13/10/2009 19:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κων. Μπίκας διοικητής της ΕΥΠΣτην καρατόμηση του Δ. Παπαγγελόπουλου από τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ προχώρησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Νέος επικεφαλής αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μπίκας. Ο κ. Μπίκας υπηρετούσε κοντά στον Κ. Παπούλια με τον οποίο διατηρεί καλές σχέσεις. Καλές σχέσεις όμως διατηρεί όπως λέγεται και με την Ντόρα Μπακογιάννη

 Καθήκοντα Α΄ υποδιοικητού αναλαμβάνει ο κ. Φώτης Παπαγεωργίου, αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία. που είχε κάνει την «δύσκολη» δουλειά στην υπόθεση της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Χρυσοχοΐδης ήθελε δικούς τους ανθρώπους στη νευραλγική αυτή υπηρεσία αφού η υπόθεση της τρομοκρατίας είναι ανοικτή στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Edo avatar
  Edo 13/10/2009 20:14:58

  Εγραφε παλαιότερα η Καθημερινή για τον Μπίκα:

  "Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του, ο διπλωμάτης Κώστας Μπίκας. Ο κ. Μπίκας αποτελεί τη μεταμοντέρνα εκδοχή του Αντώνη Λιβάνη, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Προέδρου, αλλά διαθέτει και τεράστια επικοινωνιακή εμπειρία μετά τη θητεία του δίπλα σε δύο δύσκολους «πελάτες», τον κ. Παπούλια και τον κ. Πάγκαλο. «Ο Μπίκας είναι ένας Λιβάνης με τηλεγένεια» σχολίαζε κορυφαίος πολιτικός και πρόσθετε: «Κατ’ άλλους είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει δίπλα του ο Γιώργος Παπανδρέου...».

  ..."Πίσω από τον εμφανή πλέον ρόλο του κ. Παπούλια, κρύβεται ένα παρασκήνιο επαφών του κ. Μπίκα τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο όσο και με τους δύο στενούς συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών, τον Δημήτρη Ζαφειριάδη και τον Κώστα Μπακογιάννη. Τα συνεχή τηλεφωνήματα και οι επαφές μεταξύ τους αποτυπώνονται τελικά στις συναντήσεις της Ραφήνας ή το τραπέζι στην Αραβαντινού, αλλά έχουν προσδώσει μια άλλη διάσταση στην αθηναϊκή εξίσωση εξουσίας".

 2. Edo avatar
  Edo 13/10/2009 20:16:21

  Είναι προσωπικός φίλος του Μιχ. Χρυσοχοΐδη

  10/05/2009 Παρόν
  Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του υποδιοικητή της Αντιτρομοκρατικής
  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

  Η πρόσφατη παραίτηση του υποδιοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αστυνομικού υποδιευθυντή Φώτη Παπαγεωργίου, αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Μάλιστα σημειώνεται λίγες μόνο μέρες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του υποδιοικητή από τον νέο διοικητή της υπηρεσίας, τον ταξίαρχο Δημήτρη Χωριανόπουλο, έναν ικανό αξιωματικό.

  Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τόσο στον χώρο της αμαρτωλής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όσο και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δεν εξεπλάγησαν για τη στιγμή της παραίτησης του Φώτη Παπαγεωργίου, που θεωρείται ένας από τους λίγους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σχετικά με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

  Λες και περίμενε χρόνια να τοποθετηθεί σε μια θέση που κανείς ομοιόβαθμός του δεν τοποθετήθηκε ποτέ, για να παίξει το επικίνδυνο χαρτί του: να παραιτηθεί και να βάλει πλώρη για άλλες ιστορίες, πιο ενδιαφέρουσες για αυτόν. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι σύντομα θα τον δούμε υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και θεωρείται ο άνθρωπος που τον ενημερώνει για όσα συμβαίνουν στην ΕΛΑΣ.

  Ακούγεται επίσης ότι ενδεχομένως να του ζητήθηκε να δουλέψει πλέον για ξένη μυστική υπηρεσία, όπως έχει γίνει και με μερικούς άλλους αξιωματικούς της Αστυνομίας.

  Ο Φώτης Παπαγεωργίου από τότε που ήταν αρχιφύλακας στην πρώην Αστυνομία Πόλεων, βρέθηκε αμέσως μετά το 1981 δίπλα σε έναν πολύ ικανό και γνωστό αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών, τον Κώστα Ρουμελιώτη, ο οποίος και του έμαθε τα κόλπα της δουλειάς τους ενώ τον βοήθησε να μπει στη Σχολή Υπαστυνόμων.

