#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2010 11:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει τον ... τάφο τουΤο μυστικό στους βράχους στην περιοχή Αργουλιδές στο Ακρωτήρι είναι καλά κρυμμένο. Για τους Χανιώτες, οι βράχοι του Αργουλιδέ είναι μια εξαίσια περιοχή, γεμάτη ελιές, περίπου ένα χιλιόμετρο ευθεία από τους τάφους των Βενιζέλων, και συχνά ανεβαίνουν εκεί περιπατητές για να αγναντέψουν το ηλιοβασίλεμα στο Κρητικό Πέλαγος. Προνομιακή περιοχή, με ζηλευτή ηρεμία, σε ένα χρυσοπράσινο περιβάλλον που μόνο το πέρασμα αδέσποτων κατσικιών διαταράσσει την ησυχία του. Σε μικρή απόσταση από τους βράχους βρίσκεται ένα μικρό νεκροταφείο. Τελευταίως οι πιο παρατηρητικοί επισκέπτες πρόσεξαν ότι οι βράχοι στον Αργουλιδέ έχουν σκαφτεί και λαξευτεί προσεκτικά. Οι εργάτες τούς έδωσαν τη μορφή ενός διπλού μνημείου απέριττου, που δεν έρχεται σε αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον. Ιδιοκτήτης της περιοχής είναι ο κ. Κ. Μητσοτάκης, 92 ετών, πρώην πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Οχι ολόκληρης της περιοχής, που καταλαμβάνει περί τα 10 στρέμματα, αλλά ενός μικρού μέρους της, εκεί όπου βρίσκονται οι βράχοι. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει την τελευταία του κατοικία.

Οι επισκέψεις στην Κρήτη

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης συνηθίζει να μεταβιβάζει μέρη της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει στην Κρήτη στα παιδιά και στα εγγόνια του. Την έκταση στην περιοχή του Αργουλιδέ όχι μόνο δεν την έχει μεταβιβάσει σε κανέναν, αλλά όταν επισκέπτεται το Ακρωτήρι περνά συχνά από εκεί, στηριζόμενος στην κατσούνα του (αυτό το ιδιόμορφο κρητικό μονοκόμματο μπαστούνι που φτιάχνεται από ρίζες δένδρων), και μοιάζει να επιβλέπει και να επιθεωρεί: από τις εργασίες στους βράχους ως τη δενδροφύτευση και τη διάπλαση του χώρου γύρω από τους σκαμμένους βράχους. Αλλωστε έχει κάθε λόγο να περνά κάθε φορά που βρίσκεται στην Κρήτη από τον Αργουλιδέ. Κοντά στους σκαμμένους πλέον βράχους βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο, όπως λέγεται, ο ίδιος το πήρε υπό την προστασία του για να τιμήσει τη μητέρα του Σταυρούλα, το γένος Πλουμιδάκη, που τόσο πολύ αγαπούσε.

Τόσα παιδιά έκανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κανένα δεν πήρε το όνομα της μητέρας του, και έτσι φρόντισε να υπάρξει ένα ολόκληρο εκκλησάκι λαξευμένο σε βράχο και της το αφιέρωσε. Ειδική άδεια για τη διαμόρφωση των βράχων και για τη λειτουργία της εκκλησίας στην περιοχή Αργουλιδές ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και πήρε, όπως βεβαιώνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Στ. Νικηφοράκης  , προσωπικός φίλος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, από τον τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.

«Τον χώρο αυτό μού τον πρότεινε η κόρη μου η Αλεξάνδρα. Είναι ένα μικρό νεκροταφείο, με μια εκκλησία χωμένη στους βράχους, με πυκνή βλάστηση, κοντά σε ένα μικρό και ταπεινό χωριουδάκι, άγνωστο στον πολύ κόσμο» εξηγεί ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα». Και προσθέτει: «Ολα αυτά τα χρόνια φρόντισα και φτιάξαμε διάφορα, όπως περιμάντρωση, συντήρηση των δένδρων, αύξηση της πυκνής βλάστησης, δημιουργία δύο τάφων...».

