Ο Μητσοτάκης, η Ιστορία και η "Καθημερινή"
22/07/2014 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μητσοτάκης, η Ιστορία και η "Καθημερινή"

Τον Κώστα Μητσοτάκη θυμήθηκε, παραμονές της επετείου 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, η Καθημερινή και φιλοξένησε μια μεγάλη συνέντευξη του, η οποία όμως είχε ιστορικές ανακρίβειες. Ένα έτος, πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια από την Αποστασία και τα δεινά που έφερε στον τόπο η πολιτική ανωμαλία που ακολούθησε, ο Μητσοτάκης μας λέει ότι ήταν στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Να θυμίσουμε, κάτι που λησμόνησε ο πολιτικός συντάκτης που πήρε τη συνέντευξη, ότι ο Μητσοτάκης κατέβηκε μετά την πτώση της Χούντας στις εκλογές με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και καθύβριζε πολλές φορές τον Καραμανλή. Υπάρχουν οι εφημερίδες της εποχής για του λόγου το αληθές και ας τα αναζητήσουν στο συγκρότημα του Φαλήρου. Ο Μητσοτάκης μας είπε ότι το Σύνταγμα του 1974 «εστερείτο πλήρως πνοής φιλελεύθερης», που αποτελεί «καρφί» για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τον οποίο ήταν φειδωλός στις κρίσεις του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 22/07/2014 15:08:15

  Δεν κατέβηκε μετά την πτώση της Χούντας, δηλαδή το 1974. Κατέβηκε το 1977. Και το κόμμα λεγόταν Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Κώστας ΜΠ 22/07/2014 18:20:27

   Γιατι; γράφει το κείμενο ότι κατέβηκε το 1974. Σωστα λες κατέβηκε το 77 με τον Παύλο Βαρδινογιάννη...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/07/2014 15:50:54

  Παρ' όλα αυτά, παρ΄όλες τις στραβοτιμονιές του ανδρός: Ο "Μήτσος"-"Τάκης" τόλμησε και είπε έγκαιρα αρκετά σωστά πράγματα - όσο ελάχιστοι άλλοι πολιτικοί της Νοτιοβαλκανίας. Έκανε προβλέψεις δυσάρεστες, που αποδείχθηκαν όμως σωστές. Δυστυχώς είπε. Δεν έκανε, όταν μπορούσε. Διαρκώς "έλεγε, έλεγε, έλεγε" (σαν τον "γερο Πιστό" στη "Λαίδη και τον Αλήτη"). Έλεγε, προειδοποιούσε, παρίστανε την αρσενική Κασσάνδρα, αλλά οι αρουραίοι και τα ληστο-τσαμπουκόσκυλα βολτάριζαν ανενόχλητα παντού. Τουλάχσιτον αυτός έλεγε. Και άλλοι έλεγαν: αλλά αποκλειστικά και μόνον αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι "δυναμικοί", υπερκινητικοί και υπεραρπακτικοί συμπολίτες μας. Τουλάχιστον αυτός έλεγε πότε πότε και γκαντέμικα πράγματα. Κάτι είναι κι αυτό σε μια χώρα χαζοχαρούμενων ναρκισσιστών..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Uncle Stgm 23/07/2014 11:53:09

   Έκανε κιόλας.Εξαπέλυσε την θερινή επίθεση του 1992 με πρωταγωνιστή το Μάνο και την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ αλλά έπεσε.

   • κοινός νούς avatar
    κοινός νούς @ ψυχραιμια 23/07/2014 17:09:18

    Μήπως τον έρριξαν ? Αλλωστε και εκείνος ο πέραν του Ατλαντικού ΥΠΕΞ δεν είχε προβλέψει ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές στην Ελλάδα ? Το μεγάλο λάθος του Μητσοτάκη , ήταν που τον Απρίλιο του 1990 έπρεπε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και να πάρει 170 βουλευτές . Που ακούστηκε να έχει πάρει 47 % και να έχει μόλις 150 και τον δανεικό Κατσίκη . Αλλά τέτοιες μαγκιές τις έκαναν μόνο οι πασόκοι . Εμείς είμαστε κυριλέδες . Μεγαλοαστοί που έλεγε και ο γραμματέας .

 3. Naruto avatar
  Naruto 22/07/2014 20:50:12

  Αν και νεαρός τότε θυμάμαι οτι ο Μητσοτάκης προσεχώρεσε στην Ν.Δ του Καραμανλή στίς δεύτερες εκλογές της μεταπολίτευσης δηλαδή το 1977 .

