#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/10/2011 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παπανδρέου επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα"Σενάρια για «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 35% κι όχι 50%-60% που έπαιζε τις τελευταίες ημέρες, διαρρέει η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται να έχουν και κάποια βάση. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς όλα είναι στον αέρα.

Πάντως, οι φήμες αυτές βοηθούν το χρηματιστήριο να ανακάμψει με αιχμή τις τράπεζες οι οποίες αν γίνει πραγματικότητα το παραπάνω σενάριο, θα έχουν μικρότερες απώλειες.

Η διαρροή του σχεδίου για κούρεμα 35% ξεκίνησε από το Μαξίμου αλλά φαίνεται να το υιοθετούν και οι τράπεζες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιους όρους θα γίνει κάτι τέτοιο, ποιες τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορέσουν δηλαδή να αντέξουν ή θα πάμε σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και τεράστια ύφεση της οικονομίας;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε γενναίες λύσεις από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20, που θα αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους. «Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη σχετικά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 21%, όπως οριζόταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός  αναφερόμενος στην κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο έκανε λόγο για «κρίσιμες μάχες» που έρχονται στη Βουλή και υπογράμμισε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η απόφαση του Κοινοβουλίου, να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις» που έχουν ληφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, «ώστε πηγαίνοντας εκεί, να κάνουμε με καλύτερους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία προσδοκούμε να πετύχουμε ένα και θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Αγώνας δρόμου των τραπεζών

Οι τράπεζες, πάντως, δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να φτιάξουν κάποιες γραμμές άμυνας. Ετσι, η Εθνική ετοιμάζεται να ξεπουλήσει την τουρκική τράπεζα Finansbank ενώ Alpha και Eurobank θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συγχώνευση και κοιτούν αν βγαίνουν τα νούμερα.

Στο μεταξύ, αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, κάνει η Εθνική τράπεζα η οποία σε έκθεσή της τονίζει ότι φέτος η ύφεση θα είναι 5,9% και το 2102 θα είναι 2,7% αλλά εκεί θα πιάσουμε τον πάτο και θα δημιουργηθεί πλεόνασμα. Να σημειωθεί πάντως ότι για φέτος ο Β. Βενιζέλος έκανε λόγο για ύφεση στο 5,5%.

Μάλλον φιλόδοξοι είναι οι στόχοι που λέει η Εθνική ότι θα πιάσει η οικονομία καθώς τα πάντα βουλιάζουν, η ανεργία είναι πάνω από 1 εκατ., επενδύσεις δε γίνονται ενώ και κανείς δε γνωρίζει πόσο θα είναι το κούρεμα και πόσο θα επηρεάσει την κοινωνία.

Η Εθνική των εκλεκτών της κυβέρνησης κ. Ταμβακάκη και Ράπανου λέει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να επανέλθει σε θετικό έδαφος το 4ο τρίμηνο του 2012 (+0.3%).

«Ενάμιση χρόνο μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, και τρία σχεδόν χρόνια από την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση, οι πρώτες ενδείξεις προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο πρότυπο έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, καταδεικνύοντας ότι οι θυσίες αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα. Οι συντελούμενες αλλαγές αποτυπώνονται τόσο στη διάρθρωση της εγχώριας ζήτησης, με συρρίκνωση της κατανάλωσης και των εισαγωγών, έντονη προσαρμογή της αγοράς εργασίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους (ειδικά στον τουρισμό) και ανάκαμψη των εξαγωγών», τονίζεται.

Μακάρι να μη διαψευστεί αλλά και να επιβεβαιωθεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουν ματώσει εκατομμύρια Έλληνες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/10/2011 17:33:18

  εάν το κούρεμα είναι μικρό, θα πάρουν παράταση οι τράπεζες και τα ταμεία, και θα συνεχιστεί το "μαρτύριο της σταγόνας", μέχρι το κούρεμα να είναι στην αγοραία τιμή. Δηλάδή, περιπου ό,τι λέει το σπρεντ. Εκτός εάν στην Νέα Ευρώπη, δεν έχει σημασία τι λέει η ζυγαριά, αλλά πόσο θες να ζυγίζεις.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 12/10/2011 19:00:33

   Ποια Ταμεία; Αν ανοίξεις το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα Ταμεία έχουν 6 δις ομόλογα+έντοκα. Ακόμα και όλα να είναι ομόλογα και 50% ο μπαρμπέρης δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα τα 3 δις....

   Μην τσιμπάμε στην πράσινη προπαγάνδα των ΜΜΕ. Ας πάμε Τράπεζες ....φαντάζομαι ότι οι Βρετανοί είναι ηλίθιοι για την RBoS και οι Βέλγοι και οι Γερμανοί που κρατικοποίησαν τις Τράπεζες...εμείς έχουμε τον οικονομικό σωτήρα τη Λιμνούπολης τον κύριο ΠΑΠΑδήμο που είτε έρχεται να σώσει την οικονομία σε κάθε ανασχηματισμό είτε σχίζει τα ιμάτιά του για το 21% της 21ης Ιουλίου.
   Γιατί (και το λέω 2 χρόνια) δανειζόμαστε για να σώσουμε ιδιωτικά μαγαζιά που δανείζονται από ΕΚΤ με εγγυήσεις και παρκάρουν το χρήμα σε έντοκα ή σε πελάτες που το βγάζουν έξω; Για την ρευστότητα;

   Κατανοώ πλήρως ότι πρέπει να σωθούν ιδιωτικά μαγαζιά που σώζουν ΜΜΕ που παίρνουν έργα αλλά μην μας δουλεύουν κιόλας.

   Σε τελική ανάλυση σημαντικότερη είναι η κάθε αρτοβιομηχανία από κάθε ιδιωτική Τράπεζα....πόσο είπαμε θα ήταν το χρέος αν τις κλείναμε και είχαμε μόνο κρατικούς τραπεζικούς πυλώνες; γιατί είπαμε δύο κουτσοί αρνούνται και να ενωθούν και όποτε έντρομοι κάποιοι το κάνουν γίνονται υγιές μαγαζιά; σε ποια χώρα του κόσμου θα λειτουργούσαν;

   κατανοώ λοιπόν την σκοπιμότητα αλλά μην μας δουλεύουν και από πάνω... Αλήθεια ο κύριος Παπανδρέου ρώτησε
   α) τον Βενιζέλο
   β) τον ΠΑΠΑδήμο
   γ) τους πάλαι ποτέ συνδαιτυμόνες

   για το κούρεμα του + ότι μας πούνε και όχι 21%;
   Γιατί μέχρι πρόσφατα κάποιοι και υμνούσαν τον Ιούλιο και λοιδορούσαν όποιον ψέλλιζε ...αβαβαο παπαπαο....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.