#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/07/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Λένιν, ο Αλ Καπόνε και οι ...φόροιΟ Αλ Καπόνε δεν συνελήφθη για τα …μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων που έκανε…αλλά για μια σειρά από φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις  που διακαώς επιζητούσε.

Με άλλα λόγια οι εκβιασμοί και οι φόνοι , δεν ήταν αρκετοί για να τον πλήξουν, όσο το ό,τι έκλεβε το ίδιο το κράτος.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία όπου το συλλογικό αίσθημα ευθύνης (και όχι αίσθημα συλλογικής ευθύνης) θα ήταν κοινός τόπος, ο καθένας θα πλήρωνε τους φόρους ανάλογα με τις δυνατότητές του και στο πλαίσιο των αναγκών του, για να παραφράσω τη γνωστή φράση του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ.

Τώρα θα μου πείτε ξεκινάς με Αλ Καπόνε, συνεχίζεις με Λένιν και θες να μας μιλήσεις για τους φόρους; Ναι. Γιατί το πρώτο στάδιο της φορολογικής ανακούφισης από την φοροεισπρακτική καταιγίδα, είναι να πληρώνουμε όλοι δίκαια. Οι εξυπνακίστικες φοροαπαλλαγές, κυρίως από φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν και τόση δα ανάγκη, αλλά και ο διακαής πόθος του μέσου Έλληνα να «κοροϊδέψει» το κράτος ανοίγοντας «παραθυράκια» δεν γεμίζουν το Ταμείο του Κράτους, κάτι που συμβαίνει, μάλιστα, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία.

Με άλλα λόγια όσο θα υπάρχει κομμάτι της κοινωνίας που θα ξεγελά το κράτος, τόσο θα αυξάνεται το υπόλοιπο κομμάτι της, που θα επιβαρύνεται περισσότερο.

Ακόμα και αν η τελευταία φράση σας ακούγεται κλισέ, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε πως μένετε στο ίδιο σπίτι με την αγαπημένη/τον αγαπημένο σας και βάζει χρήματα στο «κοινό ταμείο» μόνο ο ένας.  Άδικο, ε; Κρίσιμη συγκυρία, λοιπόν, για το κράτος και κράτος είμαστε όλοι εμείς. Ακόμα και το ίδιο το κράτος επιμένει εδώ και πολλά-πολλά χρόνια να αποξενώσει τον «εαυτό του» από την ίδια την κοινωνία. Στην εποχή της κρίσης, όλα επανεξετάζονται, όλα επαναπροσδιορίζονται.

Δεν θα μπω σε καταγραφή προτάσεων (περιουσιολόγιο, μείωση ΦΠΑ σε ορισμένη είδη, εκσυγχρονισμός εφοριών, στελέχωση) για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτό το κάνουν καλύτερα άλλοι.

Εκείνο το κομμάτι του παζλ που απουσιάζει χρόνια τώρα από την δημόσια διοίκηση της Ελλάδος, είναι η ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αυτό που τα «χαρτιά γράφουν».

Εκείνο δηλαδή που έχει σημασία δεν είναι «το ποσό που θα συμφωνήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης» , αλλά η ικανότητα της διοικητικής μηχανής να εισπράξει και να βάλει στα ταμεία της το συγκεκριμένο ποσό.

Έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα δύο αυτά νούμερα. Οι λόγοι είναι πολλοί και (πάλι) δεν έχει νόημα να καταγραφούν. Η διαπίστωσή ενός γεγονότος ποτέ δεν έλυνε το πρόβλημα. Στη παρούσα μάλιστα συγκυρία, η «διαπίστωση» απλά εκνευρίζει τον κόσμο.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να καλυφθεί αυτή η απόφαση και τα «συμφωνηθέντα» να εισπράττονται.

Θ.

ΥΓ.: Να σημειώσω απλά πως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». H αύξηση των δόσεων από 2 σε 8 δεν ανακουφίζει τον κόσμο, ίσα ίσα τον αγχώνει.

Υ.Γ2: Η κυβέρνηση πρέπει να ανασυγκροτήσει την παραγωγική βάση της χώρας, να παράξει πλούτο, να κάνει διάχυση αυτής της «ανάπτυξης» στην κοινωνία, και μετά να πάει αναλογικά και δίκαια να «εισπράξει».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 20/07/2012 09:28:06

  Πραγματικά,ἀποτελεῖ τροχοπέδη γιά τήν εἴσπραξη φόρων καί τῆς πλήρωσης τῶν ταμείων τοῦ κράτους,ὅταν κάποιοι καί δυστυχῶς εἶναι πολλοί,βρίσκουν παραθυράκια γιά νά φοροαπαλλάσονται.Καί γιά νά τό συνεχίσω λίγο παραπέρα,εἶναι ἀκόμη χειρότερα,ὄχι μόνο νά μήν συνεισφέρουν ὅλοι ἀναλογικά μέ τά ἔσοδά τους,ἀλλά νά ροκανίζουν κιόλας μέ ὑπέρογκους μισθούς καί ἐπιδόματα κάποιοι τόν κρατικό κορβανά.Καί γιά νά ἐναρμονισθῶ μέ τό πολύ ὄμορφο παράδειγμα τοῦ νά ''βάζει χρήματα'' στό ταμεῖο τοῦ σπιτιοῦ μόνο ὁ ἕνας ὅπως ἀναφέρετε,ἐξίσου ἄσχημο εἶναι καί ὅταν ξοδεύει ἀπό τό κοινό ταμεῖο τοῦ σπιτιοῦ μόνο ὁ ἕνας,ἢ τουλάχιστον,πολύ περισσότερο ὁ ἕνας........!

