#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2009 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Νταβούτογλου και ο «νεο-οθωμανισμός»

 Η Τουρκία επί δεκαετίες προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από του επικίνδυνους λαβυρίνθους του Ισλαμικού κόσμου. Επιχείρησε κατά καιρούς να πλησιάσει το Ισλάμ, αλλά κρατούσε πάντα «αποστάσεις ασφαλείας». Γιατί αν πλησίαζε πολύ διέτρεχε τριπλό κίνδυνο:

-- Πρώτον, να εμπλακεί στις θανάσιμες εσωτερικές αντιθέσεις τους.

-- Δεύτερον, να υπονομεύσει τις διεθνείς - δυτικές - συμμαχίες της.

-- Τρίτον, να υπονομεύσει στο εσωτερικό της το κοσμικό καθεστώς, το οποίο προσπαθούσε πολιτικά και θεσμικά να περιθωριοποιήσει την επιρροή του Ισλάμ στη σύγχρονη κοσμική Τουρκία. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, αποτέλεσε και κορυφαία παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ.

Όμως η άνοδος των ισλαμιστών στην κυβέρνηση έθεσε σε αμφισβήτηση μέσα στην Τουρκία τις Κεμαλικές παρακαταθήκες. Η Κυβέρνηση του ισλαμιστή Ερντογάν, αναθεώρησε τις μακροχρόνιες σταθερές εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Τώρα πλέον δεν κρατάει «αποστάσεις ασφαλείας» από το Ισλάμ. Αντίθετα, διεκδικεί ηγετικό ρόλο σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Αρχιτέκτονας αυτής της «στροφής» είναι ό νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε βιβλίο του ήδη από το 2001, ο κ. Νταβούτογλου περιγράφει το «στρατηγικό βάθος» της τουρκικής διεθνούς θέσης, και ευαγγελίζεται την αναβίωση μιας νέο-οθωμανικής πολιτικής, που θα «εξισορροπεί» την ένταξη στους δυτικούς θεσμούς με την άσκηση «ηγετικού ρόλου» από την Τουρκία σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο....

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η σημασία της ανάδειξης του Νταβούτογλου στην κορυφή της τουρκικής διπλωματίας, διαβάστε:

Ένα άρθρο που μας έστειλε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης: Η μεγάλη νέο-οθωμανική στροφή του Αχμέτ Νταβούτογλου

Και ένα παλαιότερο άρθρο στο ΒΗΜΑ που αναδημοσιεύσαμε εδώ: Η αναπροσαρμογή του «νεο-οθωμανισμού»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/05/2009 00:18:42

  Για την επίσκεψη στην Τουρκία και τη στήριξη στους ισλαμιστές τού Ερντογάν, την μόνη κίνηση που χαρακτηρίστηκε από μερίδα του Αμερικανικού Τύπου ως "η μόνη αχρείαστη κίνηση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης Ομπάμα" (www.stratfor.com) ταιριάζει η κομψά απαξιωτική θέση τού Βαλερύ Ζισκαρ Ντ' Εσταιν :
  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που βλέπουν την Ευρώπη όχι κατά έναν ακριβή τρόπο αλλά κατά προσέγγιση, θέλουν να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος σταθερού προσεταιρισμού της Τουρκίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση"
  (Παρον 7-12-2008)

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/05/2009 00:30:28

  Στην κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα "Αραβική στροφή" της Τουρκίας, σε όσα αναλυτικά καταγράφει ο Χρύσανθος, ας προστεθεί ένας ακόμα δυσμενής παράγων, η ιστορική δυσπιστία έως απέχθεια των Αράβων για τους Τούρκους : ήταν υποτελείς τους μέχρι τον 1ο ΠΠ και δεν διατηρούν -όπως κι εμείς- τις καλύτερες αναμνήσεις.
  Όλοι έχετε δει τον "Λώρενς της Αραβίας".

