05/04/2009 14:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα, η Τουρκία και η «Συμμαχία των Πολιτισμών»


________________________________________________________________________________________________
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται αύριο την Τουρκία, θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τις σχέσεις της Δύσης με το Ισλάμ.

Με την επίσκεψη αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει:

Πρώτον, να απευθύνει μέσω του συνεδρίου για τη «Συμμαχία των Πολιτισμών»* το πρώτο μήνυμά του προς τον Ισλαμικό Κόσμο, τηρώντας έτσι τις προεκλογικές εξαγγελίες του για άνοιγμα προς τους μετριοπαθείς ισλαμιστές

Δεύτερον, να προσφέρει πολιτική στήριξη στον μετριοπαθή ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και πάλι την ανάγκη της Τουρκίας για τη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στο Αφγανιστάν.

Τρίτον, να αναδείξει το ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή στο Μεσανατολικό.

Δεν είναι μόνο η γεωγραφία εκείνη που καθιστά σήμερα την Τουρκία χώρα-κλειδί για όλα τα ζητήματα αιχμής της νέας αμερικανικής ηγεσίας. Αλλά και η σοβαρή και μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική που ακολουθούν οι γείτονες, αποτελώντας έτσι, δυστυχώς, παράδειγμα προς μίμηση για την Αθήνα των φωτογραφικών ενσταντανέ και της κενολογίας.

Θυμάστε την μεγάλη συζήτηση που είχαμε κάνει εδώ (http://www.antinews.gr/?p=5084) για τον καυγά του Ερντογάν με τον Πέρεζ την εποχή του πολέμου στη Γάζα;  Με εκείνη και άλλες σοφά μελετημένες ενέργειες η Άγκυρα ήρθε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μπους και τους συμμάχους της τους Ισραηλινούς, αλλά μείωσε παράλληλα την αραβική καχυποψία απέναντί της. Την ώρα φυσικά που η Ελλάδα την αύξανε με ισραηλινές ασκήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

$(\\\'writeLink\\\').innerHTML =\\\'\\\'+window.opener.location+\\\'\\\';

* Η 2η Συνδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Πολιτισμών» διοργανώνεται στις 6-7 Απριλίου 2009 στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αποτελεί μία πρωτοβουλία που πρότεινε στην 59η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (2005), ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, με την στήριξη του Ερντογάν, και επιδιώκει τη διεθνή πολιτιστική και  θρησκευτική συνεργασία Δύσης και Ισλαμικού Κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 05/04/2009 14:49:27

  Όταν οι "Μεγάλες" δυνάμεις ασχολούνται με εσένα μεγάλες δυστυχίες σε περιμένουν...αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το ηθικό δίδαγμα για τη Τουρκία η οποία ρισκάρει την ακεραιότητα της εδαφικής της επικράτειας με τις κινήσεις που κάνει.

  Γνωρίζοντας ότι η κατάστση είναι ρευστή και με πολλές ανατροπές, θα τολμήσω να διατυπώσω ότι η Τουρκία θα βρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων στο βραχύ-μεσοπρόθεσμο διάστημα.

  Είναι μια χώρα η οποία εάν υποστεί "ζημιά" πολλοί θα επωφεληθούν ενώ εάν μείνει ενιάια ή γίνει και ισχυρότερη πολλοί θα χάσουν (και η Ελλάδα ασφαλώς).

  Κάποιες εξελίξεις έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και προ της αποφάσεως Ομπάμα να μεταβεί στην Άγκυρα.

  Ελπίζω εάν αρχίσει ένα γιγαντιαίων διαστάσεων προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία προς Ελλάδα-Ευρώπη να έχουμε τα μυαλά μας και να μην τους δεχθούμε... δεν είναι τυχαίο αυτό που σας λέω εάν θέλουν οι αγαπητοί συναναγνώστες εάς το υποσημειώσουν.

 2. ataktos avatar
  ataktos 05/04/2009 14:57:49

  ούτε ο κουμπάρος δεν δίνει σημασία στον κουρασμένο ΚΚ ,εμείς θα ασχολούμαστε .Φανταστείτε τι «πολιτική» ασκεί το παιδί μας και σε ποιανού όνομα .

