#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2009 15:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια νέα Εξωτερική Πολιτική

Του Πάνου Τριγάζη* για το antinews

Δεν είναι εκτός προεκλογικής ατζέντας τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής  αν μιλήσουμε γι αυτά επί της ουσίας και όχι με εθνικιστικά και φοβικά σύνδρομα.

Αξίζει, λοιπόν, ιδιαίτερης προσοχής η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε  «10 προτάσεις για την εξωτερική πολιτική».

Κατά την γνώμη μας,  ο ατλαντισμός ήταν το κύριο στοιχείο, που σφράγισε τις επιλογές του Υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα αυτό. Δεν άγγιξαν την κυβέρνηση, αλλά ούτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημαντικοί προβληματισμοί για ριζικούς επαναπροσδιορισμούς στην εξωτερική πολιτική, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και  η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται.

Στο ίδιο πλαίσιο – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-  κινούνται και οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλάει για «νέα εθνική στρατηγική», αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το πρόγραμμά του ούτε από την δράση του στην προηγούμενη Βουλή. Θυμίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ, όπως και  η ΝΔ, ψήφισε την  Συνθήκη της Λισσαβόνας, όπου κατοχυρώνεται η πρωτοκαθεδρία του ΝΑΤΟ στα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης.

Προτείνοντας  μια νέα, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα ακόλουθα:

Για μας η αντίσταση στον πόλεμο αποτελεί πρώτη προτεραιότητά, συνοδευόμενη από αιτήματα και πρωτοβουλίες αφοπλισμού, αποστρατικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης.

Τασσόμαστε εναντίον κάθε εμπλοκής της χώρας μας σε πολέμους και συμμετοχή της σε πολεμικά σχέδια. Είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και υπέρ της  κατάργησής του.

Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες και δράσεις που συνδέονται με τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Προτείνουμε την δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, που μπορεί να προκύψει μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και την απαλλαγή από πανάκριβες αγορές που υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ ή από τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών», καθώς και με μια διαφορετική, σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων. Σταθερή μας θέση είναι ο έλεγχος των προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων από διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Τοποθετούμαστε σταθερά υπέρ  της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως άρση του casus belli, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για τον τερματισμό της κατοχής και την  επανένωση του νησιού. στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας. Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Προτείνουμε την προώθηση μιας ενεργητικά φιλειρηνικής Βαλκανικής πολιτικής, μακριά από επιλογές πολέμου και εθνικιστικά μίση, με εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων. Είμαστε κατά της αναγνώρισης της παράνομης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου Βαλκανικής συνανάπτυξης. Προωθούμε την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.

Είμαστε σταθερά υπέρ μια αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Θέλουμε την Ελλάδα γέφυρα ειρήνης με τους λαούς της Μ. Ανατολής. Στηρίζουμε τον  αγώνα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Δεν είναι απλές διακηρύξεις ή ευχολόγιο οι παραπάνω προτάσεις μας . Συνοδεύονται από πράξεις και δράση, στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, στα διάφορα fora της αριστεράς, στην κοινωνία. Η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα ρεύματα της Ευρωπαϊκής αριστεράς πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για την διεκδίκηση λύσεων. Πρέπει να είναι και αυτό ένα κριτήριο για την ενίσχυση του στις εκλογές.

 Ο Πάνος Τριγάζης είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σαος avatar
  Σαος 22/09/2009 15:45:39

  Να πω την γνώμη μου, δεν βλέπω πολύ καθαρές θέσεις. Ωραία τα "δεν θέλουμε πόλεμο" και τα περί φιλειρηνικής προσέγγισης των διαφόρων γειτόνων μας, αλλά όταν θέλει η άλλη πλευρά πόλεμο ή όταν διδάσκει στα σχολεία της πως τα σύνορά της είναι εντός της επικράτειας της δικής μας χώρας, δεν νομίζω πως έχει τόσο σημασία η φιλειρηνική μας στάση, γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθει η καταιγίδα. Αν δεν κάνω λάθος, ήδη η εξωτερική μας πολιτική είναι φιλειρηνικού τύπου, νωχελική αν όχι ανύπαρκτη, και ουσιαστικά δεν θέτει κανένα εμπόδιο στις βλέψεις Τουρκίας και Σκοπίων. Οπότε αυτά που αναφέρετε ως λύση είναι ήδη δοκιμασμένα και αναποτελεσματικά. Αντιθέτως, είναι αποτελεσματικά για τις άλλες πλευρές.