 3. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 00:55:23

  Η ανάρτηση είναι καλή γιατί κάνει μια πρώτη κατατοπιστική ενημέρωση για το πρόσωπο του νέου "τούρκου" υπουργού εξωτερικών. Αποτελεί θετική αρχή μιας απαραίτητης ανάλυτικής προσπάθειας, που επιβάλλεται σε τόσο σοβαρά θέματα αυτή να ξεπερνά τα δημοσιογραφικά όρια και να αποσκοπεί σε πολιτικό βάθος (με τη βοήθεια του Θεού και με το κατά δύναμιν κάθε φορά).
  Δυστυχώς στη χώρα μας τα μόνα επιτελεία που εργάζονται εμπεριστατωμένα είναι τα φερέφωνα και τα υποκαταστήματα των ΗΠΑ, που επιχειρούν να στρέψουν την Ελλαδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΑΚΡ, το ισλαμικό κόμμα "τουρκίας". Και αυτό διότι στη φάση που μεθοδεύεται από τις ΗΠΑ ο διαμελισμός της Τουρκίας, κάποιοι αποφάσισαν να αμυνθούν, επιλέγοντας ως επικεφαλή την ομάδα του Ερντογκάν. Αυτοί γνωρίζουν ότι ο κορμός του Κεμαλισμού επιχειρήθηκε παραδοσιακά να είναι πρακτορείο των ΗΠΑ/Ιστραήλ. Βέβαια ο Κεμαλισμός δεν είναι μονόπατα πρακτορείο, γιατί από την ίδια του την σύσταση δημιούργησε ενδογένεια. Μια χαφιεδοενδογένεια θα έλεγα, η οποία λειτουργούσε εκεί που, αλλά και όσο, τα συμφέροντα των ΗΠΑ/Ισραήλ και της "τουρκο"μιλιταριστικής εβραϊζοντονμέδικης γραφειοκρακρατίας συμβάδιζαν.
  Ήταν επόμενο στη φάση κλιμάκωσης του διαμελισμού, οι δυνάμεις της ενδογένειας να συσπειρωθούν. Και δεν είναι μόνο η ομάδα του Ερντογκάν (γιατί οπωσδήποτε μέσα στο Ισλαμικό Κόμμα υπάρχει και δάκτυλος των ΗΠΑ)αλλά υπάρχει και σοβαρή επηροή στους κεμαλιστές στρατιωτικούς. Το συγκρότημα της ενδογένειας, που προσπαθεί να αμυνθεί ενάντια στα σχέδια διαμελισμού, αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει το προβάδισμα απέναντι στο χαφιεδαριό των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επέτρεψαν να γίνουν αυτά, οπώς το κτύπημα του πρακτορείου τους Εργκένεκον, γιατί χρειάζονται αντίπαλο ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ. Γιατί πάντοτε η φαντασία των αδαών αναμένει το καλό να νικάει το κακό.
  Οι ενδογενείς ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΕΙ. Γι αυτό βγήκαν τα ντοράκια να παροξύνουν ακριβώς σ' αυτή τη φάση τις κορώνες κατ' εντολή των ΗΠΑ.
  Για τον παραπάνω ισχυρισμό, υπάρχουν πλείστες όσες ενδείξεις. Τις αφήνω προς το παρόν σαν δουλειά για το σπίτι για κάποιους δήθεν Αγίους (Αλλά και πάλι εδώ θα είμαστε).
  Καλός πατριώτης ο Χρύσανθος Ζαζαρίδης και καλά τα κείμενά του.

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 04/05/2009 02:13:44

  Μποτίλια, εκτός από το αθέατο επίπεδο πολιτικής, διπλωματίας και κατασκοπείας, όπου διαδραματίζεται και το μεγαλύτερο μέρος τού "έργου", παραμένει εμφανές ένα μικρότερο τμήμα των διακρατικών σχέσεων που όμως έχει ένα εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο : διαμορφώνει το κλίμα, τη "σημειολογία" τής σχέσης.
  Και υπαγορεύοντας ενέργειες ή αδράνειες δημιουργεί νέα πραγματικότητα.
  (Τα Ίμια, αν και στρατιωτικά έλασσον επεισόδιο μετέβαλλαν την "γεωμετρία" των ελληνοτουρκικών σχέσεων).

  Ερώτηση κρίσης : η ελληνική πολιτική ελίτ μπορεί να αντέξει δεύτερο Ηλιάκη;
  Εκεί πάει το πράγμα.
  Κατ' επέκταση, η χώρα μπορεί να αντέξει την διαρκή υποβάθμιση, που καταλήγει σε αναίρεση εθνικής κυριαρχίας, λόγω, κι αυτό είναι το ειρωνικό, όχι πολέμου αλλά επεισοδίων φθοράς;

  Δεύτερη ερώτηση : ποιος εισπράττει τώρα τα 3 δις $ που έπαιρναν οι στρατηγοί "διόδια" για την διέλευση των ναρκωτικών, από τις ασιατικές χώρες παραγωγής με κατεύθυνση την αγορά της Δυτ. Ευρώπης;
  ΚΑΙ γι' αυτά μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των διαφόρων μπλοκ εξουσίας τού τουρκικού κατεστημένου, παράγοντας "εντυπωσιακές" ειδήσεις για πρωτοσέλιδα.

 5. Νικόλας avatar
  Νικόλας 04/05/2009 02:23:37

  Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας είναι ο Μπαμπακαν.
  Λεπτομέρεια αναλυταράδες μου, ε;

 6. Νικόλας avatar
  Νικόλας 04/05/2009 02:25:19

  Λάθος αναλυταράδες μου.
  Μέα κούλπα!!!!!!!!

