#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2011 10:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Λαζαρίδης και οι μεσαιοχωρίτες που έχασαν τον μπούσουλαΘα έχετε προσέξει ασφαλώς ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει την ... τιμητική του αυτές τις ημέρες στα καθεστωτικά ΜΜΕ. Δεν γνωρίζω αν οι νέες επιθέσεις έχουν ως αφορμή το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει σύντομα ο Σαμαράς στο 'Ζάππειο 2", ή την πρόσφατη παρέμβασή του Χρύσανθου στο Mega που ενόχλησε πολλούς. Διαπιστώνω όμως ότι ορισμένοι έχουν χάσει εντελώς τον μπούσουλα. Στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον Σαμαρά (γιατί εκεί αποσκοπούν οι επιθέσεις εναντίον στενών συνεργατών του) ανέσυραν χθες και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ένα κείμενο για το «μεσαίο χώρο», που είχε γράψει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης το 2007 στον "Τύπο της Κυριακής" από τον οποίο είναι ζήτημα αν κατάλαβαν μια λέξη. Και το χρησιμοποιούν για να αποδείξουν τάχα ότι άλλα έλεγε τότε ο Λαζαρίδης και άλλα σήμερα. Αλλά, ιδού το κείμενο:

«Τι ακριβώς είναι ο «μεσαίος χώρος»; Πώς ορίζεται και πώς κερδίζεται;

– Είναι «μεσαίος», γιατί συγκρούεται με ακραίες λογικές. Όταν δεν συγκρούεται με ακραίες λογικές, είναι «ενδιάμεσος»...

– Είναι «χώρος», γιατί συγκροτείται πολιτικά προωθώντας μεταρρυθμιστικά αιτήματα. Όταν δεν προωθεί μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δρών πολιτικός «χώρος», είναι ανενεργός κοινωνικός «πολτός»...

– Είναι «μεσαίος χώρος», γιατί συγκλίνει από αντίθετες κατευθύνσεις, ξεπερνώντας στερεότυπα του παρελθόντος. Όταν δεν συγκλίνει από διαφορετικές κατευθύνσεις, όταν δεν ξεπερνά στερεότυπα, δεν είναι «μεσαίος» ούτε «χώρος».Το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ επαγγέλθηκε τον «εκσυγχρονισμό», αλλά έχασε τη μάχη των μεταρρυθμίσεων. Δεν τόλμησε να συγκρουστεί με συμφέροντα τα υπηρέτησε: Δεν τάβαλε με τα κυκλώματα των Πανεπιστημίων, δεν τάβαλε με τις παντοδύναμες συντεχνίες του δημοσίου, δεν τόλμησε να αγγίξει τα «καρτέλ» της αγοράς και τη «δεσπόζουσα θέση» των τραπεζών. Εξάντλησε τον «εκσυγχρονιστικό οίστρο του» στην...κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες!

Προσπάθησε να «αποδομήσει» τις ιδεολογικές σταθερές της κοινωνίας τη θρησκευτική και εθνική της ιδιοπροσωπεία. Η «αποδόμηση» που επιχείρησε, υπήρξε κακό υποκατάστατο της μεταρρύθμισης που δεν τόλμησε.Όσο πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις προωθεί μια κυβέρνηση, τόσο περισσότερο χρειάζεται να στηριχθεί στα συμβολικά ερείσματα ενός λαού, που δοκιμάζεται από τη μεταρρυθμιστική κοσμογονία. Και αντίστροφα: Όσο περισσότερο κλονίζονται τα συμβολικά ερείσματα ενός λαού, τόσο γίνεται καχύποπτος – μη δεκτικός σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις.Ο μεσαίος χώρος συγκροτείται σε ένα διπλό αίτημα: Αποκατάστασης της συμβολικής ενότητας της κοινωνίας αφενός, και ανατροπής των αδιεξόδων με μεταρρυθμιστικές τομές. Στηρίζεται στο παρελθόν, για να διεκδικήσει το μέλλον. Χωρίς το πρώτο, το δεύτερο χάνει την ισορροπία του. Και χωρίς το δεύτερο, το πρώτο χάνει τη δυναμική του...Το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα ανασυγκρότησης ή διάλυσης του μεσαίου χώρου. Στο αίτημα απόσυρσής του συμπίπτουν η Ακαδημία Αθηνών και ο Μίκης Θοδωράκης, η λαϊκή δεξιά και το ΚΚΕ. Τόσο διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα και πρόσωπα μόνο στο μεσαίο χώρο θα μπορούσαν να συγκλίνουν.Η σύνθεση αντιθέτων – ουσιώδης προϋπόθεση για την συγκρότηση «μεσαίου χώρου» – έχει ήδη επιτευχθεί στο αίτημα απόσυρσης του αμαρτωλού «βοηθήματος». Αντίθετα, το υπερασπίζονται απόψεις ιδεολογικά ακραίες και δυνάμεις πολιτικά περιθωριακές.Όταν ο Κώστας Καραμανλής ύπέγραφε στην καμπάνια της Εκκλησίας για τις ταυτότητες κέρδιζε το μεσαίο χώρο για πρώτη φορά. Αν σήμερα αποσύρει το εγχειρίδιο Ιστορίας, θα κερδίσει το μεσαίο χώρο ξανά και σε βάθος χρόνου...»

Τι λέει σήμερα ο Λαζαρίδης

Ρωτήσαμε τον ίδιο και μας είπε ότι προσυπογράφει το περιεχόμενο του κειμένου το και σήμερα.

Όπως μας εξήγησε, εκείνο που έλεγε είναι ότι αν θέλει κάποιος να απευθυνθεί στο χώρο των μη δεδομένων ψηφοφόρων – αυτών δηλαδή που έχουν ξεπεράσει το δίλημμα Αριστεράς-Δεξιάς – πρέπει να είναι έτοιμος για συγκρούσεις στο χώρο των ιδεών, υπερβάσεις διαχωριστικών γραμμών και τολμηρές μεταρρυθμιστικές τομές.

Κι έδινε και παραδείγματα, όπως το διαβόητο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Για το οποίο μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζητούσε την κατάργησή του και η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δίσταζε να το κάνει (αργότερα βέβαια, το κατάργησε).

Μεσαίος χώρος της κοινωνίας δεν ήταν οι ελάχιστοι ακραίοι που επέμεναν σε εκείνο το ανοσιούργημα. Αντίθετα, πολύ παραπάνω από «μεσαίος χώρος», στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ήθελε τότε την κατάργησή του.

Κι όμως, τότε, κάποιοι στο όνομα του μεσαίου χώρου, έρχονταν σε σύγκρουση με το σύνολο της κοινωνίας και προσπαθούσαν να προσεταιριστούν κάποιες μειοψηφίες ακραίων, που έτσι κι αλλιώς ψήφιζαν αλλού: Αριστερά και ΠΑΣΟΚ…

Με εκείνο το κείμενο, ο κ. Λαζαρίδης προσπαθούσε να δείξει, πως θα έπρεπε να είναι η προσέγγιση του «Μεσαίου Χώρου», ώστε να επιτύχει αυτό που επιδιώκει: Την προσέλκυση του πιο πολιτικά προβληματισμένου κομματιού της κοινωνίας, αυτού που βρίσκεται ήδη πάνω από ιδεολογικά στερεότυπα και τα κομματικά στεγανά.

