Ο Μαρινάκης προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην πουλήσει τον ΟΛΠ!!!
24/06/2014 06:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μαρινάκης προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην πουλήσει τον ΟΛΠ!!!

«Θεωρώ ότι η πώληση του λιµανιού είναι απαράδεκτη. Το έχω πει επανειλημμένως και είναι δέσµευση του συνδυασμού µας ότι το λιμάνι δεν πωλείται»

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι με την πώληση του 67% του ΟΛΠ, απηύθυνε ο Βαγγέλης Μαρινάκης την επάυριον της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού. Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο περιοδικό Fortune:

«Θεωρώ ότι η πώληση του λιµανιού είναι απαράδεκτη. Το έχω πει επανειλημμένως και είναι δέσµευση του συνδυασμού µας ότι το λιμάνι δεν πωλείται. Αν κοιτάξετε στις χώρες της Ευρώπης, το 97% των µεγάλων λιµανιών ανήκουν στον δήμο και τα επιμελητήρια. Το λιµάνι δεν µπορεί να πουληθεί σε έναν ιδιώτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης. Τι προκρίνει ο ίδιος ως ένας άνθρωπος που βρίσκεται χρόνια στο χώρο της ναυτιλίας και έχει γνώση του καθεστώτος λειτουργίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Το μοντέλο των παραχωρήσεων λιµενικών δραστηριοτήτων του λιµανιού «σε πολλούς διαχειριστές και πολλούς χρήστες», αντί της πώλησης της πλειοψηφίας των µετοχών σε έναν ιδιοκτήτη.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην κατάθεση προσφορών από τις οποίες θα επιλεγεί η προσφορότερη. Οι εταιρείες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση και πρόκειται για τεράστιους μονοπωλιακούς ομίλους είναι οι:APM Terminals BV, International Container Terminal Services Inc (οι δύο αυτοί όμιλοι διεκδικούν και τον ΟΛΘ), COSCO, Ports America Group Holdings, Utilico Emerging Markets Limited.

«Μας αρέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά όχι σε βάρος του κόσμου» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης: «Πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, να µπορούν οι κλάδοι που σχετίζονται µε τη λειτουργία του λιµανιού να τύχουν µιας σωστής µεταχείρισης και όχι να πέσουν θύµατα ενός µονοπωλιακού καθεστώτος. Μας αρέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά όχι εις βάρος του κόσµου. Εχω µάθει από πολύ µικρός να ανταγωνίζοµαι µε ίσους όρους άλλους πλοιοκτήτες, οι οποίοι µιλάνε όµως µε πολλούς ναυλωτές, και όχι µόνο µε έναν. Το πρώτο βήµα έγινε µε την Cosco, που πήρε ένα κοµµάτι του λιµανιού. Το επόµενο µπορεί να γίνει µε άλλες εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα τµήµατά του. Ο έλεγχος όµως να παραµείνει στο Δηµόσιο. Σε κάθε περίπτωση λέµε “όχι” στο µονοπώλιο», προσθέτει, τονίζοντας ότι «θα εξετάσουµε τις επενδυτικές προτάσεις και θα πρέπει τα ανταποδοτικά οφέλη να µεταφράζονται σε έργα για τον δήµο του Πειραιά. Δεν µπορεί κάποιοι να εκµεταλλεύονται το µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας και ο Πειραιώτης να µην καρπώνεται αντίστοιχα όφελος. Εµείς θα το αλλάξουµε αυτό. Δεν έχει νόηµα ένα λιµάνι να αναπτύσσεται και να δουλεύει νύχτα – µέρα ακατάπαυστα, αλλά η πόλη να µαραζώνει. Για µένα αυτό είναι καταστροφή».

