#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2011 07:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παπανδρέου πρέπει να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει


Του Γιώργου Χαρβαλιά*

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ στα 37 χρόνια της Μεταπολίτευσης κυβέρνηση εκλεγμένη με ισχυρή πλειοψηφία να απειλείται με πτώση, πριν από το μέσον της θητείας της, κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής και μιας διαφαινόμενης κοινοβουλευτικής ανταρσίας. Και δεν μιλάμε για απλή πτώση. Ούτε για απρόβλεπτο γκρεμοτσάκισμα. Μιλάμε για συθέμελη κατάρρευση ο πάταγος της οποίας θα ακουστεί και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ίδια ευκολία που κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, κοροϊδεύει και τους ξένους.

ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ στην Ευρώπη ο κατ’ όνομα πρωθυπουργός και υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, λες και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας στην Ελλάδα. Κάνει πως δεν βλέπει τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα και την κυβέρνησή του, αποστρέφει το βλέμμα από τους πολίτες που καθημερινά κατασκηνώνουν σε απόσταση ανάσας από το Κοινοβούλιο και αποδίδει τις εκδηλώσεις λαϊκής οργής σε πολιτική υποκίνηση.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ο Γ. Παπανδρέου μεταδίδει μια εικόνα μαγική. Μόνο η έλλειψη συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση τον εμποδίζει να… μεγαλουργήσει! Αλλά και χωρίς αυτήν έχει τις λύσεις για να ικανοποιήσει τους εντολείς του. Προκειμένου να μη σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του, υπόσχεται να περάσει ένα δεύτερο Μνημόνιο, ακόμη πιο επαχθές από το προηγούμενο. Γιατί, εκτός από απολύσεις, διάλυση του κράτους πρόνοιας και τυφλή φορολόγηση, περιέχει ένα καινούργιο στοιχείο: το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ο Γ. Παπανδρέου για να παρατείνει τη δανειακή ομηρία της Ελλάδας και μαζί μ’ αυτήν τη δική του πρωθυπουργική θητεία. Στην πράξη, έχει παραμυθιάσει τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να επιβάλει την πολιτική που του υπαγορεύουν. Να περάσει το μεσοπρόθεσμο συμβόλαιο εθνικής υποτέλειας αβρόχοις ποσί. Σαν ένα χάπι που το δίνουμε στον ασθενή με εντολή γιατρού. Έτσι απλά…

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΛΟ, στις ακραίες συνθήκες που ζούμε, καθίσταται σύνθετο. Γιατί, είτε το πουν «Μνημόνιο 2» είτε «μεσοπρόθεσμο» είτε αναγκαστική δημοσιονομική προσαρμογή για να μη γυρίσουμε στη δραχμή, το νέο χάπι της Τρόικας δεν έχει τύχη. Ο ασθενής προτιμά να πεθάνει…

ΙΣΩΣ ΛΟΙΠΟΝ θα ήταν πιο τίμιο και ειλικρινές, αλλά και πιο υπεύθυνο εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου, να παραδεχόταν εκ των προτέρων την αδυναμία του. Και να οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα τη χώρα σε εκλογές. Συντεταγμένα. Όχι κάτω από προϋποθέσεις εκτροπής. Όχι κάτω από την αποδοκιμασία των βουλευτών του και τη βοή ενός πλήθους εκατοντάδων χιλιάδων αγανακτισμένων.

Η ΑΓΑΡΜΠΗ ΠΤΩΣΗ του Γ. Παπανδρέου δεν είναι απλή υπόθεση. Θα έχει σοβαρές συνέπειες στο εξωτερικό, καθώς οι μέχρι πρότινος καθησυχασμένοι πιστωτές θα τρίβουν τα μάτια τους, τα κοράκια των αγορών θα πανηγυρίζουν και τα spreads στην κυριολεξία θα απογειώνονται.

ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, αγανακτισμένοι «δύο ταχυτήτων» δεν υπάρχουν. Ο κόσμος είναι στα όριά του και τα έχει κυρίως με αυτούς που τον έφεραν στη σημερινή κατάντια του. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να ομολογήσει ευθέως, χωρίς δημοψηφίσματα, λαγούς και θεσμικά στραμπουλήγματα, την αδυναμία του να κυβερνήσει. Μόνο έτσι θα γλιτώσουμε περίεργους καλοκαιρινούς εφιάλτες που έχουν ζήσει παλαιότερες γενιές Ελλήνων…

*δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ avatar
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ 05/06/2011 07:23:54

  Αυτά τα σκέπτεται ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του ,τους πολίτες και έχει ελάχιστη αξιοπρέπεια.Όταν σκέπτεσαι μόνο τον εαυτό σου και το προσωπικό όφελος και δεν αναφέρομαι στο ηθικό μέρος ,όταν υποτιμάς τον λαό γιατί έχεις μάθει τόσα χρόνια να τον ¨εξαπατάς με χίλιους τρόπους και κυρίως όταν είσαι εγκλωβισμένος στους συνεταίρους σου ,κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ποντάροντας στον πατριωτισμό του λαού και στον φόβο που καλλιεργείς .