 7. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 04/05/2009 06:02:39

  Νικόλα, χάνεις επεισόδια κάνεις και τον έξυπνο. Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είναι εδώ και τρείς μέρες ο Νταβούτογλου. Ο Μπαμπακάν είναι υπουργός Οικονομικών πλέον.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/05/2009 09:19:05

  @ Προφητης
  Φυσικα και μπορει να αντεξει και αλλο Ηλιακη και αλλα πολλα η "ελιτ".Ποιος θα την ανατρεψει,ποιος θα διαμαρτυρηθει και ποιος θα προτεινει τι;
  Υπαρχει κανενα σοβαρο εθνικιστικο ρευμα στην Ελλαδα που να ζητει πολεμικη απαντηση;Και με τι προσοντα.
  Τα Ιμια δεν ηταν απλως στρατιωτικο επεισοδιο.Με βαση το επισοδιο αυτο εισηχθη η θεωρια των γκριζων ζωνων.Ενα παρομοιο επεισοδιο σε αλλο σημειο δεν ειναι ποιοτικη αλλαγη γιατι η θεωρια υπαρχει ηδη.

 9. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 04/05/2009 11:12:33

  Νεοοθωμανισμός, μεταοθωμανισμός ή κεμαλισμός, ποσώς ενδιαφέρει εμάς, ενδιαφέρει τους ίδιους τους Τούρκους. Εμάς μας ενδιαφέρει η δραματική ανατροπή του ισοζυγίου ισχύος, απότοκος της οποίας είναι και τα Ίμια και οι γκρίζες ζώνες. Ο μόνος πραγματικός τρόπος αναίρεσης της κατάστασης είναι η επαναφορά της ισορροπίας ισχύος κι αυτό είναι πολύ δύσκολο και μακροχρόνιο. Όταν λέμε ισχύς δεν εννοούμε μόνο στρατιωτική αλλά κάθε είδους (και φυσικά όχι απλώς βερμπαλισμούς περί ισχυρής Ελλάδος). Το ποιόν της πολιτικής ελίτ δεν υπόσχεται πολλά.

 10. Hellenic avatar
  Hellenic 04/05/2009 11:40:29

  @9- Η Τουρκια διανυει μια δυσκολη περιοδο ανασχηματισμου που στοχευει σε μια "επιστροφη στο παρελθον", στην εποχη δηλαδη που εθνοτητες ζουσαν ειρηνικα μεταξυ τους στο πλαισιο της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας.Αυτο θα επιτευχθει με ομοσπονδιακη διοικηση και νομους που θα εγγυονται ισονομια και ισοπολιτεια για ολους. Ομως το μετακεμαλικο κατεστημενο δεν θα αφησει ευκολα την εξουσια και προσδωκοντας πιθανον την αφομιωση του στη νεα πραγματικοτητα εφοσον δεν θα μπορει να την ανατρεψει, προσπαθει να εμφανιστει ως συμμετοχος σε αυτην την αλλαγη , ως εγγυητης της ενοτητας της Τουρκιας, αλλα και παραγοντας ισχυος, αμετακινητος ως προς τις επιδιωξεις του στο Αιγαιο, επιδιωξη που δεν ειναι καθολου σε δυσαρμονια με τους στοχους των Ισλαμιστων. Το ζητουμενο ειναι η Ελλαδα να ειναι ετοιμη να απαντησει σε ενδεχομενη τυχοδιωκτικη ενεργεια σκληρα και με δυσαναλογο κοστος για τον εχθρο. Να τους δωσουμε ενα τετοιο χτυπημα που να το θυμουνται για καιρο.

