#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2011 07:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ξενοφών και ο εσωτερικός εχθρός
Του Νίκου Αργεάδη

Την άνοιξη του 401 π. Χ. ο τριάντα ενός ετών Αθηναίος Ξενοφών, που διαβιούσε στα περίχωρα της πόλης της Παλλάδος, έλαβε μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόσκληση από φίλο του που στρατολογούσε Έλληνες στρατιώτες ως μισθοφόρους για τον Κύρο, αδελφό του Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη. Η πρόσκληση ήταν ασυνήθης αφού Έλληνες και Περσες υπήρξαν εχθροί τα προηγούμενα 90 χρόνια. Το πιο ασύνηθες όμως ήταν ότι ο Ξενοφών δεν ήταν στρατιώτης ούτε είχε στρατιωτική πείρα. Αγρότης ήταν…σε αγρόκτημα όπου μεγάλωνε σκύλους και άλογα, έχοντας κληρονομήσει μία ουκ ευκαταφρόνητη περιουσία από τον Πατέρα του. Επισκέπτονταν ενίοτε στην Αθήνα τον φίλο του Σωκράτη, τον φιλόσοφο για να συζητήσουν και να διαλογιστούν τα της ημέρας. Όμως καθώς τον γοήτευε η περιπέτεια σκέφτηκε την πρόσκληση ως ευκαιρία να συναντήσει τον Κύρο, να μάθει την τέχνη του πολέμου και να γνωρίσει την Περσία. Αφού συμβουλεύτηκε το Μαντείο των Δελφών αποδέχτηκε την πρόταση και ξεκίνησε με 10.000 ‘Ελληνες οπλίτες, τους επιλεγόμενους και Μυρίους,  προερχόμενους από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας για να συμβάλλει στην εκστρατεία του Κύρου εναντίον του αδελφού του.

Όλα εβαιναν καλώς στην αρχή μέχρις ότου οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στην πεδιάδα κοντά στα Κούναξα, όχι μακρυά από την Βαβυλώνα. Εκεί, παρά την νικηφόρα έκβαση της μάχης για τους Έλληνες, ο Κύρος φονεύθηκε και ο στρατός του διαλύθηκε. Ξαφνικά οι Μύριοι βρέθηκαν σε αχανή χώρα, μακρυά από την Πατρίδα τους και εν τω μέσω εχθρικών στρατευμάτων. Σύντομα τους επισκέφτηκαν απεσταλμένοι του Αρταξέρξη οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι ο ίδιος δεν είχε τίποτα εναντίον τους και ότι μοναδική του επιθυμία ήταν να αποχωρήσουν από την Περσία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μάλιστα, έστειλε τον Τισσαφέρνη για να τους συνοδεύει και να τους προμηθεύει με τα απαραίτητα για την επιστροφή.

Από την αρχή της πορείας οι Έλληνες άρχισαν να αμφιβάλουν για την ειλικρίνια των Περσών. Ο Τισσαφέρνης τους υπέδειξε πορεία δύσκολη και επι πλέον οι προμήθειες ήταν, αν μη τι άλλο, συμβολικές. Έτσι άρχισαν τις φιλονικία, την πανάρχαιη συνήθειά τους, που ακόμα επιβιώνει. Ο διοικητής Κλέαρχος εξέφρασε τις ανησυχίες των Ελλήνων στον Τισσαφέρνη ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τους κατανοούσε και ζήτησε από τον Κλεαρχο να φέρει όλους τους υπόλοιπους διοικητές των Ελλήνων σε ουδέτερο χώρο οπου θα μπορούσαν να συζητήσουν. Ο Κλέαρχος συμφώνησε και την επομένη εμφανίστηκε με τους υφισταμένους του όπου όμως τους περίμενε η πιο οδυνηρή και τελευταία έκπληξη της ζωης τους: Μεγάλο απόσπασμα Περσών τους συνέλαβε και αποκεφάλισε αυθημερόν. Μόνο ένας διασώθηκε ο οποίος και μετέφερε τα νέα στο Ελληνικό στρατόπεδο. Εκείνο το βραδυ στο  παγωμένο Ελληνικό στρατόπεδο ο φόβος είχε κυριέψει τους πάντες, εκτός από τον Ξενοφώντα. Μερικοί φιλονικούσαν ακόμα για το ποιός έφταιγε, άλλοι μέθυσαν μέχρι τελικής πτώσεως.

