Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη λογική του Μνημονίου !!!
26/02/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τη λογική του Μνημονίου !!!

Ο Γιώργος Σταθάκης με την τοποθέτηση ότι «από οικονομική πλευρά δε δικαιολογείται ένα νέο μνημόνιο» έρχεται να πέσει πάνω στον πυρήνα της στρατηγικής της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά που επιχειρηματολογεί ότι το μνημόνιο βγαίνει και πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το όχημα εξόδου απ’ το μνημόνιο!!

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ένας σοβαρός οικονομολόγος και έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη (ασχέτως του αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί του) για την οικονομική κατάσταση της χώρας που τον κατατάσσει στα πιο μετριοπαθή στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μάλιστα και κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων της οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως τομεάρχης ανάπτυξης της Κουμουνδούρου. Πρόσφατα μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του προέδρου του ΣΕΒ τον «έχρισε» υπουργό Οικονομικών μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δε θα σταθούμε στο πολιτικό ζήτημα της διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό έτσι όπως αυτό προκύπτει απ’ την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη για τους φορολογικούς συντελεστές (Δες άρθρο antinews Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών). Σημειώνουμε μόνο ότι σύμφωνα με την τοποθέτηση Σταθάκη θα μείνουν ως έχουν, ενώ την ίδια ώρα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα μειώσουν τη φορολογία στους φτωχούς και τα μεσαία εισοδήματα και θα αυξήσουν τη φορολογία των πλουσίων. Αξίζει να θυμάται κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το χρίσμα του «Τσάρου της Οικονομίας» στο Γιώργο Σταθάκη απευθυνόταν στο Δημήτρη Δασκαλόπουλο και καλούσε τους βιομηχάνους να επιλέξουν αν θέλουν να έχουν κέρδη τα οποία θα φορολογούνται υψηλά από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα ανέχονται την τρόικα και τον Γιάννη Στουρνάρα να τους διαλύουν την παραγωγή. Τι ισχύει τελικά;

Ωστόσο το πιο σπουδαίο πολιτικό ζήτημα το οποίο ανέδειξε στην συνέντευξή του στο Βήμα FM ο Γιώργος Σταθάκης και στο οποίο πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία γιατί άπτεται του στρατηγικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα είπε για την αναγκαιότητα ενός νέου μνημονίου, σημειώνοντας ότι «από οικονομική πλευρά δε δικαιολογείται με κανένα τρόπο ένα νέο μνημόνιο. Είναι καθαρά πολιτικό» το ζήτημα αν οι εταίροι ζητήσουν ένα νέο μνημόνιο. Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Δεν μπορεί να πει κανείς αν στέκει, αυτή τη στιγμή, η ιδέα ενός νέου μνημονίου, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, διότι προϋποθέτει μια νέα χρηματοδότηση. Παραδεκτά στοιχεία μιας νέας χρηματοδότησης είναι το χρηματοδοτικό κενό σχετικά με το χρέος της χώρας, τα περίφημα 11 δις, τα οποία από οικονομική άποψη μπορούν να καλυφθούν με τρόπους που δεν επιβάλλουν την ανάγκη μιας νέας, έκτακτης χρηματοδότησης και είναι έτσι ένα θέμα διαχειρίσιμο, με την ΕΚΤ, τον ESM και τα εργαλεία που παρέχει. Άρα, η αναγκαιότητα δεν δικαιολογείται και επιβάλλεται από τις ανάγκες ή τις εντολές που έχει η τρόικα για να επιβάλλει να συναφθεί μνημόνιο. Εάν τίθεται μ’ αυτούς τους όρους, είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό

Στην πραγματικότητα ο Γιώργος Σταθάκης με την τοποθέτηση ότι «από οικονομική πλευρά δε δικαιολογείται ένα νέο μνημόνιο» έρχεται να πέσει πάνω στον πυρήνα της στρατηγικής της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά που επιχειρηματολογεί ότι το μνημόνιο βγαίνει και πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το όχημα εξόδου απ’ το μνημόνιο!!! Θυμίζουμε δε, ότι και ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μηλιός έχει υιοθετήσει τη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και του πρωτογενούς πλεονάσματος και είχαμε γράψει πρόσφατα ότι «προαναγγέλλει αλλαγή γραμμής ένα κλικ δεξιότερα» (Δες άρθρο «Ο Συριζαίος βασιλιάς του αντιμνημονίου είναι γυμνός»). Επιπρόσθετα δεν είναι τυχαία τα όσα γράφει και η Αυγή για το «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» ότι ως δίλημμα έχει ξεπεραστεί.

Βεβαίως η διαπάλη, η αναταραχή που προκαλείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τοποθετήσεις σαν αυτές του Γιώργου Σταθάκη και ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και κυρίως στην αριστερή κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω απ’ όλα το δημοσκοπικό «ταβάνι» του ΣΥΡΙΖΑ που δεν του επιτρέπει να πάρει δημοσκοπιική διαφορά άξια λόγου από τη ΝΔ, εξαιτίας της αντιφατικής οικονομικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου και του προγραμματικού αλαλούμ «υποχρεώνουν» τον Αλέξη Τσίπρα ελέω και προεκλογικής περιόδου να επαναφέρει στη φρασεολογία του τα περί «μονομερών ενεργειών» όπως έκανε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Αλλά με τέτοιο τρόπο του τύπου «εάν και εφόσον». Ενώ ιδιαίτερο ρόλο στη ρητορική του «εάν και εφόσον» για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου σ’ αυτό τον τομέα φαίνεται να αναλαμβάνει ένας εκ των εμπειρότερων κομματικά στελεχών απ’ τη θητεία ως μέλος του ΠΓ που κάποτε διεκδίκησε και την ηγεσία του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» ότι «η έξοδος απ’ το ευρώ δεν είναι επιλογή μας αλλά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε απρόοπτα..».

Εν κατακλείδι η τοποθέτηση Σταθάκη εξηγεί γιατί έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα η αμφισβήτηση της γραμμής Τσίπρα απ’ τα αριστερά όπου και υπενθυμίζεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν πρέπει επουδενί να κάνει αποδεκτή τη λογική του μνημονίου». Θα ήταν χρήσιμο και έντιμο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει καθαρά καταρχήν στο τμήμα των ψηφοφόρων του εκείνων που θέλουν «διαγραφή του χρέους και έξοδο απ’ την ευρωζώνη» και φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να είναι οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ίδωμεν.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άλυτη εξίσωση avatar
    Άλυτη εξίσωση 26/02/2014 09:17:22

    Όποιος Έλληνας πολιτικός δεν υπερασπιστεί δημοσίως το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (ό,τι και αν κατά βάθος μπορεί να πιστεύει) και δεν υποστηρίξει οτι νέα μνημόνια, δεσμευτικοί δανεισμοί κι εξτρά εξαρτήσεις ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, δεν πράττει ως υπεύθυνος Έλληνας. Απ΄όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχεται, ζημιώνει την πατρίδα του. Επάνω απ΄τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, βρίσκεται το Εθνικά ωφέλιμο. Με αυτό το σκεπτικό, πολύ καλά κάνει ο κ. Σταθάκης και τοποθετείται όπως επιλέγει να τοποθετηθεί. Κάποια στιγμή, πρέπει να πάψουμε πια να βγάζουμε από μόνοι μας τα μάτια μας.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.