 11. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 13:29:24

  @Προφήτης 4
  Τα όσα έγραψα δεν συνεπάγονται την μείωση της ανάγκης για στρατιωτική επαγρύπνηση από την μεριά της Ελλάδας. Αυτό αποτελεί πάγια αναγκαιότητα και δεν μπορεί ποτέ να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αυτό το καθήκον εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Υπουργού Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και των λοιπόν στρατιωτικά επιτελείων.
  Θα ήταν όμως και τραγικό και αφελές να θεωρήσουμε ότι την πολιτική διαμορφώνουν τα στρατιωτικά επιτελεία και όχι η κυβέρνηση στο σύνολό της, και πρώτιστα με την ειδική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.
  Τα όσα ανάφερα στο σχόλιο που προηγήθηκε, αποσκοπούν σε άλλο εντοπισμό:
  Οπωσδήποτε η κυβέρνηση Ερντογκάν εκφράζει - όπως κάθε κυβέρνηση - συγκεκριμένο συμβιβασμό. Οι βασικές δυνάμεις που εκφράζει δεν είναι ούτε οι κατ' εξοχήν Ισλαμιστές, ούτε οι κατ' εξοχήν Κεμαλιστές, αλλά αυτοί που αντιτίθενται στον κλιμακούμενο διαμελισμό. Η ισλαμική εκφορά της εστιάζεται κύρια στην πολιτική του Χαλιφάτου, που έχει αιχμή ενάντια σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Κεμαλισμό (ως αγγλοσαξωνικό-σιονιστικό προϊόν). Παρ' όλα αυτά αυτή έχει ενσωματώσει σημαντικό τμήμα του Κεμαλισμού, γιατί αυτός έχει παραδοσιακά αναπτύξει ενδογένεια και ένα τμήμα του, που δεν πρακτορεύει άμεσα τις ΗΠΑ, αντιτίθεται στον διαμελισμό. Επιμένω, ότι η ισορροπία μεταξύ ξένης εξάρτησης και ενδογένειας στην περίπτωση της Τουρκίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ, από όσους δεν είμαστε πρακτόρια των ΗΠΑ.
  Η ομάδα Ερντογκάν εκτιμά ότι η ανθελληνική αιχμή ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙ σήμερα τα συμφέροντα της Τουρκίας και ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ, με βήματα που είναι σχετικά καλυμμένα, αλλά εύλογα, για όσους είναι σε θέση να εκτιμούν καταστάσεις. Την ανθελληνική αιχμή προωθούν οι συνασπισμένες δυνάμεις στην πολιτική των ΗΠΑ, που πρακτορεύουν τον διαμελισμό: Στρατηγοί χαφιέδες, Εργκένεκον, Γκρίζοι Λύκοι, έμποροι ναρκωτικών, "αριστεροί" χαφιέδες.
  Τα χρήματα από τον αγωγό ναρκωτικών πάνε σε αυτές ακριβώς τις δυνάμεις.
  Το Υπουργείο Εξωτερικών ώφειλε να εκτιμήσει συγκεκριμένα αυτή την κατάσταση, για να διαμορφώσει σόφρονα εξωτερική πολιτική, που να μην είναι μονόπλευρη. Με την κ. Μπακογιάννη επικεφαλής, η οποία είναι προσανατολισμένη σε εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, αυτό δεν είναι δυνατόν. Η πολιτική που ακολουθείται αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της ομάδας Ερντογκάν και στην ενίσχυση της Εργκένεκον, μέσω της καλλιέργειας της όξυνσης. Η αμυντική επαγρύπνηση, που είναι πάντοτε απαραίτητη, δεν επιβάλει ως μόνη δυνατή επιλλογή την συγκρουσιακή επιλογή, ως αυτοσκοπό.

 12. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 13:51:41

  Συνέχεια του προηγούμενου:
  Είναι επόμενο μέσα στην παρούσα συγκυρία, με βάση τις παραμέτρους που περίγραψα, κάποιοι να επιδιώκουν άμεσα το θερμό επισόδειο μεταξύ "τουρκίας" και Ελλάδας. Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ποιοί είναι αυτοί και ποια σκοπιμότητα προωθούν.
  Την όδό της σύγκρουσης επιδιώκουν αυτοί, που πρακτορεύουν συμφέροντα των ΗΠΑ και κλιμακώνουν και τον διαμελισμό. Και δρουν τόσο μέσα στον ισλαμικό, όσο και στον κεμαλικό χώρο.
  Η ομάδα Ερντογκάν δεν μπορεί να βγει με μια φιλελληνική πολιτική ανοιχτά, γιατί θα καταγγελθεί από τους αντιπάλους της - που μπορεί να ελλογχεύουν ακόμη και μέσα σε αυτή - για ενδοτισμό. Η σύγκρουση λαμβάνει χώρο σε ένα άλλο, πιο ευαίσθητο, επίπεδο δημιουργείας δεδομένων, που εάν ξέραμε τι θέλουμε, ή αν είχαμε επεξεργασμένη πατριωτική προοπτική, θα είχαμε προσπαθήσει να αξιοποιήσουμε.
  Το καθεστώς των γκρίζων ζωνών, που επιχειρήθηκε να επιβληθεί, αποτελεί ένα δυναμικό δεδομένο σε λανθάνουσα ισορροπία. Από μόνο του δεν μπορεί να καθορίσει τίποτε. Αποτελεί αφετηρία για παρεταίρω εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση δεν επαρκεί η δραστηριότητα του Υπουργείου Άμυνας. Η χώρα διαθέτει τύποις και Τπουργείο Εξωτερικών και ΕΥΠ. Η ποιότητα όμως αυτών των οργανισμών, επιβάλει, κατά την γνώμη μου, την άμεση, μαζική, σόφρονα και φωτισμένη κινητοποίηση του λαού στην κατεύθυνση της προάσπισης της εδαφικής ακαιρεότητας.
  Το κατεστημένο είναι σε θέση να αντέξει εκατοντάδες Ηλιάκηδες ακόμη. Για τους Έλληνες πατριώτες και ο ένας που ενέκυψε αποτελεί απαράδεκτο προηγούμενο και θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός προ πολλού. ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΒΟΥΡ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΜΕ, ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΑ "ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ". ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

 13. Ηellenic avatar
  Ηellenic 04/05/2009 14:14:58

  @11-Προφητης- Η Υπουργος εξωτερικων κανει καλα τη δουλεια της, εφοσον την κατηγορεις για μονοπλευρη πολιτικη, θα επρεπε να ξερεις οτι η εξωτερικη πολιτικη ειναι της κυβερνησης και οχι ενος ατομου. Η Ελλαδα βασιζεται στις λεπτες ισορροπιες που υπαρχουν σημερα στο διεθνες συστημα, ασκει πολυδιαστατη πολιτικη, εχει στοχους απλα το μειονεκτημα της ειναι η βραδυτητα, και η ελλειψη αποφασιστικοτητας στην επισπευση υλοποιησης τους οπου ειναι αυτο εφικτο. Δεν υπαρχουν μεγαλα χρονικα περιθωρια.