Το ίδιο βράδυ ο Ξενοφών είδε σε  εφιάλτη τον Δία να καίει το Πατρικό του σπίτι. Ξύπνησε καταϊδρωμένος, καθώς η ιδέα ότι ο θάνατος κοιτούσε τους Έλληνες κατάματα πλημμύρισε τις σκέψεις του. Οί Έλληνες όμως συνέχιζαν τις αλληλοκατηγορίες και τις φιλονικίες. Ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Το πρόβλημα υπήρχε μόνο μέσα στα μυαλά τους. Πολεμούσαν για το χρήμα αντί για κάποιο σκοπό που τους έδενε σαν Έλληνες, ανίκανοι να διακρίνουν φίλους και εχθρούς. Ήταν χαμένοι. Τα εμπόδια για το σπίτι τους δεν ήταν τα βουνά, ούτε ο εχθρικός στρατός ούτε η αχανής Περσία. Τα εμπόδια ήταν ο συγχισμένος νους τους και η ανικανότητά τους να ορίσουν τον σκοπό τους σαν Έλληνες, στις συνθήκες που βρέθηκαν. Ο Ξενοφών αποφάσισε ότι δεν θα πέθαινε έτσι. Δεν ήταν στρατιωτικός, αλλά φιλόσοφος, και γνώριζε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Γνώριζε ότι αν προσηλώνονταν στους θανάσιμους εχθρούς που καιροφυλακτούσαν θα άλλαζαν την μοίρα τους. Η προσήλωση στην Περσική προδοσία θα τους ένωνε στο θυμό τους για την νέμεση που απαιτούσαν οι δολοφονημένοι σύντροφοί τους. Έπρεπε να σταματήσουν να είναι συγχισμένοι μισθοφόροι και έπρεπε να ξαναγίνουν Έλληνες. Χρειαζόταν καθαρότητα στην  σκέψη και σκοπό. Ξύπνησε τους εναπομείνατες διοικητές και τους ανακοίνωσε την στρατηγική του:

Είμαστε σε ολοκληρωτικό πόλεμο, τους ανακοίνωσε.  Όλη μας η ενέργεια θα αφιερωθεί σε ένα σκοπό και μόνο: στην νίκη. Ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε φιλονικίες ούτε μεμψοιμοιρίες. Θα είμαστε, είπε στους συμπολεμιστές του, εφευρετικοί και θα εμπνευστούμε από τους προγόνους μας στο Μαραθώνα. Θα είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο μόνο μας σκοπό: Την νίκη. Δεν θα αποχωριστούμε κατ’ ελάχιστον τα όπλα μας, θα είμαστε ευέλικτοι και δεν θα λησμονήσουμε ούτε λεπτό τους πέριξ κινδύνους. Όποιος προτείνει κατευνασμό του εχθρού είναι ηλίθιος, δειλός κι εχθρός μας. Μόνο μία ιδέα θα έχετε στο νού σας: να επιστρέψουμε στην Πατρίδα μας ζωντανοί. Όλοι γνώριζαν ότι ο Ξενοφών είχε δίκιο. Κάθε Περσική απόπειρα να τους δελεάσουν σε παγίδα ήταν πλέον αποτυχημένη. Ξεσηκωμένοι πια για δράση οι Έλληνες εξέλεξαν τον Ξενοφώντα αρχηγό και ξέκινησαν την κάθοδό τους προς την θάλαττα...

