#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2013 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ριζοσπαστική κεντροαριστερά, με Ευρώ, Μνημόνιο, επενδύσεις και ανάπτυξη...

...«η απάντησή μου είναι ότι έχουμε κοινό νόμισμα άρα έχουμε κοινό πρόβλημα»...

...«σε συνθήκες διάλυσης του κράτους και κατάρρευσης της κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη και ανάπτυξη»...

...«εξέφρασε επιφύλαξη σχετικώς με το εάν η κατάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα  επιτρέπει την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων για επενδύσεις»...Η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να κατέβει στους δρόμους, να διαδηλώσει μαζικά, με δύναμη και παλμό, να καταλάβει συμβολικά κάποια κτίρια. Όχι εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εναντίον του... προέδρου του κομματικού της φορέα (ο οποίος, στην περίπτωση που το ξεχάσατε, ονομάζεται «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς»). Διότι όση σχέση έχει ο νέος, βερολινέζος Αλέξης Τσίπρας με την ριζοσπαστισμό και με μια πραγματική ριζοσπαστική Αριστερά, άλλη τόση έχει ο Σόϊμπλε με τα κιμπούτς.

Ο νέος ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συστημικός ριζοσπαστισμός, ενώ σε λίγο καιρό ακόμη θα φτάσουμε αισίως στον ριζοσπαστικό συστημισμό...

Το μενού της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο είχε όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν ένα προφίλ αμιγώς κεντροαριστερό, με ρητορική γαρνιτούρα ριζοσπαστικής αριστεράς αυστηρώς για τα ομόλογα γερμανικά κομματικά ακροατήρια. Όπως είπε και το κεντροαριστερό SPD το οποίο ο Τσίπρας το είχε ξορκίσει ως ίδιο με την Μέρκελ μόλις την προηγούμενη ημέρα, «σχεδόν σε όλα συμφωνούμε, μόνο στην διαγραφή του χρέους διαφοροποιούμαστε έντονα». Συγκεκριμένες αποστροφές του λόγου του θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και... δεξιότερες της κεντροαριστεράς. Όσον αφορά το Μνημόνιο, οι νύξεις του Γ. Μηλιού ότι «ο Σόϊμπλε μας είπε πως το Μνημόνο αξιώνει μόνο την επίτευξη των στόχων, δεν υπαγορεύει τους τρόπους, εμείς μπορούμε να διαλέξουμε όποιον τρόπο θέλουμε -  π.χ. την φορολόγηση του πλούτου» κατ’ ουσίαν δηλώνουν ότι πάει η μονομερής καταγγελία, πάει η ακύρωση/απόσυρση με ένα μόνο άρθρο: το Μνημόνιο θα μπορούσε να τηρηθεί, οι στόχοι του δεν χρειάζεται να αλλάξουν, αλλά... θα το χειριστούμε διαφορετικά – κοίτα, μας το επιτρέπει και ο Βόλφγκανγκ!

Συναντήσεις εργασίας και συνεργασίας με τον άλλοτε Μεφιστοφελή Φούχτελ, ήπιες δηλώσεις που ουδόλως προαναγγέλουν τον «ριζοσπαστικό» (όπως τον νοηματοδοτεί η Αριστερά) χειρισμό της εξουσίας, οψέποτε αυτή έρθει... Πραγματικά αναρωτιέμαι για τους «παλιούς» του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και τους ριζοσπαστικοποιημένους νέους του «Δεκέμβρη» του 2008: δεν δυσφορούν μέχρις ηρωικής εξόδου από όλην αυτήν την... νοικοκυροσύνη που μαζεύεται στον ΣΥΡΙΖΑ και θεσμοποιείται από τον πρόεδρό του; Πείθουν επιτυχώς τους εαυτούς τους ότι είναι απλώς ένας «τακτικός ελιγμός», πριν αναλάβουν οι σκληροτράχηλοι επαναστάτες την εξουσία και κοινωνικοποιήσουν τα μέσα παραγωγής; Ή τό’χουν πάρει απόφαση ότι σημασία έχει να κερδίσει η «ομάδα μας», ακόμα κι αν στο μεταξύ... έχει αλλάξει φανέλλα;

