#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2012 23:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Παπακωνσταντίνου δεν γνώριζε τίποτα για το έγκλημα...Για οκτώ ολόκληρους μήνες κράτησε ο υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου τη «λίστα Λαγκάρντ» ή «λίστα Φαλσιανί», χωρίς να γίνουν επί της ουσίας έλεγχοι, όπως προκύπτει από την κατάθεσή του στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Ακόμα χειρότερα; Ο ίδιος είπε ότι δεν ξέρει που είναι το πρωτότυπο της «λίστας» και ότι ο ίδιος έχει μόνον το αντίγραφο. Κάτι, που αυξάνει τις υποψίες των οικονομικών εισαγγελέων ότι η λίστα που έλαβαν, είναι πολύ πιθανώς «πειραγμένη».

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε, πήρε τη λίστα από τη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2010. Στη συνέχεια έδωσε μόνον 20 ονόματα από τη λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.Καπελέρη, προκειμένου να ερευνηθεί το «φορολογικό προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων. Κατόπιν, σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, έκανε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της λίστας, δίχως όμως, στη συνέχεια να υπάρξει κάποιο πρακτικό βήμα ή έστω να κληθούν ατύπως πρόσωπα της λίστας για «διαπραγματεύσεις» με την ελληνική κυβέρνηση. Πέντε μήνες μετά, όταν αποχωρούσε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, είπε ο ίδιος ότι παρέδωσε τη λίστα στον επόμενο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρώην εισαγγελέα, Ι.Διώτη. Ως γνωστόν, ενώ οι υπόλοιπες χώρες που πήραν αντίστοιχες λίστες Φαλσιανί (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.λ.π.) διαπραγματεύτηκαν στο παρασκήνιο με τους μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική Τράπεζα HSBC, που φοροδιέφευγαν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να έλθουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις τους, και έτσι να μπουν στα δημόσια ταμεία των χωρών τους πολλά δίς. ευρώ, στην Ελλάδα, ο κ.Παπακωνσταντίνου ουδέν έπραξε επί οκτώ μήνες.

Τι ακόμα ενδιαφέρον προέκυψε από την κατάθεσή του; Ότι ενήμερος για το θέμα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι στη λίστα περιλαμβάνονταν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών έως και το 2006-2007, και όχι της δεκαετίας του 1990, όπως διέρρεαν προ εβδομάδων στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και τέλος ότι τη λίστα την έψαξε στην Ευρώπη η ΕΥΠ, αλλά δεν την πήρε η Υπηρεσία, όπως ισχυρίστηκε στη Βουλή ο κ.Διώτης. Εστάλη, μέσω διπλωματικής οδού από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας στο ελληνικό.

Ιδού όμως, πως προσπάθησε να δικαιολογήσει ο κ.Παπακωνσταντίνου το γιατί δεν έδωσε όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ, αλλά μόνον 20 ονόματα: «Γιατί δεν έδωσα όλα τα στοιχεία στον ΕΓ του ΣΔΟΕ κ. Καπελλέρη; Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λιχτενστάινμ (.σ.σ μεγαλοκαταθέτες, φοροδιαφεύγοντες) που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα, οι δε προβληματισμοί που διατυπώνονταν μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μία «δυσκολία» στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις Υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που άλλωστε ήταν και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα».

Για το πώς εδόθησαν τα ονόματα στην Ελλάδα, είπε: «Στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις Γαλλικές Αρχές στοιχείων καταθετών σε Ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Έλληνες. Οι Γαλλικές Αρχές θα ήταν διατεθειμένες να μας στείλουν το μέρος της πληροφορίας που αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων. Σε συνάντηση που είχα με την Γαλλίδα Υπουργό σε Eurogroup της ζήτησα να μας σταλούν αυτές οι πληροφορίες, το οποίο και αποδέχθηκε αφού μου επισήμανε το ευαίσθητο της πληροφορίας.

»Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου ΟΙκονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα. Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις Γαλλικές αρχές.

»Από τα περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δις δολλάρια (περί τα 1,5 δις ευρώ). Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ. δολλαρίων.

»Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου.

»Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων.

»Στις 25 Ιανουαρίου 2011 συγκάλεσα σύσκεψη με θέμα τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμμετοχή του ΓΓ Υπ. Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και της διευθύντριας του γραφείου μου.