 2. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 22/09/2009 16:57:18

  έχεις δίκιο...ας πάρουμε τα όπλα...έχουμε πολλές ελπίδες ...άσε που θα επέμβουν οι φίλοι σου από το ΝΑΤΟ & και θα σώσουν...

  • Σαος avatar
   Σαος @ Βανζέτι 22/09/2009 19:29:46

   Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο σ' αυτό το κόσμο. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό, καλύτερα να αρχίσεις ψυχοθεραπεία.

  • Vachus avatar
   Vachus @ Βανζέτι 22/09/2009 20:16:47

   Αυτό είναι το μεγάλο λάθος των Ελλήνων. Να νομίζουμε οτι οι Τούρκοι μας έχουν. Αυτό είναι μέγας μύθος και αν φιλοτημηθείς και διαβάσεις τα επιχειρησιακά που έλαβαν χώρα π.χ. στην Κύπρο που την πούλησαν οι πολιτικοί μαζί με τον Ιωαννίδη, θα αλλάξεις γνώμη.
   Δεν είναι τυχαίο οτι επιδιώκεται από τους "συμμάχους" μας να κάνουμε παραχωρήσεις χωρίς να χρειαστεί να πέσει σφαίρα. Αυτό λέει πολλά. Να είσαι σίγουρος, οτι αν οι Τούρκοι μας είχαν θα μας την είχαν πέσει προ πολλού. Τσέκαρε να δεις τι έγινε στην άσκηση Red Flag, και θα καταλάβεις τι εννοώ.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/09/2009 17:39:19

  Ο ΣΥΝ βασικα προτεινει μονομερη αφοπλισμο της χωρας και απογυμωνη της απο ολα τα ερεισματα εναντι της Τουρκιας.
  Τα περι αρσης του casus belli και Διεθνους Δικαιου ειναι ευχολογια χωρις αντικρυσμα.Οταν η Ελλαδα θα εχει φυγει απο το ΝΑΤΟ ή εστω θα εχει αποδυναμωσει τη σχεση της με τις ΗΠΑ και θα εχει αφοπλισθει πρεπει να ειναι ηλιθιοι οι Τουρκοι για να υποχωρησουν σε οτιδηποτε.
  Το ιδιο συμβαινει και με τα Σκοπια.Για να δεχθουν τη συνθετη ονομασια τα Σκοπια θα πρεπει να πιεσθουν με κατι-αυτο το κατι ειναι η συμμετοχη τους στο ΝΑΤΟ και ΕΕ.Αν η Ελλαδα δεν εχει μεσον να τα πιεσει δεν θα κανουν πισω σε τιποτα.Η "νεα εξωτερικη πολιτικη" δεν εξυπηρετει τα ελληνικα συμφεροντα αλλα αγνωστες διεθνιστικες επιρροες.

 4. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 22/09/2009 20:39:37

  Δε λέω αυτό. Πολύ απλά εχθρός δεν είναι ο Τούρκος από μόνος του. Ειναι το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί, και τα Ντοράκια που νομιμοποιούν τις όποιες παρεμβάσεις, πως να το κάνουμε. Τούρκος είναι ο στρατηγός στο νατοικό στρατόπεδο στη Λάρισα..και Έλληνας στη Σμύρνη..στο αντίστοιχο.
  Εσείς τώρα παρασυρμένοι από τη παραδοσιακή προαιώνια τουρκοφαγία σας..(αφού οι κομμουνιστές νομιμοποιήθηκαν πρέπει να βρούμε εχθρούς), είστε έτοιμοι να πάρουμε την Πόλη.
  ή μήπως όχι;
  Γιατί όλοι έτσι λένε και πάλι..θα ψάχνουμε το Ζαχαριάδη από τη φυλακή να στείλει κανα γράμμα για να πολεμήσει ο Λαός.

