#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/02/2012 09:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παπανδρέου συζητούσε με το ΔΝΤ από το Φεβρουάριο του 2009 και δήλωνε ... "Αμερικανός"Υπέρ του ΔΝΤ, «για να δούμε τον πλανήτη όπως θέλουμε», τασσόταν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, άλλωστε, ήταν ο πολιτικός που οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το οποίο αποκάλυψε το σάιτ WikiLeaks και είχε δημοσιοποιήσει ο Ελεύθερος Τύπος πέρυσι τον Αύγουστο. Τώρα, νέα στοιχεία που φέρει στην επιφάνεια το WikiLeaks δείχνουν ότι από τον Ιούνιο του 2009 «πληροφοριοδότες» ισχυρών think tank στις ΗΠΑ έβλεπαν πεντακάθαρα την προοπτική να προσφύγει, αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

 Hθελε αυστηρούς κανόνες

Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2009, παρουσιάζεται συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο κ. Παπανδρέου εκείνη την περίοδο με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ντέρμπιν (Durbin) και τον τότε πολιτευτή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Αλέξη Γιαννούλια. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως, φέρεται να τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο. Αναλυτικότερα, γράφει στο τηλεγράφημά του ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε να δει έναν οργανισμό σαν το ΔΝΤ να δραστηριοποιείται περισσότερο στο να θέσει αυστηρούς διεθνείς κανόνες για τη χρηματο-οικονομική ανάπτυξη για να «δούμε τον πλανήτη όπως θέλουμε».

 Η «κερκόπορτα»

Τώρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του WikiLeaks, αποκαλύπτεται ότι τον Ιούνιο του 2009 «πληροφοριοδότης» του αμερικανικού think tank, Stratfor, αρμόδιος και για την περιοχή των Βαλκανίων, απέστειλε στη Stratfor ηλεκτρονικό μήνυμα, με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη-Βαθμίδα 3». Σε αυτό περιέγραφε θέματα, στα οποία, όπως έγραφε, έπρεπε να δοθεί «ιδιαίτερη βαρύτητα». Ειδικότερα: «Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν ή πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθεί μπορεί να εξαρτάται από τι θα γίνει με το χρέος τους». Τόσο οι δηλώσεις Παπανδρέου όσο και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των «πληροφοριοδοτών» της Stratfor δείχνουν ότι εγχώριοι και ξένοι κύκλοι μεθόδευαν εκείνη την περίοδο την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη μέσω της «κερκόπορτας» της Ελλάδας.Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος- Καν, είχε αποκαλύψει ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ ήδη από τον Δεκέμβριο 2009. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είχε πει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του ΔΝΤ εντός της ευρωζώνης. Ενδιαφέρον είναι ότι στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας τον Φεβρουάριο του 2009 αναφέρεται πως ο κ. Παπανδρέου είχε εμφανιστεί να εκφράζει το θαυμασμό του για την οικονομική πολιτική του προέδρου Ομπάμα και να καταθέτει τη δυσαρέσκειά του για τη γερμανική στάση στην οικονομική κρίση. Ως γνωστόν, σε άλλα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε το Wikileaks, αυτή τη φορά της αμερικανικής πρεσβείας στη Γερμανία, το Βερολίνο εμφανιζόταν έξαλλο και μόνο στη σκέψη ότι το ΔΝΤ θα έμπαινε στα «χωράφια» της Ε.Ε.

 Δήλωνε Αμερικανός

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως «τη μοναδική δύναμη στον κόσμο» που μπορεί να ηγηθεί των δημοκρατικών αξιών, να λέγει ότι αισθάνεται πολύ κοντά στις ΗΠΑ, που είναι η γενέτειρά του, και να προσφέρεται στο ρόλο του διαμεσολαβητή με κράτη με τα οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι είναι ανοιχτός σε αμερικανικές ιδέες και πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει στη δημιουργία διασυνδέσεων με ηγέτες οι οποίοι διαφωνούν με την αμερικανική πολιτική σε όλο τον κόσμο. Θύμισε, δε, ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνέβαλε στην ειρηνική διευθέτηση κρίσεων ειδικά στο μουσουλμανικό κόσμο και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Γνώριζε