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 20/07/2012 09:51:17

  Σήμερα παρατηρείται όμως και ένα άλλο φαινόμενο, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Πρόκειται για την απονομιμοποίηση του κράτους στα μάτια των πολιτών. Ένα κράτος που δεν εκπροσωπεί τους πολίτες, αλλά τις οδηγίες των δανειστών, δεν το αισθάνεται ο πολίτης ως δικό του κράτος, ώστε να το χρηματοδοτήσει με τα λεφτά του, με τους φόρους του. Σε μια δημοκρατία ο φόρος έχει την έννοια ότι τα λεφτά πηγαίνουν σε ένα κοινό ταμείο για τις κοινές ανάγκες. Τώρα που έχει φύγει εντελώς αυτή η αίσθηση από πολύ κόσμο (και φεύγει όλο από περισσότερους), δεν υπάρχει πια η επιθυμία να δίδεται η εισφορά στο κοινό ταμείο.

  Έχω δει αρκετούς στα καταστήματα να λένε στον καταστηματάρχη "μη μου δώσεις απόδειξη για να μην πάρει λεφτά το κράτος". Και το αστείο είναι ότι ο τρομαγμένος καταστηματάρχης καμιά φορά πάλι την κόβει την απόδειξη. Αυτό, για να εντοπίσουμε μια άλλη πραγματική αιτία της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα των Μνημονίων.

  • abc avatar
   abc @ Διογένης 21/07/2012 00:11:25

   Εγώ φίλε Διογένη,
   Πιστεύω οτι αυτή δεν είναι απλά μια άλλη πραγματική αιτία της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, αλλα Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, όσον αφορά βεβαίως τα χαμηλά στρώματα. Διότι η μεγάλη φοροδιαφυγή των υψηλών στρωμάτων είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ σε όλο τον κόσμο και γίνεται "νόμιμα και ηθικά" μέσω των offshore τραπεζών. Αυτούς δεν τους γνωρίζει καν ο έφορος. Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν καν αστυνομική ταυτότητα (έχουν διπλή ή ξένη υπηκοότητα) ούτε κάνουν φορολογική δήλωση.
   Οχι μόνο τώρα που το κράτος απεκαλύφθη οτι δεν εκπροσωπεί τους πολίτες, αλλά τις οδηγίες των δανειστών, αλλα και απο συστάσεώς του, ο Ελληνικός λαός ήξερε οτι οι εκπρόσωποι του κράτους δεν εκπροσωπούσαν τους πολίτες, αλλά τις οδηγίες των ξένων "εγγυητριών δυνάμεων"ή του παλατιού της Βαυαρίας. Το παλάτι μέχρι το 1965 ανεβοκατέβαζε τις κυβερνήσεις.Ο Κων/νος Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός χάριν της Βασίλισσας Φρειδερίκης και η κυβέρνησή του ήταν συμβιβασμός των πολιτικών με το παλάτι. Το 1967 ανέλαβαν οι Αμερικάνοι μέσω της Χούντας που εγκατέστησαν στην Ελλάδα. Συνέχισαν με την Αμερικανική και ολίγον Ελληνική οικογένεια Παπανδρέου και για πρώτη φορά το 2004!!! είχαμε έναν 100% Ελληνα πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή...Επομένως η δυσπιστία του Ελληνα απέναντι στην ξένη εξουσία που τον κυβερνούσε ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Η φοροδιαφυγή δεν είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό. Απόδειξη όλες οι Ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού όπου οι ¨Ελληνες είναι απο τους πλέον συνεπείς στις φορολογικές και λοιπές νομικές υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους που νοιώθουν πλέον δικό τους. Και η δυσπιστία του Ελληνα δεν οφείλεται μόνο στα ιστορικά γεγονότα, αλλα κυρίως στο ότι ακόμα και αυτά που καταφέρνει να του αρπάξει το κράτος, ουδέποτε του ανταποδίδονται σε κοινωφελές έργο όπως στα Ευρωπαικά κράτη και οι κοινωνικές του παροχές ανέκαθεν απήχαν παρασάγγας απο τις αντίστοιχες Ευρωπαικές...

 3. Γρύνη avatar
  Γρύνη 20/07/2012 10:21:07

  καλε μου Θ,
  αστους να παιρνουν αποφασεις στα χαρτια!!
  το ξερεις και το ξερουν οτι δεν θα υλοποιηθουν ποτε!!!
  αρα, ας το τελειωνουμε το αστειο να δουμε και μεις τι θα κανουμε...

 4. abc avatar
  abc 20/07/2012 23:00:14

  Γι' αυτό και ο διάδοχός του, Μeyer Lansky, έλυσε οριστικά το πρόβλημα καθιερώνοντας την μέθοδο του δικτύου των offshore όπου το χρήμα-προιόν εγκλήματος ξεπλένεται με κατάθεση σε τραπεζικό offshore υποκατάστημα και την αποστολή του ως δάνειο σε υποκατάστημα της τράπεζας εντός των ΗΠΑ. Ετσι μένει και αφορολόγητ ως προερχόμενο απο το εξωτερικό.
  Εκτοτε όλες οι τράπεζες με offshore υποκαταστήματα γενίκευσαν και εξειδίκευσαν τη μέθοδο σε βαθμό ασύλληπτο για τις διωκτικές αρχές...

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/07/2012 02:41:07

  Αν ίσχυε ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρο χιλιάδες άνεργοι.
  Είμαστε ήδη στο άλλο άκρο. Δεν έχει σημασία πλέον πόσο και αν φοροδιέφευγε το μαγαζί της γειτονιάς πριν το 2009. Τώρα έχει κλείσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.