#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2011 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μαρξ για τον ... Παπαδήμο!
Τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει στο προσκήνιο ο Μαρξ, κυρίως εξαιτίας των καίριων επισημάνσεών του επί του κυκλικού και εγγενούς χαρακτήρα των καπιταλιστικών κρίσεων.

Σήμερα όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να ξαναγίνει επίκαιρος: Η επανεμφάνιση των τεχνοκρατικών κυβερνήσεων στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Ως αρθρογράφος μιας από τις πιο διαβασμένες εφημερίδες της εποχής του, της New York Tribune, ο Μαρξ παρακολουθούσε και σχολίαζε τις πολιτικές και άλλες εξελίξεις που οδήγησαν σε μια από τις πρώτες τεχνοκρατικές κυβερνήσεις στην ιστορία: Αυτήν του Earl of Aberdeen από το 1852, έως το 1855.

Οι σχολιασμοί του Μαρξ ήταν ιδιαίτερα σαρκαστικοί και έξυπνοι. Ο υπόλοιπος τύπος τότε είχε ενθουσιαστεί με το γεγονός ότι «… τα κόμματα τελειώνουν, και η γνώση, η εξειδίκευση, η πείρα, η εργατικότητα, και ο πατριωτισμός θα αποτελούν πλέον το μοναδικό κριτήριο για την ανάληψη της εξουσίας…  ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως τάξης, θα πρέπει να στηρίξει την νέα κυβέρνηση επειδή οι αρχές της απαιτούν συναίνεση και στήριξη από όλους».

Τα παραπάνω σχόλια ερέθισαν τον Μαρξ, ο οποίος σε άρθρο του το 1853 χαρακτήρισε την νέα πολιτική κατάσταση ως φάρσα. Στον ενθουσιασμό του τότε τύπου, ο Μαρξ αντιπαρατέθηκε με ειρωνικά σχόλια, περί υπερήλικων γραφειοκρατών, που διάγουν μια «τεχνητή ύπαρξη».

Η τότε «σύγκρουση» είναι και σήμερα επίκαιρη, αφού βλέπουμε ξανά έναν κόσμο όπου το κεφάλαιο υπερισχύει της εργασίας, και τα πράγματα είναι εξίσου άγρια με αυτά των μέσων του 19ου αιώνα.

Ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών και πολιτικής, που διαφοροποιεί τον καπιταλισμό από τα προηγούμενα συστήματα παραγωγής, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Η οικονομία κυριαρχεί επί της πολιτικής, θέτει την ατζέντα της, και διαμορφώνει τις αποφάσεις, πάντα όμως εκτός δημοκρατικού ελέγχου, στο σημείο που ακόμη και μια αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει την κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι αποφάσεις λαμβάνονται από την οικονομία και όχι από την πολιτική. Κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές μετατρέπονται σε οικονομικές αναγκαιότητες που καλύπτουν μια πολιτική αντιδραστικότητα πίσω από μια μάσκα δήθεν απολιτικής εξειδίκευσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή προς την δημοκρατία. Τα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία απογυμνώνονται ούτως ή άλλως από τις αρμοδιότητές τους μέσα από «πειραγμένα» εκλογικά συστήματα και αναθεωρήσεις του διαχωρισμού εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, βλέπουν την όποια ισχύ τους να μεταφέρεται αυτούσια στις … αγορές.

Οι οίκοι αξιολόγησης και οι δείκτες των χρηματιστηρίων έχουν μεγαλύτερο βάρος από ότι η θέληση των λαών. Στη καλύτερη περίπτωση, οι πολιτικοί μπορούν να επέμβουν στην οικονομία (κι αυτό επειδή οι οικονομικές ελίτ πρέπει που και που να βάζουν φρένο στην καταστροφικότητα του καπιταλισμού), αλλά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τους κανόνες και τις επιλογές της.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα αποδεικνύουν αυτές τις τάσεις. Πίσω από τη βιτρίνα της λεγόμενης τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ή  αυτής «των ταλέντων», όπως ήταν γνωστές στην εποχή του Μαρξ, αναστέλλονται οι πολιτικές διαδικασίες, όπως είναι οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα, και τα πάντα παραδίνονται βορά στην οικονομία.

Σε ένα άρθρο του τον Απρίλη του 1853, ο Μαρξ έγραφε: «Το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για την τεχνοκρατική κυβέρνηση είναι ότι αντιπροσωπεύει την πολιτική ανικανότητα στη φάση της μετάβασης…»  Οι κυβερνήσεις δεν μιλάνε πλέον για το ποια οικονομική κατεύθυνση θα ακολουθήσουν. Οι οικονομικές κατευθύνσεις είναι αυτές που γεννάνε τις κυβερνήσεις.

Στην Ιταλία, τα βασικά προγραμματικά σημεία αναφέρθηκαν πέρσι σε μια επιστολή  απόρρητη) της ΕΚΤ προς τη κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των αγορών, έγραφε, χρειάζεται ταχεία μετάβαση στις θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, μια έκφραση που είναι πλέον συνώνυμη με την κοινωνική εξαθλίωση. Με άλλα λόγια περικοπές μισθών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, αυξήσεις του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, και μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις.

Οι νέες κυβερνήσεις, που  διοικούνται από ανθρώπους με παρελθόν στους οικονομικούς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την κρίση, αναμφίβολα θα ακολουθήσουν αυτή τη συνταγή «για το καλό της χώρας», και των μελλοντικών γενεών! Και όποιος αντισταθεί, θα νιώσει την οργή τους.

Αν η αριστερά δεν θέλει να εξαφανιστεί, θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τις πραγματικές αιτίες της παρούσας κρίσης. Παράλληλα, θα πρέπει να βρει το κουράγιο να προτείνει, και να πειραματιστεί με τις ριζοσπαστικές εκείνες πολιτικές που είναι απαραίτητες προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

 

Του Marcello Musto, καθηγητού πολιτικής θεωρίας στο  York University, του Toronto.

Global Research

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27717

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 20/11/2011 13:53:24

  Ο Μαρξ, ως νεοχεγκελιανός μασόνος, μονίμως προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την ανθρωπότητα με την - ευρέως πλέον διαδεδομένη - μπαρούφα, ότι βάση της αναπαραγωγής των συστημάτων, με τα οποία είναι οργανωμένη η ζωή του ανθρώπου σε κοινωνίες, αποτελεί η οικονομία.
  Όλα αυτά τα παλικάρια άναβαν τις νύχτες κόκκινες λαμπάδες στην αστάρτη και το μολόχ, με πρώτον τον Χέγκελ, ο οποίος ήταν κρυφό μέλος του "τάγματος των πεφωτισμένων της βαυαρίας".
  Το ίδιο ισχύει και για τους λεγόμενους "τεχνοκράτες". Είναι λαδοπόντικες με μοναδική τέχνη την εξαπάτηση των αδαών. Κλασσικό παράδειγμα η απάτη του χρηματιστηρίου και οι μαγγανείες κατά την διαδικασία της ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ.
  Μήπως έχετε ακούσει κάτι για την συνάντηση στο Jekyl Island, η οποία μετέτρεψε το χρήμα σε ακάλυπτα κουρελόχαρτα;
  Είπαμε: Φασίστες ναι. Έχουνε το ρόπαλο και μαγκιά τους. Θα τρώμε της χρονιάς μας, μέχρι να αποκτήσουμε δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Όχι όμως να μας πουλάνε τα μόμολα της τριμερούς και πνεύμα με την λερναία ύδρα στο έμβλημά τους. Φάρμες για το μολόχ φτιάχνουν.
  Το Global Research είναι πέραν αυτού από τις πλέον έγκυρες και μάχιμες ιστοσελίδες και μας έχει βοηθήσει επανειλημμένα να ανοίξουμε τα μάτια μας. Ας μην δημοσιεύουν όμως κείμενα του κάθε κολοκύθα, εκεί που γράφει ο Τζέιμς Πέτρας, ο Τάρπλεϋ και όλη η αφρόκρεμα της διεθνούς μάχιμης διανόησης.
  Ας γνωρίζει ο Musto, ότι όταν το πράγμα χαλάσει γίνεται ξύδι και όχι κρασί.

  • Flatliner avatar
   Flatliner @ Μποτίλια στο Πέλαγος 20/11/2011 14:16:00

   Πολύ πικρόχολος είσαι ρε μάστορα. Σε χαλάει ο Μαρξ ε;

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ Flatliner 20/11/2011 15:28:44

    Αγαπητέ φίλε Flatliner,
    είμαι ιδιαίτερα σκληρός - ή και πικρόχολος εφ' όσον το εκτιμάς - εναντίον του Μαρξ. Όμως δεν είμαι πωρωμένος και έχω ομολογήσει επανειλημμένως εδώ σε αυτήν την σελίδα, ότι έχω διδαχθεί πολλά από αυτόν, μετά από πολυετή μελέτη των έργων του.
    Έχω χρηματίσει καθοδηγητικό στέλεχος του ΚΚΕ/μλ και θρέφω πάντοτε βαθύτατη εκτίμηση για πλήθος συντρόφων μου, με τους οποίους συνδέομαι μέσω αγωνιστικών δεσμών βίου, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν παρεμβάσεις, ενώπιον των οποίων εξακολουθώ να υποκλίνομαι, ως ο σύντροφος Βασίλης Πισίας, που είναι ψυχή της προσπάθειας Flotila.
    Το 1948 δήλωσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ότι "θα πρέπει να επιλέξουμε εάν θα παραμείνουμε μαρξιστές ή επαναστάτες". Από το 1978 (νομίζω ότι) επέλεξα το δεύτερο.
    Παραμένω αντιεξουσιαστής, αλλά χωρίς να αποθέτω την προσπάθεια κριτικής σκέψης και είμαι ανοικτότατος έναντι αυτού που εγώ θεωρώ "λαϊκή δεξιά", χωρίς να είμαι καθόλου δεξιός.
    Χρησιμοποιώ σκληρή γλώσσα, ιδιότητα η οποία μπορεί να συνιστά ίσως αδυναμία μου. Οι αναφερόμενοι εδώ ήσαν ο Μαρξ, ο Παπαδήμος και ο Musto. Αυτοί και εδέχθησαν την χολή. Δεν είναι οι μόνοι όμως, για τους οποίους θα μπορούσα να εκφραστώ με σκληρότητα.
    Αυτό που με συντρίβει πρωτίστως εσωτερικώς, είναι οι εικόνες της πραγματικότητος, όπως αυτή που συνοδεύει την ανάρτηση εδώ με τίτλο "Εξαθλιωμένη η χώρα, ταπεινωμένοι οι Έλληνες". Είμαι σκληρός και θεωρώ, ότι είμαι έτοιμος να δεχθώ τις συνέπειες των επιλογών μου.
    Ελπίζω, ότι δεν παραβίασα την δεοντολογία της μη αναρμόστου εκφοράς. Σε αντίθετο περίπτωση παρακαλώ τον διαχειριστή να μην αναρτεί τα σχόλιά μου.

    • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
     τηλέμαχος αναγνώστου @ Μποτίλια στο Πέλαγος 20/11/2011 16:10:07

     Σκληρός και απαξιωτικός για τον Μαρξ, εκθειαστικός για τον Πέτρας. Δεν ρωτάς και τον ίδιο τον Πέτρας τι πιστεύει για τον Μαρξ μπας και μαλακώσεις; Μαρξιστής είναι ο άνθρωπος.
     Επίσης, μήπως διακρίνεις κάποια αντίφαση στα γραφόμενά σου;
     "Ο Μαρξ, ως νεοχεγκελιανός μασόνος, μονίμως προσπάθησε να αποπροσανατολίσει την ανθρωπότητα με την – ευρέως πλέον διαδεδομένη – μπαρούφα, ότι βάση της αναπαραγωγής των συστημάτων, με τα οποία είναι οργανωμένη η ζωή του ανθρώπου σε κοινωνίες, αποτελεί η οικονομία."
     "Αυτό που με συντρίβει πρωτίστως εσωτερικώς, είναι οι εικόνες της πραγματικότητος, όπως αυτή που συνοδεύει την ανάρτηση εδώ με τίτλο “Εξαθλιωμένη η χώρα, ταπεινωμένοι οι Έλληνες”.

     Για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους εξαθλιώνονται και ταπεινώνονται οι Έλληνες; Απόροια της (παγκόσμιας και ελληνικής) οικονομικής κρίσης δεν είναι όλο αυτό;

     • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
      Μποτίλια στο Πέλαγος @ τηλέμαχος αναγνώστου 20/11/2011 17:54:43

      Αγαπητέ φίλε Τηλέμαχε,

      επίτρεψέ μου να διαφωνήσω.
      Έγραψα, ότι απορρίπτω τον Μαρξ. Όχι όμως όλους τους Μαρξιστές κατ' αποκοπή. Ο Πέτρας είναι αρκετά ιδιόρρυθμος στις προσεγγίσεις του, όπως και πλείστοι άλλοι.
      Όσα έγραψα εξ άλλου, δεν συνεπάγονται, ότι απορρίπτω εκ προοιμίου κάθε κεφάλαιο, παράγραφο, ή πρόταση που βρίσκεται σε κάποιο έργο του ίδιου του Μαρξ.
      Όσο αφορά την αιτία, η οποία αποτελεί την κακοδαιμονία του Ελληνικού λαού, δεν φρονώ ότι είναι η οικονομική κρίση, αλλά τα ιερατεία της λερναίας ύδρας, παγκοσμίως.
      Τοποθετώ την βάση του συστήματος στις θρησκείες και όχι στην οικονομία. Περί αυτού μπορείς να βρεις εκατοντάδες κείμενά μου στο διαδίκτυο.
      Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ πάσα κριτική στα γραφόμενά μου. Όχι όμως αυτή, που αφορά συνέπεια σκέψεως, διότι οικοδομώ με σύστημα εδώ και χρόνια συγκεκριμένη θεωρία.
      Οι αντιρρήσεις σου προέρχονται προφανώς από άγνοια του κορμού των παρ' εμού γραφομένων.
      Εφ' όσον επιθυμείς να κάνουμε αντιπαράθεση επί της ουσίας, είμαι ανά πάσα στιγμή με ευχαριστίες στην διάθεσή σου.

     • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
      τηλέμαχος αναγνώστου @ Μποτίλια στο Πέλαγος 20/11/2011 19:18:41

      Δυστυχώς νομίζω ότι δεν προλαβαίνουμε "να κάνουμε αντιπαράθεση επί της ουσίας". Και το άρθρο που αναφέρεις, αλλά και ένα χτεσινό του Χαρβαλιά εδώ για το υποτιθέμενο "κούρεμα" φανερώνουν ότι αυτό που συμβαίνει πλέον στη χώρα είναι η οικονομική υποδούλωση (μέσω της δανειακής σύμβασης) των κατοίκων της χώρας, εξαιρουμένων φυσικά των κεφαλαιούχων και των παρατρεχάμενων τους, για πάρα πολλά χρόνια (όσα χρειάζεται κάποιος με εισόδημα 20 χιλ ευρώ να ξεπληρώσει χρέος 2 εκατ. ευρώ). Γι αυτό μιας και απευθύνεσαι εδώ κυρίως σε ανθρώπους της "λαϊκής δεξιάς" ας είσαι λιγότερο καταγγελτικός για τον Μαρξ μιας και πιστεύω ότι συμφωνείς ότι θα τους βοηθούσε περισσότερο από τον .... (βάλε όποιο στέλεχος της ΝΔ θέλεις).

  • Annoula avatar
   Annoula @ Μποτίλια στο Πέλαγος 20/11/2011 19:01:41

   'Φάρμες για το μολόχ φτιάχνουν.' Τι εννοείται με αυτό?

  • dim avatar
   dim @ Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 13:33:36

   Η μποτίλια τι ειχε μέσα ;

 2. Flatliner avatar
  Flatliner 20/11/2011 14:11:35

  Έτσι...έτσι!

 3. zap-zap avatar
  zap-zap 20/11/2011 15:02:41

  Εκτος από εβραίος και κομμουνιστής τώρα έγινε και μασόνος βρε μποτίλια ο Μάρξ;

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ zap-zap 20/11/2011 15:58:40

   Αγαπητέ μου,
   λυπάμαι εάν σε στενοχωρώ και αυτό το εννοώ πραγματικά, διότι δεν θεωρώ στόχο μου να γίνομαι αιτία, για να παράγουν αδρεναλίνες καλοί άνθρωποι όπως εσύ.
   Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, έχω αυτοβούλως επωμιστεί την προσπάθεια να γίνει μια ρωγμή στο Μάτριξ. Έχω ξεκινήσει ήδη και αυτό θα ενταθεί στο μέλλον, να αμφισβητώ περισσότερα πράγματα, που θεωρούνται "ιερά και όσια". Κάποια από αυτά δεν αφορούν μόνο τα πολιτικά πιστεύω αγνών ανθρώπων του λαού, αλλά και ζητήματα σχετιζόμενα με την ιστορία μας, αλλά και το δυσκολότερο όλων κάποια θρησκευτικά πιστεύω, που θεωρούμε αδιαμφισβήτητα.
   Αυτό μου προκαλεί πόνο και προσπαθώ να το κάνω με προσοχή, ψάχνοντας για τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Το δράμα όμως είναι, ότι ο μόνος τρόπος για να οδηγήσουμε σε θεραπεία την πληγή μας, είναι να την βαθύνουμε οι ίδιοι πρώτα ακόμη περισσότερο.
   Για τους ισχυρισμούς μου περί Μαρξ που προηγούνται, είμαι σε θέση να καταθέσω επιχειρήματα και βιβλιογραφία. Δεν θα το πράξω όμως και ας χαρακτηριστώ ψεύτης και απατεών.
   Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ, ειλικρινά.
   Πέραν αυτού, όστις επιθυμεί, δύναται να ψάξει αυτοβούλως. Στο διαδίκτυο υπάρχουν σχεδόν όλα. (Ευχαρίστως απαντώ σε κάθε ερώτηση που γίνεται ταχυδρομικώς).

 4. NEOTERA avatar
  NEOTERA 20/11/2011 17:27:10

  Αν θέλουμε να γλύψουμε τις πληγές μας ενωμένοι θα πρεπει να απέχουμε από επιθέσεις μετωπικές σε σύμβολα όπως στον Μάρξ, ή σε θρησκευτικά θέματα. Γιατί εκείνο που τίθεται σε αμφισβήτηση δεν ειναι φυσικά ο ογκόλιθος πρωταθλητής στις κοινωνικές επιστήμες, αλλά το δικαίωμα του λαού και του καθένα απο τους πολίτες στην εξέγερση και στη διαπάλη για την εξουσία. Η διασπορά σύγχισης και ο υποκειμενισμός επί παντός δεν είναι αθωα υπόθεση. Η αποδόμηση της έννοιας του πολίτη και της κοινωνίας κάθε μορφής υπονομεύει την επικοινωνία και τη συνενόηση για οτιδήποτε....