Όσον αφορά το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας εκείνη την περίοδο, ο κ. Παπανδρέου, παρότι, ως γνωστόν, την προεκλογική περίοδο έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», δήλωσε στους Αμερικανούς γερουσιαστές πως γνωρίζει πάρα πολύ καλά το μείζον πρόβλημα του ελληνικού χρέους και ότι θα είναι το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί όταν θα γίνει πρωθυπουργός. Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα αναφέρεται: «Όταν ο Γιαννούλιας τον ρώτησε για το ανησυχητικό άνοιγμα του δημόσιου χρέους, ο Παπανδρέου συμφώνησε ότι ήταν πρόβλημα, αντίθετα με το ιδιωτικό χρέος και τα τοξικά ομόλογα, δύο προβλήματα που η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει (…) Η Ελλάδα ήταν πιο ευάλωτη γιατί οι τράπεζές της είχαν επενδύσει πολύ στα Βαλκάνια».

Θανάσης Αργυράκης για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΠ avatar
  ΜΠ 29/02/2012 09:37:29

  Ήξερε ΠΟΛΥ καλά τί έλεγε με το "λεφτά υπάρχουν", εννούσε τα δικά μας και του ΔΝΤ. Τέτοια λαοπλανική απάτη θα γραφεί στην ιστορία με το πένθιμο μωβ χρώμα, όπως αυτό της γραβάτας του. Απορώ όμως κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι στις κινήσεις του για να τον ξεσκεπάσει; Κανείς;

  • ares avatar
   ares @ ΜΠ 01/03/2012 00:41:45

   πρωΐ-πρωΐ 5-10-2009
   Τ+3>Τ+10.>Τ+άπειρο

 2. HELLAS avatar
  HELLAS 29/02/2012 10:46:48

  Και να τον είχαν πάρει χαμπάρι, τι θα γινότανε ? Θα το πίστευε κανείς ?

  Αν ρωτούσες κάποιον τότε που πήγε να τον ψηφίσει, γιατί τον ψήφισε θα σου έλεγε ήταν πετυχημένος Υπουργός εξωτερικών + Υπουργός Παιδείας,
  και ξαναρώταγες τον ψηφοφόρο :
  Δηλαδή τι έκανε επί υπουργείας του ?

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 29/02/2012 12:25:50

  Ά, ρε Γιώργο. Θα μείνεις ως ο πλέον ανίκανος. Ο Τσάμπερλεν της Ελλάδας.

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 29/02/2012 12:29:23

  Κουίσλινγκ, όχι Τσάμπερλεν

 5. HELLAS avatar
  HELLAS 29/02/2012 12:34:51

  MΑΝΩΛΗ Μ.
  κάνεις λάθος ο Τσάμπερλεν δεν πούλησε τη χώρα του.
  Έκανε υποχωρήσεις στις αξιώσεις του Χιτλερ νομίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ειρήνη στο κόσμο.

  ΔΕΝ πουλησε την πατρίδα του.

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ HELLAS 29/02/2012 13:02:25

   Έκανε υποχωρήσεις στον Χίτλερ, όχι για να περισωσει την ειρήνη, αλλά για να τον δρμολογήσει κατά της ΕΣΣΔ.
   Μαζί με τον σοσιαλιστη Νταλαντιέ

 6. Nik avatar
  Nik 29/02/2012 14:45:01

  Αμερικάνος; Ναι! Δηλαδή πιστεύει στο Bill of Rights και θέλει παρόμοια ισχυρό Σύνταγμα και Συνταγματικό Δικαστήριο προστάτη του Συντάγματος και για εμάς; Μάλλον όχι, αυτά ο ΓΑΠ και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί μας τα θεωρούν πολυτέλειες για εμάς τους ιθαγενείς.

  Μακάρι να ήταν Αμερικάνος σε αυτά τα θέματα. Αν ήταν δεν θα προωθούσε την "παγκόσμια διακυβέρνηση" που την ακούν οι Αμερικάνοι και αφρίζουν.

  Κάτι άλλο είναι, αλλά το σύστημα δεν επιτρέπει να του πούμε.

 7. OΥΣΤΑΠΟΚΕΙ avatar
  OΥΣΤΑΠΟΚΕΙ 29/02/2012 23:34:35

  ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.