Ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι
28/05/2014 06:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε «ταβάνι» και δεν πάει παραπάνω. Δεν έχει να πάρει από τα αριστερά όπου το ΚΚΕ ανακάμπτει και δεν έχει να πάρει από το κέντρο όπου καλύπτεται από Ποτάμι και Ελιά.

Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η στατιστική αποκαλύπτει πράγματα που δεν βλέπουν οι απλοί πολίτες, ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών για να δούμε την αποτυχία όχι της κυβέρνησης, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από το γεγονός ότι ανέκαθεν οι ευρωεκλογές ενδείκνυνται για πιο χαλαρή ψήφο και κυρίως για ψήφο διαμαρτυρίας στο κόμμα που κυβερνά και επιδοκιμασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που φαίνεται από τους αριθμούς των εκλογών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας έχουν αποτύχει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την Κυριακή 1,52 εκατ. ψήφους όταν το 2012 είχε πάρει 1,65 εκατ. έχασε δηλαδή 140 χιλιάδες πολίτες σε μια χαλαρή εκλογική διαδικασία. Την ίδια στιγμή που η ΝΔ έχασε περισσότερους από 500.000 ψηφοφόρους. Μάλιστα, συνολικά τα κόμματα που έκαναν κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) έχασαν πάνω από 1,2 εκατ. ψηφοφόρους. Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν είχαμε ένα κόμμα ανατροπής το οποίο απαιτεί εκλογές εδώ και τώρα, δεν θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να καρπωθεί αυτές τις ψήφους; Διότι είναι φανερό ότι πρόκειται για ψήφους διαμαρτυρίας στην πολιτική της κυβέρνησης. Άνεργοι που επλήγησαν από την κρίση, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επαγγέλματα όπως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί που χτυπήθηκαν αλύπητα είναι λογικό να μην ψήφισαν τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία διετία. Γιατί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε έστω τις μισές από τις 1,2 εκατ. ψήφους αλλά αντίθετα έχασε και 140.000;

Μπορεί να το απαντήσει αυτό ο κ. Τσίπρας στην ομάδα του; Μπορεί να αφήσει κατά μέρος την αναίδεια και τον ψευτοτσαμπουκά και να κάνει αυτοκριτική; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάνω από 2 εκατ. πολίτες, κάτι που θα αποδείκνυε την αλλαγή στην κοινωνία;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls εξάγεται κι ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα. Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του Κουβέλη και το 20% των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 6% και 7% αντίστοιχα ήταν οι διαρροές προς τη ΝΔ από τα δύο αυτά κόμματα. Επομένως, ενώ θα έπρεπε να έχει καταγράψει μεγαλύτερο ποσοστό και να έχει διευρύνει την εκλογική του βάση ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και δικούς του ψηφοφόρους. Κάποιους που τον πίστεψαν το 2012 και προχθές του γύρισαν την πλάτη. Αλήθεια, είναι αυτό κόμμα εξουσίας που κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση;

Αυτό το κόμμα έχει δικαίωμα να προκαλεί όταν ενώ τα τρία κόμματα που συγκυβέρνησαν έχασαν το 16% των ψηφοφόρων και ένα άλλο δεξιό κόμμα (ΑΝΕΛ) έχασε τη μισή του πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε αλλά έχασε ψηφοφόρους;

Θα πει κανείς ότι και η ΝΔ έχασε 500.000 ψήφους από το 2012, οπότε δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί. Σωστά, όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες απώλειες για τον Σαμαρά οφείλονται κυρίως στην αποχή. Ψήφισαν σχεδόν 500.000 λιγότεροι πολίτες από το 2012 και σίγουρα μεγάλο μέρος είναι απογοητευμένοι από την οικονομική πολιτική της ΝΔ.