Προφανώς αξίζει να διαβαστεί αυτό το κομμάτι, γιατί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Μεσαίου Χώρου επικράτησε τελικά εκείνη την εποχή: να λέμε «στρογγυλεμένα λόγια», να επαναλαμβάνουμε τετριμμένα «κλισέ», να δίνουμε εξετάσεις προοδευτικότητας, για να… μη μας κακοχαρακτηρίσουν!

Αυτή η προσέγγιση – μεταξύ πολλών άλλων, βέβαια – ηττήθηκε κατά κράτος δύο χρόνια αργότερα.

Το «δήθεν» στην Πολιτική δεν έχει μέλλον!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 29/04/2011 10:26:31

  Το ζήτημα είναι ότι προφανώς χρησιμοποιήθηκε με τελείως διαφορετικό τρόπο ο όρος από τον τρόπο με τον οποίο τον χρησιμοποιούσε ο Λούλης.

  Όπως και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί τον όρο "Κέντρο" ο Φάηλος είναι τελείως διαφορετικό από τον τρόπο που τον χρησιμοποιούν οι εθνοφοβικοί και εθνομηδενιστές.

  Γιατί δεν βγάζουν τον Χρύσανθο τα καθεστωτικά ΜΜΕ για να συζητήσουν μαζί του για το θέμα στο γυαλί; Θα έχει πλάκα. Θα πέσει γέλιο.

  Θα πρότεινα μάλιστα να τον βγάζουν όσο συχνά βγάζουν τα εξαπτέρυγα και να προσπαθούν να τον στριμώξουν.

  Αρκεί να είναι πέντε-πέντε, όπως εκείνο το πρωινό στους Καμπουράκη-Οικονομέα, για να μην χρειάζεται να απαντάει ο Χρύσανθος και να απαντούν ο ένας στον άλλον.

  Και κάτι ακόμα: Στόχος δεν είναι ΜΟΝΟΝ να χτυπήσουν το Σαμαρά. Στόχος είναι και ΕΛΕΓΞΟΥΝ και να ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΟΥΝ το Σαμαρά απομονώνοντάς τον από τους πιστούς συνεργάτες του, που τον αγαπούν ανιδιοτελώς και όχι επειδή εξαρτούν το παντεσπάνι τους από αυτόν. Ο Αντώνης μόνος του, ως πολυάσχολος αρχηγός, δεν έχει χρόνο και ενέργεια να αξιοποιήσει τις δικές του δυνάμεις για παραγωγή κειμένων, πρωτογενή παραγωγή και επεξεργασία θέσεων κλπ. Πρέπει να έχει ανθρώπους γύρω του, στο δικό του πνεύμα, που θα το κάνουν και θα τα θέσουν υπόψη του για δευτερογενή επεξεργασία. Εξουδετερώνοντας λοιπόν τους γύρω-γύρω, πλησιάζουν προς τον τελικό στόχο που είναι, αν τελικά αναγκαστούν να φάνε στη μάπα τον Αντώνη, να τον φάνε στη μάπα χωρίς τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής που του δίνει ένα επιτελείο όπως το θέλει ο ίδιος.

  Κι εδώ δεν πρόκειται για αναλώσιμους Λούληδες, αλλά για ανθρώπους με ουσιαστική διανοητική παραγωγή, όπως ο Χρύσανθος και τόσοι άλλοι που έχει γύρω του ο Πρόεδρος.

  Είναι μια από τις πολλές ύπουλες και υπόγειες επιθέσεις του συστήματος κατά του Προέδρου, που από κάτι τέτοια δείχνει (το σύστημα) πόσο τον τρέμει.

 2. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 29/04/2011 11:00:11

  Δεν είναι μόνο οι Mega...λοι δημοσιογράφοι που πολεμάνε τον Σαμαρά κατ'εντολή των αφεντικών τους, αλλά έχουμε και τα μεγάλα τζάκια, τους βαρόνους και τους μπαμπάδες που ανησυχούν ότι τα καλοαναθρεμμένα τους δεν θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν την οικογένεια στο νεοφεουδαρχικό μας σύστημα.
  Δεν ξέρουν , λέει ένας από αυτούς, οι νέοι που είναι στο περιβάλλον του Σαμαρά τις θέσεις του κόμματος. Μόνο τα τέκνα τους τις ξέρουν αφού τις άκουγαν από τη κούνια και γαλουχήθηκαν με αυτές. Τζάμπα θα πάνε δηλαδή οι σπουδές στα ιδιωτικά και πανάκριβα κολέγια, το λιβάνισμα των ΜΜΕ και των εργολάβων ;
  Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα δεν είναι θέμα δεξιών ή μεσαίων ή αριστερών ιδεολογιών και προσεγγίσεων. Είναι θέμα πατριωτισμού ή νεοταξισμού, διατήρηση της στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής ή ξεχαρβάλωμα τω ν πάντων και εξαθλίωση. Ο Πούτιν για παράδειγμα τι είναι; Δεξιός ή αριστερός ή κεντρώος ; Πατριώτης και πιστός ορθόδοξος είναι και τους χάλασε τη σούπα .

 3. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 29/04/2011 11:04:15

  O Μεσαίος χώρος είναι αποδοκιμαστέος όχι ως όρος αλλά ως περιεχόμενο.
  Δεν κρίνεται ως ορολογικός προσδιορισμός αλλά ως εμπειρία καθορισμού του από την περίοδο Λούλη- Παυλόπουλου (να που ξαναγυρίζουμε στην Καραμανλική διακυβέρνηση) και κάτι που ξευτιλίζεται το πετάμε ως ράκος στα αζήτητα.
  Ποιόν θα πείραζε ο όρος άν προσδιοριζόταν από τα στοιχεία που ορίζει ο Λαζαρίδης?
  Ο Εκσυγχρονισμός απαξιώθηκε όχι ως όρος αλλά ως περιεχόμενο.
  Το ζητούμενο είναι αν ο Λαζαρίδης υποστηρίζει για την Πατρίδα άλλα χθες και άλλα σήμερα.
  Όμως υποστηρίζει τα ίδια ακριβώς με ιεραποστολική συνέπεια.
  Είναι αυτός μαζί με το Φαήλο που απενοχοποίησαν τον Πατριωτισμό δημιουργώντας συνθήκες σύγκλισης πολλών διαφορετικής ιδεολογικής αφετηρίας πολιτών.

 4. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 29/04/2011 11:04:28

  Ο Λαζαρίδης είναι εξαιρετικός ανεξάρτητα εαν στο α ή β θέμα μπορεί να είχε και αστοχίες, ουδείς άσφαλτος που λέει και η Άντζελα. Οπως και με τον Κρανιδιώτη νιώθω ότι με αυτούς τους ανθρώπους κάτι με συνδέει. Είναι ίσως αυτό που λέμε κοινός ψυχισμός στην αγάπη για την πατρίδα. Αυτό δεν μπορεί να στο βγάλει η Μπακογιάννη πως να το κάνουμε!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 29/04/2011 11:11:26

   Μας συνδέει και κάτι άλλο: ότι αυτά που λένε τα πιστεύουν, όπως πιστεύουμε κι εμείς αυτά που λέμε. Οι πολιτικάντηδες, ό,τι λένε, τα λένε ως προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τις πραγματικές προθέσεις τους, που είναι φαϊ, εξάρτηση από συμφέροντα και τον ξένο παράγοντα, και λοιπά και λοιπά. Γι' αυτό είναι τόσο ξύλινος ο λόγος τους. Αναπαράγουν κλισέ αυτό κάνουν.