Και να η ανάπτυξη, που με τους άλλους δεν γίνεται αλλά με εμάς θα γίνει. Και να οι επενδύσεις, που σήμερα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν, αλλά με εμάς θα μπορούν. Και να το Ευρώ. Το Ευρώ! Εξαίφνης, έρωτας μανικώτατος: το «κοινό νόμισμα» που σηματοδοτεί «κοινό πρόβλημα», το «κοινό νόμισμα» από το οποίο δεν θέλουμε να φύγουμε, το «κοινό νόμισμα» που συνιστά μοχλό πίεσης δανειστών που εξαρτώνται από τους δανειολήπτες τους. Πάνε οι εποχές που ο Τσίπρας δήλωνε πως το Ευρώ δεν είναι τοτέμ, κλείνοντας το μάτι στο κομμάτι του λαού που δεν έβλεπε καθόλου αρνητικά την έξοδο από το κοινό νόμισμα, και προήδρευε σε ένα κόμμα που σαφώς υποστήριζε με την προτεινόμενη πολιτική του το «μπλοκ της δραχμής». Πλέον, το Ευρώ δείχνει τον δρόμο για την αταξική κοινωνία... Βενσερέμος!

Αχ, πού’ σαι νιότη, που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος... Ο Αλέξης μεγαλώνει, ωριμάζει, σοβαρεύει. Και οι θιασώτες της ριζοσπαστικής Αριστεράς νοιώθουν τόσο, μα τόσο μόνοι...

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/01/2013 13:08:00

  Αγαπητέ Αστυάνακτα, σ' αυτό συμφωνούμε πλήρως, το έχουμε προβλέψει από καιρό.
  Στους πάλι ποτέ θιασώτες της "ριζοσπαστικής Αριστεράς" θα συστήσω να δείξουν κατανόηση, ψιθυρίζοντας ως συνήθως,
  sic transit gloria mundi.

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/01/2013 13:10:42

  Γιατί, νομίζει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ως "κόμμα εξουσίας" πιά) θα "γλύτωνε" απο την προσαρμογή στην πραγματικότητα;
  Θυμάται κανείς την "αντιμνημονιακή" ΝΔ του 2010-2011;

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/01/2013 13:35:16

  Αν αυτή η στροφή δεν φέρει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της (εικαζόμενης από κάποιους) πορείας προς την κυβέρνηση, θα φέρει ως αποτέλεσμα (πιθανότερο, κατά τη γνώμη μου) το ξεφούσκωμα σα μπαλόνι. Σε μια τέτοια περίπτωση, δύο επιλογές έχει ο προδομένος λαός που δεν θέλει να ψηφίσει μνημονιακά. Και η μία εξ αυτών δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία. Άρα, η εξής μία. Θου Κύριε...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Αυριανιστής 16/01/2013 14:46:15

   http://www.antinews.gr/2012/09/09/178473/

   • Kanaris avatar
    Kanaris @ Σωτ Μητραλ 16/01/2013 15:04:26

    Κάναμε την ίδια ακριβώς σκέψη! Ελπίζω ότι το προφητικότατο εκείνο εκείνο άρθρο σας θα υπάρξει μόνο σαν υπόθεση εργασίας.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Αυριανιστής 16/01/2013 17:54:42

   Να υπενθυμίσω με ταπεινότητα και επιφύλαξη την δική μου πρόβλεψη στο ίδιο post.
   h**p://www.antinews.gr/2012/09/09/178473/#comment-1045598
   Δεν ξέρω πόσο ικανός είναι ο κ. Τσίπρας στις μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις.
   Πάντως ο "θείος Γιάννης Μ.", ο Γερμανοσπουδαγμένος Πανελλαδικάριος, όπως και ο "θείος Βόλφ" ο Γερμανός (συγγνώμη Σβάμπος, αγαπητοί Βερολινέζοι), ως πιο παλιές καραβάνες, μάλλον το κατέχουν τα "εργαλεία" της μακρότερης διάρκειας. Και δείχνουν να συνεννοούνται μια χαρά διαφωνώντας σε επιμέρους. Ο ένας με τα Μαρξοειδή εργαλεία του, ο άλλος με τα πρακτικά "εργαλεία" της "Σουαβής νοικοκυράς".
   Ο παλιός φίλος και παλιός συνοδοιπόρος του κ. Μηλιού, ο κ. Λαζαρίδης τι λέει άραγε;

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 16/01/2013 13:36:09

  Εσείς καλά τα λέτε. Ο εκπρόσωπος και οι βουλευτές της ΝΔ, τα ξέρουν για να τα λένε?