Επομένως, οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν κέρδισε ο Τσίπρας αλλά έχασε ο Σαμαράς. Ότι δεν υπάρχει καμία επαναστατική διάθεση στην Ελλάδα, κανένας άνεμος ανατροπής παρά μόνο το μήνυμα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καλό κι ένα κακό. Το καλό είναι ότι έχει μια ισχυρή βάση ψηφοφόρων, έχει γίνει ένα κόμμα δηλαδή που ξεκινά από ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να του δώσει την εξουσία.

Το κακό είναι ότι έπιασε «ταβάνι» και δεν πάει παραπάνω. Δεν έχει να πάρει από τα Αριστερά όπου το ΚΚΕ ανακάμπτει και δεν έχει να πάρει από το κέντρο όπου καλύπτεται από Ποτάμι και Ελιά.

Αντιθέτως η ΝΔ έχει να πάρει από δεξιά, τις ψήφους όσων από οργή ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Επίσης, μπορεί να προσεγγίσει μετριοπαθείς και όχι ακραίες φωνές που υπάρχουν στους Ανεξάρτητους Ελληνες και στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Και τέλος, μπορεί να κάνει τη διεύρυνση προς το κέντρο, εκεί που υπάρχει μια μερίδα δεξιών ψηφοφόρων που έχει απογοητευτεί από συγκεκριμένες πολιτικές και απέχει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 28/05/2014 08:09:36

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όντως πιάσει ταβάνι ή είναι πολύ κοντά εκεί. Όμως είναι δύσκολο για τη ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της λόγω της έντονης δυσαρέσκειας του κόσμου λόγω της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Σκεφτήκατε ποτέ ποια θα ήταν τα ποσοστά της ΝΔ αν οι ευρωεκλογές είχαν γίνει μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όταν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ξέρουν τι εφορία θα πληρώσουν;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ blue nile 28/05/2014 16:14:02

   Αυτό το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές. Θα γίνει σφαγή στα φετεινά εκκαθαρστικά... Το φορολογικό σύστημα που φτιάχτηκε πέρυσι είναι ένα τέρας που απειλεί να καταπιεί αύτανδρη την κυβέρνηση Σαμαρά. Κι έχω την εντύπωση ότι δεν το έχουν καταλάβει αυτό παρά ελάχιστοι - και σίγουρα όχι αυτοί που πρέπει.

   • begar avatar
    begar @ Διογένης 29/05/2014 00:55:06

    Θα το καταλάβουν οι ..... φορολογούμενοι.

 2. begar avatar
  begar 28/05/2014 10:38:57

  Ανέκδοτο: Την εποχή του ψυχρού πολέμου, ο αμερικανός και ο σοβιετικός ηγέτης, έτρεξαν στο γήπεδο 400 μέτρα, να δούνε ποιος θα τερματίσει πρώτος. Έτρεξαν μόνο οι δυό τους. Τερμάτισε 1ος ο αμερικανός και 2ος ο Ρώσος. Την άλλη μέρα οι σοβιετικές εφημερίδες έγραψαν: "Σε αγώνα δρόμου, μεταξύ των δύο ηγετών, ο πρόεδρός μας τερμάτισε 2ος, ενώ ο αμερικανός προτελευταίος." Αυτό, γιατί βαρέθηκα επί 3 μέρες να διαβάζω κείμενα, όπου ο καθένας, με κάθε είδους επιχειρηματολογία, προσπαθεί να βγάλει τον πετεινό κεφάλα.

  • airman avatar
   airman @ begar 28/05/2014 23:29:01

   Στις ΗΠΑ οι εφημερίδες την άλλη μέρα έγραφαν αντίστοιχα: "Θρίαμβος, σε αγώνα δρόμου μεταξύ των δύο ηγετών ο πρόεδρός μας τερμάτισε πρώτος και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τελευταίος". Υ.Γ. Να συμπεράνω ότι "αμερικανός" είναι ο Αλέξης;

   • begar avatar
    begar @ airman 29/05/2014 00:54:10

    Αφού έτρεξαν μόνο δύο, ο δεύτερος δεν τερμάτισε τελευταίος; Κατάλαβες τι εννοώ και μη ρίχνεις τη μπάλα στην εξέδρα.