 14. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 04/05/2009 14:33:39

  Δυο προσθηκες.
  Η πρωτη,στη συνεντευξη Μαρκεζινη,στον Πρωτοπαππα την Κυριακη,ειπε καποια στιγμη,οτι δυστυχως,αλλα η ιστορια των Ιμιων,θα επαναληφθει.
  Και η δευτερη,αυτα που ακουσα στο ραδιο,για τον περι ου ο λογος Τουρκο,οτι δηλαδη,αμφισβητει το στατους απο τα νησια και νησακια του Αιγαιου,και λεει οτι δυστυχως η Τουρια,δεν προσεξε και ετσι τα πηρε η Ελλαδα,ακομα και τα ξερονησια.
  Θα εχουμε ζορια το καλοκαιρι μου φαινεται.
  Ειδικα αν τα καταφερουν οι αρχιμλακες που μας κυβερνανε,και μας ριξουν σε καμια ακυβερνησια,με τιποτα εκλογες.

 15. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 14:39:41

  @Hellenic 13
  Επειδή και εγώ ισχυρίστηκα τα όσα αποδίδεις στον Προφήτη, θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι η αιχμή δεν στρέφεται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου κυβερνητικού προσώπου και ούτε συγκαταλέγομαι μεταξύ των αντιπάλων της κ. Μπακογιάννη, την οποία στο παρελθόν έχω εδώ υποστηρίξει για μια σειρά κοινές επιλογές, που έγιναν σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό.
  Δεν κάνουμε κομματική ή αντικομματική προπαγάνδα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αναλυθούν και να κατανοηθούν συγκεκριμένα δεδομένα, συγκυρίες και ζυμώσεις. Θεωρώ κύριο υπεύθυνο τον λαό και όχι τους εκπροσώπους του, διότι άσχετα εάν η εξουσία πηγάζει από αυτόν ή όχι, αυτός είναι που ωφείλει να αισθάνεται υπεύθυνος, διότι αυτός θα δεχθεί με τον πλέον οδεινηρό τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής εξέλιξης.
  Συχνά συμμετέχουν φίλοι εδώ στη συζήτηση, που χαρακτηρίζονται από φιολκυβερνητική διάθεση, αλλά και πατριωτικό προσανατολισμό.
  Πρέπει να μας ενδιαφέρει πρώτιστα η πολιτική ουσία και δευτερευόντως τα πρόσωπα. Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει προοπτική, είναι το ενδιαφέρον, η ένδειξη υπευθυνότητας και η ετοιμότητα στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών απέναντι στα πολιτικά τεκτενόμενα και όχι η απαξίωση προσώπων.
  Με αυτή την ευκαιρία θέλω να τονίσω την φιλοπατρία, που διακρίνει την πλειονότητα των στρατιωτικών (σε αντίθεση με αρκετούς πολιτικούς).

 16. αντικαθεστωτικος avatar
  αντικαθεστωτικος 04/05/2009 16:07:35

  λυπούμαι που θα δυσαρεστήσω τους κυρίους καραμανλικούς, αλλά μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα η αλλαγή του καθεστώς στο αιγαίο θα έχει ολοκληρωθεί, προς όφελος της τουρκίας, φυσικα.

  είναι ισως ο βασικότερος λόγος που αύριο το πρωι καρμανλούλης - σαν το θειο - του, θαπροκηρυξει πρόωρες και θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια...

  πονούνε ωρε οι καραμανλήδες?

 17. αντικαθεστωτικος avatar
  αντικαθεστωτικος 04/05/2009 16:09:28

  τα πάντα είναι προσυμφωνημένα. το είπε η μπενάκη στον πρόεδρο πριν λίγο καιρό περι περιστολή της δημοκρατίας και υποχώρησητ ης ελλάδας στα εθνικά, θα πέσουν και οι υπογραφές στη λέσχη μπίλντμπεργκ σε 10 μέρες, και όλα ωραία και καλά.

  ο δεκέμβρης σας έφταιξε. λουστείτε τα.

 18. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 16:39:35

  @αντικαθεστωτικός 17
  Ισχυρίζομαι ότι ο Δεκέμβρης αποτελεί την άλλη όψη των όσων περιγράφεις. Μήπως μπορείς να εξηγήσεις, που αυτός αμφισβητεί την Μπίλντερμπεργκ; Σε τι συνίσταται η σύγκρουση με τους παραδοσιακούς, που έλαβε χώρα την δεκαετία του '70 στα πλαίσιά της; Γιατί οι "λέσχες" εκτός από ταμπέλα έχουν και περιεχόμενο.