  • Σαος avatar
   Σαος @ Βανζέτι 22/09/2009 22:02:35

   Πωπω, άλλα λέω εγώ άλλα καταλαβαίνεις εσύ! Δεν ξέρω αν δεν τα έγραψα κατανοητά ή αν δεν τα ανάλυσα περαιτέρω. Τον ρόλο του ΝΑΤΟ τον ξέρουν και οι πέτρες. Ξέρουμε και για την υποστίρηξή του προς τους Τούρκους την περίοδο της εισβολής τους στην Κύπρο, καθώς και τα τελευταία που προωθεί, δηλαδή την μειωμένη κυριαρχία της Ελλάδας επί του Αιγαίου, ακόμα και στα δικά της νησιά. Η φιλειρηνική προσέγγιση μέχρι τώρα γίνεται από την δική μας πλευρά ενώ αντιθέτως η Τουρκία συνέχεια προωθεί τα δικά της συμφέροντα, τα οποία βέβαια είναι γνωστά και είναι εντός των Ελληνικών συνόρων. Δεν είπα να πάρουμε καμία Πόλη, ούτε να πάρουμε τα όρη και τα βουνά και να αρχίσουμε τα τουφεκίδια με τα καρντάσια. Απλά λέω πως πρέπει να σκληρύνουμε την στάση μας σε όλα τα επίπεδα, είτε στην ΕΕ, είτε μέσω διπλωματίας είτε μέσω των σχέσεών μας με τρίτες χώρες. Αν έρθει ποτέ πόλεμος θα έρθει με δικιά τους πρωτοβουλία και αν κρίνω από τις αγορές που έχουν κάνει (αυτοκινούμενες γέφυρες) και μεταφορές των επίλεκτων μονάδων τους σε Έβρο και Αιγαίο, μόνο άσχημα μπορώ να σκεφτώ για τέτοιο ενδεχόμενο. Οι εξοπλησμοί ήταν πάντοτε θύμα των συμφερόντων και των πιέσεων. Επειδή έχω συγγενή στρατιωτικό, ξέρω πως έπεφτε σκληρός εκβιασμός από την Αμερική για αγορά αμερικάνικου εξοπλισμού. Πραγματικά, η επάνοδος της Ρωσίας στο διεθνή χώρο έφερε μια ανάσα σ' αυτό το θέμα.

   • Σπύρος avatar
    Σπύρος @ Σαος 23/09/2009 02:51:19

    Μα αγαπητέ δεν σχολιάζουν τυχαία ολοι οι Κυριοι και καλά ΄αντεθνικιστές΄που εμφανίζονται στά blogs...
    Αλλα γράφετε ,οπως και πολλοί ακόμα συμμετέχοντες στο Antinews και η κλασσική τους Νηπιακή απάντηση είναι΄Καλά τοτε κάντε Πολεμο μέ τούς Τούρκους΄.
    Αυτη ειναι μιά συγκεκριμένη απλουστευτική ΄γραμμή΄γιά να εκφοβίσουν τον μή -ενημερωμένο Πολίτη,ούτως ώστε να τρομάξει ακόμα περισσότερο καί να απεμπολήσει τά στοιχειώδη υπο το Καθεστώς τού ΄Φοβου περί Πολέμου΄.

    Εσείς μιλάτε γιά την διαφορά μεταξύ Πολιτικής Αποτροπής και Κατευνασμένου και αυτοί ως Οπαδοί τού μέ κάθε ορο Κατευνασμού σάς απαντάνε εσκεμένα Μπαρμπούτσαλα.
    Χρονια τώρα κάνουν το Ιδιο και εντελώς εσκεμένα.

 5. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 23/09/2009 00:42:04

  Τα φιλειρηνικά να πάτε να τα πείτε στην Τουρκία και τα Σκόπια. Εκεί υπάρχουν εθνικισμοί και φοβικά σύνδρομα. Η Ελλάδα είναι ένα ψοφοδεές κράτος που αγκομαχεί να επιβιώσει και επιμένετε να της κολλάτε την ρετσινιά του εθνικισμού;

 6. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/09/2009 02:52:38

  Διορθωση:Oπου ΄κατευνασμένου΄,φυσικά βάλτε Κατευνασμού.

 7. anetos avatar
  anetos 23/09/2009 09:00:00

  επειδή οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ δεν πρόκειται να εφαρμόσουν ποτέ καμιά εξωτερική πολιτική ..μπορούν να λενε ότι θέλουν όπως και οι πράσινοι ..ψαρεύοντας κανένα ψήφο απο αφελείς ανενημέρωτους πολίτες ...

