#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2012 08:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Προβόπουλος υπονομεύει τώρα και τον ΣαμαράΜαύρες ημέρες για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι θα μπορούν σε βάθος χρόνου να ελπίζουν ότι... θα επιστρέψουν στη ζωή και τα εισοδήματα που είχαν πριν από 10 χρόνια, προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Γ. Προβόπουλος.

Οι εκτιμήσεις για μια σειρά από οικονομικά μεγέθη είναι δραματικές ενώ εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου που τη διετία 2010-2011 δεν προχώρησε σε ιστορικές μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι ο κ. Προβόπουλος, όταν είχε πέσει ο Κ. Καραμανλής είχε εξαπολύσει επίθεση και εναντίον του. Δρυός πεσούσης ο Προβόπουλος ξυλεύεται και... κρατάει και τη θέση του στην ΤτΕ.

Ο αναξιόπιστος κ. Προβόπουλος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το καλοκαίρι του 2009. Τότε γνώριζε τη δραματική κατάσταση της οικονομίας, ήξερε για το έλλειμμα και δεν είπε απολύτως τίποτε. Θα μπορούσε να κάνει μια συνέντευξη τύπου και να παραιτηθεί κατακεραυνώνοντας τους πάντες. Αντιθέτως, «πούλησε» τον Καραμανλή, πούλησε εκδούλευση στον Γ. Παπανδρέου και κράτησε την ακριβοπληρωμένη θεσούλα του. Και μάλιστα, μαζί με τον ΓΑΠ συναποφάσισαν τα Μνημόνια και τα σκληρά μέτρα. Που ήταν ο κ. Προβόπουλος όταν ο Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν και μοίραζε επιδόματα;

Τριπλό το φάουλ του κ. Διοικητή της ΤτΕ. Αφενός εγκατέλειψε τον Καραμανλή όταν αυτός έχανε την εξουσία. Αφετέρου συμπαρατάχθηκε με τον Παπανδρέου σε μια πολιτική που δήθεν θα έσωζε τη χώρα.

Αφού απέτυχε αυτή η πολιτική και η χώρα κατέρρευσε έρχεται τώρα να προβοκάρει και την επόμενη κυβέρνηση. Πάρτε κι άλλα μέτρα για να σωθούμε, λέει στον Σαμαρά ο κ. Προβόπουλος. Υπονομεύει μια προσπάθεια που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει χωρίς καν να έχει κάνει την αυτοκριτική του για τα τραγικά λάθη της ΤτΕ.

Για να μη θυμίσουμε τα αποθεματικά των ταμείων που είναι στην ΤτΕ και επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα. Και τώρα οι ασφαλισμένοι κλαίνε με μαύρο δάκρυ.

Εν πάση περιπτώσει, τα στοιχεία της έκθεσης για τους μισθούς είναι δραματικά καθώς:

Το 2011 οι πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν 6,1% κατά μέσο όρο. Πολύ μεγαλύτερη μείωση μισθών αναμένεται εφέτος και το 2013. Το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους. Το 2013 ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας.

Το 2011 η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και η μέση ετήσια μείωση του ΑΕΠ έφθασε το 6,9%. Η σωρευτική μείωση του ετήσιου ΑΕΠ την τετραετία 2008-2011 έφθασε το 13,2%, ενώ η μείωση μεταξύ του δ΄ τριμήνου του 2007 και του δ΄ τριμήνου του 2011 έφθασε το 17,2%. Για φέτος προβλέπει ύφεση 4,5% φέτος, 0,5% το 2013. Προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014.
• Ο αριθμός των ανέργων υπερέβη το 1 εκατομμύριο άτομα, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 και το μέσο ποσοστό ανεργίας έφθασε το 17,7%. Για φέτος προβλέπει ότι θα φτάσει το 19%.
• Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, παρά τα συνεχή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαδοχικές προς τα πάνω αναθεωρήσεις του στόχου λόγω και της ύφεσης και των καθυστερήσεων, έφθασε το 10,6% του ΑΕΠ, μέγεθος το οποίο είναι μικρότερο κατά 76 εκατ. ευρώ από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο.
Τονίζει ότι η συλλογή των φόρων δεν είναι ικανοποιητική και πληρώνουμε με ακόμη περισσότερους φόρους την ανικανότητα του κράτους. Οπως αναφέρεται, εάν ληφθούν υπόψη η αύξηση του κύριου συντελεστή ΦΠΑ από 19% το 2009 σε 21% το Μάρτιο του 2010 και σε 23% τον Ιούλιο του 2010, η εξέλιξη των εσόδων από ΦΠΑ και η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, προκύπτει ότι η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ περιορίστηκε στο 0,45 το 2011 από 0,50 και 0,48 το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το 2011 την αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ του έτους 2008, με τους τρέχοντες συντελεστές ΦΠΑ θα είχε επιπλέον ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 2,3 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ (όλων των άλλων παραγόντων τηρουμένων σταθερών).
Κάνει και διαπιστώσεις που όμως είναι γνωστές. Λύσεις δε δίνει, εκτός ίσως από τις μειώσεις στους μικσθούς.

