01/10/2009 20:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα γνώριζε εδώ και πολύ καιρό για το πυρηνικό εργοστάσιο του ΙράνΑν κλείναμε για λίγο τα μάτια θα νιώθαμε ότι έχουμε μεταφερθεί πίσω στην εποχή Μπους, κατά τις εντονότερες στιγμές της αμερικανικής προπαγάνδας για την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Το σκηνικό γνωστό: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην προκειμένη η διαδρομή από τη συνέλευση προς το Πίτσμπουργκ για τη Σύνοδο της G20. Το θέμα: η δημοσιοποίηση φρέσκων, ανατριχιαστικών αποδείξεων για την υποκρισία ενός έθνους και την απειλή που θέτει για τον πολιτισμένο κόσμο.

Τότε ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της διοίκησης Μπους, ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος γεμάτος ενθουσιασμός προσπαθούσε να συνδέσει μία σειρά από κατάφωρα ψεύδη και πλαστές αναφορές. Την περασμένη εβδομάδα ήταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πλαισιωμένος από τις ευρω-μαριονέτες του, ο οποίος διένειμε ένα εξίσου αναληθές δελτίο τύπου, που ο Δυτικός Τύπος κατάπιε χωρίς καν να του προκληθεί λόξιγκας...

Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σχετικά με την πραγματική ακολουθία των γεγονότων που αποκαλύπτεται, αναφορικά με την υποτιθέμενη αποκάλυψη της κατασκευής πυρηνικών όπλων από ένα νέο ιρανικό εργοστάσιο.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες


Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν την τοποθεσία του νέου εργοστασίου από την περίοδο Μπους. Ο Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά κατά την αλλαγή της κυβέρνησης. Την περασμένη άνοιξη η αμερικανική παρακολούθηση από δορυφόρους και ίσως και κατασκόπους στο έδαφος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιταχύνεται η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Οι αμερικανικές υπηρεσίες υπέθεσαν τότε πως οι ιρανοί γνώριζαν ότι το εργοστάσιο βρισκόταν υπό αμερικανική παρακολούθηση.

Μετά από αυτό τα πάντα είχαν να κάνουν με τη διαχείριση της είδησης. Ο Λευκός Οίκος προετοίμαζε την δραματική αποκάλυψη του Ομπάμα. Ίσως κάποιος να ενημέρωσε τους ιρανούς, ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση η Τεχεράνη έστειλε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, με το οποίο την ενημέρωνε για την κατασκευή του εργοστασίου. ( Οι ιρανοί επιμένουν ότι δεν ηταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν νωρίτερα, διότι η κατασκευή βρισκόταν ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια.)

Την περασμένη Πέμπτη ο Ομπάμα έπιασε θέση σε όλα τα πρωτοσέλιδα με την απειλή του εναντίον του Ιράν. "Προειδοποιούμε το Ιράν ότι την 1η Οκτωβρίου (εξαμερής συνάντηση στη Γενεύη) όταν θα συναντηθούμε θα πρέπει να ομολογήσει την αλήθεια και να κάνει μία επιλογή". Πρόσθεσε δε πως η εναλλακτική του είναι να συνεχίσει στο δρόμο που θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση.

Ο Ομπάμα πήρε την πρέπουσα ανταμοιβή του: θετικά σχόλια του Τύπου για την δυναμική του παρουσία και άμεση στήριξη από τον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος παρείχε έτσι ένα αντιστάθμισμα στη ματαίωση των αμερικανικών σχεδίων για αντιπυραυλική ασπίδα σε Πολωνία και Τσεχία.

Πράγματι η στιγμής της απόφασης για ματαίωση των σχεδίων αυτών καταδεικνύει ότι το όλο σενάριο ήταν καλά γραμμένο εκ των προτέρων. Η Κίνα κράτησε πολύ πιο επιφυλακτική θέση.

Στην πραγματικότητα η δημοσιοποίηση ενός γεγονότος που οι ΗΠΑ γνώριζαν χρόνια πριν-όπως και οι σημαντικότεροι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και το Ισραήλ- δεν αλλάζει τίποτα. Η ομολογία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών παραμένει η ίδια. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη έχει ήδη συμφωνήσει στην επιθεώρηση του εργοστασίου σε κάποιο "κατάλληλο" χρόνο.

Ο παραλογισμός των απειλών Ομπάμα κατά του Ιράν, το οποίο να σημειωθεί ότι υπέγραψε την συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών και έχει επιτρέψει τις επιθεωρήσεις, παραμένοντας απολύτως σιωπηλό για το Ισραήλ, είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον μπορεί κανείς να "ψαρέψει" σκόρπιες αναφορές γι' αυτήν σε ειδησεογραφικά σχόλια.

Θυμηθείτε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη για τα πυρηνικά και έχει αρνηθεί επανειλημμένως όλες τις επιθεωρήσεις.

Έχουμε μπροστά μας έναν πρόεδρο που αποδεικνύεται πως έχει κάποιες σταθερές αρχές και έναν τεράστιο ενθουσιασμό για τη διαχείριση και παροχή ειδήσεων προς τα μέσα που του έδωσε τη στιγμή της δόξας του στο Πίτσμπουργκ, η οποία όμως αφήνει όλο και περισσότερους σκεπτόμενους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν έχει οποιαδήποτε εποικοδομητική μακροχρόνια στρατηγική για να κατευνάσει τις εντάσεις και να μειώσει το πιθανό ενδεχόμενο άγριας αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή. Οι περασμένοι μήνες διέψευσαν τέτοιες προσδοκίες.

Μ.Α.

(Διαβάστε και το άλλο θέμα μας για τις συνομιλίες στην Γενεύη:  Οι συνομιλίες με το Ιράν, στη Γενεύη)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.