#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/11/2011 15:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παπανδρέου οδηγεί την χώρα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ΕυρώΤο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση που προανήγγειλε η Ελλάδα, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών.

Ενώ ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (EFSF) αποφάσισε  να αναβάλει την έκδοση ομολόγων έως 3 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, λόγω της αναταραχής που προκαλεί στις αγορές το ελληνικό σχέδιο για δημοψήφισμα. Η έκδοση αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αναλυτή της Moody's. Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου φέρεται να υποστηρίζει πως το ΔΝΤ πιθανόν να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού.

Ένα δημοψήφισμα για το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα δυσκολέψει την καταβολή της επόμενης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  υποστήριξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Η πρόσφατη ελληνική κρίση έχει επισκιάσει την πολιτική ατζέντα της Συνόδου G-20

Οι οικονομίες της G-20 που συναντώνται στις Κάνες έλπιζαν να εστιάσουν τη προσοχή τους στην υπόλοιπη ευρωζώνη, τώρα όμως, όλα δείχνουν πως οι ηγέτες θα καταναλωθούν στο πως θα σβήσει η νέα φωτιά που άναψε η Ελλάδα, η οποία δεν συμμετέχει καν στην G-20, και η οικονομία της αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού ΑΕΠ της ΟΝΕ γράφει η Wall Street Journal

Δύο σενάρια

«Δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση: οι Έλληνες δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα λεπτό εφόσον δεν συμφωνήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφερόμενη στους όρους που θα θέσει η γαλλική κυβέρνηση στη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η Le Monde όπως και η οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνουν ότι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ θα θέσουν την Ελλάδα ενώπιον του εξής διλήμματος: εντός ή εκτός ευρώ. Αυτός θα είναι ο πρώτος και βασικός όρος.


Σενάριο 1ο

Εφόσον η Ελλάδα αποδέχεται να θέσει το δίλημμα της παραμονής στην ευρωζώνη σε δημοψήφισμα (και όχι κάποιο άλλο ερώτημα) τότε οι δύο ηγέτες θα συναινέσουν στην πραγματοποίησή του. Όμως θα ξεκαθαρίσουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό τον εξής (δεύτερο) όρο: ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα (ούτε η συμφωνηθείσα 6η δόση του δανείου) μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.

Όπως σημειώνει βέβαια η Monde «οι ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου το παράδειγμα του κ. Θαπατέρο που είχε το θάρρος να λάβει τα σκληρά μέτρα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Εφόσον όμως ο έλληνας ηγέτης επιμείνει τότε θα τεθεί ο τρίτος όρος ότι η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Δεκεμβρίου. Αυτό που φοβούνται Μέρκελ και Σαρκοζί είναι ότι με την κωλυσιεργία από την Αθήνα η κρίση χρέους θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα επεκταθεί στην Ιταλία και την Ισπανία.


Σενάριο 2ο

Η υπόθεση περικλείει ουσιαστικά κάθε αναπάντεχη τροπή που θα μπορούσε να έχει η ελληνική περιπέτεια για την Ευρώπη. Στο σενάριο εμπίπτει μια αρνητική απάντηση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος είτε η μετάθεσή του για τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ. «Ασφαλώς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Ελληνες να αυτοκτονήσουν» αναφέρει η Monde επικαλούμενη δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται.

Στο θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρθηκε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί. «Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση για τους πολίτες, την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

«Πρέπει να τεθεί σωστά το ερώτημα»

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, τόνισε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους Έλληνες είναι εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

«Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα "αν είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη;", αλλά το "αν θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ;"» δήλωσε ο Λεονετί, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

«Αυτό είναι ένα αποδεκτό ερώτημα, από τη μια πλευρά υπάρχει ασφαλώς ένα απαραίτητο πρόγραμμα λιτότητας για να ελεγχθεί το χρέος με αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης και από την άλλη η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά με την κήρυξη ταυτόχρονα κατάστασης χρεοκοπίας» συνέχισε ο υπουργός.

