20/08/2009 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Λ. Κύρκος, αντί αυτοκριτικής για Siemens-Intracom, ζητάει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ από το συγκρότημα ΛαμπράκηΜπορεί ο Χαρίλαος Φλωράκης να έμεινε γνωστός από τα ντολμαδάκια της Μαρίκας, αλλά ο Κύρκος είναι που θεωρείτο ανέκαθεν ως το δεκανίκι της «σοσιαλδημοκρατίας» και του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Τώρα λοιπόν, αμέσως μετά τη δήλωση Κοροβέση, ο οποίος είπε αυτό που άπαντες γνώριζαν από τη δεκαετία του ’80, ότι δηλαδή η Αριστερά φέρει τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο Siemens-Intracom, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και για τον Λεωνίδα Κύρκο, ο τελευταίος βρήκε την ευκαιρία να ξαναπεί ότι ήλθε η ώρα για κυβέρνηση συνεργασίας. Και που βρήκε βήμα για να εκθέσει αυτές τις θέσεις του; Μα, βεβαίως στα «Νέα» του Χρήστου Λαμπράκη και του διευθυντή τους, πρώην «Ρηγά», αλλά ενταγμένου πλήρως στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, Π. Καψή.

Τη στιγμή λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με αβέβαιο το μέλλον του, ακόμα και την προοπτική του για είσοδο στη Βουλή,  ο κ. Κύρκος μιλάει για την ανάγκη συνάντησης «των δύο μεγάλων δημοκρατικών ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ». Κι’ όλα αυτά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του αδυνατούν να πείσουν ακόμα και τους πλέον ένθερμους ΠΑΣΟΚους ότι είναι εις θέση να κυβερνήσει.

Άραγε, εάν οι θέσεις Κύρκου δεν είναι χείρα βοηθείας προς το ΠΑΣΟΚ και βολή περαιτέρω αποσταθεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, τι άλλο μπορεί να είναι; Το γεγονός ότι είναι το μοναδικό ιστορικό στέλεχος της παραδοσιακής Αριστεράς εν ζωή δεν τον νομιμοποιεί να δυναμιτίζει το ήδη άκρως προβληματικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέκαθεν βέβαια, ο κ. Κύρκος ερωτοτροπούσε με την ελληνική «σοσιαλδημοκρατία», αλλά το όνομά του και η ιστορία του στο ΚΚΕ εσωτερικού, δεν του επέτρεπαν να υπερβεί ακόμα και εκείνα τα «οπορτουνιστικά» όρια, για τα οποία τον κατηγορούσε το ΚΚΕ. Φαίνεται όμως, ότι τώρα, λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του, έχει χάσει το μέτρο. Και μπορεί να δίδει μερικές φορές χρήσιμες συμβουλές στους «νέους» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η απόλυτα σωστή αναφορά που είχε κάνει σε συνέντευξή του στον Ευαγγελάτο (αμάν, αυτόν διάλεξε;) ότι «η Αριστερά στην Ελλάδα πάντα κολυμπούσε στις μάζες, και μην κλείνεστε στο καβούκι σας», αλλά φαίνεται πως αλλιώς ο ίδιος ερμηνεύει αυτό το «κολύμπι».

Εμείς ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει πως η Αριστερά απευθύνεται στις μάζες, πιάνει το σφυγμό τους, οδηγεί και δεν σύρεται πίσω από τα γεγονότα. Τώρα, εάν ο κ. Κύρκος θεωρεί ότι είναι «κολύμπι στις μάζες» το να γίνεται η Αριστερά νεροκουβαλητής του ΠΑΣΟΚ, ας τον κρίνουν οι ίδιοι οι Αριστεροί. Αυτό που επίσης κάνει εντύπωση στο άρθρο του κ. Κύρκου, είναι το σημείο που καλεί τον Περικλή Κοροβέση, «να αντιληφθεί το μέγεθος της ύβρεως που εκστόμισε και να σταματήσει τον κατήφορο». Κοντολογίς ο κ. Κύρκος παρουσιάζει την Αριστερά ως πολιτικά ανόητη. Διότι, ενώ γύρω της εσείοντο τα πάντα από τις καταγγελίες για τα παλιά σκάνδαλα της Intracom-Siemens, αυτή δεν κατάλαβε τίποτα.