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/06/2011 07:43:22

  Προκειμένου να μη σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του

  Όλα για την εμφάνιση. Κλειδωμένος στην αρλούμπα. Ξόδευε τώρα και βλέπουμε. Έεεε... πώς κάνετε έτσι για λίγα νησάκια και λίγη κυριαρχία... Τίποτα σημικά βρήκαμε; Κανένας πλούσιος με λεφτά για 1-2 μήνες μισθους ακόμα;

  Μίλάμε για απόλυτη, ανέυθυνη, προδοτική τρέλα.

 3. Χαμενος avatar
  Χαμενος 05/06/2011 07:55:38

  Το εγχώριο εσταμπλισμεντ εξετάζει το ενδεχόμενο τον αντικαταστήσει από την πρωθυπουργία με ενδοκομματικές διαδικασίες, χωρίς εκλογές. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε σπασμωδικές αντιδράσεις.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/06/2011 08:27:15

  Φοβάμαι πως βαδίζουμε σε σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις αν όχι σε εμφυλιο, που θα γίνει έτσι όπως προχωράν τα πράγματα, όσο και όταν το χάσμα ανάμεσα στο γάντζωμά τους στην εξουσία και στην ανέχεια του Λαού κορυφωθεί, αν εν τω μεταξυ δεν έχουμε κάποια εθνική περιπέτεια.

  Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ έχει όνομα και προσωπο και λέγεται -τι ειρωνεία- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 5. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 05/06/2011 09:10:46

  To ξέρει καλά το παραμύθι ο ΓΑΠ. Άρχισε τα πασοκοδιλήμματα τώρα του στυλ αν δεν ψηφιστεί μέχρι κεραίας το μεσοπρόθεσμο από την κοινοβουλευτική του ομάδα πάμε για εκλογές με τον κίνδυνο της χρεωκοπίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Είναι στο χέρι των (σκεπτόμενων) Ελλήνων να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι σε όλους αυτούς που τον εμπαίζουν 20 μήνες τώρα. Ας σκεφτούνε όλοι γιατί πριν μια εβδομάδα είχε διαχυθεί στα ΜΜΕ η επικείμενη χρεωκοπία μας και ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες εγκρίθηκε δάνειο 65 δις ευρώ και η άκαμπτη Μέρκελ έκανε γαργάρες ? ε ? γιατί ? Και κάτι ακόμα : αυτοί που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα δεν μπορούν να ελεγχθούν ούτε να διασπαστούν ούτε να τρομοκρατηθούν με μολότοφ - όπως έγινε πέρισυ με τη ΜΑRFIN ας πούμε.

 6. EΛΛΗΝΑΣ avatar
  EΛΛΗΝΑΣ 05/06/2011 09:16:36

  Όλοι στο κόλπο είναι και μας κοροϊδεύουν όλοι ψιλό γαζί - μηδενός εξαιρουμένου. Κατεβείτε Σύνταγμα