 4. my way avatar
  my way 22/07/2014 21:19:49

  Ο Μητσοτάκης, στο Παρίσι, υπήρξε πράγματι, τακτικός συνομιλητής -όχι συνεργάτης- του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επειδή ο Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος του 1974, ξεκίνησε νέα πολεμική εναντίον του. Στις πρώτες εκλογές του 1974 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Χανίων και δεν εξελέγη. Στις εκλογές του 1977, με το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων που έλαβε 1,09%, εξελέγη βουλευτής Χανίων και ο Παύλος Βαρδινογιάννης βουλευτής Ρεθύμνης. Το 1978, προσεχώρησε στη Ν.Δ, στα πλαίσια της τότε διεύρυνσης και αργότερα τοποθετήθηκε από τον Καραμανλή υπουργός Συντονισμού. Μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε ανέκαθεν, αμοιβαία πολιτική αντιπάθεια, με υπαιτιότητα του κατεξοχήν φαύλου πολιτικού Κώστα Μητσοτάκη.

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 22/07/2014 22:26:21

  Στιε εκλογές του 1977 το προεκλογικό του κέντρο ήταν στην Κάνιγγος. Κάπου στο ντουλάπια μου υπάρχει η υβριστική για τον Καραμανλή προκηρυξη του. Πάντως, όπως επισημαίνει ο Θείος, ήταν από τους λίγους που τόλμησε να μιλήσει. Εκτιμώ ότι και για την αποστασία είχε δίκιο πολιτικά. Δεν εκτίμησε, όμως, τις συνέπειες ή αδιαφόρησε για αυτές εκκούσια ή ακούσια. Αν η ελληνική πλευρά είχε δεχτεί το σχέδιο Ατσεσον, δεν θα βιώναμε τα δεινά που βιώσαμε.

 6. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 23/07/2014 02:56:22

  Γιατι δεν μας λες ποιος φταει που δεν το δεχθηκε η Ελλαδα το σχεδιο Ατσεσον? Μηπως ηταν ο Ανδρεας, ο Μικης και οι συν αυτους επαναστατες?

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Agrofylakas 23/07/2014 11:04:20

   Δεν τα ξέρουμε όλα για το Σχέδιο Άτσεσον. Μετά την αποτυχία του οι Αμερικανοί πρότειναν στην Ελλάδα να προχωρήσει μονομερώς σε Ένωση με την Τουρκία και ενώ η Ελλάδα έσπευδε να δεχθεί με αυτονόητο ενθουσιασμό, ο Μακάριος αρνήθηκε με ποταπές δικαιολογίες ("τι θα γίνει με τις βρετανικές βάσεις" και "αν χυθεί αίμα, εγώ δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη, είμαι κληρικός"). Σύμφωνα με τη μαρτυρία του "αναξιόπιστου" Γαρουφαλιά, ο Μακάριος είχε θέσει όρο να γίνει Αντιβασιλέας της Ενωμένης Ελλάδας-Κύπρου, μαρτυρία που εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον Λουκά Καρανίκκη, πράκτορα των Κυπριακών υπηρεσιών που είχε αναλάβει τις υποκλοπές (!) των τηλεφωνικών συνδιαλέξων μεταξύ ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ελληνικής Πρεσβείας στην Λευκωσία. Η προσφορά των Αμερικανών στην ελληνική Κυβέρνηση έγινε την 19η Αυγούστου 1964. Η απόρριψη από τον Μακάριο στις 20 Αυγούστου 1964. Τις επόμενες ημέρες οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να πείσουν τον Γ. Παπανδρέου να ανατρέψει τον Μακάριο και να κηρύξει μονομερώς την (ανόθευτη) Ένωση. Ο Γ. Παπανδρέου δεν το έκανε, καλώς ή κακώς. Στις 25 Αυγούστου 1964 πήραν χαμπάρι οι Άγγλοι τι ακριβώς συμβαίνει και παρενέβησαν προς τις ΗΠΑ για να σταματήσει η προσφορά της πλήρους και ανόθευτης Ενώσεως προς τον Ελληνισμό. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε. Δηλαδή: Οι Αμερικανοί μετά αποφάσισαν να επιλύσουν το Κυπριακό προς όφελος της Τουρκίας. Περισσότερες λεπτομέρειες και συγκλονιστική τεκμηρίωση με τα απόρρητα έγγραφα ΗΠΑ και Βρετανίας στο έργο "Κουράγιο Πηνελόπη" του Κύπριου συγγραφέα Άντη Ροδίτη.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Διογένης 23/07/2014 11:05:18