Όταν μιλάει ο Μαρινάκης για ένα τέτοιο θέμα δεν το κάνει τυχαία. Ότι λέει έχουν στόχευση και σκοπό. Δεν ξέρουμε αν έχει κάποια συμφέροντα στο λιμάνι –εκτός του Ολυμπιακού- αλλά κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Όσο για την κυβέρνηση ένα έχουμε να πούμε: Με τις υγείες τους όλοι εκείνοι που κανάκευαν και συνεχίζουν να «ξεσκονίζουν» το σακάκι του Μαρινάκη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 24/06/2014 07:48:07

  Ξεκιναει το λομπυ των κεφαλαιοκρατων να κανει αισθητη την παρουσια του στο πολιτικο γιγνεσθαι στα πεδια που νομιζει οτι θιγονται τα συμφεροντα του δηλαδη στα πεδια της αναπτυξης λιμανια,αεροδρομια,ενεργεια,τουρισμος ,νεες τεχνολογιες .Η γεωργια ,βιομηχανια ,υπηρεσιες φυσικα αφου δεν εχουν περιθωρια υπερκερδων στα αζητητα.Στον Πειραια που κοπτονται οι κεφαλαιουχοι με προπομπους των τριαδα Μαρινακης ,Κοκκαλης,Νταιφα κλπ ολοι τους με πιστοποιητικα ολυμπιακης προελευσης ξεδιπλωνουν τις διεκδικησεις αρχιζοντας με τον ΟΛΠ λες και ο ΟΛΠ ειναι περιουσιακο στοιχειο του Πειραια και οχι της Ελλαδας και του λαου της ,λες και ολοι οι Ελληνες ειναι ολυμπιακης ποδοσφαιρικης πιστης.Οι Δημοι οπως και ο Πειραιας καλο θαναι να κοιταξουν την καθαριοτητα ,την συνετη χρηση των πορων και οι νεοι δημαρχοι ανδρεικελα η οχι συμφεροντων να υλοποιησουν οσα υποσχεθηκαν προεκλογικα οπως η υποσχεση για 35.000 νεες θεσεις που υποσχεθηκε ο Μαρινακης για τους Πειραιωτες ψηφοφορους τους .Ο Μαρινακης και ο καθε Μαρινακης θα πρεπει να καταλαβουν οτι την Ελλαδα την κυβερνα εκλεγμενη κυβερνηση του Ελληνικου λαου και οχι οι οπαδοι του ολυμπιακου ,εαν δεν το καταλαβαινει τοτε να του δωσει η κυβερνηση να το καταλαβει μια για παντα .

  • Άσπρος Καβαλάρης avatar
   Άσπρος Καβαλάρης @ Ραβινος 24/06/2014 10:48:18

   Κυβέρνηση που εκλέγεται λέγοντας ψέμματα, παύει να έχει νομιμοποίηση την επομένη των εκλογών. Ένα από τα πολλά ψέμματα : "Εγώ με το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζομαι."

  • Pegasus avatar
   Pegasus @ Ραβινος 24/06/2014 11:14:56

   Ο κακός κεφαλαιοκράτης Μαρινάκης και σία (όπως αναφέρατε) και οι καλοί κεφαλαιοκράτες που θα φέρει η " εκλεγμένη κυβέρνηση από τον λαό!!!" να διαχειριστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και κομβικό λιμάνι της Μεσογείου! Το πήραμε το μήνυμα.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Ραβινος 25/06/2014 08:50:01

   Κεφαλαιοκράτης και εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων; Μυστήριος κεφαλαιοκράτης... Σαν εκείνους της ΕΣΣΔ ένα πράγμα, να πούμε... Πελατοκράτης είναι ο άνθρωπος, τί κεφαλαιοκράτης;

 2. Pegasus avatar
  Pegasus 24/06/2014 08:11:53

  Γιατί να έχει λάκο η φάβα του Μαρινάκη και να μην έχει η της κυβέρνησης, γιατί τόση πρεμούρα να πουληθεί το στρατηγικό λιμάνι της χώρας? Και ποιός μπορεί να κατηγορίσει τον Μαρινάκη ως κρατιστή? Επίσης θα θέλαμε να μάθουμε ποιά θα είναι τα οφέλη όμως δεν μας λέει η κυβέρνηση, με στοιχεία όμως, με αριθμούς, με τις υποτιθέμενες .... θέσεις εργασίας που θα προκαλέσει ο επενδυντής. Ο κόσμος του Πειραιά θα είναι απέναντι. Δεν πουλάς το κεντρικό λιμάνι της χώρας και μάλιστα δίπλα από τον Ναύσταθμο.