Η Αριστερά, εάν διακρινόταν για κάτι ιστορικά, ήταν για την ειλικρινή και έντιμη πολιτική αυτοκριτική της. Άσχετα, εάν στην πορεία αποκαλύφθηκαν οι σκελετοί που έκρυβε και αυτή στα ντουλάπια της. Νομίζουν στην ηγεσία του ΣΥΝ  ότι σε συνθήκες βομβαρδισμού πληροφόρησης, μπορούν να συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους; Το ΚΚΕ που το αφορούσαν άμεσα οι καταγγελίες Κοροβέση (και άπαντες γνωρίζουν, γιατί), έβγαλε μια ανακοίνωση και ξεμπέρδεψε. Οι του ΣΥΝ γιατί βράζουν στο ζουμί τους;

Αντί να κολυμπάνε μόνο στις παραλίες, ας κολυμπήσουν και λίγο στις μάζες! Κι’ αν δεν μπορούν να το κάνουν ας μην νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να τις κοροϊδεύουν, όπως τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 20/08/2009 14:31:47

  «Η Αριστερά, εάν διακρινόταν για κάτι ιστορικά, ήταν για την ειλικρινή και έντιμη πολιτική αυτοκριτική της.» Αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο;

  Για να μην τα συγχέουμε όλα, ο Κοροβέσης άφησε υπόνοιες και για χρηματισμό της ΕΑΡ, και δίκιο έχει να μιλάει ο Κύρκος για «αθλιότητες». Άλλο να συζητήσουμε πολιτικές ευθύνες, και άλλο για χρηματισμό. Αντιγράφω σχόλιο του «Κ.Τ.» από τα «παρασκήνια» της Ελευθεροτυπίας:

  Περίσσεψαν πια οι ανοησίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ.

  Εάν ο ενιαίος το 1990 Συνασπισμός είχε πάρει μίζες από τη Siemens, όπως δηλώνει χωρίς αιδώ ο Π. Κοροβέσης, η τότε ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά), συστατικό, μαζί με το ΚΚΕ, κόμμα του ενιαίου Συνασπισμού, θα έπλεε στο χρήμα. Θα πλήρωνε τουλάχιστον τους συντάκτες της «Αυγής», που είχαν τότε πέντε ολόκληρους μήνες να πληρωθούν και θα εξοφλούσε το δάνειο που είχε πάρει για ν' αγοράσει τα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου, όπου και θα συνεδρίαζε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του αργότερα ο κ. Κοροβέσης, για να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Γιατί πραγματικά η ΕΑΡ, με τις μίζες του ελευθερόφρονα κ. Κοροβέση στο χέρι, δεν κατόρθωσε να πληρώσει ούτε μία δόση του δανείου που είχε λάβει από την τότε Ιονική Τράπεζα. Τέλη του 1993 ο Φ. Κουβέλης και ο μακαρίτης Γρηγ. Γιάνναρος επισκέφθηκαν τον τότε πρόεδρο της Ιονικής Παν. Κορλίρα και ζήτησαν ρύθμιση του χρέους. Υπήρξε μάλιστα και παρέμβαση του τελευταίου προς την τότε διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας (όπου επίσης χρωστούσε η ΕΑΡ) να σταματήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου της πλατείας Κουμουνδούρου, όπερ και εγένετο. Η Ιονική Τράπεζα διέγραψε τόκους υπερημερίας, έκοψε από δω, έκοψε από κει και επί προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου το δάνειο εξοφλήθηκε. Οχι με τις μίζες της Siemens, αλλά με την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων.

  Αυτοί που αγωνίστηκαν για να «κρατήσει» μέχρι σήμερα το ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς και να αναδείξει -αλίμονο- και τον κ. Κοροβέση βουλευτή του τα γνωρίζουν.

  • Le canard avatar
   Le canard @ Πολυβώτης 20/08/2009 14:39:51

   "και επί προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου το δάνειο εξοφλήθηκε. Οχι με τις μίζες της Siemens, αλλά με την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων".

   Αυτό σημαίνει ότι η ΕΑΡ Κύρκου ήταν καθαρή; Επειδή δεν είχε την κρατική επιχορήγηση; Ας μιλήσουν εκείνοι που ξέρουν για τις συναντήσεις στελεχών ΚΚεσ και ΕΑΡ μετά στο Χίλτον με παράγοντες των τηλεπικοινωνιών. Ολοι λοιπόν τα έπαιρναν πλην ΕΑΡ; Καλό αυτό. Απλά έπαιρνε το -πολύ μικρό, αντίστοιχο της δύναμής της- μερίδιο που της αναλογούσε. Οτι δεν είχε ιδιαίτερες οικονομικές δυνατότητες, ουδείς το αμφισβητεί. Το ίδιο και ο ΣΥΝ μετά (επι Κωνσταντόπουλου), αν και τα πράγματα τότε ήταν καλύτερα. Προφανώς δεν ήταν ΚΚΕ με τις επιχειρήσεις του. Αλλά κοινή πράκτική, και στα κόμματα της Αριστεράς, ήταν και είναι να δέχονται τις "συνδρομές" επιχειρηματιών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Εξαιρείτο η ΕΑΡ του κανόνα;