Ο κ. Μητσοτάκης «κατεβαίνει» κάθε χρόνο στην Κρήτη στις 28 Ιουνίου για το καλοκαίρι και ήδη έχει ειδοποιήσει πως θα επισκεφθεί και πάλι τους βράχους για να επιθεωρήσει τα έργα και να αγναντέψει τη θάλασσα. Καμιά φορά παίρνει μαζί του και τη σύζυγό του Μαρίκα για συντροφιά. Αλλωστε κάθε φορά που επισκέπτεται την Κρήτη διαπιστώνει ότι όλο και λιγότεροι παλιοί σύντροφοι του έχουν απομείνει. Πολλοί αγαπημένοι και δοκιμασμένοι φίλοι του, παλαιά πολιτικά στελέχη και συνεργάτες του δεν βρίσκονται πια εν ζωή. Εχει όμως τις επόμενες γενιές, τα αγαπημένα του εγγόνια, με τα οποία διασκεδάζει κάνοντας μακροβούτια στην παραλία στο Μαράθι. Είναι αλήθεια, παραδέχονται οι συνεργάτες του, ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπου και να πάει, όποια ασχολία κι αν έχει, δεν εγκαταλείπει ποτέ την Κρήτη και τώρα τελευταίως δεν εγκαταλείπει και την περιοχή όπου βρίσκονται οι βράχοι και το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Μένει στην Κρήτη συνήθως ως τις 14 Σεπτεμβρίου και ανήμερα του Τιμίου Σταυρού πάντοτε περνά από τους βράχους του Αργουλιδέ: «Πριν φύγω από την Κρήτη γίνεται ένα μικρό πανηγυράκι στην περιοχή Αργουλιδές, στήνονται τραπέζια, τιμούμε τη γιορτή και μετά φεύγω για την Αθήνα» λέει.

Πάρκινγκ και δωρεάν παροχή
 «Τα έργα προχώρησαν, η διαμόρφωση των βράχων προχώρησε, αλλά δεν επαρκούσε ο χώρος. Ετσι παρακάλεσα τον φίλο μου, τον κ. Κυριάκο Μαμιδάκη, και αγόρασε μια έκταση 6 στρεμμάτων και τη χάρισε, για να υπάρξει έτσι και χώρος πάρκινγκ. Εχουμε ετοιμάσει τα πάντα, ακόμα και για τα μάρμαρα τα πεντελίσια φροντίζω τώρα να υπάρχουν» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, η οικογένεια του οποίου διαθέτει οικογενειακό τάφο στο Α Δ Νεκροταφείο, πλην όμως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διαμορφώνει τον χώρο στον Αργουλιδέ.
Η Μις Ελλάς και ο Πατρελλαντώνης

Φίλοι από τα παλιά δεν υπάρχουν πια. Ισως η κυρία Νταίζη Μαυράκη, εξαδέλφη του, πρώην Μις Ελλάς (και παρ΄ ολίγον αναπληρώτρια Μις Υφήλιος τη δεκαετία του ΄60), και ο γυναικολόγος σύζυγός της κ. Αντ. Κομνηνός λογαριάζονται ως «φίλοι από τα παλιά»,  και έτσι τον συντροφεύουν καμιά φορά στα μακροβούτια στο Μαράθι. Ισως ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά μετά την εγχείρηση στην καρδιά στην οποία υπεβλήθη ο κ. Μητσοτάκης απαραιτήτως «κάνει» οκτώ χιλιόμετρα ημερησίως. Οταν βρεθεί στην Κρήτη, έναδυο χιλιόμετρα τα κάνει στην περιοχή Αργουλιδές.

Η μεγαλύτερη όμως ικανοποίηση που έχει είναι όταν βγαίνει από τη θάλασσα και πηγαίνει σε ένα ουζερί δίπλα, με την ονομασία «Πατρελλαντώνης», όπου εκεί όλοι τον αναγνωρίζουν, τον αποκαλούν «σύντεκνε»  - σπανίως «πρόεδρε» -, και ύστερα από δυοτρεις συστάσεις του τύπου «ίντα κάνεις, κουμπάρε», τον προσκαλούν για κρητικούς μεζέδες που περιλαμβάνουν σαλιγκάρια, σουπιές, αχινούς, ντάκο, ντοματοσαλάτα και θαλασσινά και, βεβαίως, παγωμένη τσικουδιά. Πίνει πάντοτε τις τσικουδιές του. Απαραιτήτως όλα αυτά συνοδεύονται με πολιτική συζήτηση.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=316308&dt=21/02/2010
(αριστερά στην φωτογραφία το λιτό μνήμα που ετοιμάζει ο κ. Κ. Μητσοτάκης)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. netman avatar
  netman 21/02/2010 11:42:27

  Προβλέπω η περιοχή να μετονομάζεται ΚαρπαθΑργουλιδές

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/02/2010 11:49:17

  Με το θάνατο Μητσοτάκη η Ντόρα θα καταλήξει εκεί που ανήκει : στην Δ' Εθνική της Πολιτικής.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 21/02/2010 20:19:13

   Μηπως την εχει δαγκωσει μικρη ο μπαμπας... κ εχουμε διαιωνιση του ειδους??? Γιατι τον Κουλη δεν τον κοβω δαγκωμενο αλλα μπριζομενο.