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Ανώνυμος 16/01/2013 15:17:00

   Αὐτοὶ ἔχουν ἄλλη δουλειά. Ἔχουν... «δεξαμενὲς ψήφων» νὰ ποτίσουν!

 5. cp avatar
  cp 16/01/2013 13:36:48

  Δεν νομίζω ότι κανένας πίστευε ότι ο Τσίπρας θα έφερνε την .....επανάσταση !
  Ηταν μοιραία η στροφή διότι εντός του ευρώ είμεθα όλοι επιβάτες.
  Και ο Σαμαράς και ο Μπένι και ο Κος Φώτης και ο Τσίπρας κτλ.
  Ο πιλότος είναι άλλος ! Απλό και κατανοητό !
  Ούτε υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί πλέον διότι δεν μπορείς να επαιτείς (λόγω ευρώ ) και να το παίζεις μάγκας.
  Το μνημόνιο αποτελεί το σύνταγμα του ευρώ με την μορφή που έχει σήμερα , προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
  Αφού δεν είσαι πλεονασματικό και ισχυρό κράτος θα έχεις λιτότητα .
  Διαρκή λιτότητα !
  Ειναι ακατανόητες πλέον οι απεργίες ,διαδηλώσεις κτλ ,
  ή μάλλον κατανοητές .Το αγρόκτημα που σπέρνονται φρούδες ελπίδες ,από τους πολιτικούς πρέπει να έχει και την "ελεγχόμενη αντίσταση".
  Α! και καμιά βίλλα για να γίνει μια κοκκορομαχία !!!!
  Προσωπικά είμαι κατά του ευρώ ,χωρίς να είμαι αριστερός .
  Είχα διαβάσει από τους πρώτους το βιβλίο "η μεγαλειώδης απάτη του ευρώ" του Κόλμερ διότι συχνάζαμε στο ίδιο μπαρ και τον παρακολουθούσα από την "Μεσημβρινή" . Πριν καιρό ξαναβρήκα το βιβλίο. Ηταν προφητικό..............

 6. Δρυς avatar
  Δρυς 16/01/2013 13:38:35

  Πάνω σε αυτό που λέει ο Μηλιός ότι τους είπε ο Σόυμπλε, σημασία δεν έχει περισσότερο το ό,τι την πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι με το πρόσχημα "δε γίνεται αλλιώς";

 7. Kanaris avatar
  Kanaris 16/01/2013 14:14:55

  Μπορεί κατά την επίσκεψη του να κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα της Λούξεμπουργκ (σαν χθες η δολοφονία της), όμως μάλλον τα αχνάρια του Έμπερτ θα ακολουθήσει. Και δυστυχώς κατάσταση της χώρας μοιάζει αρκετά με αυτήν της Γερμανίας στα τέλη του 18. Άλλωστε και το πραγματικό του πρότυπο, ο ατσαλένιος, την ίδια πορεία ακολούθησε στις κατά πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες του 81. Ήδη ο τίτλος «Σοϊμπλιστές» άρχισε να κυκλοφορεί (http://ardin-rixi.gr/archives/10771).