 2. αχβαχ avatar
  αχβαχ 20/08/2009 15:46:48

  Το να κάνει αυτοκριτική θα είχε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με την πρότασή του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να το σμπρώξει στην αυτοδυναμία, που μετά τον Κοροβέση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στην ουσία δεν είναι πραγματικές προτάσεις αλλά κινήσεις στο εσωκομματικό παιχνίδι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναβρεθεί -αν δεν βρίσκεται ήδη, με το ένα πόδι εκτός βουλής.

  • Le canard avatar
   Le canard @ αχβαχ 20/08/2009 16:15:11

   Αχβαχ, και να μην ξεκίνησε έτσι, έτσι εξελίσσεται, δυστυχώς.

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ αχβαχ 20/08/2009 16:45:10

   Αφού ένας ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ μπορεί να σπρώξει στην αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ... τότε η ΕΛΛΑΣ μπορεί να ελΠΗΖΕΙ!!!

   • Le canard avatar
    Le canard @ ΣΚΑΙς 21/08/2009 00:49:11

    @ΣΚΑΙς
    ...ο Κύρκος θες να πείς, θα το ήθελε.

 3. Rea avatar
  Rea 20/08/2009 15:59:14

  Φαντασου να μην ηξερε η Μαρικα να φτιαχνει ντολμαδακια.
  Τοτε κανεις στην οικογενεια της δε θα' χε προκοψει στην πολιτικη του Ντολμα σε προσφυγικιωτικα η αλλιως του Σαρμαδακιου σε ενδογηγενη γλωσσολαλια

 4. Swell avatar
  Swell 20/08/2009 17:06:53

  Παράφωνη πολύ η φυσαρμόνικα του παππού σήμερα...

 5. Χαράλαμπος avatar
  Χαράλαμπος 20/08/2009 18:24:59

  Ποιά ειλικρίνεια και εντιμότητα της αριστεράς;
  Τελικά όλοι παραμυθαντζήδες είναι...
  Κάνουν ότι ακούν πρώτη φορά αυτά που λέει ο Κοροβέσης, ένας άνθρωπος πέρα από κομματικούς μηχανισμούς και πάνε να τον φάνε.
  Αυτοί οι αριστεροί θα «φτιάξουν» την κοινωνία;;;

 6. aris53m avatar
  aris53m 20/08/2009 18:48:58

  Κρίμα ένα κόμμα που προέρχεται από το ΚΚΕ εσ. να θέλει πια να προσχωρήσει στη δεξιά ή μάλλον στο πλιάτσικο. Η δεξιά έχει και κάποια ιδεολογία, είτε καλό είναι είτε κακό πιστεύουν στην συντήρηση (δεν είναι για την δεξιά το άρθρο). Τα σημερινά όμως δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αντιπροσωπεύοθν ΟΥΤΕ στην δεξιά παρα μόνο ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ.

  Είναι λυπηρό λοιπόν να βλέπεις τους πρώην Ρηγάδες να προτείνουν συνεργασία με απλούς κλέφτες (παραγραμμένους ή όχι).

  • Ψάλτης απορών avatar
   Ψάλτης απορών @ aris53m 20/08/2009 19:30:11

   Η ανέχεια της πλειονότητας των συντακτών της "Αυγής" (και όχι των στελεχών της, να εξηγούμαστε) δεν είναι "αποδεικτικό" της "ανέχειας' του κόμματος που τη στηρίζει.
   Θα θυμηθώ κάτι που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν: από το 1974 και για περισσότερα από 12 χρόνια οι μεγάλες οικονομικές εξορμήσεις του αλήστου μνήμης ΚΚΕ Εσωτερικού έθεταν ως στόχο "να αποκτήσει η "Αυγή" ιδιόκτητο τυπογραφείο".
   Ακόμη και σήμερα η εφημερίδα του ΕΣΩΤ. και τώρα του ΣΥΝ, δεν έχει ιδιόκτητο τυπογραφείο.
   Απέτυχαν οι οινομικές εξορμήσεις, θα πει κάποιος καλοπροαίρετος.
   Αμ δε!
   Οι εξορμήσεις... πέτυχαν αλλά το τυπογραφείο ακόμη... δεν φαίνεται.
   Και για του λόγου το αληθές ας ανατρέξει όποιος το αμφισβητεί στις ανακοινώσεις που -πρωτοσέλιδα στην Αυγή- ανακοίνωναν ότι 'έρχεται' το τυπογραφείο.
   Έπιασαν τη νόρμα οι Ρηγάδες και οι Εσωτερικάκηδες μια και δυο και τρεις φορές. Το "κόμμα"... χειροκρότησε, ανακοίνωσε ότι το 'όνειρο' γίνεται πραγματικότητα και το... ξέχασε.
   Πόύ πήγαν τα λεφτά;
   Αυτό ακόμη και ο Κοροβέσης (ή έστω ο Βότσης) δεν το έχει απαντήσει.