Αναγκασμένοι να στηριχθούν στις δυναμεις τους, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και, προσηλωμένοι στο σκοπό τους, έμαθαν γρήγορα να προσαρμόζονται στο ανάγλυφο του εδάφους, να αποφεύγουν μάχες σε άγνωστα μέρη και να κινούνται την νύχτα. Τελικά σχεδόν όλοι επέστρεψαν ζωντανοί στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 08/10/2011 08:04:45

  Mπράβο Νίκο!
  Και ευχαριστούμε για την ιστορική αναδρομή.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Κώστας Ροδινός 09/10/2011 08:37:50

   Κώστα, σ' ευχαριστώ. Αν μη τι άλλο, προσπαθούν λυσσωδώς να μας εθίσουν, όπως έχουν κάνει με τη ραγιάδικη "ηγεσία μας" να είμαστε εξαρτημένοι, ψυχολογικά (δεν είστε έθνος, ούτε απόγονοι των προηγούμενων Ελλήνων κ.α.) και φυσικά (πακέτα, εξαγορά των γραικύλων κ.α.). έτσι δεν θα μπορούμε να υπηρετούμε την Ελληνική πορεία που θέλουμε να έχουμε.Αλλά έχουν γνω΄σιν οι φύλακες...

 2. danaos avatar
  danaos 08/10/2011 08:56:21

  Την καλημέρα μου Νίκο! Να είσαι καλά!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ danaos 08/10/2011 17:51:41

   Δαναέ, σ' ευχαριστώ. Θα μου επιτρέψεις δεν να πώ εδώ ότι οι ντόπιοι ραγιαδες και τα αφεντικά τους ως σκοπό είχαν όλα τα χρόνια να χτυπήσουν την αυτοπεποίθησή μας ως Ελλήνων, την ικανότητα μας σκεφτόμαστε και, κυρίως, να δρούμε΄σαν Έλληνες. Τα χτυπήματα στο έθνος, στη γλώσσα, στο στρατό, αυτό τον σκοπό είχαν και μόνο.

   • danaos avatar
    danaos @ Νίκος Αργεάδης 10/10/2011 09:24:08

    " οι ντόπιοι ραγιάδες και τα αφεντικά τους ως σκοπό είχαν όλα τα χρόνια να χτυπήσουν την αυτοπεποίθησή μας ως Ελλήνων, την ικανότητα μας σκεφτόμαστε και, κυρίως, να δρούμε΄σαν Έλληνες.".
    Μου φτάνουν αυτές οι δυο σειρές! Καλημέρα!

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/10/2011 09:31:10

  Καλημέρα Νίκο
  Αφυπνιστικό και όμορφο. Προσμένουμε να αντικρύσουμε τη θάλλαττα. Αλήθεια, στην πρώτη γυμνασίου δεν κάναμε την Κάθοδο των Μυρίων?

 4. Kostas avatar
  Kostas 08/10/2011 09:41:59

  Ωραία και χρήσιμη η αναβάπτιση στην Ιστορία μας.
  Το δίδαγμα : ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και τους εξήγησε τη πραγματικότητα , με ΣΚΟΠΟ την ένωση και την αντιμετώπιση του ΚΟΙΝΟΥ ΕΧΘΡΟΥ. Αρα : ο ΗΓΗΤΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ.

  Ας το έχει υπόψηη του ο ηγήτορας που θέλει να ηγηθεί τούτου του λαού.

 5. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 08/10/2011 10:02:31

  Ο Ξενοφώντας επιλέχτηκε όχι για τη στρατιωτική του γνώση, αλλά για τη λογική, για την πίστη του στην Πατρίδα και στους πολεμιστές του.
  Επιλέχτηκε με σκοπό να τους φέρει στα παράλια της Ιωνίας. Στη θάλλατα!
  Να συμπληρώσω Νίκο Αργεάδη στο καραπληκτικό σου άρθρο, ότι την εποχή εκείνη μετρούσε η υστεροφημία. Ένας Σπαρτιάτης,ένας Αθηναίος ή κάποιος άλλος Έλληνας το μοναδικό που φοβόταν ήταν μη κατηγορηθεί ότι δεν υπηρέτησε τους νόμους της Πατρίδας τους, τους άνδρες για τους οποίους ήταν υπεύθυνος και μετά ερχόταν τα υπόλοιπα.
  Κάθε ένας από τους Μυρίους που έπεφτε στην πορεία, θαβόταν με τις ίδιο τρόπο όπως και στην Ελλάδα και μπροστά σε όλους αναλάμβανε κάποιος να του αποδώσει τη "Τιμές" που του άξιζαν. Υπήρχε επίσης και η κοινή θρησκεία που τους ένωνε. Πριν από κάθε μάχη έκαναν θυσία.
  Σήμερα υπάρχει ο διεθνισμός της αριστεράς και της προόδου που η λέξεις Πατρίδα και θρησκεία είναι "ρατσισμός".