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 23/09/2009 09:08:59

  Λίγο ουτοπικά μου φαίνονται αυτά. Οι εξοπλισμοί είναι αναγκαιότητα. Καλώς, κακώς.
  Εκτός των άλλων σε ιδανικές συνθήκες προάγουν την τεχνολογία.
  Όλες οι υψηλές τεχνολογίες πρώτα για αμυντικούς (επιθετικούς) στρατιωτικούς σκοπούς αναπτύσσονται και μετά κατέρχονται στη βάση.
  Αυτό αφορά και το λογισμικό, και τα ηλεκτρονικά και τα μηχανικά.
  Νομίζω εκεί θα έπρεπε να διοχετευθούν κονδύλια.
  Στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Υπάρχουν βέβαια κάποιες μονάδες.

  • Βελισσάριος avatar
   Βελισσάριος @ αλλενάκι 23/09/2009 09:48:27

   Λίγο ουτοπικά κι αυτά που προτείνεις, Αλενάκι.

   Τους εξοπλισμούς τους νέμονται ισχυρότατα κυκλώματα χρυσοκάνθαρων, με πολύ πολιτικό χρήμα και ισχυρές προσβάσεις. Και δίπλα σ'αυτούς, κακομαθημένα παρασιτικά κυκλώματα που βάζουν χέρι και στην πλέον ασήμαντη προμήθεια αμυντικού υλικού. Και με άνετη πρόσβαση στα μέσα (το 100% των όσων διαβάζεις στον ημερήσιο τύπο και το 50% των όσων μπορείς να διαβάσεις στον "ειδικό" τύπο είναι ανακριβή και κατευθυνόμενα).

   Μέχρι να ελεγχθούν αυτά, εγχώρια αμυντική βιομηχανία (που να έχει κάποια σημασία) δεν παίζει, κι ότι αγοράζουμε θα το αγοράζουμε τραγικά υπερκοστολογημένο - παρ΄όλο που, μέσες-άκρες, αυτά θα έπρεπε να αγοράσουμε, έτσι κι αλλιώς.

 9. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 23/09/2009 09:40:05

  "Προτείνουμε την δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, που μπορεί να προκύψει μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και την απαλλαγή από πανάκριβες αγορές που υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ ή από τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών», καθώς και με μια διαφορετική, σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων."

  Πολύ ώριμη πρόταση. Μερικές διευκρινίσεις λείπουν, μόνον...

  Πχ. γιατί μείωση κι όχι κατάργηση; Μείωση μέχρι ποιού βαθμού; Και με ποιό κριτήριο;

  "απαλλαγή από πανάκριβες αγορές που υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ ή από τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών"

  Οι αγορές μπορεί να είναι υπερτιμημένες. Αλλά "απαλλαγή από αυτές"; Πχ, τα πανάκριβα μαχητικά αεροσκάφη θα υποκατασταθούν από τι; Και με ποιο επιχειρησιακό κριτήριο;

  Άμα ο κ. Τριγάζης είναι έτοιμος να κάνει "νέες" προτάσεις, θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε και τη (συγκεκριμένη) τεκμηρίωση. Όχι "τι το θέλουν το Αβέρωφ// τι το θέλουν το Κιλκίς..."

 10. tiramola avatar
  tiramola 23/09/2009 09:46:07

  Τα τελευταία περίπου 8 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με μιά αντίστοιχη εταιρεία στην Τουρκία.Η συνεργασία αυτή έχει φέρει κέρδη και στις δύο εταιρείες.Έχω συναντηθεί μαζί τους πάνω από 5 φορές για τεχνικά θέματα και έχουμε ανταλλάξει εκατοντάδες meil.
  Έχουμε πολλές φορές μιλήσει και για τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα.
  Σας πληροφορώ ότι η σχέση μας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα όπως αυτή εμφανίζεται από τους πολιτικούς.
  Οι Τούρκοι φορτηγατζήδες μέχρι να ξεφορτώσουν και κατά την διάρκεια του διαλείματος τρώνε σουβλάκια παρέα με τους δικούς μας και μιλάνε για τον ΠΑΟ , τον Ολυμπιακό , τη Γαλατά και τη Φενέρ Μπακσέ...
  Ο προβληματισμός είναι ο ίδιος.Πόσα και ποιά ωφέλη θα είχαμε οι δύο χώρες από την μείωση των εξοπλισμών.
  Η κατάσταση των νοσοκομείων και των σχολείων στην Τουρκική επαρχία είναι απαράδεκτη σε θέματα υποδομών , εργαστήρια κλπ όπως μου έχουν περιγράψει και φυσικά το μεγάλο ερώτημα αλλά και η αγανάκτηση που βγάζουν είναι για τα απίστευτα χρήματα που δαπανούν για εξοπλιστικές δαπάνες.
  Θύματα είμαστε όλοι μιάς απαράδεκτης κατάστασης....
  Απλά μεταφέρω μιά κατάσταση όπως τη βιώνω.