   Και γι' αυτό είναι τόσο εχθρικοί με το Χρύσανθο και τον κάθε Χρύσανθο. Και γι' αυτό νόμιζαν ότι ο Ροδινός είναι ο Χρύσανθος, επειδή κι ο Ροδινός γράφει αυτά που πιστεύει και όλοι μας γράφουμε αυτά που πιστεύουμε και τελικά αυτά είναι που μας κάνει εμάς να αισθανόμαστε οικείοι μεταξύ μας και αυτούς να τους αισθανόμαστε απέναντι.

   Παιδιά, να το ξέρετε. Αν βγουν είκοσι Χρύσανθοι μπροστά, και ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ (βασικό αυτό), ο Αντώνης θα μπορέσει να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας. Θα αποκτήσουμε δημοκρατία, εκπροσώπηση, ως λαός, που δεν την έχουμε σήμερα, έχουμε ένα όλο και πιο καταπιεστικό κατεστημένο.

 5. σερτης avatar
  σερτης 29/04/2011 11:15:34

  ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
  κάθε φορά που ο Κρανιδιώτης η ο Λαζαρίδης πάνε να πούν κάτι κανείς δε συζητά την άποψη.......το μόνο που ακούς είναι μιλήσαν και κάτι τέτοια.....κανένας ποτέ δεν κάθεται να συζητήσει την άποψη.....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ σερτης 29/04/2011 11:21:39

   Πάρα πολύ σωστό...

 6. Misha avatar
  Misha 29/04/2011 11:23:23

  Δεν θα ψηφίσω ΝΔ, γιατί δε γουστάρω τον έκδηλο ευρωλιγουρισμό της.
  Το δίκτυο 21 όμως έχει δώσει σαφέστατα δειγματα πατριωτικού ήθους και ανιδιοτέλειας.
  Ο Σαμαράς πρέπει να θεωρεί τον εαυτο του πολύ τυχερό που έχει φίλους σαν τον Χρυσανθο και τον Φαήλο, οι οποίοι μάλιστα πίνουν και νερό στο όνομα του.

  Χωρίς υπερβολή, θεωρώ πως η μόνη ελπίδα για τη ΝΔ των Πάκηδων , Κούληδων, Κωφών εξυπηρετητών, Μπάρμπυ, Αρούληδων κλπ είναι το μπόλιασμα της με τον μαχητικό, αντινεοταξικό πατριωτισμό που φέρνουν οι προαναφερθέντες.
  Αμφιβάλω όμως κατά πόσον οι κολωνακιώτες λαϊφστυλίτες και οι ψιψινέλ τους μπορούν να αντέξουν στα τρυφηλά τους στομάχια τέτοιες μπρουτάλ και ναΐφ απόψεις. :P

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Misha 29/04/2011 13:09:35

   Misha
   Παρότι συμφωνώ απολύτως με ότι λες, ιδίως για τα συγκεκριμένα πρόσωπα (δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιοι Έλληνες Πατριώτες να ευρίσκονται τόσο κοντά με υποψήφιο Πρωθυπουργό) εγώ θα ψηφίσω Ν.Δ διατηρώντας μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά και μετά την επερχόμενη νίκη της, την επιφυλακτική και κριτική μου στάση γιατί δεν επιτρέπω πλέον στον εαυτό μου να εξαπατηθεί.
   Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/04/2011 11:32:59

  Εχω γραψει τα του ελεγχου εδω,
  "Οι γόρδιοι δεσμοί στη ΝΔ δεν λύονται, κόβονται"

  ριξτε μια ματια και βγαλτε τα συμπερασματα σας. Ειδικα το σχολιο για τα swaps.

  ΠΠ

 8. Liberal avatar
  Liberal 29/04/2011 11:37:37

  Η εποχή των στρογγυλεμάτων και των θέσεων "πίσω-μπρος" έφυγε ανεπιστρεπτί και ορθώς επισημαίνεται στο κείμενο. Εγώ τουλάχιστον δεν κατάλαβα παρέκκλιση από τις βασικές αναφορές στο ζήτημα της ιδεολογίας.
  Ζούμε σε περιόδους όπου το άτομο έχει ξεπεράσει τα στενά τρυπάκια κι έχει ανάγκη να επιστρέψει σε στέρεες και ασφαλείς αρχές και αξίες, που ορίζουν το πραγματικό μέσο και σκοπό στη ζωή του. Μόνον έτσι μπορεί να κινητροδοτηθεί και να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα ψυχολογικά και ηθικά μέσα για να συνεχίσει.
  Ο μεσαίος χώρος αρχικά ξεκίνησε, πιστεύω, σαν μία διαφορετική έκφραση του κοινωνικού κέντρου. Που προϋποθέτει ήπιο πολιτικό κλίμα, μεταρρυθμιστική διάθεση και κοινωνική ενότητα. Γι' αυτό και στην αρχή προσέλκυσε τόσο ετερόκλητα, ως προς τη ρίζα τους τουλάχιστον, ρεύματα. Στο πέρασμα, όμως, του χρόνου μάλλον έχασε το αρχικό αυτό νόημα. Με την πίεση της εποχής και, περισσότερο μάλλον, με τη στρέβλωση του από συμβουλάτορες και δήθεν αναγνώστες (!) της κοινής γνώμης, ταυτίστηκε με κάτι άλλο: στρογγυλεμένες θέσεις, μη σαφή πολιτική τοποθέτηση, ανάγκη διαρκούς τήρησης ισορροπιών που πολλές φορές είναι επιζήμιες, εξαναγκασμός να αποδεικνύεις συνέχεια ότι δεν είσαι ελέφαντας, να λες τι πιστεύεις για να δείξεις ότι εκείνο που δεν πιστεύεις, τελικά δεν το πιστεύεις! Έτσι, από ρητορική προσέλκυσης διαφορετικών ομάδων σκέψης, ο μεσαίος χώρος έγινε δημοσκοπική μέθοδος συγκέντρωσης περιστασιακών χειροκροτητών που κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο δεν έχουν.
  Επομένως, επανα-γεννήθηκε η ανάγκη να επιστρέψουμε σε στέρεες και υγιείς ιδεολογικές βάσεις, που προσφέρουν την οδό των πράξεων και λόγων μας. Επανα-τοποθετήσαμε την ιδεολογία στο κέντρο της πολιτικής σκέψης μας, ώστε και η πολιτική δράση μας να έχει συγκεκριμένη στόχευση. Επανα-διατυπώσαμε τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού για να έχουμε σαφή και ορισμένο ορίζοντα: κοινωνικός, γιατί προτάσσει τη κοινωνική συνοχή, την ενότητα της κοινωνικής βάσης και τον δίκαιο καταμερισμό της ευημερίας και φιλελευθερισμός, γιατί επενδύει στην υγιή ανταγωνιστικότητα και στη διάχυσή της σε όλους τους τομείς της εθνικής δραστηριότητας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
  Άρα, ο κόσμος σήμερα, ο τόσο δύσπιστος, πληγωμένος και οργισμένος, έχει ανάγκη να νιώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί με συγκεκριμένες και σαφώς ορισμένες ιδέες, θέσεις και οράματα. Έτσι κερδίζεται, και όχι με ευκαιριακά τερτίπια δημοσκοπικού εντυπωσιασμού και πολιτικές τοποθετήσεις με πισωγυρίσματα.