   • ambrosiac avatar
    ambrosiac @ Ψάλτης απορών 20/08/2009 20:29:12

    Την εποχη του παππου μου το λεγανε "υπερ της Αεροποριας". Οι αλλοι το κανανε "υπερ του Τυπογραφειου". Οι θαλασσοερανοι ειναι οπως φαινεται κεκτημενο δικαιωμα καθε παραταξεως (και υποχρεωση καθε αφελους οπαδου).

    Εχμ, εκτος αν τοχεις δει αλλιως και στηνεις ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΕΣ :)

   • Le canard avatar
    Le canard @ Ψάλτης απορών 20/08/2009 22:22:26

    Ε, τουλάχιστον το ΚΚΕ, με τα λεφτά είτε της Σοβιετίας, είτε των οικονομικών εξορμήσεων, έστησε τυπογραφεία και αρκετές άλλες επιχειρήσεις. Τώρα, αν κατέρρευσε η Σοβιετία και μαζί της οι διάφορες ναυτιλιακές, εισαγωγών-εξαγωγών και λοιπές επιχειρήσεις, ε, δεν θα ρωτήσουμε πια την ιστορία τι θα κάνει, για να προγραμματίσουμε τις επιχειρήσεις μας.

 7. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 20/08/2009 20:12:49

  Τα πάντα όλα, τιτανοτεράστιος και ο Κύρκος.

  • aris53m avatar
   aris53m @ Κασσάνδρα 20/08/2009 23:55:18

   Συμφωνώ Τα panda όλα, άλλα τα quala τίποτα?

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/08/2009 20:41:55

  Τσύρκος

  • Factorx avatar
   Factorx @ Προφήτης 20/08/2009 21:22:46

   Τωρα τι ειδα, έγραψες παλι

  • Le canard avatar
   Le canard @ Προφήτης 20/08/2009 22:23:14

   Που το θυμήθηκες ρε Προφήτη; Αμ, οι θέσεις του για την Τουρκία!

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/08/2009 21:02:35

  Ο Κοροβέσης δεν έχει σύνταξη.
  Δεν έχει πληρώσει εισφορές.
  Μόνη ελπίδα για τα γηρατειά του είναι η επανεκλογή και δι' αυτής η βουλευτική σύνταξη, με συμπλήρωση δύο θητειών.
  Επανεκλογή με την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει δύσκολη.

  Άρα βρέστε από πού τα πήρε για να πει ό,τι είπε.
  Πιο πιθανό δείχνει απ' το ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα καταλήξουν οι ψήφοι εκείνων των ψηφοφόρων ΣΥΝ-ΣΥΡ που ήδη αλλοιθωρίζουν προς τον συρφετό του Τζέφρυ.

  Κατα τ' άλλα ο συμπαθής Περικλής αλήθειες είπε.
  Άλλωστε οι πότες είναι καλά παιδιά.
  Σιχαμένοι υποκριτές είναι αυτοί που τον κατηγορούν ΤΩΡΑ και με αφορμή τις δηλώσεις του.
  Όπως ο Λεβέντης που μίλησε για "μόνιμη κατάσταση ευφροσύνης". Δηλαδή πριν δεν ήξεραν ότι έπινε.
  Ουαί υμίν Φαρισσαίοι...

