14/12/2009 21:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών»

Αντιδράσεις κομμάτων στην ομιλία του Πρωθυπουργού

 Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθήνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 Ο θυμόσοφος λαός μας λέει: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι».

Η λαϊκή παροιμία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις αποψινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε.

 Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, οι Έλληνες πολίτες περίμεναν να ακούσουν από τα χείλη του την ανακοίνωση ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Αντί για τα αναμενόμενα, ο Πρωθυπουργός αναλώθηκε, για μια ακόμη φορά, κατά κύριο λόγο, σε εκθέσεις ιδεών, σε διακηρύξεις αφηγηματικού χαρακτήρα και σε εκδηλώσεις καλών προθέσεων.

Εκεί που προσπάθησε να γίνει πιο συγκεκριμένος, είτε ανέφερε μεμονωμένα μέτρα, είτε μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από τη Ν.Δ., είτε παρουσίασε ως «πεπραγμένα», μέτρα  που «θα» πάρει στο μέλλον. Κάνοντας, μάλιστα, κατάχρηση της λέξης «θα» σε όλη του την ομιλία.

 Η εμμονή του κ. Παπανδρέου να επιλέγει την απραξία και την αδράνεια ή στην καλύτερη περίπτωση την αοριστία, την ώρα που όλοι του ζητούν να ανακοινώσει ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιουργεί κλίμα πολιτικής παθογένειας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές.

 Η κυβέρνηση πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 Πρέπει παράλληλα να παρουσιάσει άμεσα και όχι τον Μάρτιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθεροποίησης της οικονομίας.

 Σε μια τέτοια προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με την σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της. Μόνον έτσι θα πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει εθνικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.    

 Με αίσθημα ειλικρινούς ανησυχίας διαπιστώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών.

 ΚΚΕ: Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα

Αρνητικά απάντησε το ΚΚΕ στην έκκληση του Πρωθυπουργού για συστράτευση, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

«Καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Έχουν δρομολογηθεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, στην Ασφάλιση, στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που έχει στόχο να φτιάξει τα νέα πράσινα τζάκια» προσθέτει και καλεί σε λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση.

ΣΥΝ: Καλός ο διάλογος όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα

«Φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου» χαρακτήρισε την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της ΟΚΕ, ο ΣΥΝ σημειώνοντας ότι «η έκθεση ιδεών, που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου, άφησε απʼ έξω τη διατύπωση μιας σαφούς πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα, ο ΣΥΝ τόνισε ότι «οι παλινωδίες των τελευταίων ημερών και η αδιαφάνεια γύρω από τις δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες μιλούν από μόνες τους», υπογραμμίζοντας ότι «δεν νοείται πολιτική εξόδου από την κρίση χωρίς σχέδιο για την απασχόληση, χωρίς την εγκατάλειψη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και χωρίς μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου και αποφασιστικής ενίσχυσης των εισοδημάτων των οικονομικά ασθενέστερων. Ο ήδη κατατεθειμένος προϋπολογισμός κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση».

Επεσήμανε δε ότι «το μέτρο της αξιοπιστίας της οικονομικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του, μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καταλήγοντας ο ΣΥΝ αναφέρει ότι «κατά τα άλλα, ο διάλογος είναι καλός όταν δεν συρρικνώνεται σε επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρώτο, δε, πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή».

ΛΑΟΣ: Ο ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα από τον κ. Παπανδρέου

Απʼ ότι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι σίγουρο ότι ο Ελληνικός λαός περίμενε περισσότερα σήμερα από τη 'διακαναλική του κ. Παπανδρέου», σχολίασε σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/12/2009 21:59:34

  ε, βασικά φοβάται να πει κάτι που θα φάει λεμονόκουπες. Τα πνέυματα είναι τεταμένα και ο κόσμος στα καρφιά (και, επαναλαμβάνω, όποιοι έχουν λεφτά είναι με το τηλέφωνο στο χέρι). Τι να πει; Ήσυχία και θα πράξομεν το ορθόν. Τι να πεί; Αναγκαστικά γενικότητες.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ archaeopteryx 14/12/2009 22:16:09

   Μα τί λες αρχαιοπτέρυγα τί να πει; που είναι τα κίνητρα για την ανάπτυξη, για να έβρεθούν ζεστά ευρώπουλα να λαδώσουν την μηχανή; πού΄ντα; {μόνον τα διάβασα τα μέτρα του, πού να τά ΄κουγα κιόλας!)