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 08/10/2011 20:37:34

   Ναι, φίλτατε Γενίτασρε, μετρούσε η υστεροφημία. Για τους τωρινούς (ο Θεός να τους κάνει) "ηγέτες μας" μετρά η υστεροφαγία.

 6. Ariadne avatar
  Ariadne 08/10/2011 10:13:59

  Κύριε Αργεάδη, συγχαρητήρια για την έμπνευση να αναρτήσετε αυτό το τόσο συμβολικό και "ελπιδοφόρο" θα έλεγα, ιστορικό κείμενο. Ας το έχουμε όλοι μπροστά μας και μακάρι να το διαβάσει αυτός που πρέπει, για να ηγηθεί της σωτηρίας μας.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ariadne 10/10/2011 16:00:48

   Αγαπητή Αριάδνη, είναι επίσης και απάντηση στους ισχυρισμούς ότι η αρχαί ιστορία μας δεν έχει τίποτα να μας μάθει. Δεν ξέρω ποιός είπε ότι ένα μέλλον που δενσ τηρίζεται στην κατανόηση του παρελθόντος δεν έιναι μέλλον (ή καπως έτσι).
   Σ΄ ευχαριστώ.

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 08/10/2011 10:22:57

  Καλημέρα κ. Αργεάδη! Διαχρονικά τα συμπεράσματα της Ιστορίας μας, που, για μένα, έχει και στοιχεία παραβολής..

 8. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/10/2011 10:25:51

  Καλημέρα Κωστα, Γιάννη και φίλοι.
  Σας ευχαριστώ. Το μύνημά μου είναι ότι έχουμε Ξενοφώντες. Οι ελληνώνυμοι Τισσαφέρνες και Αρταξέρξες δεν μας λυγίζουν σαν Λαό. Είμαστε Έλληνες, και αυτό το λέει ΟΛΑ.

  Γιάννη, αν θυμάμαι καλά στην 1η Γυμνασίου μάθαμε για την κάθοδο των Μυρίων αλλά εγώ είχα το προνόμιο να μου διηγηθεί την ιστορία τους ο Πάππος μου.
  Είμαι στην Πάτρα για συνέδριο και δεν έχω καλή πρόσβαση, γι' αυτό θα με συγχωρέσετε για την σχετική "σιωπή".

 9. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 08/10/2011 10:38:46

  Τι μας διδάσκει αυτή η ιστορία; Ότι ο Αρταξέρξης δεν απόφυγε από μεγαλοθυμία τη μάχη ενάντια στους Έλληνες στα Κούναξα, αλλά από δισταγμό γιατί ήξερε την αξιοσύνη τους. Μετά προσπάθησε με παγίδες και δέλεαρ να τους αποδυναμώσει και να τους εξοντώσει. Όταν όμως οι Έλληνες πίστεψαν με τη σωστή ηγεσία του Ξενοφώντα πως μόνοι τους θα σωθούν, τελικά τα κατάφεραν .Αφιερωμένο εξαιρετικά σε κείνους που λεν πως δεν μπορούμε χωρίς τη βοήθεια των ξένων!

 10. Αναχαρσης avatar
  Αναχαρσης 08/10/2011 10:40:31

  Οι Ξενοφωντες αμετρητοι στην ελληνική ιστορία ειδικα μεχρι και το 1821 .
  Για σημερα ειναι το προβλημα.
  Οι Μυριοι και παλι βρισκονται σε μια αναταραχη , που κορυφωθηκε υστερα απο τις παροχες και τις δελεαστικες προτασεις οχι των "περσων "αυτην την φορά.
  Υπαρχουν αληθεια συγχρονοι Ξενοφωντες?
  (ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΤΣΗΜΑ )

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Αναχαρσης 08/10/2011 17:12:01

   Υπάρχουν

 11. EPICOUROS avatar
  EPICOUROS 08/10/2011 10:51:53

  ΟΛΒΙΟΣ ΕΣΤΙ ΟΣΤΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΣΧΕΝ ΜΑΔΘΗΣΙΝ.