  • Le canard avatar
   Le canard @ Προφήτης 20/08/2009 22:25:19

   Αμ, ο Κύρκος που έκανε κυβέρνηση με το Μητσοτάκη, θέλει τώρα να ξεπλύνει το δήθεν "βρώμικο 89" και μας τα χει κάνει μπαλόνια επαναλαμβάνοντας συνέχεια ότι πρέπει να κάνει συμμαχική κυβέρνηση ο Συ-ριζα με το Πασοκ;

 10. Factorx avatar
  Factorx 20/08/2009 21:19:09

  «Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση» απαντά το ΠΑΣΟΚ στον Λ.Κύρκο

  Ανοιχτό σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκλίσεις και σε συνεργασίες, δηλώνει το ΠΑΣΟΚ απαντώντας στις θέσεις του Λεωνίδα Κύρκου στα Νέα για συνεργασία του Συνασπισμού με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Le canard avatar
   Le canard @ Factorx 20/08/2009 22:25:43

   ΦακτορΧ, πριν τους τον πιάσει ή μετά;

 11. ataktos avatar
  ataktos 20/08/2009 21:53:05

  factorx-Αυτοί φαίνεται πάντα συζητούν μεσολαβούντος του κυρ Χρήστο …

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/08/2009 22:04:52

  Κάτι ακόμα, αφού πιάσαμε τα τσίρκα.
  Είχαν δίκιο ο Χρύσανθος ο Λαζαρίδης και η Β’ Πανελλαδική που ήρθαν σε σύγκρουση με το καθεστώς Κύρκου. Αποδείχθηκε, ιστορικά πλέον, στα 30 χρόνια που παρήλθαν, η γελοιότητα του πολιτικού προσώπου Κύρκος.

  Δίκιο είχαν και οι νεολαίοι της ΚΝΕ που κόντραραν την εκφυλισμένη πολιτική των κατεβασμένων παντελονιών του ΚΚΕ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στην δεκαετία του 80.

  Γιατί αν υπάρχει ΜΙΑ απόλυτη αλήθεια που σπανίως αναφέρεται είναι ότι η δικτατορία ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε ποτέ εδραιωθεί χωρίς την ανοχή των κομμάτων της "Αριστεράς" που υποτίθεται το αντιπολιτευόντουσαν ενώ στην πράξη συγκυβερνούσαν, βολεύοντας στελέχη και μέλη τους σε δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, ΔΕΚΟ κλπ.
  Είναι τα σημερινά φυντάνια της συνδικαλιστικής ελίτ.
  Αυτοί, και οι άλλοι που διόριζε αβέρτα ο Δραγασάκης επί της Υφυπουργίας του Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Ζολώτα.

  Και δεν αναφέρεται διότι οι περισσότεροι δημόσιοι γραφιάδες προέρχονται από την ΚΝΕ, το Ρήγα και τη Ν. ΠΑΣΟΚ της εποχής.

  Το ωραίο είναι ότι η φράξια που διοικεί σήμερα το ΚΚΕ έχει σύνθημα "τι ΝΔ τι ΠΑΣΟΚ".
  Δεν μπορούν να εφεύρουν κάτι καλύτερο από το "τι Πλαστήρας τι Παπάγος".

  • Le canard avatar
   Le canard @ Προφήτης 20/08/2009 22:27:33

   Καλά Προφήτη, μου φαίνεται ότι γύρισες ορεξάτος απο τις διακοπές. 'Η είσαι ακόμα εκεί έξω και γι αυτό έχεις τέτοιον οίστρο;

 13. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/08/2009 22:11:29

  Αλλά αν ΚΚΕ & ΚΚΕσ. ασκούσαν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ δεν θα γιγαντωνόταν, για παράδειγμα, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, του "γιού του Πέτρου", που έπρεπε να βοηθηθεί - κατά Χ. Φλωράκη.

 14. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/08/2009 23:10:45

  Που το είδες ιστορικά αυτό το 40% σοσιαλιστές στην Ελλάδα; Προ ΠΑΣΟ σίγουρα όχι. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ αρχικά άντλησε ψηφοφόρους από το κέντρο που διαλύθηκε. Έπαιξε ρόλο το όνομα του Ανδρέα. Παπανδρεϊσμό είχαμε και όχι σοσιαλισμό.

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 20/08/2009 23:42:34

  Canard, αν θέλεις να αηδιάσεις από το εμετικό γλείψιμο και τον θρήνο του Κύρκου γιατί τους περιφρονούσε ο Ανδρέας διάβασε τη συνέντευξη του στον Alexis :
  (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_03/12/2006_207564).

  Αποκαλύπτεται η βαθειά συμπλεγματική προσωπικότητά του όχι μόνο απέναντι στον Ανδρέα αλλά και απέναντι στον αδελφό του, τον οποίο ο Ανδρέας είχε φίλο !

  Άτιμε Φρόϋντ, μόνο εσύ εξηγείς ...