«Δεν μπορεί να ασκηθεί καμία κριτική στην ιδέα να προσφύγει κανείς στο λαό για να αποφασίσει, όμως πρέπει το ερώτημα να τεθεί σωστά» εκτιμά ο υπουργός.

«Πιστεύω» δήλωσε επίσης «πως πρέπει να είμαστε σαφείς με τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγει από την κρίση παρά αυτή που προτάθηκε από τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης) με πρωτοβουλία της Γαλλίας και ότι δεν μπορούμε να πούμε: "είμαι κατά της συμφωνίας, ταυτόχρονα παραμένω στη ζώνη του ευρώ και δεν βρίσκομαι σε χρεοκοπία».

Η έξοδος από την ευρωζώνη «είναι πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό απ' ό,τι για τη ζώνη του ευρώ» δήλωσε ακόμη ο Γάλλος υπουργός.

Σχεδόν βέβαιη θεωρεί την χρεοκοπία της Ελλάδας  ο κύριος Μπιλ Γκρος, ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund που δραστηριοποιείται  στις διεθνείς ομολογιακές αγορές.

Ο κ. Γκρος επανέρχεται  σε παλαιότερη άποψή του πως πλέον  ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως και οι πιθανότητες η χώρα μας να εγκαταλείψει το ευρώ είναι 50-50.

Για την ακρίβεια καλεί την Ελλάδα να «εγκαταλείψει  για λίγο το ευρώ και να επανέλθει  αργότερα», ακολουθώντας – κατ΄αναλογία – το παράδειγμα της Ισλανδίας που κατά τον ίδιο «αναδιάρθρωσε τα δημοσιονομικά της με τον σωστό τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. road runner avatar
  road runner 02/11/2011 15:26:05

  Μήπως πραγματικά θα πρέπει να γυρίσουμε στην δραχμή, να επιβάλουμε ξανά δασμούς και να επαδιαρθρώσουμε την παραγωγή?
  Σίγουρα θα έχουμε υποτίμηση και πληθωρισμό αλλά γιαι τέτοιο κόλλημα με το Ευρώ και την ΕΕ?
  Πραγματικά μας συμφέρει αυτό?

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ road runner 02/11/2011 15:54:27

   Ξεφτιλιστήκαμε τελείως αν δεν είχαμε ήδη ξεφτιλιστεί. Μου είπαν κάποιο ξένοι στο εξωτερικό ότι κάποιοι Ελληνες παριστάνουν τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς. Εκεί καταντήσαμε.

   • road runner avatar
    road runner @ Kώστας Θ. 02/11/2011 16:07:13

    Ξεφτίλες είμαστε από την εποχή του "καταλαβαίνω ένα δώρο στον εαυτό του αλλα όχι και 500 εκ", την Μιμη που η φήμη της είχε φτάσει μέχρι το Αφγανισταν και άλλα όμορφα. Τι μας πειραζει ότι μας κατάλαβαν και οι έξω. Μα αυτοί το ξέρουν εδώ και καιρό. Τι δεν ξέραν ποιο πολιτικό σύστημα μιζάραν τόσα χρόνια, ή δεν καταλάβαιναν με ποια κριτήρια ψηφίζει ο ελληνικός λαος? Όχι για να μην τα φορτώνουμε όλα στους έξω δηλαδη.