 9. SM avatar
  SM 29/04/2011 11:52:58

  Λοιπόν αν κάποιος καταλαβαίνει αυτά που λέει ο Λαζαρίδης τότε καταλαβαίνει ότι τα ίδια λέει τότε τα ίδια λέει και σήμερα. Είχα την ευκαιρία πριν από ένα χρόνο να γράψω ένα κείμενο για το Μεσαίο Χώρο και τα πάθη του (εδώ:http://www.democracycrisis.com/index.php/2010-03-30-10-55-46) και σε κάποιο σημείο έγραφα και το πιστεύω ακόμα ότι: "Γιατί όμως μια τέτοια προσέγγιση είναι επικοινωνιακά στατική; Η πρώτη παρατήρηση που υποστηρίζει έναν τέτοιο ισχυρισμό είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση εξακολουθεί και κινείται στον άξονα δεξιάς-αριστεράς. Ονοματίζει δηλαδή τις ιδέες, τις πολιτικές πράξεις και συμπεριφορές, τις κατανέμει με κάποιο τρόπο και ψάχνει το μέσο όρο αυτής της κατανομής. Έτσι όμως ταυτίζει πιθανώς το μεσαίο χώρο με το παλιό παραδοσιακό κέντρο, το οποίο ελλείψει σχηματισμού που να το εκφράζει μετατοπίζεται πότε προς το Βορρά και πότε προς το Νότο διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες. Μία λανθάνουσα συνέπεια αυτής της ταύτισης είναι ότι ποτέ οι απόψεις ενός ιστορικά συνδεδεμένου ψηφοφόρου (είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά) δε μπορούν να θεωρηθούν απόψεις του μεσαίου χώρου. Μια δεύτερη συνέπεια αυτής της ταύτισης είναι ότι μονίμως –άρα στατικά- μεσαίος χώρος είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι ή συγκεκριμένες ιδέες και όλοι οι άλλοι είτε δεν ανήκουν είτε για να ανήκουν θα πρέπει να αντιγράψουν αυτές τις ιδέες. Αυτό που δε γίνεται φανερό σε αυτή την περίπτωση είναι πως ανανεώνονται οι ιδέες στο μεσαίο χώρο, πως προκύπτουν καινούριες και πάντως δεν είναι φανερή η διαδικασία αυτή. Τέλος η στατικότητα προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι η χρησιμοποιούμενη μέθοδος, που δέχεται τη σημασία του μεσαίου χώρου, δεν προχωράει στην πρόταση μιας οργανωτικής προσπάθειας εξάπλωσης των ιδεών αυτού του χώρου έξω και πέρα από τα στενά όρια των 1,2 εκατομμυρίων πολιτών και επίσης επειδή δεν αντανακλά την κοινωνική κινητικότητα έξω από αυτό το σύνολο.
  Γίνεται φανερό επομένως ότι ο μεσαίος χώρος όπως μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί ναι μεν μπορεί να νοηματοδότησε τη στροφή ενός μεγάλου πολιτικού σχηματισμού σε στρώματα της κοινωνίας που μέχρι εκείνη την ώρα δε συνομιλούσαν μαζί του από την άλλη όμως ο τρόπος και η έκταση του εγχειρήματος υπήρξε τελικά μικρών οριζόντων. Επομένως, μια νέα προσέγγιση απαιτείται, μια νέα νοηματοδότηση της έννοιας μεσαίος χώρος. Οι διαστάσεις αυτής της νέας νοηματοδότησης παρουσιάζονται αναλυτικά πιο κάτω."

 10. juliet avatar
  juliet 29/04/2011 11:55:18

  Αυτό το κόμμα πάντα είχε τη μιζέρια, μη τους πάρουνε τη θέση.Οποιος τολμούσε το διαφορετικό,την διανόηση για να φέρει κόσμο,για μιλήσει με το ψηφοφόρο τη γλώσσα που ήθελε,έμενε εκτός νυμφώνος.Συζήτηση με βουλευτή που ήτανε και ο πατέρας του βολευτής,τι ιδικότητα έχει, ξέρετε τι απάντηση έδωκε;από μικρός ήθελε να γίνει μόνο βολευτής!!είπα την κάνουμε με μικρά πηδηματάκια ,γιατί ο ανθρωπος είναι ψωνισμένος!!Αυτή τη φορά δεν εκλέκτηκε,εκεί στη Συγγρού,ετοιμάζεται.....
  Δεν νοιώθουν να τους σέβονται και αυτό έχει αρνητικό αντίκτιπο στο κόμμα.
  Τώρα το να έρχεται ένας Λαζαρίδης-όλα τα λεφτά ,ο τρόπος που απαντά ο άνθρωπος-,σου λέει τι γίνεται ;αδέλφια,όλα τα δάκτυλα δεν είναι ίδια,έτσι και όλα τα μυαλά δεν μπορεί να είναι ίδια.Υπάρχουν οι μπροστάρηδες αυτοί που ξέρουν να ξεσηκώνουν όταν πρέπει το είναι του Ελληνα,όχι για να γίνουν μόνο βολευτές .
  Αλλοστε τις πολιτικές τους τις δοκιμάσαμε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ juliet 29/04/2011 11:59:52

   Έτσι όπως τα λες είναι. Πρέπει να αντέξει ο Χρύσανθος τον πόλεμο που θα του γίνει. Είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της καλύτερης Ελλάδας μέσα στο βάλτο του μικροελλαδικού σήμερα. Θα του γίνει τεράστιος πόλεμος, όμως είναι καθήκον όλων μας να τον υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ Επώνυμος 29/04/2011 13:13:30

    Το θέμα είναι να αντέξει ο Σαμαράς τον πόλεμο που του γίνεται για Λαζαρίδη και Κρανιδιώτη.
    Έχουν ήδη αρχίσει τα κύμβαλα να ηχούν: "πρόεδρε κάνουν ζημιά δεν το βλέπεις?"

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ ΣΟΝ ΠΕΝ 29/04/2011 14:36:34

     Δεν θα μασήσει ο Σαμαράς.
     Όμως το θέμα είναι να ξεκαθαρίσει αυτή ως η κυρίαρχη γραμμή και να μην έχουμε κάθε τρεις και λίγο από τα μμε τα 'μα δεν έρχεστε σε αντίθεση' με τον έναν ή τον άλλο..
     Αυτές είναι οι αρχές μας, αυτό το πρόγραμμα, όποιος δεν συμφωνεί να πάει όπου καταλαβαίνει.

     Συμφωνώ και με το Θείο στα παρακάτω.