 7. koinos_nous avatar
  koinos_nous 05/06/2011 09:56:24

  2010.
  Εσοδα 50 δις, Εξοδα 75 δις , Εισαγωγες 44 δις, Εξαγωγες 16 δις, χρεος δεν εχω προχειρο το νουμερο 350 δις ισως, (αν κανω λαθος σε καποιο νουμερο διορθωστε με).
  2011.
  Τα νουμερα δεν θα ειναι πολυ διαφορετικα μαλλον θα ειναι χειροτερα οπως και τα επομενα χρονια οσο πληρωνουμε για τα δανεια.
  Νέο μνημόνιο και νέο δάνειο 65 δισ. έως το 2014 (το χρεος στα +400 ? και οι δοσεις για την εξυπηρετηση του ποσο θα εχουν παει?)
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111333244
  Fitch: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο 90-100 δισ. για μετά το 2013 (για να πιασουμε την πεντακοσαρα? :) οσο για τις δοσεις αφηστε τα καλυτερα)
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111319457
  "Η Fitch επανέλαβε, ωστόσο, τη θέση της ότι θα θεωρήσει «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή ένα είδος χρεωκοπίας, οποιαδήποτε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους."
  Ο Σαμαρας πριν η μετα τον Παπανδρεου (δεν θυμαμαι ποιος το εθεσε πρωτος) μιλησε για αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας ο αλλος για εκμεταλευση κλπ.
  Μπορει να ειμαι καχυποπτος αλλα μου φαινεται σαν στημενο παιχνιδι.
  Υπαρχουν διαφοροποιησεις στις προτασεις βεβαιως αλλα στα υπαρχοντα νουμερα δεν θα κανουν τη διαφορα.
  Αυτα εχουν ζητηθει απο καιρο απο τα δυο κοματα, ο Καραμανλης την εκανε διαισθανομενος οτι δεν μπορουσε να τα περασει ο "πατριωτης" Παπανδρεου αποδεχτηκε μετα χαρας και τωρα ο Σαμαρας κανει ταχα μου αντιπολιτευση, εμεις αξιοποιηση εσεις ξεπουλημα.
  Τωρα τι αξιοποιηση η εκμεταλευση και ποσα θα παρεις σε μια χειμαζομενη οικονομια ειναι για τους φακιρηδες.
  Ο Σαμαρας μαλλον παιζει το ρολο της ασφαλιστικης δικλειδας για την μη καταρρευση του "συστηματος" ως η εναλλακτικη λυση.
  Λυπαμαι που το λεω γιατι ηταν η τελευταια μας ελπιδα.
  Η επομενη ειμαστε εμεις οι ιδιοι.
  Αν δεν υπαρξει συμφωνια για διαγραφη αν οχι ολου τουλαχιστον πανω απο 50% του χρεους ωστε να μπορει να εξυπηρετηθει απλα κοροιδευομαστε.
  Η μονη πραγματικη αντιπολιτευση θα ηταν κατα την αποψη μου σταση των πληρωμων του χρεους, επιστροφη στη δραχμη, εθνικοποιηση της τραπεζας της Ελλαδος και των αλλων τραπεζων, δασμοι σε εισαγωγες κλπ.
  Ουτε η αριστερα δεν τα λεει, φανταστειτε που τωρα ειναι η ευκαιρια της, γιατι δεν το εκμεταλευεται?
  και μη μου πειτε οτι δεν το ζηταει γιατι δεν ειναι εφικτο, το να γινει ο βασικος μισθος 1,200 ευρω που ζηταγε ηταν εφικτο?
  Θα "ανταγωνιστεις" την Βουλγαρια σε τιμες προιοντων και υπηρεσιων η την Γερμανια στη βιομηχανια (χωρις ανεξαρτητη οικονομικη πολιτικη)?
  Η ξαφνικα θα αγοραζουν πλεον οι Ελληνες μονο ελληνικα προιοντα ας ειναι ακριβοτερα και θα γινει "επανεκκινηση" της οικονομιας?
  Καποιοι λενε ταχα μου με αναπτυξη 4% καθε χρονο και ελλειμα γυρω στο 3% το χρεος ειναι βιωσιμο.
  Μπα τι μας λετε.
  Δηλαδη σε 20 χρονια θα εχεις παει το ΑΕΠ σου στα 500 δις ευρω περιπου απο 250 που ειναι τωρα, πως ρε μεγαλε ? πουλωντας παγο στους εσκιμωους?
  Και το χρεος που θα εχει παει ? (και να ειναι σε σκληρο νομισμα)
  Γιατι δεν εχετε δει ποτε στα μεσα ενημερωσης μια αναλυση του χρεους, των στοιχειων της οικονομιας και ενα αισιοδοξο σεναριο βασει αυτων των αριθμων ?
  Προφανως κανει τζιζ και θα προβληματιστει το ποπολο.
  Ουτε ο πινοκιο δεν θα το τολμουσε.
  Ειπαμε κοινος νους οχι κουτος νους.

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ koinos_nous 05/06/2011 10:03:04

   ΥΓ. Αν οχι στην πραγματικοτητα εστω για να "εκβιασουν" τους ευρωπαιους θα επρεπε να διατυπωθει αυτη η αποψη απο καποιο κομα της αντιπολιτευσης ως οπλο της κυβερνησης προκειμενου να διαπραγματευθει καλυτερα.
   Αλλα μουγκα στη στρουγκα.