»Στη σύσκεψη συζητήθηκε η σωστή χρήση ευαίσθητων στοιχείων. Ο Νομικός Σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι ενώ οι πληροφορίες από μόνες τους δεν δικαιολογούσαν το δικαίωμα των Ελληνικών Αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από τις Ελβετικές Αρχές ούτε μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για καταλογισμό φόρου ή για βεβαίωση φορολογικής παράβασης, μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου (δηλώσεις, περιουσιακά στοιχεία, εμβάσματα στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη διαφύλαξη του απορρήτου της πληροφορίας.

»Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο, και τον Μάιο επελέγη ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία  που είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε Ελβετική τράπεζα. Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία

»Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία. Να θυμίσω ότι την περίοδο εκείνη είχε ήδη οριστεί και ο Οικονομικός Εισαγγελέας στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί το ΣΔΟΕ για βοήθεια αν υπήρχε οποιοδήποτε κώλυμα στις έρευνές του

Τέλος, ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε έρευνες για πολιτικά πρόσωπα είπε: «Ουδέποτε όσο ήμουν Υπουργός Οικονομικών δεν μου αναφέρθηκε ή παρουσιάστηκε λίστα με πολιτικά πρόσωπα. Οι όποιες έρευνες για πολιτικά πρόσωπα γινόντουσαν από το ΣΔΟΕ ήταν αποτέλεσμα εισαγγελικής παραγγελίας και άρα δεν είχε εικόνα ο Υπουργός».

Όσον αφορά τη λίστα αυτή καθεαυτή, είπε: «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».

Σε υλοποίηση της διάταξης δημιουργήθηκαν  κλιμάκια ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου που και μόλις πριν από λίγες ημέρες διαλύθηκαν με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους και παρότι οι έλεγχοι που τους είχαν ανατεθεί ήταν μνημονιακή δέσμευση.

Τον Απρίλιο 2010, προκειμένου να αποφύγουμε ενστάσεις που μπορεί να προβάλλονταν αναφορικά με τις δυνατότητες ελέγχου παρόμοιων στοιχείων, θεσπίσαμε διατάξεις  (ν. 3842) για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με την συγκρότηση ειδικού τμήματος «ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Με τον ίδιο νόμο επιβλήθηκε ειδικός ετήσιος φόρος 15% στην αξία των ακινήτων των offshore, με σκοπό την αποκάλυψη των φυσικών προσώπων, που μέσω των εταιρειών «απέκρυπταν» φορολογική ύλη. Αυτό έσπρωξε πολλούς να μεταβιβάσουν τα ακίνητα από offshore σε φυσικά πρόσωπα και έτσι αποκαλύφθηκαν πολύ μεγάλες και γνωστές υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.

Μόλις ειδοποιήθηκα για την αρχική ημερομηνία ακρόασης επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από το εξωτερικό όπου βρισκόμουν τον ενημέρωσα ότι είχα ήδη από διμήνου προγραμματισμένες διαλέξεις σε δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και οι οποίες ήταν αδύνατο να αναβληθούν. Έστειλα και σχετική επιστολή.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 25/10/2012 01:06:31

  μας ενοχλει μετά οταν μας λενε failed state
  πρωην υπουργος οικονομικών με τετοιο λαμπρο track record
  και να μην εχει εκδοθει (καν) ενταλμα σύλληψης

 2. tsakali avatar
  tsakali 25/10/2012 02:00:44

  ΑΙΔΩΣ ΑΙΔΩΣ ΑΙΔΩ Κ ΤΩΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ αλλιως ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ !!!

 3. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 25/10/2012 04:14:15

  Έγραψα και σε άλλο ποστ.

  Σε κάθε πολιτισμένη κι ευημερούσα χώρα (Γερμανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Γαλλία κτλ.) θα είχε προφυλακιστεί.
  Σε κάθε αναπτυσσόμενη χώρα (Αμπχαζία, Κιργιστάν, Γουινέα Μπισσάου) θα είχε καταδικαστεί από Στρατοδικείο σε θάνατο και θα είχε εκτελεστεί.
  Σε κάθε τρίτη και υπανάπτυκτη χώρα θα είχε γδαρθεί επιτόπου και το δέρμα θα είχε απλωθεί δημόσια για παραδειγματισμό.