«Πολλές φορές στο παρελθόν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες έχουν προσκρούσει στην ψευδαίσθηση ότι το σύστημα που παρήγε ευημερία με ελλείμματα και χρέη θα μπορούσε να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις. Οι όντως σημαντικές και επώδυνες απώλειες που υφίστανται οι πολίτες δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν με επιστροφή στο παρελθόν. Στις σημερινές συνθήκες, αυτό θα συνεπαγόταν πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και καταβαράθρωση των εισοδημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 20/03/2012 08:35:40

  Για αυτό χθές έπαιξε πρώτο θέμα στο δελτίο του MEGA, ε;

  Αλήθεια για εκείνη την ιστορία με το Τ3 που επεκτάθηκε σε Τ10 έχει να μας πεί κάτι ο κ. Διοικητής;

 2. Ένας avatar
  Ένας 20/03/2012 08:50:25

  Δεν σας θυμίζει τον Lord Voldemont από το Χάρι Πότερ;
  Κι αυτό το βλέμμα το ψυχρό το γυάλινο... Θεέ μου, στο βλέμμα τού καρχαρία διακρίνω περισσότερη συμπόνοια για τον άνθρωπο.

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 20/03/2012 08:55:43

  O Προβοπουλος με την προβια του αντικειμενικου δηθεν κριτη θα ακολουθησει την μοιρα των ΓΑΠ , Παπακωνσταντινου ,Βενιζελου στον δρομο προς το ειδικο δικαστηριο για το θεμα του χειρισμου της υποθεσης των αποθεματικων των Ασφαλιστικων Ταμειων με την αγορα Ομολογων του Δημοσιου και το κουρεμα τους ως μη οφειλε λογω του νομικου καθεστωτος των ως ΝΠΔΔ και οχι ΝΠΙΔ που τα βαφτισε για το κουρεμα μεσω PSI !Το απυθμενο θρασος του δε εγκειται στο γεγονος οτι μοιραζει μερισμα στους μετοχους της ΤτΕ με ξενα κολυβα δεδομενου οτι για τις καταθεσεις των Ασφαλιστικων Ταμειων στην ΤτΕ εδινε τοκο 3,8 % και απο το Δημοσιο μεσω της αγορας των Ομολογων επαιρνε τοκο πανω απο 6 % !Πλειστα Ασφαλιστικα Ταμεια εχουν ζητησει εκκαθαριση του περιφημου κοινου λογαριασμου που τηρει δηθεν για λογαριασμο τους η ΤτΕ και μετα την ληψη της και τις αγωγες κατα του κ Προβοπουλου και του συν αυτω μελων του ΔΣ της ΤτΕ θα γελασει καθε πικραμενος !Ιδωμεν !!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ραβινος 20/03/2012 10:04:27

   Μην έχεις αυταπάτες. Ακόμα και αν -που δεν είμαι βέβαιος- στηθεί Ειδικό Δικαστήριο, ο Προβόπουλος όχι μόνο δεν πρόκειται να παραπεμφθεί, αλλά θα συνεχίσει να απολαμβάνει και τα προνόμια της θεσάρας του. Το κονκλάβιο των ευρωναζί που διοικεί την ΕΚΤ δεν αφήνει ποτέ τα μέλη του έκθετα σε "ειδικά δικαστήρια" και τέτοιες άβολες θεσμολαγνείες των τοπικών Ζουλού...

 4. spiros avatar
  spiros 20/03/2012 08:55:48

  Αλήθεια ο δικοικητής της ΤΕ είναι υπεράν πάσης υποψίας;
  Το Τ3 , η διαχείριση των χρημάτων των ταμείων που τελικώς κουρεύτικαν δεν υπόκεινται σε δικαστική διερεύνηση; Πουέχι ορκιστεί να τηρεί το σύνταγμα κλπ; Όλοι οι τραπεζίτες είναι άνευ ευθυνών;

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 20/03/2012 09:14:51

  Ο μισθός του είναι κοντα 500000 ευρώπουλα ανά έτος. Και τη μάνα του θα πουλούσε στο διάβολο γι' αυτά. Μόνο έτσι εξηγείται η στάση του.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 20/03/2012 09:58:53