   • Agriemenos avatar
    Agriemenos @ Kώστας Θ. 02/11/2011 19:58:31

    "Μου είπαν κάποιοι ξένοι στο εξωτερικό ότι κάποιοι Έλληνες παριστάνουν τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς". Χαχαχαχα... πολλή σαφής ήσουν!
    Να έρθουμε στα σοβαρά θέματα τώρα. Εγώ ακούω βερεσέ τις "ερμηνείες" των ευρωπαίων αναφορικά με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος. Αφήστε που όσο βλέπω τις αντιδράσεις τους τόσο ηδονίζομαι με την προοπτική του! αν και επιμένω πως αυτό το δημοψήφισμα άργησε 1,5 χρόνο και έπρεπε να γίνει πριν το Μνημόνιο και τώρα έπρεπε να γίνουν εκλογές. Και γιατί παρακαλώ το δημοψήφισμα σημαίνει "ή εντός ευρώ ή εκτός"? ποιός έχει θέσει τέτοιο ζήτημα στην ατζέντα? εκτός όλων των άλλων οι περισσότεροι των Ελλήνων δεν είπαν ποτέ έξω από το ευρώ (πλην οπαδών ΚΚΕ που είναι σεβαστή η άποψη τους). Μια συντεταγμένη, οργανωμένη, ενορχηστρωμένη προσπάθεια των "έξω" να αποτρέψουν το όχι και το "ξεπουπούλιασμα" του "λεφτά υπάρχουν" Παπανδρέου είναι όλα αυτά...

    • Χρήστος avatar
     Χρήστος @ Agriemenos 02/11/2011 20:22:09

     Αγριεμένε χαλάρωσε. Τυχαίνει να ζω στο εξωτερικό και βλέπω την αλλαγή. Δεν είναι μύθος. Σίγουρα υπάρχουν υπερβολές σε στυλ Ξανθόπουλου, αλλά σου ξαναλέω δεν είναι μύθος.

 2. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 02/11/2011 15:56:04

  Αν ο παπανδρεου κατορθωνε και γυρναγε τη χωρα στην δραχμη θα μιλαγαμε για εθνικο ηρωα , αυτα ειναι ονειρα θερινης νυχτος που γραφετε
  Ο παπανδρεου ειναι δοσιλογος , το μονο τον ενδιαφερει ειναι να πλουτησει η οικογενεια του και η υστεροφημια του στην πατριδα του (ΗΠΑ)

  Τα συμφεροντα που εξυπηρετει ο παπανδρεου , λενε να μεινουμε στο ευρω με ελεγχομενη χρεωκοπια , ωστε να ξεπουληθει ο ορυκτος πλουτος μπιρ μπαρα και να μετατραπουμε σε σκλαβους των γερμανων, με μια χωρα χωρισμενη σε οικονομικες ζωνες

  Ο σαμαρας που παλινοδει σε δυο μετωπα στο δηθεν φιλολαικο που επαγγελεται επαναδιαπραγματευση στα ηδη συμφωνημενα και στο πραγματικο του , που ειναι φιλομνημονιακη πολιτικη εξυπηρετωντας τα συμφεροντα της μερκελ και των αλλων εταιρων


  Το δημοψηφισμα δεν ειναι καταλληλο σημερα ,ας γινουν εκλογες τωρα να δουμε τι συμμαχιες και πολιτικες δυναμεις να προκυψουν , οπως να βολιδοσκοπηθουν και να αξιολογηθουν οι πραγματικες προθεσεις της νεας κυβερνησης , απενατι στην μνημονιακη πολιτικη της ευρωζωνης
  Και τα ξαναλεμε

  Πιστευω μακροπροθεσμα ο λαος θα αντιληφθει τα εκβιαστικα διλληματα της ευρωζωνης ( ευρω = δουλος και φτωχος Η δραχμη = φτωχος αλλα ανεξαρτητος) , οποτε δεν θα δισταζει σε συντομο διαστημα να απαιτησει ο ιδιος δημοψηφισμα για να ορισει την μοιρα του
  Η ωρα της κρισης που θα κριθουμε να αλλαξουμε τα παντα δεν θα αργησει να φτασει

 3. Avanti avatar
  Avanti 02/11/2011 16:11:16

  Το ότι στόχος του ΓΑΠ είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας και φυσικό επακόλουθο την επιστροφή στην δραχμή το λέμε καιρό τώρα, φαινότανε το πράγμα..... έκπληξη θα ήταν το αντίθετο. Για όσους δεν ξέρουν πολλά από πολιτική και οικονομικά αλλά ξέρουν να " διαβάζουν" την γλώσσα του σώματος, καταλαβαίνουν πολλά ..... και το ύφος, ο τόνος της φωνής....
  Δυστυχώς μπλέξαμε άσχημα, αυτοί θα κερδίσουν δις και εμείς οι απλοί Ελληνες ένα μάτσο αποκαίδια.