  • Artisan avatar
   Artisan @ Pegasus 24/06/2014 08:59:57

   Το λιμάνι δεν πωλείται. Ο ΟΛΠ είναι μια εταιρεία που έχει μια σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων με το Ελληνικό κράτος έως το 2051. Το 2051 οι λιμενικές εγκαταστάσεις επιστρέφουν στο Ελληνικό κράτος και ο ΟΛΠ πάυει να υπάρχει (εκτός και άν παραταθεί η σύμβαση με το αντίστοιχο τίμημα). Αυτό που πωλείται είναι το 67% του ΟΛΠ Α.Ε και η διοίκηση (που πονάει)....

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Artisan 24/06/2014 09:12:16

    Μα,ο ΟΛΠ δεν ελέγχει όλο το λιμάνι;

    • Artisan avatar
     Artisan @ Κυθήριος 24/06/2014 10:01:42

     Ναι. Έως το 2051. Αυτό πωλείται. Η διαχείριση του λιμανιού έως το 2051. Όχι το λιμάνι!

   • Pegasus avatar
    Pegasus @ Artisan 24/06/2014 10:36:54

    Να σε ρωτήσω κάτι αν ξέρεις, όταν ελιμενίζονται τα διάφορα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στον Πειραιά, σήμερα πληρώνουν τέλη ελιμενισμού στον ΟΛΠ, σωστά? Αύριο τα ίδια πλοία αλλά και όλα τα πλοία της ακτοπλοίας μας θα πληρώνουν τα τέλη σε μια ιδιωτική εταιρεία που θα διαχειρίζεται το λιμάνι, σωστά? Αν ο νέος διαχειριστής - ας τον πούμε έτσι - από την επομένη αποφασίσει να αυξήσει τα τιμολογία ελιμενισμών είτε τα τιμολόγια δεξαμενισμών (ο ΟΛΠ επίσης ελέγχει και δεξαμενές στου Βασιλειάδη και στο Πέραμα) και πάσης φύσεως παροχών, ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι το κόστος δεν θα είναι τέτοιο ώστε να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για την διεθνή κρουαζιέρα και την ακτοπλοία? Το γεγονός ότι το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένα πολύ ακριβό αεροδρόμιο ίσως κάτι να μας λέει ...... Επίσης αν οι ακτοπλόοι με την σειρά τους αυξήσουν τα εισιτήρια δεν πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο πιό αυξημένα εισιτήρια μπορούν να πληρώσουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας? Μας έχει κουράσει πραγματικά αυτή η καραμέλλα ότι οι διοικήσεις όπως αυτή του ΟΛΠ δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και δεν προσκομίζουν κέρδη. Ας την αλλάξουν την διοίκηση, ας βάλουν σωστούς μάνατζερς με σύμβαση εργασίας και όχι παρατρεχάμενους κομματικούς, λύσεις υπάρχουν, είναι αδιανόητο να λέμε ότι ένα μονοπώλειο είναι προβληματικό με τα εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα.

    • Artisan avatar
     Artisan @ Pegasus 24/06/2014 13:52:21

     Κανένας δεν εγγυάται τίποτα! Όπως κανένας δεν εγγυάται ότι ο ΟΛΠ παίρνει περίπου 20+ εκατ. από την Cosco και εμφανίζει κέρδη μόλις 3 εκατ. Από την άλλη δες λίγο ποιοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Ports America - διαχειριστής των μεγαλύτερων λιμανιών κρουαζιερας του κόσμου) και άσε αυτούς να ξέρουν πως θα κάνουν το λιμάνι ανταγωνιστικό.... Ή μήπως ο Ανωμερίτης σου ξέρει τη δουλειά καλύτερα?