  “Tράπεζα της Ελλάδος”: Αυτός ο τεράστιος γνωστός άγνωστος παράδοξος
  http://bit.ly/GAgpVg

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 20/03/2012 10:40:57

  Για σταθείτε, πού είδατε από τη συνέντευξη του Προβόπουλου ότι υπονομεύει τον Σαμαρά;
  Μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι φέρθηκε καιροσκοπικά, μπορεί κανείς να του προσάψει την ιστορία με το Τ3, αλλά από την άλλη
  1. Ήταν κακό που τα αποθεματικα των ταμείων επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα σε περίοδο που αυτά φαίνονταν μία ασφαλής επένδυση; Μπορούσε κανείς μέχρι το 2009 να προβλέψει κούρεμα και ...σκουπιδοποίηση των κρατικών ομολόγων; Τουλάχιστον δύο γνωστοί μου είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα, και οι δύο του τραπεζικού τομέα. Η μία έχει και διευθυντική θέση σε γνωστή ιδιωτική τράπεζα.
  2. Πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι είχε ενημερώσει τον ΓΑΠ για την επερχόμενη βόμβα, πριν τις εκλογές ήδη. Αλλά το τρελοκαταθλιπτικό, μαζί με την χοντρή κυρία Λούκα, είχαν άλλα σχέδια, πουλούσαν πασοκιές της δεκαετίας του '80. Τι να έλεγε ο Προβόπουλος, "διαφωνώ με την πολιτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;". Να παραιτηθεί, ναι, το ότι δεν έκανε αυτό, μπορώ να του το προσάψω, αλλά είναι πολλά τα λεφτά για κάτι τέτοιο...Πείτε μου πόσοι έχουν ανάλογη γενναιότητα;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΒΙΣ 20/03/2012 10:53:33

   Τον υπονομεύει εκ των πραγμάτων, όταν από τη θέση και το κύρος του Διοικητή της ΤτΕ προβλέπει για το 2013 "μισθούς στα επίπεδα του 2001" και άλλα ωραία και ενθαρρυντικά και γενικά διαγράφει όλη τη δεκαετία (διαγραμμένη έτσι κι' αλλιώς).

   Ακολούθησε η δήλωση "γνωρίζω ότι δεν θα είμαι πρωθυπουργός της ευμάρειας, αλλά ό επόμενος που θα του ανοίξω το δρόμο"

   Εκτός του ότι ήταν ατυχέστατη, δυστυχώς, σε κάθε λέξη της ("δωράκια αυτ0ϋπ0νόμευσης δεν δίνονται")... απέπνεε μια ηττοπαθή παραδοχή ασφαλώς προκληθείσα από τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ.

   Αλλά αυτά γίνονται γιατί δεν γίναν αυτά που έπρεπε, τότε που έπρεπε, όλο το 2010 και το 2011.

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ ΒΙΣ 20/03/2012 12:50:04

   Υπονομεύει τον Σαμαρά γιατί από τώρα περιγράφει μέτρα που αν είναι πρωθυπουργός θα πάρει θέλει δε θέλει. Διαβάσατε τις δηλώσεις που έγιναν σήμερα για μικροομολογιούχους που τους κούρεψαν από τους "εταίρους" μας;Υπήρξε λέει κάποια διαρροή από τον υπουργείο οικονομικών περί αποζημίωσης τους και αμέσως ήρθε η απαγόρευση:

   «Μη βάλετε θέμα αποζημίωσης των μικρό-ομολογιούχων στην προεκλογική αντιπαράθεση» ζητάνε κύκλοι της Κομισιόν εκτιμώντας ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα «είναι καταστροφική»...
   ....Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν στις ελληνικές αρχές, δηλαδή στον, πρώην πια, Υπουργό, το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ, τις εμπλεκόμενες αρχές και το πολιτικό σύστημα ότι έχουμε ήδη δεσμευθεί για το αντίθετο. ».

   Τα μέτρα θα παρθούν λοιπόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου.

  • voter avatar
   voter @ ΒΙΣ 20/03/2012 17:48:22

   Μια χαρά τα λες ΒΙΣ και θα συμφωνήσω μαζί σου παρά τις αντίθετες τοποθετήσεις των λοιπών σχολιαστών .
   Μία ένσταση όμως . Τι σου φταίνε οι "καταθλιπτικοί και οι παχύσαρκοι "? Ασθενείς είναι και από τέτοιες ασθένειες έχουν περάσει μεγάλες ηγετικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου στερεώματος (Τσωρτσιλ , βασιλισσα Βικτωρία κα.)
   Το οτι είναι κανείς ασθενής δεν τον μεταβάλλει αυτόματα και σε ...ΓΑΠ η Λουκα .
   Αυτοί οι τελευταίοι είναι ένα κράμα μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας , ανικανότητας και πολιτικου αμοραλισμού ,που δεν εμπιπτει σε καμμιά νοσολογική οντότητα .