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ NEOTERA 20/11/2011 18:22:56

   Ουδέποτε αμφισβήτησα το δικαίωμα του λαού στην εξέγερση ή στη διαπάλη για την εξουσία.
   Όμως δεν υπάρχει επαναστατική πράξη χωρίς επαναστατική θεωρία.
   Εσύ τουλάχιστον γνωρίζεις πάρα πολύ καλά την σελίδα μου, ώστε να κάνεις λόγο για διασπορά σύγχυσης.
   Πέραν αυτού, διατηρώ παν δικαίωμα στον υποκειμενισμό και δεν αποδέχομαι να γίνω νεροκουβαλητής του κάθε παλαβιάρη, που επειδή διάβασε δυο μπροσούρες, το παίζει κίνημα ή επίδοξος ηγέτης. Ή του όποιου καλοθελητού, ο οποίος ως κατέχων κάποιο τομέα σε βάθος, επιμένει να ανάγει αυτόν σε αναλυτικό όργανο.
   Δεν αποδομώ, οικοδομώ το νέο.
   Και μια συνεκτική θεωρία προϋποθέτει πρωτίστως αναλυτικό όργανο.
   Άρα αμφισβητώ τα παλαιά αναλυτικά όργανα συνολικά, ακόμη και αυτό του Μαρξ, ή του κάθε εκπροσώπου του όποιου παντογνώστου επί γης.
   Παρουσιάζω θέσεις και συζητώ επ ' αυτών μόνο συγκεκριμένα και όχι με αφορισμούς.
   Είμαι έτοιμος να δεχθώ χαρακτηρισμούς, όμως στο τέλος δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ αντιπαράθεση απόψεων.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Μποτίλια στο Πέλαγος 20/11/2011 19:01:22

    Και λίγος χρόνος σε κάποιο (μ-λ) δεν είναι άμοιρος συνεπειών....αρχίζεις μετά να ανακαλύπτεις "μασόνους"
    κι' όλη τη συνεπόμενη αγκιτάτσια....στο τέλος,και οι
    ακροδεξιοί σου φαίνονται "έγκυροι συνομιλητές".....!,
    διατηρώντας πάντοτε την πολύ "πρωτότυπη"λενινιστική
    θέση: "δεν υπάρχει επανάσταση χωρίς επαναστατική
    θεωρία"!
    ' Αντε πάλι,πίσω στο μεσοπόλεμο: απο τα δύο κατεξοχήν
    μικροαστικά κινήματα, "κομμουνιστικό" και "εθνικο-
    σοσιαλιστικό" απέμειναν στάχτες....η τρίτη μικρο-αστική
    εκδοχή, το ρουζβελτιανό new deal, επικράτησε γιατί
    ήξερε να θωπεύει καλύτερα τα...οπίσθια των ανθρώπων
    και τίς φαντασιώσεις τους.....τώρα τοίχος!
    Μπορούμε να βρούμε συνετότερες συνταγές ανθρώπινης
    συνύπαρξης;....πρέπει κάποτε να βαρυέται κανείς να
    αναμασάει τα κλισέ δύο αιώνων, 19ου και 20ου!

 5. Γρύλλος avatar
  Γρύλλος 20/11/2011 18:45:39

  @ Μποτίλια στο Πέλαγος
  Αν πράγματι έχεις μελετήσει Μάρξ, ελάχιστα εκατάλαβες από τον Μάρξ... Και εν πάση περιπτώσει, όπως ο ο Φρόυντ, ο Αϊνστάιν κ.ά. που μας άνοιξαν τα μάτια και την ψυχή για το ποιά περίπου είναι η θέση μας τον κόσμο, ο Μάρξ μπορεί να έγραψε πολλές "μπαρούφες", όπως αφήνει να υπονοηθεί, αλλά τρία πράγματα μάς άφησε ως διανοητική παρακαταθήκη, πέραν του "μαξισμού", του "κομμουνισμού" και των λοιπών παραφυάδων αυτών:
  1. Την πάλη των τάξεων. Και μην την συγχέεις με το ταξικό αιματοκύλισμα της κοινωνίας. Βλέπε την στην βάση της: τον κοινωνικό διαφορισμό (και όχι την απίθανη σούπα μέσα στην οποία πνιγόμαστε σήμερα)...
  2. Την αυτοδιαχείριση των παραγωγών (και μην σπεύσεις να μιλήσεις για ...σοβιέτ, ψάξε κάτι άλλο!). Και
  3. Τον μαρασμό του κράτους. Όσον απίθανο (και αρκούντων ...φιλελεύθερο, liberal) αν ακούγεται αυτό, ύστερα από τόση μυθολογία και τρομολαγνεία περί "δικτατορίας του προλεταριάτου" κτλ.
  Αν δεν διείδες τουλάχιστον αυτά τα τρία, πράγματι δεν είδες τίποτα στο έργο του Μάρξ.

 6. Γρύλλος avatar
  Γρύλλος 20/11/2011 19:20:01


  @ Μποτίλια στο Πέλαγος
  Αν πράγματι έχεις μελετήσει Μάρξ, ελάχιστα εκατάλαβες από τον Μάρξ... Και εν πάση περιπτώσει, όπως ο ο Φρόυντ, ο Αϊνστάιν κ.ά. που μας άνοιξαν τα μάτια και την ψυχή για το ποιά περίπου είναι η θέση μας στον κόσμο, ο Μάρξ μπορεί να έγραψε πολλές "μπαρούφες", αλλά τρία πράγματα μάς άφησε, τουλάχιστον ως διανοητική παρακαταθήκη, πέραν του "μαξισμού", του "κομμουνισμού" και των λοιπών παραφυάδων αυτών:
  1. Την πάλη των τάξεων. Και μην την συγχέεις με το ταξικό αιματοκύλισμα της κοινωνίας. Βλέπε την στην βάση της: τον κοινωνικό διαφορισμό (και όχι την απίθανη σούπα μέσα στην οποία πνιγόμαστε σήμερα)...
  2. Την αυτοδιαχείριση των κοινωνωνικών παραγωγών (ύλης και ιδεών), την αυτοκυβέρνηση (και μην σπεύσεις να μιλήσεις για ...σοβιέτ, ψάξε κάτι άλλο!). Και
  3. Τον μαρασμό του κράτους (διαστρεβλωμένον είν' αλήθεια από τον Λένιν). Όσον απίθανο (και αρκούντως ...φιλελεύθερο, liberal) αν ακούγεται αυτό, μετά από τόση μυθολογία και τρομολαγνεία περί "δικτατορίας του προλεταριάτου"... Εσύ, ύστερ' απ' αυτό (τον μαρασμό του κράτους), αν δεν θέλεις να οδηγηθείς στον κομμουνισμό, ψάξε για κάτι άλλο!
  Αν δεν διείδες τουλάχιστον αυτά τα τρία, πράγματι δεν είδες τίποτα στο έργο του Μάρξ.
  Όσο για την "συγκεκριμένη αντιπαράθεση απόψεων" (και 'τσιτάτων" από το "Κεφάλαιο", υποθέτω), πλέον το πρόβλημά μας δεν είναι τί ακριβώς έγραψε (τότε) ο Μάρξ, αλλά τί καταλάβαίνουμε εμείς σήμερα (το τονίζω: σήμερα) από τον Μάρξ. Λ.χ. είσαι σίγουρος περί της "πλέον διαδεδομένης μπαρούφας"; Μήπως έχεις ακούσει κάτι "για πρώτη (...μπαρούφα) και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ανάλυση" περί αυτού; Μήπως περί των ανατολικών περιοχών της Ευρώπης (και για την αφεντιά μας) είχε προειδοποιήσει, "να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά", επειδή όντως τέτοιες "μπαρούφες" δεν θα ευδοκιμούσαν;

 7. Orestios avatar
  Orestios 20/11/2011 20:19:14

  Έχουν πλάκα οι μαρξιστές κι όσοι επικαλούνται τον μαρξ στην προσπάθεια τους να δείξουν σοβαροφανείς.
  Η κρίση που περνά ο γνωστός ως Δυτικός Κόσμος είναι κρίση Σοβιετικού τύπου κι όχι πραγματική καπιταλιστική κρίση. Όλα τα καθεστώτα κατέρρευσαν όταν στράφηκαν στον ολοκληρωτικό κορπορατισμο, όπως συνέβη με την τωρινή νεοφιλελεύθερη απολυταρχία του μονόδρομου.
  Εκτός του Δυτικού Κόσμου υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει προοπτική.
  Απομένει οι πολίτες της Δύσης να γκρεμίσουν το σοσιαλιστικό καθεστώς που μετατρέπει τις κοινωνίες σε μάζες εξαθλιωμένων και να ανακαλύψουμε ξανά τον καπιταλισμό φτιάχνοντας την μεσαία τάξη, η οποία φοβίζει την σοσιαλιστική ελίτ

  • Αχινός avatar
   Αχινός @ Orestios 21/11/2011 20:05:27

   Έχουν πλάκα οι μαρξιστές κι όσοι επικαλούνται τον μαρξ στην προσπάθεια τους να δείξουν σοβαροφανείς. Η κρίση που περνά ο γνωστός ως Δυτικός Κόσμος είναι κρίση Σοβιετικού τύπου κι όχι πραγματική καπιταλιστική κρίση.

   Και εσύ χρησιμοποιείς την ίδια λογική με την οποία απαντούσαν οι αριστεροί για τα προβληματά των κρατών του «υπαρκτού σοσιαλισμού»: ότι δηλαδή δεν περνάνε κρίση επειδή είναι σοσιαλιστικά, αλλά επειδή δεν εφαρμόζουν σωστά τον σοσιαλισμό.

   Λοιπόν, όχι.

   Η κρίση που περνάει ο Δυτικός Κόσμος είναι κανονικότατη καπιταλιστική κρίση με τα όλα της. Η τάση των πλουτοκρατών στον καπιταλισμό είναι ακριβώς αυτή που ζούμε σήμερα, κορπορατισμός και νεοφιλελευθερισμός.

   Το να βαφτίσουμε από τον Ρήγκαν έως τον Μπους και τον Ομπάμα σήμερα, και τους Γερμανούς κλπ ομολογούς τους, αυτούς δηλαδή που μας έφτασαν έως εδώ, «μη καπιταλιστές» δεν κερδίζουμε τίποτα, παίζουμε με τις λέξεις.

   Η μόνη έννοια που έχει ο καπιταλισμός ―και ο σοσιαλισμός στην εποχή του― είναι αυτή που του δίνει η πραγματικότητα, το πως δηλαδή εμφανίζεται. Και πάντως, η κρίση δική μας είναι, των κρατών και των φτωχών και μεσαίων, όχι των μεγαλοκαπιταλιστών. Αυτοί κερδίζουν περισσότερα από ποτέ και δεν βιώνουν καμμία κρίση.

   Τα οράματα για «σωστό καπιταλισμό» λοιπόν, δεν λένε τίποτα. Θα πείσουν άλλωστε ποιούς; Τους τραπεζίτες, τους μεγαλοβιομήχανους, τους κερδοσκόπους, τις πολυεθνικές να εγκαταλείψουν αυτό που τους φέρνει κέρδος;

   Εκτός του Δυτικού Κόσμου υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει προοπτική.
   Απομένει οι πολίτες της Δύσης να γκρεμίσουν το σοσιαλιστικό καθεστώς που μετατρέπει τις κοινωνίες σε μάζες εξαθλιωμένων και να ανακαλύψουμε ξανά τον καπιταλισμό φτιάχνοντας την μεσαία τάξη, η οποία φοβίζει την σοσιαλιστική ελίτ

   Η προοπτική που υπάρχει εκτός του Δυτικού Κόσμου είναι μούφα.

