μετά την τιμολόγηση τους νέα γενόσημα φάρμακα εντάσσονται αυτόματα στο θετικό κατάλογο και τα νέα φάρμακα υπό προστασία εντάσσονται στον θετικό κατάλογο μετά από αξιολόγηση των κλινικών και οικονομικών δεδομένων τους και σύμφωνα με τις υφιστάμενες κείμενες διατάξεις.

  6. και 7. Αυξάνεται από 9% σε 11% το rebate (επιστροφή) για τον ΕΟΠΥΥ στα μοναδικά φάρμακα (κυρίως on patent) και επαναπροσδιορίζονται οι επιστροφές όγκου με τρόπο ώστε να διπλασιάζονται. Οι διατάξεις αυτές αφορούν κυρίως φάρμακα των πολυεθνικών με μεγάλες πωλήσεις, όπου οι εταιρείες αναγκάζονται να δώσουν εκπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται έμμεσα οι τιμές και αποφεύγεται ο κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων από χαμηλές τιμές.

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντιες μειώσεις τιμών ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων για 2 λόγους. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε 16 χώρες παγκοσμίως. Σε κάθε μείωση κατά 10% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώλεια παγκοσμίως 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα, όταν οι τιμές μειωθούν απότομα. Επίσης όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά με οριζόντιες περικοπές οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος και πάλι απόσυρσης από τις εταιρείες προκειμένου να προστατεύουν τις πωλήσεις τους σε άλλες ακριβότερες αγορές.

  8. Τα φαρμακεία δεν υπόκεινται σε κανένα rebate ή επιστροφή προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για το ποσό των μηνιαίων πωλήσεων που σχετίζονται με τα φάρμακα με χαμηλό κόστος ημερήσιας θεραπείας.

  Η διάταξη αυτή προβλέπει την άρση του rebate των φαρμακοποιών στα γενόσημα και τα φθηνά φάρμακα ώστε να δώσει ώθηση στην χρήση τους. Από την αύξησης της χρήση των γενοσήμων προκύπτουν δημοσιοοικονομικά οφέλη στα 35 εκ.

  9. Τα φάρμακα υψηλού κόστους με άδεια για νοσοκομειακή μόνον χρήση θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνον από φαρμακεία των νοσοκομείων. Για τα υπόλοιπα φάρμακα προσδιορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας ειδικά ποσοστά κέρδους χονδρεμπόρων και φαρμακείων και ειδικά ποσοστά επιστροφών (rebates) ώστε να διατίθενται εκτός από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου, με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών.

  10. Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να καθορίζονται τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών καθώς και τα rebates και οι εκπτώσεις, ώστε να δύναται να τα προσαρμόζει για την επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής πολιτικής. Επιπρόσθετα με Απόφαση του Υπουργού Υγείας να καθορίζονται στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ή φαρμάκων με χαμηλό κόστος ημερήσιας θεραπείας και να θεσπίζονται κίνητρα και κυρώσεις στις περιπτώσεις μη επίτευξης των στόχων αυτών".

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Μαύρο Χαβιάρι avatar
   Μαύρο Χαβιάρι @ Ιαπετός 26/11/2013 18:38:04

   Θα ήθελα να δω τον Αλέξη να απαντά σε αυτό, σημείο προς σημείο, με πειστικότητα και χωρίς να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Ε ρε γλέντια....

 6. Μαύρο Χαβιάρι avatar
  Μαύρο Χαβιάρι 26/11/2013 19:42:18

  Είναι πάντως άκρως διασκεδαστικό να παρακολουθείς στην τηλεόραση όχι μόνο τους φουκαράδες του ΣΥΡΙΖΑ (αυτούς τους λυπάσαι, ε εντάξει, ... ίσως κι όχι), αλλά και τους στρατευμένους δημοσιογράφους του - Αρβανίτη, Καλογεροπούλου Ακριβοπούλου κλπ - να προσπαθούν να ψελλίσουν κάτι για το θέμα, η παντελής έλλειψη επιχειρημάτων και το πέταμα της μπάλας στην εξέδρα, η επιλογή της οξύτατης πόλωσης, είναι τόσο οφθαλμοφανή, που το σόου καταντά κωμωδία.

 7. elisavet avatar
  elisavet 27/11/2013 10:28:01

  Η αριστερή κουλτούρα του "όχι" σε όλα καταδικάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στον μονόδρομο του λαϊκισμού. Δεν γίνεται να αντιδράει ακόμα και στις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων... Ειδάλλως πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση αποκρύπτονται συγκεκριμένα συμφέροντα…

  • Αντιευρωπαίος avatar
   Αντιευρωπαίος @ elisavet 01/12/2013 16:57:42

   Αν οι μειωσεις των τιμων των φαρμακων οδηγησουν σε κλεισιμο τις τελευταιες βιομηχανιες της χωρας, ολοι θα επρεπε να ειμαστε εναντια, οχι μονο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι σοϊ καπιταλιστες ειμαστε; Δεν θελουμε βιομηχανιες στην χωρα μας και να βγαζουν ενα καλο εισοδημα οι φαρμακοβιομηχανοι; Αναρχοκομμουνια ειμαστε να θελουμε να παρουμε την μπουκια απο το στομα του φαρμακοβιομηχανου και να την δωσουμε στον ξενο φαρμακοβιομηχανο που παραγει σε χωρα που δεν την εχει ουτε ο χαρτης;

 8. papas avatar
  papas 27/11/2013 10:43:41

  elisavet μου αυτή η νοοτροπία είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA του Έλληνα, γι' αυτό δεν μπορούμε να συνεργαστούμε εύκολα σ' αυτή τη χώρα... Άσπρο ο ένας, μαύρο ο άλλος, με στόχο να μας χαϊδέψουν τα αυτάκια. Ειδάλλως, όπως αναφέρεις εκπροσωπούν συμφέροντα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.