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Kanaris 16/01/2013 18:20:33

   Έ όχι δεν έχουμε και 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, για να χρειαστούμε Έλληνα Φρίντριχ Έμπερτ. Ένα χοντρό οικονομικό επεισόδιο είναι η κρίση, Λένιν Λήμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα και η Ελλάδα είναι κάπου κολλημένη στον Μεσοπόλεμο. Πολύ μετά, τα έχουμε ξεπεράσει αυτά.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κάτι σαν το Βαιμαρινό USPD (Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands, 1917- 1931). Επανιδρύθηκε άλλωστε το 2006 και συμμετέχει στους Linke.
   Αυτοί που γράφουν για «Σοϊμπλιστές» δεν έχουν ιδέα τι είναι ο Σοϊμπλε και πώς το παίζει το παιχνίδι ο γερο-αλεπούς.
   Παλιότερα έχω αναφερθεί, θα επανέλθω.

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 16/01/2013 14:58:17

  Το ευχάριστο είναι ότι από το 1981 ο κόσμος φαίνεται να έχει ωριμάσει και αντιλαμβάνεται αυτή τη φορά το τι ακριβώς συμβαίνει αρκετά πριν ψηφίσει...

  Μέχρι να έρθει ο Μάρτιος που έδωσε διορία ο Τσίπρας στην κυβέρνηση, τα ποσοστά του θα είναι πολύ κάτω.

 9. παρεξήγηση avatar
  παρεξήγηση 16/01/2013 16:54:17

  ΄΄Και οι θιασώτες της ριζοσπαστικής Αριστεράς νοιώθουν τόσο, μα τόσο μόνοι…΄΄
  Είμαι θιασώτης της ριζοσπαστικής αριστεράς και δε νοιώθω καθόλου μόνος. Αντίθετα νοιώθω πολύ ωραία, ιδιαίτερα βλέποντας κάποιους να τους έχουν ζώσει τα φίδια με την πολιτική Τσίπρα.

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/01/2013 18:10:58

  Αυτό που είπε ο κυρ-Γιάννης ο Μηλιός, «ο Σόϊμπλε μας είπε πως το Μνημόνο αξιώνει μόνο την επίτευξη των στόχων, δεν υπαγορεύει τους τρόπους, εμείς μπορούμε να διαλέξουμε όποιον τρόπο θέλουμε - π.χ. την φορολόγηση του πλούτου», άν κάποτε γίνει επιτέλους πραγματική πολιτική, μπορεί να σαρώσει όλο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Ο απλός κόσμος με στοιχειώδες νιονιό το καταλαβαίνει. Δεν είμαστε αυτιστικοί.
  Δυστυχώς, και στον ΣΥΡΙΖΑ - όπως και στην ΝΔ - το βασικό πολιτικό προσωπικό δεν τα θέλει ακόμη αυτά, τα ουσιαστικά. Προτιμά το χαβαλέ και την "μνημονιακή - αντιμνημονιακή" σχηματοποίηση.
  Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο δίνουν εσωτερικά οι δραχμαζάνηδες, οι Τατσόπουλοι, οι Καστοριανοί ανάρχες, οι στράτα στρατούληδες. Τουλάχιστον γλυτώσαμε από τους Ίφηδες του "σκληρού ένοπλου" κι ακούμε μόνον μπαλαφάρες. Μη μιλήσω για τα στελεχά της ΝΔ, θα στεναχωρήσω πάλι κόσμο.

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/01/2013 18:24:35

  Άλλωστε, ο Γκουαρντιόλα πάει στο τιμόνι της Μπάγερν, πάει και η "σκληρή ευρωσκεπτικιστική" Βαυαρία.
  Υπέκυψε στη γοητεία των PIIGS. Έχετε ξαναδεί ποτέ Ισπανό (συγγνώμη Καταλανό) προπονητή στην Μπάγερν;