   • Queen Victoria avatar
    Queen Victoria @ voter 20/03/2012 18:33:38

    Ετσι μπραβο...ολοι ιδιοι ειμαστε; Ολοι μαζι τα φαγαμε;

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/03/2012 10:41:23

  Αναμενόμενο, αφού το Τ+3 Τ+10 έγινε γαργάρα...

  Εξελήφθη ως αδυναμία...

  Διότι δύο χρόνια ήταν περίπου "αόρατος", φρόντιζε να μην προκαλεί με δηλώσεις.

  Τώρα που έπεσε το μεγάλο οχυρό βγήκαν οι αρουραίοι από τις τρύπες τους, εκμεταλλευόμενοι το σχετικό "μούδιασμα" του κόσμου.

  Αν ο στόχος ήταν ακριβώς αυτό, το "μούδιασμα", στόχος επετεύχθη.

  Προσωρινά όμως...

 9. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 20/03/2012 10:43:05

  Μα γιατί να παραιτηθεί ο διοικητής μιας ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ τράπεζας που μόνο σκοπό έχει την αυξηση της περιουσίας των μετόχων της; Παίζει το παιχνίδι που κακώς του ανατέθηκε προς όφελός του. Δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον ούτε θα έπρεπε. Αυτοί που αφήσαν τέτοιες αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να προβληματίζονται.

 10. νταβελης γιωργος avatar
  νταβελης γιωργος 20/03/2012 11:52:49

  O Προβοπουλος αυτος ο ψυχρος βορειος αγγλος καλα θα κανει να το βουλωσει.Μετα απο καθε μεγαλη οικονομικη καταστροφη μας λεει καποιες βλακειες για να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα .Παντα ενημερωνει εκ των υστερων.Μετα τις εκλογες του 2009 ειπε οτι ειχε ενημερωσει Καραμανλη και ΓΑΠ.Τωρα που αλλαξε ηγεσια το ΠΑΣΟΚ μας λεει τα ιδια.Αποδεικνυεται οτι ειναι ενας καλος δημοσιος υπαλληλισκος που νοιαζεται για τον υψηλο μισθο που παιρνει και για την γραμμη που θα συμπληρωσει στο βιογραφικο του.Δυστυχως ενας ακομη καθηγητης πανεπιστημιου απο τους πολλους που χρησιμοποιουν τα κομματα και τους πληρωνουμε κυριολεκτικα για να κανουν διαπιστωσεις και τιποτε αλλο.ΣΑΦΩΣ ο Σαμαρας θα πρεπει να προσεξει γιατι ολοι νοιαζοναι μονο για την παρτη τους.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/03/2012 13:10:22

  Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε εμπορικές ή κεντρικές Τράπεζες, στην Ελλάδα όπως και σε κάθε χώρα, συχνά έχουν ορισμένα τυπικά χαρακτηριστικά: Κάνουν διαρκώς αισόδοξες προβλέψεις στις περιόδους "παχειών αγελάδων", καθυστερούν πολύ να μιλήσουν για αλλαγή της οικονομικής τάσης από ανοδική σε πτωτική, και υπερβάλλουν σε απαισιοδοξία πολύ καθυστερημένα, όταν η πτωτική τάση γίνει έντονη.
  Θυμίζω ότι ακόμη και το 2008 από την Τράπεζα της Ελλάδας ακουγόταν "προβλέψεις" ότι η Ελληνική οικονομία δεν θα προσβληθεί ιδιαίτερα από την Αμερικανική κρίση διότι έχουμε ...πολλή παραοικονομία.
  Γενικώς βλέπουν την πραγματικότητα με καθυστέρηση - και συχνά βλέπουν αυτό που θέλουν να δούν: Ακόμη και σήμερα η ΤτΕ ισχυρίζεται ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν είναι σημαντικά υπερτιμημένα. Μια ματιά στην διαχρονική εξέλιξη των αγοραίων τιμών, στα ποσοστά κέρδους και υπερτίμησης, καθώς και σε τεχνικά στοιχεία της καμπύλης (κινητοί μέσοι όροι κτλ), δείχνει ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν αντέχει σε καμμιά στερεά οικονομική λογική.
  Φοβάμαι ότι δεν αξίζει να τους παίρνει κανείς ιδιαίτερα στα σοβαρά, ιδιαίτερα όταν επιχειρούν να προβλέψουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.