 12. Μαρίνος avatar
  Μαρίνος 08/10/2011 11:07:35

  Καλημέρα σας κύριε Αργεάδη,

  Να κάνω μια διόρθωση - συμπλήρωση στην τελευταία σας φράση. Τελικά οι μισοί διασώθηκαν από την εξουθενωτική πορεία μέσα από τα βουνά της Μικρασίας. Φθάνοντας στις ελληνικές πόλεις του Πόντου κανείς δεν τους καλοδέχτηκε. Ένα σώμα 5000 επαγγελματιών στρατιωτών προκαλούσε φόβο ακόμη και στις ισχυρότερες πόλεις. Με διάφορες προφάσεις τους αφήσανε στη Θράκη. Ο Ξενοφών εξορίστηκε από την Αθήνα ως φίλος των Σπαρτιατών και η περιουσία του κατασχέθηκε.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Μαρίνος 08/10/2011 15:24:51

   Πατροπαράδοτος ελληνικός τρόπος αντιμετώπισης δικαίων καί αδίκων.

   Καί αυτό γιά όσους αμφιβάλλουν άν είμαστε απόγονοι εκείνων τών παλαιών ελλήνων. Άν ξεχωρίζουμε από άλλους λαούς είναι γιατί είμαστε ικανοί καί γιά τήν μέγιστη επιτυχία καί γιά τήν μέγιστη συμφορά. Καί γιά τό άγγιγμα τού θεού καί γιά τό άγγιγμα τού διαβόλου.Είμαστε (ώς άτομα καί λαός) λάτρεις τής ελεύθερης επιλογής. Καί τής ζωής καί τού θανάτου. Είμαστε διαχρονικά (ώς άτομα καί λαός) άναρχοι (όχι αναρχικοί).
   Αυτό μάς κατάστρεψε καί αυτό μάς έσωσε.

   Όποιος θέλει άς μάς λυπηθεἰ. Όποιος θέλει άς μάς θαυμάσει. Όποιος είναι μάγκας άς μάς μιμηθεί.

   • pilot avatar
    pilot @ Ιαπετός 08/10/2011 15:35:16

    ++++++++++++++++++

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Μαρίνος 08/10/2011 17:41:20

   Σωστά, Κε. Μαρίνο, ευχαριστώ για την διόρθωση.

 13. Σταύρος avatar
  Σταύρος 08/10/2011 12:38:04

  εμενα...

  Εσύ στον κόσμο σου!
  Ανάθεμα αν κατάλαβες κάτι.
  Ίσως μόνο από την φαγούρα στην αναφορά στην Πίστη στην Πατρίδα!
  Ίσως!

 14. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/10/2011 17:39:03

  "τι ωραια που θα ηταν αν “εφταιγαν οι ξενοι” για ολα αυτα, αληθεια!!! "

  !!!!!!! Μήπως διάβασες άλλο κείμενο (καθε άλλο παρα) "Φιλε του Λαού";
  Δένδρα βλεπεις, πολλά, αλλα χάνεις το δασος...

 15. Βύρων Φορντιδης avatar
  Βύρων Φορντιδης 08/10/2011 18:14:29

  Ο κ. Αργεάδης, τον οποίον έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά, εκφράζει με το έργο του, το ήθος του και τώρα και με το κείμενό του, αυτό το οποίο μας κάνει όλους, Έλληνες και φιλλέληνες, υπερήφανους που μετέχομε του "Ελληνικού, μεγάλου κόσμου".