 12. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 17/01/2013 02:28:36

  Δυστυχώς βιώνουμε τόσο ακραίες καταστάσεις, που οποιαδήποτε πολιτική ακολουθηθεί πρέπει να είναι ριζοσπαστική.
  Είτε αυτό αφορά την ριζοσπαστική εφαρμογή πολιτκών που θα αναδιατάξουν τον παραγωγικό ιστό, το κράτος από την πλευρά του προγράμματος, είτε αυτό αφορά την καταγγελία του.
  Δεν είναι καθόλου αστεία τα μεγέθη της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού των φτωχών που γίνονται φτωχότεροι και των πλουσίων που θηασαυρίζουν.
  Πολιτικές μεσοβέζικες τύπου Παπανδρέου, απέτυχαν και απλά συντηρούν μια κατάσταση όπου ο ασθενής βρίσκεται στο κρεβάτι με αναπνευστήρα.
  Και εδώ πρέπει να υπάρξει μια κοινη συνισταμένη.
  Κάποτε με αφορμή ακριβώς την αβελτηρία του Γ. Παπανδρέου(ο οποίος λύσσαξε να γίνει πρωθυπουργός λειτουργώντας εντελώς τυχοδιωκτικά), έγινε πάταγος στο διαδίκτυο με έναν πρώην καθηγητή του που τον ξεφώνιζε, αλλά πέρα από αυτό, έκανε μια σοφότατη ανάλυση για την κρίση.
  Δανεισμός-φορολογία-εγχώρια παραγωγή.
  Μια απλή εξίσωση.
  Υπό το δικό του αριστερό πρίσμα έστω, πρότεινε στη συνέχεια την φορολόγηση του μετοχικού κεφαλαίου των βαθύπλουτων με ένα ποσοστό της τάξης του 10% έως ότου ξεπεραστεί η κρίση και δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα.
  Από την πλευρά της δεξιάς -ας υποθέσουμε- πολιτικής υπάρχει ένας σοφός προσανατολισμός προς τις έξωθεν επενδύσεις. Αν θέλουν να έχουν φορολογικά κίνητρα οι επιχειρηματίες, ας έχουν οι επιχειρήσεις τους και όχι οι ίδιοι.
  Ο καθένας το βλέπει από την πλευρά του.

  Σχολίασα αλλού πολύ σκωπτικά τις ομοιότητες Τσίπρα με Παπανδρέου αλλά το θέμα δεν είναι ούτε φανατισμού, ούτε ...κακίας.
  Απλά οι τακτικές των επικεφαλής του σύριζα και των αν.ελλ (καθώς υπάρχουν και εξαιρέσεις από ανθρώπους που ριζοσπαστικά -με σωστό ή εσφαλμένο τρόπο, θέλουν μέσα σε αυτούς τους σχηματισμούς να παλέψουν με ειλικρίνεια), είναι πολύ προφανείς.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς (δυστυχώς ως προς τις κοινωνικές συνέπειες, ευτυχώς για την αλλαγή κατεύθυνσης του πολιτικού συστήματος), η κατάστρωση σχεδιασμών για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας με κάθε κόστος και ευκολία, τέλειωσε στη συνείδηση του κόσμου από την εποχή που άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά βήματά της η κρίση που περνάμε.
  Δεν έχουν χώρο πλέον δημαγωγικές κουτοπονηριές.
  Ή καταγγέλεις το μνημόνιο και ό, τι βγει ή παίζεις με τους κανόνες και τα δίνεις όλα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι με ευρηματικότητα ώστε να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και με αποφασιστικότητα ώστε να τελειώνεις μια ώρα νωρίτερα.

  Οι πολιτικές με τα opengov, τους συμβούλους και παρασυμβούλους, τις ΔΕΚΟ, τις ουμανιστικές ιδεοληψίες, τους τυχοδιωκτισμούς και τις επικοινωνιακές μπλόφες ενώ για τον λαό επικρατούσε εσωτερική λιτότητα, μας άφησαν χρόνους...
  Κοινώς η επαναδιαπραγμέτευση ισχύει από την πλευρά της πολιτικής αποφασιστικότητας.
  Αξιώνεις και παίρνεις επειδή κάτι πέτυχες ή κάτι κρύβεις στο μανίκι.
  Πάντως όχι ιδεολογικά φληναφήματα και κομματικές φλυαρίες.
  Τα συνθήματα και τα τσιτάτα δεν έχουν περιεχόμενο, όσο και να πολαπλασιάσεις το μηδέν, πάλι μηδέν θα βγει!

 13. Νίκος Πετρόπουλος avatar
  Νίκος Πετρόπουλος 17/01/2013 07:14:14

  Μιά χαρά το πάει ο Αλέξης και βλέπω να έχουμε καινούργιο πασόκ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.