    "Σε Ένωση με την Κύπρο" και όχι με την Τουρκία, ασφαλώς!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Διογένης 23/07/2014 11:51:09

    Yπάρχει και μια άλλη προσπάθεια με πρωταγωνιστή τον Μητσοτάκη.Το χειμώνα του 1966 γίνονταν διαπραγματεύσεις Μητσοτάκη - Τσαγλαγιανγκιλ στο Παρισι για ενωση της Κυπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα μια βρετανική βάση από τις τρεις που θα μεταβιβαζόταν στην Τουρκία.Οι Βρεταννοί το είχαν δεχθεί.Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω των εκλογών του 1967 που δεν έγιναν ποτέ. Γενικώς εκείνο που δεν έχει γίνει αντιληπτό λόγω της ελληνικής μυθολογίας είναι ότι όλες οι προσφορές ενώσεως της περιόδου 1964-67 είχαν το στόχο της σωτηρίας της ελληνικής δημοκρατίας για την οποία Βρετανοί και Αμερικανοί είχαν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες π.χ. ο Άτσεσον ήταν εισηγητής του δόγματος Τρούμαν.Επιστεύετο ότι η ένωση θα προσέδιδε κύρος στους Έλληνες πολιτικούς και θα στερέωνε το μεταπολεμικό οικοδόμημα.Από τη στιγμή που οι χουντικοί "έλυσαν" με τον τρόπο τους την ελληνική κρίση καταργώντας τη δημοκρατία η ένωση έφυγε από το τραπέζι.Αυτό φυσικά οι αγράμματοι συνταγματάρχες δεν μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε βέβαια ότι οι "φαύλοι πολιτικοί" της μεταπολεμικής περιόδου και ο βασιλιάς είχαν άριστες διασυνδέσεις με τις κυβερνήσεις Βρεταννίας - ΗΠΑ ενώ τους ίδιους δεν τους υπολόγιζε κανείς.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ ψυχραιμια 23/07/2014 15:32:12

     Δεν νομίζω να είναι ακριβώς έτσι το δεύτερο σκέλος. Τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που έχουν αποχαρακτηριστεί μιλούν ευθέως για μερική τουρκοποίηση (διχοτόμηση) του νησιού, προκειμένου να "νατοποιηθεί". Η "νατοποίηση" θα επερχόταν είτε με την Ένωση, είτε με αυτό που συνέβη το 1974. Όταν η αμερικανική προσφορά για καθαρή Ένωση απερρίφθη, όπως απερρίφθη, ετέθη την άλλη σχεδόν μέρα σε εφαρμογή το "Σχέδιο Β" (τουρκοποίηση-διχοτόμηση). Μέρος αυτού ήταν η χούντα, την οποία οι Αμερικανοί είχαν προετοιμάσει, άλλο ότι οι συνταγματάρχες κινήθηκαν αυτόνομα από τους στρατηγούς (τελικά όμως υπήχθησαν υπό την πλήρη επιρροή των ΗΠΑ). Η απόσυρση της Μεραρχίας κλπ. έγιναν όλα με αμερικανική επίνευση. Όπως και το πραξικόπημα και η εισβολή. Είναι καταγεγραμμένα και άλλωστε ο Κλίντον για αυτά ζήτησε συγγνώμη το 1999.

     • κοινός νούς avatar
      κοινός νούς @ Διογένης 23/07/2014 17:15:23

      Πάντως υπάρχει η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου " Μας χαρίζουν μιά πολυκατοικία και μας ζητάνε το ρετιρέ" . Αργότερα η Κύπρος λόγω του Μεσανατολικού θεωρήθηκε "Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο" και έτσι η επιλογή της διχοτόμησης εξασφάλιζε την νατοποίηση της νήσου και τον ρόλο της ως αεροπλάνοφόρο .

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 18/10/2014 22:13:22

  96 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα Σάββατο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και με αφορμή τα γενέθλιά του ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μία φωτογραφία του 1922, στην οποία φαίνεται να κάθεται στην αγκαλιά του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είναι περιστοιχισμένος από την οικογένειά του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής, και ήταν στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου που ήταν θείος του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στη συνοικία Χαλεπά των Χανίων, στο σπίτι όπου είχε υπογραφεί η σύμβαση της Χαλέπας, η οποία παρείχε τα πρώτα δικαιώματα στους Κρήτες και ήταν δευτερότοκος γιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη. ~MSN News/National / 18-10-2014 @10.50 am

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.