    • Φακ Κωστας avatar
     Φακ Κωστας @ ΣΟΝ ΠΕΝ 29/04/2011 22:55:02

     Πιστεύω ότι αλλος ένας με καλή πορεία, σταθερές θέσεις και ακεραιο χαρακτήρα ειναι ο Καμμένος..
     Το απόδειξε αυτές τις μέρες..
     Ο άνθρωπος είχε κοκκινίζει από τα νεύρα μιλώντας για την διαχρονικότητα της διαπλοκής (Σουφλια-Βουρλούμη-Σκαι)..

 11. lukos kapsalos avatar
  lukos kapsalos 29/04/2011 12:13:26

  πρώην βολευτής και νυν πολιτευτής σε κουβέντα με κάποιον δικό μου άνθρωπο, εξέφρασε το δικό του πολύ σοβαρό πρόβλημα:
  "εγώ ξέρεις τι πρόβλημα έχω τώρα?δεν ξέρω ποιος να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές,ΕΓΩ Η Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ?"
  τα συμπεράσματα δικά σας....

 12. ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
  ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 29/04/2011 12:13:49

  Όταν εδώ και χρόνια ο Λαζαρίδης μιλούσε και ανέλυε θέματα όπως π.χ. το σύμφωνο σταθερότητας, η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευε ότι αυτά είναι κινέζικα που δεν μας αφορούν! Ολοι λέγαμε "μα που την βρίσκει την όρεξη και ασχολείται ο άνθρωπος με τέτοια ζητήματα". Τώρα τα βιώνουμε στο πορτοφόλι.

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/04/2011 12:49:45

  Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι λέει στην παλιότερη συνέντευξη και τη διάκριση που κάνει ανάμεσα στο μεσαιοχωρίτικο ΖΕΛΕ και στη σύνθεση που δημιουργεί ένα σύγχρονο καθαρό κράμα χωρίς προσμίξεις, είναι ή χαμηλού iq ή παραπληροφορεί.

  Και επειδή έχουμε να κάνουμε με γκέμπελς γίνεται το δευτερο, χωρίς όμως να αποκλείεται ότι ισχύει ταυτόχρονα και το πρώτο.

  Στην τηλεοπτική ανάκριση από τα 4 πρωινά γκέμπελς ήταν εξαιρετικός.
  Πρώτη φορά τον είδα.

  • Misha avatar
   Misha @ αλλενάκι 29/04/2011 15:33:20

   Aλλενάκι

   Οι διαδρομές είναι ορατές και οι ομφάιοι λώροι επίσης:
   ΔΝΤ- ΕΕ-Τράπεζες-Εργολάβοι-Καναλάρχες- Διαφημιστές -Μαυρογιαλούροι-Δημοσιοκάφροι/Παπαγάλοι.

   Κύριε Τρεμομπόμπολα θέλεις κανάλι; ΟΚ, θα πληρωνεις για τις δραστηριότητες του φόρους όσους και ο φουρναρης της γειτονιάς. Τέλος τα θαλασσοδάνεια τυπου Μεγάρου, κι ας πάνε στον αγυριστο και τα Στάρια, και τα Αλτερ και τα Μέγκα τους.Δεν θα χάσει δα η Βενετια βελόνι αν δεν έχει τηλεοπτική στέγη η κυρα Χέλγκα ή ο δον Τερμπεντέρης...

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2011 13:18:03

  Προσωπικά δυσκολεύομαι να επιχειρηματολογήσω πάνω στην έννοια "μεσαίος χώρος", μου φαίνεται μάλλον κενή περιεχομένου. Έχω και ερκετές δυσκολίες να ορίσω σήμερα με ορθολογικό τρόπο τι είναι σήμερα "δεξιά", τι "αριστερά", τι "κέντρο" και τι ανάμεσά τους. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρουν πολύ τα προγραμματικά - πρακτικά στοιχεία ενός πολιτικού σχήματος, όχι τόσο οι ιδεολογικές διακηρύξεις.
  Έτσι, δεν ξέρω τι θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές επειδή αισθάνομαι άβολα με την προγραμματική - πρακτική ασάφεια όλων των εδώ σχηματισμών. Για να διευκρινήσω τί εννοώ, θα ομολογήσω ότι άν ήμουν Γάλλος πολίτης μάλλον θα ψήφιζα σήμερα Γκωλικούς, άν ήμουν Ιταλός την Ελιά, άν ήμουν Γερμανός τους Πράσινους, άν ήμουν Βρετανός τους Φιλελεύθερους, άν ήμουν Ισπανός τους Σοσιαλιστές.
  Το θέμα είναι τι εφαρμόσιμο δεσμεύεται να κάνει ένα κόμμα όταν (συγ)κυβερνήσει, ποιά "εφικτή" και "συγκεκριμένη ουτοπία" υπηρετεί ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο. Όχι ποιό κοινό διεκδικεί ή σε ποιούς θέλει να είναι αρεστό, και όχι σε ποιό άλλο κόμμα είναι εχθρικό. Όταν δεν ακούω αυτό, κουμπώνομαι αυτομάτως. Σιχαίνομαι την "ψήφο διαμαρτυρίας".
  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα προγραμματικά ελάχιστα για να είναι αποδεκτή μια πολιτική πρόταση σήμερα είναι:
  Η σαφής μείωση των οικονομικών ανισοτήτων αλλά με σφικτή, λιτή διαχείριση που θα οδηγήσει το συντομώτερο σε εξυγιασμένη Ελληνική οικονομία (και δημοσιονομικά, αλλά κυρίως ως προς το ολικό ισοζύγιο συναλλαγών): Περισσότερες εξαγωγές, λιγότερη κατανάλωση.
  Μια Ευρωπαική φεντεραλιστική κατεύθυνση, με κατεύθυνση την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα και τη συνεκτική οικονομική πολιτική, αλλά με την απόλυτη εκπαιδευτική, γλωσσική και πολιτισμική αυτονομία των επιμέρους εθνικών κρατών. Μια Ευρώπη πολύχρωμη από την εθνική ποικιλομορφία της - με την Ελλάδα θεμελιακό λίθο της - αλλά ισχυρή και σταθερή απέναντι στους ανερχόμενους γίγαντες της Ανατολής και στον παρακμάζοντα γίγαντα πέρα από τον Ατλαντικό.
  Μια ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων και εδραιωμένων συνηθειών, κυρίως του κράτους και των επιχειρήσεων, με πέρασμα και της χώρας μας στην εποχή όπου η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης (με την ευρύτερη έννοια) είναι ο Νο 1 μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος, τοπικός και πλανητικός.
  Υπάρχει πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που έχει τέτοια προοπτική, στοιχειωδώς έστω;

  • Misha avatar
   Misha @ Ο Θείος 29/04/2011 15:34:53

   «Φεντεραλιστικώς» Θείο, μας κρέμαγαν οι Αγγλοι στην Κύπρο...

   Μακριά κι αλάργα από τους Σταυροφορους ...