  Δυστυχώς, γιά λόγους γνωστούς και χιλιοειπωμένους, η Ελλάδα δινύει φάση νέας μικρασιατικής καταστροφής . Επειδή δεν υπάρχει άμεσα ορατός Ξενοφών, η μόνη μας ελπίδα είναι να να γίνει μία ακόμη φορά το μεγάλο θαύμα της ελληνικής ιστορίας, όπως τόσο προσφυώς το υπαινίσσεται ο κ. Αργεάδης .

  Εύχεσθε και προσεύχεσθε!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Βύρων Φορντιδης 10/10/2011 15:39:58

   Αγαπητέ μου Βύρωνα, σ' ευχαριστώ. 'Οντως, διανύουμε φάση "Μικρασιατικής Καταστροφής". Πολύ πετυχημένο.

 16. LamprosM avatar
  LamprosM 08/10/2011 18:57:22

  Εξαιρετικό άρθο. Μας ταξίδεψες!
  Συμπληρώνω, πως ο ηγέτης, τη κρίσιμη στιγμή, πρέπει να σκεφτεί ρισοζπαστικά, πέρα και διαφορετικά απο ότι ο απλός λαός. Πρέπει να υπεβει την πραγματικότητα και τα όρια που εμφανίζονται γύρω του. Πολλές φορές, τα εμπόδια που μς βαζουν ειναι μονο για να μας αποθαρύνουν ή και να μας αποπροσανατολίσουν

 17. BABIS ATHANS avatar
  BABIS ATHANS 08/10/2011 19:04:08

  Φυσικά και δεν τα έχουν κάνει οι ξένοι. Τα έχουν κάνει Έλληνες και κανένας δεν έχει πάει φυλακή. Οι στρατηγοί έχουν αγοράσει τα υποβρύχια που γέρνουν μαζί με τους πολιτικούς. Οι στρατηγοί έχουν αγοράσει τα αεροπλάνα τυφλά και κανείς δεν έχει πάει φυλακή. Οι στρατγοί αγόρασαν τα αεροπλάνα χωρίς ανταλλακτικά. Σαν πακέτο αγοράζεις τα ανταλλακτικά φθηνά. Εάν τα παραγγείλεις μετά κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα. Κάποιοι στρατηγοί και πολιτικοί θα πρέπει να μπουν στην φυλακή και να μην βγούν ξανά ζωντανοί. Μόνο έτσι μπαίνει τάξη.

 18. ierofantis avatar
  ierofantis 09/10/2011 01:02:26

  Τελικά, Νικο, η ελληνική ιστορία καταδεικνύει μεταξύ άλλων, τα εξής δύο.

  Πρώτον, ότι κάθε ένας Έλληνας είναι ένας μικρός ηγήτορας όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν.

  Δεύτερον, πορευόμαστε στους αιώνες ως το έθνος που έχει δεύτερη φύση του τον αυτοσχεδιασμό και την πατέντα...

  Άντε μετά να το εξηγήσεις αυτό στους Γερμανούς, που έτσι και φύγουν από όσα λέει το μάνιουαλ, κουτουλάνε μεταξύ τους σαν τα κοτόπουλα...

  Ευχαριστώ και εγώ για την υπενθύμιση.

 19. DK avatar
  DK 09/10/2011 02:43:44

  Κύριε Αργεάδη,
  Πολύ καλή η αναφορά σας. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι αυτό που συνέβη τότε με τους 10000, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Σπαρτιάτες, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ίντριγκες ή συνομωσίες που έχουν διαπραχθεί μέχρι σήμερα. Οι Σπαρτιάτες δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με τον Αρταξέρξη, από την άλλη πλευρά ο Κύρος ήταν αυτός που ήθελαν. Με το να στείλουν τους 10000 χωρίς οι ίδιοι (οι Σπαρτιάτες) να φαίνεται ότι έχουν έναν ρόλο σ’ αυτήν την επιχείρηση, θέλησαν να βοηθήσουν τον Κύρο ενάντια στον αδελφό του και να τον κάνουν σύμμαχο τους. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έστειλαν (οι Σπαρτιάτες) πλοία για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους εναπομείναντες των μυρίων για να μην γίνει γνωστή η συνωμοσία. Έτσι εξηγείται και η συμπεριφορά των διαφόρων λαών της περιοχής που δεν φάνηκαν πρόθυμοι να βοήθήσουν τους Έλληνες μετά από τόσες κακουχίες.
  Όσον αφορά στο μήνυμα που δίνετε με το κείμενο είμαι απόλυτα σύμφωνος.