   Η ίδια η δυτική προοπτική είναι, στην Κίνα φερ' ειπείν, απλά σε συνθήκες 50 και 80 χρόνια πριν. Η καταληξή της και αυτηνής εδώ που είμαστε εμείς θα είναι εν καιρώ.

   Και η «προοπτική» αυτή διαλύει πολλά και στους εκτός Δυτικού κόσμου: διαλύει τις κοινωνίες τους και τους κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς τους, διαλύει την κουλτούρα τους, διαλύει την συνοχή τους, διαλύει τη τέχνη και την θρησκεία τους, και διαλύει και τη φύση τους. Όλα να γίνουν σαν την Δύση.

 8. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 20/11/2011 20:33:39

  Η οικονομία δεν είναι η βάση έστω ο μοναδικός παράγοντας οργάνωσης μιας κοινωνίας. Ο θεωρητικός υλισμός του Μαρξ αποτελεί μια μονοσήμαντη και ελλιπέστατη θεώρηση των ανθρωπίνων κοινωνιών και στηρίζεται σε πολλές "θρησκευτικού" τύπου αναπόδεικτες παραδοχές αφού αγιοποιεί το κράτος και δαιμονοποιεί την ιδιωτική οικονομία του κεφαλαίου. Οι ιδέες αυτές στηρίζονται δε σε πολλά προσωπικά απωθημένα και ψυχοδυναμικά θεωρούμενες αποτελούν μια αντίδραση στην καταπιεστική και υποκριτική προτεσταντική ηθική που βίωσε νέος. Για όλα αυτά υπάρχει έγκυρη βιβλιογραφία. Όποιος θέλει ψάχνει. Όποιος δεν θέλει, απλά πιστεύει χωρίς να ερευνά τίποτα

 9. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 20/11/2011 20:37:20

  Συμφωνώ με τον "Μποτίλια στο Πέλαγος "
  Φαίνεται να γνωρίζει περισσότερα από τους αλλους συμμετέχοντες στο νήμα.

  @Γρύλλος
  Δεν υπάρχει "πάλη των τάξεων". Αυτό που οδήγησε την κοινωνία από την πρωτόγονη κατάσταση στη σημερινή είναι η παραγωγικότητα της εργασίας
  (Περεστρόϊκα, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ 1989)
  Ο ΜΑΡΞ δεν απάντησε ποτέ στο πως παράγουμε περισσότερο, αλλά στο πως υφαρπάζουμε τα μέσα παραγωγής!Και πως να απαντήσει αφού το κεφάλαιο του παραδόθηκε με τις βασικές αρχές των Ιλλουμινάτι (Ελευθερία, ισότητα, ειρήνη)από τον Αδάμ Βαουσχάουπτ και όχι των Έγκελς όπως νομίζουν μερικοί.
  Ο Κάρολος Μαρδοχαϊ (ΜΑΡΞ) δεν είχε ανάγκη τη μασονία,είχε τη σφραγίδα του περιούσιου ...

 10. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 20/11/2011 20:46:00

  Η πάλη των τάξεων ως διαπίστωση είναι έγκυρη. Υπάρχει μια αντιπαλότητα συμφερόντων μεταξύ κοινωνικών στρωμάτων με διαφορετική οικονομική δυνατότητα. Το κακό είναι ότι ο κομμουνισμός την "νομιμοποιεί". Και της δίνει και ιδεολογικό έρεισμα μιλώντας για "ταξικό μίσος" που δήθεν "πρέπει" να υπάρχει. Όποιος στηρίζεται στο μίσος αναγκαστικά θα περάσει από την εξόντωση των αντιπάλων του. Όπως ακριβώς έκανε ο Στάλιν. Τί κοινωνία θα φτιαχτεί έτσι; Η κοινωνία της λοβοτομής; Γίνεται όλοι να συμφωνούμε σε μια μονοσήμαντη θεώρηση της κοινωνίας όπως την θέλει ο ιστορικός υλισμός; Θα ποινικοποιήσουμε τις ιδέες; Αν δεν υπάρχει έστω και η υποψία αλληλοανοχής (δεν θα πω "αγάπης" αν και αυτό δεν θα ήταν άστοχο) πως θα δημιουργηθεί μια κοινωνία χωρίς την "πάλη των τάξεων"; Ουτοπίες και τίποτα παραπάνω. Σε επίπεδο εφαρμογής διήρκεσαν 3 γενιές (σχεδόν 70 χρόνια). Μετά τέλος. Πάμε γι' άλλα. Ο Μαρξ αποτελεί ένα ιστορικό πρόσωπο μιας άλλης εποχής. Τίποτε άλλο.

  • Γρύλλος avatar
   Γρύλλος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 20/11/2011 20:52:03

   Πάλι η μεταφυσική! Ποιός μίλησε "κομμουνιστικές ουτοπίες"; Εργαλείο του φιλελευθερισμού είναι ο Μάρξ!

 11. madprof avatar
  madprof 20/11/2011 20:51:46

  "Όσο αφορά την αιτία, η οποία αποτελεί την κακοδαιμονία του Ελληνικού λαού, δεν φρονώ ότι είναι η οικονομική κρίση, αλλά τα ιερατεία της λερναίας ύδρας, παγκοσμίως.
  Τοποθετώ την βάση του συστήματος στις θρησκείες και όχι στην οικονομία."
  Η κακοδαιμονία των Ελλήνων είναι το πολιτικό προσωπικό και το Λησταρχοσύστημα που εδραίωσαν για να λυμαίνονται τις πηγές και τις συνιστώσες πλούτου. Έπονται η διεθνής λερναία ύδρα και τα ιερατεία των θρησκειών που λειτουργούν συμπληρωματικά σαν όπιο των βασάνων των λαών που τα ως άνω προκαλούν, "μποτίλια"!

 12. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 20/11/2011 21:34:20

  ΤΑ ΜΑΣΟΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Οι ερμηνείες του Μαρξ για την κρίση είναι σωστές. Για να ζήσουν οι άνθρωποι πρέπει ο ένας να δουλεύει για τον άλλο. Για να μπορεί όμως ο ένας να δουλεύει για τον άλλον ή θα πρέπει να δίνει ο ένας στον άλλον προιόντα ή να δίνει ο ένας στον άλλον χρήμα. Όμως είναι τέτοια η φύση του καπιταλισμού που η πλουτοκρατία το μόνο που θέλει είναι να μαζεύει το χρήμα και να το κρατά για τον εαυτό της. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει χρήμα για να δίνει ο ένας στον άλλον και επομένως να μην μπορεί να δουλέψει ο ένας για τον άλλον. Αν η πλουτοκρατία επέστρεφε το χρήμα που έχει μαζέψει στις τράπεζες τότε θα σταματούσε η ύφεση και δεν θα υπήρχε καμία κρίση και κανένα οικονομικό πρόβλημα.

 13. Κρίμα avatar
  Κρίμα 20/11/2011 22:30:50

  Μια μικρή συμβολή στον προβληματισμό.
  Έχω την αίσθηση ότι η μαρξιστική θεωρία για τις θέσεις της επί της δομή της κοινωνίας και της δυναμικής των ομάδων ή τάξεων είναι μάλλον μη αμφισβητήσιμη κυρίως λόγω της επιστημονικής βάσης του διαλεκτικού υλισμού.
  Από την άλλη πλευρά όμως η οποιαδήποτε ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης βασίζοταν σε λιγώτερο ή περισσότερο αυτοσχέδιες προσεγγίσεις των ηγετικών στελεχών. Ο αυτοσχεδιασμός αφορούσε και αφορά στο ρόλο των μονάδων που αποτελούσαν και αποτελούν τις καταπιεσμένες ομάδες σε σχέση με την πορεία τους προς την ανατροπή.
  Όλα τα κινήματα ενώ απελευθερώνουν τα άτομα ή υπόσχονται ότι θα το κάνουν και δίνουν προοπτικές για τον προβιβασμό τους από "ανθρώπινα ζώα" (η έκφραση δανεισμένη από τον A. Badiou αφορά ό,τι προσδοκούν οι λίγοι για τους πολλούς) σε ανθρώπους εν τούτοις καταλήγουν στην εγκαθίδρυση ενός κράτους και μιας άλλης μορφής εξουσίας όπου πάλι οι λίγοι καταλήγουν να δυναστεύουν τους πολλούς. Βέβαια η κατάληξη αυτή είναι νομοτελειακή δεδομένου ότι μόνο με κάποιας μορφής οργάνωση και υπό συνθήκες κράτους η κοινωνία μπορεί να έχει συντεταγμένη πορεία. Δεν θα ήθελα να θίξω εδώ το ζήτημα της αντιεξουσιατικής οργάνωσης της κοινωνίας.
  Το μεγάλο στοίχημα, κατά την άποψη μου, υπήρξε πάντα η δημιουργία και η διατήρηση των πολλών επιλογών για τα άτομα. Αυτό δηλαδή που αναγορεύει τα άτομα σε ανθρώπους και είναι ό,τι υπόσχεται η δημοκρατία. Και βέβαια όχι αυτό το επίπλαστο σχήμα που αποκαλούμε σήμερα δημοκρατία.
  Στο σημείο αυτό η μαρξιστική θεωρία δεν προσέφερε κάτι και δεν ήταν δυνατόν να προσφέρει γιατί δεν εστιάζει στον άνθρωπο. Ακόμη και το ζήτημα της αλλοτροίωσης δεν αγγίζει την ουσία του ανθρωπίνου υποκειμένου δηλαδή την επιθυμία του για ζωή μέσα από το λόγο. Άλλοι ασχολήθηκαν με αυτό και όχι ο Μαρξ.
  Όσο για το ρόλο των τεχνοκρατών αυτοί πάντα αποτελούσαν και θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κυρίαρχων ομάδων. Έχουν επιλεγεί προσεκτικά και συστηματικά ώστε να μην αμφισβητούνται αφού οι πολλοί τους θαυμάζουν λόγω της εξέχουσας θέσης τους.

  • Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
   Γενίτσαρος Πανεπιστημίου @ Κρίμα 20/11/2011 22:46:05

   Η Μαρξιστική θεωρία δεν προσέφερε γιατί εφάρμοσε τη "δικτατορία του προλεταριάτου" σε μια χώρα που δεν είχε προλετάριους, αλλά αγρότες!
   Τη σίγουρη αποτυχία του συστήματος ,πριν εφαρμοστεί ,την επεσήμανε ο πρώτος Μαρξιστής στη Ρωσία, ο Πλεχάνωφ.
   Την διερεύνηση του Μαρξισμού πρέπει να την κάνουμε με δεδομένα ιστορικά, γεωπολιτικά και όχι κοινωνικά. Περισσότερο αφορούσε εκδίκηση των Ρότσιλντ στους τσάρους, παρά εφαρμογή κοινωνικοποίησης μέσων παραγωγής

   • Κρίμα avatar
    Κρίμα @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 20/11/2011 23:52:39

    Λυπάμαι αλλά δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
    Οι θεωρίες ή ακόμη και πραγματικές ιστορίες συνομωσίας έχουν τη δική τους θέση στην ιστορική πραγματικότητα αλλά δεν αναφέρομαι σε αυτές.
    Πάντως όπως και αν ονομαζόταν η δικατατορία δεν θα έπαυε να ήταν μια μορφή εξουσίας που θα γεννούσε και θα έτρεφε τη δική της κατηγορία ατόμων (αυτό που ονομάζεται και νομενκλατούρα) για να συντηρηθεί.

  • Αχινός avatar
   Αχινός @ Κρίμα 21/11/2011 20:10:21

   Έχω την αίσθηση ότι η μαρξιστική θεωρία για τις θέσεις της επί της δομή της κοινωνίας και της δυναμικής των ομάδων ή τάξεων είναι μάλλον μη αμφισβητήσιμη κυρίως λόγω της επιστημονικής βάσης του διαλεκτικού υλισμού.

   Ποιάς «επιστημονικής βάσης»;

   Επειδή το είπε ο Μαρξ και οι μετέπειτα ακολουθοί τους «επιστήμονες μαρξιστές»; Η επιστήμη θέλει μεθοδολογία, πείραμα, επαλήθευση, κλπ.

   Ο Μαρξισμός είναι τόσο «επιστήμη» όσο η Ιστορία ή η Κοινωνιολογία, και πάντως καθόλου επιστήμη με την έννοια της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, κλπ κλπ.

   Ούτε καν τα Οικονομικά δεν είναι επιστήμη. Είναι 10% μαθηματικά, και 90% προπαγάνδα.

   Παρόλα αυτά ο Μαρξισμός είναι ένας χρήσιμος μπούσουλας, και ως θεωρία και σκέψη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και οξυδερκείς παρατηρήσεις για το πως λειτουργεί ο καπιταλισμός και η κοινωνία. Αλλά αυτό: σκέψεις και παρατηρήσεις, όχι «νόμους».

 14. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 00:46:12

  Ευχαριστώ θερμά τους φίλους και φίλες, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε σχόλιά τους σε κάποια από τα ζητήματα που ανάφερα.
  Ας γνωρίζουν οι φίλοι συσχολιαστές, ότι είμαι χοντρόπετσος στην κριτική και αυτό που με ενδιαφέρει είναι κυρίως μια μεστή συζήτηση, ανεξαρτήτως εάν αυξάνονται οι συμπάθειες ή οι αντιπάθειες, των οποίων κάποιος είναι εις θέσιν να χαίρει.
  Ζητώ συγγνώμη, διότι δεν θα τοποθετηθώ ονομαστικώς επί των συγκεκριμένων σχολίων, καθ' ότι όλους εδώ μας ενδιαφέρει η ουσία των πραγμάτων, χωρίς να υφίστανται μεταξύ μας προσωπικά προηγούμενα. Εκτιμώ όμως, ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν σε ζητήματα, τα οποία έθιξα στα σχόλια μου αναφέρθηκαν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Ειδικότερα:
  Ο Μαρξισμός ως θεωρία έχει καθολικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι επιχειρεί να δώσει ερμηνείες και να προτείνει διεξόδους στα βασικά προβλήματα της ανθρωπότητος στο στάδιο της εποχής που αυτός έζησε και ορθώς χαρακτηρίστηκε ως στάδιο της κεφαλαιοκρατικής ανάπτυξης.. Μια θεωρία, η οποία προβάλει αίτημα καθολικότητος, οφείλει να διαμορφώσει ένα δικό της αναλυτικό όργανο. Για να έχει καθολικό χαρακτήρα αυτή, οφείλει να επιχειρήσει την ανατροπή των προηγούμενων καθολικών θεωριών, αλλιώς αποτελεί απλή προέκταση ή εξειδίκευση κάποιας των προηγούμενων. Αυτό συνεπάγεται εκπόνηση και εφαρμογή νέου αναλυτικού οργάνου.
  Ως εκ τούτου, η έδραση μιας νέας καθολικού χαρακτήρος θεωρίας βρίσκεται στην φιλοσοφία - και δη στην οντολογία - και όχι στην επιστήμη. Από πλευράς δεοντολογίας λοιπόν, ορθώς χαρακτήρισε ο Μαρξ το όργανό του ως "διαλεκτικό υλισμό", ως καθαρά εδραζόμενο στην φιλοσοφία και συνακολούθως ανέπτυξε τον "επιστημονικό σοσιαλισμό", επιχειρώντας (τουλάχιστον τύποις) να αναπτύξει και να προσαρμόσει τα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής του στην κατεύθυνση μιας οικονομικής και πολιτικής θεωρίας.
  Αντιστοίχως εφορμά ο Μαρξ στην οικοδόμηση της θεωρίας του με μια διδακτορική διατριβή με θέμα "Η Διαφορά της Δημοκρίτειας από την Επικούρεια Φιλοσοφία", προσπαθώντας να αντλήσει και να επεξεργαστεί υλικό από την βάση της γνώσεως, την οποία συνιστά ο Ελληνικός Λόγος. Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι τις πρώτες του επαφές στο Βερολίνο συμμετέχει ενεργά στον κύκλο των "Νεοχεγκελιανών", οι οποίοι διαμορφώνουν μεν πολιτική προβληματική, ασχολούνται όμως σε βάθος με την φιλοσοφία.
  Κατά συνέπεια, πριν αποτιμήσουμε την επιστημονική πλευρά στην θεωρία του Μαρξ (ή ορθότερα των Μαρξ / Ένγκελς) οφείλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το φιλοσοφικό του οικοδόμημα.
  Βεβαίως, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι ο Μαρξ απόφυγε να διαμορφώσει αμιγή ιστορικά πονήματα (όπως πχ. ο Λένιν με το "Μαρξισμός και Εμπειριοκριτικισμός). Εκκινώντας αυτός από την αρχή ότι "Ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι να τον ερμηνεύσουμε", προσπάθησε να διαχύσει τις φιλοσοφικές του αρχές μέσα στο γενικότερο έργο του. Εξαίρεση αποτελεί "Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το Τέλος της Γερμανικής Φιλοσοφίας", με το οποίο θα διαφοροποιηθεί ριζικά έναντι των λοιπών Νεοχεγκελιανών στην βάση μιας υλιστικής θεωρήσεως.
  Η χαρακτηριστική διαπίστωσή του, ότι "ο Χέγγελ έστησε την διαλεκτική με το κεφάλι προς τα κάτω ", αποτελεί προσπάθεια απορρίψεως της Χεγγελιανής μεταφυσικής (η οποία είναι για τον γράφοντα και γελοία και αποτελεί πηγή του ναζισμού).
  Η αρχή της διαλεκτικής ανάγεται ως γνωστόν στον Σωκράτη και τα Πλατωνικά συγγράμματα. Θα περίμενε κανείς, ότι η αρχή "θέση-αντίθεση-σύνθεση" συνιστά μια τριαδική αρχή στα πλαίσια της μαρξιστικής οντολογίας. Αντιθέτως όμως ο Μαρξ είναι βαθύτατα δυαρχικός και Μανιχαϊστής. Τα συμπεράσματά του στηρίζονται στην αρχή "άσπρο-μαύρο". Καλό και κακό, συμφέροντα των αστών και συμφέροντα της εργατικής τάξης, αντίθεση του παλαιού με το νέο κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη οντολογία του Μαρξισμού είναι κολλημένη στην λεγόμενη "πάλη των αντιθέτων", τις "κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις" και την πάλη των τάξεων. Ακόμη και ο στόχος του σοσιαλισμού ως επιδιωκόμενη "σύνθεση" λειτουργεί υπέρ του ενός: Της "δικτατορίας του προλεταριάτου". Τα περί "μαρασμού του κράτους" αποτελούν απώτερο στόχο, τα οποία μετέτρεψε και σε λατομείο ανθρώπινων ψυχών στην συνέχεια ο Στάλιν, με τον λεγόμενο "μηχανιστικό υλισμό", όπως του αποδώθηκε, με τον ισχυρισμό ότι "πρώτα αλλάζει η οικονομική βάση τους συστήματος και μετά δημιουργείται η σοσιαλιστική συνείδηση" (ιδέ και "Προβλήματα της Οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ).

  (Μια σύνοψη των θέσεών μου περί οντολογίας βρίσκεται γι οποίον τον ενδιαφέρει στην κάτωθι διεύθυνση:
  http://www.scribd.com/doc/16782173/- ).

  Συνεχίζεται...

  • Stripper avatar
   Stripper @ Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 01:42:14

   Μποτίλια, τι είσαι τέλος πάντων; Καραμανλικός, Μητσοτακικός, ή μήπως "Νέα Ακρόπολη" και μας δουλεύεις; Προσυλητισμό κάνεις ; Νομίζεις δεν σεπήραμε χαμπάρι;

   Εσύ δεν τα έγραφες αυτά;

   "Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι εβραιογενείς πολιτικοί Πανδρέου, Σαμαράς, Μπακογιάνη και λοιποί, φωνασκούν ότι το Ισραήλ είναι φιλική χώρα προς την Ελλάδα, βάζοντας τα φερέφωνά τους να προπαγανδίζουν, ότι οι αραβικοί λαοί είναι αντίπαλοί μας, απεργαζόμενοι καταστροφές χειρότερες της Μικρασιατικής, με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Αρμαγεδόνα βάσει σχεδίου..."


   Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

   Δεν θεωρώ διόλου πιθανή μια διαγραφή του Καμμένου. Τουναντίον εκτιμώ, ότι αυτός μπορεί να αναδειχθεί στα εναπομείναντα αγαπητά "παιδιά" του Αντώνη Σαμαρά, ανεξαρτήτως των ίδιων επιδιώξεων. Ο Σαμαράς καθ' οδόν προς την άνοδο της Μπακογιάννη στην πρωθυπουργία θα αποδυναμωθεί έντονα από δυνάμεις που ακόμη τον στηρίζουν. Ο ρόλος, το οποίον θα μπορέσει να επιτελέσει μελλοντικώς είναι προφανώς μια ύστατη σταυροφορία εναντίον του "Μητσοτακισμού". Επειδή τότε δεν θα διαθέτει ούτε τύποις προοπτική διακυβέρνησης, θα επιχειρήσει να σκληρύνει εντόνως την φρασεολογία του. Ένας από τους λόγους αυτής της επιλογής, μάλλον θα είναι η δημιουργία αντιπερισπασμού στην δημιουργία μιας γνήσια λαϊκής κίνησης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είναι θέσει και φύσει ο γνήσιος ηγέτης του μεσαίου χώρου. Στον Κ. Καραμανλή εναπόκειται βεβαίως η επιλογή μιας μελλοντικής σύμπραξης με τον Α. Σαμαρά, διότι δεν υπάρχουν στην πολιτική ταμπού, αλλά στρατηγικές.
   Άσχετα από τι τεχνάσματα επιφυλάσσει η υπερεξουσία, ας γνωρίζει, ότι οι Καραμανλικοί δεν έχουμε μιλήσει ακόμη. Αποτελούμε προς το παρόν μια ίσως περιορισμένη και αδιαμόρφωτη, αλλά απτή δύναμη, η οποία μπορεί να ενώσει πρόσωπα με διαφορετική προέλευση, με αφετηρία το ήθος, την αξιοπιστία, τις τομές και κατ' ελπίδα μελλοντικές επιλογές του Κ. Καραμανλή. Κάποια στιγμή και ο Π. Καμμένος θα κληθεί να επιλέξει τον χώρο, που μπορεί πρακτικά να δώσει μάχη για τις πολιτικές θέσεις του.

   http://emprosdrama.blogspot.com/2011/11/skaigr-newsemail-1861861.html

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ Stripper 21/11/2011 03:17:48

    Φίλε, είμαι η Μποτίλια στο Πέλαγος και τίποτε περισσότερο ή λιγότερο.
    Δηλώνω Καραμανλικός του αντιεξουσιαστικού χώρου (χωρίς βεβαίως ο Καραμανλής να έχει την παραμικρή σχέση με εμένα).
    Εφόσον μπήκες στο κόπο να παραθέσεις σχόλιά μου, βρες και φέρε σε παρακαλώ και το πρώτο εκτενές σχόλιο, που έχει γίνει σε αυτήν την σελίδα, περί λαϊκής πατριωτικής δεξιάς και που ανήκει στον υποφαινόμενο, πριν ξεκινήσουν όποιοι άλλοι να αναφέρονται σε αυτά και πριν γίνει ο Σαμαράς Υπουργός Πολιτισμού.
    Ούτε δήλωσα εξ άλλου ποτέ οπαδός του Σαμαρά.
    Ότι οι απόψεις μου είναι έντονα ιδιόρρυθμες και ότι αυτές βρίσκονται μακράν πέραν της μέσης συμβατικής λογικής, ουδέποτε αρνήθηκα.
    Προσηλυτισμό δεν μπορώ να κάνω, διότι δεν ανήκω σε κάποιο δόγμα θρησκευτικό, πολιτικό ή άλλου είδους.
    Θεωρώ αναπόσπαστο δικαίωμά μου να προσπαθώ να διαδώσω τις ιδέες μου. Και εδώ, εφ' όσον μού το επιτρέπουν οι διαχειριστές.
    Όποιος σκοπεύει να μου κολλήσει ταμπέλες με επιχειρήματα, θα πρέπει προηγουμένως να μελετήσει αυτά που κατά καιρούς έχω γράψει.
    Εάν δεν σου κάνω, γράψε στον διαχειριστή να με κόψει.
    Εάν θέλεις να με "ξεσκεπάσεις", είμαι πλήρως στην διάθεσή σου, όπου επιθυμείς, όποτε επιθυμείς.
    Και σου συνιστώ να μην εκνευρίζεσαι, διότι λόγω ηλικίας μάλλον θα είμαι μερικά χρονάκια ακόμη στην πιάτσα.

    • Stripper avatar
     Stripper @ Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 04:08:21

     "Καραμανλικός του αντιεξουσιαστικού χώρου" !!!
     Σε λίγο θα μας πεις οτι είσαι και "κουκουλοφόρος της δεξιάς".
     Γιατί όμως κάνεις την πάπια και δεν απαντάς σε αυτά που σου γράφω;
     Πόσο στημένος είναι ένας που αλλού κατηγορεί τον Σαμαρά "εβραιογενή" και εδώ μιλάει για "λαϊκή δεξιά";
     Τι έγινε το κρυφό μπλογκ του Ρουσόπουλου που σχολιάζεις δεν έχει δυναμική πλέον;

     Εσύ δεν τα έγραφες αυτά:

     "Είναι προφανές, ότι η υπερεξουσία ετοιμάζει την κ. Μπακογιάννη για πρωθυπουργό στην επόμενη κυβέρνηση γκρουπούσκουλων. Ο ρόλος, που υπολείπεται μελλοντικά για τον κ. Σαμαρά, με τις επικείμενες αποστασίες, είναι αυτός ενός τελείως αποδυναμωμένου κόμματος, το οποίο, πιστεύω μάλλον ότι θα κηρύξει “ανένδοτο” αγώνα ενάντια στον “Μητσοτακισμό”. Καθοριστικός παράγων για το μέλλον μιας συσπείρωσης του πυρήνα της πατριωτικής δεξιάς (αλλά και ευρύτερων πατριωτικών δυνάμεων) θεωρώ ότι είναι ο Κώστας Καραμανλής. Το εγχείρημα αυτό είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο, διότι οι εχθροί του λαού έδειξαν ήδη, ότι είναι αδυσώπητοι εναντίον του. Η σχέση όμως του Καραμανλή με τον Ζαχόπουλο (τον οποίον θεωρώ πολύ λεβέντη) έχει μεταφυσικό χαρακτήρα. Ο Ζαχόπουλος απέδειξε στην πράξη, ότι μπορεί κάποιος να πηδήξει από τον τέταρτο και να μείνει ζωντανός. Θα τολμήσει ο Κώστας μελλοντικά το μεγάλο πήδημα στο κενό; Μέχρι σήμερα απόδειξε, ότι είναι σώφρων και τολμηρός. Δεν νομίζω όμως ότι αυτός θεωρεί τον εαυτό του Ρομπέν των Δασών. Εμείς, ο λαός είμαστε αυτοί, που μπορούμε με τις επιλογές μας να πείσουμε των Καραμανλή, ότι είμαστε άξιοι της ηγεσίας ενός Τραγικού Άνακτος, ότι το δικό μας ψυχικό σθένος μπορεί να θέσει σε κίνηση τον από μηχανής θεό. Η χώρα, ο λαός και το Έθνος βρίσκονται έμπροσθεν της αβύσσου. Μόνο η πτήση είναι αυτή, η οποία μπορεί να σώσει πρόσωπα και πράγματα, αλλά πρωτίστως να διασώσει αξίες και αρχές, άνευ των οποίων ο Ελληνισμός δεν δύναται να υφίσταται...."

     Παπσρολογίες διανθισμένες με λίγο πατριωτισμό. Την στιγμή όπως που δεν ενδιαφέρεται ο Καραμανλής να επιστρέψει ποιοί ειναι αυτοί που επιμένουν να τον επαναφέρουν; Μήπως τα όργανα του συστήματος που θέλουν τη ΝΔ του Σαμαρά αποδυναμωμένη για να διαιωνίζουν Παπαδήμους;

     • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
      Μποτίλια στο Πέλαγος @ Stripper 21/11/2011 10:21:40

      Τι εννοείς ότι δεν σου απαντάω;
      Μήπως έκφρασες κάποια συγκεκριμένη άποψη και δεν το αντελήφθην;
      Σχόλιά μου παραθέτεις, τα οποία προβάλλουν δικές μου απόψεις.
      Προφανώς το πρόβλημά σου είναι, ότι κάνω σκληρή κριτική στον Σαμαρά και ότι δεν θεωρώ την λαϊκή δεξιά ιδιοκτησία κανενός πολιτικού προσώπου, αλλά κοινωνική δύναμη υπό διαμόρφωση.
      Φίλε, είναι καιρός να κατανοήσεις, ότι κάποιο σημαντικό τμήμα της δεξιάς θα αποκτήσει μοιραία προσεχώς αντισυστημικό χαρακτήρα και ότι αυτό θα στηριχθεί πολιτικά και σε πρόσωπα, τα οποία έχουν εντρίψει σε ριζοσπαστικές πολιτικές εκδοχές.
      Τώρα, εάν δεν σου αρέσει, ότι διαφωνώ με τον Σαμαρά και ότι του κάνω σκληρή κριτική, είπαμε: Γράμμα στον διαχειριστή.
      Όσο αφορά το ότι δεν σου απαντάω, όταν αποκτήσεις συγκεκριμένες απόψεις, τις αναπτύξεις και τις προβάλεις, είμαι στην διάθεσή σου να αντιπαρατεθούμε όσο επιθυμείς.