  • Le canard avatar
   Le canard @ Προφήτης 21/08/2009 00:01:37

   Από τη συνέντευξή του (2006) Προφήτη:
   "Εχασα τη μάχη και μέσα στο κόμμα μου. Σήμερα είμαι απόβλητος και από το κόμμα μου. Με θεωρούν δεξιό, με θεωρούν ότι τους πάω στην ουρά του ΠΑΣΟΚ, σήμερα φυσικά μου πέφτει πολύ λιγότερος λόγος από ό,τι άλλοτε, αλλά πιστεύω ότι αυτή η ευκαιρία χάθηκε για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ μεγάλη παράταξη, δημοκρατική, που να κυβερνήσει για χρόνια τον τόπο και να τον κυβερνήσει με έμπνευση, όχι μπακάλικα".

   Σώπαααααα! Τα ίδια λέει και σήμερα. Πως χάθηκε αυτή τη "ευκαιρία";

 16. ataktos avatar
  ataktos 21/08/2009 11:17:19

  Το 2004 ο Σημίτης έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιωργάκη (εμείς πάντα έτσι θα τον λέμε) τώρα ήρθε πάλι ο Λεωνίδας (τα χούγια δεν ξεχνιούνται)

 17. ataktos avatar
  ataktos 21/08/2009 11:40:32

  Αγαπητέ Προφήτη
  να αγιάσει το μυαλό σου το στόμα σου!!!!

 18. Χρύσανθος Λαζαρίδης avatar
  Χρύσανθος Λαζαρίδης 22/08/2009 13:38:06

  Όταν συγκρουστήκαμε με τον Κύρκο, στα τέλη της δεκαετίας του '80 ΔΕΝ διαφωνήσαμε σε ζητήματα οικονομικής διαφθοράς. Διαφωνήσαμε σε ζητήματα που αφορούσαν την πολιτική του Κόμματος τότε (του ΚΚΕεσωτ.) και οργανωτικά.
  Τον κατηγορούσαμε ότι ακολουθούσε "δεξιά πολιτική", κι ότι επέλεγε μοντέλο οργανωτικής συγκρότησης που προεξοφλούσε ένα κόμμα "ενσωματωμένο" στο σύστημα όχι ένα κόμμα που θα ήθελε να πρωτοστατήσει στο μαζικό κίνημα.
  Με τα δεδομένα εκείνης της εποχής και με το θεωρητικό πλαίσιο εκείνης της συζήτησης, αυτή ήταν (πολύ συνοπτικά και σχηματικά) η κριτική που κάναμε τότε ως "αριστερή αντιπολίτευση" μέσα στο Ρήγα προς την ηγετική ομάδα του ΚΚΕεσωτ. περί τον Κύρκο.
  Την κριτική αυτή η οποία συμπυκνωνόταν στην απόρριψη εκ μέρους μας της κεντρικής επιλογής του κόμματος τότε - της ΕΑΔΕ - δεν την άντεξε ο ομάδα Κύρκου. Προσπάθησε να μας αντιμετωπίσει με οργανωντικά μέτρα (μετέθετε στελέχη, άλλαζε συνεχώς τη σύνθεση εκλεγμένων καθοδηγητικών οργάνων, έσπρωχνε ηγετικά στελέχη στο παροπλισμό κλπ.) Αλλά η κριτική σε βάρος της γραμμής τους από τα αριστερά - η απόρριψη της περιβόητης ΕΑΔΕ - γενικευόταν κι αυτό ενίσχυε τη θέση της "αριστερής αντιπολίτευσης του Ρήγα, παρά τις προσπάθειες να μας αποδυναμώσουν. ΚΙ ύστερα ήλθε η συντριβή των εκλογών του 1978 με το οικτρό αποτέλεσμα του 2,8% για τη "Συμμαχία" (εκεί που περίμεναν από 5 ως 10%!), κι όλος ο Ρήγας στράφηκε εναντίον τους.
  Τότε τέθηκε το αίτημα να γίνει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την εκλογή νέων αντιπροσβπευτικών καθοδηγητικών οργάνων (πράγμα που προέλβεπε το οργανωστικό μοντέλο του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού).
  Το κόμμα αρνήθηκε και προχώρησε στη διαγραφή στελεχών της αριστερής τάσης που κατηγόρησε ως "φραξιονιστές".
  Εμείς οι διαγραμμένοι ζητήσαμε τότε απο τις οργανώσεις να προχωρήσουν σε Πανελλαδική διάσκεψη του Ρήγα (τη δεύτερη, αφού η πρώτη είχει γίνει την άνοιξη του 1976) κι έτσι προέκυψε η "Β' Πανελλαδική", ως "διάσπαση" της ΕΚΟΝ Ρήγα Φερραίος. Βέβαια, στη Β' Πασνελλαδική πήραν μέρος πάνω από το 70Ζ% των οργανωμένων μελών, ενώ από το υπόλοιπο 30% οι περισσότεροι πήγαν σπίτι τους. Όταν λίγο αρτγότερα το ΚΚΕεσωτ προκήρυξε Συνέδριο για τον "επίσημο" κομματικό Ρήγα (ό,τι τους είχε απομείνει) βρέθηκαν με λιγότερο από το το 10% των δυνάμεων του ενιαίου Ρήγα.
  Φυσικά και η Β' Πανελλαδική άρχισε να φυλορροεί λιγο αργότερα. Αλλά διατήρησε αρκετές δυνάμεις για δύο χρόνια τουλάχιστον. Έτσι τόσο στις φοιτητικές εκλογές του 1979 όσο και σε εκείνες του 1980 οι φοιτητικές παρατάξεις με τις οποίες συνεργάστηκε η Β'Π βγάκαν "τρίτη δύναμη" σε όλη την Ελλάδα (μετά την ΠΣΚ και την ΠΑΣΠ και πάνω από την τότε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), ενώ οι δυνάμεις του "κομματικού "Ρήγα" βγήκαν στην πέμπτη θέση (πίσω από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ).
  Εν πάση περιπτώσει κατηγορούσαμε τον Κύρκο ως "δεξιό" όχι ως "διεφθαρμένο". Τότε...
  Κι όταν λέγαμε "δεξιό" δεν το εννοούσαμε με βάση την παραδοσιακή τυπική πολιτική γεωγραφία των κομματικών δυνάμεων. Το εννοούσαμε με βάση τη ουσιαστική - δυναμική - λειτουργική σημασία των όρων αυτών:
  Ό,τι οδηγεί στηνν αναπαραγωγή ενός φθαρμένου και ξεπερασμένου συστήματος είναι "δεξιό". Ότι οδηγεί στην ανατροπή του είναι - δυνάμει τουλάχιστον - "αριστερό".
  Το πρόβλημα με αυτόν τον ορισμό ήταν ότι ξέρεις πάντα τι είναι "δεξιό". Αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς είναι "αριστερό"...

