Ο ΣΥΡΙΖΑ αναίρεσε όλες τις «κόκκινες γραμμές» του
13/08/2015 12:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναίρεσε όλες τις «κόκκινες γραμμές» του

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της για ένα νέο, τριετές πρόγραμμα διάσωσης είναι αξιοσημείωτο. Το ότι το έπραξε μόλις πέντε εβδομάδες αφού παρότρυνε επιτυχώς τους Έλληνες ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης, σε ένα δημοψήφισμα που έμοιαζε με προαγγελία θανάτου για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είναι εκπληκτικό, σχολιάζει ο Simon Nixon.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το ακροαριστερό κόμμα του πέρασαν τα τελευταία πέντε χρόνια καταγγέλλοντας τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης. Ανέλαβαν την εξουσία τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να σκίσουν το μισητό μνημόνιο με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η αντίθεσή τους ήταν τόσο επιτυχής ώστε "έκλεισαν" τον πολιτικό χώρο στον οποίο προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα προγράμματα αυτά δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν πλήρως και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να πετύχουν πλήρως.

Ωστόσο τώρα, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαπραγματευθεί το δικό τους, ολοκαίνουργιο, τριετές Μνημόνιο Κατανόησης που καταπατά όλες σχεδόν τις κόκκινες γραμμές που έθεσε το κόμμα όταν ήρθε στην εξουσία. Είναι κατάφωρα ενάντια στη μαρξιστική ιδεολογία στην οποία έχει προσκολληθεί ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη την πολιτική του ζωή, αποδέχεται σχεδόν κάθε μεταρρύθμιση που είχε προηγουμένως απορριφθεί και ήρθε σε εξαιρετικά γρήγορο χρονικό διάστημα, μετά τις ομαλότερες διαπραγματεύσεις με τις ελάχιστες διαφωνίες.

Είναι όλα αυτά πολύ καλά για να είναι αληθινά; Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φαίνονται όλο και πιο πρόθυμες να αποδεχθούν την επανεφεύρεση του Τσίπρα. Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών έχει σαφώς αλλάξει μετά την απομάκρυνση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του οποίου οι περίεργες γελοιότητες επί πέντε μήνες έκαναν αδύνατη οποιαδήποτε συμφωνία. Αλλά ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η απόφαση του ίδιου του Τσίπρα να διαφοροποιηθεί από την Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματός του και να κινηθεί προς το πολιτικό κέντρο. Το πώς κατάφερε να το κάνει αυτό, διατηρώντας την δημοτικότητά του αυτή, είναι άξιο απορίας για πολλούς. «Είναι ακατανόητο» σχολιάζει ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος. «Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν δυνατόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη».

Ακόμα κι έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που διέκοψαν τις διακοπές τους για μια επείγουσα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, διερευνούν εξονυχιστικά το 29σέλιδο μνημόνιο. Το πρόγραμμα είναι σίγουρα πολύ πιο ολοκληρωμένο από ό,τι ανέμεναν πολλοί. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας της οικονομικής δραστηριότητας που θα παραμείνει ανεπηρέαστος τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ελλάδα καλείται να δεσμευτεί για μια ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, του δικαστικού συστήματος, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού συστήματος και των νόμων που καλύπτουν τα πάντα, από τα φαρμακευτικά προϊόντα ως τη γεωργία. Ο Τσίπρας έχει επίσης δεσμευτεί να ηγηθεί ο ίδιος μιας εκστρατείας εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Αλλά κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρειαστούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις πριν συμφωνήσουν, τουλάχιστον εκείνες οι χώρες όπως η Γερμανία όπου απαιτείται κοινοβουλευτική έγκριση για το νέο πακέτο διάσωσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δει καμία ανάλυση των επιπτώσεων του σχεδίου για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των επιπτώσεων των μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τις δημοσιονομικές προοπτικές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι θα καθορίσει πόση ελάφρυνση του χρέους η ευρωζώνη θα κληθεί να παράσχει για να γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η ελάφρυνση του χρέους θα είναι απαραίτητη. Αλλά ένα πιο ήπιο πρόγραμμα είναι πιθανό να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο λογαριασμό. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ήθελαν επίσης να ακούσουν τι έχει να πει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συμφωνία, δεδομένου του διφορούμενου ρόλου του στο νέο πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα παρέχει χρηματοδότηση, τουλάχιστον στην αρχή, και θα συμμετέχει μόνο όταν κρίνει ότι η ευρωζώνη έχει μειώσει το βάρος του χρέους της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτό έχει εγείρει την υποψία ότι το ΔΝΤ έχει λιγότερα κίνητρα για να πιέσει για μια ισχυρή συμφωνία, αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού του προγράμματος στα χέρια της Επιτροπής, η οποία παραδοσιακά είναι πιο φιλική προς τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, το μνημόνιο είναι επίσης ασαφές σε αρκετούς κρίσιμους τομείς.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με το προτεινόμενο νέο, ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που οι ηγέτες της Ευρωζώνης επέμειναν ότι πρέπει να είναι μέρος οποιουδήποτε προγράμματος διάσωσης. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα της Γερμανίας και ορισμένων άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης μετά την αποτυχία των προηγούμενων δήθεν ανεξάρτητων ταμείων ιδιωτικοποίησης να επιτύχουν τους στόχους τους και υποτίθεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του μακροπρόθεσμου βάρους του χρέους στην Ελλάδα. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιστέκεται, καθώς εμμένει στην ιδεολογική εχθρότητά του προς την ατομική ιδιοκτησία. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να πιέσουν την Αθήνα για σαφέστερες δεσμεύσεις στον τομέα.

Αλλά θα εκτροχιάσει αυτό τη συμφωνία; Κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο. Υπάρχει πλέον σαφώς μια ισχυρή πολιτική δέσμευση προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Υπάρχει η αναγνώριση ότι η ισχυρή πολιτική θέση του Τσίπρα θα τον καταστήσει τον πρώτο Έλληνα ηγέτη από την αρχή της κρίσης που θα είναι ικανός να παρέχει σταθερότητα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να θλίβονται για τους χαμένους μήνες που χρειάστηκε για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, το βαρύ κόστος που η μάταιη εκστρατεία του επί έξι μήνες επέβαλε στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν ποτέ. Αλλά επίσης γνωρίζουν ότι αν είναι πραγματικά πρόθυμος να ακολουθήσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει, και αν τα εφαρμόσει, τότε μπορεί ακόμα να διορθώσει μέρος της ζημιάς.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.