 15. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 01:36:41

  Ας έρθουμε τώρα, με την ταχύτητα που επιβάλει η διατύπωση σχολίων, στο ζήτημα της επιστημονικότητος της Μαρξιστικής θεωρίας:
  Που στηρίζεται η "επιστημονικότητα" της Μαρξιστικής θεωρίας;
  - Στο πρόσχημα, ότι αυτή έχει υλιστικό χαρακτήρα και ότι όλα τα άλλα συνιστούν μεταφυσική, δηλαδή αντιεπιστημονικά μπαρμπούτσαλα; Τότε πού μένουν τα συμπεράσματα της σύγχρονης θεωρητικής φυσικής, πέραν ότι από την φύση της μια τέτοια οπτική συνιστά ανερμάτιστη αφέλεια;
  - Στην μελέτη της προηγηθείσης χρονικώς του Μαρξ της αγγλικής οικονομικής θεωρίας (Ρικάρντο κλπ.); Τότε πρόκειται για οικονομική και όχι καθολική θεωρία.
  - Στις μελέτες εκείνων των προϋποθέσεων, οι οποίες οδηγούν στα συμπεράσματα, τα οποία εκτίθενται συμπυκνωμένα στο "Μισθός, Τιμή και Κέρδος" σχετικά με την "πρωταρχική συσσώρευση", την εξέλιξη των μέσων παραγωγής και τα δεδομένων ιδιοκτησίας τους, καθώς και την δημιουργία "υπερπροϊόντος"; Εδώ θα συμφωνήσω, ότι το ζήτημα υπέχει κάποιας σοβαρότητος.
  Αυτά πραγματεύθηκε ο Ένγκελς (ο οποίος συμπλήρωνε με έμφαση την θεωρητική δουλειά του Μαρξ - Ας αναφερθεί και η συμβολή του στην φιλοσοφία με το "Antidüring") κυρίως στο "Καταγωγή της Οικογένειας της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους".
  Στην ουσία ο Μαρξ τον όρο "επιστημονικός σοσιαλισμός" επιχείρησε να καθιερώσει σε αντίθεση με αυτό που ο ίδιος όρισε ως "ουτοπικό σοσιαλισμό". Εκμεταλλευόμενος το δέος της ανερχόμενης επιστημονικής έρευνας, προσπάθησε να προσδώσει τελεολογικό χαρακτήρα στην θεωρία του, προσόν το οποίον διέθεταν μόνο οι θρησκείες - τις οποίες ο Μαρξ θεωρητικώς αντιπάλευε - επικαλούμενες το Θείον κατά βούληση, η κάθε μια για τον εαυτό της.
  Η "Καταγωγή της Οικογένειας" είναι ένα έργο τελικά, νομίζω, αρκετά ξεπερασμένο από επιστημονικής πλευράς. Αυτό το έργο στηρίχθηκε κυρίως στο "Μητρικό Δίκαιο" του Bachofen, ένα πόνημα, το οποίο δεν εκφράζεται διόλου κολακευτικά για τον Ελληνικό Πολιτισμό. Θα έλεγα, ότι ρέπει προς την υπεράσπιση της παλαιάς κοινωνίας των Μητέρων, με νοσταλγικό μεν, αλλά μονοσήμαντο τρόπο και εν τέλει στο "φυσικό δίκαιο" του καραμασόνου Ρουσώ. Αντιλήψεις, οι οποίες θα υποστηριχθούν κατά κόρον στην συνέχεια και από τον Μαρκούζε στο "Έρως και Πολιτισμός", ο οποίος αρνείται τελικά την αξία του πολιτισμού και κατά προέκταση πάσα προσφορά της επιστήμης, δεδομένου ότι αυτή συμβάλει αποφασιστικά στην δημιουργία του.
  Τα έργα, τα οποία μας διέθεσε στην συνέχεια η εθνολογία και η θρησκειολογία, όπως το "Αρχαία Κοινωνία" του Μόργκαν και κυρίως ο "Χρυσός Κλώνος" του Τζωρτζ Φρέυζερ, είναι πολύ αποκαλυπτικότερα και αντικειμενικότερα από το "Μητρικό Δίκαιο".
  Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα:
  Η επιστήμη της θρησκειολογίας ΔΕΝ ξεκαθαρίζει μέχρι σήμερα επαρκώς τα πράγματα. Όχι διότι λείπει το προς αξιολόγηση υλικό, το οποίο είναι πολύ παλαιό. Εάν ισχύει η δική μου υπόθεση, ότι η εξουσία βρίσκεται σε χείρες (κρυπτόμενων ιερατείων) τότε υφίσταται άμεση και προφανής περί αυτού σκοπιμότις.
  Νομίζω, ότι οι οπαδοί του Μαρξισμού, θα πρέπει να ξεπεράσουν την αγκύλωση, την οποία επέφερε η επανειλημμένη προφανής αποτυχία της Μαρξιστικής θεωρίας, με την διάλυση και τον εκφυλισμό του υπάρχοντος σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Εδώ, για λόγους νοητικής συνέπειας και πολιτικής ειλικρίνειας, οφείλουμε να θέσουμε χωρίς περιστροφές και με όλες τις διαθέσεις διαλεύκανσης το ερώτημα:
  Μήπως τελικά ο Μαρξισμός δεν ήταν τόσο "επιστημονικός" όσο ισχυριζόταν;
  Πως εξηγούνται οι μόνιμες αποτυχίες στην πράξη, όσων ο Μαρξισμός θεωρούσε νομοτέλειες;
  Με αυτά τα ερωτήματα δεν δηλώνω, ότι παύω να πιστεύω σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κομμουνιστική κοινωνία στο μέλλον, ή σταματάω να αγωνίζομαι για την επίτευξή της. Όμως αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις μεθόδους και ούτε να έχει την μορφή, που προτείνει ο Μαρξισμός. Από δικτατορίες και από ανεκπλήρωτα κινήματα μπουχτήσαμε.

 16. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 21/11/2011 01:43:40

  "Από πλευράς δεοντολογίας λοιπόν, ορθώς χαρακτήρισε ο Μαρξ το όργανό του ως “διαλεκτικό υλισμό”"
  Επειδή με ρωτάγανε πρόσφατα, μου δίνεις το το σημείο (εδάφιο, quote) όπου ο Μαρξ αναφέρεται στον diamat;
  Μετά το 1850 θα έχεις πρόβλημα με την αφετηρία σου, καθώς η Πολιτική Οικονομία αντικαθιστά τη φιλοσοφία, και ιδίως με τον Πρόλογο της "Συμβολής στην Κριτική ...." το 1859 όπου εκθέτει ακριβώς την υλιστική αντίληψη της ιστορίας, η οποία δικαιώνεται στις μέρες μας με την πρωτοκαθεδρία της οικονομίας πάνω στην πολιτική σύμφωνα με το άρθρο που μετέφρασε ο SA και τον ευχαριστούμε.

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ τηλέμαχος αναγνώστου 21/11/2011 03:37:29

   Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σχετικά με την πρόταξη από κάποια φάση και μετά της πολιτικής οικονομίας έναντι της φιλοσοφίας, εφόσον αναφέρθηκα ήδη και στην σκοπιμότητα, που ήταν καθοριστική για την συγκεκριμένη επιλογή.
   Δυστυχώς αγνοώ τον diamat.
   Στο ζήτημα της πρωτοκαθεδρίας της οικονομίας έναντι της θρησκείας διαφωνούμε. Δεν έχω την αυταπάτη, ότι προσκόμισα ικανή τεκμηρίωση για τους ισχυρισμούς μου. Εξ άλλου δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν θεμελιακές θεωρήσεις μέσω του χώρου, που παρέχουν τα όποια σχόλια. Σκοπός μου ήταν μόνο να προβληματίσω.
   Αμφισβητώ δεδομένα, τα οποία θεωρούνται σχεδόν από όλους αυτονόητα και αμετακλήτως αποδεκτά. Άρα η προσπάθεια προβληματισμού άπτεται της προκλήσεως, χωρίς να είμαι καθ' έξιν αγενής.
   Φυσικότατα κατανοώ την οπτική σου. Ξεκίνησα με ένα σχόλιο, το οποίο είχε αιχμή τον Παπαδήμο. Η συζήτηση σε θεωρητικά ζητήματα απαιτεί χρόνο , προσπάθεια και υπομονή, για όποιον είναι αναθεωρητής και αμφισβητίας.