   1000 χρόνια μάς πίνουν το αίμα με το πουρί της σόμπας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Misha 29/04/2011 16:16:29

    Είπαμε, η διαφωνία δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Η ομοφωνία στο τέλος καταργεί τη Δημοκρατία.
    Για να μπορείς να διατυπώνεις και εσύ την (ριζικά, αντίθετη από τη δική μου) άποψή σου, θεωρώ ότι πρέπει, οφείλω να αγωνίζομαι. Να προστατεύω αυτή την αρχή πάση θυσία (θυμάσαι τι είπε η Ρόζα Λούξεμπουργκ για την ελευθερία!). Αλλά ακριβώς το ίδιο περιμένω (και απαιτώ), και απ' όσους διαφωνούν μαζί μου.
    Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο και πρέπει να την αποδέχονται όλοι. Σ' αυτό δεν μπορεί να χωρά πλειοψηφία ή μειοψηφία. Για λοιπά, αποφασίζουν κατά περίπτωση οι πολίτες - με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Misha 29/04/2011 16:20:45

    Αποικιακώς κρέμαγαν, Misha, στην Κύπρο. Όπως κρέμαγαν και στις Ινδίες, στην Κένυα, στην Αίγυπτο και σε τόσα άλλα μέρη (παλιότερα, ακόμη και στις σημερινές ΗΠΑ).
    Και όχι μόνον οι Άγγλοι: Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ισπανοί...
    Καμμιά σχέση με φεντεραλισμό. Η Ενωμένη Ευρώπη προέκυψε ως ιδέα, ακριβώς όταν πέθαινε η αποικιοκρατία.

    • Misha avatar
     Misha @ Ο Θείος 29/04/2011 17:11:22

     Η ΕΕ προέκυψε ως αναγκαιότητα ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ της αποικιοκρατίας που , όπως σωστά λες, εξέπνεε τότε.
     Οι ανάγκες του κεφαλαίου που εξυπηρετούσε η αποικιοκρατία γέννησαν και την ΕΕ .Καμμία σχέση με ηθικές, ανθρωπινα δικαιωματα, ελευθερίες κλπ
     Αυτά ήταν για να παιζουν με την ΕΣΣΔ.Μόλις αυτη καταργηθηκε οι Σόρος αποκάλυψαν ξανά το ειδεχθές προσωπο τους.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2011 13:23:13

  Σε κάθε περίπτωση όμως, η συζήτηση με τις θέσεις που εκφράζουν τα (δυστυχώς λίγα) διαχρονικώς Αριστοτελικά "πολιτικά ζώα", όπως ο Χ.Λ., μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: Και εμπλουτίζει το δημόσιο διάλογο, και αισθάνομαι να "ακονίζει" τη δική μου σκέψη, να βελτιώνει τα επιχειρήματά μου - είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ.

 16. ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ avatar
  ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ 29/04/2011 15:01:30

  Αν υποτεθεί ότι ως "μεσαίο χωρο" οριζουμε τον χώρο των μη δεδομένων ψηφοφόρων , αυτον δηλαδή στον οποίο συμμετέχουν οσοι βρίσκονται πάνω και πέρα από ιδεολογικά στερεότυπα και τα κομματικά στεγανά, τοτε πρέπει να έχει κοψει συριζα τις σχεσεις του με την πολιτικη λογική , όποιος διαφωνεί με την προσέγγιση του Λαζαρίδη

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ 29/04/2011 15:43:52

   Πολύ εύστοχο σχόλιο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ 29/04/2011 16:30:57

   Αυτός ο "χώρος" δίνει την πλειοψηφία στις εκλογές, μετά το 1980, παντού στο "Δυτικό" κόσμο.
   Αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη - εδώ διαφωνώ με τη λογική αυτή - δεν είναι "μεσαίος", ούτε "χώρος": Πολίτες είναι, άτομα, η καθεμιά και ο καθένας με την ιδιαίτερη στάση του απέναντι στα πράγματα, αλλά όχι με σαφή κομματική πρόσδεση. Και (συνήθως - όχι πάντα), με αυξημένα κριτήρια λογικά και ηθικά, για το ποιόν επιλέγουν να προτιμήσουν.
   Φυσικά, το συμφέρον ποτέ δεν μένει έξω από τη σκέψη, άς είμαστε ρεαλιστές. Αλλά - φαντάζομαι - σχετικά μικρό ποσοστό από αυτούς δίνουν και την ψυχή τους για ρουσφέτι.
   Οσο για τους λίγους συμπολίτες που αποκαλούνται δικαίως "λεφτάδες", αυτοί πρώτον χρηματοδοτούν όλα τα κόμματα εξουσίας. Και δεύτερον, ασφαλώς και μονίμως καταψηφίζουν σύμφωνα με το δούναι και υπερψηφίζουν σύμφωνα με το λαβείν. Χωρίς άλλες "προκαταλήψεις" και "περιττές" σκέψεις.

 17. drider avatar
  drider 29/04/2011 15:13:14

  Διαφωνώ κάθετα με την ουσία των αναλύσεων περί "μεσαίου χώρου". Εν πολλοίς το θεωρώ ένα κατασκεύασμα των μίντια και των εταιριών δημοσκοπήσεων. Εκφράζει κατά τη γνώμη μου τις βαθύτητα συντηρητικές (αλλά όπως αποδεικνύονται πλέον και αφελείς) απόψεις περί τέλους των ιδεολογιών και επικράτησης της Δύσης, όπως αυτές εκφράστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με πονήματα όπως το «Το Τέλος της Ιστορίας» του Φράνσις Φουκουγιάμα.

  Όσον αφορά την Ελληνική πραγματικότητα, ως "μεσαίος χώρος" μάλλον χαρακτηρίζονται οι συμπολίτες μας με καθαρά απολιτική αλλά και σχεδόν καιροσκοπική εκλογική συμπεριφορά. Είναι οι άνθρωποι που θα ψήφιζαν ένα από τα δύο "μεγάλα" κόμματα, αναλόγως με ποίο από τα δύο πιστεύανε ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα στενά-προσωπικά τους συμφέροντα. Η συστηματική προβολή της έννοιας του "μεσαίου χώρου" εξυπηρέτησε στη δημιουργία μιας "εφεδρείας" ενός διπολικού-πελατειακού συστήματος εξουσίας, το οποίο όμως πλέον είναι χρεοκοπημένο.

  Σήμερα, σε συνθήκες οξυμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, το στοίχημα πλέον για την ποιότητα της δημοκρατίας μας είναι οι άνθρωποι να ενεργοποιηθούν ιδεολογικά, επιστρέφοντας σε μια υγιή σχέση με τη πολιτική (και όχι με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα). Γιατί μόνο υπό το πρίσμα κάποιας ιδεολογικής αναφοράς (όχι κομματικής) μπορεί ο καθένας από εμάς ατομικά, έστω και υπό διαφορετική πιθανόν αφετηρία, να φιλτράρει τα γεγονότα που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Διαδικασία άκρως απαραίτητα αν θέλουμε ως έθνος να ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση αλλά και να διαμορφώσουμε συλλογικά οράματα για το μέλλον αυτής της χώρας.

 18. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/04/2011 15:56:09

  Τα ντόμπερμαν της "ενημέρωσης"

  Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.
  Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ.

  Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους.

  Η «πόλις» κόβεται στα δύο, το παρακάτω κείμενο δεν είναι επί προσωπικού. Είναι περί του επερχόμενου εκφασισμού...

  Τι Τρόμος είναι αυτός;!

  Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα.

  Τι οργουελικός εφιάλτης!