  Εμείς, η Ελλάδα δηλαδή, οπου ο υπουργός κάνει αυτήν την δήλωση, σηκώνεται και φεύγει σαν να μην τρέχει τίποτε, σε ποιά κατηγορία ανήκουμε σαν χώρα;;;;;;;;;;

  • καποιος avatar
   καποιος @ Βασίλης Γκιώνης 25/10/2012 13:55:08

   ++

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/10/2012 08:53:14

  Φυσικά και δεν γνώριζε. Δεν ήταν σε θέση ευθύνης ούτε και είχε τη θέση του υπουργού οικονομικών. Ήταν απλά εκτελεστικό όργανο, σαν τους χαμηλόβαθμους Ναζί ας πούμε.
  Καλημέρα.

 5. Jim Bim avatar
  Jim Bim 25/10/2012 09:14:42

  Αξιολύπητος, ήθελε και να κυβερνήσει ....... ούτε να αρχειοθετήσει τα εισερχόμενα με ένα πρωτόκολο !!!!
  Καφενείο η Ελλάς με τον ΓΑΠ καφετζή και καρπαζοεισπράκτορα τον κακομοίρη

 6. θησεας avatar
  θησεας 25/10/2012 10:22:26

  κ τον αφησανε κ εφηγε ετσι ? ουτε συλληψη,ουτε περιοριστικους ορους,ουτε τιποτα ? τουλαχηστον χτυπηθηκε η φοροδιαφυγη στις τυροπιτες

 7. θησεας avatar
  θησεας 25/10/2012 10:26:26

  αληθεια ο καρουζος που ειναι ?
  φημες λενε οτι ο Χατζηδακης ενεκρινε επιδοτηση για αεροπορικη εταιρια ενος προορισμου αθηνα-βραζιλια με το ονομα airlamogia με ειδικες τιμες για πρωην συνεργατες κ γνωστους πολιτικων κ υπουργων.

 8. Αεροπόρος avatar
  Αεροπόρος 25/10/2012 11:01:09

  Δεν μπορεί δεν είναι δυνατόν !!!!! Κε Σαμαρά πως θα πείσετε για τις προθέσεις σας αφήσατε τον Προδότη της Ελλάδας να περιφέρεται ελεύθερος !!!!!! Να πληρώσει εδώ και τώρα .......Μεγάλο τομάρι ο κος.............

 9. nestor avatar
  nestor 25/10/2012 11:08:34

  Χάθηκε το σιντί??
  Ας φτιάξει ο Παπακωνσταντίνου μια φανουρόπιτα και λύθηκε το θέμα.
  Μόνο μην την φάει ο Πάγκαλος.

 10. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 25/10/2012 11:27:22

  Ο υπότιτλος της φωτογραφίας θα μπορούσε να είναι το παλιό παιδικό παιγνίδι:

  "πινακωτή-πινακωτή , απο τ'αλλο μου τ'αυτί!"

  (το χρησιμοποιούσε συχνά στα ευθυμογραφήματά του ο μεγάλος Δ.Ψαθάς για να σατιρίσει την επιλεκτική κώφωση των πολιτικών της εποχής του-φυσικά την ξευτίλα τύπου ΓΑΠ ,Παπακωνσταντίνου κλπ ουτε που θα μπορουσε να την φανταστεί...)

 11. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 25/10/2012 21:02:55

  AN Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
  (κάτι που είναι απλύτως φυσιολογικό για τους πασοκόσκυλους)

 12. roadrunner avatar
  roadrunner 27/10/2012 13:12:53

  Παπακ: "Εδωσα για φύλαξη το CD για -εμπιστευτική φύλαξη- στο γραφείο μου" !

  -Καλέ μου άνθρωπε, δεν είχες κατιτί το πολυτιμότερον, να δώσεις για φύλαξη στο γραφείο σου ;
  -Γιατί καλέ μου άνθρωπε δεν έδωσες για "εμπιστευτική φύλαξη" στο γραφείο σου και τον ("πολυτιμότερο" της λίστας ), το ατόφιο "χρυσάφι μας" :) , τον ΓΑΠ, να τον ψάχνουμε ακόμη ;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.