#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/04/2013 16:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεκουλάρει και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεωνΑκόμη και σε ένα θέμα που όλη η Ελλάδα και τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε να είναι ενωμένα, αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αναγάγει σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντί να διεκδικείται από όλους μαζί αυτό που δικαιούται η Ελλάδα από το Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας κάνει σπέκουλα και σόου στη Βουλή. Εκεί όπου υπήρξε συζήτηση για το θέμα, το οποίο είναι λεπτό, έχει πολλές πτυχές και δεν είναι μόνο πολιτικό. Δε θα πει δηλαδή ο Σαμαράς στη Μέρκελ «δώσε μου 50 δις» και η Καγκελάριος θα ανοίξει τα ταμεία και θα τα δώσει. Είναι κυρίως νομικό το θέμα, πρέπει να το χειριστούν σοβαροί άνθρωποι κι όχι να κραυγάζουν στην Κουμουνδούρου για ενδοτισμό.

Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της ενωμένη» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Μια δύσκολη εποχή για τη χώρα η Κατοχή. Ο ελληνικός λαός πείνασε και λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε αδιαμφισβήτητη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνονται. Η ειρήνη εμπεδώθηκε στην Ευρώπη. Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε από αυτές τις αξιώσεις. Παραμένουμε και εμείς σε αυτό το στόχο».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «Οι εκκρεμότητες παραμένουν για να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες. Το ζήτημα των αποζημίωσεων όμως είναι περισσότερο ηθικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του θέματος δεν σημαίνει σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους μας στην Ε.Ε. Οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας. Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την δημοσιονομική προσπαρμογή της χώρας με τις γερμανικές αποζήμιώσεις. Ενα θέμα 60 χρόνων είναι λάθος να συνδέεται με το ελληνικό χρέος.

Το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην καταγραφή του διαθέσιμου αρχειακού υλικού. Το θέμα άνοιγε και δεν έκλεισε. Τώρα άνοιξε για να κλείσει με θριαμβευτή τη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα του ΥΠΕΞ αναμένεται να προσυπογραφεί και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες μας κινήσεις. Το απόρρητο του εγγράφου δικαιολογείται επειδή περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευση εις βάρος διπλωματίας Ελλάδας».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, σχολίασε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης στηρίχθηκε σε ενέργειες πολιτικής ευθύνης για τη διευθέτηση του ζητήματος. Όπως ανέφερε, «Θα λύσουμε τις εκκρεμότητες για όσο χρόνο χρειαστεί. Χρειάζεται και η εθνική συναίνεση. Ενιαία εθνική θέση και γραμμή».

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά τιμής σε πολίτες και πολιτικούς που κράτησαν ζωντανό θέμα και αγωνίζονται μέχρι σήμερα, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

«Όταν ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου» (σ.σ. Nομικό Συμβούλιο του Κράτους), αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος ανέφερε ότι «ήρθε η στιγμή το κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 24/04/2013 17:31:09

  Αφού συνεχίζουν εδώ και τόσες μέρες εκεί στο σύριζα και τους ανέλ και λαϊκίζουν σε τόσο σοβαρό θέμα που ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ παίρνει επίσημη μορφή ως ζήτημα μεταξύ των κρατών μας και γίνεται απογραφή, είναι επικίνδυνοι και θέλουν την καταστροφή της χώρας. Μόνο πράκτορες ξένων κρατών που επιζητούν το χάος πολιτεύονται έτσι.

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/04/2013 18:21:24

  Σωστά αναφέρει το άρθρο περί σπεκουλαρίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Πλην όμως οι ενέργειες όλων των μέχρι τώρα Κυβερνήσεων έκαναν τα πάντα ώστε το θέμα να αιωρείται, για λόγους που ειλικρινά δεν θέλω να πιστεύω!
  Πάντως θεωρώ ότι η ανακίνηση του θέματος αλλά και ο τρόπος που θα πορευθεί, ίσως αποτελεί την "Λυδία λίθο" για τις πραγματικές προθέσεις του Σαμαρά πάνω όχι μόνο σ΄αυτό το θέμα αλλά και στα θέματα που σχετίζονται των σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας!
  Έτσι θα έχει και την ευκαιρία να διασκεδάσει τις εναντίον του αιτιάσεις περί ενδοτισμού στις Γερμανικές εντολές, για άγνωστους και πιθανόν ανομολόγητους λόγους!
  Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για έναν τίμιο και πατριώτη πολιτικό, δεν απομένει λοιπόν να το αποδείξει και εμπράκτως!!!

 3. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 25/04/2013 20:04:34

  Καλό θα ήταν:

  α) Να σταματήσει ο πολύς θόρυβος πάνω σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα και να εργασθεί η κυβέρνηση αθορύβως, συστηματικά και εντατικά. Εκτός κι αν πρόκειται για άλλο ένα πυροτέχνημα. Έλεος πια με τις δηλώσεις και κόντρα-δηλώσεις. Είναι σοβαρότητα αυτή;

  β) Να ομονοήσουν τα κόμματα, διότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να δίνουν εικόνα αλληλοσπαραγμού προς τους έξω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.