     • Pegasus avatar
      Pegasus @ Artisan 24/06/2014 14:50:35

      Ο Ανωμερίτης είναι επιλογή της κυβέρνησης αν δεν κάνω λάθος, και αυτός καλός δεν είναι, πάει χάλασε ο κόσμος, πως είχα την εντύπωση ότι έχουν τοποθετηθεί οι καλύτεροι, οι πιό προχωρημένοι, οι πιό φιλελεύθεροι τέλος πάντων. Γενικώς η απάντηση άλλα λόγια ν΄αγαπιώμαστε ως συνήθως όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα.... Αλλά κάποιος να αποδείξει ότι ο Μαρινάκης είναι κρατιστής ή εάν υπάρχουν ενδείξεις υστερόβουλες δεν έχουμε δει. Βεβαίως για τους καλούς κεφαλαιούχους αμερικανούς, γερμανούς, κινέζους, σαουδάραβες επενδυτές πάντα έχουμε ένα καλό λόγο... γιατί αυτοί ξέρουν, δεν είναι σαν κι εμάς τις βοσκίθρες!!!

 3. kapar13 avatar
  kapar13 24/06/2014 10:16:57

  quote Το μοντέλο των παραχωρήσεων λιµενικών δραστηριοτήτων του λιµανιού «σε πολλούς διαχειριστές και πολλούς χρήστες», αντί της πώλησης της πλειοψηφίας των µετοχών σε έναν ιδιοκτήτη unquote Γιατί δεν εφαρμόζει το παραπάνω μοντέλο πρώτα στον Ολυμπιακό, για να δώσει και το καλό παράδειγμα; Πολυμετοχικότητα, νομίζω, το λένε αλλιώς...

  • m.s avatar
   m.s @ kapar13 24/06/2014 12:58:36

   ναι, αλλά έχουμε και δύο στρέμματα κοιλιά να γεμίσουμε. Άντε μωρέ τα ίδια και τα ίδια. Εθνικό το λιμάνι, εθνικές οι τηλεπικοινωνίες, εθνική η ΕΡΤ, εθνικός ο ΟΣΕ, κρατικά τα πανεπιστήμια, εθνική η Ολυμπιακή, αλλά η μάσα ιδιωτική... ρε άντε από κεί.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ kapar13 24/06/2014 14:22:46

   Πολυμετοχικότητα στο Θρύλο; Ένας είχε την αποκλειστικότητα σ' αυτό το ανέκδοτο...

 4. NikosP avatar
  NikosP 24/06/2014 13:53:27

  οι εφοπλιστες αγοραζουν και πουλανε τους πολιτικους για πλακα

 5. XENOFON avatar
  XENOFON 24/06/2014 17:14:21

  Γιατί να έχει λάκο η φάβα του Μαρινάκη και να μην έχει η της κυβέρνησης, γιατί τόση πρεμούρα να πουληθεί το στρατηγικό λιμάνι της χώρας?

 6. MCA avatar
  MCA 24/06/2014 20:19:43

  Ο Μαρινάκης και ο Μπουτάρης στην Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι το 97% των λιμανιών στην Ευρώπη ανήκουν στο δημόσιο. Σ αυτό πρέπει να δώσει πειστική απάντηση η κυβέρνηση. Αν τα έλεγαν το ΚΚΕ ή το ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος θα το περνούσε ως ιδεολογικό κόλλημα των αριστερών. Όταν όμως διαμαρτύρονται κεφαλαιοκράτες τα πράγματα μπερδεύονται.

 7. ΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΔΕΞΙΟΣ 25/06/2014 10:33:12

  Ο Σαμαρας θα εκανε τραγικο λαθος στον Πειραια εαν προχωρησει στην παραχωρηση του λιμανιου. Τα αποτελεσματα μιας τετοιας αποφασης θα ηταν τραγικα για το κομμα στις επομενες εκλογες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.