  Κάποια στιγμή ο Ρουμελιώτης κυνηγημένος από τη Νέα Δημοκρατία αποστρατεύεται το 1989, ενώ ο Παπαγεωργίου υπηρετεί για λίγο σε συνοικιακά αστυνομικά τμήματα.

  Μετά το 1993, που το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές ο Παπαγεωργίου επανέρχεται μετά πολλών επαίνων. Με υπουργούς Δημόσιας Τάξης αρχικά τον Στέλιο Παπαθεμελή και αργότερα τον Σήφη Βαλυράκη δημιουργείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, γνωστή και ως ΔΑΕΕΒ, ενώ ο Παπαγεωργίου αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά της στελέχη, απολαμβάνοντας και την πλήρη κάλυψη του ΠΑΣΟΚ.

  Η κομματική του ταυτότητα, αλλά και οι δυνατές διασυνδέσεις που ξεκινά με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τον επιβάλλουν για τα καλά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ας μην ξεχνάμε ότι μετεκπαιδεύτηκε κατ’ επανάληψη στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και ότι παρέμεινε με απαίτηση των Αμερικανών στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και με την κυβέρνηση της ΝΔ.

  Είναι ο άνθρωπός τους.

  Αντίθετα, πάνω από δέκα συνάδελφοί του εκδιώκονται από την αμαρτωλή αυτή υπηρεσία, μεταξύ των οποίων και ο Χαράλαμπος Κωστόπουλος, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια ήταν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, στο Αστυνομικό Τμημάτων Εξαρχείων και τελευταία τοποθετήθηκε σύνδεσμος στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

  Αμέσως μετά τη δολοφονία του βρετανού Ταξίαρχου Σόντερς από τη 17Ν καταφθάνει στην Ελλάδα ένα τεράστιο κομβόι βρετανών πρακτόρων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο επικεφαλής του κλιμακίου τους στην Ελλάδα, ο Καλαματιανός, με τον οποίο ο Παπαγεωργίου γνωρίζεται πολύ καλά.

  Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 2002, που σκάει η βόμβα της 17 Νοέμβρη στα χέρια του Σάββα Ξηρού, σύμφωνα με πληροφορίες ο Φώτης Παπαγεωργίου ήταν κουμπάρος στον γάμο του βρετανού αρχιπράκτορα.

  Από εκεί και μετά αρχίζει το ξήλωμα της 17 Νοέμβρη.

  Ο Παπαγεωργίου, ο Κωστόπουλος και άλλοι αξιωματικοί πραγματοποιούν έρευνες και ανακρίνουν τον Σάββα Ξηρό.

  Η τοποθέτηση του Φώτη Παπαγεωργίου στη θέση του υποδιοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άφησε άφωνους πολλούς. Και αυτό γιατί ποτέ υποδιευθυντής δεν ήταν υποδιοικητής, μέχρι πρότινος δε ήταν τοποθετημένος στο τμήμα της λεγόμενης Αλλοδαπής Τρομοκρατίας. Όπως ο ίδιος έλεγε σε φίλους του, ήταν πεταμένος στα άχρηστα... Κάποιοι που τον γνωρίζουν καλά υποστηρίζουν ότι πάντα ήθελε να ηγηθεί της υπηρεσίας αυτής. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα, στην περίπτωση που δεν πολιτευθεί, ότι θα τον επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ ή όχι, όταν κερδίσει τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 13/10/2009 20:19:57

  Ο Μάκης πέφτει μέσα

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/10/2009 20:56:03

  Ο Παπαγγελοπουλος δεν υπηρχε περιπτωση να μεινει καθως ειναι εχθρος του συστηματος.Ως ειασγγελεας ειχε ασκησει αρκετες διωξεις κατα του Κοκκαλη που παντα κατεληγαν στο αρχειο.

  • kantoposobecam avatar
   kantoposobecam @ ψυχραιμια 14/10/2009 09:28:05

   Ο Παπαγγελοπουλος εχθρος του συστηματος και τα α@#$&*@# του Κ*&%^#@$#@#!Αν εισαιεχθρος του συστηματος δεν γινεσαι αρχηγος της ΕΥΠ.Ουτε πριν ουτε μετα, αν αυτο εννοεις.

 5. parsifal avatar
  parsifal 13/10/2009 22:55:14

  Τώρα τον Κόκκαλη τι τον ανακατεύεις...