 19. Ηellenic avatar
  Ηellenic 04/05/2009 17:26:29

  @17-Καμμια Ελληνικη κυβερνηση δεν θα αντεξει το πολιτικο κοστος να υποχωρησει σε μια νεα κριση με την Τουρκια. Ολοι μαζι ο λαος και η υπεθυνη πολιτικη ηγεσια θα αντιμετωπισουν την οποια προκληση στο Αιγαιο, και τα μεσα για να γινει αυτο υπαρχουν. Υπαρχουν επισης και οι καταλληλες συμμαχιες. Η Μπενακη δεν μιλησε για υποχωρητικοτητα στα Εθνικα, αλλα για μια τοτε διαφαινομενη πραγματικοτητα μιας νεας ταξης, η οποια πλεον δεν ισχυει, γιατι απετυχε να εδραιωθει σε παγκοσμιο επιπεδο.

 20. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/05/2009 18:32:27

  Ψυχραιμια #4, και Μποτιλια,

  Οντως, τα Υμια και τα αλλα μικροτερης "εντασεως" επισοδιεα ειναι εφαρμογες πολιτικων πρακτικων με στρατιωτικα μεσα.

  Αλλα, το ζητημα και το ζητουμενο ειναι η ελλειψη στρατηγικης εκ μερους της Ελληνικης ελιτ. Αυτο οφειλεται εν μερει τουλαχιστον κυριως στην παρουσια προσωπων σε καιριες θεσεις στον κρατικο τομεα που ενεργουν με βασει ξενα συμφεροντα. Ιστορικα αυτο συμβαινει εδω και 50-60 χρονια. Η τελευταια φορα που υπηρχε ουσιαστικη εθνικη πολιτικη ηταν το 40, διοτι υπηρχε αστικη ταξη που ηταν Ελληνικη. Αυτη καταστραφηκε στην κατοχη και στον εμφυλιο, με ελαχιστες εκλαμψεις. Δεν εχετε παρα να δειτε το ποιον των ανθρωπων που κυβερνησαν. Αλλα και των αξιωματικων. Ελλειπε και η παιδεια φυσικα, μια ματια σους χουνταιους, ιδιαιτερα στους Ιωαννιδιδες πειθει για το χαμηλο επιπεδο των ανθρωπων. Σημερα απλα αυτο επανηλθε ξανα οξεως και στην πολιτικη.

 21. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/05/2009 18:45:17

  Ηellenic #19, τα μεσα δεν αρκουν, ειναι νεκρα εργαλεια σε χερια ανικανων. Υπενθυμιζω οτι το 74 ειχαμε Φαντομ Φ4 και αλλα μεσα, εκτος απο την αποσταση, που ειναι σημαντικη παραμετρος (και γι'αυτο εξυφαινεις στατηγικες που την εκμηδενιζουν), ειχαμε το "πανω χερι", αλλα ειχαμε διαλυμενο κρατος. Αλλα κυριως, η ελλειψη εθνικης στρατηγικης και η χαμηλη ποιοτητα των ανθρωπων σε καιριους τομεις μας εκαναν σαν να μην ειχαμε τιποτα σχεδον. Τι να περιμενεις απο ανερματιστους ηλιθιους με ελλιπη παιδεια; φαινομενα τετοια συμβαινουν και τωρα. Δειτε πως χειριζονται το Κυπριακο.

 22. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 04/05/2009 18:48:13

  Εγω θα πω και κατι αλλο.
  Εμεις σκουζουμε urbi et orbi,οτι "δεεν διεκδικουμε τιποτα",ενω οι Τουρκοι,εμπρακτως διεκδικουν συνεχως και κατι.Διαχρονικα,και ολο και παιρνουν.
  Αρα,οπως πανε τα πραγματα, ειμαστε σε αδιεξοδο.Η θα κανουμε πολεμο,ή θα μας πιασουν χοντρα τον κωλο.
  Κανω λαθος;

 23. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 18:51:15

  @Nίκος 20
  Συμφωνώ μαζί σου.
  Το ερώτημα είναι γιατί να μην αισθανόμαστε υπεύθυνοι εμείς, για να καλύψουμε τα κενά και τις ανεπάρκειες που καταγράφονται.
  Όσο μικρές και εάν είναι οι δυνάμεις μας, οι παροιμίες λένε:
  - Τρώγοντας έρχεται η όρεξη.
  - Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη.