 8. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 05/06/2011 10:04:56

  H Αλήθεια είναι αυτή πού αναφέρεται. Το θέμα δεν είναι πότε θα χρεοκοπήσουμε γιατί αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι προοπτική υπάρχει με τον Γιώργο στο τιμόνι. Καμία απολύτως , ο άνθρωπος όχι μόνο μας έχει οδηγήσει στην φτώχια μας υποδουλώνει με το έτσι θέλω χωρίς καν να μας ρωτήσει. Γι' αυτό είναι επιβεβλημένη πρόταση μομφής από τον ΣΑΜΑΡΑ χθές. Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τον Γιώργο είναι μην σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια του.

 9. Stefanos avatar
  Stefanos 05/06/2011 10:13:49

  Το τέλος του είναι πολύ κοντά. Θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που πρόδοσε και υπέταξε τη χώρα στους εγκέφαλους της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, της οποίας άλλωστε δήλωσε και οπαδός. Ο άνθρωπος ανέλαβε να εκτελέσει το πείραμα. Στα χέρια μας είναι πλέον να αποτύχει...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Stefanos 05/06/2011 10:57:22

   γιατι το Συνταγμα δεν φωναζει να Παραιτηθουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
   Ολη η Ελλαδα ακουει
   και οσοι δεν θα ειναι εκει - ελπιζουν το σημερινο να μην ειναι απλα ενα 'χαπενινγκ' και ο'τι ο κοσμος που μαζευτηκε τελικα καταλαβε πως η κυβν/ση ΓΑΠ υπονομευσε και διεσυρε την χωρα και συνεχιζει να επιτιθεται στους Ελληνες - αυτα δεν εχουν προηγουμενο στην ιστορια μας
   οχι συλήδβην αφορισμους, ζωγραφιστες κρεμαλες και αλλα γραφικα
   εχουν και ονοματα και βαρυτατες κατηγοριες πανω τους
   ο κοσμος να ζητησει την παραιτηση τους και να αντιμετωπισουν τη Δικαιοσυνη με τους συνηγορους τους - πολιτισμενα - ΤΩΡΑ

 10. ataktos avatar
  ataktos 05/06/2011 10:22:52

  το ομολόγησε και ο .....Ραμφος

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ ataktos 05/06/2011 17:33:33

   ΑΥΤΟΣ ΣΑΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ .

 11. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 05/06/2011 10:22:59

  Τον έψαχναν λέει στο Λουξεμβούργο και αυτός ήταν στό Λονδίνο, σε γυμναστήριο. Δεν μου λέτε ρε παιδιά, πρώτα πηγαίνεις στο γυμναστήριο και μετά για σούσι ή το αντίθετο ;

 12. dosilhthos avatar
  dosilhthos 05/06/2011 10:31:47

  ντρεπωμαι για λογαριασμο σας...λιγο σεβασμος δεν βλάπτει. συμπεριφορα καννιβαλων. σεβασμος για τον Κυριο Γιωργακη Παπανδρεου. Και για την κυβέρνηση του. παντα ο λαος μας συμπαθουσε τα ατομα με ειδικές αναγκες. και τετοιοι ειναι ολος αυτός ο συρφετός.ετυχε να γεννηθουν και να γαλουχηθουν μεσα στο πασοκ.
  ( συγνωμη σε ολα τα ατομα με ειδικες αναγκες για την συγκριση..αλλα δυστυχώς υπαρχουν και τετοιοι.. ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΙ ΟΠΩς ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ)

 13. Orestios avatar
  Orestios 05/06/2011 10:49:11

  Το ωραίο είναι πως κρύβεται πίσω από τους Υπουργούς του, τους οποίους θα αδειάσει με την πρώτη ευκαιρία και θα τους παραδώσει για κανιβαλισμό.
  Ο αγώνας για την επιβίωση του είναι αυτός που μετράει σε αυτή τη φάση.

  Η ύβρις που διέπραξε νομοτελειακά φέρνει και την τιμωρία

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/06/2011 11:03:03

  Εαν μας δωσουν την 5η τη χλωμή, το Σεπτέμβριο θα μας βαλουν ολόσωμο ΓΥΨΟ, κουστουμάκι.
  Οπως ειπα ο Ιουλιος εινα μακρια!!
  Τα αποτελεσματα των στρες τεστ 90 ΕΕ Τραπεζων θα τα δωσουν Ιουλιο !! ων τα έχουν...
  ο Τιποτας ο Ρομπάϊ βγαζει στο κλαρι το ΓΑΠ-ΝΧ για τις ΥΠΟΓΕΙΕΣ Πρασινιες σχετικα με τα Ακινητα-Εγγυηση γαι το νεο Δανειο ΙΙ
  http://***.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z1ygOhSvCVM

  Το ΓΑΠ-ΝΧ εχει ετοιμασει Εκλογες με διλημμα Θανατηφορο ! χαχαααα
  " ΞαναΔανειζομαστε ή Πεθαινουμε "
  Αν οχι Ιουλιο, Σεπτεμβριο Σιγουρα !!