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ B.K.Σ. 14/12/2009 22:28:29

    το τι λέμε εμείς εδώ και το τι λέει αυτός εκεί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δυστυχώς για αυτόν, η καρέκλα έχει μοναξιές, και η κατάσταση πιο δύσκολη από ότι μπορεί να διαχειριστεί το επιτελείο. Ό,τι και να πει, έχει μεγάλες πιθανότητες για κράξιμο. Φαντάσου να πει, θα μηδενίσω το πόθεν έσχες και τους φόρους για να φέρετε τα μαύρα σας. Θα τον φάνε ζωντανό οι μισοί. Αν πει το αντίθετο, οι άλλοι μισοί. Όπως λέει και ο άλκιμος (alkimosarchive.wordpress) φοβούνται. Και όταν φοβάσαι, less is more. Νομίζω.

    Εξ άλλου τι να πει παραμονές γιορτών. Το αναβάλει για μετά. Κερδίζει 4 βδομάδες. Να είσαι σίγουρη του λένε ότι ένα ζητούμενο είναι να κρατηθεί όρθιος για να προλάβουν να κάνουν ότι ελιγμούς σκέφτονται.

    Για αυτό βλέπεις βιασύνη που είναι στα όρια "φασισμού" σε μερικά που έχουν προφανώς "υποχρεώσεις". Φοβούνται ξεσηκωμό. Αυτά βλέπω εγώ, αλλά χωρίς καμια σιγουριά.

    • Y. avatar
     Y. @ archaeopteryx 14/12/2009 22:40:12

     Για να προλάβουν να κάνουν ότι ελιγμούς σκέφτονται Αρχαίε, ή για να προλάβουν να φάνε ότι έχει απομείνει. Ότι πρόβλημα και να υπάρχει (και είναι μεγάλο), προϋπολογισμός εξακολουθεί να υφίσταται, άρα και εκταμιεύσεις.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 14/12/2009 23:08:50

     ο στόχος #1 είναι να μην κάνουν καμιά στραβή. Έχουν ίσως μερικές παραγγελιές, αλλά ξέρουν ότι δεν κάθονται καλά. Αγοράζουν λίγο χρόνο με τα Χριστούγεννα. Αν η αγορά δεν είναι πεθαμένη, θα φτάσουν στις 15. Αν επιζήσουν από τις 15, εγώ στην θέση τους θα φοβόμουν τον Φλεβάρη.

 2. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 14/12/2009 22:19:10

  και επιτέλους ο ΣΥΝ είπε το αυτονόητο! προς τί το σώου στο Ζάππειο;! έτσι για νά έχουμε κι ένα Ζάππειο ο καθένας μας για να θυμάται στα γηρατειά του;! Που την καταντήσαν την Βουλή αξιοθέατο για τους τουρίστες!

 3. trellakias avatar
  trellakias 15/12/2009 11:08:10

  Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πως ο jefrey είναι η χαρά του ειδικού της επικοινωνίας, με μια σίγουρη θέση στο χώρο του θεάματος όταν με το καλό ξεκουμπιστεί και φύγει. Υπομονή και δεν θα αργήσει αυτή η ώρα με τον τρόπο που κυβερνάει!

 4. aristos avatar
  aristos 16/12/2009 10:10:57

  Ο πρωθυπουργός δεν Βρίκεται στην Ελλάδα ..

  Στην Κοπεγχάγη θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.Το μεσημέρι, θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στη συνέχεια, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
  Αύριο, θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.
  Το οτι ο Πρωθυπουργός είναι στην Κοπεγχάγη δεν είναι είδηση, είδηση θα είναι να βρίσκεται στην Ελλάδα....

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_2782.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.