 24. Mποτίλια στο πέλαγος avatar
  Mποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 19:08:40

  @Προβοκάτωρ 22
  Οφείλουμε να διεκδικούμε όλη την "τουρκία", η οποία αποτελεί ιστορικό ψέμμα αφού δεν υπάρχει "τουρκική" φυλή. Ο εκτουρκισμός υπήρξε βίαιο φαινόμενο. Με το χατζάρι και τους εξισλαμισμούς δεν μπορεί να προκύψει εθνογέννεση. Την διεκδικούμε όμως όχι αποκλειστικά για τον εαυτό μας, ή για προσάρτηση στην Ελλάδα. Εργαζόμαστε για τη διάλυση του "τουρκικού" κράτους και την απόδοσή του στις εθνότητες που την κατοικούν Η ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ. Για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στις πατρογονικές μας εστίες. Στα πλαίσια ενός πολυεθνικού κράτους, με δημοκρταικό - αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, στα πλαίσια του οποίου πρέπει οι Έλληνες να κληθούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, διότι μέχρι το 1922, σύμφωνα προς τις απογραφές του 1918 η εθνική πλειονότητα ήταν σε όλες τις περιοχές - και όχι μόνο στα Μικρασιατικά παράλια - Ελληνική.
  Δες και το "Λαοί και Φυλές της Μικράς Ασίας. Μετά Πινάκων και Χάρτων" του Γεωργίου Κλεάνθους Σκαλιέρη, Εν Αθήναις, Τυπογραφείον "Τύπος", 1922.
  Β΄Έκδοση, Αύγουστος 1990, Εκδόσεις "ΡΗΣΟΣ".

 25. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/05/2009 19:33:08

  Μποτιλια #24, και να ισχυει αυτο δεν πρεπει εμεις να το διαλαλουμε. Αλλα και να μπορουσαμε να το κανουμε το δημογραφικο μας προβλημα ειναι τοσο οξυ που πρεπει να αναρωτηθουμε με ποιους ανθρωπους να παμε;
  Και κατι αλλο, βρισκομαστε σε παρακμη (κυριως δημογραφικη). Η κυριοα αιτια; η εφιαλτικη αστυφιλια. Εγινε ουκ ολογες φορες στο παρελθον. Μαλιστα θαλεγα οτι οποτε χασαμε την οποια κρατικη και κοινωνικη οργανωση ειχαμε καποτε ηταν οταν συγκεντρωθηκαμε σε πολεις, ως εμποροι διανοουμενοι και γενικα αστοι. Το οτι ξαναγενγηθηκαμε οφειλεται στην παρουσια αγροτιας που δηταν ΑΥΤΑΡΚΗΣ οικονομικα και ειχε συμφερον να υπερασπιστει τη γη της, την Ελλαδα. Το σημερινο χαλι οφειλεται κυριως στη υπαρξη της παρασιτικης αλιτ που εξαρταται απο εξω: Η διανοηση εξαρταται απο την εισαγωγη ξεπερασμενων ιδεολογιων (δειτε Ρεπουση και ΣΙΑ) και οι πολιτικοι απο επιδοτησεις ξενων φορολογουμενων. Αν το σημερινο Αθηναισταν το κατανοησει αυτο δεν θαχουμε προβλημα.

 26. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/05/2009 19:38:20

  Συνεχιζονατς απο το #21 και να με συγχωρειτε για την επιμονη, παραθετω προσφατο "ηγετικο" ολισθημα του κ. Χριστοφια, Διτι οπως λεω πανατα τα δεδομενα μιλουν. Εφα ο κυριος προεδρος.

  Απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα συναδέλφου κατα την προσφατη επισκεψη του ΚΚ, ποια στάση θα τηρήσουν η Ελλάδα και η Κύπρος έναντι των δύο τάσεων, που ήδη διαμορφωνονται στην Ευρώπη, ο κ. Χριστόφιας είπε τα εξής:
  «Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας και ο στόχος ο δικός μας είναι να πείσουμε και εκείνους της ειδικής σχέσης και εκείνους που είναι οπαδοί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, όπως η Τουρκία εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, και δίνουμε το μήνυμα ότι αν δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, έχει καθήκον η Ένωση να τη βάλει στη θέση της».

  Αν αληθινη ηγεσια ειναι αυτη που εμπνενει εμπιστοσυνη στους πολιτες τοτε βγαλτε το συμπερασμα μονοι σας απο τετοιες ηλιθιοτητες.

  Ειπαμε και παλια, οι Τουρκοι ξερουν οτι εχουν να κανουν με εθνικους νανους στην ψυχη και οι ΕυρωΠΕΗ με πολιτικους ΕΠΑΙΤΕΣ. Πως να σε παρουν μετα στα σοβαρα.

 27. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/05/2009 19:38:22

  Παρατηρωντας την πολιτικη όλου του ελληνικου πολιτικου συστηματος και οχι μονο της Μπακογιαννη απο την στιγμη της ανοδου Ερντογαν δε βλεπω καθολου αντιθεση αλλα στηριξη.Η Ελλαδα στηριξε την ευρωπαικη πορεια της Τουρκιας.Πρωτη φορα μετα 50 χρονια Ελληνας πρωθυπουργος επισκεφθηκε στην Αγκυρα.Πουθενα δε βλεπω προσπαθεια εντασης και ειδικα η Μπακογιαννη κατηγορειται για το αντιθετο.
  Επισης σε ιδεολογικο επιπεδο η Ελλαδα απεφυγε να υιοθετησει διαφορες αμερικανοισραηλινες θεωριες οτι το Ισλαμ ειναι κακο και ο κεμαλισμος καλος.Οι στρατηγοι στην Ελλαδα κατηγορουνται για ολα τα κακα με την Τουρκια και ο Ερντογαν αθωωνεται.
  ΔΕ βλεπω τι αλλο θα μπορουσε να εχει γινει.