 17. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 02:48:57

  Στο επίπεδο της κοινωνικής αναλύσεως οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα:
  Υφίσταται η πάλη των τάξεων; Είναι η κοινωνία διασπασμένη σε διαφορετικά, ανταγωνιστικά συμφέροντα; Έχει τελικά η ταξική πάλη τέτοιο χαρακτήρα, ώστε να καθιστά αναπόφευκτο - έστω μακροπρόθεσμα - την ανατροπή του συστήματος; Πως εκτιμούμε την δημιουργία της λεγόμενης "εργατικής αριστοκρατίας" και την πολιτική της "συνεργασίας των τάξεων", γόνος της οποίας είναι η λεγόμενη "κοινωνική πολιτική" και το "κοινωνικό κράτος";
  Επί πλέον:
  Πως εκτιμούμε το δεδομένο των οικονομικών κρίσεων; Αποτελούν αυτές ενδογενές - και κατά συνέπεια αναπόφευκτο - στοιχείο του συστήματος, το οποίον μέσω της διαδικασίας της λεγόμενης "συνεχούς εξαθλίωσης της εργατικής τάξης" οδηγεί στο αναπόφευκτο της ανατροπής του;
  Πως συνδέεται η σύγχρονη "χρηματοπιστωτική κρίση" με την μαρξιστική θεωρία περί κρίσεων;
  Ας μου επιτραπεί η παρατήρηση, ότι για να απαντηθούν τα ως άνω ερωτήματα, απαιτούνται περισσότερες πραγματείες, οι οποίες συν τοις άλλοις αφορούν περισσότερους τομείς (και πέραν της οικονομίας). Πάρα πολλά έργα όμως, τα οποία είναι και ιδιαίτερα χρήσιμα έχουν γραφεί ήδη σχετικώς και βρίσκονται στην διάθεση κάθε καλοθελητού να ερευνήσει σε βάθος.
  Οπωσδήποτε, δεν τυγχάνω ειδικός επί παντός επιστητού. Πλην όμως, υποχρεούμαι ως κοινωνικός ακτιβιστής να κάνω χρήση τεκμηριωμένου λόγου με ουσιαστικά επιχειρήματα.
  Θα προσπαθήσω λοιπόν να δώσω κάποια σύντομη απάντηση μόνο στον πυρήνα των ερωτημάτων που προηγούνται, συμφώνως προς τις εκτιμήσεις και θεωρήσεις μου:
  Αναμφιβόλως οι κοινωνικές τάξεις αποτελούν πολύ απτό δεδομένο. Εκ των πραγμάτων επίσης υπάρχουν αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εν πολλοίς διέπονται από νόμους, τους οποίους με έξοχη μαεστρία εντοπίζει ο Μαρξ στα έργα του, όπως:
  - Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και της παραγωγής
  - Η μεταφορά αξίας με βάση την οργανική σύνθεση του κεφαλαίου
  - Η πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους.
  Όσο αφορά την οικονομική σκέψη του Μαρξ καθεαυτή, πρόκειται για μια φοβερά προικισμένη και ιδιοφυή διάνοια, μπροστά στην οποία οφείλουμε να υποκλιθούμε.
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ:
  Εξ όλων αυτών όμως ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Τουναντίον ισχύει ακριβώς το αντίστροφο: Δεν είναι η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, αυτό που συνιστά ως αποτέλεσμα την κρατική εξουσία, αλλά Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΜΕ ΥΠΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
  Για να καταστεί κατανοητό αυτό το ζήτημα, απαιτείται πέραν το όποιων διακηρύξεων περί "ελαύθερου ανταγωνισμού", παραμύθιασμα το οποίον ποτέ δεν υπήρξε, μελέτη της ιστορίας, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ.
  ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
  Η πρωτόγονη κοινωνία, η βαρβαρότητα, η δουλοκτητική κοινωνία, η φεουδαρχική κοινωνία ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ. Παραγκωνίζονται της μελέτης όλα αυτά τα στάδια με τον γενικό αφορισμό "προκαπιταλιστικοί τρόποι παραγωγής".
  Επειδή λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να δοθεί υπέρμετρη έκταση σε σχόλια, τα οποία εκ φύσεως έχουν περιορισμένη χρονική λειτουργικότητα, έρχομαι σε αυτό που ερώτησε με λίαν ευγενικό τρόπο η συμπαθέστατη φίλη Annoula, η οποία συνέλαβε την ουσία του πυρήνα της σουρεαλιστικής μου τρέλας:

  Φίλτατη Annoula,
  Με το "Φάρμες για το Μολόχ φτιάχνουν" εννοώ φάρμες εκτροφής δυστυχισμένων ανθρώπων, που θα γεννοβολάνε παιδιά για να τα κάνουν οι λεγάμενοι θυσία στο Μολόχ.
  Μελετείστε εάν θέλετε:
  - "Λυκούργος - Νουμάς", του Πλουτάρχου.
  - "Μεσσηνιακά" και "Λακωνικά" του Παυσανία ("Ελλάδος Περιηγήσεις")
  και ελάτε εάν θέλετε να συζητήσουμε για "ιερά και όσια".
  Διότι άνευ μελέτης των πηγών, μελέτη της ιστορίας δεν νοείται.

  Ο φίλος ο οποίος ισχυρίζεται, ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με ακροδεξιούς, παρακαλείται να φέρει περί αυτού επιχειρήματα.
  Όσο αφορά την διαπίστωση του , ότι μετά την θητεία στο μλ είναι επόμενο να ανακαλύπτει κάποιος την μασονία, ξέχασα να τον ενημερώσω ότι είμαι και αστροναύτης.

  Ζητώ πέραν αυτού συγγνώμη από τον φίλο Strange Attractor, ο οποίος διαθέτει ένα οξυδερκές κριτήριο στην επιλογή κειμένων, που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία συζήτησης και ζύμωσης, στην περίπτωση που ξέφυγα πέραν του πρέποντος από το θέμα. Και μένα, όπως και αυτόν, ο Παπαδήμος και η σημερινή κατάσταση με απασχολούν πρωτίστως. Ελπίζω να μην έγινε τελείως άσκοπος πλατειασμός και κατάχρηση της φιλοξενίας.

  • αναγνωστης avatar
   αναγνωστης @ Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 13:31:27

   Αρλουμπολογίας το ανάγνωσμα Μποτίλια - χαμένε στο πέλαγος της αμετροέπειας. Εξαφανίστηκες από το antinews όταν ανέβαινε ο Σαμαράς - Μολις όμως νομίσατε ότι άρχισε να έχει προβλήματα τσουπ και κάνατε την εμφάνισή σας. Δηλώνετε μάλιστα και όνομα και διεύθυνση για να μην σας ξεχάσουν οι φίλοι σας - να καταλάβουν ότι εσείς προάγετε την υπονόμευση και οχι κανένας άλλος και γίνει κανένα λάθος.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ αναγνωστης 21/11/2011 17:16:12

    Αγαπητέ μου,
    είχα την ευαισθησία στην φάση ανόδου του Σαμαρά (όπως ισχυρίζεσαι) να μην αντιδικώ εδώ, από βαθύτατο σεβασμό προς την προσφορά του FactorX και τις επιλογές του, με τις οποίες άλλοτε συμφωνώ, άλλοτε διαφωνώ, αλλά ουδέποτε αμφισβήτησα τις προθέσεις και την προσφορά του στην φιλόπονη ανάπτυξη της υγιούς διαδράσης.
    Επειδή υπάρχουν κάποιοι εδώ, οι οποίοι φρονούν, ότι εκλήθησαν να διαφυλάσσουν την καθαρότητα του διαδικτύου, ας μου παρουσιάσουν έστω και ένα σχόλιό μου οπουδήποτε, με το οποίο ασκώ την όποια κριτική στον FactorX, ή στον Φαήλο Κρανιδιώτη.
    Επίσης παρουσίασέ μου έστω ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ σχόλιό μου, από την στιγμή που επανήλθα εδώ στους σχολιασμούς, το οποίο να στρέφεται εναντίον του Σαμαρά. Επειδή ακριβώς ΔΕΝ συμβαίνει αυτό, αναγκάστηκε ο Stripper, να προστρέξει σε άλλα ιστολόγια, για να φέρει εδώ "αποδείξεις", ότι αμφισβητώ τον Σαμαρά, άρα είμαι "κακός".
    Βάλτε επί τέλους καλά στο μυαλό σας, ότι αυτή η σελίδα δεν αποτελεί το κομματικό φερέφωνο κανενός, αλλά πέραν των πολιτικών της, ή όποιων άλλων επιλογών (τις οποίες ο καθένας από εμάς δικαιούται να ακολουθεί και να προωθεί, εφόσον ισχύουν ακόμη οι πολιτικές ελευθερίες) ανέκαθεν στάθηκε ο κατ' εξοχήν χώρος διεξαγωγής σοβαρών ζυμώσεων στο Ελληνικό διαδίκτυο.
    Η σελίδα αυτή πατάει επάνω στην ιστορία της και το αίμα δεν μπορεί να γίνει νερό, φίλε αναγνώστη.
    Όσο αφορά τις εκτιμήσεις σου, ότι είμαι μπουρδολόγος και ότι πλέω στο πέλαγος της αμετροέπειας, ευχαρίστως τις λαμβάνω υπ' όψει μου. Μια κριτική όμως, η οποία έχει αφοριστικό χαρακτήρα, δεν παρέχει περιθώρια απάντησης.
    Περιμένω προσεχώς να γίνω μάρτυς της δικής σου σοβαρότητος και του δικού σου μέτρου, εφόσον διαθέτεις απόψεις και τις προβάλεις.
    Ανέκαθεν εκπροσωπώ απόψεις, οι οποίες συχνά χαρακτηρίζονται από ακατάσχετη υπερβολή. Γνωρίζω, ότι για να με ανεχθεί ένα ιστολόγιο, ο διαχειριστής του πρέπει να είναι φανατικά υπέρ της απρόσκοπτης πάλης των ιδεών, χωρίς περιορισμούς ουσίας. Ο FactorX απέδειξε στην πράξη, ότι εφόσον τηρείται στοιχειωδώς η καλώς νοούμενη δεοντολογία, ο καθείς μπορεί να έχει θέση εδώ. Πέραν αυτού ουδέποτε θα αισθανθώ πικρία, εάν μου πει καθ' οιονδήποτε τρόπο "συμμαζέψου" ή "μην ενοχλείς".

    • Factorx avatar
     Factorx @ Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 17:24:05

     Εγώ νομίζω ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα. Καλοί έιναι οι καυγαδες επειδή ανάβουν και τα αίματα, αλλά εχθρός είναι άλλος

     • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
      Μποτίλια στο Πέλαγος @ Factorx 21/11/2011 17:52:58

      ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την μόνιμη κατανόηση και την απρόσκοπτη παροχή βήματος.
      Για τους φίλους που εκφράζουν αντίθεση, έχω πλήρη κατανόηση. Πράττουν πολύ ορθά το αυτονόητο, υποστηρίζοντας τις ιδέες τους με έμφαση. Έτσι μόνο μπορεί να βοηθηθεί η συζήτηση.
      Εξ άλλου, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να στριμώξουν μελλοντικά τον Σαμαρά, δεν θα είναι ο κάθε Χατζιγάκης αυτός, που θα βγει να καθαρίσει λογαριασμούς, αλλά άλλοι.

     • factorx avatar
      factorx @ Μποτίλια στο Πέλαγος 21/11/2011 21:11:45

      !!!

 18. Ignoramus avatar
  Ignoramus 21/11/2011 11:56:42

  στριβειν δια του αραβωνος ο μποτιλια στο πελαγο

 19. Ignoramus avatar
  Ignoramus 21/11/2011 13:42:32

  +1000

 20. ataktos avatar
  ataktos 21/11/2011 14:16:46

  προς φίλους συντρόφους και.... "εχθρούς" χιχχι http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oFtszZJ1_ZY

 21. χοπκινς avatar
  χοπκινς 21/11/2011 14:58:04

  πατε καλα; συγκρινεται το ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΚΚΕ με τον ΜΑΡΞ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.