  Έτσι το ΠΑΣΟΚ επιδώξε την ανατροπή της "Δεξιάς" για να εκγαταστήσει ένα σύστημα από κάθε άποψην πολύ πιο συντηρητικό, αναχρονιστικό, διεφθαρμένο και αδιέξοδο απ' αυτό που αντικατέστηκε (και το οποίο ήδη παρέπεε, έτσι κι αλλιώς).
  Το ΠΑΣΟΚ καταχρέωσε τη χώρα (μετά το 1981), το ΠΑΣΟΚ διέλυσε την κοινωνία (σε δύο φάσεις, την πρώτην με τους πρασινοφρουρούς, τη δεύτερη με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή λαθρομεταναστών). Το ΠΑΣΟΚ αποβιομηχάνισε την οικονομία και παρέλυσε τη Γεωργία και τη μεταποίηση. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε την Παιδεία, σε όλες τις τις βαθμίδες. Το ΠΑΣΟΚ αποδυνάμωσε το στράτευμα. Το ΠΑΣΟΚ, τέλος, κατέστησε τη χώρα "Νομαρχία" της ΕΟΚ (πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και δεν συτμβαίνει σε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Κι απ' αυτή την άποψη το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε καίρια και την εθνική ανεξαρτησία. Τέλος το ΠΑΣΟΚ διέλυσε και τη Δημόσια Ασφάλεια.
  Οι ευθύνες της Νεας Δημοκρατίας είναι μεγάλες και σοβαρές, διότι δεν κατάφερε ούτε να σταματήσει αυτό το "Ηρωστράτειο" έργο του ΠΑΣΟΚ, ούτε να το επανορθώσει τη μεγάλη ζημιά που είχε γίνει από το ΠΑΣΟΚ όταν πήρε την εξουσία (την τελευταία πενταετία).
  "Δεξιά" με την έννοια που αποδίδαμε αποδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ. Αριστερά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει.
  Κι ο καθένας που επιμένει ακόμα να αντιστέκεται, πολεμά όπου μπορεί, όπως μπορεί, απ' όπου μπορεί, με όσους βρεί.
  Αυτά...

 19. Προφήτης avatar
  Προφήτης 23/08/2009 00:08:48

  Χρύσανθε, τότε, διαπιστώσαμε βιωματικά την αδυναμία της αποκαλούμενης Αριστεράς να προτείνει πολιτικές πρακτικές που θα βελτίωναν το "καθεστώς που παρέπαιε". Ο Μισεά ήρθε αργότερα να εξηγήσει γιατί ...