 28. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/05/2009 19:54:23

  Εδώ που τα λέμε έτσι είναι. Λάου λάου το πάνε.

  Από εξοπλισμούς όμως δεν μπορεί να πει κάποιος, διάβασα και εδώ νομίζω και σε άλλο ότι η μικροσκοπική κουκίδα του χάρτη Ελλάδα απορροφά το 4% του παγκόσμιου τζίρου σε εξοπλισμούς (αυτή και το Ιρσραήλ), ας σεβαστούν τις θυσίες αυτές αυτοί που πρέπει να τις σεβαστούν.

 29. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 04/05/2009 20:52:20

  @Νίκος
  Αγαπητέ Νίκο σωστοί οι προβληματισμοί σου, αλλά δεν υπάρχει λόγος να υποτιμούμε τις δυνάμεις μας και να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητες μας. Εννοώ πάντοτε ως λαός, γιατί διαφοροποιούμαι από το πολιτικό κατεστημένο, χωρίς να το αντιμάχομαι.
  Για παράδειγμα σου αναφέρω δυο ατού, που δεν έχουν αξιοποιηθεί στο ελάχιστο:
  1. Διασπορά
  2. Φιλέλληνες.
  Αναφέρω και τα δυο από συγκεκριμένη (αρνητικότατη) εμπειρία. Και όπως είπaν οι Rogers και Hardt: "I could write a book".

  @Ψυχραιμία 27
  Δεν αντιμάχομαι την κ. Υπουργό Εξωτερικών και της εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.
  Η προσέγγισή μου ξεκίνησε από την διαπίστωση πολιτικής καλυμμένης φιλελληνικής προσέγγισης, που επιχειρεί η ομάδα Ερντογκάν. Μόλις διορίστηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, έγινε καταγγελία για τις παραβιάσεις. Το γεγονός αυτό μπορεί κάλιστα να αποτέλεσε τυχαία σύμπτωση.
  Εάν η κυρία Μπακογιάννη πράττει όπως περιγράφεις, πράττει κατ' εμέ σοφά και την συγχαίρω.

 30. Νἰκος avatar
  Νἰκος 04/05/2009 23:19:57

  Αγαπητε Μποτιλια, αισθανομαι ασχημα οταν (πολλακις παρορμητικα) πρεπει να αντιλογισω με σενα, ειδικα με σενα, γιατι και τεκμηριωμενες αποψεις φερεις και το κυριωτερο, τις στηριζεις σε πραγματιστικα δεδομενα, και αυτα τα ατιμα μιλουν απο μονα τους.

  Εν τουτοις, ας παρω ενα-ενα τα δεδομενα που παρεθεσες.
  1) Διασπορα: Δεν ξερω για αλλου, αλλα εδω στην Αμερικη η διασπορα ειναι διαλυμενη. Η Συνομοσπονδια αποτελειται απο "1 εκατομυριο" συλλογισκους των οποιων η κυρια ασχολια ειναι τα φεστιβαλ σουβλακιου και τυρου για να γνωρισουν και οι ξενοι τον πολιτισμο μας !!!. Παντελης αφελληνισμος της 2ης και 3ης γενεας.
  2) Φιλλεληνες: Η καταπτωση των Ελληνικων σπουδων οι οποιες ελαχιστα συνδεονται με την πολιτικη μεσω δεξαμενων σκεψεως (μια συγκριση με τους Αμερικανοεβραιους με θλιβει, αφηνω δε τα ποσα πανεπιστημια εχουν υπο ελεγχο). Και το σπουδιαοτερο, οταν οι Ελλαδικοι δεν υπερασπιζονται οι ιδιοι τα συμφεροντα τους (εκτος και αν τα υπερασπιζονται οπως το εννοει ο φιλος Ρειβεν σε αλλη αναρτηση) και τα εχουν αφησει ολα στο πολιτικο ρελαντι, γιατι να τα υπερασπιστουν οι ξενοι; Το θλιβερο παραδειγμα του κ. Χριστοφια ειναι χαρακτηριστικο.

  Η πολυδιασπαση μας ειναι καταρα. Και τωρα εμπαιδωνεται και στην Ελλαδα με την επιθεση στη νεολαια (Ρεπουση και ΣΙΑ) στην πολιτικη (ΣΥΡΙΖΑ κλπ με απολυτα φιλολαθρομεταναστευτικες πολιτικες και ιδεες και εναν υφερποντα νεοφασισμο με καθαρη πλεον ανθελλληνικη διασταση. Π.χ. καθε που θα γινει επεισοδιο οι Ελληνες που θελουν να υπερασπιστουν τα σπιτια τους και το χωρο τους ειναι...ρατσιστες ενω οι λαθραοι...κοκομοιροι αθωοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.