   ΠΠ

 3. yangoolas avatar
  yangoolas 21/02/2010 11:53:39

  Περιβαλλοντική μελέτη έκανε; Επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, το κλίμα, συκοινωνιακές συμφορήσεις, άδεια από το ΣτΕ; το ΝΑΤΟ;

 4. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 21/02/2010 12:25:11

  Κι εμάς το ίδιο μας ετοιμάζουν τα κυβερνητικά μέτρα.

 5. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ avatar
  ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ 21/02/2010 12:43:41

  Αν με τον ίδιο τρόπο με τον ΠΡΟΦΗΤΗ σκέπτονται και άλλοι , αυτοπροσδιοριζόμενοι ή μη οπαδοί ή ψηφοφόροι της ΝΔ, επιτρέψτε μου, αν και καθόλου προφήτης, να προβλέψω παρόμοιο μέλλον και για τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος έχει άλλωστε αποδείξει ότι διαθέτει προσόντα Δ εθνικής από εποχης ΠΟΛ.ΑΝ.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ 21/02/2010 13:23:52

   εφαγες και την φόλα στο νησί εσύ και ο γνήσιος, έρχονται και άλλα όχι δ εθνική κλοτσηδόν θα φύγει.

   όσο για το θέμα τον έχει ξεβράσει η κόλαση δεν εξηγείτε αλλιώς.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/02/2010 15:54:35

  Συγγνώμη, συγγνώμη... Ο φίλος μου ο Μαμιδάκης λέει αγόρασε 6 στρέματα και μου τα χάρισε, συγγνώμη, συγγνώμη! Ρε παιδιά, πολύ καλούς και γενναιόδωρους φίλους έχει ο πρώην πρωθυπουργός! Πολύ τον αγαπάνε και του κάνουν τέτοια πανάκριβα δώρα. Θέλω και γω ρε παιδιά 6 στρέματα στο καλύτερο σημείο της Κρήτης να μου χαρίσουνε!

 7. GK avatar
  GK 21/02/2010 16:02:02

  ΤΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!!!! ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ! ΕΛΕΟΣ!!

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ GK 21/02/2010 16:14:46

   απ΄ ό,τι βλέπω το Βήμα ασχολήθηκε. ή αυτό είναι "δικό μας" και δεν μας εξοργίζει...

  • provocateur avatar
   provocateur @ GK 21/02/2010 16:38:36

   το αντι ασχολείται βρε πανίβλ.... ο ίδιος ο ΜΗτσοτάκης τα λει στο Βημα

  • lorettta avatar
   lorettta @ GK 21/02/2010 20:11:37

   ....καταλαβαμε GK εσυ θα πηγαινεις να του αφηνεις και ανθη ...ενταξει το καταλαβαμε...

 8. provocateur avatar
  provocateur 21/02/2010 17:25:31

  Ανάμιξη Χριστοφοράκου υπάρχει;

 9. Γ.Μ.Π. avatar
  Γ.Μ.Π. 21/02/2010 19:36:17

  Ασχολούνται με τον θάνατό του γιατί τον εύχονται! Είναι από τις προσδοκίες της Νέας Μεταπολίτευσης, χορηγός της οποίας θα είναι η νέα Νέα Δημοκρατία. Provocateur είσαι αυτοδίδακτος ή έχεις και δίπλωμα γαλλικών?

 10. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 22/02/2010 11:46:51

  Φήμες λέγουν,πως το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το επιμελήθηκε η Ελσα.

 11. Tassos avatar
  Tassos 22/02/2010 11:49:24

  Για όσους θυμούνται: Ο Μαμιδάκης έσπαζε το εμπάργκο με τα Σκόπια και έστελνε πετρέλαιο. Εγώ δεν θα πω αυτό που λέγεται στην Θεσνίκη ότι ο Μητσοτάκης έχει συμφέροντα στην JET Oil αλλά σίγουρα κάποιες παλιές δουλείες ξεχρεώνονται...

 12. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 22/02/2010 21:01:34

  Δεν είναι ότι συμπαθώ τον Μητσοτάκη.....κάθε άλλο....αλλά έχω μάθει να κουμπωνωμαι στα κουραδοκάναλα και σ'αυτά που προωθούν.....και δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς ότι ο Μητσοτάκης είανι ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ απ' όλα τα ΜΜΕ όλα τα χρόνια που τον θυμάμαι....μήπως θα έπρεπε να το δούμε το θέμα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.