 3. osaperas avatar
  osaperas 05/04/2009 15:01:32

  Προσπάθώ να θυμηθώ που και πότε (τα τελευταία χρόνια) οι αμερικανοί ανακατευτηκαν/βοήθησαν/στήριξαν μία χώρα και στο τέλος αυτή η χώρα βγήκε ωφελημένη.
  Πάσα βοήθεια είναι δεκτή

 4. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 05/04/2009 15:10:28

  @osaperas


  Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά...Πακιστάν αναγορεύτηκε σε ετάιρο στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τώρα βρίσκεται προ τον θυρών εμφυλίου πολέμου...Η Ουκρανία χαιρετίστηκε ως παράδειγμα ελευθερίας και τώρα καταρέει οικονομικά και πολιτικά....η Γεωργία (Ουδέν σχόλιο!)....Το Μεξικό ως λαμπρό παράδειγμα οικονομικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα απίστευτο κύμα βίας και τμήματα τα του είναι ουσιαστικά αυτόνομα και άνομα....τώρα ήεθε και η σειρά της Τουρκίας να γίνει ο "λαγός" για τη "Μεγάλη Μέση Νέα Ανατολή" και να τη φάνε οι "Λύκοι" οι οποίοι είναι και πεινασμένοι λόγω της οικονομικής κρίσης.

 5. osaperas avatar
  osaperas 05/04/2009 15:11:12

  @5
  Thanks

 6. Hase avatar
  Hase 05/04/2009 15:22:51

  Aντιγραφω απο το in.gr

  Να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας στον μουσουλμανικό κόσμο, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την Πράγα όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.
  Παλι χεσμενους θα μας εχουν οι Αμερικανοι. Και οσοι πιστευαν οτι με προεδρια Ομπαμα θα τα παμε καλυτερα διαψευδονται πριν ο κοκορασ λαλησει τρις. Αυτο φανηκε και απο την προσφωνηση ¨Μακεδονια" για τα Σκοπια.

 7. osaperas avatar
  osaperas 05/04/2009 15:40:34

  @9
  Σαφέστατα και μας έχουν χεσμένους οι αμερικανοί.

  Όμως τα λόγια (Να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα )πολύ σπάνια συνοδεύονται από πράξεις. Συνήθως μένουν λόγια.

  Παραβλέψαμε αυτές τις ημέρες ένα σημαντικό γεγονός το οποίο επίσης "οριοθετεί" τις σχέσεις της χρήσιμης (και κατ επέκταση συμμάχου ) τουρκίας με τους αμερικανούς και λοιπούς μεγάλους.

  Οι τούρκοι εναντιώθηκαν σφόδρα (και αντικειμενικά είχαν δίκιο) στην υποψηφιότητα του δανού πρωθυπουργού για την θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δύο και μάλιστα αρκετά σημαντικοί ήταν οι λόγοι τους :

  -Από τη δανία εκπέμπει η τήλεόραση του PKK
  - στη δανία είχε γίνει η ιστορία με τα σκίτσα του Μωάμεθ (όπου είχε ξσηκωθεί όλος ο ισλαμικός κόσμος).

  Και στις δύο περιπτώσεις ο πρωθυπουργός της Δανίας είχε πάει κόντρα σε τούρκους /ισλαμ.

  Οι εναντιώσεις της τουρκίας αποδειχθηκαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ήταν απλά λόγια του αέρα. Δέχθηκαν τελικά ως νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον πιο ¨"μισητό" για αυτους και το ισλαμ ευρωπαίο πολιτικό.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/04/2009 15:47:15