 20. Μαθηματικός avatar
  Μαθηματικός 09/10/2011 02:50:48

  Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο!!!!!!!!!!!!!!

 21. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 09/10/2011 08:29:30

  Έτσι ακριβλως Ιεροφάντη. Ευχαριστώ. (Άντε να το εξηγήσει κανείς) και στους Αγγλοαμερικάνους συτό, θα πρόσθετα.

 22. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 09/10/2011 11:18:10

  Μάλιστα!
  Βλέπω ότι έχεις πλήρως ενστερνιστεί την λεπτεπίλεπτη, ξενοστραφή, ξενοθρεμμένη και εξαρτημένη ψυχολογία του νεοραγιά.

  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ (ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΝ ΜΕ ΕΝΝΟΕΙΕ) ΚΑΙ ΠΑΛΕΎΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΙΜΌΝΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΝΣΤΆΛΑΞΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ, ΌΠΩς ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΏΝΤΑ. ΟΠΩς ΚΑΙ ΑΛΗΤ ΜΑς, ΔΕΝ Ε΄ΧΕΙς ΕΘΝΙΚΉ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.
  1) Γράφεις "“κακων που επιβουλευονται τη “πατριδα “μας". !!!!! Στην οθόνη του ξενοεξαρτημένου νου σου τα βλπειες αυτά; που το είδες; για να ξερουμε και οι υπόλοιποι.
  2) Αντί, λοιπόν, για Σαμαρά, θα προτιμούσες, φερ' ειπείν τον Ραϊχεν(αχ)μπαχ και την κουστωδία του καθ' ότι, ύποθέτω, τους θεωρείς "ανώτερους" απ΄τους ιθαγενείς αλλά και γιατί πληρώνουν καλά τα ντόπια ραγιαδακια.

  Την μαυρη τύφλα, την κακομοιριά της Ελλαδκής αλήτ που ενώ τρέμει μπροστα στους "προστατες της" δρά και μιλά σαν γενίτσαρος στους Έλληνες (βλ. πρόσφατα παραδείγματα του ανεκδιήγητου Βενιζέλου).

 23. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/10/2011 08:58:03

  Αγαπητέ "Φίλε του Λαού", ποιάς αριστεράς; αυτής που ενστερνίστηκε τον διεθνικό νεοταξικό φασισμό και που μας αποκαλεί συλλήβδην εθνικιστές; αυτής που έχει καλοκάτσει εδώ και 30 και χρονια στο σβέρκο μας και μας λέει και -το κυριώτερο- δρά σαν να μην έχει η Ελλάδα εθνικά συμφέροντα παρά μόνο υποχρεώσεις στους εταίρους; ακούσατε τι λέει συνεχώ ς ο Βενιζέλος; Θα μπορούσα να ΄φερω 1000+ παραδείγματα.
  Ε, λοιπον, ναι, ο ραγιαδισμός σαν ιδεολογία, πρακτική και αντίληψη μας έχει για τα καλά κατσικωθεί και τώρα διαχέεται και στον Λαό μέσα από τα "προγράμματα" ξένων υπουργείων των εξωτερικών.
  Μια αριστερά που μας "πρήζει" με παρωχημένες διεθνομπούρδες από τη μιά και από την άλλη κλεβει συστηματικά το κράτος και φτωχαίνει το έθνος, μια τέτοια αριστερά είναι, λέω, ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Και τους βλε΄πουμε ΠΑΝΤΟΥ. Στους Δήμους, στις ΔΕΚΟ, στα Πανεπιστήμια, ΠΑΝΤΟΥ. Είναι το οξύ που μας έφαγε εδώ και 30+ χρόνια. Όποιο αλλο ευφημισμο και να βάλετε είναι κενός...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.