  "Αυτό που ακόμα στις μέρες μας ονομάζουμε Αριστερά αντλεί από την ίδια ακριβώς πηγή με τον σύγχρονο φιλελευθερισμό. Η ύπαρξη αυτής της αρχέγονης μήτρας, κοινή στη σκέψη της Αριστεράς και στον Φιλελευθερισμό του Διαφωτισμού, εξηγεί τις αιτίες που οδήγησαν την πρώτη στο να επικυρώνει επί της ουσίας το πνεύμα του δεύτερου. Οι αιτίες αυτές είναι θεμελιωδώς οντολογικές, συνδέονται δηλαδή με την ίδια τη φύση της Αριστεράς.
  Κατά συνέπεια, οι ίδιες οι απαιτήσεις ενός ουσιαστικού αγώνα ενάντια στη φιλελεύθερη ουτοπία, και στην ενισχυμένη ταξική κοινωνία που αναπόφευκτα γεννάει, καθιστούν, επί του παρόντος, πολιτικά αναγκαία μια ριζική ρήξη με το ιδεολογικό φαντασιακό της Αριστεράς.
  Κατανοώ απολύτως ότι η ιδέα μια τέτοιας ρήξης θέτει σε πολλούς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, διότι η Αριστερά, από τον 19ο Αιώνα, λειτούργησε κυρίως σαν μια θρησκεία υποκατάστασης (η θρησκεία της «Προόδου») και ξέρουμε καλά πως πρώτιστη λειτουργία όλων των θρησκειών είναι να προσφέρουν στους πιστούς τους μια ταυτότητα, και να τους εξασφαλίζουν την ειρήνη με τον εαυτό τους.
  … πολλοί αναγνώστες θα θεωρήσουν την απόπειρα –να αντιπαραθέσω ριζικά το φιλοσοφικό πρόταγμα του αρχέγονου Σοσιαλισμού στα διάφορα προγράμματα της υπαρκτής Αριστεράς και άκρας Αριστεράς- ως μια ανώφελη παραδοξολογία, αν όχι μια επικίνδυνη πρόκληση, που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων των εχθρών του ανθρωπίνου γένους.
  Αντίθετα εγώ εκτιμώ ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο μόνος που δίνει μια λογική εξήγηση στον κύκλο των αλλεπάλληλων ιστορικών αποτυχιών και ηττών που σφράγισαν τον αιώνα που μας πέρασε. Αποτυχίες και ήττες, οι αιτίες των οποίων παραμένουν σκοτεινές για πολλούς, σε αυτήν την αλλόκοτη εποχή μας…»

  «Έχοντας αναγάγει σε αξίωμα την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό, η Αριστερά προχώρησε στην ταύτιση του καπιταλισμού με το Παλαιό Καθεστώς (Σημ. : Φεουδαρχία, Γαιοκτησία, Εκκλησία κλπ) το οποίο εξακολουθεί να πολεμάει με ένθερμο ζήλο, με αποτέλεσμα συχνά να βρεθεί ακόμα και στην πρωτοπορία των κοσμογονικών αλλαγών που επιβάλλει σήμερα το κεφάλαιο, στην κατεύθυνση της απόλυτης εξατομίκευσης και αλλοτρίωσης».

  Θυμάστε ότι ο Σημίτης κοπτόταν «εμείς, η Αριστερά», και τον «αγώνα» των πάσης φύσεως ιών, να γκρεμίσουν οτιδήποτε εθνικό επειδή αντιστρατεύεται τον διεθνισμό του κεφαλαίου, ταυτίζοντας το ψευδώς με τη «δεξιά», την «προγονοπληξία», την «θρησκευτική τύφλωση» κλπ κλπ.

  Όσο για το ΠΑΣΟΚ, αρκεί η «ανάλυση» ενός εξ αυτών, του Πέτρου Κωστόπουλου :
  «οι νηστικοί όταν έρχονται στην εξουσία δεν κάνουν σοσιαλισμό - κάνουν πλιάτσικο».

  Αυτό που έμεινε, στην πορεία, είναι ένας διαφορετικός δικομματισμός, εκπορευόμενος από ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά:
  έντιμοι και κλέφτες, έγκυροι και ντενεκέδες, καθαρές ψυχές και τομάρια.
  Κι ο καθένας επιλέγει για σύμμαχο όποιον του ταιριάζει.
  Απλό και πανάρχαιο, «όμοιος ομοίω αεί πελάζει»…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.