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ tiramola 23/09/2009 12:19:23

   Λυπάμαι αλλά η εικόνα που παρουσιάζεις προέρχεται μάλλον από πολιτικό βολονταρισμό ή από αφέλεια, αν και το δεύτερο δεν το πιστεύω καθώς βλέπω ότι γενικά ξέρεις το επικοινωνιακό παιχνίδι και είσαι σκεπτόμενος αν και καθαρά στρατευμένος πολιτικά. Η γνώμη των φορτηγατζήδων, όπως και συνολικά του τουρκικού λαού, θα είχε σημασία αν υπήρχε πραγματική δημοκρατία. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία και είναι καλύτερο να μην γινόμαστε «αμερικανάκια» ή θύματα ενός αριστερού ουτοπιστικού ιδεαλισμού. Την εξουσία στην Τουρκία την νέμονται ελάχιστοι πλουτοκράτες σε συμμαχία με τον στρατό, την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Επομένως στο ορατό μέλλον να μην αναμένουμε θεαματική πρόοδο σε θέματα όπως οι εξοπλισμοί κα, για όσο τουλάχιστον έχουν καίριο ρόλο οι στρατιωτικοί στην γείτονα χώρα. Από την άλλη η Ελλάδα, χωρίς να τρέφει αυταπάτες (Τα ακούς ΓΑΠ και ΣΥΝ;), οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας περισσότερο για να πιέσουμε την Ευρώπη αλλά και τους άλλους ισχυρούς να ασκούν πίεση στην Τουρκία να τηρεί το διεθνές δίκαιο και να περιοριστεί η επιθετική της πολιτική. Δυστυχώς το ταγκό θέλει δύο και η τουρκική ελίτ δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ο ΓΑΠ και επαναλαμβάνει μονότονα αυτά περί καλής διαπραγμάτευσης με τους τούρκους. Η πρόκληση δεν είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους τούρκους παρότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε μαζί τους αλλά να πείσουμε τους ισχυρούς (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) να περιορίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Αυτά τα λίγα χωρίς εμπάθεια

   • tiramola avatar
    tiramola @ Παλιός Οννεδίτης 23/09/2009 14:42:15

    @Παλιός Οννεδίτης
    Δεν έχεις άδικο και δεν διαφωνώ μαζί σου διότι όπως σωστά γράφεις η γνώμη του απλού πολίτη θα είχε νόημα αν υπήρχε πραγματική δημοκρατία στη χώρα του κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στη γείτονα.
    Απλώς μετέφερα μιά εικόνα απλών εργαζόμενων από τις δύο χώρες που συνεργάζονται και έχουν μιά επαφή , τι βολονταρισμός και πράσινα άλογα?
    Πάντως βρήκες ευκαιρία να ρίξεις τις μπηχτές σου πάλι...
    Βέβαια έχεις την "δικαιολογία" λόγω προεκλογικής περιόδου.
    Νομίζω είσαι υπερβολικός να ζητάς από κάποιον να "καταλάβει" όταν επι τόσα χρόνια ήταν υπουργός εξωτερικών και χειριζόταν αυτά τα θέματα.
    Από το ζειμπέκικο περάσαμε στη κουμπαριά , το βλέπεις...
    Η προσέγγιση στη φιλοσοφία της δεν διαφέρει.
    Όλοι πατριώτες είμαστε...

 11. isnogood avatar
  isnogood 23/09/2009 11:26:19

  ''λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.''

  Έναντι όλων;
  Μόνο για την Ελλάδα;

  Γιατί αποφεύγει το ''έναντι όλων'' ο κύριος του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.