  Παρτε κ αυτο στ Αγγλικα οριτζιναλ !
  * "Euro-zone governments have reached a tentative deal on a new financing package for Greece that will seek roughly €30 billion in contributions from the country's private-sector creditors, senior euro-zone officials said Saturday."

  Το Νεο Δανειο ΙΙ θα ειναι τελικα περι τα 100Δις και οχι 65 ουτε 80. Το Σπλιτ:
  -Ενα μερος Χωρες Ευρωζωνης περι τα 50δις
  -Αποκρατικοποιησεις περι τα 20δις
  -Ελληνες Ιδιωτες Πιστωτες περι τα 30Δις

  Το τραβηγμα οπως εγραψα των Ομολογων γαι 5-8 Χρονια ( νεα σε αντικατασταση παλαιων ) θα φερει επιπλεον τοκους πρς πληρωμη περι τα 13Δις ( αναλογα τα ποσα σκανε πότε, πχ 2014 σκανε 200 χαχαα οποτε οι επειπλεον τοκοι στο τοτε πιθανο τραβηγμα θα ειναι 22+δις ).

  Αυτα απ τον μαινομενο σχολιαστη. Εχω δωσει και ενα Ημερολογιο,
  Εαν δεν καβατζαριστουμε σε EFSF απο 2014 και για 30-40 χρονια, θα μας πουν για το γρυλο μας στο φτερο ! Αγορες δεν υπαρχουν για Ελλαδα! Μονο νουμερα στιος οθονες μπλινκ μπλινκ.

  ΠΠ επι τοις %

 15. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 05/06/2011 11:34:10

  Από το
  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2357.aspx
  Η σχέση μίας χώρας με το ΔΝΤ δεν είναι σε καμία περίπτωση χρονικά περιορισμένη – ενώ δεν λύνει κανένα από τα πραγματικά προβλήματα της Οικονομίας της. Τέλος ότι, η αλλαγή της εκάστοτε κυβέρνησης, του «τρέχοντος» κόμματος εξουσίας καλύτερα, δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτα για τους συνδίκους του διαβόλου – αντίθετα, έχει μάλλον προϋπολογισθεί, με την υφιστάμενη κυβέρνηση να θεωρείται «νομοτελειακά αναλώσιμη».

 16. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 05/06/2011 11:44:00

  Πέρα από τις επιμέρους διαφορές τους, οι τρέχουσες συζητήσεις γύρω από το πρόβλημα του ελληνικού χρέους καθώς προβάλλουν κάποια γεγονότα και αποσιωπούν άλλα πάντα «ξεχνούν» 2 βασικές παραμέτρους.

  1. 1. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση εξ αιτίας της αναπτυξιακής υστέρησης και της πτώσης του ΑΕΠ έχει φέρει την χώρα σε σημείο να μην μπορεί να συγκεντρώσει τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να πληρώσει τα δάνεια του παρελθόντος χωρίς να δανειστεί υπέρογκα.

  2. Η Ελλάδα δίνει ένα ποσό που ξεπερνά το 5% του προϋπολογισμού για τους τόκους παλαιότερων δανείων την ώρα που η αναχρηματοδότηση μέσω των πακέτων στήριξης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντικατάσταση ενός υπάρχοντος δανείου με ένα καινούργιο το οποίο θα χρειαστεί να πληρωθεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον από τον ελληνικό λαό.

  Το γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο έχει αναλυθεί ποικιλοτρόπως και έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα για την απόδοση του δικαίου και της ιστορικής μνήμης.

  Συνεπώς, το ζητούμενο σήμερα είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ταχεία οικονομική και κοινωνική εξέλιξη πριν οι δυνάμεις της αγοράς επιβάλουν την φτωχοποίηση ως ισορροπιστικό παράγοντα της παρατεταμένης κάμψης.

  Στην παρούσα φάση αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για κάθε μορφή ανάπτυξης είναι το μνημόνιο και τα αποτελέσματα που απορρέουν από την οικονομική πολιτική που προτείνει.