  Θυμίζω και πάλι. Τα ελκυστικά στοιχεία που διαθέτει η Τουρκία για τις ΗΠΑ είναι σταθερά και ειδικά αυτές τις εποχές άκρως συμφέροντα.
  -Η Τουρκία είναι παλιό και δυναμικό μέλος του ΝΑΤΟ και έχει αποκλεισθεί από την Ε.Ε. όσον αφορά την ένταξη σε αυτήν. Τόσο η Τουρκία όσο και η Αμερική αυτό το καιρό αποκλίνουν από την Ε.Ε. -Διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και δεν διστάζει να τις χρησιμοποιεί οπουδήποτε το θελήσει.
  -Παρ`όλη την διεθνή οικονομική κρίση φαίνεται να τα πηγαίνει μια χαρά και η στρατιωτική της ισχύς ήταν και είναι σταθερή αξία. Η Αμερική εξ’άλλου έχει ανάγκη την Τουρκία προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στο Ιράκ αλλά και προκειμένου να μπλοκάρει τόσο τις Ιρανικές φιλοδοξίες για ηγεμονία στον μουσουλμανικό κόσμο όσο και τις αντίστοιχες Ρωσικές στον Καύκασο.
  Τα παραπάνω δείχνουν πως η Τουρκία είναι κατ`εξοχήν προνομιούχος συνομιλητής και συνεργάτης των Αμερικανών παρά τα όσα ελέγοντο προεκλογικά και προς άγραν ψήφων της «ομογένειας».
  Αποκλεισμένη από την Ευρώπη λόγω των φόβων για μαζική Τουρκική μετανάστευση, ικανή να στέκεται στα πόδια της χωρίς στηρίγματα και πρόθυμη να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ όπου δη, η Τουρκία φαίνεται αλλά και είναι ο ιδανικός Αμερικανικός σύμμαχος στην νέα γεωπολιτική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής μας.
  Συνεπώς η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, σηματοδοτεί και μια υπενθύμιση ή και προειδοποίηση προς την Γερμανία και τους «φίλους» της ότι οι σχέσεις των δυο χωρών τους βασίζεται σε εθνικά συμφέροντα και ότι καλό θα ήταν να μη συνεχισθεί η απόκλιση μεταξύ τους. Δείχνει επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν εύκολα να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές του και ότι εν πολλοίς, η Τουρκία στην παρούσα χρονική και πολιτική διεθνή συγκυρία, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί αλλά και να είναι σημαντικά πιο πολύτιμος σύμμαχος των Αμερικανών απ’ότι η Γερμανία ή Ε.Ε. γενικότερα.

 9. donaE avatar
  donaE 05/04/2009 16:03:21

  2η Συνδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Πολιτισμών».Τι σκοπιμοτητες υπαρχουν?

 10. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 05/04/2009 16:17:24

  Dubai Expatriate
  Βαθυστόχαστα ρεαλιστικός σχολιασμός. Κρίμα που αυτές οι αλήθειες απέχουν από το γίνουν ευρύτερα κατανοητές, τουλάχιστον προς ώρας.

 11. 321 avatar
  321 05/04/2009 17:29:38

  Στα εγχειρίδια που κυκλοφορούν για τις Διεθνείς Σχέσεις μπορούν όλοι να βρουν τη σχολή εκείνη που υποστηρίζει ότι αν βάλεις σε μια σειρά τα του οίκου σου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα και κανένα.

  Ωστόσο, στην Ελλάδα τι συμβαίνει επί δεκαετίες:

  1- καλλιεργούμε ένα αίσθημα συλλογικής μειονεξίας απέναντι στους λογής "Μεγάλους" της κάθε εποχής (εξ ου και η ξενομανία για την οποία πια κανείς δε λέει κάτι)

  2- τα προβλήματα ως χώρα και κοινωνία απλά τα συζητάμε γκρινιάζοντας και εν τω μεταξύ σωρεύονται και άλλα, νέα, που και αυτά τα "καμαρώνουμε"

  3- ο μπαμπούλας με την Τουρκία και το σύνδρομο καταδίωξης ότι συνεχώς οι ξένοι μάς υπονομεύουν (ενώ τα μάτια μας τα βγάζουμε μόνοι μας)

  4- οι -κατά λογική συνεπαγωγή- πλέον απαραίτητες τεράστιες αμυντικές δαπάνες

  μας έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση.

  Και μετά συζητάμε, σαν τα κακομαθημένα, αν θα δει ο "καταλληλότερα κουρασμένος" πρωθυπουργός τον Ομπάμα ή γιατί θα πάει εκεί και όχι εδώ.

  Επιτέλους, μπορεί να είναι αυτό επίπεδο ανάλυσης, αντιπαράθεσης και εξαγωγής νοημάτων;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.