 4. Zanetta avatar
  Zanetta 02/11/2011 16:13:54

  "Η έξοδος από την ευρωζώνη «είναι πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό απ’ ό,τι για τη ζώνη του ευρώ» δήλωσε ακόμη ο Γάλλος υπουργός.

  Το εννοει πραγματικα η μηπως τρεμει στη σκεψη οτι πιθανη εξοδος της Ελλαδας θα σημανει αρμαγεδωνα στις αγορες;
  Μια νυξη εγινε χθες για δημοψηφισμα και το ευρω κατρακυλησε απο 1,42 στο 1,37!
  Ασε την χασουρα των χρηματιστηριων! -6,5 της Ιταλιας...
  Γι' αυτο να προσεχουμε τι λεμε...

  • man8os avatar
   man8os @ Zanetta 02/11/2011 16:47:58

   Την εξοδο θα ακολουθησει διαμελισμος της Ελλαδας.

 5. armagedon avatar
  armagedon 02/11/2011 16:42:47

  ΓΥΡΝΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 200000.ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΕΡΑ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 50 ΤΑ ΕΚΑΤΟ

 6. teos avatar
  teos 02/11/2011 16:44:14

  Να ψηφίσουμε ολοι ΟΧΙ να γυρίσουμε στην δραχμή, εγώ το λεω οτι εντος του ευρω η καλύτερη τύχη που μας περιμένει ειναι μια επαρχία της Γερμανίας.
  Χαχα γουσταρω πατριωτες τρεχτε στις τραπεζες να παρετε τα ευρουδακια σας ανθρωπακια, βαλτε τα κατω απο το στρωμα σας και μετα κλαιτε για τον προδοτη τον ενα και τον προδοτη τον αλλο. Εαν σας ενδιαφερει η Ελλαδα αφηστε τα ευρω σας στις τραπεζες να γινουν δραχμες να ζήσουμε ανεξαρτητοι χωρις ευρωπαιους στο κεφαλι μας, αλλιως μη παραπονιεσται που οποιος και να βγει αλλα αφεντικα θα υπηρετεί αλλα οχι τον Ελληνικο λαό.

 7. Χρήστος avatar
  Χρήστος 02/11/2011 16:57:29

  Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τελεία και παύλα. Για θυμηθείτε όλοι πώς ξεκίνησε αυτή η κατάσταση: ψηφίσαμε τον Αη Βασίλη για πρωθυπουργό.

  Όποιος πιστεύει ότι με μία απόφαση θα λυθούν όλα (πχ να βγούμε ή να μείνουμε στο Ευρώ, να κάνουμε στάση πληρωμών) καιρός να ξυπνήσει. Καλά τα παραμύθια αλλά πλέον είμαστε στην πραγματικότητα.

 8. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 02/11/2011 17:35:32

  Ο Παπανδρεου ειναι ή πολυ αφελης ή εχει ενα πανισχυρο λομπυ (π.χ. Σορος) απο πισω που τον κατευθυνει. Για τοοοοσο αφελη...δεν τον κοβω.

  • popolaros avatar
   popolaros @ ΝΕΚΚ 02/11/2011 19:46:34

   Είναι μια αφελέστατη, απάτριδα, ψυχρή, ασπόνδυλη και υπάκουη μαριονέτα.
   Άλλοι κουνάνε τα νήματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.