  Σαν τα κοράκια παραμονεύουν οι δύο απ' τους παρουσιαστές, η κυρία Τρέμη και ο κ. Πρετεντέρης, να αρπάξουν απ' το στόμα του καλεσμένου τους, όταν δεν είναι φιλοκυβερνητικός, την κουβέντα του, να την δαγκώσουν να την διαστρέψουν, να την ανασκολοπίσουν και να του τη δώσουν πίσω να την φάει, να τού κάτσει στον λαιμό, να πνιγεί, να σκάσει -και αυτό το λένε διάλογο, ενημέρωση, ειδήσεις.

  Τι οργουελικός τρόμος είναι αυτός! Αυτό το φρικτό δίδυμο δεν επιτίθεται με μένος ταλιμπάν εναντίον των στόχων του μόνον με το (απύλωτο, ιταμό και υπερφίαλο) στόμα του, αλλά με όλην τη γλώσσα του σώματός του να κορυβαντιά, να ωρύεται, να σκούζει, να προσβάλλει, να ειρωνεύεται -είναι αυτό ειδήσεις; έστω σχόλιο μέσα στις ειδήσεις; είναι άποψη;

  Οχι, είναι τρομοκρατία! Είναι προπαγάνδα! Είναι κουστουμάτος ταλιμπανισμός, είναι φασισμός, είναι, ακόμα χειρότερα, εθισμός των θεατών στον φασισμό.

  Τίποτα απ' όσα γίνονται σε αυτό το δελτίο δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ρωτάνε και απαντάνε οι ίδιοι, διακόπτουν όποιον γουστάρουν και το στόμα τους στάζει μέλι μόνον μπροστά στους κυβερνητικούς και τους φίλους τους. Αλλά, το πιο θλιβερό είναι όταν για «ξεκάρφωμα» οι δύο αυτοί παρουσιαστές (των οποίων, τουλάχιστον η ταπεινότης μου δεν είναι συνάδελφος) κάνουν τάχα ζόρικες ερωτήσεις στους υπουργούς, ανάλογες με εκείνες που θα έκαναν δουλικά στους αφεντάδες τους σε άλλες εποχές.

  Δεν ξέρω αν λέει αλήθεια η AGB ή η Πωστηλέν τώρα, για τη θεαματικότητα αυτού του δελτίου, ούτε με νοιάζει αν είναι πρώτο ή έσχατο. Με νοιάζει ότι είναι όνειδος για τη δημοσιογραφία, πληγή για τη δημοκρατία, ντροπή για την πολιτική.

  Ούτε απορώ με τους πολιτικούς που πάνε και προσκυνάνε τα ξόανα της τηλεοπτικής τυραννίδας στην πιο απεχθή τους μορφή, αμφισβητώ όμως ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται έστω κι απ' τον καναπέ τους τον κίνδυνο που πηγάζει απ' αυτήν την τηλεοπτική χούντα -αυτό το διαρκές εξουσιαστικό ξεσάλωμα του πρασινοφρουρισμού. Αυτής της ανωφελούς γλίτσας που σπαράζει τη χώρα παραπάνω από δυο δεκαετίες τώρα.

  Αυτός ο συνδυασμός γκαιμπελισμού και σταλινισμού παντός καιρού, όστις υποστήριξε υπό την δορά του εκσυγχρονισμού με τον πιο καθωσπρεπίστικο τρόπο ό,τι πιο αισχρό μάς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, απ' το άγος του Χρηματιστηρίου έως την αποκοπή των μισθών και τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις,

  αυτός ο συνδυασμός, καλά οχυρωμένος από αφεντικά, χορηγούς, διαφημιστές, τραπεζίτες και συν-ένοχους δημοσιογράφους, έχει βλάψει τον λαό και το πολίτευμα περισσότερο απ' όσον έβλαψε η μαύρη πανώλης το Λονδίνο και τις τρεις φορές που το επισκέφθηκε.

  Η ενημέρωση είναι δικαίωμα του λαού.

  Το δελτίο του Μέγκα και τα άλλα δελτία όπως αυτό δεν ενημερώνουν τον λαό, τον στραβώνουν, τον αιχμαλωτίζουν, τον χειραγωγούν.

  Βγαίνουν στον αέρα, που είναι περιουσία του λαού, μόνο και μόνο για να τον τρομοκρατήσουν, για να τον κάνουν να κάθεται σούζα, οι σταθμοί αυτοί είναι η μαύρη χειρ και η σιδερένια φτέρνα των διαπλεκόμενων - είναι εχθροί του λαού με περικεφαλαία.

  Την περικεφαλαία της οίησης, του (ραγιάδικου) θράσους, του κυνισμού, του αμοραλισμού, της αναισχυντίας, της αγένειας - με έναν λόγο: μιλάνε στον λαό σαν να μιλούν σε κατσαρίδες...

  Ντροπή!
  ΣΤΑΘΗΣ Σ. 9.ΙΙ.2011 stathis@enet.gr

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2011 17:25:14

  Μα και η ΕΣΣΔ μια "φυλακή των λαών" ήταν, όπως πρίν η Τσαρική Αυτοκρατορία. Δεν ήταν (και είναι) αποικιοκρατία η πολιτική τόσων αιώνων στον Καύκασο; Στην Κεντρική Ασία;
  Εντάξει, θα μου πείς ότι ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο κατά κόσμον Στάλιν, Γεωργιανός ήταν, όχι Ρώσος. Αλλά στη δική του πολιτική Αυτοκρατορίας "αποικιοκρατικό κράτος" με τους "γαλαζοαίματούς" του, ήταν το Κόμμα του (μάλλον η πιστή σ' αυτόν φράξια του Κόμματος). Και ο ίδιος ήταν ότι η Βασίλισσα Βικτωρία για τους Βρετανούς λόρδους και βαρώνους: Ο πιό ένδοξος αυτοκράτορας.
  Διαφέρει σε τίποτα;

 20. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/04/2011 17:33:59

  Tό'χω πεῖ ἀπὸ καιρό: ἡ λύση εἶναι ἡ κλωνοποίηση τοῦ Χρύσανθου.

 21. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 29/04/2011 18:22:34

  ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ, ΠΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΄΄ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ΄΄ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ...ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 22. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/04/2011 19:18:41

  Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: Η ελληνική κοινωνία ΔΕΝ έχει κατανοήσει ακόμα ότι τη δεκαετία του 1990, μετά την αφύπνιση για το "μακεδονικό", παρά τις όποιες, θεμιτές, υπερβολές, μία ολόκληρη ομάδα μαζί με παρα-ομαδούλες ανέλαβε να "κατηχήσει" τον ελληνικό λαό στον εθνομηδενισμό και τον αντιχριστιανισμό. Φονταμενταλιστές μεταμαρξιστές αριστεροί, προερχόμενοι είτε από την ΚΝΕ, είτε από το παλιό ΚΚΕ Εσ (τον αποθέτη της μεταπολιτευτικής λυματολάσπης), μαζί με ολίγους νεοφιλελεύθερους, στυλ Νίκου Δήμου και Πάσχου Μανδραβέλη, κατέλαβαν όλα τα βασικά ΜΜΕ και τα πόστα σε κρίσιμα υπουργεία, όπως της Παιδείας. Ακόμα και δωρεάν τύπο εκδίδουν (Τσαγκαρουσιάνοι και Γεωργιλέδες), με πρότυπο το lifestyle Πέτρου Κωστόπουλου. Μιλάμε για μία μαφία, μία κλίκα που ΟΛΟΙ τους έχουν έναν κοινό ιδεολογικό παρονομαστή, είναι από ημιμαθείς μέχρι αγράμματοι (βλέπε Καμπουράκης-Οικονομέας), αρχομανείς και διψασμένοι για χρήμα.