  Βασικά αρνητικά αποτελέσματα του μνημονίου είναι:

  α. Η ιδεολογική κατασκευή που προσπαθεί να ενοχοποιήσει το εισόδημα, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία ως υπεύθυνους για τα χρέη της χώρας.

  β. Η νεο-αποικιοκρατία, η οποία έχει οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και βαθμιαία οδηγεί σε οικονομική, πολιτική εξάρτηση και δηµογραφική - πολιτιστική αλλοίωση.

  γ. Η Εκμετάλλευση -διαχείριση των φυσικών και οικονομικών πόρων από τρίτους έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι βαθμιαία οδηγεί σε de facto κατάληψη εδαφών από την «μητρόπολη» επειδή εμμέσως καθορίζει την κοινωνική δομή, την διακυβέρνηση και τις οικονομικές λειτουργίες .

  Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμη απόψεις που υποστηρίζουν ότι :

  α. η λαθρομετανάστευση με τα συνακόλουθά της δεν είναι πρόβλημα, όταν έχουμε μάλιστα φτάσει σε σημείο να είμαστε μετανάστες στον τόπο μας για να μην προσβάλουμε το δικαίωμα των λαθρο- μεταναστών να αποκτήσουν νέα πατρίδα- αποικία …

  β. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει καλά και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς την ίδια κατεύθυνση όταν μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει δώσει εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο 1 ½ χρόνο. Πως μπορούμε να δεχτούμε ότι η φτωχοποίηση και τα πακέτα δανεισμού είναι η μοναδική λύση για βγει η χώρα μας από την κρίση, όταν στον ένα χρόνο εφαρμογής του προγράμματος που εφαρμόζουν γυρίσαμε δεκαετίες πίσω.

  Στην δημοκρατία «μπορούμε και διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε» όταν όμως η παραπλάνηση και η πολιτική εξαπάτηση σκόπιμα χαλκεύει την αλήθεια για να επιβληθούν συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της πατρίδας γεννιέται η εκτροπή με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι, ποιος επιδιώκει την εκτροπή και γιατί;

 17. st.takis avatar
  st.takis 05/06/2011 11:44:01

  Ο ΚΑΝΤΑΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ????????

 18. faaithonas avatar
  faaithonas 05/06/2011 12:28:52

  Αδυναμία στο να κυβερνήσει ασφαλώς έχει πλην όμως την καθημερινη του γυμναστικούλα του είναι αδιανόητο να τη χάσει . Καί την παρελθούσα Παρασκευή εν Λονδίνω http://www.sarova.com/aquilla/

 19. O Saligaras avatar
  O Saligaras 05/06/2011 16:29:07

  Ηγεσία είναι η δυνατότητα αναγνωρισης ενός προβλήματος
  πρίν μεταβληθεί σε επείγουσα ανάγκη.
  π.χ.
  «Τόσο οι επόμενοι μήνες, οι δύσκολοι μήνες που έρχονται,
  όσο και το αύριο του τόπου μας, εξαρτώνται από την υπευθυνότητα όλων μας»
  Δεν είναι στάση ευθύνης αυτή τη στιγμή το «όχι σε όλα»
  και αυτό δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω!
  ----kK

 20. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 05/06/2011 20:15:56

  O Saligaras είπε:
  Δεν είναι στάση ευθύνης αυτή τη στιγμή το «όχι σε όλα
  τι προτείνεις ;

 21. δημης avatar
  δημης 05/06/2011 21:55:25

  "ΙΣΩΣ ΛΟΙΠΟΝ θα ήταν πιο τίμιο και ειλικρινές, αλλά και πιο υπεύθυνο εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου, να παραδεχόταν εκ των προτέρων την αδυναμία του. Και να οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα τη χώρα σε εκλογές. Συντεταγμένα. Όχι κάτω από προϋποθέσεις εκτροπής. Όχι κάτω από την αποδοκιμασία των βουλευτών του και τη βοή ενός πλήθους εκατοντάδων χιλιάδων αγανακτισμένων."
  ΠΟΥ ΤΟ...ΕΙΔΑΤΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (ΕΣΤΩ ΤΗΝ ΣΤΗΜΕΝΗ) ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.....ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ... ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.....;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 22. O Saligaras avatar
  O Saligaras 06/06/2011 06:32:17

  βουνίσιε φίλε
  εννοείς τι πρότεινε τότε ο Καραμανλής ;
  εκείνος το είχε πεί, εγώ το ανάφερα ως παράδειγμα.
  ---->kK

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.