 6. Γιαννης avatar
  Γιαννης 14/10/2009 11:01:33

  Σαν παραδειγμα το αναφερει φανταζομαι αλλα αν το δει κανεις απο την αλλη πλευρα και ο Κοκκαλης υπηρετησε στο παρελθον σε αλλη υπηρεσια!!!!

 7. elerosso avatar
  elerosso 14/10/2009 11:28:40

  Ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι αυτός που είχε αφήσει ελεύθερους τους Βλαστούς;
  Αυτός που μελετούσε επί 14 μήνες την υπόθεση των υποκλοπών και την αυτοκτονία του Τσαλικίδη;
  Αυτός είχε αναλάβει και την υπόθεση των Πακιστανών;
  Την υπόθεση της Μονής Αγ. Παντελεήμονος Πεντέλης;
  Την υπόθεση της MAYO;

  Ποιά έφερε σε πέρας; Ποιοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη;

 8. adopana avatar
  adopana 14/10/2009 12:32:04

  Πάλι Πρέσβης;
  Αυτός μετά με πιοόν θα πολιτευθεί;

 9. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 14/10/2009 13:23:54

  Η Ελλάδα είναι ίσως από τις ελάχιστες χώρες (εγώ δε γνωρίζω καμία άλλη) που έχει μία μοναδική υπηρεσία τόσο για τη συλλογή πληροφοριών (και μάλιστα με όλα τα μέσα) όσο και για την "εθνική ασφάλεια". Το χαρακτηριστικό αυτό έχει προφανείς επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητά της, και στη πολιτική της βαρύτητα.

  Επιπλέον, η ΕΥΠ έχει - ή τείνει - να επωμιστεί και "αστυνομικούς" ρόλους, είτε σε κακή μίμηση υπηρεσιών τελείως διαφορετικής φύσεως (FBI), είτε σε κακή μίμηση μίας παρόμοιας στροφής που έκαναν αντίστοιχες υπηρεσίες μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, για να διατηρήσουν αντικείμενο εργασίας και να δικαιολογήσουν το μέγεθός τους (πχ στροφή της MI5 και ΜΙ6 στο "οργανωμένο έγκλημα", στο "διεθνές εμπόριο ναρκωτικών" κλπ).

  Το ότι η καχεκτική ελληνική υπηρεσία χρησιμοποιείται σε συνεχώς διευρυνόμενους ρόλους εσωτερικού προσανατολισμού, ενώ η εξωτερική απειλή όχι απλώς δεν βρίσκεται σε ύφεση, αλλά αντιθέτως έχει παροξυνθεί, είναι χαρακτηριστική ένδειξη δύο βασικών φαινομένων:
  α) της απόλυτης προτεραιότητας που έχει το εσωτερικό σκηνικό για την πολιτική τάξη, την παραίτησή της από τη διεθνή παρουσία, ακόμη και από τη διάθεση αυτοάμυνας. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών αποτελούν το υποσυνείδητο της κάθε χώρας. Είναι ευγλωττο το υποσυνείδητο της δικής μας χώρας.
  β) της παραδοχής της αποσαθρώσεως του "κανονικού", "τακτικού" αστυνομικού μηχανισμού. Δεν είναι ότι δεν το ξέραμε, αλλά...

  Η επιλογή (για τρίτη, κατ'ουσίαν συνεχόμενη) φορά πρέσβεως, είναι επίσης χαρακτηριστική βασικών αντιλήψεων για την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.
  Πολύ-πολύ χοντρικά, οι σχετικές υπηρεσίες έχουν τέσσερις βασικούς ρόλους:
  1. Τη συλλογή πληροφοριών
  2. Την επιρροή στο διεθνές περιβάλλον με παράνομες ή αθέμιτες μεθόδους
  3. Την ανάλυση πληροφοριών
  4. Την υπόγεια και άτυπη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας με μεθόδους και σε συναλλαγές που δε μπορεί να διεκπεραιώσει η επίσημη διπλωματία.

  Η παρουσία πρέσβεως στην ηγεσία μίας τέτοιας υπηρεσίας (με εξαίρεση της MI6, όπου, για ιστορικούς λόγους, οι δύο πρώτοι ρόλοι είναι βαθύτατα ενσωματωμένοι στους μηχανισμούς της επίσημης διπλωματίας) δείχνει σαφώς την έμφαση στον προσανατολισμό της (όχι κατ'ανάγκην και αντίστοιχη αποτελεσματικότητά, βέβαια).

  Στην περίπτωσή μας, είναι προφανές ποιός ρόλος είναι αυτός που υπερισχύει. Ούτε συλλογή, ούτε ανάλυση, ούτε επιρροή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.