  Αυτό το αντιχριστιανικό και εθνομηδενιστικό σύστημα θα πρέπει να απαξιωθεί. Για να απαξιωθεί χρειάζεται ανθρώπους με ήθος, με εξυπνάδα, με ιδέες, με παιδεία. Αν δεν απαξιωθεί αυτό το σύστημα, δεν κερδίζεται η μάχη. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει αυτό το σύστημα να εκτεθεί στο φως της δημοσιότητας, δηλαδή να βγουν τα άπλυτά τους στη φόρα, το πώς ανελίχθηκαν, τι ρόλο παίζουν, γιατί προωθούν τον εθνομηδενισμό, τι θέλουν να απογίνει η Ελλάδα.
  Αν η ΝΔ του Σαμαρά δεν συγκρουστεί με το μαφιόζικο σύστημα αυτό θεμελιωδώς, και να κερδίσει την εξουσία, ένα διάλειμμα θα είναι και θα είναι ευνουχισμένη, όπως ευνουχισμένος ήταν ο ΚΚ ο Εξαφανισμένος.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΒΙΣ 29/04/2011 22:16:18

   +1

   ΒΙΣ, διαβάζω αυτά που έγραψες παραπάνω και είναι σαν να τα είχα γράψει εγώ (άν μπορούσα να τα εκφράσω τόσο καθαρά και αποτελεσματικά όσο εσύ εν προκειμένω).

   Να προσθέσω μόνο κάτι: Η «επιχείρηση» αυτή που ξεκίνησε την δεκαετία του '90 ήταν πολύ καλά μελετημένη και, εκτός από το να ενισχύσει τον εθνομηδενιστικό βραχίονα, μερίμνησε επίσης για την δημιουργία (εκ του μη όντος) στο άλλο άκρο ενός εξίσου αντιχριστιανικού ρεύματος με αρχαιοελληνικές αναφορές. Στόχοι του συγκεκριμένου disinformation campaign, μεταξύ άλλων:

   1) Να δυσφημεί την ορθοδοξία μέσω ψευτοεπιστημονικών και ψευτοϊστορικών κειμένων/εκπομπών και αστικών μύθων.
   2) Να παραπλανεί τους αφελείς και ημιμαθείς, να διαστρέφει την αγάπη για την πατρίδα και τις παραδόσεις και να την εγκλωβίζει σε φόρμες μη απειλητικές για το σύστημα (αρχαιοπληξία) έως βλαβερές για την ίδια την πατρίδα (πόλεμος κατά της ίδιας μας της ορθόδοξης παράδοσης)
   3) Να γελοιοποιεί (στα μάτια όλων των υπολοίπων) τις όποιες αναφορές σε Ελληνισμό (μέσω της σύνδεσης με ουφολογία, αρχαιοπληξία, ρατσισμό κλπ).

  • Misha avatar
   Misha @ ΒΙΣ 29/04/2011 22:27:25

   BIΣ

   Με μια κίνηση τους κόβεις τα ποδια για πολύ καιρό:
   έλεγχος στα οικονομικά και άγρια φορολογηση των δραστηριοτήτων τους και των διαφημιστών που τους αβαντάρουν.
   Ετσι σε μια βδομάδα μέσα, από τα σαπρόφυτα που μνημονεύεις , το 90% θα έχει αυτοακυρωθεί...Κι οι μόνοι που θα στεναχωρηθούν θα είναι ο ΣτροςΚαν και οι μανικιουρίστες του Κολωνακίου...

 23. vaggelis avatar
  vaggelis 29/04/2011 22:37:32

  Συγχαρητηρια επιστολη Μικη θεοδωρακη για την εκλογη Αντωνη Σαμαρα παρουσια Γιωργου Καραμπελια Κωστα Ζουραρη στο συνεδριο και συζηταμε για μεσαιοχωριτες ???
  /

 24. Λεωνιδας Φακας avatar
  Λεωνιδας Φακας 29/04/2011 23:20:13

  Κανεις δε στερει απο τον Κο Λαζαριδη να εχει ως ιδιωτης οποιαδηποτε αποψη . εξαλλου οσοι εχουν δει τους ¨ πετρινους κηπους ¨ του Κοπολα καταλαβαινουν τι εννοω.
  Αλλα πως εξηγειται οτι ο συμβουλος του αρχηγου της ΝΔ και οι συνοδοιποροι του σε αυτη την ιδιοτυπη ιντελιγκεντσια που ενταχθηκε στη ΠΑΡΑΤΑΞΗ μετα την ηττα του 2009 , δεν ειχαν το πολιτικο σθενος , ουτε την πολιτικη ηθικη, ουτε την τολμη να θεσουν το ζητημα της αποδοκιμασιας του πυρηνα στρατηγικης της οικονομικης πολιτικης Καραμανλη στο συνεδριο της ΝΔ?

 25. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 30/04/2011 01:11:14

  Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να βάλει τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να κάνει σεμινάριο εβδομαδιαίως τρεις φορές σε βουλευτές, τομεάρχες και τσικό. Πάντως, όπως και στην περίπτωση του Φαήλου, όσο τους χτυπάνε οι καθεστωτικοί τόσο πιο πολύ τους αγαπά ο κόσμος.

 26. Pluto avatar
  Pluto 30/04/2011 08:28:21

  H "λύση" ( για την σημερινή ΝΔ), παρατηρεί προσφυώς ένας σχολιαστής πιό πάνω, είναι η " κλωνοποίηση του Χρύσανθου"!!
  Αλλα καί 100 Χρύσανθους αμα τους πολλαπλασιάσει ο Σαμαράς με τα μηδενικά που ενυπάρχουν στην σημερινή ΝΔ,μηδέν θα του προκύψει στο πηλίκον!!
  Πρέπει ν` αποφασίσει ο Αντώνης όσο είναι ακόμη καιρός "με ποιούς θα πάει καί ποιούς θ` αφήσει".....
  Η δήθεν εκλογική βάση των μηδενικών της ΝΔ έχει απορροφηθεί από τον ΓΑΠ.Πρόκειαι γιά τα παράσιτα,γιά τους κρατικοδίαιτους φοροφυγάδες, γιά όσους δηλ. την βγάζουν καθαρή από την κρίση σε βάρος των ..κορόϊδων.Αυτή η εκλογική βάση δεν θα ψηφίσει Σαμαρά αντί του ΓΑΠ ! Οι εκπρόσωποί της στην ΝΔ απλως αποτρέπουν την συσπείρωση του κόσμου...Οποιος --γιά ίδιον,άνομο όφελος-- θέλει να ψηφίσει αποτυχημένους πρώην υπουργούς που χρεωκόπησαν την χώρα, αυτός θα ψηφίσει τους σημερινούς "σωτήρες" του ΠΑΣΟΚ!
  Οσο ο Αντώνης κρατάει τα σεσηπώτα πτώματα μέσα στο σπίτι ,δεν βλέπει προκοπή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.