    • airman avatar
     airman @ begar 29/05/2014 17:08:07

     Το ανέκδοτο έχει δύο σκέλη. Συμπλήρωσα απλά το 2ο. Υ.Γ. Το συμπέρασμα είναι σωστό;

 3. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 28/05/2014 13:16:57

  το επιχειρημα οτι ο συριζα δεν εχει να παιρνει απο ποταμι ελια και αντιστοιχα η νδ μπορει απο χρυση αυγη ανελ ,πασχει

 4. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 28/05/2014 15:14:35

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , ΕΧΑΣΕ ΨΗΦΟΥΣ , ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ,ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/05/2014 19:00:28

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε ούτε ταβάνι ούτε πάτωμα Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά του εξαρτώνται από τις παραβλέψεις και τις βλέψεις των πεφτοσυννεφάτων αποκομμένων από την κοινωνία συμβούλων βολευτών και λοιπών σωτήρων που η χώρα και η εικόνα τους φτάνει μέχρι την έδρα της έδρας τους και τον καθρέπτη τους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και μάγοι όπως η κοινωνία το έχει καταλάβει υπάρχουν όσοι δουλεύουν και όσοι μας δουλεύουν ....για αυτό στις εκλογές είπε αι σιχτιρ σε όλους και τους τοποθέτησε όλους με τα ποσοστά τους στο γύρο γύρο όλοι....

 6. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 28/05/2014 23:17:18

  Αυτό πιστεύω κι εγώ, ότι το μόρφωμα της Κουμουνδούρου έπιασε ταβάνι. Κι έχει και την δυνατότητα να χάσει κι άλλο, προς ΚΚΕ και κέντρο. Ας μην ξεχνάτε ότι οι καραμπινάτοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ δεν είναι πάνω από 4%-5%. Η διαφορά μέχρι το 26% προέρχεται από απογοητευμένους ΠΑΣΟΚους και άλλους τυχάρπαστους που δεν γουστάρουν την Δεξιά.

  Πιστεύω ότι αν τα επόμενα 2 χρόνια που απομένουν ως την λήξη της 4ετίας του Σαμαρά, η κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα (χαλάρωση της φορολογίας, ανεργία, εθνικά θέματα κ.α.), τότε η ΝΔ μπορεί ν' αντλήσει ψήφους από τα λοιπά Δεξιά ή Δεξιούχα κόμματα και πολιτικούς χώρους. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να της δώσει την πλειοψηφία, ωστόσο μπορεί να επανέλθει έστω και μερικώς.

 7. Gtsaka avatar
  Gtsaka 28/05/2014 23:26:50

  Τοσο σιγουρος ειναι ο Σαμαρας οτι ο Συριζα εχει πιασει ταβανι,που σπευδει να αλλαξει τον εκλογικο νομο,αλλα και το bonus των 50 εδρων.Και αυτα τα αυθαιρετα επιχειρηματα,οτι δηθεν ο Συριζα δεν μπορει να παρει απο δεξια ουτε απο αριστερα,ενω ο Σαμαρας μπορει να παρει απο δεξια και ακρα δεξια κλπ,κλπ,ειναι για λαικη καταναλωση.Οι ιδεολογιες εχουν παει περιπατο,ο κοσμος πειναει και ειναι σε απογνωση,θα ψηφισει εκει που νομιζει οτι η ψηφος του θα πιασει τοπο και θα τιμωρησει,αυτους που τον εφεραν σε αυτο το σημειο εξαθλιωσης.

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ Gtsaka 30/05/2014 22:57:46

   Ναι ρε φίλε ο Σαμαράς τρέμει τον αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Αμ το άλλο που έγραψες δεν είναι κορυφαίο; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιλογή πείνας. Γουστάρω. Αλέξη πεινάμε κατέβα να σε φάμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.